23.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Νέα παρτίδα κυνηγών αρμάτων CENTAURO II για τον Ιταλικό Στρατό

Νέα παρτίδα κυνηγών αρμάτων CENTAURO II για τον Ιταλικό Στρατό

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 236
  •  
  •  

Όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Αμύνης (Ministero della Difesa) στις 28 Μαΐου, εγκρίθηκε η προμήθεια της δεύτερης παρτίδας καταστροφέων αρμάτων τύπου CENTAURO II από την κοινοπραξία IVECO-OTO-Melara. Η παραγγελία αφορά σε 40 οχήματα με προαίρεση για άλλα 56 και συναφή εξοπλισμό, δεκαετή υποστήριξη, ανταλλακτικά και εκτενή εγγύηση, με κόστος (εφόσον ασκηθεί και η προαίρεση αυξάνοντας τα οχήματα σε 96) 1,159 δισεκατομμύρια Ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Το κόστος θα χρηματοδοτηθεί από κοινού από τα υπουργεία Αμύνης, Οικονομικής Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών.

Ας θυμηθούμε πως δύο περίπου χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2018, είχε παραγγελθεί η πρώτη παρτίδα 10 οχημάτων και συναφών υλικών έναντι 159 εκατομμυρίων Ευρώ. Τα οχήματα θα ανήκουν στο έκδοχο “3.0” και θα εξοπλίσουν τις ψηφιακές Μέσες Ταξιαρχίες του ιταλικού στρστού πλαισιώνοντας το όχημα μάχης Freccia, το οποίο είναι το βασικό όχημα των σχηματισμών αυτών.

Η Ιταλία παραγγέλνει τους πρώτους καταστροφείς αρμάτων Centauro II

Όπως δήλωσε και ο διευθυντής της Εθνικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, σκοπός είναι να παρατάξουν ένα τεθωρακισμένο όχημα παροχής πυρών υποστήριξης σε επαρκείς αριθμούς που θα συμπληρώσει το Freccia έχοντας εξίσου καλές επιδόσεις στους τομείς της κινητικότητας, ταχύτητας, ευελιξίας και με ικανή διαλειτουργικότητα με τα Freccia ενώ έχει επαρκή ισχύ πυρός, προστασία ακόμα και από Αυτοσχέδιους Εκρητκικούς Μηχανισμούς (IED) για να αντιμερωπίσει τις απειλές μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας στις νέες Μέσες Ταξιαρχίες.


Το CENTAURO II αποτελεί εξέλιξη του τροχοφόρου τεθωρακισμένου κυνηγού αρμάτων CENTAURO αλλά με σημαντικές βελτιώσεις, με βασικότερη την αντικατάσταση του πυροβόλου των 105 mm από ένα χαμηλής πίεσης των 120 mm. Άλλες αλλαγές της έκδοσης 3.0 είναι το νέο σύστημα ελέγχου πυρός, που επιτρέπει μεταξύ άλλων τη βολή πυρομαχικών προγραμματισμένης έκρηξης, βελτιωμένα συστήματα παρατήρησης και σκόπευσης και καλύτερο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Το προηγούμενο CENTAURO B1 είχε ενταχθεί σε υπηρεσία με τον Ιταλικό Στρατό το 1991 αντικαθιστώντας τα Leopard-1 σε 8 συντάγματα ιππικού.

Το πρόγραμμα Μέσων Ταξιαρχιών του Ιταλικού Στρατού βασίζεται στην παράταξη αριθμού ελαφρών μηχανοκίνητων ταξιαρχιών πεζικού με τροχοφόρα τεθωρακισμένα και μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο δόθηκε παραγγελία για 30 ΤΟΜΑ Freccia 8×8 που θα εξοπλίσουν τη δεύτερη ταξιαρχία. Ο Ιταλικός Στρατός θα επενδύσει συνολικά 1.5 δισεκατομμύρια Ευρώ για την προμήθεια 381 οχημάτων Freccia EVO (EVOlution) ως το 2032. Το όχημα φορέας 8×8 των Freccia Centauro είναι σχεδόν το ίδιο, αν και στο δεύτερο δεν υπάρχει χώρος μεταφοράς οπλιτών με όλο το οπίσθιο τμήμα να καταλαμβάνεται από τους μηχανισμούς του μεγάλου πύργου και των πυρομαχικών του πυροβόλου των 120 mm. Στις Μέσες Ταξιαρχίες θα αναπτυχθούν διάφορες εκδόσεις του οχήματος, όπως ΤΟΜΑ, Όχημα Πυρών Υποστήριξης (κυνηγός αρμάτων), Όχημα Διοίκησης, Α/Κ πυροβόλο, Όχημα Περισυλλογής κλπ.


Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 236
  •  
  •  
- Advertisement -

26 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
26 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
flashg

12 εκατομμύρια το ένα ακριβό δεν είναι ?

evo_ii

“…και συναφή εξοπλισμό, δεκαετή υποστήριξη, ανταλλακτικά και εκτενή εγγύηση…”
Αυτά πάντα ανεβάζουν το κόστος ανά μονάδα…

F-117

Οι τιμες αυτων ειναι πιο μεγαλο σκανδαλο και απο τα δικα μας P3 !!

Mitsos_Mantzos

Στην Ιταλία γίνετε της μίζας το κάγκελο με τα εξοπλιστικά, αυτοί εξοπλίζονται για 3 Π. Π. Χωρίς να έχουν κανένα εχθρό.

Ilias_Skaltsiotis

Όπως έχω ξαναπεί σε προηγούμενα σχόλια, κακώς κάποιο θεωρούν το 2020, το leopard 1 άρμα μάχης:
“Το προηγούμενο CENTAURO B1 είχε ενταχθεί σε υπηρεσία με τον Ιταλικό Στρατό το 1991 αντικαθιστώντας τα Leopard-1 σε 8 συντάγματα ιππικού.”
Η χρήση του θα πρέπει να είναι κάτι ανάμεσα σε ΤΟΜΑ, πυροβόλου εφόδου, ελαφρού άρματος, κυρίως για την παροχή πυρών υποστήριξης στο πεζικό και την καταστροφή οχυρώσεων.
Η Ελλάδα στην ουσία διαθέτει μόνο 350 άρματα μάχης.

BGK

Είπε κάποιος άσχετος κάποτε σε κάποιο περιοδικό την φράση “πυροβόλο εφόδου”, κι έχει γίνει καραμέλα. Ένα πυροβόλο εφόδου δεν έχει (σ.σ. είχε) καμία σχέση με ενα όχημα που έχει θώρακα(έστω ελαφρύ), υψηλή ταχυβολια, σταθεροποιημενο πυροβόλο,και μπορεί να βάλει εν κινήσει υπό όλες τις συνθήκες. Το Leo1A5 είναι ένα επί της ουσίας ελαφρύ άρμα/καταστροφέας αρμάτων που μπορεί να εκτελέσει όλες τις κλασικές αποστολές των αρμάτων. Αυτό που ίσως δεν μπορεί να κάνει σε σχέση με τα Leo2 είναι να επιχειρήσει ανεξάρτητα και απομονωμένο σε βαθος. ΥΓ: Οι δυτικοί απέσυραν τα παλαιότερης γενιάς άρματα χάριν ελαφρύτερων και νεότερων ΤΟΜΑ (κυρίως), για να… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Η κυρία διαφορά που είχαν τα πυροβόλα εφόδου από τα άρματα ήταν η κατώτερη θωράκιση και ότι το πυροβόλο δεν ήταν σε πύργο. Οι καταστροφείς αρμάτων του ΒΠΠ, επίσης διέφεραν από τα άρματα λόγω της κατώτερης θωράκισης, επίσης πολλοί από αυτούς δεν είχαν το πυροβόλο σε πύργο, ενώ αυτό ήταν ισχυρότερου διαμετρηματος. Οι καταστροφείς αρμάτων διέφεραν από τα πυροβόλα εφόδου γιατί είχαν ισχυρότερο πυροβόλο. Το leo1 όχι μόνο έχει κατώτερη θωράκιση από τα σύγχρονα άρματα, αλλά ακόμα και από τα σύγχρονα ΤΟΜΑ. Το πυροβολο του είναι μικρότερης ισχύος από τα σύγχρονα άρματα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταστροφέας αρμάτων,… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Αν αφήσεις στην άκρη τις ερπύστριες, πόσο μεγάλες διαφορές έχει ένα leo 1 από ένα Stryker με πυροβόλο των 105 mm, ώστε να συνεπάγεται διαφορετική επιχειρησιακή χρήση?
https://medium.com/war-is-boring/the-wheeled-cannon-that-everyone-hates-d5e6d22bdfcc
Και πόσο αντίστοιχα διαφέρει από ένα leo 2 ?

Ilias_Skaltsiotis

zap zap SAAB SAAB BGK BGK

https://www.ptisidiastima.com/2nd-batch-centauro-ii-italy/#comment-219532

Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι το leo 1, είναι ακόμα και σήμερα, ένα ικανότατο οπλικό σύστημα, αλλά όχι σαν μέσο άρμα μάχης.
Είναι ιδανικό για σύγχρονο άρμα υποστήριξης πεζικού. Παλιότερα τα άρματα αυτά δεν είχαν το πυροβόλο σε πύργο, σήμερα με την πληθώρα αντιαρματικών που διαθέτει το ΠΖ, η υποστήριξη του μπορεί ναι γίνει μονο με βολές εν κίνηση. Η τακτική που εφάρμοσαν οι Ρώσοι στην Συρία, ήταν συνεχής κίνηση και βολές γύρω από τις θέσεις των ανταρτων, όπως οι ινδιάνοι γύρω από τις άμαξες των cowboyδων

zap

Η Ελλαδα διαθετει ενα σημαντικο αριθμο Leo1 και καθολου ΤΟΜΑ. Οπως σωστα ειπε ενας φιλος η Ελλαδα με συγχρονους ορους εχει 350 αρματα μαχης. Αυτο που θα επρεπε ιδανικα και οικονομικα να γινει ειναι. Αυξηση των 350 σε 800 με αγορα μτχ μονον, απο αμερικη. εκσυγχρονισμος των Leo 1 αισθητηρες και εαν ειναι δυνατον σε σωληνες πυροβολων των 120χλ +ενεργητικη και παθητικη θωρακιση σε χρηση ως ελαφρυ αρμα. Μετατροπη μεγαλου αριθμου Leo 1 σε ΤΟΜΑ με εμπορικους κινητηρες για οικονομια καυσιμου και εμπορικη διαθεση ανταλλακτικων. Δεν ειναι αναγκη ολα μας τα αρματα να ειναι ΝΑΤΟ standard. Ας ειναι μονο τα… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Αν κρίνουμε από τις αναβαθμίσεις στο m60, μια σωστή αναβάθμιση για να μπορεί να δεχθεί το leo1, ισχυρότερη θωράκιση και πυροβόλο 120mm, απαιτεί ισχυρότερο κινητήρα και αντικατάσταση των υδραυλικών συστημάτων με ηλεκτρικά. https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/raytheon-can-turn-old-american-made-m60a3-tanks-killing-16142 Υπάρχει και πρόταση της leonardo με μόνο το πυροβόλο αλλά μάλλον το αποτέλεσμα θα είναι πολύ κατώτερο. Αν ακολουθήσεις την σωστή αναβάθμιση το κόστος εκτοξεύεται και είναι πιο συμφέρον, όπως λες και εσύ, να αναβαθμίσεις abram. Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να μετατρέψεις τα leo1 σε ΤΟΜΑ, γιατί χάνεις το πυροβόλο. Αντίθετα είναι ιδανικά για να επιχειρούν μαζί με ΤΟΜΑ και να τους προσφέρουν υποστήριξη με… Read more »

zap

Έγκυρη σημείωση, και φυσικά τηρουμένων των αναλογιών, έχετε δίκιο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πρόταση μου είναι πιο εφικτή για τους εξής λόγους: Δεν έχουμε κεφαλαία για νέα ΤΟΜΑ. Συμφωνώ ότι η αναβάθμιση σε 120χλ είναι ίσως ακριβή για το βαλάντιο μας. Έχουμε την επιλογή πρόσθετης θωράκισης και αισθητήρων και ίσως εμπορικό κινητήρα για ένα ικανό (ακόμα) ελαφρύ άρμα 105χλ. Με τα υπόλοιπα Leo 1 που έχουμε αποθηκευμένα μπορούμε να μετατρέψουμε σε ΤΟΜΑ, ο πύργος θα φύγει, θα αντικατασταθεί με όπλα ανάλογα για ΤΟΜΑ. Από κινητικότητα και θωράκιση είναι on par με μοντέρνα TOMA από οπλισμό ανάλογα με τον πύργο… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Η ένσταση μου είναι στο γιατί να χάσεις τον πύργο, για να βάλεις μέσα μια ομάδα πεζικού. Δεν θα είναι πιο αποτελεσματικό εναντίον εχθρικού πεζικού και εχθρικών ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ το leo1, όπως είναι τώρα, πάρα αν μετατραπεί σε ΤΟΜΑ ?

zap

Με ολο το θαρρος, δεν σας αντιλαμβανομαι. Προτεινετε να επιστρεψουν τα αποθηκευμενα Leo 1 σε υπηρεσια;

Ilias_Skaltsiotis

Αν είναι σε κατάσταση να επιστρέψουν σε υπηρεσία ως ΤΟΜΑ (και δεν έχουν κανιβαλιστεί για ανταλλακτικά), πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να επιστρέψουν ως έχουν.
Με το να τα μετατρέψεις σε ΤΟΜΑ, ουσιαστικά θα δαπανήσεις χρόνο, κόπο και χρήμα για να υποβαθμίσεις ένα οπλικό σύστημα, δεν έχει νόημα.
Οι Ισραηλινοί το έκαναν σε άρματα που αιχμαλώτισαν και δεν ήταν σε υπηρεσία με τον στρατό τους και άρα δεν μπορούσαν να τα υποστηρίξουν.

SAAB
ACHERON

Επειδή ὡς συνήθως ἡ συζήτηση πηγαίνει στο ἂν και πόσο θα ήταν το αντικείμενο της αναρτήσεως κατάλληλο για τις ανάγκες της Ἑλλάδος,κάποιες θεμελιώδεις παρατηρήσεις : 1)Το Centauro ΔΕΝ,επαναλαμβάνω,ΔΕΝ είναι άρμα. 2)Αναφέρεται στην ανάρτηση,ότι είναι όχημα παροχής πυρών υποστηρίξεως. Το ερώτημα είναι,πόσο κατάλληλος είναι ὁ οπλισμός του για κάτι τέτοιο; Απάντηση : ελάχιστα. Για την υποστήριξη πεζικού,το πυροβόλο άρματος ΔΕΝ είναι το καταλληλότερο όπλο υποστηρίξεως,απλώς ἡ πρόοδος της τεχνολογίας πυροκροτητών επιτρέπει την χρήση πυρομαχικών θραυσματοποιήσεως χρονικού προγραμματισμού,αλλά αυτή ἡ τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί και από άρματα με πυροβόλο 100-125 χιλιοστών. Όλμοι οποιουδήποτε διματρήματος,είναι καταλληλότρα όπλα υποστηρίξεως πεζικού,λόγω ανυψώσεως,δλδ ικανότητος βολής υπό… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Οι όλμοι, εκτός από τον ΝΕΜΟ δεν μπορούν να προσφέρουν άμεσα πυρά υποστήριξης, αλλά μόνο έμμεσα.
Το 105, είναι ιδανικό για υποστήριξη πεζικού, αλλά το 120, προσφέρει την δυνατότητα καταστροφής συγχρόνων αρμάτων, με τα οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος το ΠΖ.
Ο ΕΣ, δεν χρειάζεται χρηματοδότηση, έχει το ιδανικό σύστημα για αυτή την δουλειά το leo 1!! Τα κονδύλια ας πάνε σε κανονικά άρματα πχ abram.
Ψάχνοντας τα ίντερνετς, ένεκα της συζήτησης βρήκα και αυτό, φρέσκο φρέσκο, ούτε καν 10 ημερών:
https://uklandpower.com/2020/05/23/the-mechanised-infantry-assault-gun-an-analysis/#comments

ACHERON

Eίναι λάθος ότι «Οι όλμοι, εκτός από τον ΝΕΜΟ δεν μπορούν να προσφέρουν άμεσα πυρά υποστήριξης, αλλά μόνο έμμεσα.»
Εδώ το AMX/TMC-81 με τον σωλήνα οριζοντιωμένο και προφανώς όχι μόνο για την φωτογραφία.

comment image

Στον σύνδεσμο του uklandpower,υπάρχουν διάφορα οχήμτα μάχης με πυροβόλο,αλλά εκείνα που δικαιολογούν τον τίτλο «πυροβόλα εφόδου» (“Sturmgeschütz” στα γερμανικά,είναι εκείνα με κάποιο όπλο πυροβολικού,δηλαδή καμπύλης τροχιάς,όπως το οβιδοβόλο συνοδείας πεζικού των 75 χιλιοστών στο SdKfz-251,ἢ το ορειβατικό πυροβόλο των 75 χιλιοστών στο αμερικανικό ημιερπυστριοφόρο Μ-3.
Οχήματα με αντιαρματικό πυροβόλο,χαρακτηριζόταν «καταστροφείς» ἢ «κυνηγοί αρμάτων».

Ἡ δέ αξιοποίηση αρμάτων υποδεέστερου ἢ παρωχημένου τύπου,είναι πάντοτε μία έγνοια για τα επιτελεία.

Ilias_Skaltsiotis

O NEMO, είναι ακριβώς breech loading όλμος, αλλά δεν γνωρίζω να υπάρχουν σήμερα σε υπηρεσία άλλοι παρόμοιοι στην δύση. Από όσο γνωρίζω στα amx 10 οι Hotchkiss-Brandt CL-81 gun-mortar, έχουν αντικατασταθεί από τους 120mm που έχει και η Κύπρος και εθεάθησαν στο Καστελόριζο, που δεν έχουν τέτοιου είδους δυνατότητα. Όπως επισημαίνεται στα σχόλια του άρθρου του uklandpower, δεν ξεχωρίζει τα πυροβόλα εφόδου από τους καταστροφείς αρμάτων. Και τα 2 είχαν πολύ μικρότερη θωράκιση και το πυροβόλο δεν ήταν σε πύργο, ενώ η κυρια διαφορά τους ήταν ότι οι καταστροφείς είχαν πολύ ισχυρότερο πυροβόλο, εφάμιλλο με των μέσων αρμάτων. “αλλά αυτή… Read more »

ACHERON

Ἡ χρήση οπισθογεμών όλμων με δυνατότητα απ΄ευθείας βολής,ήταν στην δ΄Δύση περιορισμένη,αλλά αποτελούσε γαλλική σπεσιαλιτέ την δεκαετία του ΄50-΄70.
Οἱ Σοβιετικοί όμως χρησιμοποιούσαν τον 2S9 Nona,τον οποίον κληρονόμησαν οἱ Ρώσοι.

Σχετικά με τον όρο κυνηγός αρμάτων,αυτός δέν καθορίζεται από το διαμέτρημα του οπλισμού,αλλά από την σχεδίαση και το δόγμα δράσεως.
Οἱ κυνηγοί/καταστροφείς αρμάτων δρούσαν αμυντικά,κατά προτίμηση σε ενέδρες,ακόμα και οἰ πανίσχυροι Jagdpanther & Jagdtiger.
Δέν ξέρ όμως,ειλικρινά,ποιό θα ήταν το ενδεδειγμένο δόγμα χρήσεως του Centauro & Co έναντι ισοδυνάμων ἢ περίπου ισοδυνάμων στρατών,με ισχυρό αρματικό δυναμικό.

Ilias_Skaltsiotis

Πέρα από τον ΝΕΜΟ, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πια στη δύση άλλοι τέτοιοι όλμοι. Η διαφορά στο διαμέτρημα ήταν αν όχι η μόνη, τουλάχιστον μία από τις λίγες διαφορές ανάμεσα στους κυνηγούς αρμάτων και των πυροβόλων εφόδου, γι’αυτό και οι 2 τύποι χρησιμοποιήθηκαν και για τους 2 ρόλους ανάλογα με τις ανάγκες του πολέμου. Πχ το πυροβόλο εφόδου Sturmgeschütz III όχι μόνο χρησιμοποιήθηκε ως κυνηγός αρμάτων, αλλά κατέστρεψε και τον μεγαλύτερο αριθμό εχθρικών αρμάτων από κάθε άλλο γερμανικό άρμα. Και οι 2 τύποι ήταν απλά, φθηνά άρματα, με λεπτη θωράκιση και πυροβόλο χωρίς πύργο, με την διαφορά στην ισχύ του… Read more »

Konios

Αιρετική ερώτηση. Θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε κάτι παρόμοιο χρησιμοποιώντας το πύργο Α5 και το ΣΕΠ μολφ από τα Μ48? Ο πύργος αν και αρκετά “στεναχωρος” έχει ικανότατη ισχύ πυρός με το πυροβόλο τα δύο mg3 και το 50αρι ενώ το ΣΕΠ μολφ είναι ικανότατο και είναι κρίμα να απαξιωθεί όμως τα Μ48 ότι έδωσαν έδωσαν πια και στα νησιά είναι αρκετά δύσκολο να μετακινηθούν ταχύτατα στις περιοχές όπου απαιτείται να πάνε, αν καταφέρουν να φτάσουν βέβαια. Αφού ούτως ή άλλως οι ΕΑΡΜΕΘ στα νησιά θα ενισχύσουν το μηχανοκίνητο πεζικό, δεν είναι πιο λογικό να είχαμε τέτοια οχήματα… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Γιατί να σχεδιάσεις κάτι άλλο όταν έχεις τα leo1 και τα Μ48??? Γιατί να μην τα εντάξουμε κατευθείαν στους σχηματισμούς του ΠΖ??

alexmark

Ποιός θα βάλει τα χρήματα, ποιός θα σχεδιάσει και ποιός θα κάνει παραγωγή. Υπάρχει εταιρεία με εμπειρία ανάλογη στην Ελλάδα όπως η IVECO; Eδώ δε κατασκευάζονται ούτε ελαφρά οχήματα με άδεια ξένων οίκων. Ξεχάστε την παραγωγή στην Ελλάδα δοκιμάστηκε και απέτυχε οριστικά!

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

185
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 3.99 $

Related News

Ανανέωση της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Προς μια Ελληνική Αμφίβια Εκστρατευτική Δύναμη

Η οργάνωση των Ελλήνων Πεζοναυτών δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από την εποχή της δημιουργίας τους, το 1967 (32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών). Πρόκειται για ένα ελαφρύ...

Μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εν μέσω εντάσεων

Ενώ η ένταση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας συνεχίζονται, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικών ωκεανών. Οι ομάδες αεροπλανοφόρων των USS Nimitz (CVN...

Μια φωτογραφία, μια ιστορία: «Αστραπή» εν αιθρία

Λένε ότι το μυστικό για μια πετυχημένη φωτογραφία είναι να βρίσκεσαι στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή. Αυτό ακριβώς συνέβη στις 13 Σεπτεμβρίου 1962...

Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του πρωτότυπου του KF-X – το είπαν και το έκαναν οι Κορεάτες! (Εικόνα)

Στη δημοσιότητα δόθηκε μία υψηλής ανάλυσης φωτογραφία που απεικονίζει το εμπρόσθιο μέρος του πρωτότυπου αεροσκάφους του προγράμματος ανάπτυξης KF-X από την κατασκευάστρια εταιρεία Korea...

SAREX: πολεμικά από την Ιταλία, την Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η ιταλική φρεγάτα “Alpino” (F594), κλάσης FREMM, συνασκήθηκε στην Αντολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κύπρο.https://www.ptisidiastima.com/eastern-med-sea/Η φρεγάτα "Alpino"...
- Advertisement -