Η Κίνα αποσύρει τέσσερα αντιτορπιλικά (ναι, το κάνει κι αυτό)

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πρόσφατα, η διοίκηση αντιτορπιλικών του Βόρειου Στόλου του κινέζικου Ναυτικού (PLAAN) πραγματοποίησε μια ευρεία τελετή ταυτόχρονης απόσυρσης από την υπηρεσία τεσσάρων εγχώριας ναυπήγησης αντιτορπιλικών πρώτης γενιάς στο ναύσταθμο Λιουσούν στην επαρχία Λιάονινγκ (το όνομα του πρώτου κινέζικου αεροπλανοφόρου) της χώρας.

Ήταν αντιτορπιλικά της κλάσης Type 51 και ήταν σε υπηρεσία για περισσότερα από 30 χρόνια. Πρόκειται για τα Kaifeng (109 – καθελκύστηκε το 1979), Dalian (110 – καθελκύστηκε το 1981), Zunyi (134 – καθελκύστηκε το 1983) και Guilin (164 – καθελκύστηκε το 1984).

Αυτό το σχέδιο πυραυλοφόρου αντιτορπιλικού ήταν το πρώτο εγχώριο σχέδιο για πολεμικό πλοίο μεγάλου εκτοπίσματος πολλαπλών ρόλων που ναυπηγήθηκε στην Κίνα. Αν κι η ικανότητά τους για τα τεχνολογικά δεδομένα της Κίνας της εποχής υπολοιπόταν αντίστοιχων δυτικών σχεδιάσεων, ήταν ένα άλμα σε σχέση με τις υπόλοιπες τότε σχεδιάσεις σε υπηρεσία που ήταν οπλισμένες μόνο με πυροβόλα από την εποχή του Β’ ΠΠ.

Η ένταξή τους σε υπηρεσία τότε σηματοδοτούσε την είσοδο του κινέζικου Ναυτικού σε μία νέα εποχή επιχειρήσεων με κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς κι αντιπλοϊκούς πύραυλους, ραντάρ όγκου και ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης μάχης.

Η απόσυρσή τους τώρα σηματοδοτεί εξίσου μία νέα εποχή για το κινέζικο Ναυτικό, αυτήν την μαζικής αντικατάστασης παλαιών κλάσεων πλοίων από νεότερες, που έχει πάρει πλέον φρενήρεις ρυθμούς, όπως έχουμε γράψει επανηλειμμένα.

Η Κίνα καθελκύει δυο νέα αντιτορπιλικά ταυτόχρονα… ξανά!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Πάντως με τέτοια απολιθώματα είναι που το κινεζικό ΠΝ έχει όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία και άρα τη βέλτιστη ικανότητα αξιοποίησής τους στη μάχη. Καλές οι γρήγορες ναυπηγήσεις με τα Aegis-made in China και τα αεροπλανοφόρα αλλά αυτά θα θέλουν άλλο τόσο για να γίνουν κτήμα τους.