337Μ: Να γιατι τα “Φαντάσματα” της ΠΑ βρέθηκαν στην κορυφή της νατοικής ασκησης TLP 2019-1

44
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η ΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια μας έχει «συνηθίσει» να φέρνει πρωτιές από αεροπορικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό. Εξαίρεση δεν αποτέλεσε ούτε η πρώτη άσκηση TLP του 2019, στην οποία διακρίθηκε η 337 Μοίρα «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» με έδρα την 110ΠΜ στη Λάρισα. Ενδιαφέρον όμως έχει να δούμε τι ακριβώς σημαίνει το TLP για τις απαιτήσεις που έχει απο τους συμμετέχοντες αεροπόρους και γιατί η διακριση της 337Μ έχει ξεχωριστή σημασία (δεδομένων των συγκεκριμένων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πλευρά των τύπων μαχητικών αεροσκαφών που συμμετείχαν).  

Πετώντας μαζί αλλά και εναντίον μαχητικών  F-15E Stike Eagle,  Eurofighter, Rafale F/A-18A+ αλλά και F-16 από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, τα ελληνικά F-16C/D Block 52+ Fighting Falcon της 337Μ, έκλεψαν κυριολεκτικά τις εντυπώσεις με τις άριστες επιδόσεις των ιπταμένων τους.

Ένας εξ αυτών, ο Σμηναγός (Ι) Βασίλης Κοντόπουλος ανακηρύχθηκε ως «Best Warrior» της εκπαιδευτικής σειράς του TLP (δηλαδή ως ο καλύτερος πιλότος στην κορυφαία άσκηση του ΝΑΤΟ) ο οποίος μαζί με άλλους 6 ιπταμένους και 32 τεχνικούς της 337Μ, μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση του Albacete στην Ισπανία. Από εκεί συμμετείχαν για περίοδο 3 εβδομάδων σε σειρά απαιτητικών αποστολών στις οποίες δοκιμάστηκαν μαζί με την ελίτ των αεροπόρων του ΝΑΤΟ.

Η μεταστάθμευση

Η 337Μ συμμετείχε με 4 μαχητικά F-16C/D Block 52+ Fighting Falcon εκ των οποίων τα 3 ήταν μονοθέσια και ένα ήταν διθέσιο ενώ απαιτήθηκαν 2 πτήσεις μεταγωγικών α/φων C-130H Hercules της 356ΜΤΜ, προκειμένου να μεταφερθούν τα μέλη της Μοίρας με όλη την απαραίτητη υποδομή και εφόδια που απαιτεί μια τέτοια μεταστάθμευση εκτός Ελλάδος.

Το ελληνικό κλιμάκιο οργανώθηκε άμεσα και σε ελάχιστο χρόνο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει επιχειρήσεις στο πλαίσιο του TLP μαζί με τα πληρώματα των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν, ώστε να εκτελεστεί μια εκπαίδευση που πλησιάζει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες και απαιτήσεις πραγματικών αεροπορικών επιχειρήσεων σε πολεμική περίοδο.

Σκοπός του TLP είναι να παρέχει εκπαίδευση σε ικανότητες διοίκησης και πτητική εκπαίδευση σε ιπταμένους, προκειμένου αυτοί να πιστοποιηθούν ως Αρχηγοί Αποστολής (Mission Commanders) και τελικά να είναι ικανοί να ηγηθούν μεγάλων σχηματισμών μαχητικών αεροσκαφών (γνωστά την αεροπορική ορολογία ως COMAO).

Πρόκειται όπως αντιλαμβάνεται κανείς για ένα αρκετά υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης όπου νατοϊκοί  ιπτάμενοι – με πτητική εμπειρία άνω των 500 ωρών – εκπαιδεύονται στο τακτικό κομμάτι επιχειρησιακών αποστολών με μεγάλο αριθμό αεροσκαφών με απεικόνιση εχθρικών απειλών. Για το λόγο αυτό το TLP θεωρείται ως μια από τις καλύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και είναι προφανής η αξία της αναγνώρισης για όσους πετύχουν κάτι τέτοιο στις τάξεις του.

«Χτίζοντας» COMAO με τους καλύτερους του ΝΑΤΟ

Τα COMAO (Composite Air Operations) θεωρούνται ως οι πλέον σύνθετες και απαιτητικές αεροπορικές μορφές επιχειρήσεων με υψηλές απαιτήσεις και γνώσεις από τους αεροπόρους που συμμετέχουν σε αυτά. Γι αυτό το σκοπό το ΝΑΤΟ συγκρότησε το TLP προκειμένου μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο, οι ιπτάμενοι των συμμαχικών χωρών να βελτιώσουν τη διαλειτουργικότητα με εκπαίδευση σε κοινές τακτικές και ικανότητες ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζονται και νέες.

Στο TLP επιτυγχάνεται επίσης η ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών για οπλικά συστήματα και τακτικές ανάμεσα στις συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις, παρέχοντας ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου ενθαρρύνεται η συζήτηση – ανάπτυξη πολυεθνικών τακτικών και η καλύτερη μέθοδος εφαρμογής τους στο πλαίσιο μικτών σχηματισμών με διαφορετικούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών (COMAO).

Σε επίπεδο ακαδημαϊκής προσέγγισης επιδιώκεται η επέκταση ικανότητας ιπταμένων όχι μόνο μέσω της εκμάθησης των καθηκόντων ενός Διοικητή Αποστολής (MC) αλλά και σε κάθε πτυχή σχεδιασμού COMAO. Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση επιθετικών ικανοτήτων μέσα σε ένα πακέτο κρούσης. Επιπλέον δίνεται έμφαση και στον σχεδιασμό τακτικών που θεωρούνται καλύτερες με γνώμονα τις δυνατότητες αλλά και περιορισμούς κάθε τύπου οπλικού συστήματος.

Οι Έλληνες χειριστές μαζί με τους νατοϊκούς συναδέλφους τους συμμετείχαν συνολικά σε 15 προσεκτικά σχεδιασμένες αεροπορικές αποστολές. Σκοπός τους είναι κάθε φορά να «προκαλούν» τους εκπαιδευόμενους να αναπτύξουν τις ικανότητες ηγεσίας – τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού – όσο και σε επίπεδο πτητικής ικανότητας.

Στο πλαίσιο αυτό οι ιπτάμενοι της 337Μ, εκπαιδεύτηκαν σε όλα τα στάδια πολύπλοκων αεροπορικών επιχειρήσεων (COMAO) Mission Planing), από το στάδιο του σχεδιασμού και της προετοιμασίας ενημέρωσης (preflight Briefing) μέχρι την εκτέλεση στον αέρα και φυσικά την διεξοδική απενημέρωση (debriefing) μετά το πέρας αυτής.

 

Επιχειρήσεις σε όλους τους ρόλους

 Σε καθημερινό επίπεδο προβλεπόταν η εκτέλεση μιας μεγάλης ημερήσιας αποστολής με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού μαχητικών (περίπου 24) με όλο τον κύκλο σχεδιασμού – ενημέρωσης –εκτέλεσης –απενημέρωσης και φυσικά με την ενεργό συμμετοχή των τεχνικών και υπολόγων που προετοίμαζαν στην εντέλεια τα μαχητικά για την επόμενη αποστολή.

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν τα F-16C/D Block 52+ της 337Μ, εκκινούσαν από το Albacete και λάμβαναν χώρα σε προκαθορισμένες περιοχές πάνω από ξηρά αλλά και θάλασσα στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό που είναι δεσμευμένες για εκπαιδευτική χρήση. Στις αποστολές που εκτελούνται συμπεριλαμβάνονται μαχητικά με καθήκοντα:

– επιθετικής αεροπορικής υπεροχής (Sweep)

– καταστολής αεράμυνας (SEAD),

– κρούσης εναντίον στόχων υψηλής αξίας (High Value Target)

– δυναμικών στόχων ευκαιρίας ( Dynamic Targeting)

– Έρευνας Διάσωσης Μάχης (CSAR)

-Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (CAS)

-Συντονισμού κρούσης και αναγνώρισης (Strike Coordination and Reconnaissance)

– Προστασίας Δύναμης (Force Protection)

– Αντιμετώπισης χαμηλά ιπτάμενων στόχων (Slow Movers)

– Προσβολής ναυτικών στόχων

Ο συντονισμός και ο έλεγχος επιτυγχάνεται τόσο από επίγεια όσο και εναέρια κέντρα Ελέγχου και Διοίκησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, οι αποστολές στο πλαίσιο του TLP με μεγάλα σκέλη ή χρόνο παραμονής στον αέρα απαιτούν τη χρήση εναέριου ανεφοδιασμού (AAR), στην οποία οφείλουν να είναι πιστοποιημένα όλα τα εναέρια πληρώματα. Ωστόσο στη συγκεκριμένη άσκηση όπως μάθαμε δεν πραγματοποιήθηκαν τέτοιες διαδικασίες χωρίς φυσικά αυτό να μειώνει στο ελάχιστο την πρόκληση που αντιμετώπισαν όλοι οι εκπαιδευόμενοι.

Ως γνωστόν οι χειριστές της 337Μ ειδικεύονται σε ρόλο αέρος αέρος και αεροπορικής υπεροχής με αποτέλεσμα να είναι από τους καλύτερα καταρτισμένους στο συγκεκριμένο τομέα ανάμεσα στους περισσότερους συμμετέχοντες νατοϊκούς χειριστές. Κατά συνέπεια βρέθηκαν στο στοιχείο τους όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σχηματισμούς μαχητικών F-15E, Eurofighter F-16 και Rafale οι οποίοι δρούσαν σε ρόλο «Red Air».

Στην πλευρά των «Ερυθρών»

Θα πρέπει να σημειωθεί οτι στις ερυθρές δυνάμεις που εξομοίωναν την εχθρική απειλή, συμμετείχαν όλοι οι συμμετέχοντες διαδοχικά (με εναλλαγή πλευρών σε διαφορετικές φάσεις της άσκησης) προκειμένου να αποκτηθεί εμπειρία τόσο από την πλευρά του επιτιθέμενου όσο και του αμυνόμενου.

Στο πλαίσιο αυτό και η 337Μ διαχώρισε τη δύναμη 4 μαχητικών που έστειλε στο TLP σε δύο ζεύγη που εναλλάχτηκαν τόσο στη δύναμη του COMAO όσο και σε ρόλο «Red Air».

Οι «Red Air» είχαν ως σκοπό την παρεμπόδιση του φίλιου COMAO των κυανών «Blue Air» ώστε να εκτελέσουν την αποστολή τους, με την πρόκληση των μεγαλύτερων κατά το δυνατόν απωλειών. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός εναέριων εμπλοκών κυρίως με χρήση τακτικών για εικονική εξαπόλυση όπλων πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVR) όπως ο ΑΙΜ-120 AMRAAM.

Διευκρινίζεται στο σημείο αυτό οτι τα αποτελέσματα σχετικά με το ποιός καταρρίφθηκε, προκύπτουν μετά το πέρας της αποστολής με ανάλυση όλων των “on board sensors” που διαθέτει κάθε τύπος μαχητικού σε συνδυασμό με αξιολόγηση ενεργειών (αν αυτές έγιναν και πότε) με ελιγμούς αποφυγής σε συνδυασμό με χρήση αντίμετρων.

Επιτυχία απέναντι σε περιβάλλον υψηλών ικανοτήτων

Σύμφωνα με πληροφορίες παράγοντας που καθορίζει το γενικότερο επίπεδο πρόκλησης σε νατοϊκές ασκήσεις είναι ο βαθμός τεχνολογικής υπεροχής και ενσωμάτωσης προηγμένων ικανοτήτων από το μεγαλύτερο μέρος των μαχητικών που συμμετέχουν σε αυτές.

Στην προκειμένη περίπτωση η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητικών που συμμετείχαν στο TLP είχαν στη διάθεση τους ζεύξη δεδομένων Link16, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή συνδυασμένης «εικόνας» του εναέριου χώρου στην περιοχή επιχειρήσεων.

Κατ αυτόν τον τρόπο οι χειριστές τους είχαν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε διευκρινισμένη εικόνα με αποτέλεσμα την άμεση αποσαφήνιση και θέση φίλιων και εχθρικών δυνάμεων. Το γεγονός αυτό προσδίδει αμέσως ένα τεράστιο ποιοτικό πλεονέκτημα καθώς δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος που απαιτείται σε διαφορετική περίπτωση, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η θέση των αντιπάλων στο χώρο.

Δυστυχώς στην περίπτωση της ΠΑ, το Link 16 δεν αποτελεί (ακόμα) μέρος του εξοπλισμού των F-16 της ΠΑ (με εξαίρεση τα 30 F-16C/D Block 52+ Advanced της 116ΠΜ στον Άραξο). Αυτό θα ενσωματωθεί σε λίγα χρόνια με τον εκσυγχρονισμό των 85 μαχητικών F-16 σε επίπεδο VIPER. Κατά συνέπεια τα μαχητικά της 337Μ που συμμετείχαν στο ΤLP, στερούνταν της παραπάνω ικανότητας, η οποία όμως δε φάνηκε ικανή να εμποδίσει τους Έλληνες χειριστές να επικρατήσουν στα περισσότερα σενάρια. Φυσικά εξήγηση υπάρχει για την επιτυχία της 337Μ και εντοπίζεται στις τακτικές εκπαίδευσης της ΠΑ, συγκριτικά με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.  

Έτσι λοιπόν λίγοι γνωρίζουν οτι οι περισσότερες αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται προσανατολισμένες στην κύρια απειλή που είναι οι Ρωσικοί τύποι μαχητικών αεροσκαφών και βλημάτων αέρος αέρος. Συνεπώς όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως το TLP είναι δομημένες με βάση κανόνες εμπλοκής, στους οποίους κριτήριο, αποτελούν οι επιδόσεις και οι περιορισμοί αυτών των τύπων. Σε ότι αφορά τα βλήματα αέρος αέρος, οι τακτικές εστιάζουν μέχρι σήμερα (όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο) στην αντιμετώπιση πυραύλων με ημι-ενεργό καθοδήγηση (SARH) όπου ένα μαχητικό είναι δεσμευμένο σε ένα στόχο, τον οποίο «φωτίζει» το ραντάρ του μέχρι να τον καταρρίψει.

Αντιθέτως η ΠΑ δεδομένης της απειλής εξ Ανατολών, είναι προσανατολισμένη στην εκπαίδευση των χειριστών της, σε πιο σύνθετα σενάρια και προηγμένες τακτικές αντιμετώπισης βλημάτων ενεργού καθοδήγησης όπως ο AMRAAM (που χρησιμοποιείται από τον δυνητικό αντίπαλο).

Το αποτέλεσμα είναι οτι ο μέσος Έλληνας χειριστής είναι τελικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει σύνθετες καταστάσεις στον αέρα με κορυφαίες απειλές όπως ο ΑΙΜ-120 σε σχέση με έναν μέσο Νατοικό χειριστή. Κάτι που είναι εμφανές σε ασκήσεις όπως η «TLP 2019-1» αλλά και ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» όπου σε πολλές περιπτώσεις, συμμετέχοντες από ΗΠΑ, Βρετανία και ΗΑΕ, διαπίστωσαν την ανωτερότητα της εκπαίδευσης των χειριστών της ΠΑ.

Τέλος αν ληφθεί υπόψιν οτι κάποιοι τύποι μαχητικών (όπως το Eurofighter και το Rafale) που βρέθηκαν απέναντι στα F-16C/D Block 52+ της 337Μ, διέθεταν εκτός του Link 16 και ραντάρ AESA (Rafale) με υπέρτερες ικανότητες παρακολούθησης στόχων και εγκλωβισμού, τότε είναι εύκολο κανείς να αντιληφθεί οτι η διάκριση των Ελλήνων πιλότων κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν.

Του λόγου το αληθές αποτελεί το γεγονός οτι η 337Μ, είχε φέτος ανάλογη βαθμολογία με τα Αμερικανικά F-15E του 492FS αλλά και τα Γαλλικά Rafale. Όμως η διάκριση του «Best Warrior» της εκπαιδευτικής σειράς του TLP, αποφασίστηκε κατόπιν σύσκεψης των διοργανωτών να δοθεί στην 337Μ, ως αναγνώριση των ικανοτήτων τους, αφού τα αεροσκάφη τους δεν διέθεταν αντικειμενικά ισάξιες ικανότητες με αυτά των αντιπάλων τους.

Το γεγονός αυτό σχολιάζεται ως ιδιαίτερα τιμητικό για τους χειριστές της 337Μ και κατ επέκταση για ολόκληρη την ΠΑ, η οποία εκπροσωπήθηκε επάξια από τους «μαχητές του Βορρά» που απέδειξαν για μια ακόμη φορά προς όλες τις κατευθύνσεις, οτι τα Ελληνικά φτερά είναι – όχι μόνο αξιόμαχα – αλλά κυριολεκτικά πανέτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Chris
Guest
Chris

Θα ήθελα κάποια πηγή για αυτά που γράφετε, κατά προτίμηση διεθνή ή ακόμα καλύτερα νατοικη

Flight and Space
Admin
Famed Member

Ρεπορτάζ ΠΤΗΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Το πλέον έγκυρο.

Nestoras
Member
Nestoras

Πραγματικά ισχύει. Να είστε καλά, διότι καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι καλό είναι να έχεις σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά την διαφορά την κάνει και ο άνθρωπινος παράγοντας. Για τους πιλότους μας δεν ανησυχώ πολύ, αν και ακούω έχουμε χάσει αρκετούς που προτιμούν να πετούν με καλύτερες αποδοχές και περισσότερη ασφάλεια στις πολιτικές αεροπορίες όλου του κόσμου. Πάντα όμως υπάρχουν αρκετοί, και οι Τούρκοι φροντίζουνε και οι νεότεροι να ανεβαίνουν πολύ γρήγορα στο υψηλότερο επίπεδο.
Για άλλα τμήματα που η φτώχεια και η έλειψη ακόμα και πυρομαχικών, δεν επιτρέπει καν την εξοικίωση με τα πολλές φορές σύγχρονα συστήματα που έχουμε αγοράσει!

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

+10
Και γιατί να το κρύψομεν άλλωστε ….

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Αν μπορειτε διερευνηστε λιγο περισσοτερο το θεμα για το νεο UCAV Loyal Wingman της Boeing Αυστραλιας, σε σχεση με το ποσο χρησιμο θα ηταν για την Ελλαδα, το οποιο μπορει να δρα και αυτονομο (τεχνητη νοημοσηνη) ενω θα μπορει να χρησιμοποιηθει κατευθυνομενο απο αλλα αεροσκαφη οπως τα E-7, EA-18G, F/A-18E/F, και P-8 Poseidon. ειτε απο σταθμο εδαφους, πρώτη πτήση του συστήματος αναμένεται το 2020 , εχετε ηδη αναφερει καποια https://www.ptisidiastima.com/loyal-unmanned-wingman-boeing/ Βρηκα μερικες πληροφοριες στις εξης πηγες: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6752787/Boeing-unveils-38ft-long-autonomous-Loyal-Wingman-fighter-jet-uses-AI-fly-alongside-pilots.html http://thedrive.com/the-war-zone/26656/boeing-will-unveil-this-loyal-wingman-combat-drone-for-australias-air-force-tomorrow Η τιμη του, και τα χαρακτηριστικα του, ειναι αρκετα καλα και διαφορετικα απο τα συνηθη ucav, ενω μια επανδρωμενη μορφη του, οπως… Read more »

Νικος
Guest

+1

Sotirios Lavaris
Guest
Sotirios Lavaris

“στην οποία διακρίθηκε η 337 Μοίρα «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» με έδρα την 117ΠΜ στη Λάρισα.”
Spooked! smile wink

Συγχαρητήρια 337!

Bill
Guest
Bill

Ο μισός έπαινος πρέπει να δοθεί σε αυτούς προπονούν τους Έλληνες πιλότους καθημερινά πάνω από το Αιγαίο.., δηλαδή στους Τούρκους!!!
Χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους ως “θύματα”, δεν θα είχαμε αυτό το επίπεδο πιλότων..!

ETS
Member
ETS

Δυστυχως αυτο ακριβως εχει ανεβασει το επιπεδο των Τουρκων σε απιστευτα, γα τις εγγενεις τους ικανοτητες επιπεδα ,ενω οταν δεν τους αντιμετωπιζαμε συστηματικα στο Αιγαιο πρι το 74 παλι η ΠΑ υπερειχε σε επιπεδο εκπαιδευσης και μεσου πιλοτου και μαλιστα πολυ περισσοτερο αναλογικα σε σχεση με σημερα οποτε ειναι απειρως προτιμοτερο να μην τους ειχαμε ως ‘θυματα’ στο Αιγαιο γιατι αυτοι τελικα αποκομιζουν πολλα περισσοτερα απο εμας απο οτι εμεις απο αυτους και μαθαινουν και τον χωρο και αποθρασυνονται.. Και καποια μερα ο μαθητης θα ξεπερασει τον δασκαλο και θα γινει αυτος το θυμα . Ο στοχος μας θα πρεπει… Read more »

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Το πως ανυψώνετε το ηθικό τους όταν τρώνε ξύλο αυτό ίσως θα πρέπει να το εξηγήσεις. Η ασφάλεια του να κάνουν ότι θέλουν χωρίς επιπτώσεις είναι αυτό που τους αποθρασύνει. Ο ήχος του εγκλωβισμού δεν τους λέει τίποτα είναι απλά ένας ήχος συστήματος, μια εκπαίδευση. Την ημέρα που ο ήχος αυτός θα είναι ο τελευταίος που θα ακούσει. Τότε οι υπόλοιποι θα καταλάβουν πως δεν παίζουμε. Μια εμπλοκή τους μαθαίνει να αντιδρούν σε κλειστή αερομαχία. Υπάρχουν τόσοι άλλοι παράμετροι που δεν θα μάθουν ποτέ. Μια αερομαχία είναι απλά η κορυφή του παγώβουνου. Υπάρχουν τόσες πολλές τακτικές και εκπαιδεύσεις που γίνονται… Read more »

George K
Guest
George K

Ειδικά ο IR…

sotbak
Member
sotbak

+1

ACHERON
Member
ACHERON

ETS,στέρεη επιχειρηματολογία.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Συγχαρητήρια 337!

Κανετε περηφανους ολους τους Ελληνες.
————–

Αυτο το θεμα με το link16 (ειτε αν υπαρχει αλλος αναλογος τροπος) πρεπει να λυθει το συντομοτερο.

Andreas
Member
Andreas

Θαυμάσια νέα! Αλλά η αύξηση των ωρών πτήσης είναι απολύτως αναγκαία.
Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Nikoss
Member
Nikoss

Οταν ο Ελληνας ειναι πειθαρχημενος μπορει να κανει θαυματα,οταν ειναι χυμα….

Hellas
Guest
Hellas

Αλήθεια ποιές ήταν οι επιδόσεις των eurofighter και f18 άραγε κατώτερες των f16 strike eagle και rafale για Αυτό δεν γίνεται αναφορά σε αυτά ;;;;

Jigsaw
Guest
Jigsaw

Με όλον τον σεβασμό, δεν μπορώ να διαβάζω και στο site της Πτήσης σχόλια τύπου «ο καλύτερος πιλότος του Νατο». Καλύτερος εκπαιδευόμενος για τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική σειρά, ναι! Δεν θέλω να μειώσω στο ελάχιστο το κατόρθωμα αυτό της 337 όπως και όποιας άλλης Μοίρας έχει προηγηθεί. Με σχόλια όπως αυτό που παρέθεσα παραπάνω, νομίζω ότι υποτιμάμε τους συγκεκριμένους ανθρώπους (τεχνικούς και ιπτάμενους) καθώς και τους κόπους τους για να μπορούν να είναι στο επίπεδο που βρίσκονται. Για να γίνει αντικειμενικά, χωρίς οπαδικούς χαρακτηρισμούς και σκορ που θυμίζουν βόλεϊ, αντιληπτό σε ποιό επίπεδο είναι η ελληνική Π.Α. αρκεί να αναλογιστεί κανείς… Read more »

Chris
Guest
Chris

Δεν αμφιβάλλω την εγκυρωτητα σας ούτε σας αμφισβήτω, απλά μου κάνει εντύπωση που όλα αυτά περί “Best warrior” κτλ δεν μπορώ να τα βρω πουθενά σε διεθνή sites στρατιωτικών ειδήσεων. Δεν έπρεπε στην σελίδα του Νατο να υπήρχε κατάταξη με τις επιδόσεις ή τις διακρίσεις των συμμετοχώντων σε ασκήσεις;

ETS
Member
ETS

Oντως δεν υπαρχουν πουθενα καθως τα εχω αναζητησει και εγω.

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Κάντε λίγη υπομονή.
Υπάρχει lag στην ενημερωση.

Chris
Guest
Chris

Το θέμα είναι Δημήτρη μου ότι ούτε από προηγούμενες χρονιές βρίσκω επιδόσεις και διακρίσεις νατοικων αεροποριων σε ΔΙΕΘΝΗ στρατιωτικα μέσα

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Η επίσημη σελίδα δεν το ανακοινώνει μιας και συμμετ´εχουν πολλές χώρες.
Την προηγούμενη σειρά την βράβευσαν στο ΥΠΕΘΑ.
Δεν βρίσκω τον λόγο να το ανακοινώνουν.
Επειδή εμείς έχουμε αυτή την τρέλα δεν την συμμερίζονται πολλοί.
Τι νοιάζει τους Ολλανδούς αν ένας πιλότος τους βγήκε best warrior; Για ποιο εχθρό μιλάμε; Ο Ουκρανός θα το πανηγύριζε … εμείς που ασχολούμαστε λίγο χαιρόμαστε, οι υπόλοιποι θα σου πουν και; ή φτιαχτά είναι αυτά …
Είναι θέμα target group.

Chris
Guest
Chris

Εγώ πάλι έχω την εντύπωση ότι όλα αυτά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Δεν αμφισβητώ την ικανότητα και την πειθαρχία των παιδιών αλλά αυτές τις ειδήσεις. Όλες οι ειδήσεις είναι από Έλληνες δημοσιογράφους! Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε καμία διεθνή σελίδα! Δεν γίνεται να θεωρούμε εμείς τόσο μεγάλη διάκριση το “Best Warrior” και στα διεθνή sites να μην υπάρχει ούτε καν μία αναφορά σε προηγούμενους πιλότους που κατέκτησαν αυτόν τον τίτλο! Το ένα αντιφάσκει το άλλο! Πραγματικά εαν ήταν τόσο αξιοζήλευτη τιμή θα υπήρχε έστω και μία μικρή αναφορά!

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ !!!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΑ !!!
Έχω πολλές φορές αναρωτηθεί για την σκοπιμότητα μιας Πανεπιστημιακού επιπέδου
μελέτης για τους παράγοντες, τις μεθόδους και τις πρακτικές που εφαρμόζονται και
οδηγούν το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΑ και του ΠΝ συστηματικά σε τέτοιες επιτυχίες.
Η μερική έστω εφαρμογή αυτών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα εκτιμώ ότι μόνο θετικά
αποτελέσματα θα είχε, σε βάθος χρόνου βέβαια.
Αντιλαμβάνομαι ότι μια τέτοια πρόταση θα αντιμετωπιστεί με δυσπιστία ή ίσως ακόμα
και με ειρωνεία, αλλά η συνεχής γκρίνια δεν νομίζω ότι είναι και καλύτερη επιλογή !!!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Αγαπητέ Βαγγέλα, Θυμάσαι την σκηνή με τον Τζακ Νικολσον στην ταινία Code Red, που αναφέρει επι λέξη. We follow orders or die!! Αυτή είναι η απάντηση. Σε όλους τους κλάδους με υψηλό ποσοστό επικινδυνότητας οι Ένοπλες Δυνάμης είναι υπόδειγμα, και διαπρέπουν. Ασκούνται συχνά, ακολουθούν διαδικασίες και επιτυγχάνουν υψηλούς στόχους. Το να προσπαθείς να εφαρμόσεις αυτά τα πρότυπα οπουδήποτε αλλού είναι ουτωπικό. Σε παλαιότερα χρόνια Ανώτατοι απόστρατοι τοποθετούνταν σε δημόσιους οργανισμούς κατά κόρον μιας και έχουν εμπειρία διοίκησης. Μιας διοίκησης που έχει σφυρηλατηθεί από τα 18 από τις σχολές στην πειθαρχία, τον σεβασμό και την αίσθηση ευθύνης. Αυτό το είδος διοίκησης… Read more »

George K
Guest
George K

Ανυπομονώ να δω F-16V στην TLP…

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

https://fightersweep.com/11212/meet-natos-top-pilot-greek-captain-kosmas-xalaris/

Η ανάδειξη σε Best Warrior χειριστή που συμμετέχει σε TLP γίνεται μετά από ψηφοφορία όλων των
χειριστών που συμμετείχαν και έχει την έννοια της επιλογής εκείνου του συναδέλφου που θα ήθελαν
να έχουν δίπλα τους σε πολεμική αποστολή. Εξαιρετικά τιμητική διάκριση !!!!!

Nikolaos
Member
Nikolaos

“Έτσι λοιπόν λίγοι γνωρίζουν οτι οι περισσότερες αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται προσανατολισμένες στην κύρια απειλή που είναι οι Ρωσικοί τύποι μαχητικών αεροσκαφών και βλημάτων αέρος αέρος. Συνεπώς όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως το TLP είναι δομημένες με βάση κανόνες εμπλοκής, στους οποίους κριτήριο, αποτελούν οι επιδόσεις και οι περιορισμοί αυτών των τύπων. Σε ότι αφορά τα βλήματα αέρος αέρος, οι τακτικές εστιάζουν μέχρι σήμερα (όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο) στην αντιμετώπιση πυραύλων με ημι-ενεργό καθοδήγηση (SARH) όπου ένα μαχητικό είναι δεσμευμένο σε ένα στόχο, τον οποίο «φωτίζει» το ραντάρ του μέχρι να τον καταρρίψει.” Ερώτηση 1η: Τα AA-12/R-77… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Γιαυτό και το άρθρο λέει «όσο κι αν φαίνεται περίεργο». Όταν το μάθαμε, κι εμάς μας φάνηκε… περίεργο!

andreasmp412c
Member
andreasmp412c

Κανονικα θα πρεπε να ειμαι χαρουμενος με αυτα τα νεα, αλλα ειμαι τελειως εξαλλος! Εχουμε ισως απ τους καλυτερα καταρτισμενους κ εκπαιδευμενους πιλοτους του νατο, κ αντι οι (δε γραφω τους χαρακτηρισμους που σκεφτομαι γιατι θα κοπει το σχολιο) πολιτικοι μας να φροντιζουν να τους παρεχουν ο,τι πιο κορυφαιο κυκλοφορει, καθονται κ μοιραζουν επιδοματα-ελεημοσυνες.

Greg
Member
Greg

“……. αντι οι πολιτικοι μας να φροντιζουν να τους παρεχουν ο,τι πιο κορυφαιο κυκλοφορει, καθονται κ μοιραζουν επιδοματα-ελεημοσυνες.”

Επίδομα ενοικίου. Συνολικά 259.631 νοικοκυριά (δηλαδή 667.074 ωφελούμενoυς) αφορά το επίδομα ενοικίου, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.
https://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/959909/epidoma-enoikioy-667-074-oi-ofeloymenoi-deite-ta-posa-poy-tha-lavoyn-oi-dikaioyxoi

Οί πιλότοι πόσοι νά ‘ναι; Βάλε καί τίς οικογένειές τους. 500-1000;

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Νομίζω ότι όλοι χαιρόμαστε την αεροπορία μας, τις ικανότητες και τις επιτυχίες της, και είναι σημαντικό όταν οι αεροπόροι μας πάνε “σχολείο” να παίρνουν καλούς βαθμούς στα μαθήματά τους. Ως εδώ καλά, όπως και καλές πολλές από τις πληροφορίες που ΄δίνει το άρθρο, όμως δεν μου αρέσουν οι υπερβολές. Στην φράση “Ένας εξ αυτών, ο Σμηναγός ……. ανακηρύχθηκε ως «Best Warrior» της εκπαιδευτικής σειράς του TLP (δηλαδή ως ο καλύτερος πιλότος στο ΝΑΤΟ)” το κείμενο στην παρένθεση τι το ήθελε όποιος έγραψε το κείμενο? Το TLP είναι ένα σχολείο για αεροπόρους το οποίο δεν τρέχει μ;ια φόρα τον χρόνο σε… Read more »

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Η ηττοπάθεια και η εμμονή με τα μεγέθη και τους αριθμούς δεν οδηγεί σε ορθά συμπεράσματα. Η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων οπού ο πολυπληθέστερος αντίπαλος υπέστη συντριπτική ήττα από έναν άλλο καλύτερα εκπαιδευμένο και αποφασισμένο αν και συγκριτικά ολιγάριθμο. Τα αποτελέσματα του ΤLP είναι ιδιαιτέρως σημαντικά διότι εν δεικνύουν-για μια ακόμα φορά- το υψηλότατο επίπεδο των χειριστών μας τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό επίπεδο και ακόμα σημαντικότερα καθώς αποδεικνύουν με τον παραδειγματικότερο τρόπο πως όταν οι Έλληνες λειτουργούν ενωμένοι και συστηματικά με σκοπό την επικράτηση, είναι ισάξιοι ή και καλύτεροι όλων. Λαμβάνοντας υπ όψιν τη τρέχουσα οικονομικοπολιτική (ναι, το… Read more »

airman
Guest
airman

Μπραβο στα παληκαρια χειριστες μας.
Ο μισθος του βουλευτη σε ολους τους μαχητες μας (οχι μονο τα λαμογια)

Greg
Member
Greg

Θά σού πώ τή γνώμη μου πού μπορεί νά ακουστεί αιρετική. Οι ιπτάμενοι ρισκάρουν καθημερινά τίς ζωές τους. Δέν τό κάνουν γιά τό χρήμα. Τό κάνουν από τρέλα γιά τήν πτήση καί αγάπη γιά τήν Πατρίδα. Αυτό σημαίνει “αρνιά” εκτός κόκπιτ καί λύκοι εντός. Καί αυτός ακριβώς ο συνδυασμός είναι πού τούς κάνει τόσο ξεχωριστούς. Μεγάλος μισθός (π.χ. τού βουλευτή) σημαίνει καλοπέραση εκτός κόκπιτ. Καλοπέραση όμως καί ρίσκο είναι έννοιες αντίθετες. Μείωση ρίσκου οδηγεί σέ μείωση μαχητικής διάθεσης, άρα καί πτώση μαχητικής ικανότητας. Τό ρίσκο γιά τό χρήμα λέγεται τυχοδιωκτισμός. Αν ήταν τυχοδιώκτες θά πήγαιναν μισθοφόροι, ή θά ψάρευαν καβούρια… Read more »

lexandreas
Guest
lexandreas

Άντε ντε, είχαμε ξεχάσει πως τρέχει και TLP! Κανένα νέο απο τις συμμετοχές στον Ηνίοχο? Ακούω πως το Αμερικάνικο κλιμάκιο θα είναι εξαιρετικά μικρό φέτος!

Jolly Roger
Guest
Jolly Roger

Mustafa, έχεις ρεπό?

sotbak
Member
sotbak

περήφανος για μια ακόμη φορά, όχι όμως εφησυχασμό σας παρακαλώ, πρέπει σ’ αυτά τα παλικάρια να δώσουμε ακόμη ανώτερα μέσα να επιτελέσουν το λειτούργημά τους: υπεράσπιση της Πατρίδας.

Γιάννης
Guest
Γιάννης

Άξιοι.Στην μνήμη του σμηναγού Μπατσαρά,της μοναδικής απώλειας block 60 της 337,τα πρώτα χρόνια της επιχειρησιακής αξιοποίησης του τύπου απ’την ΠΑ,νότια της Χαλκιδικής.

x-m
Member
x-m

Μπράβο τους για άλλη μια φορά !! Ας το αναγνωρίσουν έμπρακτα και οι προϊστάμενοι τους φυσικοί και πολιτικοί (ειδκά οι δεύτεροι και δεν εννοώ μόνο μισθολογικά) , ώστε να μην μαθουμε σε κανα χρόνο για “μεταγραφές” στην Emirates ή στην Qatar .

Babis_UK
Member
Babis_UK

Πολλα μπραβο στους αξιους πιλοτους των μαχητικων μας. Παντα πρωτοι !!!
Αυτες οι ειδησεις θα στεναχωρήσουν σιγουρα τον Σουλτανο των απεναντι αφου τον αναγκαζουν να αναβαλει επ αοριστον τα σχεδια επιβουλης του Εθνικου μας χωρου.

Μια αναβαθμιση του δικτύου αεραμυνας πανω απ το Αιγαιο μας σε συνδιασμο με τα F-16V που ερχονται θα εκτοξευσουν την κορυφαια αξια των πιλοτων μας

Panos71
Member
Panos71

Θερμα συγχαρητήρια, μπραβο στα παιδια μας!!!

Christos
Guest
Christos

αυτο το μαχητες του βορρα στο τελος δεν αρεσε καθολου!!
δεν ειναι βορρας η λαρισα , αλλος ειναι ο βορρας για τους ελληνες!
στις λεπτομερειες κρυβεται ο διαβολος….