22.6 C
Athens
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Το ΠΝ εξετάζει πρόταση για τη Ναυπήγηση στην Ελλάδα 4 MMSC με “πακέτο” τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN

- Advertisement -

 
H Lockheed Martin έχει προτείνει την κατασκευή μέχρι και τεσσάρων πλοίων τύπου MMSC (η φρεγάτα πολλαπλών ρόλων που έχει αγοράσει η Σαουδική Αραβία και βασίζεται στο LCS Freedom) στην Ελλάδα, σε ελληνικό ναυπηγείο. Η είδηση αυτή, αν θυμούνται οι αναγνώστες μας, είχε γραφτεί από την ΠΤΗΣΗ πριν αρκετό καιρό, και είχε κάνει αίσθηση. Τότε, η πρόταση θα μπορούσε να είχε κάποια σύνδεση με τις αυστραλιανές Adelaide, που φάνταζαν μια εξαιρετική ενδιάμεση λύση μέχρι και την έλευση κάποιων άλλων πλοίων αεράμυνας περιοχής.

H Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ φρεγάτες LCS, με κατασκευή όλων των πλοίων στην Ελλάδα!


Το ΠΝ, που δεν απορρίπτει καμία ιδέα, όπως φαίνεται ξεκίνησε έναν κύκλο διερευνητικών επαφών από τότε, και άρχισε να εξετάζει τα πλοία. Το LCS είναι ένα αρκετά προηγμένο πλοίο, ακόμη και για το USN, καθώς ενσωματώνει αρκετές προηγμένες τεχνολογίες, που ξεκινούν από το σύστημα πρόωσης και την υπερ-υψηλή ταχύτητα και φτάνει μέχρι το ΚΠΜ που τους επιτρέπει να αντιμετωπίζει επιθέσεις κορεσμού ασύμμετρων απειλών (πχ ομάδες ταχυπλόων των Φρουρών της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο). Ταυτόχρονα, είναι ένα απόλυτα ψηφιοποιημένο και αυτοματοποιημένο πλοίο, που απαιτεί ελάχιστο πλήρωμα για την στελέχωσή του.

H πρόταση για 4 αμερικανικές φρεγάτες LCS ήταν στο τραπέζι από το καλοκαίρι και είναι αυτή!


Η Lockheed Martin είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια να “πλασάρει” το πλοίο στον διαγωνισμό FFG(X), αλλά τελικά αποσύρθηκε. Θεωρούμε πως αυτό έγινε για δυο λόγους, ο πρώτος είναι πως η εταιρεία θα ανταγωνίζονταν ακόμη και τον εαυτό της, καθώς προσφέρει τα περισσότερα “ηλεκτρονικά” και υποσυστήματα στο πλοίο (ασχέτως αναδόχου), ενώ μάλλον, το LCS σαν σχέδιο δεν μπορεί να μεγαλώσει πολύ περισσότερο, χωρίς μια μείζονα ανασχεδίαση. Έτσι, η πρόταση της MMSC που “αγόρασε” η Σαουδική Αραβία είναι το πάνω “όριο” της αρχικής LCS, χωρίς να γίνει δομικός ανασχεδιασμός. Μην ξεχνάμε πως το USN στην FFGX επέλεξε ένα “συμβατικό” σχέδιο, με προπέλες αντί για water jets.

Δεν λέγονται LCS οι φρεγάτες, αλλά MMSC, δεν είναι από αλουμίνιο αλλά από χάλυβα


H MMSC είναι μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων, με ικανό εκτόπισμα (θα φτάσει τους 4300 με 4400 τόνους), που μπορεί να προσφέρει σε όλους τους ρόλους που ενδιαφέρουν το ΠΝ. Από ότι φαίνεται, η Σαουδική Αραβία έχει επιλέξει μια διαμόρφωση πολύ κοντά στην έκδοση του USN, με ένας 8πλό Mk41, που σημαίνει άμεση διαθεσιμότητα 32 πυραύλων ESSM Block II. Βέβαια, το σχέδιο της MMSC, χωρίς καμία άλλη αλλαγή, μπορεί να λάβει 2 Mk41 των 8 θέσεων, που μεταφράζεται σε 62 ESSM Block II, ή 32 ESSM B2/8 SM-2 ή οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό, που θα αφαιρούνται 4 ESSM Block 2 για κάθε έναν SM-2 BlockIIIB. Φυσικά το πλοίο θα συνεχίζει να φέρει τον 21πλό εκτοξευτή RAM. Δεν την λες και φρεγάτα αεράμυνας περιοχής, αλλά δεν την λες και απροστάτευτο πλοίο.

LCS Freedom για το Αιγαίο; Ο “τίμιος μεσολαβητής”


Σε σαουδαραβική υπηρεσία τα πλοία μάλλον δεν θα έχουν πυραύλους SM-2MR Standard, αλλά το πλοίο, ή μάλλον καλύτερα, το ΚΠΜ μπορεί άνετα να κατευθύνει τον πύραυλο. Στην διαμόρφωση που έχει προταθεί στο ΠΝ, στη θέση του πρωραίου Mk41 τοποθετούνται οι Harpoon ή NSM (το όπλο έχει προταθεί από τις ΗΠΑ για το ΠΝ), ενώ εκεί που συνήθως τοποθετούνται οι 2 4πλοί εκτοξευτές για Harpoon/NSM, μάλλον λίγο πιο πίσω, πάνω από το ελικοδρόμιο, θα τοποθετηθούν δυο Mk41. Στο ΠΝ έχουν προσφερθεί και οι δυο διαμορφώσεις, αν προφανώς επιθυμεί μόνο ESSM θα πάρει τα πλοία όπως ακριβώς τα σαουδαραβικά, αν θέλει και SM-2, θα πάρει την διαμόρφωση με τους 2 Χ Mk41 (8cell).

Το σύστημα πρόωσης των LCS, που δεν διαφέρει καθόλου από αυτό των MMSC

Τώρα, ένα μεγάλο μειονέκτημα του πλοίου είναι η έλλειψη σόναρ τροπίδας, κάτι που το ΠΝ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ. Αντίθετα, η εταιρεία θεωρεί πως το συρόμενο σόναρ είναι πολύ καλύτερο, καθώς δεν επηρεάζεται από τους θορύβους του ίδιου του πλοίου, ενώ μπορεί να διαπερνά τα θερμοκλινή και να εντοπίζει πολύ πιο εύκολα ένα υποβρύχιο. Επίσης, το USN θεωρεί πως η καλύτερη προστασία, και το καλύτερο μέσο εντοπισμού για τα υποβρύχια είναι το οργανικό ελικόπτερο, που με το ποντιζόμενο σόναρ, αλλά ΚΑΙ τους ηχοσημαντήρες θα μπορεί να εντοπίζει και να καταστρέφει τα εχθρικά υποβρύχια. Τώρα, για να προλάβουμε τυχόν σχόλια, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει το ΠΝ κι όχι εμείς.
TRS-4D Rotator, το στάνταρ σύστημα που εξοπλίζει τις αμερικανικές LCS, αλλά και τις σαουδαραβικές MMSC. Αν το επιλέξει το ΠΝ, θα πρέπει να αγοράσει μαζί και κάποια FCS.

Όπως έχουμε πει, η Lockheed Martin προτείνει το TRS-4D, καθώς είναι πλέον το στάνταρ ραντάρ του USN για τις LCS. Έχει πολύ καλές δυνατότητες, αλλά φυσικά, δεν μπορεί να προσεγγίσει τις επιδόσεις του SeaFire 500 σε εμβέλεια. Το ΠΝ θα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να αγοράσει την φθηνότερη έκδοση TRS-4D Rotator (περιστρεφόμενη) ή την TRS-4D Fixed. Αν επιλέξει τη δεύτερη, το πλοίο θα μπορεί να κατευθύνει παράλληλα μεγάλο αριθμό πυραύλων ESSM και SM-2, ενώ αν επιλέξει το Rotator θα πρέπει να αγοράσει και ένα ή δυο FCS για την κατεύθυνση των πυραύλων. Ο συνδυασμός Rotator/FCS είναι φθηνότερος, αλλά ίσως το ΠΝ θα πρέπει να σκεφτεί τα πλεονεκτήματα του TRS-4D Fixed.
TRS-4D Fixed. Η σταθερή έκδοση του TRS-4D της Hensoldt, που δεν χρειάζεται όμως FCS για να κατευθύνει τους ESSM και τους SM-2

Οι LCS έχουν δεχτεί σκληρή κριτική για το σύστημα πρόωσης και τα προβλήματα που παρουσίασαν τα πλοία, ειδικά το LCS 1 Freedom. Χρειάστηκαν να γίνουν πάρα πολλές αλλαγές και μηχανολογικές παρεμβάσεις προκειμένου να λυθούν τα όποια προβλήματα. Πλέον τα πλοία που πέφτουν στο νερό είναι χωρίς προβλήματα, και παραμένουν από τα ταχύτερα πλοία σε αμερικανική υπηρεσία, και ίσως τα ταχύτερα παγκοσμίως σε αυτό το μέγεθος. Το USN φαίνεται να συμφωνεί με το ΠΝ στο θέμα ταχύτητας, και …..
Διαβάστε τη συνέχεια στο navaldefence.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

123 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
123 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ShadowMan

Λεφτά καί για αυτά και για μπελχαρα ταυτόχρονα λίγο δύσκολο πάντως… Και αν πάνε πακέτο με ΜΕΚΟ τότε μάλλον θα προηγηθούν οι αμερικάνικες

p270

Διαβάζοντας το άρθρο και χωρίς να το εχω και πολύ με τα πλοία μαλλον πρόκειται για ενα μέτριο πλοίο με ελλείψεις και ίσως προβλήματα μηχανολογικου τύπου
Δυστυχώς φαίνεται οτι το ΠΝ το σπρώχνουν προς την λύση των MMSC για πολίτικους λόγους ,πιστευω ότι έχει γίνει είδη η επιλογή τους

Em.Ti

Αυτό που έχεις διαβάσει το μισό άρθρο και μετά πρέπει να πας σε άλλο ιστότοπο για να το διαβάσεις ολόκληρο, είναι κάπως σπαστικό. Τουλάχιστον βάλτε μια εισαγωγή του άρθρου και έπειτα τον σύνδεσμο για την άλλη σελίδα.

npo

Εντάξει Π, το εμπεδώσαμε πως αφήνουμε την Α. Μεσόγειο στους Τούρκους.
Δεν χρειαζόμαστε και την πλύση εγκεφάλου.

Last edited 10 months ago by carmausher4
dv1.gr

πολυ αμφιβαλω οτι πραγματι το ναυτικο θα δει την προταση αυτη ..ουτε να την δει δεν χρειαζεται οχι να την σκεφτει κιολας …..το πλοιο στην καλυτερη φτανει (βασικα ουτε καν αλλα λεμε) στα επιπεδα μια κορβετας gowind …μετα βιας
εφοσον αρχιζει το προγμαμμα της ευρωκορβετας ..οπου προεχει φυσικα καθως υπαρχει μεγαλο μερος επιδοτουμενο …τετοιας κατηγοριας πλοια δεν μας ενδιαφερουν προς ωρας …ειναι ολοφανερο οτι καπιοι προσπαθουν να στησουν παιχνιδι ..με σκοπο κερδη στην καμπουρα του λαλακα του ελληνα …μονο που τετοια γινοντουσαν καποτε και φτασαμε στα 10 μνημονια και παμε για αφανισμο ..εε αμα συνεχισουν αξιοι της μοιρας θα ειμαστε …..

Στον βαθμό που συνδυάζεται η τυχόν προμήθεια με χρηματοδότηση FMS, εγχώρια ναυπήγηση και ενίσχυση της αναβάθμισης των MEKO 200, πρέπει να εξεταστεί η πρόταση, εφόσον βέβαια λυθεί και το θέμα της προειδοποίησης επερχόμενων τορπιλών.

KostasS

Ρε παιδιά, ok, βγάλατε νέο site και βάζετε link για να διαβάσουμε το υπόλοιπο άρθρο εκεί, αλλά τουλάχιστον ας το κάνετε να μας βγάζει εκεί που διακόπτεται το κείμενο, όχι από την αρχή, ενώ έχουμε διαβάσει ολόκληρο κατεβατό. Εναλλακτικά, βάλτε link στην αρχή του άρθρου.

x-m

Ακόμα και αν ήταν σπουδαία πλοία , που δεν είναι, είναι λάθος το εκκωφαντικό άδειασμα στην Γαλλία. Και είναι σίγουρο πως δεν είναι το πρόβλημα στα λεφτά. Ένοπλες δυνάμεις -LM- είναι έγκλημα, αν υποθέσουμε ότι “έρχονται” και τα F-35.
Εσείς οι ίδιοι τα έχετε γράψει, τι σχέση έχει η FTI με τούτο εδώ……;
(Οι αμερικανοί είχαν εγγυηθεί και για τις κάμερες των RF-4. Τα είδαμε τα χαΐρια….Σε δικαστική διαμάχη είμαστε).

ptisidiastima

Τελικά όχι τόσο όσο νομίζετε

Wisdom

Η απάντηση του ΠΝ θα εξαρτηθεί από το ερώτημα. Αν το ερώτημα είναι “σας κάνει αυτή η πρόταση ως εναλλακτική για τις Belharra” η απάντηση πιθανολογώ ότι θα είναι αρνητική. Αν όμως το ερώτημα είναι “σας κάνει αυτή η πρόταση ή μένετε για μερικά χρόνια ακόμα με τις S και με τις ΜΕΚΟ χωρίς αναβάθμιση” τότε το ΠΝ φαντάζομαι ότι θα απαντήσει “από το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα”. Πάντως η επιμονή επιβολής ενός σχεδίου που δεν έχει ενθουσιάσει κανέναν (τουλάχιστον για τις ανάγκες του ΠΝ) είναι άξιο απορίας. Να ήταν έτοιμη η γραμμή παραγωγής στα ελληνικά ναυπηγεία άντε να το καταλάβω. Αλλά να φτιάξεις κάτι από την αρχή για έναν πελάτη που θέλει κάτι πολύ διαφορετικό είναι πραγματικά αδιανόητο. Δεν θέλουν οι ΗΠΑ να γαλλοποιηθεί το ΠΝ με τις Belharra; Δεκτό και θεμιτό. Ας προσφέρουν λοιπόν τις FFG(X) που μας κάνουν μια χαρά και χαλάλι τους ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ. Και εφόσον η LM δίνει και τόσα συστήματα για τις FFG(X) δεν θα πρέπει να έχει και μεγάλη αντίρρηση.

Bridger

Τουλάχιστον δίνεται κάποια (σχετικά) συγκεκριμένη περιγραφή για ποιο πλοίο μιλάμε. Δηλαδή σχεδόν τίποτα περισσότερο από μία Sa’ar 72 των 4300Τ με MH60-R.
Το μόνο που λείπει ακόμη είναι η τιμή του, για να το (ξανά)συγκρίνουμε ευθέως με τα πλοία που σκοπεύουμε να απορρίψουμε υπέρ του (FFG και πιθανότατα Belharra Hellenic).
Αλλά μια και αναφέρθηκαν το TRS-4D και οι SM2, παραθέτω από την επίσημη ιστοσελίδα της Hensoldt:
TRS-4D Fixed Panel
Multi-function surveillance and target acquisition radar
Features
Instrumented range: 250 km
Azimuth coverage: 360° (four fixed panels)
Target detection capability of 0.01 m² RCS
Capacity of 1500 targets 3D tracking
Track range performance: fighter aircraft > 110 km , small surface target > 14 km
Track update rate: < 1 s
MTTR: < 0.5 hrs
Μεταξύ άλλων, πως θα εκμεταλλευτεί τον πλήρη φάκελο των SM2 όταν η δυνατότητα ιχνηλάτησης αεροσκαφών τερματίζει περί τα 110χλμ; Τύφλα να 'χουν το SF-500 και το SPY…

Nestoras

Ντροπή στην πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας. Ακυρώνουν τη συμφωνία με τους Γάλλους για να πάρουν ένα χειρότερο πλοίο σχεδόν με τα ίδια λεφτά. Ντροπή που δίνει γη και ύδωρ στον Αμερικανό ντροπή που μας ταπεινώνει με τη δουλοπρέπεια της. Ο ελληνικός λαός πληρώνει τον παράνομο πλουτισμό των λίγων και τον φορτώσανε με όλες τις ενοχές της οικουμένης. Ντροπή πια, ΝΤΡΟΠΗ!

Last edited 10 months ago by aaldemetra
Vassilis13

Σαν ΠΤΗΣΗ δεν θα έπρεπε να κανετε το ΠΑΝ κ να αναδείξετε πόσο χειρότερο ειναι το mmsc αντι των bel; πιστεύω.κανουμε τεράστιο σφαλμα κ έγκλημα…κ πρώτου με κραξετε. Ναι δηλώνω Μπελχαρικος, αλλα ουτε φρεμμ, μεκοα200 η yver huitsfeld θα.με χαλαγαν…οι mmsc ειναι για τα σκουπιδια. Φενεται ξεκάθαρα οτι μας κυβερναει η αμερικη

Roger

Τι έγινε ρε παιδιά;
Λογοκρίνετε τα πάντα που είναι αντίθετα σε αυτά που γράφετε;

Last edited 10 months ago by Garthahi
sotbak

για να μην περάσουμε σε ικανότητα τις φρεγάτες κλάσης Ιστανμπουλ που έρχονται…..Με FFG(x) ή Μπελ (ομιλώ πάντα για τουλάχιστον 4 τμχ είτε της μιας είτε της άλλης) το ΠΝ θα είχε ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι των επερχόμενων τουρκικών φρεγατών, με την πρότασή αυτή όχι. Άρα ποια η σκοπιμότητα της επιλογής;;; Τα FMS μόνο;;;
Εκτός αν ο Π/Θ μπλοφάρει για να ρίξει την τιμή των Γάλλων (που δε δίνω μεγάλες πιθανότητες στο σενάριο…)

Roger

4 δις για 4 MMSC.
Αυτό θα είναι η ταφόπλακα του Πολεμικού Ναυτικού.
Με 4 δις παίρνουμε 4 FFG(X).
Κόστος FFG(X):
“The Navy estimates that subsequent ships in the class will cost roughly $940 MILLION EACH in then-year dollars“.
https://fas.org/sgp/crs/weapons/R44972.pdf

stpanos

Ούτε μπροσούρα της Lockheed Martin  να ήταν….

Greg575tpn

Τραγική εξέλιξη την χειρότερη στιγμη για την Ελλαδα! Πανω που για πρωτη φορα στην σύγχρονη ιστορια μας θα ερχομασταν πολυ κοντα με εναν νεο σύμμαχο για εμας που δείχνει πως δεν θα κατσει να παιζει με τους τουρκους, ( εννοώ την Γαλλια ) εμεις αποφασίσαμε παλι να κανουμε οτι μας λεει ο μπαμπας μας οι ΗΠΑ που δυστυχώς οσο και να θέλουμε, η πλειοψηφία να ειμαστε μαζι τους, ηταν η φυλακες αγγελοι μας και στην κυπρο και στα Ίμια και τοσα χρονια! Ειμαι ενας ανθρωπος που θελω να στηρίζω δυση και ΗΠΑ, αλλα δυσρυχως δεν μπορω να ξεχασω πως π.χ. θα εδιναν 100 f35 στους ήρεμους και δημοκρατικούς φιλους μας! Μιλαμε για οπλικο σύστημα που ειναι ξεκαθαρα επιθετικο υπεροπλο!

ANDREW

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ Να σας ρωτήσω. Γιατί η lockheed δεν μας προσφέρει αντί για 4 mmsc, 4 lcs freedom στην έκδοση με lethality and survivability upgrades? Εάν βλέπω καλά σε αυτήν την έκδοση παίρνει 4 μκ41 πίσω απ’ τα φουγάρα και τους ssm πίσω από το πυροβόλο. Επίσης το πυροβόλο μπορεί να γίνει oto strales? Δηλαδή απ’ τη στιγμή που δεν έχουμε λεφτά για την ανάπτυξη μίας mmsc με παραπάνω από 2 vls, γιατί δεν στρεφόμαστε στις lcs freedom που δέχονται 4 μκ41. Ειναι προτιμότερο να έχουμε ένα πλοίο με 4 μκ41 χωρις σοναρ τρόπιδας, παρά ένα με μόνο 2 μκ41 χωρίς σόναρ τρόπιδας. Επίσης το η freedom με ένα καλύτερο ραντάρ θα μπορεί να πάρει και sm2 ή και μακάρι να τους στρίψει στους αμερικάνους και να μας δώσουν sm6. Επίσης είχα διαβάσει ότι οι εξαγωγικές εκδόσεις αυτών των πλοίων δεν επιτυγχάνουν τις ταχύτητες των αμερικάνικων. Γιατί δεν επιτρέπεται τα πλοία μας εάν είναι mmsc ή freedom να πιάνουν πάνω από 40 knots?

NikolakiEfentis

Αγαπητή Π&Δ ό,τι και να λένε οι της LM, η ουσία είναι μιία, ΞΕΦΤΙΛΑ!
Δεν ξέρω αν θεωρείτε την επίλυση των αμέτρητων ζητημάτων των LCS τέλος της ιστορίας, με υπερβάσεις σε όλα τα κόστη, αλλά το USN δεν κάνει πλέον χρήση των modular χαρακτηριστικών του και πρωτίσως σταμάτησε την παραγωγή για χάρη του FFG(X)! Δηλαδή θέλουμε κι άλλα να πούμε; Εγώ θα προσέθετα και τα πολύ σοβαρά θέματα συντήρησης καθώς για τα LCS το USN δοκίμασε outsourcing με πολύ άσχημα αποτελέσματα. Είμαι περίεργος η LM τί FOS θα μας προσφέρει ή να πω να επιβάλει(…);
Και μόνο το γεγονός ότι κάθεται το ΠΝ συζητήσει διαμόρφωση με περιστρεφόμενο ραντάρ, υπερκατασκευη αλουμινίου, waterjets, 8 ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ SM2, χωρίς σονάρ σκάφους, για Δις, είναι η επιτομή της ΞΕΦΤΙΛΑΣ!
Τώρα ότι οι της LM θεωρουν ΟΚ το ε/π που τα κάνει όλα, στα (…) άντε να μην πω!
Μήπως οι προδιαγραφέςτου ΠΝ να γίνουν ένα άρθρο, μια γραμμή, που να λέει what ever ship by LM(!!!!!!!);
Αν προχωρήσει αυτό το αίσχος, για να παρατείνει την παραγωγή του αποτυχημένου σχεδίου της η LM, σε βάρος της αποτροπής της χώρας, θα μιλάμε για προδοσία και πέστε ό,τι θέλετε!

THAN

Κρίμα..

Pagoboy

Ότι να ναι φάτε σανό..δε θέλατε το ενα δε θέλατε το αλλα κλπ κλπ θα μας έδιναν burke για τα λεφτα της belharra έγραφαν ορισμενοι..παρτε τώρα ενα lcs σε περιτύλιγμα του ενός δις και σε λίγα χρόνια όταν το βαλλιστικο πύραυλικο οπλοστασιο της Τουρκίας θα χτυπαει όπου θέλει θα ψάχνετε αντιδοτο…βλεπατε την belharra ακριβή…με aster 30 block 1nt για άμυνα από πυραύλους και αεροσκάφη με scalp naval (που Ότι και να λέμε μετρήστε πόσες χώρες στον κόσμο έχουν τέτοια δυνατότητα..ουτε 7…)
Με ram με exocet με στέλθ χαρακτηριστικά με κυβερνοαμυνα με κορυφαία σοναρ και ραντάρ που βλέπουν στα 500+χλμ άρα τι έχουμε?? Ενα συστημα αντί για πολλά ..δηλ αντί για επακτιες συστοιχίες αντί για πυραύλους Κρουζ η βαλλιστικους η αντιεροπορικες συστοιχιες η καινούργια ραντάρ έγκαιρης προειδοποησης έχουμε ενα υπερσυστημα για αποστολές για επίδειξη σημαίας για μαχες…ολα αυτά νομίζατε ότι θα τα παίρνατε τζάμπα?? Το κόστος της ανάπτυξης έπρεπε να ρίξουμε όχι να ζητάμε τιμές gowind…η αιχμή σημερα πληρώνεται παιδιά….
Δηλ αντί για τα λεο τα κορυφαία άρματα έπρεπε να πάρουμε ariette…αυτη είναι η σύγκριση…φατε τώρα όσοι λέγατε για belhares… μια gowind που απλά έχει 8 -10 κόμβους παραπανω από αυτή των Ηνωμένων αραβικών Εμιράτων και αυτούς τους κόμβους ας τους πληρώσουμε 500-600μυρια παραπανω το σκάφος…η μόνη χώρα που μας πουλάει την αιχμή της τεχνολογιας της…και είναι λόγο συγκυρίας ενάντια στους Τούρκους σε όλα τα μετωπα (που θα πρεπε να το εκμεταλλευτουμε) και υπέρ της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στον τομέα της άμυνας που κατασκευάζει σχεδόν τα πάντα μόνη της μια αυτάρκη σχεδόν αμυντική βιομηχανια που μπορείς να μπεις σε άπειρα προγράμματα
Από δορυφόρους μέχρι Ότι φανταζόμαστε.. .Δεν την προτιμάς για άλλη μια φορά για την locheed γιατί θα μας γκρινιάζουν οι αμερικανοί.. εδώ οι άλλοι τους γράφουν στα Μην πω που ..και πήραν και s400 ..ευγε ..μας εύχομαι και εις ανώτερες βλακείες

Thanos74

Θα το πω ολοκαθαρα οπως το σκεφτομαι:¨ΜΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΡΓΑ!!!!!

evaggelos

δηλαδη οι ηπα αμφισβητουν την κυριαρχια μας στα υδατα,αλλα θελουν με τα χιλια ζορια να παρουμε τα ταχυπλοα για να τα υπερασπιστουμε? ανεκδοτο η ψυχη της υπερδυναμης.

Kostasmel

Το ΠΝ πρέπει να διαλέξει σύντομα.
Συνδυασμό Bel & Gowind ή FXX & MMSC.

Evanos

USNI news
Lockheed Awarded $1.96B Construction Contract for Four Saudi Frigates
By: Sam LaGrone
December 20, 2019 9:55 PM
Defence news.com
Lockheed inks $1.96B contract for Saudi frigate
By: David B. Larter   December 20, 2019…..
ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ 4 ΔΙΣ….η 4.5 ΔΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ….????
Δηλ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΛΕΦΤΑ…????

Last edited 10 months ago by harriettschleini
Jason

Οι Μπελχαρα ειναι πεταμενα χρηματα, τα οποια θα ναυπηγηθουν στη Γαλλια, θα πληρωσουμε κερατιατικα, δηλαδη κοστος αναπτυξης, και θα πληρωσουμε 1.25 δις το πλοιο, θα αγορασουμε δηλαδη την ακριβοτερη φρεγατα πολλαπλων ρολων του πλανητη. Και ολα αυτα για να αποκτησει το Π.Ν. τη δυνατοτητα να εκτοξευσει 8+8 βληματα scalp, τα οποια ηδη εχει η Π.Α., η οποια μπορει να εκτοξευσει πολλαπλασια. Προκειται για εντελως ανοητη προταση με τεραστιο και δυσβαστακτο κοστος.
Μια φρεγατα χρειαζεται 1 ημερα για να φτασει απο τη Σαλαμινα στην Ανατολικη Μεσογειο και την Κυπρο, ενω ενα αεροσκαφος μπορει να φτασει σε λιγοτερο απο μια ωρα. Τι να τις κανουμε τις 2 φρεγατες, να τις βαλουμε να φυλανε τσιλιες στην Ανατολικη Μεσογειο για να μην πανε τα Τουρκικα να κανουν ερευνες? Φρεγατες εχουμε για να κανουμε επιδειξη σημαιας. Αυτο που χρειαζομαστε ειναι αξιοπιστες λυσεις για την προσβολη και την καταστροφη μεγαλου αριθμου στοχων στην εχθρικη ενδοχωρα, αλλα και στη θαλασσα, και φυσικα ο ελεγχος των αιθερων. Αυτο μπορει να επιτευχθει μονο απο Πολεμικη Αεροπορια η οποια κερδιζει τον πολεμο στη συγχρονη εποχη.
Η Ελλαδα πρεπει να επενδυσει στην αεροπορικη υπεροχη της Πολεμικης Αεροποριας ωστε να αποκτησει στρατηγικη ευελιξια και δυνατοτητες ταχυτατης αντιδρασης σε διαφορα μετωπα (π.χ. Εβρος, Αιγαιο, Ανατολικη Μεσογειος, Κυπρος). Επομενως θα πρεπει να επενδυσουμε στην αποκτηση αεροσκαφων Rafale τα οποια θα ειναι εξοπλισμενα με Meteor, Scalp και Exocet και θα μπορουν να εκτελεσουν μια ευρεια γκαμα αποστολων και να αυξησουν κατακορυφα την Ελληνικη αποτρεπτικη ισχυ.

CKfurious

Δεν είμαι mmscήτις αλλα δεν μου αρέσει που τις παρουσιάζεται ως σαπάκια!!
Έχουμε να αντικαταστήσουμε 9S μέχρι το 2030 to αργότερο??!!
Τα διαθέσιμα κονδύλια για εξοπλισμούς είναι και θα είναι για τα επόμενα χρονια περιορισμένα?
Εάν οι Αμερικανοι κάνουν μια πρόταση που είναι αποδεκτη από χρηματοδοτικής άποψης μπορούμε να την απορρίψουμε ??
Έχουμε άλλη επιλογή απόκτησης καινούργιων φρεγατών?
Οι Γάλλοι τη πατησάν στο χρηματοδοτικο
Εάν μάλιστα οι Αμερικανοι προσφέρουν Μερικά LCSσε συμβολική τιμή ως ενδιάμεση λύση μας παίρνει να αρνηθούμε?
Υπενθυμίζω πως έχουμε θεωρητικά επιχειρησιακές 3 S τεχνολογίας late 70s!!
Πάνε να 50ρίσουν
Βεβαια δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα να αγοράσει η onex τα ναυπηγεία ελευσίνας και πάρουν προίκα τα mmsc
Για να παραδοθούν ON TIME AND IN BUDGET πρέπει να ναυπηγηθούν στην αμερική

John

Έχω και κότερο , πάμε μια βόλτα;

Jimmy

Τα περισσοτερα τα εγραψαν οι προηγουμενοι σχολιαστες. Το μονο που θα τονισω εγω ειναι οτι μιλαμε για τη “μεγαλη” επενδυση της ονιξ κτλ . Δηλαδη υπαρχει το επιχειρημα οτι δεν πειραζει που το πλοιο ειναι μαπα , γιατι θα ειναι καπως καλυτερο απο τις κορτενερ (που κι αυτο παιζεται οσον αφορα το σοναρ) και θα φτιαχτει στα ελληνικα ναυπηγια με επενδυση των Αμερικανων. Αυτη η επενδυση με τι κεφαλαια θα ειναι, σε τι υψος, και απο που θα προερχονται τα κεφαλαια? Θα βαλουν πχ οι Αμερικανοι απο Αμερικανικη τραπεζα 1 δις ευρω για να τα κανουν τουμπανο τα ναυπηγια? Η μηπως η χρηματοδοτηση θα εινα απο τις φαληρισμενες Ελληνικες τραπεζες , οπως γινεται πχ στο Ελληνικο με τη Λαμδα. Γιατι εγω το τελευταιο εχω καταλαβει οτι γινεται…. Οποτε η περιφημη επενδυση των Αμερικανων θα γινει με τις δικες μας τσεπες…….

bill971

Ρε παιδιά λέμε λέμε & ξαναλέμε για τις νέες φρεγάτες.
Έχουν “παίξει” οι Als σαν επιλογή στο ΠΝ;
Ή δε συμφέρει οικονομικά;
Γιατί απ’ ότι διάβασα εδώ στην Πτήση, τα σχέδια είναι ολοκληρωμένα για τα σκάφη αυτά.
Θα μπορούσαν να φτιαχτούν στην Ελλάδα σε ιδιωτικό ναυπηγείο;
Ένα πλάνο 10ετές για 10 τέτοια σκάφη είναι εκτός των οικονομικών δεδομένων της χώρας;
Για ιδιωτικό ναυπηγείο λέω…

SAAB

Με όσο πιο απλά λόγια…
1] Τα μόνα πλεονεκτήματα των υδροτζέτ είναι ταχύτητα και μανούβρες.
2] Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η κατανάλωση. Ασύμφορα.
3] Πρέπει να έχεις για αρχή τουλάχιστον 3 ζευγάρια υδροτζέτ για κάθε πλοίο. Οι φθορές τους είναι μεγάλες λόγω της σπηλαίωσης.
4] Πρέπει να κινείται συνεχώς γιατί τα τζετ πιάνουν στριδώνα και δεν κυκλοφορεί η ποσότητα νερού που πρέπει, με αποτέλεσμα να πέφτει κατακόρυφα η ταχύτητα.
5] Το συνεχές καθάρισμα από την στριδώνα φθείρει τα τζετ. Εάν είναι από αλουμίνιο φθείρονται γρηγορότερα.
6] Τραβάνε ότι σκουπίδι υπάρχει στην θάλασσα με αποτέλεσμα να μπουκώνουν και να χρειάζονται καθάρισμα. Συν την φθορά από τα σκουπίδια μέσα στο σύστημα. Τα φίλτρα δεν κάνουν τίποτα γιατί πρέπει να αφήνουν να περνάει νερό.
7] Λόγω ευπάθειας των τζετ θα χρειαστεί πολλούς έκτακτους δεξαμενισμούς άρα και βάψιμο. Η μουράβια όταν βγει απ’ την θάλασσα ή στεγνώσει χάνει τις ιδιότητές της σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να μην προστατεύει την λαμαρίνα του πλοίου. Άρα περισσότερα άσκοπα βαψίματα.

christos_choris_a

Θεωρώ – όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων – σκόπιμο να αγοράσουμε και κάτι από τη Γαλλία. Μιάς και η Π.Α. έχει σταθερές βλέψεις για την απόκτηση F-35 και η αναβάθμιση των F-16 σε F-16V ήταν πάλι υπόθεση των Αμερικανών, το να μήν επιλέξουμε Γαλλικό πλοίο θα μας καθιστούσε Αμερικανικό προτεκτοράτο ( χωρίς τα ωφέλη ενός προτεκτοράτου ). Η λύση της Gowind 3100 και η Ελληνική Als-115 που μπορούν κάλλιστα να ναυπηγηθούν στα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα θα ήταν προτιμότερες για την άσκηση μιας εξωτερικής πολιτικής που ξέρει να διαμορφώνει σταθερές συμμαχίες.

andreasmp412c

Δυο ολοκληροι mk41???? Σοβαρα τωρα; Αυτα ειναι τα πλοια που θα ειναι η ραχοχοκοκκαλια του ΠΝ? 16 vls??? Νταξει κοροιδευομαστε τωρα;;; Θα φτιαξουμε ΠΝ κορβετων δλδ… Κ με ενα δις η μια…. Κατα τ αλλα η μπελαρα θα ταν η ταφοπλακα… Δε θα πω κατι αλλο γιατι θα με κοψει η lock… η πτηση. Αυτο ειναι το ονειρο σας για το ΠΝ του μελλοντος;

ANDREW

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ Σας στέλνω έναν σύνδεσμο για τις lcs freedom.

Σε αυτό λοιπόν το βίντεο μας παρουσιάζεται μία lcs freedom με

 1. 4 vls mk41
 2. 76 πυροβόλο
 3. 8 ssm στη μέση του πλοίου
 4. 1 millenium, εάν δεν άνω λάθος
 5. ένα πιο δυνατό ρανταρ
 6. Ίσως κάπου θα μπορεί να μπει και ένα ram και να έχει την ίδια στιγμή και millenium

Επίσης, θέλω να με διορθώσετε εάν κάνω λάθος. Σε ένα άλλο video (https://youtu.be/umNJckiRb0g?t=200) είδα πως οι lcs θα φέρουν και τορπίλες mark 50.
Εάν λοιπόν, πάμε σε αμερικάνικα απ’ ότι φαίνεται, γιατί να μην αγοράσουμε lcs freedom; Τι καλύτερο μπορούν να προσφέρουν οι MMSC; Εγώ διαβάζοντας το άρθρο σας είδα πως μέχρι 2 vls μπορεί να πάρει η MMSC. Εάν θέλουμε παραπάνω θα πρέπει να πληρώσουμε για την ανάπτυξη του σχεδίου.
Γιατί λοιπόν να μη πάμε σε μία lcs freedom με 32 κελιά (24 SM2 + 32 ESSM BLOCK II), ένα radar spy 6, ένα ram/ sea ram και ένα millenium, εάν χωράει. Μπροστά θα έχουμε ένα 76 πυροβόλο, 8 ssm στο κέντρο του πλοίου και είχατε πει πως έχουν και ecm ενσωματωμένο. Θα έχουμε και τις τορπίλες mark 50. Το μόνο που θα λείπει είναι το sonar τρόπιδας. Βέβαια, θα έχει sonar συρόμενο, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε πως τα sea hawk θα πρέπει να τα έχουμε εξοπλισμένα σαν αστακούς και να μη τους λείπει τίποτα από ανταλλακτικά. Να έχουν fos για όλη τους τη ζωή και να φέρουν όλη τη γκάμα των πυραύλων που μπορούν να πάρουν.
Σε μία τέτοια διαμόρφωση το πλοίο φαίνεται δυναμιτάκι.
Βέβαια οι SM2 θα πρέπει να είναι στην καλύτερη έκδοση.

 • Μία άλλη ερώτηση που την είχα ξανακάνει πιο πριν είναι εάν η ταχύτητα των lcs θα είναι περιορισμένη σε σχέση με των αμερικάνικων.
 • Επίσης, περιμένουμε ενημέρωση για το τι συντήρηση χρειάζεται το σύστημα πρόωσης και
 • τι ισχύει για τη φθορά του πλοίου. Θα έχουν μικρότερο χρόνο ζωής σε σχέση με τις S και θα βγάζει προβλήματα το σκαρί;
 • μπορεί μία lcs freedom να πάρει sonar τρόπιδας, άμα πληρώσουμε τα κόστη έρευνας και ανάπτυξης του σχεδίου;

Πάντως, εάν καταλήξουμε σε αμερικάνικα ψηφίζω για lcs freedom με ένα radar spy, ecm, 4 vls mk41, 8 SSM, 1 RAM, 1 Millenium (?), 76 πυροβόλο, τορπίλες Mark 50. Πιστεύω πως σε τέτοια διαμόρφωση θα πρέπει να γίνει αγορά 8 lcs μαζί με ένα τούμπανο upgrade των meko και θα πρέπει να προσέχουμε τα sea hawk σαν τα μάτια μας.
Όλα αυτά σε περίπτωση που το έργο Βelharra (aster 30) πάει πάτο.

Mavi70

Καλημέρα και καλή δύναμη σε όλους.

 1. Τελικά η μόνη απορία που είχα σχετικά με τα πλοία που ήταν για το σύστημα πρόωσης μου την λύσατε. Η επιλογή των υδροτζετ και για την Σαουδική Αραβία αλλά και για όλες τις εξαγωγικές μορφές του πλοίου. Με προβληματίζει και με ανησυχεί το υδροτζετ . Δεν ξέρω πως τα πάει με βλάβες κλπ αλλά θεωρώ ότι αν ήταν τόσο επιτυχημένο θα είχε υιοθετηθεί και από άλλες χώρες .Επίσης αφού η εξαγωγική έκδοση δεν έρχεται με την μέγιστη ταχύτητα του πλοίου(40+knots)θα ήταν φρόνιμο να το αποφεύγαμε.
 2. Καλό θα ήταν επίσης αφού η Σαουδική Αραβία έχει πληρώσει για την ανάπτυξη του MMSC να προσθέταμε κάποια ακόμα στοιχεία στο πλοίο όπως sonar και επιπλέον vls. Θα βάλω ένα video το οποίο είναι αρκετά παλιό(2014)που δείχνει και sonar και περισσότερα vls(32)στο πίσω μέρος. Ένας συνδυασμός της επιλογής της Σαουδικής Αραβίας(vls στο μπροστινό τμήμα του πλοίου)με την τοποθέτηση 32 vls στο πίσω μέρος νομίζω ότι είναι κάτι που αξίζει να πληρώσουμε επιπλέον.https://www.youtube.com/watch?v=jcYPEd0vH30
 3. Αν μιλάμε για παραδόσεις μέχρι το 2025 τότε σίγουρα μιλάμε για ναυπήγηση των πλοίων στην Αμερική που υπάρχει ρυθμός ναυπήγησης 2-3 πλοίων ανά έτος,οπότε ξεχνάμε τα εδώ ναυπηγεία τα οποία προορίζονται μάλλον για άλλη δουλειά.
Mikkan

Το έχω γράψει
Θα το ξαναγράψω
Η άμυνα θέλει λεφτά αρκετά λεφτά
Και τίμιους διαχειριστές τους ( το κατά δύναμιν )
Και εθνικό ταμείο άμυνας ανά όλους τους Έλληνες φιλέλληνες
Η ΘΑ ΓΊΝΟΥΜΕ ισχυροί σαν Ισραήλ
Οι θα γίνουμε Παλαιστίνιοι

nigozs

Αν δεν έχουν όλο το πακέτο, τα πλοία αυτά είναι άχρηστα για το ΠΝ.
Και σίγουρα δεν θα το έχουν.

Giannis

Σε προηγούμενο άρθρο λέει η La Tribune ότι:
η διαφορα για τις Bellhara είναι 1,1 δις…δλδ η Ελλάδα δίνει οροφή 1,4 δις ενώ οι 2 φρεγάτες με όπλα και υποστηριξη πάνε στα 2,5 δις. Όλα αυτά αν ισχύουν είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, καθώς δεν φτάνεις τη διαπραγματευση στο τέλος έχοντας κατα νου ότι το μπατζετ σου είναι ως εκεί γιατί εκθέτεις στο τέλος μια. ολοκληρη χώρα.
Εν κατακλείδι, λες ότι διαθέτω για αγορά πλοίων …1,4 δις……αλλά…για τις MMSC θα στο παρόν άρθρο, θα διαθέσεις 4 δις…όταν λέω εγώ ότι η ακύρωση των Bel ήταν πολιτική απόφαση επιβαλλόμενη από την πρεσβεία κ το θείο Σαμ μου λέτε δεν ισχύει. Απλή λογική θέλει…
μου αρέσει πάντως το πώς το περιοδικό “στρογγυλεύει” τη ΜΗ επιλογή του πλοίου από το αμερικανικό ναυτικό,…και πώς σχολιάζει τον ανεπαρκή οπλισμό του ως..”δεν το λες και απροστάτευτο”…επίσης προσπερνάει απλά την διαφορά των waterjets που ναι μεν δίνουν ταχύτητες (υπονοώντας μια από τις απαιτήσεις του Π.Ν για τακτικές αποφυγής τορπιλών..) αλλά δε γίνεται κανένας λόγος για κοστος συντήρησης και χρήσης…όσο για το γεγονός ότι ενώ οι αμερικανοί θα προσθέσουν μερικές εκατοντάδες τόνους ατσαλι στην κατασκευή των FFG γιατί τις θέλουν για πόλεμο εμείς θα χουμε τα τενεκεδάκια.
Άντε…καλή διαφήμιση..και καλοφόρετα στο Π.Ν μας τα σκάφη που θέλουν να μας φορτώσουν οι αμερικανοί για να μην αλλάξουν οι ισορροπίες.

phacepalm

Το οτι καν σκεφτονται να μοσχοαγορασουν το πιο αποτυχημενο σχεδιο στην ιστορια του Αμερικανικου Ναυτικου, εμενα πραγματικα με ξεπερνα. Διαβαστε πιο κατω το πρσφατο αρθρο για το πως το US Navy προσπαθει να ξεφορτωθει οπως-οπως τις LCS , και πεστε μου αν αυτο που παμε να κανουμε δεν ειναι εθνικη αυτοκτονια.
https://asiatimes.com/2020/07/us-navy-scuppers-littoral-combat-ship-program/

aris32

αν μπορει να μπει σοναρ γαστρας …. τοτε το πλοιο για ανθυποβρυχιακη φρεγατα ειναι καλο πλοιο αν δεν συνδυαστει και με αναβαθμιση των μεκο απο την ιδια εταιρεια τοτε αποκτας 8 φρεγατες (4 ανθυποβρυχιακες με 32essm 8vlasroc +ram +τορπιλες + ενα καλο γενικης χρησης ρανταρ+ 4 γενικης χρησης φρεγατες με το ιδιο ρανταρ ιδιο cms με δυνατοτητες asuw 16nsm -θα το ηθελα- 1 5ιντσων πυροβολο με εμβελεια 80χλμ.) η ουσια ειναι ομως οτι απαιτειται και ενα aaw πλοιο και η belhara ειναι ιδανικο( για να μειωθει το κοστος θα μπορουσε να μην μπει το συρομενο σοναρ και να μην τοποθετηθουν sylvera70 στα πρωτα 2 πλοια ωστε να ειναι καθαρη διαμορφωση AAW)

PanPan

Μακριά από εμάς, γιατί στα δύσκολα θα χρειαστούμε, και εμείς όπως το USN, μία πραγματική φρεγάτα.
https://www.thedrive.com/the-war-zone/12324/in-a-blow-to-lcs-the-us-navy-finally-admits-it-needs-a-real-frigate
Περί διαθεσιμότητας ίσως μπορούμε να υποθέσουμε ότι έχουν λυθεί όλα τα αναφερόμενα :
https://www.thedrive.com/the-war-zone/20088/little-crappy-ship-none-of-the-navys-littoral-combat-ships-may-deploy-in-2018.
Δεν είμαι σίγουρος ότι 4 mmsc έχουν μεγαλύτερη μαχητική ισχύ από 2 FDI.
Είμαι σίγουρος ότι η ONEX έχει καταρτίσει ένα ισχυρό business plan και δεν περιμένει κρατικές παραγγελίες. Επίσης φαντάζομαι ότι θα μπορεί να ναυπηγήσει την όποια επιλογή του ΠΝ προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές.
Και τέλος ας δούμε και την επιλογή της Σιγκαπούρης, formibable class, ως προς την επιβιωσιμότητα η οποία είναι all steel construction και με 32 κελιά.

jackryan

Ασχετως του τι θα γινει. Οι [email protected] ειναι πιο ομορφες, τα MMSC ειναι ασχημα σκαφη, στα γουστα του περσικου κολπου (bon pour l’orient)
Ακομα και σαν τροπιδα στη δεξαμενη τους ειναι ομορφες οι γαλλιδες…

Roger

Μην εστιάζετε μόνο στην υπερκατασκευή αλουμινίου.
Η κλάση αυτή έχει ένα σωρό προβλήματα.
Που ποτέ δεν πρόκειται να λυθούν πλήρως.

Mikros-hroas

Με τους υδρο- προωθητές έχεις μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερο κύκλο στροφής.
Δεν χρειάζεσαι το κλασικό τιμόνι και τα υπόλοιπα συστήματα πίσω στην πρύμνη.
Αν χτυπηθεί είσαι χαμένος αν χτυπηθεί ο ένας υδρο-προωθητής το πλοίο μπορεί να στρίψει με τον άλλον.
Το αλουμίνιο απαιτεί περισσότερη συντήρηση.
Η σχεδίαση δεν μου αρέσει δεν θα γράψω περισσότερα.
Αν μας δίνουν FMS και δάνειο για να της πάρουμε δεν έχουμε άλλη λύση δυστυχώς!
Η Θεμιστοκλής είναι πολύ καλό συμπλήρωμα.

ANDREW

https://www.defenseindustrydaily.com/the-usas-new-littoral-combat-ships-updated-01343/
O παραπάνω σύνδεσμος που ξέθαψα ίσως μας βοηθήσει όλους αρκετά. Δείτε τον και εσείς ptisidiastima ΠΤΗΣΗ .
Lockheed Martin’s international Multi-Mission Combat Ship (MMCS) version, which attracted some interest from Israel before cost issues intervened, has a variety of configurations from OPV/corvette to large frigate size. Upgraded radars range from CEAFAR active-array radars on smaller ships, to the option of Lockheed’s SPY-1F for the largest variant. Fixed weapons include torpedo tubes and 8 Harpoon missiles, though some exhibit models have used 12 Kongsberg NSMs. Concept diagrams also show between 4-48 VLS cells, some of which are full strike-length size.

Last edited 10 months ago by alfonzoweis0
zap

Οι MMSC ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ! Ειναι μετατροπη ενος σχεδιου που καλυπτε διαφορετικες αναγκες και προδιαγραφες. Συμφωνα με τα χιλιοειπωμενα σχεδια του ΠΝ, οποιο προγραμμα νεου σκαφους θα επρεπε να ειναι κατα βασην Αντι Αεροπορικη φρεγατα με δυνατοτητες αεραμυνας περιοχης. Ουτε οι MMSC ουτε οι FDI ειναι τετοια σκαφη. Η αγορα ΜΟΝΟΝ ενος απο τα 2 αυτα σκαφη θα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ λαθος. Η αγορα ΚΑΙ των 2 τυπων αλλα μονον αυτων ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ ΛΑΘΟΣ!
Ειμαι εξαιρετικα απογοητευμενος σαν αναγνωστης απο οσα διαβαζω και οσα υποστηριζονται.
Oι MMSC ΜΟΝΟ αν παραχωρηθουν τουλαχιστον 4 μεγαλες μοναδες επιφανειας απο ΗΠΑ. ΜΟΝΟ!!
Οι FDI ως εχουν, καμια αλλαγη απο το ΠΝ που αυξανει το κοστος περαν των RAM. Ειναι καλες γενικων καθηκοντων αλλα οχι ΑΑ φρεγατες. Εαν το SeaFire ειναι τοσο καταπληκτικο που πρεπει να το παρουμε και να κανουμε τις FDI AA φρεγατες τοτε ας γινουμε συμπαραγωγεις του SeaFire και ας το βαλουμε μαζι με τους Αστερ30 ή οποιο αλλο οπλο ειναι συμβατο σε οποιο σκαφος εμεις επιλεγουμε χωρις να πληρωνουμε εξωπραγματικα ποσα στους Γαλλους για τις φρεγατες τους σε χρονικο διαστημα που βολευει εμας και οχι τους Γαλλους.
Μιλαμε για νεες φρεγατες εδω και μηνες και κανεις μα κανεις δεν εθιξε το θεμα της αγορας τεχνογνωσιας απο καπου για ρανταρ/οπλα. Μονο λαμαρινοδουλειες απο καποια ξεπεσμενα ναυπηγεια στην Ελλαδα για να κερδισουμε τι ;
Κανεις δε εθεσε το θεμα παραγγελιας νεοτευκτων ΑΒ απο τις ΗΠΑ, το εθεσα εγω και κανεις δεν απαντησε που σημαινει οτι ισως ΔΕΝ εχουν αποδεσμευτει σε εμας και αδικα αναλωνομαστε σε συζητησεις και ελπιδες οτι οι ΗΠΑ αλλαξαν βιολι και θελουν να μας ενισχυσουν.
Φωναζαμε εδω και μηνες και οτι οι Τουρκια κατι θα κανει στο τελος του καλοκαιριου του 20 και οριστε… τωρα τι να κανουμε οποιες φρεγατες και αν αγορασουμε αν ερθουν σε 4 χρονια; Τι νοημα εχει αφου οι S παλι βγαζουν το φιδι απο την τρυπα;
Ολοι αυτοι που φωναζαν οτι οι S ειναι αχρηστα πλοια τσιμεντωμενα για να μην μπαζουν νερα, τωρα που ειναι Αιγαιο και ετοιμαζονται να αντιμετωπισουν καμια 20αρια τουρκικα πλοια ειναι καλυτερα που δεν τις ενισχυσαμε με ο,τι και αν μπορουσαμε;
Αηδια και μονο αηδια …

Diego

Θλιβερή αυτή η εμμονή με πλοία που αποδεδειγμένα δεν καλύπτουν τις ανάγκες του ΠΝ.

chikichiki

Δηλαδή το ΠΝ εγκαταλείπει τη μία πολιτική αγορά για να πάει σε μια άλλη, και μάλιστα ακόμη χειρότερη. Αναβλύζει ανεξέλεγκτα το ελληνικό μεγαλείο.

ANDREW

Όσο περνάνε οι μέρες και δεν έχουμε πληροφορίες για το τι ακριβώς περιείχε η συμφωνία με τους Γάλλους, ότι και να λέμε είναι απλά σκέψεις. Οι μεν λένε για αμυντική ρήτρα σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία και οι δε λένε πως δεν υπήρχε κάτι τέτοιο και πως αφορούσε μόνο τις 2 belharra. Ο Μάζης λέει ότι οι δόσεις αντί για 10 που είχαμε ζητήσει μας έδωσαν 13 και ταυτόχρονα συμφώνησαν να συνδράμουν πολεμικά σε περίπτωση που μας επιτεθεί η Τουρκία. Εάν, δεν ισχύει αυτό που είπε ο Μάζης στον Σαχίνη, η τιμή είναι τσιμπημένη και ενδιάμεσες λύσεις δεν έχουν ακουστεί. Άρα, όσο βλάκες είμαστες εμείς που χάνουμε το χρόνο μας, άλλο τόσο είναι και οι Γάλλοι που δεν είναι πιο ελαστικοί. Ας πρόσεχαν άμα το ήθελαν τόσο να πάρουμε από αυτούς, να μην άφηναν χώρο στην lockheed. Αν είχαν μυαλό θα αγόραζαν τα ναυπηγεία σκαραμαγκά με όρο να πάρουμε gowind 2500/3100 και belharra. Έτσι θα ξεκινούσαμε με μία παραγγελία 8 gowind με 2 vls mk41, setis, oto strales, ram, 2 τορπιλοσωλήνες, σοναρ τρόπιδας, συρόμενο, 8 exocet block 3 και όποιο ραντραρ διαλέγαμε. Ταυτόχρονα, θα αγοράζαμε και 4 bel με 32 κελιά για αρχή. Και θα είχαμε πιο γρήγορα στο νερό πριν το 2025 κάμποσες gowind με 64 essm block 2 και captas και δεν θα τρέχαμε πανικόβλητοι για πλοία με αεράμυνα περιοχής. Θα έπαιρναν και την αναβάθμιση των meko.
Τώρα ο Μακρόν ή θα κάνει μία ανάλογη κίνηση με όρους να παραγγείλουμε από Γαλλία ή θα κοιτάει το ναυτικό να γίνεται αμερικάνικο, εξαιτίας των fms. Και τυχερός θα είναι να γίνει μόνο το ναυτικό αμερικάνικο, γιατί σε 10 χρονάκια και οι αετοί θα έχουν 100% αστεράκια στα φτερά τους. Ας βάζαμε για 20 χρόνια τις δώσεις και να μην είναι τόσο εμπροσθοβαρείς για αρχή. Ας πληρώναμε 300 εκ για αρχή για όλα αυτά. Εδώ θα είμαστε να πληρώνουμε. Στο κάτω κάτω σε αυτό το σπορ είμαστε άχαστοι.
Άντε τώρα να δούμε για τι οπλισμό και δυνατότητες θα μιλάμε για τις mmsc/ lcs (?).
Κρίμα να χάσουν οι Γάλλοι μία ευκαιρία για τα επόμενα 40 χρόνια.
Ίσως τελικά παρ’ όλο που είμαι μπελχαρίτης να είναι καλύτερα που έγινε έτσι, μπας και έρθουν με πιο ελκυστική πρόταση οι Γάλλοι.
Πέραν των mmsc, αξίζει να δούμε και τις meko a200.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τώρα σοβαρά, πιστεύουμε την τουρκική προπαγάνδα; Γιατί να τα βρουν οι...

214
Πριν λίγες μέρες, οι Αμερικανοί ζήτησαν κάτι από τους φίλους Τούρκους. Απαίτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ να "παρκάρουν" τους S-400 στο Ιντσιρλίκ, υπό αμερικανική...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 March #394

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

May #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

Αναβαθμίζει η Αυστραλία τα παλιά υποβρύχια της γιατί τα γαλλικά… αργούν ακόμη

Και τα έξη παλαιότερα υποβρύχια της κλάσης Collins θα ανακαινίσει η Αυστραλία σε μια επένδυσης που φθάνει τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε ο...

Επιστολή Δένδια στον Οσμάνι για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι (Bujar Osmani) απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή την συμμετοχή της εθνικής...