20.6 C
Athens
Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Νοεμβρίου 333 π.Χ.: Μάχη της Ισσού, δεύτερος θρίαμβος του Αλεξάνδρου επί των Περσών

- Advertisement -

[συμβατική ημερομηνία] – Έξι περίπου μήνες μετά τη νίκη στον Γρανικό ποταμό, ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατανικά τον περσικό στρατό στην Ισσό.

Μετά τη νίκη στο Γρανικό, οι Έλληνες προέλασαν κατά μήκος της Μικρασιατικής ακτής απελευθερώνοντας μία προς μία τις ελληνικές παράκτιες πόλεις. Ήταν ένα χρέος από τον πρώτο Περσικό πόλεμο αλλά και ένα στρατηγικό στοίχημα. Με τον ελληνικό στρατό συγκεντρωμένο στην Ασία, οι Πέρσες μπορούσαν μέσω θαλάσσης να καταφέρουν από επιδρομές αντιπερισπασμού μέχρι την έναρξη τοπικών επαναστάσεων στην κυρίως Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι τις μερίδες αντιφρονούντων των ελληνικών πόλεων. Αφαιρώντας τους τις παράλιες πόλεις της Ιωνίας, Λυκίας και Καρίας και μετατρέποντας το Αιγαίο σε “ελληνική λίμνη”, θωράκιζαν τα μετόπισθεν και εξανάγκαζαν τους Πέρσες να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για στρατηγικά χτυπήματα “έμμεσης προσέγγισης” και να αντιμετωπίσουν ξανά τους Έλληνες σε μια αποφασιστική μάχη. Ήδη, την αρχιστρατηγία των Περσών είχε αναλάβει ο ίδιος ο Μεγάλος Βασιλιάς Δαρείος ο 3ος και ένας μεγάλος στρατός συγκεντρωνόταν στη Βαβυλώνα.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξανδρος περιέτρεχε την Κιλικία και περνούσε στην Παλαιστινιακή ακτή ξεκινώντας την πολιορκία της Ταρσού. Εκεί, τον βρήκε ο Δαρείος, που για να φέρει τους Έλληνες σε μειονεξία προχώρησε μέσα από τα ορεινά περάσματα της Ασσυρίας και βρέθηκε στα νώτα της ελληνικής στρατιάς, στην στενή κοιλάδα της Ισσού, κοντά στο σημείο που μετά τη μάχη ο Αλέξανδρος θα χτίσει την Αλεξάνδρεια της Συρίας (σημ. Ισκεντερούν). Οι Πέρσες έπιασαν τους τραυματίες που είχε αφήσει ο Αλέξανδρος πίσω του και τους ακρωτηρίασαν, ενώ έμειναν στο ορεινό πέρασμα κόβοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού του στρατού του. Ο Αλέξανδρος δεν βιάστηκε να τους συναντήσει. Ο μεγάλος στρατός του Δαρείου και η αναστάτωση που είχε επιφέρει η ήττα του από τον ολιγάριθμο ελληνικό στρατό, του άφηναν μικρά περιθώρια πριν νέες επαναστάσεις ξεσπάσουν σε διάφορες γωνιές της αυτοκρατορίας. Έτσι, βάδισε με προσοχή νότια όταν στον ποταμό Πίναρο οι ανιχνευτές του εντόπισαν τον ελληνικό στρατό να βαδίζει βόρεια προς συνάντησή του.

Οι πηγές αναφέρουν εξωπραγματικά νούμερα για τη δύναμη του στρατού του Πέρση βασιλιά, φτάνοντας τους 250 με 600 χιλιάδες. Φυσικά, τέτοιοι στρατοί δεν συγκεντρώνονται και δεν κινούνται τόσο γρήγορα μέσα από τα στενά περάσματα της Ανατολής. Το πιθανότερο ήταν ο στρατός του Δαρείου να ήταν γύρω στις 100 χιλιάδες άνδρες από διάφορες φυλές μεταξύ αυτών 10,000 “Αθάνατοι” κι άλλοι τόσοι Έλληνες βαρυοπλίτες μισθοφόροι. Ο στρατός του Αλεξάνδρου, μετά τις απώλειες που υπέστη και τις φρουρές που άφηνε πίσω, πρέπει να ήταν περί τους 6,000 ιππείς, 20,000 βαρείς και 12,000 ελαφροί πεζοί, σίγουρα σημαντικά μιρκότερος του περσικού. Ο Δαρείος παρέταξε τους Έλληνες μισθοφόρους του στην πρώτη γραμμή και στα πλάγια τοποθέτησε τους μηλοφόρους Κάρδακες πεζούς σε μια προσπάθεια μάλλον να “θωρακίσει” το μέτωπο του στρατού του από κινήσεις σαν του Γρανικού. Πίσω τους στο κέντρο τάχθηκε ο ίδιος περιστοιχιζόμενος από τους σωματοφύλακές του ενώ στα άκρα τάχθηκε το ιππικό.

Η φάλαγγα των Μακεδόνων στην Ισσό, λεπτομέρεια από τη ελαιογραφία “Μάχη του Αλεξάνδρου στην Ισσό” του Albrecht Altdorfer κατ’εντολή του δουκός Γουλλιέλμου του 4ου της Βαυαρίας το 1529. Οι φαλαγγίτες παρουσιάζονται ως σύγχρονοι του ζωγράφου Landsknechte καθώς η τέχνη δεν κατανοούσε τον ιστορικό χρόνο και η αρχαιολογία δεν είχε αναπτυχθεί επαρκώς για να απεικονίσει τα όπλα και τις τακτικές των αρχαίων (Παλιά Πινακοθήκη του Μονάχου)

Η μάχη άρχισε με το περσικό ιππικό στα αριστερά να διαβαίνει το ποτάμι και να επιπίπτει στις δυνάμεις του Παρμενίωνα και του Κρατερού που δοκιμάστηκαν πολύ αλλά κράτησαν. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξανδρος διέταξε τους υπασπιστές του (ελαφρά εξοπλισμένοι οπλίτες) να διαβούν στο δεξιό της παράταξης και να εμπλέξουν τους Κάρδακες. Σύντομα, οι υπασπιστές πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα μικρό ρήγμα και ο Αλέξανδρος επέλασε επικεφαλής του βαρέως ιππικού των Εταίρων μέσα από αυτό το ρήγμα και κατευθείαν στα νώτα του περσικού κέντρου στοχεύοντας τον ίδιο τον Δαρείο. Ο τελευταίος πανικοβλήθηκε κι εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης αφήνοντας τον στρατό χωρίς ηγεσία. Η πίεση στο μεταξύ στο ελληνικό αριστερό είχε φτάσει σε σημείο θραύσης. Έχοντας να επιλέξει μεταξύ καταδίωξης του Δαρείου και λήξης του πολέμου και βοήθειας στον Παρμενίωνα και διάσωσης του στρατού του, ο Αλέξανδρος διάλεξε το δεύτερο. Έστρεψε τις δυνάμεις του στα νώτα των Ελλήνων μισθοφόρων στην περσική υπηρεσία διαλύοντας τη φάλαγγά τους. Με το δεξιό κατεστραμμένο, το κέντρο να παραπαίει και τον Μεγάλο Βασιλιά άφαντο, οι Πέρσες διαλύθηκαν ηττημένοι. Η καταδίωξη του περσικού στρατού άφησε πάνω από 20,000 νεκρούς και η νίκη ανήκε για άλλη μια φορά στους Έλληνες. Ο Αλέξανδρος έχασε κάπου 450 άνδρες αλλά κέρδισε τη μισή Ασία, αφού η συντριπτική ήττα του βασιλικού στρατού υπό τον ίδιο τον Μεγάλο Βασιλέα ήταν ένα σαφές μήνυμα πως η Ασία είχε έναν νέο ηγεμόνα. Το μήνυμα θα επιβεβαιωθεί σαφώς δύο χρόνια μετά, στα Γαυγάμηλα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paliouras

Περασμενα μεγαλεια, και διηγωντας τα να κλαις !!

dimitrisx

Υπάρχουν και πιο πρόσφατες ιστορικές παραπομπές υπερηφάνειας. Οι βαλκανικοί πόλεμοι , Μικρασιατική εκστρατεία (εξελίχθηκε σε τραγωδία , λόγο λαθών της πολιτικής ηγεσίας), ο Ελληνοιταλικός πόλεμος του 1940. Με κατάλληλη ηγεσία ο Ελληνισμός κάνει θαύματα. Επίσης θα πρέπει να υπενθυμίζετε στον σουλτάνο, πως ο Ελληνικός στρατός διέλυσε την οθωμανική αυτοκρατορία. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

npo

Σαν να σου λείπουν 1500 χρόνια περίπου.. Σκότος..

dimitrisx

Ποιο σκότος; Ξανά διάβασε την ιστορία και θα δεις πως θα αναθεωρήσεις πολλά.

AlxPorto

Ιστορία που γράφτηκε σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Τίποτα δεν θα ήταν όπως το ξέρουμε αν σύντροφος του Έλληνα στρατηλάτη δεν είχε προλάβει να ακρωτηριάσει τον Πέρση στρατιώτη ακριβώς την στιγμή που ήταν έτοιμος να αποκεφαλίσει τον ζαλισμένο, ύστερα από ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι που του έσπασε την περικεφαλαία, Αλέξανδρο.
Μέγιστος ο ρόλος της τύχης στην διαμόρφωση της ιστορίας αλλά η θεά πάντα εννοεί τους τολμηρούς

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ενδιάμεση Λύση Made In France για το Πολεμικό Ναυτικό, FREMM, LaFayette, οι Γάλλοι βάζουν τα δυνατά τους

 H έλευση της Φλοράνς Παρλί στο τέλος Ιανουαρίου (περίπου στις 25 του μήνα), προκειμένου να παραστεί στις υπογραφές των συμβάσεων, που έχουν να κάνουν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Έρχεται η Παρλί! Πέφτουν υπογραφές και για τα Rafale, “έκπληκτοι” οι...

124
 Γύρω στις 25 Ιανουαρίου, θα έρθει στην Αθήνα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να παραστεί, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της στις...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 April 2016 #359

Αγορά 2.29

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Ιανουαρίου 49 π.Χ. : Η διάβαση του Ρουβίκωνα, η ιστορία γυρίζει σελίδα

Ο Ιούλιος Καίσαρ διασχίζει τον ποταμό Ρουβίκωνα με τις λεγεώνες του επιστρέφοντας στη Ρώμη από την Γαλατική εκστρατεία. Η κίνηση είναι συμβολική, αφού ο...

Ένας στατιστικολόγος, ένα σφάλμα λογικής και οι τρύπες από σφαίρες που έλειπαν

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο στατιστικολόγος Abraham Wald ήρθε αντιμέτωπος με το «λογικό σφάλμα επιβίωσης», όταν προσπάθησε να υπολογίσει τρόπους για να ελαχιστοποιήσει...

Η αμυντική διάταξη του NATO στη Νότια Ευρώπη (και στην Ελλάδα) σε περίπτωση πολέμου με την ΕΣΣΔ

Σε περίπτωση που ο Ψυχρός Πόλεμος γινόταν "θερμός", μεγάλο μέρος των νατοϊκών επιχειρήσεων κατά της ΕΣΣΔ και των χωρών του Ανατολικού Μπλοκ, θα διεξαγόταν...