21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΤα αβέβαια βήματα της Λιβύης προς τις εκλογές

Τα αβέβαια βήματα της Λιβύης προς τις εκλογές

- Advertisement -

H Λιβύη έχει μπει σε έναν δρόμο ομαλότητας, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η κατάσταση ωστόσο παραμένει ρευστή και η χώρα εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη, με όλους τους σημαντικούς “παίκτες” να τηρούν στάση αναμονής.

Βάσει του σχεδίου το οποίο έχει ανακοινώσει η ίδια η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, έχουν προγραμματιστεί εθνικές εκλογές για τον προσεχή Δεκέμβριο. Αυτή την ώρα όμως, κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον απίθανο. Οι πρώτες διαφωνίες εμφανίστηκαν για τις προβλέψεις του εκλογικού νόμου και τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν φαίνονται διατεθειμένα να συμφωνήσουν. Πόσο μάλλον να προχωρήσουν σε μία συμφωνία για την υιοθεσία του νέου Συντάγματος της χώρας, η οποία δεν έχει κυβέρνηση κοινής αποδοχής σε όλη την επικράτεια της από το 2012.

Κατά συνέπεια, η προσωρινή κυβέρνηση του Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, η οποία δημιουργήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ για να διοργανώσει ελεύθερες εκλογές, παραμένει στην εξουσία μέχρι νεωτέρας. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει και παίρνει κάποιες διεθνείς πρωτοβουλίες ενώ αξιοποιεί πόρους της χώρας, γεγονός για το οποίο οι αντίπαλοι της την κατηγορούν ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση να το κάνει, καθώς είναι προσωρινή και “ειδικού σκοπού”.

Οι αντίπαλες πλευρές και οι ξένοι μισθοφόροι

Στην πραγματικότητα, μπορεί επισήμως τα όπλα να έχουν σιγήσει αλλά πέρα από τις πολυάριθμες ένοπλες ομάδες και φατρίες, στα εδάφη της Λιβύης συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται ξένοι μισθοφόροι, κάτι το οποίο σίγουρα δεν βοηθάει μια χώρα να βρει ελεύθερα το βηματισμό της και να διεξάγει αδιάβλητες εκλογές.

Στα ανατολικά της χώρας, ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, διεξάγοντας ήδη προεκλογική εκστρατεία. Είναι όμως αποδυναμωμένος, καθώς οι φυλές οι οποίες τον υποστήριζαν καθόλη τη διάρκεια του εμφυλίου, πλέον τον αμφισβητούν γιατί θεωρούν ότι “θυσίασαν τόσους άνδρες χωρίς λόγο”. Οι ξένοι πάτρωνες δεν φαίνονται επίσης ιδιαίτερα “ζεστοί” να τον βοηθήσουν. Έτσι ο ίδιος, παραμένει μεν υπολογίσιμος παίκτης και ελέγχει την κατάσταση στη Βεγγάζη και την ανατολική Λιβύη αλλά θεωρείται δύσκολο να επικρατήσει σε μία εκλογική μάχη.

Βασικός αντίπαλος του είναι ο προσωρινός πρόεδρος Ντμπεϊμπά, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης με τη δέσμευση ότι δεν θα κατέλθει υποψήφιος στις εκλογές. Τώρα φαίνεται να το ξανασκέφτεται, όπως δείχνουν και οι “φιλολαϊκές” κινήσεις της κυβέρνησης του με παροχές στους νέους κ.α. Ήδη έχει δεχθεί δριμεία κριτική στο εσωτερικό της χώρας από τους αντιπάλους του, αλλά ο ίδιος δεν πτοείται, αντλώντας αυτοπεποίθηση από την ισχυρή – όπως φαίνεται – υποστήριξη που συγκεντρώνει στο πρόσωπο του.

Ο πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης που εδρεύει στα ανατολικά της χώρας (Τομπρούκ) Αγκίλα Σάλεχ, θεωρείται σημαντική πολιτική προσωπικότητα της χώρας και πληροφορίες τον θέλουν να εξετάζει και αυτός την υποψηφιότητα του στις εκλογές. Ο Σάλεχ έχει επισκεφθεί και τη χώρα μας κάνοντας μάλιστα και σκληρή κριτική στη στάση της Άγκυρας στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντας άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αλλοι πιθανοί υποψήφιοι πρόεδροι είναι ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ καθώς και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Φάτι Μπασάγκα.

Τα σενάρια για το μέλλον της Λιβύης και η σκληρή καθημερινότητα

Κύκλοι της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης προτείνουν στον ΟΗΕ και τους διεθνείς συνομιλητές τους να ασκήσουν πιέσεις στις αντίπαλες πλευρές -κυρίως στα ανατολικά της χώρας – προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εκλογές τον Δεκέμβριο. . Θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή το momentum τους ευνοεί και θέλουν να το εκμεταλλευτούν μένοντας στην εξουσία.

Στην αντίπερα όχθη, ο Στρατάρχης Χαφτάρ αλλά και άλλοι υποψήφιοι θεωρούν ότι οι εκλογές πρέπει οπωσδήποτε να αναβληθούν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί πρώτα η συμφωνία για τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα.

Η κατάσταση αυτή φανερώνει τον κίνδυνο η πλευρά η οποία δεν θα μείνει ικανοποιημένη – και είναι πολλές αν συνυπολογίσουμε και τις πολυάριθμες οπλισμένες φυλές – να ξαναπάρει τα όπλα και η χώρα να ξανακυλήσει στον εμφύλιο. Μια χώρα πραγματικά ρημαγμένη, με τους πολίτες της να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, αντιμετωπίζοντας βασικά θέματα επιβίωσης, όπως τα μεγάλα προβλήματα στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση των αστικών περιοχών.

Τέλος, κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει και την απειλή της ισλαμικής ριζοσπατικοποίησης μεγάλων περιοχών της χώρας, καθώς, παρακλάδια του ISIS είναι ενεργά εδώ και χρόνια στη Λιβύη και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στους εξαθλιωμένους κατοίκους της.

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Απριλίου 1944: Η καταστολή της Στάσης του...

0
Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη στάση στην ελληνική ναυτική μοίρα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, οργανωμένη επιχείρηση αφοπλισμού και καταστολής πραγματοποιείται στα καταληφθέντα από επιτροπές...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Βρετανία: Κόβει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για να εκτοξεύσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ

Μεγάλη αύξηση μέσα στην επόμενη εξαετία δηλώνει πως θα κάνει η Βρετανία στις αμυντικές της δαπάνες, για να τις φθάσει σε ύψος ίσο με...

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σύμμαχος του ΝΑΤΟ ανεξαρτήτως της έκβασης των προεδρικών εκλογών

Ανεξαρτήτως της έκβασης των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον θα παραμείνει αφοσιωμένη σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας...

Και ο Καναδάς θέλει ιπτάμενα ραντάρ, Boeing και Saab πιθανοί προμηθευτές

Ο Καναδάς σχεδιάζει να διαθέσει περισσότερα από 3,65 δις δολάρια ΗΠΑ για την απόκτηση ιπτάμενων ραντάρ, όμως δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα θα αγοράσει...