Οι μεγάλες ανακαλύψεις που θα μεταμορφώσουν τον κόσμο στην επόμενη δεκαετία

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στην τελευταία δεκαετία η επιστήμη έκανε σημαντικά βήματα εμπρός, όπως η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs και η χρήση CRISPR για ικανότητες διαμόρφωσης γονιδίων σε επίπεδα Sci-Fi. Έρχονται νέες ανακαλύψεις στην επόμενη δεκαετία; Το Live Science ρώτησε κορυφαίους ειδικούς στον τομέα τους να μας αποκαλύψουν τί νέο αναμένεται μέσα στο 2020.

ΙΑΤΡΙΚΗ: Ένα καθολικό αντιγριπικό εμβόλιο


Η ανακάλυψη ενός εμβολίου για όλες τις μορφές γρίπης διαφεύγει από τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες κι αν και έχει καταντήσει ανέκδοτο πως είναι ένα βήμα που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 5 ή δέκα χρόνια, πραγματικά πλέον είναι κάτι που μπορεί να δούμε σε δέκα χρόνια, εξηγεί η ειδική επιδημιολόγος και ακαδημαϊκός στο Κέντρο John Hopkins για την Υγειινή Ασφάλεια Dr. Amesh Adalja.

Αυτή τη στιγμή η έρευνα προχωρά σε διάφορα κέντρα για το καθολικό εμβόλιο γρίπης και ήδη τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται έχουν αρχίσει εμφυσούν μια αισιοδοξία. Θεωρητικά ένα καθολικό εμβόλιο γρίπης θα παρέμενε αποστελεσματικό σε διάφορες εκφάνσεις της ασθένειας και δεν θα χρειαζόταν να το ανανεώνουμε χρόνο με το χρόνο. Αν και ο ιός μεταλλάσσεται, κάποια τμήματά του παραμένουν σταθερά. Αυτά τα σταθερά τμήματα θα μελετούσε κι από τις βλαπτικές τους συνέπειες θα προστάτευε ένα καθολικό εμβόλιο.

Φέτος, το Αμερικανικό Ιστιντούτο Αλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών δοκίμασε ένα καθολικό εμβόλιο για πρώτη φορά σε άνθρωπο. Η πρώτη φάση θα δείξει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με τις επιπτώσεις να γίνονται γνωστές στις αρχές του 2020.

Μια ισραηλινή εταιρία, η BiondVax, βρίσκεται ήδη στην τρίτη φάση των δοκιμών, πολύ προχωρημένο στάδιο και θα παρουσιάσει απτά αποτελέσματα για το πόσο αποδοτικό είναι το εμβόλιό της μέχρι το τέλος του 2020. Σύμφωνα με το The Scientist, το ισραηλινό καθολικό εμβόλιο περιέχει 9 διαφορετικές πρωτεΐνες που θα προστατεύουν από τις περισσότερες μορφές γρίπης. Η εταιρία αποκάλυψε πως το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε 12,000 μεμονωμένα άτομα.

ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΗ: Μεγαλύτεροι και καλύτεροι μικρο-εγκέφαλοι


Την τελευταία δεκαετία οι επιστήμονες πέτυχαν να αναπτύξουν μικρο-εγκεφάλους καλλιεργώντας ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε εργαστηριακές συνθήκες, τα λεγόμενα “οργανοειδή”. Η μέθοδος ήταν πειραματική μέχρι στιγμής, πετυχαίνοντας να παράξουν λειτουργικά μεν αλλά ατελή, μικρο-δείγματα εγκεφαλικής δομής με μικρές λειτουργικές ικανότητες, σύμφωνα με τον Dr. Hongjun Song, της ιατρικής σχολής Perelman του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας.

“Mέχρι στιγμής μπορούσαμε να μιμηθούμε τη δομή των στρωμάτων και πυλώνων του εγκεφάλου, διακλαδιζόμενα μετά σε πολύπλοκες δομές”, προσθέτει ο Dr. Song. Μέσω αυτών θα μπορούμε στο μέλλον να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν οι νευρολογικές διαταραχές, πώς καταλύουν τον εγκεφαλικό ιστό οι νευροπαραλυτικές ασθένειες και πώς διαφορετικά άτομα αντιδρούν σε φαρμακευτική αγωγή.

Στο άμεσο μέλλον, όμως, θα μπορούσαμε να παράξουμε εγκεφάλους πλήρους μεγέθους και πολυπλοκότητας αντικαθιστώντας κατεστραμμένα τμήματα ανθρωπίνων εγκεφάλων. Το αν αυτό είναι δυνατό, θα το δούμε στην επόμενη δεκαετία.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Μεταμορφωμένα Συστήματα Ενέργειας


Εντός της δεκαετίας η άνοδος των υδάτων και της θερμοκρασίας του πλανήτη αφύπνισε αρκετούς επιστήμονες και πολιτικούς για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης ρύπανσης προς το οικοσύστημα.

Η πραγματική αλλάγή, ωστόσο, θα έρθει στην επόμενη δεκαετία, ισχυρίζεται ο καθηγητής Μετεωρολογίας Michael Mann, με τις αλλαγές στην χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και καθαρών τεχνολογιών στις μετακινήσεις και στην ενέργεια να επιταχύνονται. Η κίνηση που ήδη υπάρχει θα επιταχυνθεί και θα επιταθεί σε περισσότερες χώρες και τομείς, συμπληρώνει ο Donald Wuebbles, καθηγητής επιστημών της ατμόσφαιρας στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Μια πιο σκοτεινή προοπτική είναι πως όλες οι άσχημες προβλέψεις των επιστημόνων για την αλλαγή του κλίματος μπορεί και να είναι υποτιμημένες και τα πράγματα να κλίμακωθούν ακόμα πιο άσχημα. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη δεκαετία θα δείξει, λέει ο Wuebbles.

ΣΩΜΑΤΙΔΙΑΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: Ανακαλύπτοντας το “‘Αξιον”

Η ανακάλυψη και αποκρυπτογράφιση του μποζονίου του Higgs, του λεγομένου “σωματιδίου του Θεού”, μονοπώλησε τις συζητήσεις και τις αναζητήσεις του κόσμου. Το μυστηριώδες σωματίδιο που δανείζει τη μάχα του σε όλα τα άλλα σωματίδια θεωρείτο το “διαμάντι του στέμματος” της Φυσικής. Με την ανακάλυψή του, ξαφνικά, τα λιγότερο διάσημα σωματίδια άρχισαν να τραβούν το ενδιαφέρον. Ένα από αυτά, τα άγνωστα και συχνά υποθετικής ύπαρξης σωματίδια, είναι το Άξιον, όπως μας λέει ο εισηγητής του, φυσικός Frank Wilczek. Το Άξιον μπορεί να μην είναι ένα μόνο σωματίδιο αλλά μια ολόκληρη κατηγορία, που μαζί συγκροτούν το βασικό συστατικό της Σκοτεινής Ύλης, που αποτελεί την ουσία του Σύμπαντος. Η ανακάλυψη του σωματιδίου αυτού θα μπορούσε να ανοίξει έναν εντελώς νέο δρόμο στην μελέτη του Σύμπαντος, καθώς αυτό αποτελεί υποθετικά το συστατικό που κρατά το Σύμπαν ενωμένο. Κι όμως, αν και το εγχείρημα φαίνεται τιτάνειο, η ανακάλυψή του θα μπορούσε να γίνει μέσα σε δέκα χρόνια.

ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΕΣ: Ένας πλανήτης με ατμόσφαιρα σαν της Γης


Το 1995 το Σύμπαν μας έγινε ξαφνικά λίγο μεγαλύτερο με την ανακάλυψη του αντικειμένου 51 Pegasi b, του πρώτου εξωπλανητικού σώματος σε τροχιά 4,2 ημερών γύρω από ένα άστρο περίπου σαν τον δικό μας Ήλιο και με μάζα τη μισή περίπου του Διός. Από τότε, οι επιστήμονες της Αστροφυσικής έχουν καταγράψει 4,104 συστήματα συγκρίσιμα με το οικοσύστημά μας που έχουν την πιθανότητα να φιλοξενούν ζωή. Κόσμοι που 10 χρόνια πριν δεν ξέραμε πως υπήρχαν.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία οι ανακαλύψεις αυτές θα ενταθούν αποκαλύπτοντας νέους κόσμους, ιδίως με την ολοκλήρωση του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου, του Διαστημ. Τηλεσκ. James Webb (JWST), διαδόχου του τηλεσκοπίου Hubble. To JWST θα εκτοξευτεί το 2021, αν όλα πάνε καλά, και θα προσδώσει νέες ικανότητες παρατήρησης στην παγκόσμια κοινότητα. Τουλάχιστον 1,000 επιστήμονες είναι ταγμένοι στην έρευνα για ανακάλυψη νέων εξωπλανητικών συστημάτων, παρέχοντας γνώσεις για πλανήτες εκτός του Ηλιακού μας συστήματος και ψάχνοντας για πλανήτες με ατμόσφαιρα υδρατμών, όπως της Γης, που υποστηρίζει την ύπαρξη ωκεανών και συνθηκών ζωής αναλόγων προς τη δική μας.

Δημοσιεύτηκε αρχικά στο Live Science


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
npo
Member
Famed Member
npo

proton -> πρωτόνιο
axion -> αξιόνιο.

Ανακαλύπτοντας λοιπόν το Αξιόνιο παιδιά, όχι το “Άξιον”
Ο λόγος είναι οτι πρέπει να κλίνεται: το αξιόνιο, του αξιονίου, τα αξιόνια κλπ.

Aris
Member
Noble Member
Aris

Όλα καλά και άγια…πότε δεν θα υπάρχουν πεινασμένοι και διψασμένοι μας λένε;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Όταν ο άνθρωπος βρει τρόπο να λύσει το έως τώρα άλυτο βασικό οικονομικό πρόβλημα.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Ένα άρθρο για το φως, αυτούς που δουλεύουν να πάνε την ανθρωπότητα συλλογικά μπροστά, ανάμεσα σε άρθρα που δείχνουν το άγριο κομμάτι της ανθρωπότητας που τους διαιρεί και τους εμπλέκει σε εσωστρέφεια και πολέμους.

Περισσότερα τέτοια please, έτσι και αλλιώς έχει και το διάστημα σαν δεύτερο συνθετικό σας smile

Thras
Member
Famed Member
Thras

Υπέροχο και αισιόδοξο άρθρο…

Η έρευνα σε όλες τις πτυχές της επιστήμης αυξάνει με γεωμετρικούς ρυθμούς και τα αποτελέσματά της είναι ορατά χρόνο με το χρόνο!

Manolis
Member
Manolis

Πολυ καλο το αρθρο του Live Science και βεβαια η μεταφραση του Σταθη που μας το κανει λιανα.
Για απαντησεις σε πολυ βασικα ερωτηματα του συγχρονου ανθρωπου, προτινω ανεπιφυλακτα το τελευταιo (κυριολεκτικα…) βιβλιο του Stephen Hawking. Αυτο ομως που δεν λεει το αρθρο (γιατι δεν ειναι αυτο το θεμα του) ειναι οτι για λογους δυσνοητους σε εμενα, μειωνεται η εμπιστοσυνη παρα πολλων ανθρωπων στην Επιστημη γενικοτερα με πρωτο και κυριο παραδειγμα, το αντιεμβολιαστικο “κινημα”…

SAAB
Member

Ξέχασαν το πλάσμα.