Το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή Peter Buysrogge έδωσε στην δημοσιότητα λεπτομέρειες της πώλησης των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Alpha Jet της αεροπορικής του Συνιστώσας (Air Component).
Η πώληση πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις παρτίδες, δύο εκ των οποίων αποτελούνται από έξι αεροσκάφη Alpha Jet και δεκατέσσερις κινητήρες η καθεμία. Μια τρίτη παρτίδα αποτελείται από δεκατρία Alpha Jet και τριάντα ανταλλακτικούς κινητήρες, ενώ η τέταρτη παρτίδα αποτελείται μόνο μόνο από ανταλλακτικά και εξοπλισμό υποστήριξης.
Από τους εννέα υποψήφιους αγοραστές τελικά μόνο τέσσερις υπέβαλαν προσφορά. Τελικά, η εταιρεία Top Aces από τον Καναδά, που παρέχει εκπαιδευτικές εχθρικής απεικόνισης (aggressor) υπέβαλε την βέλτιστη προσφορά και για τις τέσσερις παρτίδες, και έτσι της καταχωρήθηκαν όλα τα υλικά. Η πώληση ολοκληρώθηκε έναντι 9,7 εκατομμύρια ευρώ.
https://www.ptisidiastima.com/belgium-25-alpha-jet/
Το Βέλγιο είχε παραγγείλει τα εν λόγω αεροσκάφη τον Σεπτέμβριο του 1975 κι απέκτησε 33 συνολικά Alpha Jet 1B ως το κύριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης. Σε υπηρεσία αντικατέστησαν τα Lockheed T-33A και Fouga Magister.
Φαντάζομαι ότι αν δίναμε 12 Εμείς θα ήταν καλή αγορά για μερικά χρόνια.
Αν θυμάμαι καλά,αρχές της δεκαετίας του 90’ είχαν προταθεί στην ΠΑ …Από τα αποθέματα της Luftwaffe
Τοτε δεν τα θελαμε. Τωρα αν μας τα φερουν για ενοικίαση και τα ακριβοπληρωσουμε θα τα θέλουμε.
Δεν είμαι σίγουρος αν είχαν προταθεί αλλά ακούστηκε πολλές φορές αυτό το σενάριο.
Και βεβαια μας τα εδιναν και τσαμπα σχεδον αλλα εμεις ημασταν λαρτζ και τα σνομπαραμε αφου απο σχεδιασμο για το μελλον μηδεν .Και τελικα μειναμε με τα μουσειακα Τ-2.
Τα γνωστα δηλαδη οπως και με τοσα αλλα απο τα Marder,Gepard,Abrams,μεχρι τα Kidd και αλλα πολλα.
Τα αγοραζουν εταιριες και μετα πουλανε εκπαίδευση.Τωρα πως για μια πολεμικη αεροπορια ειναι παλια και δεν αξιζουν αλλα μια ιδιωτικη τα φρεσκαρει και βγαζει κερδος να μας το εξηγησουν οι υπερμαχοι της ιδιωτικοποιησης της εκπαίδευσης στην αμυνα. Μαλιστα οτι και μας συμφέρει κιολας
Κατ’ αρχάς δεν γνωρίζουμε πόσα από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικές υπηρεσίες και πόσα θα “κανιβαλιστούν” για να είνα τα πρώτα επιχειρησιακά. Επίσης το κόστος εκμετάλλευσης έχει πάντα σχέση με το target group πελατών. Σίγουρα για το Βέλγιο, για να εκπαιδεύει σειρές 10 και 15 χειριστών, είναι αποτρεπτικό. Αν όμως το εκπαιδευτικό έργο που έπρεπε να καλύψει αφορούσε σε σειρές 60-70 χειριστών, τα πράγματα αλλάζουν. Αλλά εγώ θα αντέστρεφα το ερώτημα: Να μας το εξηγήσουν οι υπέρμαχοι της δημόσιας αεροπορικής εκπαίδευσης, και κατόπιν να μας εξηγήσουν το κατόρθωμα απαξίωσης 45 ολοκαίνουριων α/φων T-6 (θυμίζω το 2000 αρχίσαμε να το παραλαμβάνουμε).
Πολύ παλιά για μπαλώματα.
Αρε και να μπορουσα να χτυπησω ενα