28 εκατομμύρια ώρες πτήσης για τον κινητήρα F100 της Pratt & Whitney

4
1281
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Pratt & Whitney, θυγατρική της United Technologies ανακοίνωσε ότι ο κινητήρας F100 της, ο οποίος είναι ένας εκ των δυο βασικών κινητήρων που εξοπλίζουν το F-15 Eagle της Boeing και το F-16 Fighting Falcon της Lockheed Martin συμπλήρωσε τα 28 εκατομμύρια ώρες πτήσης σε όλους τους χρήστες των αεροσκαφών αυτών συνολικά.

Πρόκειται για σημαντικό ορόσημο για τον συγκεκριμένο κινητήρα που αυτή τη στιγμή είναι εγκατεστημένος σε περισσότερα από 2.000 αεροσκάφη σε αεροπορίες δεκάδων χωρών σε όλο τον κόσμο σε ένα χρονικό εύρος υπηρεσίας 40 και πλέον ετών.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι από την είσοδό του σε υπηρεσία με το F-15 το 1972, o κινητήρας F100 έχει ένα ασυναγώνιστο ιστορικό ασφάλειας με τα χαμηλότερα μη ανακτήσιμα συμβάντα αστοχίας κινητήρα κατά την πτήση στην κατηγορία του.

Η τελευταία έκδοση του κινητήρα F100-PW-229, που βρίσκεται σε υπηρεσία για περισσότερα από 25 χρόνια, έχει μηδενικά συμβάντα κατηγορίας Α από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα.

Οι κινητήρες F100 είναι εγκατεστημένοι και στα 60 + 30 F-16 των προγραμμάτων Peace Xenia III και IV της Πολεμικής Αεροπορίας.

F-16C Block52+ (photo: HAF spokesman)

Η Pratt & Whitney έχει φτάσει σήμερα σε μία κατάσταση ντε φάκτο μονοπωλίου αφού είναι ο μοναδικός κατασκευαστής κινητήρων πέμπτης γενιάς σε όλο τον κόσμο.

Ο κινητήρας F119 για το F-22 Raptor και ο κινητήρας F135 για το F-35 Lightning II είναι και οι δυο σχεδιασμένοι και κατασκευασμένοι από την Pratt & Whitney ενώ η χρήση υλικών, κραμάτων και τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν για αυτούς τους δυο κινητήρες και στον F100 θα τον κρατήσει «επίκαιρο» για πολλές δεκαετίες ακόμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι αν και πρόκειται για σχεδιάσεις της δεκαετίας του 1970, το F-15 και το F-16 βρίσκονται ακόμα σε παραγωγή, όντας βέβαια πλέον εντελώς διαφορετικά και κάθετα ανώτερα αεροσκάφη σε σχέση με εκείνη την εποχή.

Με λίγα λόγια, τα αεροσκάφη των δυο αυτών τύπου που παράγονται σήμερα είναι που θα επωφεληθούν και από την εισαγωγή τεχνολογίας στον F100.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κάποτε, το 2010 προβλεπόταν ότι η παραγωγή του θα τερματιζόταν δυο χρόνια μετά, αφού τα μαχητικά που τον φορούσαν θα σταματούσαν να παράγονται. Φαίνεται όμως ότι οι εξελίξεις είχαν άλλη άποψη.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Guest
Σπύρος

«Η τελευταία έκδοση του κινητήρα F100-PW-229, που βρίσκεται σε υπηρεσία για περισσότερα από 25 χρόνια, έχει μηδενικά συμβάντα κατηγορίας Α από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα.»

Σίγουρα;

Aυτή δεν είναι η έκδοση που φορούσε το διθέσιο 52+ (PXIII) που έπεσε νότια της Κρήτης, πέρυσι, λόγω κρατήματος κινητήρα;

Το εν λόγω αεροσκάφος ανασύρθηκε εν μέρει απο τη θάλασσα, με τον κινητήρα να είναι ανάμεσα στα ανακτηθέντα μέρη.

jimeta
Guest
jimeta

Το λένε ξεκάθαρα “o κινητήρας F100 έχει ένα ασυναγώνιστο ιστορικό ασφάλειας με τα χαμηλότερα μη ανακτήσιμα συμβάντα αστοχίας κινητήρα κατά την πτήση στην κατηγορία του.Τώρα σαν μηχάνημα όλα χαλάνε,πες μας όμως και γαι τις διαθεσιμότητες των ρωσικών κινητήρων να έχουμε μια άποψη ,εκεί να δείς γελάνε και τα σκυλιά.

Spyros
Guest
Σπύρος

Αλλο το “ασυναγώνιστο ιστορικό ασφάλειας”, τα “χαμηλότερα μη ανακτήσιμα συμβάντα αστοχίας”, και άλλο το “ΜΗΔΕΝΙΚΑ συμβάντα κατηγορίας Α”, όπως αναφέρει το άρθρο. Τα “χαμηλότερα” και “ασυναγώνιστα” είναι μεγάλες κουβέντες, αλλά σαφώς πιστευτές. Το “μηδενικά συμβάντα” είναι απόλυτο.

Εκτός αν δεν καταλαβαίνω σωστά το τι εστί “συμβάν κατηγορίας Α”, και πχ ένα συμβάν όπου μια κράτηση κινητήρα που οδήγησε σε ολική απώλεια του αεροσκάφους, ΔΕΝ ανήκει σε αυτή την κατηγορία!

NikolasTz
Guest
Νικόλας_Τζ

Μια απορία, στα F-15 έχουν “γυμνές” εξαγωγές (δλδ χωρίς τα πέταλα) ενώ τα F-16 έχουν…
Ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με πέταλα και χωρίς?