“Εκτύπωση” 3D drone στο πεδίο της μάχης!

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

The Marines are looking for a few good… drones: Η αναγνώριση περνά σε νέο επίπεδο, με τους Αμερικανούς Πεζοναύτες να φτιάχνουν εν εκστρατεία μικρά αναγνωριστικά drones για επιχειρήσεις συμβατικών δυνάμεων χρησιμοποιώντας φορητούς 3D εκτυπωτές. Φαντάζει σαν σκηνή από μελλοντολογική ταινία αλλά η δυνατότητα υπάρχει ήδη και οι Πεζοναύτες μπορούν να κατασκευάζουν μικρά «Nibbler» UAV με τρισδιάστατους «εκτυπωτές εκστρατείας».

Σύμφωνα με την επιθεώρηση Janes, οι εκτυπωτές, τοποθετημένοι σε πτυσσόμενα κοντέινερ, μπορούν να μεταφερθούν σχετικά εύκολα σε προωθημένες θέσεις με φορτηγά 7 τόννων και να αρχίσουν την… παραγωγή σε μικρό χρονικό διάστημα. Το Σώμα Πεζοναυτών, με το γνωστό του στυλ πρωτοπόρησε «εκτυπώνοντας» 3D πυρομαχικά και ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων. Όμως το «Nibbler» θα είναι το πρώτο UAV επιτήρησης πεδίου μάχης κατά παραγγελία, εγκαινιάζοντας έναν νέο τρόπο εξοπλισμού και ανεφοδιασμού δυνάμεων εν εκστρατεία.

Η αποκάλυψη του αμερικανικού Πενταγώνου ότι ένα μαχητικό Super Hornet του Ναυτικού εξαπέλυσε σμήνη 3D εκτυπωθέντων micro-drones προκάλεσε αίσθηση στις αρχές του έτους, όμως εδώ μιλάμε για άμεσες, χαμηλού (συγκριτικά) κόστους εφαρμογές στο πεδίο της μάχης –συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση, αναγνώριση– όποτε και οπουδήποτε απαιτηθούν. Η τρισδιάστατη εκτύπωση για στρατιωτική χρήση υπόσχεται να λύσει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης ανταλλακτικών παλαιών οπλικών συστημάτων και αυτό τράβηξε την προσοχή του Σώματος Πεζοναυτών.

«Φαντάσου να είσαι σε προκεχωρημένο πεδίο επιχειρήσεων και να παραγγέλνεις, όπως στο Amazon, τα όπλα και τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι για την αποστολή της επόμενης μέρας από έναν ολόκληρο κατάλογο πιθανών λύσεων» λέει χαρακτηριστικά ο Λοχαγός των Πεζοναυτών Chris Wood. «Αυτές οι λύσεις μπορούν να αναβαθμιστούν κυριολεκτικά την προηγούμενη νύχτα προκειμένου να ενσωματωθούν νέα απάρτια ή να προσαρμοστούν (τα υπάρχοντα) στις νέες απαιτήσεις. Το «Nibbler» δείχνει ότι αυτό είναι δυνατό εδώ και τώρα… Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στον ανεφοδιασμό του μέλλοντος».

Εάν μια μονάδα, παραδείγματος χάρη, επρόκειτο να αναπτυχθεί με 12 διαφορετικά μη επανδρωμένα συστήματα, θα έπρεπε να πάρει ισάριθμους ή και περισσότερους τύπους ανταλλακτικών και συσκευασίας. Ο στόχος είναι η απόκτηση «μικρής κατασκευαστικής δυνατότητας» σε τοπικό επίπεδο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας 3D desktop εκτυπωτής, ένα κουτί απαρτίων και πλαστικό υλικό για τρισδιάστατη εκτύπωση.

Το «Nibbler» δύναται να χρησιμοποιηθεί για αποστολές επιτήρησης μαζί με άλλα τρισδιάστατα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία ήδη αναπτύσσει το Σώμα Πεζοναυτών. Έτσι, μια μονάδα θα μπορεί να επιχειρεί με μια ποικιλία άμεσα διαθέσιμων μέσων κατά παραγγελία –από ένα UAV σταθερών πτερύγων με μέγεθος που θα επιτρέπει την μεταφορά του σε σακκίδιο έως μικροσκοπικά quadcopters για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εντός κτιρίων.

Όσον αφορά την οικονομική διάσταση της καινοτομίας, τα «τυπωμένα» drones εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα θα εξοικονομήσουν χρήματα αφού θα κοστίζουν λιγότερο από ένα iPhone! Από την στιγμή που ο Στρατός αγοράζει σε μικρούς αριθμούς, τώρα το κόστος ενός στρατιωτικού 3D UAV είναι υψηλότερο εν σχέσει με τα drones των 300 δολαρίων που πωλούνται στο εμπόριο. Ωστόσο, στις μεγάλες προμήθειες το κόστος θα αποβεί μικρότερο από οποιοδήποτε μη επανδρωμένο σύστημα με παρόμοιες επιδόσεις.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •