- Advertisement -

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μια ΠΑ με 40 Rafale, 123 F-16V και 24 Mirage 2000-Mk2, πλήρως οπλισμένα και με FOS, ΧΩΡΙΣ F-35;

- Advertisement -

 

Η πρόσφατη απόφαση της ΠΑ να προχωρήσει σε εσπευσμένη αγορά 18 μαχητικών Rafale F3R εξέπληξε πολλούς. Ίσως να μην υπήρχε αμυντικός αναλυτής στον πλανήτη που να θεωρούσε πως η Ελλάδα λίαν συντόμως θα έμπαινε στο “κλαμπ” του F-35, είτε με την “κλασική” έκδοση F-35A, είτε με την STOVL F-35B όπως είκαζαν . Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αλλά και η νυν, όπως η προηγούμενη και η νυν κυβέρνηση, είχαν θέσει το F-35A/B πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο φυσικά και της Πολεμικής Αεροπορίας. Άλλωστε, η συνολική επένδυση στα F-16V έγινε από τους επιτελείς του ΓΕΑ με τη λογική της προετοιμασίας για τη μετάβαση στο F-35.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: AM39 Exocet στα ελληνικά Rafale, η ναυτική κρούση θα συνεχίσει να έχει “γαλλικό άρωμα” στο Αιγαίο

Ακόμη κι αν βγάζαμε το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, και πάλι θα ήταν από δύσκολο ως αδύνατο να αντικαταστήσουμε όλα μας τα αεροσκάφη με  F-35, ακόμη και σε βάθος χρόνου. Ούτε και χώρες με πολύ μεγλύτερες  οικονομικές δυνατότητες από μας, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο ή η Νορβηγία, το κάνουν και ΔΕΝ αντικαθιστούν ένα προς ένα τα F-16 τους.  Έτσι η ΠΑ, επέλεξε το F-16V σαν workhorse, και σκεφτόταν το F-35 σαν μια επιλογή για συγκεκριμένες αποστολές. Αλλά 160 ως 200 F-35 δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ποτέ, αμφιβάλουμε αν το κάνει μέχρι και η Ιαπωνία που έχει απέναντί της Ρωσία και Κίνα.

ΑΠΟΨΗ: Πόσο “λίγα” είναι τα 18 Rafale F3R; Πρέπει να κρατήσουμε τα Mirage 2000EGM σε υπηρεσία;

Το θέμα όμως είναι πως η νέα Κυβέρνηση που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2019, έμαθε μέσα στο 2020 κάτι που φωνάζαμε εδώ και χρόνια. Το ρισκάραμε με τον χειρότερο τρόπο με την Τουρκία, και δυστυχώς, οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονταν άμεση ενίσχυση. Η (πρώτη) Κρίση του Ιουλίου 2020, αν και έβγαλε νικήτριες τις Ένοπλες Δυνάμεις επέδειξε με τον χειρότερο τρόπο την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας. Μιας και πλοία πολύ δύσκολα μπορούμε να είχαμε “άμεσα”, η λύση ήταν τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη. Δυστυχώς, μεταχειρισμένα F-35 διαθέσιμα δεν υπάρχουν (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε μέχρι και τώρα), ούτε άλλα σύγχρονα μαχητικά. Από τη δύσκολη θέση όμως μας έβγαλε ο Εμμανουέλ Μακρόν, προσφέροντας μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale F3R  από τα αποθέματα της AdlAelE.

ΤΙΜΗ ΣΟΚ για τα μεταχειρισμένα Rafale, ΜΟΝΟ 33 εκατομμύρια ευρώ το καθένα σύμφωνα με τη «La Tribune»

Ήταν μια μέρα που οι απανταχού γαλλόφιλοι θα την θυμόμαστε για πάντα! Όταν ο ΠΘ ανακοίνωνε πως η ΠΑ θα αποκτούσε γαλλικά μαχητικά Rafale επιβεβαιώνοντας τις φήμες που ήθελαν την Ελλάδα να είναι η επόμενη χώρα που θα εξόπλιζε την αεροπορία της με το μαχητικό, μάλλον η ηλικία μας συγκράτησε να μην βγούμε με σημαίες στο Σύνταγμα και σε άλλες κεντρικές πλατείες στη χώρα. Το πλέον ώριμο μαχητικό της Γαλλίας, στην καλύτερη του έκδοση, σε υπηρεσία με την ΠΑ! Όνειρο!

Βέβαια, αμέσως μετά ξεκίνησε και η γκρίνια, που θα ξεκινούσε ακόμη κι αν γράφαμε πως ο Αστρόστολος θα μας παραχωρούσε δυο Μοίρες NCC, Constitution Class, πάλι θα μιλούσαμε για μίζες από τον Πικάρντ, και πως οι Klingon μας έδιναν 3 Μοίρες Vor’cha με ανταλλαγή προϊόντων, μεταφορά τεχνογνωσίας και Ενδιάμεση Λύση 4 Bird Of Pray. Είναι λίγα τα Rafale, οι Γερμανοί και οι ΗΠΑ δεν θα μας αφήσουν να πάρουμε Meteor, δεν θα έχουν αυτό, δεν θα έχουν εκείνο, θα είναι έτσι, θα είναι αλλιώς. Το γράφουμε ξανά για να τελειώνουμε. Τα Rafale θα έρθουν ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ, θα φορέσουν MICA IR/EM, Meteor, Exocet AM39, HAMMER,SCALP EG και πιθανότατα κάποια συγκεκριμένα ατρακτίδια στόχευσης. Επίσης θα έχουν πλήρη σύμβαση Follow On Support, και θα είναι τόσο επιχειρησιακά όσο είναι και αυτά της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εικόνες από το “μέλλον” της ΠΑ, μαχητικά F-16 και Rafale εξασκούνται στους (γαλλικούς) ουρανούς!

Την ίδια στιγμή, στην ΕΑΒ δημιουργείται η “νέα” ΠΑ, με τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 52+/52+Adv σε F-16V. Σε πρώτη φάση, 84 μαχητικά θα παραδοθούν σταδιακά μέχρι το 2027, δημιουργώντας μια συνεκτική δύναμη προηγμένων μαχητικών. Τα F-16V και τα Rafale, θα διασυνδεθούν μέσω Link 16 με το σύστημα αεράμυνας, τα EMBRAER EMB145AEW, Patriot κοκ δημιουργώντας μια πλήρως “δικτυακή” ΠΑ. Τα αεροσκάφη θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες από τις νέες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων αλλά και τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ, φέρνοντας τις δυνατότητες της χώρας μας σε άλλο επίπεδο. Ας φανταστούμε τώρα, προσβολές στη μέγιστη απόσταση με AIM-120C7, Meteor, MICA σε αεροσκάφη πλήρως διασυνδεδεμένα.

Μέσα σε όλο αυτό, τι θα χρειαζόμασταν άμεσα; Άλλα 22 μαχητικά Rafale, και εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50 σε F-16V Block 70 λέμε εμείς. Έτσι, τα Rafale θα φτάσουν τα 40 (όταν η ίδια η Ινδία έχει μόνο 36, και απέναντί της έχει δυο πυρηνικές δυνάμεις), και τα F-16V τα 123. To επόμενο που θα θέλαμε θα είναι όλα αυτά τα μαχητικά να μπορούν να πετάνε,  δηλαδή, να έχουν όταν πρέπει, τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά των εξαιρετικών μηχανικών, που συντηρούν εδώ και δεκαετίες τα μαχητικά μας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, Rafale, MH-60R, SPIKE NLOS, Rampage κα εντός του 2021

Μετά λόγου γνώσεως, σας έχουμε μεταφέρει την πληροφορία πως τα 18 Rafale θα έρθουν με όπλα και Follow On Support (οι αρχικές μας πληροφορίες μιλούν έως και για FOS 10ετή, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν). Θα ήταν πιο “εύκολο” να αγοράσουμε 22 ή 24 αεροσκάφη, και μετά να λέμε “πανάκριβοι οι Γάλλοι στη συντήρηση και να κάνουμε τα νέα μας Rafale, “hangar queens” να χαίρονται και οι γείτονες. Αλλά η απόφαση είναι να αγοράσουμε τόσα, όσα μπορούμε να έχουμε αλλά να πετάνε. Όχι να τα βλέπουν οι χειριστές να “σκονίζονται” μέσα στα shelters της 114 ΠΜ.

To ίδιο θα γίνει και με τα F-16V. Το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά, και δεν υπάρχουν υπερβάσεις κόστους. Παρόλαυτα, υπάρχει ένα μεγάλο “buffer” για την αγορά όπλων. Η ΠΑ δεν δημιούργησε ένα στόλο 84 μαχητικών για να ρίχνουν Iron Bombs.

Λίαν συντόμως, τα μαχητικά της θα λάβουν Rampage, αλλά και ίσως άλλα προηγμένα όπλα από το Ισραήλ. Αλλά η ΠΑ δεν σκοπεύει να μείνει εκεί. Μάλλον κοιτάει προς το ΠΝ, περιμένοντας να δει ποιο θα είναι το επόμενο βλήμα που θα αγοράσει το τελευταίο για τις νέες του φρεγάτες. Αν είναι δηλαδή το NSM, ο RGM-84Q Harpoon BlkII+, ο RBS-15 Blk3/4, ή ακόμη και ο Exocet MM40 Blk3c. Αν είναι ο τελευταίος, τότε θα κινηθεί ανεξάρτητα. Αν είναι όμως κάποιος από τους 3 πρώτους, τότε πιθανότατα να ενδιαφερθεί για την αεροεκτοξευόμενη έκδοση. Εδώ ας πούμε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα να αποδεσμεύσουν οιοδήποτε όπλο για τα νέα μας F-16V. Άλλωστε, απάντησαν θετικά για τα F-35, είναι ποτέ δυνατό να αρνηθούν όπλα σαν τον AGM-84L, JASSM κοκ. Δηλαδή, δεν θέλει διέψευση πρέσβη αυτό, στοιχειώδη νοημοσύνη χρειάζεται.

«Πέταξε» με Rafale ο Α/ΓΕΑ

Έχουμε “συγκλονιστεί” από την αγορά που ανακοινώθηκε από τα ΗΑΕ. Δεν μας εντυπωσίασαν τόσο τα F-35, ούτε τα οπλισμένα MQ-8B Predator. Μας εντυπωσίασαν τα όπλα. Οι Άραβες δεν είναι ηλίθιοι. Ξέρουν ότι αν πρέπει να αντιπαρατεθούν με το Ιράν, το Κατάρ και τη Τουρκία, χρειάζονται όπλα όχι για ώρες ή μέρες επιχειρήσεων, αλλά για εβδομάδες. Θα ήταν πιο εύκολο, αντί να αγοράσουν…

 • 802 AIM-120C8 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM)
 • 2,004 MK-82 500LB General Purpose (GP) Bombs
 • 1,000 MK-84 2,000LB GP Bombs
 • 1,002 MK-83 1,000LB GP Bombs
 • 2,500 Small Diameter Bomb Increment 1 (SDB-1), GBU-39/B,
 • 2,000 KMU-572 Joint Direct Attack Munition (JDAM) Tail Kit για βόμβες 500LB
 • 1,000 KMU-556 JDAM Tail Kit για βόμβες 2,000LB
 • 1,000 KMU-559 JDAM Tail Kit για βόμβες 1,000LB
 • 650 AGM-154C Joint Stand-Off Weapons (JSOWs)
 • 50 AGM-154E Joint Stand-Off Weapons – Extended Range (JSOW-ER)
 • 150 AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM)

Τεράστιο πακέτο πυραύλων και βομβών για τα ΗΑΕ, «έλεγχος τιμών»

…να αγοράσουν 80 F-35 και να κάνουν τη δουλειά τους με ότι έχουν! Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε, πως δεν υπάρχει fly-away cost σε ένα μαχητικό. Τα μαχητικά θέλουν υποδομές, συντήρηση, εκπαίδευση, εξοπλισμό, και, το κυριότερο, οπλισμό. Τι να κάνουν οι Άραβες τα F-35 χωρίς όπλα; Μα καλά, 650 JSOW; Δεν έπαιρναν κι αυτά 30-40 να λένε ότι έχουν JSOW;

Πρεμιέρα JSOW C-1

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; γιατί έχει αρχίσει μια (παρα)φιλολογία για την ανάγκη νέων μαχητικών αεροσκαφών, επιπλέον των όσων έχουμε παραγγείλει μέχρι τώρα. Θεωρούμε πως η ΠΑ ξέρει πολύ καλύτερα από εμάς, κι εμείς απλά γράφουμε είτε το τι ξέρουμε, είτε το τι νομίζουμε (άποψη), στο διαδίκτυο ή το χαρτί. Αυτοί που θα πολεμήσουν όμως είναι που έχουν την πραγματική, απόλυτη άποψη των πραγμάτων. Κι αυτοί είναι που θα κάνουν τις επιλογές.

50 μαχητικά F-35A για τα ΗΑΕ, «έλεγχος τιμών»

Γράψαμε σχετικά πρόσφατα, πως η επιλογή των Rafale είναι πρωτίστως επιχειρησιακή και κατόπιν πολιτική απόφαση. Ναι, είμαστε φίλοι με τους Γάλλους, και η βοήθεια που μας πρόσφεραν στο θέμα Rafale είναι η τιμή των μεταχειρισμένων. Το Rafale πουλιέται, η Dassault δεν θέλει ενίσχυση, εμείς είμαστε αυτοί που θέλαμε αντικαταστάτες των Mirage 2000EGM. 17 M2K, 18 Rafale. Είναι τόσο απλό. Αν ήταν εξόφληση διπλωματικού γραμματίου, τότε θα παίρναμε 24 χωρίς όπλα, και τελειώναμε. Θα λέγαμε καμία ανοησία του “στυλ”, “θα μοιραστούν τους MICA EM/IR” με τα Μ2Κ-5 και καθαρίσαμε. Έλα ντε όμως που δεν έγινε έτσι!

Τώρα πολλοί έχουν “ξεσηκωθεί” και ζητούν F-35 “εδώ και τώρα”. Δηλαδή, η ΠΑ να βάλει σε υπηρεσία όχι έναν, ούτε δυο, αλλά τρεις τύπους νέων μαχητικών. Μάλιστα. Και ταυτόχρονα, να πληρώσει υποδομές για 3 τύπους, εκπαίδευση για 3 τύπους κοκ. Αντιλαμβάνεται κανείς το “λάθος” ή όχι; Θα προτιμούσαμε, τα χρήματα για ένα μικρό αριθμό F-35 να πάνε σε επιπλέον όπλα. Έχουν “φαγωθεί” κάποιοι να πάρουμε JASSM. Εμείς προτείνουμε ότι έκαναν και οι Άραβες, JSOW-ER σε έκδοση C-1, και τότε έχουμε κλείσει όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο C-1 μπορεί να χτυπήσει πλοία πολύ άνετα. Ναι, πύραυλος cruise ΚΑΙ αντιπλοϊκός με εμβέλεια 500 km δυο σε ένα, νοικοκυρεμένα.

Ο Πομπέο εγκρίνει ιλιγγιώδες πακέτο όπλων αξίας $23,37 δις στα ΗΑΕ!

Θα θέλαμε πολλούς AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM), και πιστέψτε μας, μαζί με τα AASM, SCALP EG και τα JSOW-ER, τότε θα γίνει “πάρτυ” με τα τουρκικά S-400 (covid-19 party). Θα θέλαμε AGM-84L, με τα ελληνικά F-16V να εξαπολύουν τους πυραύλους μαζί με τα ΑΜ39 Exocet των Rafale. Άντε τότε καλή μου τουρκική φρεγάτα να επιβιώσεις, την ίδια στιγμή που θα σου έρχεται και μια DM2A4 ή μια SUT Mod4. Και θα πρέπει να έχουμε απόθεμα, ο εχθρός δεν θα σταματήσει αν δεν μας νικήσει ή τον νικήσουμε. Η Αρμενία έδειξε πως δεν υπάρχει εκεχειρία για τους Τούρκους. Υπάρχει μόνο μια μικρή ανάπαυλα για ανασύνταξη, μέχρι εξόντωσης του εχθρού.

ΘΕΜΑ: Μήπως είναι καιρός η ναυτική κρούση στο Αιγαίο να περάσει στα F-16 με JSOW-C1;

Θα θέλαμε να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16C/D Block 50 σε F-16V ή έστω σε F-16C/D Block 50+Adv. Τότε τα F-16 θα είναι 123 σύγχρονα, ενώ τα Block 30  θα πρέπει κι αυτά να λάβουν τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, όσο το επιτρέπει το καταπονημένο τους σκάφος. Τι να κάνω 8 ή 10 ή και 12 F-35, αν μπορώ να έχω επιπλέον 40 ή 50 F-16V, αλλά καλά οπλισμένα;

Χρηματοδότηση για τη συνέχιση των δοκιμών του JSOW-ER

Φυσικά, αν συνεχίζουμε να έχουμε ανάγκες, θα θέλαμε να συμπληρωθεί ο αριθμός των Rafale, και πράγματι να φτάσει τα 40 μαχητικά. 40 Rafale, σωστά οπλισμένα, είναι μια στρατηγική δύναμη που δεν μπορεί να συγκριθεί παρά με λίγες αεροπορίες στον πλανήτη. Θυμίζουμε πως η Γαλλία χτύπησε τη Συρία με Rafale, που σηκώθηκαν από το νότο της χώρας και έφτασαν μετά την Κρήτη πριν ρίξουν τους SCALP. Ναι, μάλλον δημιουργήσατε στο μυαλό σας τι ακριβώς εννοούμε…

Και τώρα ερχόμαστε στον Ελέφαντα στο Δωμάτιο. Πρέπει ή δεν πρέπει, αφού γίνουν όλα αυτά, να αγοράσουμε τελικά τα F-35; Ή θα πρέπει να επιτύχουμε πρώτα ένα  στόλο μαχητικών σε διαθεσιμότητες USAF, και με οπλισμό επιπέδου ΗΑΕ. Αν συνεχίσουμε να αγοράζουμε αεροσκάφη για να τα έχουμε κρυμένα στα shelters, δεν κάνουμε δουλειά. Ανοίγουμε λοιπόν τη συζήτηση, για την κατάθεση απόψεων από τους αναγνώστες μας. Μια αεροπορία με 40 Rafale, 123+ F-16V, 24 Mirage 2000-5Mk2 και αναμονή, ή αγορά εντός του 2021 αριθμού μαχητικών F-35;

Φυσικά σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και μεγάλος αντίλογος, διότι μια αγορά JSF, που πολλοί θεωρούν επιβεβλημένη μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον, όπως ήταν και πιστεύουμε ότι είναι προγραμματισμένη. Υπάρχει όμως και το σενάριο να προετοιμαστεί ο δρόμος έως το 2014-2025, για να μην υπάρχει το χάσμα που μας οδήγησε στην “εσπευσμένη” αγορά Rafale. Για αυτή τη διάσταση του θέματος περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση αλλά και στις σελίδες του επόμενου τεύχους της Π&Δ.  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

337 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
337 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
digitallito

Ανάλογα τον αντίπαλο. Αν δεν έχει ή αργήσει να πάρει F-35 δεν είναι ανάγκη να “ξεπαραδιαστούμε” τώρα αμέσως.

Factor

Κατά τη γνώμη μου τα F35, θα έχουν νόημα μετά το 2030 με παραγγελία κάπου το 2027. Όταν θα έχουν φύγει F4 και θα σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε με τα F16 block 30. Ως αντικαταστάτη τους βλέπω τα συγκεκριμένα αεροσκάφη σε μια λογική μιας εξειδικευμένης μοίρας με κυρίως σκοπό τη στρατηγική κρούση. Το να τα πάρουμε τώρα δημιουργεί μπελάδες όσον αφορά την εκπαίδευση των πιλότων, τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες επισκευής.

Για μένα θα πρέπει οι επιτελείς να επικεντρωθούν σε πλατφόρμες, όπλα και αποστολές που ταιριάζουν λαμβάνοντας υπόψη τις τωρινές δυνατότητες της Τουρκικής αεροπορίας που δεν είναι υψηλότατου επιπέδου αλλά που αποτελούν ένα σημαντικό αντίπαλο.

Μια αεροπορία που για μένα θα είχε 2 μοίρες Rafale (40 αεροσκάφη) με αποστολή την εναέρη υπεροχή, ναυτική και στρατηγική κρούση, έχοντας ανταλλάξει και τα υπόλοιπα Mirage 2000 – 5. Θα είχε ένα βασικό κορμό 7 μοιρών F16V & F16 block 50+ (σύνολο 140-150 αεροσκάφη) με αγορά επιπλέον F16V (καινούργια) με αποστολές την αναχαίτιση, εναέρια υπεροχή, τακτικούς στόχους επιφανείας και θαλάσσης. Και τέλος μια μοίρα F35B για στρατηγική κρούση και δύσκολες αποστολές κρούσης τακτικών στόχων επιφανείας.

Μελλοντικά μετά το 2035 να σκεφτούμε μια δεύτερη μοίρα F35B προς αντικατάσταση των F16 block 50+ και την εισαγωγή μας στο FCAS προς αντικατάσταση 120+ F16V

200 σύγχρονα αεροπλάνα σε 10 μοίρες λοιπόν προγραμματισμένα και όχι εσπευσμένα λόγω του πραγματικού κίνδυνου που διατρέχουμε από τη Τουρκία. Παραπάνω αεροσκάφη δεν έχει νόημα να έχουμε είμαστε μια μικρή και σχετικά φτωχή χώρα. Είναι καλύτερα να έχουμε FOS και κατάλληλα όπλα παρά παραπάνω αεροσκάφη.

Psixraimia

Πόσο κοστίζουν όλα αυτά για τα επόμενα 15 χρόνια το σκέφτεται κανείς; 2 μοίρες f-35, 2 μοίρες rafale και καινούργια f-16V.

Factor

Πόσο κοστίζουν οι ζωές μας, τα νησιά μας και η Θράκη; Νομίζω παραπάνω.

Δεν το λέω ειρωνικά καταλαβαίνω το πνεύμα του σχόλιου σου αλλά έχουμε να καλύψουμε 15 χρόνια που δεν δίναμε πάνω από 500 εκ το χρόνο και αυτά ήταν κυρίως για μισθούς. Η Τουρκία στη φάση που είναι νομίζεις δεν αλληθωρίζει προς τη Δ. Θράκη ή προς το Καστελλόριζο; Και είμαι ένας από αυτούς που τους σκίζουν στη φορολογία σε όλη την ενήλικη μου ζωή και είμαι ήδη μεσήλικας. Δεν θέλω οι συμπολίτες μου να ζήσουν στιγμές Αρμενίας

Psixraimia

Καταρχάς μία διευκρίνηση χωρίς ιδιαίτερη σημασία για το πνεύμα της συζήτησης: Τα 530εκ. ήταν αποκλειστικά για εξοπλισμούς και όχι για μισθούς. Απλά ως εξοπλισμός νοουταν και τα ανταλλακτικά.
Δε λέω να μην ενισχυθούμε. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Από την άλλη, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία και με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Αν είναι να δεχτούμε υποβάθμιση δεν αξίζει να παλεύουμε για τη χώρα. Έχουμε μια ιδιαίτερη γεωγραφία που μπορεί να είναι το μειονέκτημά μας ή το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας.
Ας αναπτύξουμε ένα δόγμα στο οποίο θα απαιτούνται λιγότερα χρήματα για να υποστηριχθεί. Η αντιμετώπιση της Τουρκίας ως ίσος προς ίσον πλέον αποκλείεται. Η οικονομία μας δεν το αντέχει και δε θα το αντέξει ποτέ ξανά.

Scalp_eg

Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα.
Προς τιμή σας και ενώ σας έχω κράξει άπειρες φορές για σαφή προτίμηση στους αμερικανικούς εξοπλισμούς, κυρίως για τα πολλά άρθρα για τις mmsc τον τελευταίο χρόνο, πότε ακόμα και πριν 2 χρόνια δεν υποστηρίξατε να πάρουμε άμεσα F35. Πάντα και όταν ακόμα ήταν σίγουρο ότι οι Τούρκοι θα το πάρουν, που ήσασταν και το μόνο σαιτ που λέγατε δεν θα το πάρουν και το πετύχατε, λέγατε ότι απάντηση στο F35 δεν είναι το F35.
Σαφέστατα έχετε γνώση των απειρων προβλημάτων που έχει το αεροσκάφος, συν το τεράστιο κόστος χρήσης και τις αστείες διαθέσιμοτητες, που θα συνεχίσουν να το ταλαιπωρούν τουλάχιστον έως το 2030.
Σε 10 χρόνια το ξανασκεφτομαστε.
Αυτή η αεροπορία (πάνω κάτω) που περιγράψατε εκτός από τα καλύτερα όπλα χρειάζετε και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμου, για να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα και να κυριαρχήσει στη ΝΑ μεσόγειο.
Αν μπορείτε να κάνετε ένα αναλυτικό άρθρο για το θέμα.
Για τις mmsc τώρα, είδατε τη διαμόρφωση που έχει ανεβάσει ο naval analyses στο τουιτερ του?
Είναι κοντά σε αυτό που και εσείς γνωρίζετε?

GeorgeE

Γι’αυτό λέγεται Πτήση και όχι Πλεύση.. χεχε

photographix

το url του twitter Naval Analyses λιγο και για εμας τους περιεργους 🙂

Gelin

Με τον γείτονα που έχουμε απέναντι μας, χρειάζονται όλα. Υποθέτω ότι όταν δοθεί η εντολή για αγορά F-35, να δοθεί και για 2η μοίρα Rafale. Πριν απο αυτά επείγει η αναβάθμιση των blk50

Vk77

Η αναβάθμιση των block 50 από τις απαρτιες των adv+ , καλώς εχόντων των πραγμάτων με τα viper, εκ των πραγμάτων θα αρχίσει τέλη 2027 αρχές 2028.
2η μοίρα rafale άμεσα με χρηματοδότηση από την πώληση των 2000-5.

Digenis

Στην ΠΑ οι διαδικασιες αν και καθυστερημένες αρκετά ξεκίνησαν και η ανανέωση μπαινει σε σειρα βημα βημα .Στο ΠΝ και στο ΣΞ ειναι μεγάλο πρόβλημα … Τα Γενικά επιτελεία δεν φέρνουν αποτελέσματα που πρεπει προς το παρον

swan1908

Ο ΣΞ εχει απιστευτες ελειψεις απο οχηματα καινουργια αντιαρματικα κλπ κλπ μπορει να θεωρουμε οτι ο πολεμος κερδιζεται απο αερος και θαλασσης αλλα χωρις στρατο ξηρας δεν κανεις τιποτα. Ας ελπισουμε τωρα που πηραμε φορα να υπαρξουν και καποια προγραμματα για τον στρατο ξηρας. ptisidiastima ΠΤΗΣΗ στο google που ειχα κοιταξει πριν λιγες εβδομαδες ανεφερε οτι ειναι υπο παραγγελεια ενας αριθμος απο m2 bradley (δεν θυμαμαι ποσα) τωρα που ξανακοιταξα ομως το αφαίρεσαν. Εχετε καποια καινουργια πληροφορηση σχετικα με αυτο το θεμα?

NICKB

Γιατί στα δύσκολα όλοι (ΣΞ, ΠΝ) κοιτούν “ψηλά”… όλοι βάζουν πλάτη να ενισχυθεί κατά προτεραιότητα η ΠΑ.

Mirage

To F-35 ειναι μαλλον το αορατο του σημερα το ορατο του αυριο. Ποσο καιρο θα κανουν οι κατασκευαστες ρανταρ να φτιαξουν κατι που να το “βλεπει”. Και τοτε με τις φτωχες του κινηματικες επιδοσεις και τα λιγα οπλα που μεταφερει ποια θα ειναι η θεση του στον ουρανο και ειδικα στην αεροπορια μας που δεν εχει τους οικονομικους πορους της Σαουδικης Αραβιας. Προτιμω πραγματικα κατι πιο “ταπεινο” οπως το Rafale ει δυνατον σε μεγαλους αριθμους κι ισως μια μοιρα ακομα viper ολοκαινουρια. Μελοντικα μια προσχώρηση στο FCAS

Vk77

Συμφωνώ μαζί σου σε σχέση με το F35, άσε που είναι πανάκριβο σε χρήση και προέχει το ΠΝ τώρα.

ShadowMan

Έχει και άλλες αρετές απλά όλοι μένουμε στο στεαλθ της υπόθεσης που ίσως να είναι το λιγότερο. Και εγώ πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθεί αντίδοτο. Γενικά τώρα που πάμε στα ραφαλ ούτε εγώ θέλω φ35

George

Αντιφασκεις μήπως Mirgae?
Αν είναι να τα βλέπουν έτσι εύκολα τα radar γιατί να πάμε στα FCAS?
Μένουμε σε κάποια τελική έκδοση του Rafale που λογικά θα βγει στα τέλη της δεκαετίας
Το θέμα είναι γιατί όλοι πάνε να βγάλουν stealth α/ε αν είναι να είναι ορατά

photographix

I couldn’t agree more. Aκομη και αν τα -5 αντικατασταθουν από Rafale χωρίς επιπλέον προμήθεια Rafale, πάλι καλά πρέπει να είναι αρκεί και τα Β50 να γίνουν Β70

Last edited 2 days ago by photographix
x-m

Αυτά τα 187 αεροσκάφη να πετάνε ( με το φυσιολογικό ποσοστό διαθεσιμότητας πάντα) και όπλα ; Δεν το συζητάμε: Όνειρο !! και για κάποιους άλλους εφιάλτης……..

Μπορούμε να έχουμε στο σενάριο και τα blk30,έστω και όχι όλα, please?

(Βέβαια θα έρθει αντίδραση των μεμέτηδων αλλά να την δούμε. Ελπίζουμε να συνεχίσουν να κυνηγούν το όνειρο τους, το TFX)

Last edited 2 days ago by x-m
LaserGuide

χωρίς Φ-35 αλλά με όλα τα άλλα φουλ setup όπλα
τα πάντα
και έχει ο θεός για Φ-35
αν η Τουρκία πάει για 5η γενιάς άλλο αεροπλάνο … θα πρέπει να έχεις και την ευελιξία να το διαχειριστείς

NICKB

Η Τουρκία έχει 5ης γενιάς “αεροσκάφη” > Τα αμέτρητα επιθετικά UAV, UCAV, UCAV-ASW, UAV Kamikaze κ.α., καθώς και Βαλλιστικούς πυραύλους.

Pic889

Αυτό ακριβώς. Κατα τον Β’ΠΠ οι Γάλλοι είχαν καλύτερα και περισσότερα τανκς από τους Ναζί αλλά τελικά έχασαν τον Β’ΠΠ επειδή δεν ήθελαν να παραδεχθούν ότι τα αεροπλάνα ήταν το μέλλον της μάχης, γιατί και μόνο η σκέψη ότι θα ο εχθρός θα μπορούσε να πετάξει πάνω από τα στρατεύματα τους και να επιτεθεί κατευθείαν στο Παρίσι καθώς και η σκέψη ότι ο εχθρός θα μπορούσε να χτυπήσει τα ακριβά τους Τανκς από τον αέρα, ήταν απλά εφιαλτικές,και άρα αυτές τις σκέψεις δεν τις έκαναν καν! Κάπως έτσι θα την πατήσουμε και εμείς και θα δούμε αυτά που αποκαλούμε τώρα “παιχνίδια του γαμπρού του Ερντογάν” δηλαδή τα Bayraktar να καταρρίπτουν τα ακριβά Rafale μας.

NICKB

Να καταρρίψουν RAFALE μάλλον όχι. Να καταστρέψουν κάποια στο έδαφος, αν και το απευχόμαστε, δεν αποκλείεται εντελώς…

Last edited 1 day ago by NICKB
Episkeptis

Μαζί σας. Και μακάρι να αποκτήσει και ίδια νοοτροπία ο στρατός ξηράς που απέχει παρασάγγας.

Arionas

Με τα σημερινά δεδομένα (δεν έχει διαλέξει αεροπλάνο η Τουρκία και όπως φαίνεται δεν θα δει ποτέ F35)τα ραφαλ είναι πάρα πολύ καλή επιλογή που μπορούν να κάνουν την διαφορά στο αέρα. Μακάρι να γίνουν όλα αυτά όπως τα γράφετε καθόλου άσχημη επιλογή..Το link 16 και η ομοιογένεια στην μετάδοση πληροφοριών από αέρα και θάλασσα πολλαπλασιάζει στο έπακρο της δυνατότητες και είναι το νούμερο ένα ζητούμενο πλέον για να συμμετάσχει η χώρα μας σε νατοϊκες – -ευρωπαϊκές επιχείρησης.

evaggelos

εαν η αποκτηση φ35 μας απαλλαξει απο την φρεγατα τοτε μεσα.Σιγουρα τα οπλα πρεπει να αποκτηθουν σε ικανους αριθμους.
Το μειγμα ειναι 123 φ16 / 40 ραφαλ /24 φ35

Vk77

Απείρως καλύτερα τα λεφτά των F35 σε φρεγάτες και ας είναι οι mmsc, πολύ απλά γιατί χρειαζόμαστε νέες φρεγάτες χθες.

NICKB

…που δε θα τις έχεις ούτε μεθαύριο (2025-26 για 2 σκάφη)… Μέχρι τότε “θα το ρισκάρουμε”; Ή όταν θα έρθουν, θα κάνουν τη διαφορά;

Vk77

Μέχρι τότε αν ως ενδιάμεση λύση έρθει tico (πιθανό) η ΑΒ (απίθανο) δεν ρισκάρουμε, οι απέναντι ρισκάρουν αν τολμήσουν.
Όσο αφορά για το αν κάνουν την διαφορά, οι mmsc δεν κάνουν την διαφορά αλλά και πάλι καλύτερες από s 45 ετιας είναι.

evaggelos

δεν λεω καμια φρεγατα αλλα την φρεγατα της ιδιας εταιρειας

Vk77

Αν πάρουμε τα F35 νομίζω δεν θα έχουμε λεφτά για φρεγάτα καμίας εταιρείας.

SAAB

Χχαχααχα!!! Ωραίος! Καθόλου απίθανο δεν είναι, έτσι όπως το πάμε εμείς, αντί για πλοία να πέρνουμε μόνο αεροπλάνα!

Alex-N

Δεν χρειαζομαστε πλοια.

Και με super vita κανεις αισθητη την παρουσια σου.

Εαν προκειται να χαραμισουμε 5 δις για mmsc καλυτερα να αγορασουμε 50 Rafale ακομη.

Με λιγα λογια 70 Rafale στο Αιγαιο !!!

Στελνεις και τριηρεις με κωπηλατες να κανουν πλακιτσα στα μεμετια.

Vk77

Ας ζητήσουμε και rafal σε έκδοση υδροπλανου lol

harval

Τους λεμε μεμετια. Ας μην ξεχναμε οτι ειναι παραδοσιακα πολεμικος λαος με υψηλο εθνι(κιστικο) φρονιμα και σιγουρα δεν ειναι δειλοι.
Αλλωστε ποτε δεν τους νικησαμε κατα κρατος

kostask22

Μάλλον, αγοράζουμε στοχευμένη αποτροπή. Ένα f35 φτάνει σχετικά ευκολα μέχρι το παλάτι ή την Αγκυρα όταν αρχίσει το πιστολίδι και επιστρέφει με ασφάλεια. Ειναι αναντικατάστατο εστω και μια μόνο μοιρα.

evaggelos

αμεσα χρειαζομαστε νεα οπλα κ σε αριθμους επειτα φρεγατες/υποβρυχια κ μπλοκ 50 θα ειναι λαθος να παμε τωρα σε φ35 εξαλου οσο θα παιρνουν τα χρονια θα γινεται καλυτερο οποτε κατα την περιοδο 28-30 μια χαρα θα ειναι.

kostask22

Θα συμφωνίσω, αλλά χρειαζόμαστε εξυπνα όπλα, περισσότερο για ψυχολογικους λόγους, ποσότητες δεν θα έχουμε ποτέ απο τιποτα που δεν παράγουμε μόνοι μας. Πρέπει να αρχίσουμε να παραγουμε άμεσα loitering ammo, ucav και αντιπυραυλικά συστήματα, και θα είμαστε οκ για πολλά χρόνια. Οι τεχνολογίες για αυτα υπάρχουν είτε εγχώρια (επικοινωνίες, ηλεκτροοπτικα, AI) είτε βρίσκονται σε ωριμο στάδιο σε συμμάχους (Ισραηλ), και μπορουμε να ζητήσουμε συμπαραγωγή. Οι Τουρκοι ξέρουν τι συμαίνει η ελλειψη τους σε τακτικό επίπεδο. Μέχρι να δείξουμε οτι το κατέχουμε το σπορ, οι Τουρκοι θα αποθρασυνονται ολο και περισσότερο.

Last edited 1 day ago by kostask22
christos_choris_a

Η τραγική διαπίστωση είναι οτι τα F-35 τα χρειαζόμασταν χθές. Τα Rafale είναι μια ενδιάμεση λύση και τα παίρνουμε γιατί μας προσφέρονται μεταχειρισμένα ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ και σε καλή τιμή.Η αναβάθμιση του συνόλου του στόλου των F-16 σε -V αφήνει το στρατό ξηράς χωρίς αεροσκάφη έγγυς υποστήριξης μετά την πολυαναμενόμενη απόσυρση των F-4E. Και το Π.Ν. χρειάζεται “πιό δεύτερα” F-16 σαν φορείς εκτόξευσης Harpoon ή NSM ή RBS-15 . Τα F-16 δεν μπορεί να είναι πολύ λιγότερα από 150 και η επένδυση που άξιζε να γίνει σ’ αυτά έγινε. Η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να κοιτάζει μπροστά στις δεκαετίες που έρχονται και να επενδύσει πλέον τα όποια κονδύλια σε σύγχρονα μαχητικά και όχι σε νεκραναστημένα κειμήλια με το ένα πόδι στο … μουσείο.

GeorgeE

Τα Rafale που θα υπηρετούν στη Γαλλία και τις άλλες χώρες που τα έχουν μέχρι το 2050 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, για εμάς είναΙ “μια ενδιάμεση λύση”. Προφανώς δεν έχεις καταλάβει τις δυνατότες του αεροσκάφους.

“Η αναβάθμιση των F16 αφήνει στον ΣΞ χωρίς αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης, μετά την πολυαναμενόμενη απόσυρση των F-4E” λες και ήταν ποτέ αυτός ο λόγος που αγοράστηκαν ή ο ρόλος που υπηρετούν…

“Το ΠΝ χρειάζεται πιο δεύτερα F16 για ναυτική κρούση.” Όταν έχουν τα γραφτεί τα άπειρα για το τι θα προσφέρει σε όλους τους τομείς αυτή η αναβάθμιση.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!!!!! ΕΛΕΟΣ

christos_choris_a

Το Rafale το αγνόησαν τα ξαδέρφια των Γάλλων οι Βέλγοι. Τώρα που το F-35 γίνεται διαθέσιμο σε περισσότερες αγορές, το Rafale δύσκολα θα ξαναβρεί αγοραστή. Έτσι κι αλλοιώς έχει πουλήσει ελάχιστα κομμάτια. Η δυνατότητα του F-35 να μένει αθέατο σε ζώνες απαγόρευσης πτήσεων ( S-400 ) και να μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του πεδίου της μάχης σε φίλια πλοία, αεροσκάφη και μονάδες του πυροβολικού είναι ανεκτίμητη. Το Ισραήλ ούτε κατά διάννοια δεν θα επέλεγε τα Rafale, το ίδιο και η Ιαπωνία που απειλείται άμεσα απ’ την Κίνα. Όσον αφορά το για πιό ρόλο αγοράστηκαν τα F-16 ( το 1984 ! απόφαση ΚΥΣΕΑ ) ας σκεφτούμε οτι η ενδεχόμενη αναβάθμιση των 38 block-50 θα γίνει το 2027 σαν συνέχεια των 84. Τι αξία θα έχει ΤΟΤΕ ένα F-16V σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό ;

Vk77

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το F35 που είναι φανταστικό όπλο.
1)είναι πανάκριβο στην χρήση και με διαθεσιμότητες <50% ακόμη και στην Αμερική.
2) το Ισραήλ έχει μπόνους κάποια δις καθε χρόνο για αγορά αμερικανικών όπλων,έτσι και εμείς δεν θα αγοράζαμε τίποτα διαφορετικό από αμερικανικό.
3) η Ιαπωνία που έχει F15 για ποιον λόγο να ήθελε ποτέ να αγοράσει rafale?

christos_choris_a

Κατ’ αρχήν θα συμφωνούσα για την προμήθεια άλλων 6 Rafale-C-F3R λίγο πρίν το κλείσιμο της γραμμής παραγωγής του και το άνοιγμα της γραμμής των -F4 ( γύρω στο 2025 – προφανώς για να πετύχουμε καλή τιμή ), αλλά το να φτάσουμε στα 40 Rafale είναι μέγα ρίσκο ! Θα ήθελα η παραγγελία 18 F-35 να γίνει πρίν το 2023 ώστε να τα παραλαμβάνουμε περίπου κοντά στο κλέισιμο της παράδοσης των F-16V.

GeorgeE

Ένα ένα θα τα πιάσω πάλι αυτά που λες.

Γιατί οι Βέλγοι τις ίδιες επιχειρησιακές ανάγκες με εμάς έχουν;;
Το ότι ένα αεροσκάφος έχει πουλήσει ελάχιστα κομμάτια το κάνει κακό;; Και το Gripen τα ίδια περίπου κομμάτια έχουν κατασκευαστεί, όμως αν δεν είχαμε τα F16 θα ήταν το ιδανικό για εμάς!
Και το Rafale μεταδίδει εικόνα…
Και το Ισραήλ και η Ιαπωνία έχουν το F15 χρόνια τώρα…
Όσον αφορά το τελευταίο, 1ον μην είσαι τόσο σίγουρος για το ότι θα γίνει το 2027 η υπόλοιπη αναβάθμιση… και 2ον γιατί έχουμε κάποια ένδειξη ότι θα έχει κάποιο άλλο αεροσκάφος πέραν των F16 που έχει και τώρα ο ανταγωνισμός;;

ΥΓ: Γράφεις συνέχεια για το F35. Δεν θέλεις με τίποτα να καταλάβεις τι ρόλο έχει το F35 και τι το Rafale, και γιατί χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή το ένα και όχι το άλλο. Όπως έχω ξαναγράψει, το F35 είναι να το πάρουμε σε 10 χρόνια από τώρα και πάλι ψιλο-περιτό θα είναι γιατί είναι αεροσκάφος 1ης ημέρας πολέμου και με μικρό οπλικό φορτίο. Καλύτερα να ενταχθούμε από τώρα στο FCAS και να πάμε κατευθείαν εκεί.

Gelin

Συμφωνώ. Το Rafale γέρνει το πλεονέκτημα στην δική μας μεριά, ΕΦΟΣΟΝ η Τουρκία παραμείνει εκτός του προγράμματος F-35. Εαν για οποιοδήποτε λόγο ξαναμπεί, τότε το πλεονέκτημα αυτό χάνεται.

NICKB

Και τίποτα να μη κάνει η Τουρκία!
Έχοντας προδιαγράψει την “απώλεια” των 17 M-2000BG και με 12 F-16Adv σε χρόνια (2008;) έλλειψη λόγω εκσυγχρονισμού, προσωπικά δύσκολα διακρίνω κάποιο πλεονέκτημα.
Ευτυχώς θα υπάρχουν τα F4AUP να κλείνουν τρύπες…

swan1908

Μην ξεχνας οτι τα τουρκικα F-16 ειναι παλαιοτερα των δικων μας! Το μεγαλο ερωτημα ειναι ποιο θα ειναι το επομενο μαχητικο των γειτόνων μας.

kostask22

Το Su-57 λογικά θα είναι το νέο air superiority fighter των Τουρκων ή κάποια αναβαπτυσμένη έκδοση του. Η Τουρκία πάει να γίνει το νέο Πακιστάν, εξυπηρετωντας Κινέζο-Ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή. ο μόνος τρόπος η Τουρκία να πάρει f35 ειναι να γίνει το νέο Ιρακ, αλλα αυτές οι εποχές περάσανε…

NICKB

Αν το ΤFX έχει ελπίδες να πετάξει ολοκληρωμένο πριν το 2026, δεν υπάρχει περίπτωση να επενδύσει στο SU-57 (θα δημιουργήσει πολλά αμυντικά & κυρίως πολιτικά προβλήματα). Για SU-35 όμως υπάρχει πιθανότητα, για να καλύψει το κενό μέχρι να αρχίσει να παραλαμβάνει το νέο μαχητικό της.
Η Τουρκία δε θα γείρει καθαρά προς κανένα από τους δύο παγκόσμιους πολιτικούς πόλους. Θα πέρνει ότι μπορεί απ’ τον καθένα (Επιτήδειος Ουδέτερος…!). Τουλάχιστον όσο η πλάστιγκα Ισχύος δε γέρνει καθαρά προς κάποιο από τους δύο.

NICKB

Έχουν εκσυγχρονισθεί ΟΛΑ (πλην Block 30) σε επίπεδο Block 50Adv+. Απλώς δε μπορούν να φέρουν σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων

Vk77

Εγώ ποντάρω τα λεφτά μου στο εγχώριο tfx.

RZA

Πολύ ενδιαφέρον το δίλημμα που θέτετε. Αν και δεν είμαι ειδικός μου φαίνεται πως μια χαρά θα κάναμε τη δουλειά και χωρίς τα F35.
Η δύναμη που περιγράφετε θα ήταν ο κύριος αποτρεπτικός παράγοντας απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.
Θα ήξεραν πως τίποτε δεν θα πετούσε ή κολυμπούσε και πως μπορούμε να μετατρέψουμε τη χώρα τους σε έρημο πέρα και από τον Σαγγάριο!
Η πληρότητα σε όπλα πρέπει να είναι το δεύτερο μέλημα μας μετά τις διαθεσιμότητες.
Γιατί όσο καλός και να είναι ο μάστορας, δουλειά χωρίς εργαλεία δεν κάνει…

harval

“Θα ήξεραν πως τίποτε δεν θα πετούσε ή κολυμπούσε και πως μπορούμε να μετατρέψουμε τη χώρα τους σε έρημο πέρα και από τον Σαγγάριο!”

Συγνώμη που σας το χαλάω αλλά κατι τετοιο δεν εγινε,ιστορικα ποτε. Ξεκινωντας απο το 1071. Ακομα και οι ναυμαχίες της Ελλης και Λημνου ήταν νικες ,που μας αρεσει να τις χαρακτηριζουμε τεραστιες, αλλα η πραγματικοτητα ειναι αλλη,δεν επεφεραν καθοριστικα πλήγματα και φτασαμε στο 1922….

Thras

Όντως δεν έχουμε νικήσει ποτέ κατά κράτος την Τουρκία, αλλά οι νίκες μας στις δύο ναυμαχίες που αναφέρεις, έκλεισαν τον τουρκικό στόλο στα στενά με πολλές υλικές και έμψυχες απώλειες, επτρέποντας στο ΠΝ να απελευθερώσει όλο το Αιγαίο. Είναι ξεκάθαρα συντριπτικές νίκες με ιδιαίτερα απτά αποτελέσματα. Άλλωστε το 1922 δεν χάσαμε από τον τουρκικό στόλο…

harval

Οι “πολλες υλικες και εμψυχες απωλειες” δεν ηταν καθοριστιες, απλα πολλες ήταν .(Στην ναυμαχια της Λημνου που ηταν και η κυριοτερη,ειχαμε σοβαρες ζημιες στο Torgut,και απλες ζημιες στο Barbarossa) Τα νησια ηταν ηδη σχεδον αφυλακτα. Μια νικη ηταν. Το τελικο τους χτυπημα ομως μετα 10 χρονια ηταν ανελέητο. Παρα το ότι ειχαν φαει αρκετο ξυλο απο Μεγαλες δυναμεις Οταν αυτες επαψαν να μας στηριζουν ,χασαμε κατα κρατος.
Καταλαβαινω οτι ειναι πικρο να συνειδητοποιείς αυτα τα πραγματα αλλα πιστεψτε με,πολυ πιο χρησιμο για την μελλοντικη μας επιβιωση απο πολυ επικινδυνους γειτονες.

Andreas

Δεν μας νίκησαν. αυτοηττηθήκαμε.

harval

Τι χειροτερο να χανεις με αυτογκολ

NNNN

Αχ πολύ πολύ καλό το άρθρο σας να τέτοια γράφετε και έχω φάει κόλλημα με την ιστοσελίδα σας !!! Μια όαση λογικής! Και ξέρετε κάτι..Όταν γράφετε για της mmscΕνώ ήμουν μπελχαρακια (και ειμαι) αρχησα να εμπιστευωμε τη λογικη σας ! Τωρα συκγεκριμενα θα πρεπει σωστα να παρουμε οπλα αλλα και περισσοτερα ραφαλ !! Τωρα φ35 μπορουν να περιμενουν ! Ποτε οταν στσ τελη της δεκατιας καπου μετα το 2030! Ειναι ώριμο κσι τα κοστοι εχουν πεσει αρκετα ! Αλλα και τοτε το workhorses θα εινσι υο ραφαλ καπου 60 κομματια με 80 και το φ35 20 με 25 για συγκεκριμενες αποστολες οπως γραφετε !

Last edited 2 days ago by NNNN
GeorgeD

Το ότι λένε σωστά (για τη λογική μας) πράγματα τώρα, δε σημαίνει αυτόματα ότι στις MMSC είχαν και δίκιο

Kostasmirage

Άκρως απαραίτητη και επιβεβλημένη για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα η συμπλήρωση των αριθμών F-16V σε 123 και των Rafale σε 40 (ακόμη καλύτερα σε 48 α/φη) !!
Και προφανώς για να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος, όλα τα Rafale F3R θα πρέπει να αναβαθμιστούν στο επίπεδο F4.

Τα F-35 δικαίως θα ακολουθήσουν με πρώτη παραγγελία περί το 2024 για 24 (+option για 12 επιπλέον α/φη) με έναρξη παραδόσεων από το 2028-2029.

Vk77

Συγνώμη αλλάξαμε με καινούργιες τις 9 φρεγάτες και τα 6 υποβρύχια >40ετιας και μας περίσσεψαν λεφτά να παραγγείλουμε δικαίως και F35?

SAAB

Καλά δεν κατάλαβες ακόμα ότι οι φρεγάτες είναι ο λαγός για να αγοράζουμε αεροπλάνα;

Mageiras

Θεωρώ ότι η ΠΑ μετά απο τις συνεκπαιδεύσεις με τους Ισραηλινούς έχει καταλήξει ότι θέλει παρόμοια σύνθεση…
Προτιμώ τώρα μια αγορά όπως ακούγεται 6 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F35 που θα μας εισάγουν στον τυπο και θα προσφερουν ότι είναι να προσφέρουν άμεσα τώρα που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και να ακολουθήσει αργότερα μια παραγγελια λιγότερων καινούριων αεροσκαφών…
Με λίγα λόγια να κινηθούμε με παρομοιο τροπο όπως και με τα Rafale.
Τώρα τα -50αρια σαφώς και πρέπει να αναβαθμιστούν σε τύπου block 70 και πιστεύω ότι είναι κάτι που σίγουρα θα συμβεί. Αντίθετα για τα -30αρια δεν είμαι τόσο αισιόδοξος.
Τώρα για τα όπλα χρειάζεται πολλά πραγματα… Θέλει και γενναία αγορά νέων όπλων και αγορά καλών, φθηνών, εναλλακτικών (Ισραήλ?) αλλά κι επιτέλους αντί να κοιτάμε εγχώριες ναυπηγησεις και λοιπά φαραωνικα να οδηγήσουμε την πολεμικη βιομηχανία στην ανάπτυξη και παραγωγή πυραυλων, συλλογών βομβών και μη επανδρωμένων αεροχηματων…

GeorgeD

Έχεις τις ίδιες δυνατότητες με το Ισραήλ? (οικονομικές και τεχνολογικές)
Συμφωνώ όμως απόλυτα στο τελευταίο κομμάτι σου. Το πρόβλημα όμως που θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι είναι ότι ένα κράτος δεν αποτελείται μόνο από επιστήμονες αλλά και από “ανειδίκευτους” εργάτες. Εκεί μπαίνει η ανάγκη ναυπηγείων, εργοστασίων κλπ.και εκεί καμιά φορά βάζω λίγο νερό στο κρασί μου για τα ναυπηγεία.

Mageiras

Ούτε με τους τούρκους έχω…τι να κάνω να παραδοθώ αμαχητί? Προτιμώ να δωθούν χρήματα για όπλα τώρα παρά να μείνουν κάβα για να γίνουν επιδόματα/ψήφοι…
Τώρα για τους ανειδίκευτους εργάτες, πόσους νομίζεις θα προσλάβουν τα ναυπηγεία? Η καταπολέμηση της ανεργίας είναι συνολικό φαινόμενο και δεν μπορεί να εξαρτάται απο την άμυνα.Στο τέλος τέλος έχουμε και τρομερή διαρροή ειδικευμένων εργατών στο εξωτερικό και πιστεύω ότι σε αυτούς είναι ένας τομέας που ταιριάζει η άμυνα να εστιάσει..οι ανειδικευτοι ας φτιάχνουν φούρνους και αλουμίνια… (ουπς  :wpds_cool:  :wpds_cool: )

kostask22

Οι Τουρκοι δεν ειναι Ιραν, και εμεις δεν εχουμε περικυκλωθει απο προβλήματα οπως το Ισραήλ. Την παλεύουμε και εμεις και αυτοι

harval

Συμφωνω απολυτα. Φωνη λογικης

evaggelos

σκεφτομαι αν η lm κ η usaf εχουν αποθεμα φ16 μπλοκ 52 ωστε να τους δωσουμε τα 30αρια.

CKfurious

’Aντε πάλι!!
Η Αγορά RAFALE είναι ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ που πάρθηκε σε Πρωθυπουργικό περιβάλλον για να αντισταθμιστεί το πισωγύρισμα μας με τις [email protected]!!

Η Αεροπορία όπως γράφετε είχε κάνει προγραμματισμό για F16V και F35 όπως επανειλημμένα είχαν δηλώσει οι πρώην αρχηγοί

Εσείς έχετε τις πληροφορίες περί RAFALE αλλα και εμείς έχουμε τις δικες μας και θα δούμε τι και ΕAΝ θα υπογραφει!

Aλλες πληροφορίες από αμυντικά site και από το ΒΉΜΑ γραφουν πως έχουμε ήδη στείλει RfP για μια μοίρα F35

Πάλι ΠΟΛΙΤIΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ

Από εδώ και πέρα θα συμφωνήσουμε:

Εάν προχωρήσουμε προς RAFALE και F35 τότε μιλάμε για Αεροπορία ΣΑΛAΤΑ από την πολυτυπία αεροσκαφών και κινητήρων

Εάν προχωρήσουνε σε αυτή τη κίνηση θα μιλάμε για το ΧΑΝΤAΚΩΜΑ της αεροπορίας για τα επόμενα 10-20+ χρονια!!

Θα τραβήξουν όλα τα κονδύλια και δεν θα μείνει τίποτα για όπλα ατρακτίδια στόχευσης/αναγνώρισης ,radar+SAE αεράμυνα και ένα σωρό άλλες ΔΡΑΜΑΤΙΚΈΣ ανάγκες

Η πολυτυπία αυτή αργά η γρήγορα θα οδηγήσει σε προβλήματα στην υποστήριξη με αποτέλεσμα τις χαμηλές διαθεσιμότητες 

Καταστάσεις που ζούμε σήμερα και μάλιστα σε χειρότερο επίπεδο

Ελπίζω ότι το άδειο πορτοφόλι και η επέμβαση της Κομισιόν θα βάλει φρένο σε αυτές τις σπασμωδικές απρογραμτaιστες πολιτiκαντικες κινήσεις στους εξοπλισμούς !

Last edited 2 days ago by CKfurious
thanasouras

Οποτε πολιτικη απιφαση τα Rafale, ποκιτικη και f35….. Επειδη δεν βγαζουν νοημα αυτα που λες μονιμα ,μπορεις να μας πεις τι πθστευεις οτι θα ηθελαν οι στρατιωτικοι;; Μηπως χαρταετους με την Πεπα το γουρουνακι. Επισης πες μας ποια ειναι η δικη σου αποψη για το τι πρεπει να γινει για να καταλαβουμε κι εμεις το σκεπτικο της απυθνενης γκρινιας που βγαζεις για ΟΛΑ.

CKfurious

Στρατιωτικούς?? Ποιος τους λογαριάζει?

Έχεις δει τη συνέντευξη του πρώην ΓΕΕΘΑ ?
https://www.youtube.com/watch?v=wzkV84vZRBY

Ποτε έμαθε για τις  [email protected]?

Τι έπρεπε να γίνει στη Αεροπορία τα έχω γράψει:

Έπρεπε να μείνουμε στα F16 και στα M2000:
Εκσυχρονισμός των F16 και επιπλέον μεταχειρισμένα -5 ώστε να φύγουν τα EGM

εκσυχρονισμός δικτύου RADAR-sae,εκσυχρονισμός PATRIOT και αεραμυνας και 
και βεβαια όπλα και fos!! 

Με τα παραπάνω θα ήμασταν εντάξει μέχρι το 030 εφόσον οι γείτονες μέναν εκτος f35!

Η οικονομία και ο ιδιωτικός τομέας έχουν τσακιστεί και αναγγέλλουν φαραωνικά προγράμματα για RAFALE-F35-MMSC

Κόστος: 2+3+5 = 10 + BILLIONS!

Και το υπάρχον υλικό είναι σε αθλια κατάσταση

Το Ναυτικό πρέπει να αλλάξει το 70% του στόλου μέχρι το 2030 @ THE LATEST

Μην πιάσω το Στρατό 

GeorgeE

Ο πρώην ΓΕΕΘΑ μην πω τι λέει…..
Εμαθε λέει για τις Belhara ξαγνικά τον Ιούλιο του 2019, (όλως τυχαίως μετά τις εκλογές), ενώ η συζήτηση είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση… Πιο πριν δεν ήξερε…. ξαφνικά έμαθε ότι θα πάρουμε φρεγάτες, όταν τις συζητήσεις τις ξεκίνησε ο Καμμένος από το 2018!!!

Η απόδειξη είναι εδώ (μία μόνο καθημερινή εφημερίδα όταν όλος ο ειδικός τύπος έγραφε άρθρα επί άρθρων)..
https://www.tanea.gr/2018/03/10/politics/tesseris-gallikes-fregates-agorazei-i-ellada/

Να μας πει τι σχεδιασμό είχε κάνει το ΠΝ και για τα P3 τότε…..

Και εσύ κακώς το αναπαράγεις γιατί κάθε μέρα εδώ μέσα είσαι και ξέρεις από πότε συζητιούνται τα πλοία. Έχουμε μνήμη και θυμόμαστε…

ΕΛΕΟΣ

Mageiras

Ο Ck μάλλον ανησυχεί ότι αν δεν πάρει φράγκα ο ιδιωτικός τομέας θα χάσει ψήφους…τέτοια πρεμούρα για την οικονομία δεν εξηγείται αλλιώς.

CKfurious

Εσύ πρέπει να είσαι μικρός και να σε ζούνε ακόμα η
δημόσιος υπάλληλος που πιστεύει στα λεφτό δένδρα!!!

Εάν δεν κινηθεί ο ιδιωτικός τομέας από που θα μαζεύουν οι φόροι για εξοπλισμούς αλλα και για πληρωμές συντάξεων και μισθών δημοsίου

“λεφτοδενδρα” δεν υπάρχουν και όπως γράφω ο ιδωτικός τομέας έχει ΔΙΑΛΎΣΕΙ

Mageiras

Εγώ λέω να εξυγιανθουν πρωτα οι υπόλοιπες αλόγιστες δαπάνες του κράτους και μετά βλέπουμε και για την άμυνα…
4 δις τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους μονοκοντυλια, 1,8 δις τα Rafale που θα προσφερουν στην άμυνα της χώρας για 40+ χρόνια… Ασε δεν πουλαει το παραμυθι…

CKfurious

Οι περισσότερες δαπάνες για μισθούς και συντάξεις πάνε
Οποτε προτείνεις να κοπούν συντάξεις και να απολυθούν δημόσιοι κοπρι..σορρυ υπάλληλοι???
That will be the day!!

CKfurious

Το αναπαράγω ως απάντηση στο σχόλιο αποπάνω πως ξέρουν οι στρατιωτικοί τι κάνουν και τι αποφασίζουν!!!

GeorgeE

Ναι αλλά αυτό που αναπαράγεις είναι ψέμα. Λέει ψέματα ο τύπος στο βίντεο και δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του, ούτε την Αεροπορία, ούτε τον ρόλο που υπηρέτησε, ούτε τους συναδέλφους του. Απλά εκτίθεται! Αποδεδειγμένα..

Last edited 1 day ago by GeorgeE
GeorgeE

Μεταχειρισμένα -5 από που;;;; Όλα τα αμυντικά site βλέπεις και σε όλα μπαίνεις και κράζεις. Δεν ξέρεις ότι δεν υπάρχουν;;;

ΣΥΜΦΩΝΩ με τα :
“εκσυχρονισμός δικτύου RADAR-sae,εκσυχρονισμός PATRIOT και αεραμυνας και βεβαια όπλα και fos”
“Και το υπάρχον υλικό είναι σε αθλια κατάσταση
Το Ναυτικό πρέπει να αλλάξει το 70% του στόλου μέχρι το 2030 @ THE LATEST
Μην πιάσω το Στρατό ”

ΑΛΛΑ, η συμφωνία για τα Rafale είναι εξαιρετική… έχεις δει τα κόστη… με τα ίδια λεφτά θα μας δίνανε (ΑΝ ποτε βρίσκαμε) μεταχειρησμένα Mirage, όχι Rafale….
Και ξέρεις τι δυνατότητες έχουν τα μεν και τα δε…

Καλό κάνει η κριτική αλλά κάπου να ξέρουμε και τι λέμε!!!

CKfurious

Γράφω για μικρό αριθμό προς αντικατάσταση τωνEGM
Από τα γαλλικά -5 κάποια μπορούσαν να γίνουν α!ποδεκτά και είναι ΣΑΦΏΣ κοντύτερα στα elliniKAa -5 από τα υπάρχοντα EGM 
Και σαφώς υψηλότερων ικανοτήτων από τα EGM 
Επιπλέον τα UAE ΔΕΝ αναβαθμίζουν όλο το στόλο τους των -5
Και βεβαια στο άμεσο μέλλον οι ταϊβανέζοι θα αρχίσουν να αποσύρουν τα δικά τους -5

GeorgeE

Μα τα EGM είναι 18 και θα αντικατασταθούν από 18 Rafale. Αργότερα και τα υπόλοιπα Mirage θα γίνουν 40 τα Rafale και θα υπάρχουν 2 ή 3 τύποι όλοι κι όλοι στην αεροπορία.
Τους Γάλλους ή τα Εμιράτα τους ρώτησες αν μας δίνουν τα -5 τους;;;
Με την Ταιβάν δεν έχουμε καν διπλωματικές σχέσεις (λόγω Κίνας), πως θα αγοράσουμε το οτιδήποτε με διακρατική συμφωνία;;

GeorgeE

Μα τα EGM είναι 18 και θα αντικατασταθούν από 18 Rafale με πολύ περισσότερες δυνατότητες. Αργότερα και με τα υπόλοιπα Mirage θα γίνουν 40 τα Rafale και θα υπάρχουν 3 (?) τύποι όλοι κι όλοι στην αεροπορία.
Τους Γάλλους ή τα Εμιράτα τους ρώτησες αν μας δίνουν τα -5 τους;;;
Με την Ταιβάν δεν έχουμε καν διπλωματικές σχέσεις (λόγω Κίνας), πως θα αγοράσουμε το οτιδήποτε με διακρατική συμφωνία;;

Larisaios

 Και η  πρώτη αρνητική ψήφος της ημέρας, γιατί λες αερολογίες απλά και μόνο για να κάνεις τον έξυπνο. Όλα αυτά που λες γίνονται ήδη, και ο εκσυγχρονισμός των F-16 προχωραει, και οι διαθεσιμότητες των -5, αλλά αρνείσαι να το παραδεχτείς γιατί αν πεις καλό λόγο θα σου χαλάσει τη διάθεση. Μεταχειρισμένα -5 λιγο δύσκολο να αγοράσουμε γιατί απλά δεν υπάρχουν. Τα -5 της AdlAeE είναι τόσο διαφορετικά απο τα δικά μας που δε θα έλυναν κανένα πρόβλημα ομοιοτυπίας. Τα Ταϊβανέζικα και Εμιρατιανά δεν πουλιούνται, οπότε τι μένει; Τίποτα. Οπότε η ιδιοφυής σου ιδέα είναι απλά εκτός πραγματικότητας.

Η συνεντευξη του πρώην Α/ΓΕΑ είναι τρανή επιβεβαίωση ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν ακατάλληλος για το πόστο του. Αν δεν ήξερε για τις διαπραγματεύσεις για τις Bellhara, που τις γνώριζαν οι αναγνώστες όλων των μπλογκ της Ελλάδας είναι ανίκανος, αν το γνωριζε τότε λεέι ψεματα στη συνέντευξη.

CKfurious

Σου απάντησα από πάνω για τα -5
Τα γαλλικά “-5 είναι σαφώς πλησιέστερα στα ελληνικά -5 από τα EGM και σαφώς ικανότερα  από τα EGM!!

Ο κινητήρας είναι ο ίδιος οποτε δεν εισάγεται KAI νέος κινητήρας όπως με τα RAFALE!

Ο Χριστοδουλου ήταν όχι μονο AGEA αλλα και AGEETHA!

Andreas

ολες οι αποφάσεις πολιτικές είναι. και τα F16/M2000. F-18 ήθελε η ΠΑ. F-16 /M-2000 πήρε και μάλιστα όταν ήθελε ένα τύπο.

harval

Φίλε μου αν εισαι ακομα μικρός σε ηλικια σου προτεινω να πας σε στρατιωτικη σχολη και στο μελλον να γινεις εσυ ενας απο τους επιτελείς. Μην ξεχνας ομως οτι οσο εισαι εξω απο το στρατευμα αυτοι θα κληθούν να σε σωσουν ώστε να μπορουμε να συνεχισουμε να σχολιαζουμε στην πτηση.

GioFlo

Με ολο το σεβασμο φιλε μου,εχεις δει καποια αποφαση προμηθειων κρατους να γινεται απο καποιον αλλο,εκτος της εκαστοτε Πολιτειας?Αυτο που θες να πεις,εχω την εντυπωση,ειναι οτι κανουμε “χατιρια” για λογους συμμαχικους.Αν ειναι ετσι τοτε στις παγιες αναγκες της Π.Α για 2κινητηριο αεροσκαφος μεγαλης ακτινας δρασης τι θα προτεινες?Και για ποια σαλατα μιλας,οταν απο M-2000,M-2000-5,F16 Blk 30,50,52Adv,52+Adv,F-4,θα παμε σε συνεκτικη δυναμη 123 F-16V,40 Rafale και ακομα ενα τυπο(M-2000-5 η
F-35 αναλογα με τα “γουστα”) συμφωνα με το αρθρο,ολα ιδιας εκδοσης!!??Το κοστος που αναφερεις ειναι αλλο θεμα,πολυ σημαντικο βεβαιως,αλλα μηπως πρεπει να εμπιστευτεις το σχεδιασμο λιγο παραπανω?Αν τα μαχητικα ερθουν οπως πρεπει,με σοβαρη FOS και game changer οπλα,ας ειναι και λιγοτερα.Θα την βρουν την ακρη πολιτικο-στρατιωτικο-οικονομικο επιτελειο και θα περισεψουν και για τους υπολοιπους εξοπλισμους.Εχε λιγο πιστη,δεν βλεπεις οτι κατι αλλαζει?

CKfurious

Κάνουμε εξωτερική πολιτική με εξοπλισμούς!
Δεν υπάρχει προγραμματισμός και λογική 
Όλες οι αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια 
Πολυτυπία
Για βάλε
f35
rafale
mirage2000-5
f16v
f16b50+
b30?
Κινητήρες
f135
m188
m53
f100
f110

Σαλάτα
5-6 τύποι μαχητικών και 5 διαφορετικούς κινητήρες
Ποια άλλη αεροπορία θα βρεθεί σε αυτά τα χαλια
Αίγυπτος η India?
Δεν είναι διατηρήσιμη τέτοια δύναμη
Θα έχει τόσο αυξημένο κόστος υποστήριξης και εκπαίδευσης που είναι ΕΚΤΟΣ των ελληνικών δυνατοτήτων
και σε λίγα χρονια αρκετά από τα παραπάνω θα λιάζονται στο έδαφος όπως κάνα τα M2000,F4E,C130,C27,T6,SUPER PUMA, ….εδώ και αρκετά χρονια

Lascaris

Τώρα έχεις

Mirage 2000-5
Mirage 2000
F-16 block 52
F-16 block 50
F-16 block 30
F-4E

Έξι συνολικά

Ως κινητήρες

M53
F100
F110
J79

4 συνολικά

Με την εισαγωγή Rafale και F-35

F-35A
Rafale
F-16 block 70

3 τύποι (4 μέχρι την αντικατάσταση των 2000-5 με επιπλέον Rafale)

Κινητήρες

F135
M88
F100
F110

4 (5 μέχρι την αντικατάσταση των 2000-5.)

Μείωση της ομοιοτυπίας σε σχέση με σήμερα λέγεται. Τι σκεφτοταν αυτός που αγόρασε 2 διαφορετικούς κινητήρες για το ίδιο αεροσκάφος πάντως θα ήθελα να το ξέρω…

Andreas

Α, δεν θυμάσαι τι ωραία δικαιολογία είχαν βρει; “Τι θα κάναμε αν για τεχνικούς λόγους καθηλωνόταν τα αφη με τον F110”.
Θα πετάγαμε με Μ2000. Οι άλλοι γύρω μας με τι θα πέταγαν; με F4.Γι’ αυτό και μόνο άξιζε τη φυλακή.
Άσε που αν διαταχθεί καθήλωση πέφτει πάνω στο πρόβλημα όλο το ΝΑΤΟ, η εταιρεία και οι τυχόν συνταξιούχοι που τον σχεδίασαν.
Στη θητεία μου είδα εντολή για καθήλωση F104 που είχαν ξεμείνει σε κάποια μοίρα Νατοϊκής χώρας. Το τι σήμα μάζεψα μέσα σε δύο ώρες δεν το μάζευα σε δύο μήνες! Αν ένας Γερμανός δεν έδινε μια λύση για να αρθεί η κατάσταση καθήλωσης ακόμη εκεί θα ήμουν.

Last edited 2 days ago by Andreas
CKfurious

Τι σκεφτοταν αυτός που αγόρασε 2 διαφορετικούς κινητήρες για το ίδιο αεροσκάφος πάντως θα ήθελα να το ξέρω…

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
akh$+Smpoko$

GioFlo

Αυτο προσπαθω να του πω,σε οτι εχει να κανει με τους τυπους!
Στο κατω κατω της γραφης τι 3,τι 4 κινητηρες,χειροτερα απο οτι ειμασταν,δεν θα ειμαστε.Ευχαριστω για την αναλυση…:)

GioFlo

Μα οι εξοπλισμοι ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ και ενα κομματι εξωτερικης πολιτικης!!!Ημαρτον!!!Παντου γινεται αυτο το αλισβερισι!!!Δηλαδη η Αιγυπτος που εκανε στροφη σε Γαλλικα συστηματα,το εκανε μονο και μονο επιχειρησιακα?Δεν αποσκοπουσε σε πολιτικους,γεωστρατηγικους σκοπους και συσφιξη σχεσεων με συγκεκριμενο Κρατος!!???Μην τρελαθουμε και ξεχασουμε οτι ξερουμε!!!Καποτε λεγαμε καλη η πολυτυπια,θα κανουμε πολλους φιλους.Μετα πηγαμε στο αβασταχτο κοστος συντηρησης πολλων τυπων,μιζες θα ειναι μωρε.Υστερα πηγαμε στους “Εθνικους” προμηθευτες και γιναμε “λινατσες” Αμερικανων,Γαλλων κ.ο.κ.Δηλαδη ελεος,αποφασιστε τι θελετε!
Για να το τελειωσουμε το πρωτο θεμα.Το εκτακτο εξοπλιστικο εχει οριζοντα το 2030.Οποτε περιμενεις να δεις τον μελλοντικο σχεδιασμο και τις οροφες.Πολλους τυπους μαχητικων ειχαμε ΠΑΝΤΑ,δυστυχως η ευτυχως,οπως αναφερεις(δυστυχως κατα τη γνωμη μου).Πλεον ομως,φαινετε πως θα μειωθουν σημαντικα.Αν δεν το βλεπεις,τι να πω?
Για να τελειωσουμε και με το δευτερο θεμα.Δεν μπορεις να ζητας “βοηθεια”,σοβαρες συμμαχιες και δωρεες η καλες τιμες,οταν εισαι εφταπαντιερης,σαν Χωρα.Και Γερμανικα και Ιταλικα και Ρωσικα και Σκανδιναβικα και δεν ξερω και εγω τι αλλο και στο τελος “βοηθεια” Αμερικη και Ελλας-Γαλλια συμμαχια…Δεν παει ετσι αδελφε…Οι “φιλοι” φαινονται στα δυσκολα…Τωρα που επιτελους καποιοι,ισως-μαλλον-ελπιζω-ευχομαι,το καταλαβαν και η μεγαλη πιτα παει στο τριπτυχο Αμερικη-Γαλλια-Ισραηλ(με τα αναλογα οφελη ενθεν κειθεν…)θα με χαλασει η θα κατσω να γκρινιαζω.Δοξα τω Θεο θα πω.!!Δες λιγο τι καταφερε ο Ερντογαν με τις “μαγκιες” των S-400 κ.λ.π και κανε το σταυρο σου,να συνεχισουμε στον ιδιο δρομο.

CKfurious

Επαναλαμβάνω πως το σχόλιο μου ήταν απάντηση σε άλλο σχόλιο πως οι στρατιωτικοί γνωρίζουν και αποφασίζουν το καλύτερο

ΔΥΣΤΥΧΏΣ δεν αποφασίζουν οι στρατιωτικοί

Που το είδες πως η αεροπορία είχε πάγια ανάγκη για δικινητήριο ??
Εδώ δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μονοκινιτιρiα θα ζητούσε δικινητήριο

Ο Ακη$ μονο έ$πρωχνε το f15!! 

Δεν υπάρχει προγραμματισμός δεν υπάρχει λογική οποτε και από μένα και πολλούς σκεπτόμενους δεν υπάρχει ουδεμία πιστη

Και βεβαια δεν είναι μονο οι σημερινοί αλλα και όλες οι πρoηγούμενες κυβeρνήσεις και για αυτό είμαστε στο χαλι που είμαστε σήμερα παρόλα τα δισεκατομμύρια που ξοδεύθηκαν

NICKB

Οι στρατιωτικοί πάντα επέλεγαν 2κινητήρια (δεν είχαν επιλέξει F16 το 1980, αλλά F-18 & πιο πριν F-4E ) από όταν ξεκινήσαμε να επιλέγουμε (και να πληρώνουμε) τα αεροπλάνα μας. Απλώς δε τους άκουγε κανείς.
Κυρίως γιατί ακολουθούσαν τις επιλογές του US Navy, αφού τα αεροσκάφη τους όπως και τα δικά μας πετούν κύρίως πάνω από υδάτινο περιβάλλον και για μεγάλες αποστάσεις, ενώ είναι πιο ενισχυμένα δομικά. Με RAFALE & F-35 ουσιαστικά καλύπτουν τις δυνατότητες που περίμεναν να καλύψουν με τα F-15 στις αρχές του 2000 (Βαθιά Κρούση, Εναέρια Υπεροχή).
Απλώς, οι επιλογές των Πολιτικών έχουν σα προϋπόθεση το “…σιγά μη γίνει πόλεμος”, ενώ των Στρατιωτικών το “…ποιος πάει ξεβράκωτος στ’ αγγούρια”…

Last edited 2 days ago by NICKB
GioFlo

Α γεια σου λεβεντη μου!Αυτο ακριβως,τιποτα αλλο,που θα ελεγε και ο Ματσιος του Εδδεσαικου χαχαχα(λιγο χιουμορ δεν βλαπτει 🙂
Ας δωσουμε επιτελους και ενα credit στο πολιτικο-στρατιωτικο συστημα,οταν γινεται κατι σωστο συνολικα.

GioFlo

Στο οι στρατιωτικοι γνωριζουν καλυτερα,να συμφωνησω.Πολυ σωστα.Στο οι στρατιωτικοι δεν αποφασιζουν,να σου απαντησω(το θεωρω περιτο,αλλα τελος παντων)?Γιατι περα απο την απαγοητευση σου,δειχνεις εξυπνος.Οι στρατιωτικοι μονο στις Χουντες αποφασιζουν.Στις Δημοκρατιες εισηγουνται.Τωρα αν οι εισηγησεις τους γινονται δεκτες 100% η οχι,ειναι αλλο θεμα.Ειναι οικονομικο,στρατηγικο,γεωπολιτικο κ.λ.π οπως προειπαμε.Και παντα θα ειναι.Αν καποιος απο εδω,εχει κανει στο Υ.Ε.Α η σε καποιο Α.Σ.Σ σε εξοπλιστικα θεματα,ας μας φωτισει.Μεχρι τοτε ολα ειναι πισω απο κλειστες πορτες,αρα εμεις σπεκουλαρουμε η σχολιαζουμε,οσο ποιο σοφα μπορει ο καθενας.
Τωρα κατι που ξεχνας.Δεν ειχε παγια απαιτηση η Π.Α για συγχρονο δικινητηριο μαχητικο,μεγαλης ακτινας δρασης ποτε?Πλακα μου κανεις τωρα ετσι?Απο την αποσυρση των Α-7 και την σταδιακη φθορα και παλαιωση των F-4 το γνωριζουμε.Εκτος και αν πιστευεις οτι τα Α-7 τα ειχαμε για dog fight και τα F-4 τα αναβαθμισαμε και ακομα τα εχουμε για ναυτικη κρουση(αστειευομαι φυσικα)!Υπαρχουν σεναρια για κρουση στην Τουρκικη ενδοχωρα,σε στοχους υψηλης αξιας,ταυτοχρονα με υποστηριξη στην Κυπρο.Πως το κανουμε τωρα?Με F-16,χωρις stand-off πυραυλους μεγαλου βεληνεκους,σταση στην Κρητη,σιγη ασυρματων και πτηση μεσω διαυλων,σε πολυ χαμηλο υψομετρο.Πως θα το κανουμε?Δες τι γραφει η Πτηση και ψαξε για τα χτυπηματα σε Συρια και Λιβυη,ξανακοιταξε τα χαρακτηριστικα του Rafale σε αποστολες κρουσης,προσθεσε 3 δεξαμενες καυσιμου και 2 Scalp(χωρια τους αερος-αερος)και πες μου μετα για το αν ηταν επιχειρησιακες οι αποφασεις η οχι.Μην τρελαθουμε.!Ουτε ο Ακης ηταν,ουτε μαυρα αλογα.Υπηρχε ΠΑΓΙΑ απαιτηση επιχειρισιακη.Και ειχε αναφερθει εκτος του F-15 και το F-18 αλλα και το Eurofighter ηταν στα πλανα.Διορθωσε με ΠΤΗΣΗ αν κανω λαθος.
Τωρα αν υπαρχει σχεδιασμος που ανεφερες.Στρατιωτικος υπαρχει σε ολους τους κλαδους.Πολιτικος απο την αλλη,εκει δεν θα διαφωνησω μαζι σου.Καθε κυβερνηση τα δικα της και πολλα λαθη του παρελθοντος,μας εφεραν στο δυσκολο σημειο που βρισκομαστε.Αλλα αυτο που σου προανεφερα ισχυει φιλε μου.Λαθη τραγικα εγιναν πολλα.Μιζες και σπαταλες επισης.Αλλα βλεπουμε λιγο φως στο τουνελ τον τελευταιο 1μιση χρονο ρε γαμωτο!!!Και ο Α/ΓΕΕΘΑ τα “σπαει” και οι Αρχηγοι των Επιτελειων εχουν σθενος,know how και πυγμη,αλλα και το ΥΠ.ΕΘ.Α συνολικα,δειχνει θετικα σημαδια αποφασεων και συνεργασιας με τους στρατιωτικους μας.Να μην το αναγνωρισουμε φιλε μου?Ολα μαυρα δηλαδη?Δεν νομιζω.Σκεψου το λιγο σφαιρικα και εδω ειμαστε 🙂

NICKB

Δεν έχεις πουθενά άδικο!

harval

Θα συμφωνησω μαζι σου. Δεν ειναι δυνατον εμεις εδω μεσα να θεωρουμε οτι κατέχουμε πολυ καλυτερα απο επιτελείς και πολιτικους των οποιων ειναι και η τελικη αποφαση. Εγιναν πολλα λαθη. Αυτο δεν μας δινει το δικαιωμα σε συνεχη γκρινια και αντιρρηση.

Αλλιως εχω να προτεινω και εγω για να μην υπαρχει πολυτυπια και να ειμαστε παντοδυναμοι , χωρις πολιτικες παρεμβασεις και αγνοωντας επιτελείς τα παρακατω
20- FFG(X)
20- Belhara
20- 214 extended
100- F-35
240- Rafale
10- S-500
1000- Leopard 2A7
Απλα πραγματα δηλαδη,εκτος πολιτικης και επιτελων. Μετρημενα κουκια.

NICKB

Φίλε harval κουβέντα κάνουμε. Δε μας έχει αναφέρει κανείς ποιο είναι το εγκεκριμένο ύψος των αγορών μας για την επόμενη 5ετία-10ετία-15ετία. Αν μας το έλεγαν (είναι Απόρρητο και σωστά), να είσαι σίγουρος ότι θα “άκουγες” πολύ λογικότερες προτάσεις. Κάνένας μας δεν είναι χαζός.
Απλώς για την οικονομία της κουβέντας (και εφόσον το πρόγραμμα Εξοπλισμών είναι 10 ή 15ετές), εμείς αναφέρουμε τις πιθανές επιλογές αν οι αγορές έπρεπε να προγραμματιστούν “σήμερα” και οι πληρωμές να …χαθούν κάπου στο 2040-2050 (στο κάτω κάτω, αν ήταν να πληρώσουμε, πηγαίναμε κι αλλού αντί της Αμερικής… χαχαχα).

GioFlo

Ισως η ποιο λογικη,γενικη,τοποθετηση που διαβασα.Ευγε εισαι ωραιος👍👍👍

harval

Πολύ σωστο το σχόλιο.
Ζωη να εχουμε σε 15 χρονια, θυμηθειτε μου οτι το Rafale θα ειναι ακομα μεσα στο παιχνιδι αλλά πολύ αμφιβάλλω για το F-35. Το Rafale ειναι αυτο που ειναι και ξερει τι ειναι. Που ειναι καλό και που μέτριο. Το F-35 γνωρίζει αυτό που είναι? Ξερει τι είναι? Οι S-500 ειναι εδώ. και σε 15 χρονια θα ειναι τελειοι. Το F-35 εκτος απο stealth ειναι κατι άλλο τρομερο και φοβερό?
Παρα ταυτα χρειαζομαστε καμια 18 αρια κομματια. Δεν θα πανε χαμενα.

GioFlo

Σωστοοοοοος ο παιχτης λεμεεεεεε!!!Χαχαχαχαχα!!!

harval

Thanks.

Fingolfin

Τα F-35 δεν είναι “πολιτική” απόφαση. Όπως αναφέρεις και εσύ, τα F-35 ήταν στον προγραμματισμό της ΠΑ. Άν το εννοείς κυριολεκτικά, τότε όλα πολιτικές αποφάσεις είναι από νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις.

SAAB

“Η Αεροπορία όπως γράφετε είχε κάνει προγραμματισμό για F16V και F35 όπως επανειλημμένα είχαν δηλώσει οι πρώην αρχηγοί”.
Η Lockheed Martin θέλεις να πεις…

kostask22

Το συζητάς? 100% πολιτικές αποφάσεις και συνενόηση για χρηματοδότηση. Πως αλλιώς θα αγοράζαμε rafale? Με τι λεφτα? Οι Bellades ερχονται, γιαυτό κανουμε πλαγία με τα f35. Ενοιειται ότι Rafale, φ35 και Belares οτι ερθει απο αυτά καλως να ερθει

CKfurious

Προς το παρών ΣΑΝΌΣ πέφτει
Εάν δεν υπογραφουν συμβάσεις περάσουν από Βουλή και Επικρατειας και δε πέσουν προκαταβολές δεν…

harval

Ωραια τα λεμε. Να παρουμε επιπλεον Rafale,να αναβαθμίσουμε επιπλεον F-16 ,να παρουμε ή οχι F-35 . Να καλύψουμε τον ηλιο με Ελληνικα φτερα.
Μηπως να αρχιζαμε απο ποιο φτηνες λυσεις? Απο τους λεγόμενους πολλαπλασιαστες δυναμης?
1. Αναβαθμιση Erieye – Patriot
2. απόκτηση Α/Α μικρου και μεσαιου βεληνεκους
3. Αγορα ισχυρων μεσων ηλεκτρονικου πολεμου (εναντιων εχθρικων ρανταρ,UAV κ.λ.π)
4. Πολυ καλο δίκτυο συγχρονων μικρων ρανταρ ,που να αλλαζουν θεση γρηγορα ,ολων διασυνδεδεμενων.
5. Ημι-βαλλιστικους 400-600 χλμ .για δημιουργια κορεσμου.
6. Μονιμα ποντιζόμενα σοναρ για αποκλεισμο διελευσης υποβρηχιων αναμεσα απο νησια μας.
7.Και βεβαια ικανούς αριθμούς όπλων και νεότερων εκδόσεων τους.(Scalp,exocet MM40,Meteor,Rampage,SpikeNlos, ATACMS,βληματα αντιρανταρ,συστήματα CIWS, είτε οτι αλλο χρησιμο και εξυπνο)
Με λιγοτερα χρηματα θα ειχαμε τρομερα αποτελεσματα. Δεν ειμαστε αοπλοι σε αριθμους.
Μακάρι βεβαια να μπορουμε στο μέλλον να διαθεσουμε και 4 δις για 20 Rafale,0,5 δις για επιπλεον F-16V και 1 έως 2 δις για μερικά F-35 να υπαρχουν.
Μπορουμε ομως τώρα να εστιάσουμε στα απλά,εξυπνα και φθηνότερα? Γιατι ο λύκος ειναι εδώ.

gdmast

Σωστά τα λες, αλλά αυτά είναι ΑΛΛΟ θέμα. Πρέπει να γίνουν και είναι και θέματα προτεραιότητας, αλλά παράλληλα με την “τακτοποίηση του στόλου”.

harval

Ο σχεδιασμος του μέλλοντος ειναι πολυ σημαντικος.
Σημαντικοτερο ομως το κλείσιμο της ψαλίδας ,αμεσα,τώρα.

Fingolfin

Επειδή αναμένεται αναγέννηση της ΕΑΒ, ελπίζω σε ανάληψη έργου και για τα F-35 που πιθανόν να αγοράσουμε το νέο έτος. Long live Dennys, long live Geoffrey, long live Lockheed! 🙂
***Μη ξεχνάμε πως έχουμε και νέο πρόεδρο στις ΗΠΑ και κάτι πρέπει να τον τρατάρουμε.

Last edited 2 days ago by Fingolfin
harval

Δεν ειμαι κατα των F-35 ή των επιπλεον Rafale.
Καλος ειναι ο σχεδιασμος του μελλοντος.
Οσον αφορα το τραταρισμα ,ισως να παρει τις φρεγατες,θα δουμε.
Τα παραπανω ομως ειναι απαραιτητα χθες και με τρομερη πολλαπλασιαστικη ισχυ.

x-m

Μάλλον δεν αναμένεται και τόσο σύντομα η αναγέννηση της ΕΑΒ , η κατάσταση είναι μπάχαλο.

Xristoforos

++100 πόσο δίκιο έχεις..
Τα 3-5-6 θα τα έβαζα πιο μπροστά.

harval

Ευχαριστω
Τυχαια η σειρα.

NICKB

Οι παραγγελίες αεροσκαφών πρέπει να γίνονται πολύ νωρίτερα από αυτές των όπλων, γιατί αργούν πολύ περισσότερο να αποδώσουν (κατασκευή α/φ, υποδομές αεροδρομίων, εκπαίδευση, πιστοποίηση μοιρών κλπ).
Όλοι μας δε φωνάζαμε γιατί καθυστέρησε η Πολιτεία να παραγγείλει α/φ (ή εκσυγχρονισμούς α/φ), αφού “έπρεπε να ξέρει” ότι αυτά τα πράγματα καθυστερούν (και ευτυχώς μας άκουσε ο Μακρόν με τα μτχ RAFALE). Τώρα γιατί αντιδρούμε; Πυρομαχικά βρίσκεις εύκολα, αν έχεις συμμάχους. Αεροσκάφη δε σου “δανείζει” κανείς.

kostask22

Να ναι καλά τα ΗΑΕ με τα 23δις τους, όλο και κατι θα τραταρουνε..

GioFlo

Σωστος ο harval…Αν δεν κανω λαθος φιλε μου,καποια απο αυτα που γραφεις,εχουν μπει ηδη στο “δρομο”…Για να δουμε…

Last edited 2 days ago by GioFlo
Iosif

Οτι γίνεται πλέον,σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση την οποία βρισκομαστε,πρέπει να έχει 110% οφέλη,ετσι απλά.Νομίζω πως υπάρχει η γνώση για βελτιστα αποτελέσματα.Για να δούμε.

Soap

Αναμονη για Block4

Απο την στιγμη που δεν γιναμε ΗΑΕ, πρεπει να αποφυγουμε πολυτυπια ΠΑ, κοστος χρησης και προβληματα block3, του F35.

Οπως ειπατε η Αρμενια δειχνει πως πρεπει να υπαρχουν οποθηκες γεματες.

Δεν ειναι κακο να κανεις μακροπροθεσμο προγραμματισμο αλλα να μην χανεις την παρουσα κατασταση. Επισης η βιασυνη ισως να οφειλεται και σε πιθανες πολιτικες επιλογες (νεος προεδρος) κτλ. αλλα ας μην παμε εκει

Μην ξεχναμε υπαρχουν στην ΠΑ και τα ΑΣΕΠΕ, τα ιπταμενα τανκερ (λεμε τωρα) κ.α.
Βλεπουμε και πως θα κινηθούν και οι γειτονες…

NICKB

Οπως ειπατε η Αρμενια δειχνει πως πρεπει να υπαρχουν οποθηκες γεματες”.

Δεν είπε κανένας ότι έμειναν από σφαίρες. Το θέμα είναι να μπορείς να μεταφέρεις το πόλεμο στο έδαφος του αντιπάλου. Δε μπόρεσε να το κάνει, ΕΧΑΣΕ. Τόσο απλά…

Soap

Δεν νομιζω πως εγιναν ετσι τα πραγματα φιλε μου
Εχασαν γιατι:
1)Δεν ειχαν εφεδρειες να ξεκουρασουν την πρωτη γραμμη, 43 ημερες στα χαρακωματα δεν υπαρχει!
2)Ξεμειναν σιγα σιγα απο βαρυ οπλισμο (αυτο εννοω αποθηκες)

Μεχρι τις 2-3 εβδομαδες κραταγαν

200.000 πληθυσμος του Αρτσαχ εναντιον των Αζερων+Τουρκων, δεν μπορουν εκ των πραγματων να μεταφερουν την μαχη πουθενα.

NICKB

Σε όχι πολύ παλιότερες συρράξεις που “κέρδιζαν”, δεν υπήρχαν τα δεδομένα που αναφέρεις;
Το ότι δεν είχαν, όχι βαρύ, αλλά το “σωστό” εξοπλισμό έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο. Μικρότερος πληθυσμός=μικρότερες δυνάμεις Α’ γραμμής > μεγαλύτερος όγκος ειδικών δυνάμεων (όπως κατάλαβε αργά και ο Πασινιάν). Μπορούμε να το ανπτύξουμε περισσότερο, αλλά αν περιμένεις λίγο θα το κάνουν οι Αρμένιοι για εμάς.
Και βέβαια, με μόνιμο “κατενάτσιο” δύσκολα βάζεις γκολ…

Soap

Και τι σχεση εχει το πριν με το τωρα.

1)Απο το παρελθον μεχρι σημερα αλλαξαν οι Αζεροι, που εβαλαν στοχο να ανακτησουν τα χαμενα βαζωντας βαθεια το χερι στην τσεπη.

2)Ο Πασινιαν εστειλε 2 ταγματα που δεν εφτασαν ποτε… Τους πουλησε απο καιρο και δεν τους το ειπε
(http://www.pontos-news.gr/article/216785/ti-synevi-sto-artsah-nagkorno-karampah?fbclid=IwAR1G8vL9twv5DJhbO-94KxzganoED4JNdBPU2Y9w3HeLE3L5HwNWWa8tdW4)

Δεν πολεμησε η Αρμενια αλλα μονο το Αρτσαχ μεσες ακρες.
Παλι καλα που 15 μερες τους κραταγαν?
Τα drone τους κεντησαν και εγειρε η πλαστιγγα….

Να βλεπουμε την ορθη διασταση των πραγματων
Με τι να κανεις αντεπιθεση, με πλυθησμο 200.000. Εχουμε δημους με περισσοτερα απο 200.000 ατομα……

Ηττα ναι, αλλα οχι και μεγαλη νικη των Αζερων

NICKB

Ουσιαστικά, λέμε το ίδιο… Λόγω των όσων αναφέρεις, δε μπόρεσε το Αρτσάχ να κάνει αυτό που έπρεπε & σχολίασα.
Ίσως να μη “θυμάσαι”, αλλά στο τελευταίο πόλεμο στο Αρτσάχ οι Αρμένιοι είχαν κάνει κατάληψη επιπλέον εχθρικού εδάφους (το οποίο δεν εποίκησαν για να το χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις – άρα “η μπάλα παίχτηκε σε ξένο γήπεδο”).
Γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι (μάλλον) προδόθηκαν & έμειναν μόνοι.

Η Αρμενία, με Δυτικόφιλο Πρωθυπουργό & σύνορα με τη Τουρκία, δεν υπήρχε περίπτωση να βοηθήσει…
Το ότι άδειασε το Αρτσάχ από νεολαία, που ήθελε να αποφύγει την επιστράτευση, το έμαθες;

kostask22

Βασικά δεν ειχανε στρατο, εκπαίδευση, αμυντικές συμφωνίες, και δεν επέλεξαν αυτοι τον χρόνο και τον τόπο, Ρωσοι, Τουρκοι και το Ισραήλ εναντίον.. ξυπολυτοι στα αγγουρια

GioFlo

Πρακτικα το ερωτημα σας εχει απαντηθει οσο αφορα το F-35.Η Ελλαδα θα το αποκτησει καποια στιγμη, λιγο μετα το 2025.Εχει κανει,πολυ σωστα,την απαραιτητη προεργασια και ειναι ενα μελλοντικο προγραμμα σε εξελιξη.
Οσο αφορα τα Rafale,θεωρειται δεδομενο οτι μια μοιρα δεν κεφαλαιωνει την επενδυση(αναπτυξη,υποδομες,οπλικα συστηματα κ.λ.π)οποτε ειναι απολυτως φυσιολογικο να περιμενουμε και μια δευτερη μοιρα,οχι μονο λογω επενδυσης,αλλα πιθανως και μελλοντικης αντικαταστασης των 2000-5,οπως θα συμβει τωρα με τα 2000.Μην αποκλειουμε το γεγονος να εχει μπει ηδη και καμια option,που δεν γνωριζουμε.
Για τα F-16 τωρα.Απολυτα θεμιτο να αναβαθμιστουν και τα 50αρια σε V η εστω 52Adv+.Ισως να υπαρχει προβλεψη και για αυτο.Θα ειναι η ραχοκοκαλια της Π.Α μας για τις δεκαετιες που θα ερθουν και χρειαζομαστε εκτος της ποιοτητας και τους αριθμους.Τα 30αρια απο την αλλη,προσωπικη μου αποψη,θα πρεπει να ακολουθησουν τον δρομο των Phantom καποια στιγμη,οταν τελειωσει ο κυκλος δομικης τους ζωης.
Το ποιο σημαντικο ομως,απο αυτα που γραφει η Πτηση,εκτος της απολυτης φαντασιωσης(προσωπικης μου) με 123 F-16V,40 Rafale και 40 F-35 σε 10 χρονια απο τωρα(ζητω συγγνωμη απο τα υπεροχα 2000-5..)ειναι οι ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ,πρωτο και κυριο,και τα οπλα τους.Πολυ σημαντικο τα αεροσκαφη μας να ειναι επαρκως οπλισμενα με τους καλυτερους πυραυλους,αλλα αν δεν πετανε μηδεν εις το πηλικον.
Συμπερασματικα με μεγαλη ευχαριστηση βλεπω,την καινουργια ηγεσια(πολιτικη και στρατιωτικη)να κανει πολυ σημαντικα βηματα,οχι μονο στις αγορες των οπλικων συστηματων-φορεων,αλλα κυριως στις συμβασεις FOS(ΑΜΗΝ!!) ,στα οπλα που φερουν(ΑΜΗΝ×2!!).Να μην ξεχασω επισης,τις αναβαθμισεις παλαιοτερων συστηματων και οπλων(καποιες πακετο με νεα προγραμματα)με αποτελεσμα μενει χαμηλα το κοστος,να υπαρχει ομοιογενεια υλικου και να μην πηγαινουν οι θυσιες μας χαμενες,πριν της ωρας τους.

harval

Μια χαρα τα λες

GioFlo

Merci αδελφε..Ειναι και επικαιρο στα Γαλλικα 😉

GK21

Συμφωνω με τον τιτλο του αρθρου στο 100%.Μακαρι να βρεθουν τα χρηματα για να αγοραστουν επιπλεον RAFALE μαζι με τα οπλα τους,μακαρι το χρονοδιαγραμμα για τα VIPER να τηρηθει κατα γραμμα και βασικα μακαρι ολα αυτα μαζι με τα MIRAGE να εχουν την υποστηριξη που χρειαζεται για να ειναι διαθεσιμα σε μεγαλους αριθμους.

Αν γινουν ολα αυτα θα πρεπει να ειμαστε κατι παραπανω απο ευχαριστημενοι.Οσο αφορα τα F-35 καλυτερα να τα ξεχασουμε για τα επομενα 5 και βαλε χρονια.Δυστηχως το ταμειο ειναι μειον…..

https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/skylakakis-sto-206-to-dimosio-chreos-anoichto-to-endechomeno-neoy-mnimonioy/

SAAB

Γι’ αυτό μας χτυπάει το καμπανάκι και η κομισιόν…

dk137

Ο σκυλακάκης καλά θα κάνει να μην λέει βλακείες. Έχει μαζέψει όλους του “άριστους” η κυβέρνηση και δεν μπορούν να χωρίσουν δυο γαΐδάρων άχυρα. Αυτή την στιγμή δανειζόμαστε με τα ευνοϊκότερα επιτόκια δεκαετιών και υπερκαλύπτονται όλες οι εκδόσεις μας. Που ακριβώς υπάρχει πρόβλημα? Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι αδιάφορο, αν έχεις την ικανότητα να δανείζεσαι και μπορείς να αποπληρώνεις τις υποχρεώσεις σου. Η πανδημία είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο θα λυθεί. Το “χειρότερο” σενάριο είναι να μας στριμώξουν να δώσουμε περισσότερο κομμάτι της πίτας των εξοπλιστικών σε Ευρωπαίους προμηθευτές. Η ενασχόληση της κομισιόν με τα ελληνικά ναυπηγία προδιαθέτει (ευτυχώς) ότι ξεχνάμε τις λύσεις πακέτο και τις MMCS. Κοινώς γαλλικά / γερμανικά πλοία.

ΥΓ. Επειδή διαβάζω για επαναυπολογισμούς ΑΕΠ κτλ το καλό που τους θέλω είναι να μην έχουν τίποτα επιπτώσεις σαν τις απογραφές του αλογοσκούφη…

Last edited 2 days ago by dk137
NICKB

“Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι αδιάφορο, αν έχεις την ικανότητα να δανείζεσαι και μπορείς να αποπληρώνεις τις υποχρεώσεις σου”

και αν επιπρόσθετα κάνεις και Επενδύσεις αυτό μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα συμπλήρωνα.
Επενδύσεις σε οτιδήποτε μπορεί να σου επιστρέψει την επένδυση με κέρδη. Πχ μήπως το βασικό βιομηχανικό Τουρκικό προϊόν που παράγει & εξάγει η “γειτόνισσα”, είναι τα Οπλικά συστήματα; Είπε κανείς ότι οι Αμυντικές επενδύσεις “δεν είναι επενδύσεις”; Ποιος “εφήυρε” ότι τα χρήματα από εξαγωγές Αμυντικού υλικού έχουν μικρότερη αξία από τα χρήματα των εξαγωγών επιδοτούμενου …βαμβακιού;

Last edited 2 days ago by NICKB
Apostolis

Όπως τα λέτε έχουν τα πράγματα τι να τα κάνουμε τα f-35 όταν δεν έχουμε τα κατάλληλα όπλα για τα ήδη υπάρχοντα αεροσκάφη και αυτά που έχουμε θέλουν πιστοποίηση η και αναβάθμιση.Εχουμε καιρό για τα f-35,αλλωστε και ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει αν δεν κάνω λάθος ότι μετά τον εκσυχρονισμο των f-16 θα κινηθούμε για αγορά f-35.Αυτη την στιγμη προέχει η αύξηση των διαθεσιμότητων και η αγορά όπλων για τα f-16,mirage και rafale.

Thatcherite

Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την άποψη, επιτέλους, ότι η αεροπορία και το ναυτικό θα πρέπει να εξοπλιστούν για ενδεχόμενο πόλεμο και όχι μόνο για μία σύγκρουση 24-48 ωρών. Το να θέλουμε και αλλα αεροπλάνα αλλά να αγοράζουμε meteor με το σταγονόμετρο ή να έχουμε έναν φόρτο κ/β στις φρεγάτες και στις ΤΠΚ ή λιγότερο από έναν φόρτο στα υποβρύχια, είναι απλώς γελοίο. Η αεροπορική υπέροχή δεν θα κριθεί σε 24 ώρες αλλά θα είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπάρξει, σε βάθος χρόνου, σταθερή επιβολή ισχύος. Είναι αστείο ότι έχουμε εξοπλίσει τα OSA για μήνες πολέμου (στους οποίους θα είναι άχρηστα) αλλά ακόμα συζητάμε για τον περιορισμένο αριθμό meteor, λόγω κόστους. Πρώτα τα όπλα, και μετά οι φορείς, είναι θέμα απλής λογικής, ο φορέας δεν κάνει τίποτα από μόνος του, το όπλο σκοτώνει. Σωστό το δίλλημα που θέτει η Πτήση αλλά κρίμα που υπήρξε η ανάγκη να μας το θυμίσει. Και στο ερώτημα για F35: ναι προφανώς τα θέλουμε, αλλά για παράδοση και αποπληρωμή σε βάθος χρόνου αφού δώσουμε προτεραιότητα στον εξοπλισμό και στην διαθεσιμότητα των Viper και Rafale.

kostask22

Αν βρουνε στοχους οι 50 meteor την πρώτη μέρα, εχεις αεροπορική υπεροχή μέχρι το τέλος. Επισης το τέλος ερχεται γρηγορότερα αν χτυπησεις στρατηγικους στόχους, ή τον πασσά, μιλάμε για την Τουρκία. Σχετικά με την διάρκεια, οπως έγινε και το καλοκαίρι, Γαλλοι και οι Αραβες θα εχουν έρθει ήδη με τα πυρομαχικά τους για βοήθεια.

Last edited 1 day ago by kostask22
Yanis83

Το F35 κ γενικότερα η τεχνολογία stealth είναι ένας παράγοντας που μπαίνει τώρα μαζικά στις τακτικές αεροπορίες, γενικά δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε πραγματικές συνθήκες μάχης πέρα από μεμονωμένες αποστολές σε ένα δόγμα κομμένο και ραμμένο γι’αυτά, ακόμα δεν ξέρουμε πως αυτά τα πακέτα αεροσκαφών θα αντιμετωπίσουν πολυάριθμες απειλές σε πραγματικό επιχειρησιακό περιβάλλον και αν όλο αυτό το πλέγμα του κόμβου πληροφοριών θα λειτουργήσει κ πως. Από το 2030 η τακτικές θα έχουν ωριμάσει αλλά κ το ίδιο το οπλικο σύστημα του F35 όπως και νέα εγχειρήματα από Ευρώπη. Νομίζω ότι η ανάλυση του άρθρου σε συνδυασμό με μια αρχικη επένδυση στο neuron που ήδη συμμετέχουμε είναι η ιδανική για τη δεκαετία που έρχεται.

Pagoboy

Ενα άρθρο από την παλιά πτήση …εύγε !!
Rampage στα f -16?? Ονειρεύομαι??)))
Μια εναλλακτική που Εγώ θα θελα
Είναι 24 μιραζ 2000mk2
84 f -16 viper …συμπλήρωση αριθμού για μια πλήρη μοίρας με
25 rafale και μια μοίρα με
25 f 35 Γιατί μόνο έτσι έτσι θα εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατοτητες των f 16 viper που θα ακολουθούν τα f 35 στις αποστολες εξουδετερώσης των στοχων από τα υπόλοιπα f 16 θα έφερνα στο.επιπεδο block 52+ η viper
Γύρω στα 14 μόνο..Αυτά θαβειναι ως γνωστόν χωρίς τις CFT δεξαμενές αλλά θα είναι σαν μια μοίρα aggressor στα πρότυπα της usaf.
Θα έχει καθήκοντα εκπαίδευσης με λίγα λόγια κυρίως αλλά και συμμετοχής σε επιχειρήσεις.
Όλα τα αλλά θα τα επέστρεφα στην Lockheed αν ήταν δυνατόν για να πέσει η τιμή Των f35 η θα τα πουλούσαμε μόνοι με την άδεια των αμερικανών εκσυγχρονισμένα με εξαρτήματα από τα block 52 και 52+ ετσι ώστε να πέσουν τα κόστη
Άρα με μια αεροπορία μικρότερη σε μεγεθος αλλά από τις πιο σύγχρονες στον κόσμο
Με 172 αεροσκάφη …
Όσο για τα όπλα ότι είπατε πιο πάνω λιγότερα αεροσκάφη αλλά …μπομπα
Τλσπν ούτε το ένα ούτε το.αλλο σενάριο με χαλάει χαχαχχαχα

christos_choris_a

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές, εκτός από την πώληση των μη αναβαθμισμένων F-16 ( τα οποία θα ΕΙΝΑΙ αναβαθμισμένα με απάρτια των block-52/52 adv. ). Χρειαζόμαστε ΚΑΙ αεροπλάνα λιγότερο δαπανηρά για την υποστήριξη του πεδίου της μάχης, μαζί με drones. Τα F-35 και τα Rafale C-F3R θα είναι λίγα ( 18 + 18 ) και μοιραία τα F-16V θα αναλωθούν τα περισσότερα σε ρόλο αεροπορικής υπεροχής – αναχαίιτησης. Τα F-16 αναβαθμισμένα με απάρτια καθώς και τα Mirage θα φανούν χρήσιμα.

Newbornlife

Θα πω τη μπαρούφα μου και ας βγουν οι γνωστές να με διορθώσουν. Τα f35 με 40000$ανα ώρα πτήσης θα μας γονατίσουν αν τα πάρουμε και τα πάρουμε σε ικανούς αριθμούς. Δεν συγκρίνονται με τις8000 των f16. Όμως επειδή ο γείτονας έχει αποδείξει ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα εκτός από ωμή δύναμη, μερικά τέτοια αεροσκάφη που θα πλήξουν την άγκυρα και θα τους στείλουν στη λίθινη εποχή χωρίς να ξέρουν τι τους χτύπησε, ίσως να άξιζε τον κόπο. Ειδικά αν μας διαθέτουν φτηνά τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη που προορίζονταν για την Τουρκία.

NICKB

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & η Εθνική Κυριαρχία είναι ακριβά “σπορ”. Δεν είναι για όλους…

flashg

Για να σας χαλάσω το όνειρο. Παίρνουμε 18 rafale. Αλλά τα 84 f16V δεν ξέρουμε αν θα δουλεύει το σύστημα αυτοπροστασίας . Έτσι και δεν δουλεύει καλά, μεγάλο μέρος της μαχητικής ισχύος του αεροσκάφους έχει χαθεί. Αφήστε που είναι και λίγο παλιό. Λεφτά θα τα πετάξουμε στις κορβέτες των Αμερικανών για να ” ξανασώσουμε” τα ναυπηγεία. Έχει και ο Στρατός ξηράς τεράστιες ανάγκες αλλά δυστυχώς βλέπω μόνο να αρκείται σε “εθνικά” φορτηγά και “εθνικά” τουφέκια. Να δω πως ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε τους χιλιάδες τζιχαντιστές που θα ρίξει ο Ερντογάν στην μάχη. Έχετε όμως μια μανία με το JSOW ντε και καλά θέλετε να το κάνετε αντιπλοϊκό. Ότι καλύτερο για τα Τουρκικά αντιπυραυλικά συστήματα. Αν βρούμε τίποτα λεφτά ο επόμενος αντιπλοϊκός πύραυλος θα πρέπει να είναι υπερηχητικός. Όλες πλέον οι χώρες έχουν ήδη βάλει ή ετοιμάζονται να βάλουν τέτοιους πυραύλους σε υπηρεσία. Η Ιαπωνία έχει έναν ωραίο πύραυλο τον ASM 3. Πάντως μην κάνετε και πολύ μεγάλα όνειρα.

Thomas

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το F-35 είναι πραγματικό game changer και θα μας δώσει τελείως διαφορετικές δυνατότητες. Από την άλλη η λογική του άρθρου είναι σωστή κατά την γνώμη μου. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συνεκτική και πολύ καλά εξοπλισμένη δύναμη από F-16V, Mirage 2000 και Rafale. Με αυτό τον τρόπο αποκτούμε τους απαραίτητους αριθμούς για μια επικράτηση στο Αιγαίο και ίσως στην Ανατολική Μεσόγειο (το τελευταίο εξαρτάται και από άλλους παράγοντες πέραν της ΠΑ).

Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να πάρει F-35 μέσα στην επόμενη δεκαετία ακόμα και αν τα βρουν με τις ΗΠΑ (καθόλου εύκολο εγχείρημα). Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τον χρονικό ορίζοντα να οργανώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις για την περίοδο 2020-2030. Να φτιάξουμε τον σκελετό της νέας ΠΑ, να ανανεωθεί ο στόλος και να φροντίσουμε τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, την έγκαιρη προειδοποίηση, την διαστρωματικη αεραμυνα, το πυροβολικό, τα τεθωρακισμένα κοκ. Αν πραγματικά το κάνουμε αυτό τότε θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την εισαγωγή των F-35 κάποια στιγμή μετά το 2035.

Όλα αυτά βέβαια θα κοστίσουν πολλά χρήματα για αυτό η ανάπτυξη της οικονομίας πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Η δικιά μου αιρετική άποψη είναι ότι αν η Τουρκία δεν πάρει F-35 δεν τα έχουμε ανάγκη ούτε εμείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι χρήσιμα αλλά χωρίς τα αντίστοιχα όπλα από Τουρκικής πλευράς δεν θα μας είναι απαραίτητα.

christos_choris_a

Η Τουρκία μπορεί να πάρει κάλλιστα Su-57E και πυραύλους R-37 Vympel. Δεν θα ακουμπήσουμε όλα μας τα κονδύλια στα Rafale με κίνδυνο να βρεθούμε ΠΙΣΩ και να μην έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε σε εξοπλιστικές κινήσεις της Άγκυρας που παρόλη την οικονομική δυσπραγία δεν παύει να αποτελεί μέλος των G-20 ! Τα F-35 δεν αντικαθίστανται από Rafale. Είναι τα μόνα που έχουν δυνατότητα να επιχειρούν μέσα σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ( που δεσμεύουν οι S-400 ) και να μοιράζονται δεδομένα με δυνάμεις του στόλου και της ξηράς μένοντας αθέατα ( πράγμα που ΔΕΝ μπορούν τα Rafale ).Το δίλημμα ή F-35 ή Rafale δεν είναι θέμα ΓΟΥΣΤΟΥ !

Thomas

Συμφωνώ απόλυτα. Το κακό με τα F-35 είναι ότι απαιτούν πολύ μεγάλους οικονομικούς πόρους. Αν η χωρα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα όπως αυτό που περιγράφεται στο άρθρο και με αντίστοιχα (λογικά) προγράμματα σε Ναυτικό και Στρατό Ξηράς δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν εύκολα πολλά διαθέσιμα κονδύλια και για τα F-35. Κανένας δεν μιλάει για αντικατάσταση των F-35 από Rafale. Τα δυο αεροσκάφη κάνουν τελείως διαφορετική δουλειά και έχουν άλλες δυνατότητες. Όπως ανέφερα το F-35 είναι πραγματικό game changer αλλα θα αποτελέσει μια πραγματική αιμορραγία στον προϋπολογισμό του YEA.

Αυτό που λέω είναι ότι όσο η Τουρκια δεν αποκτά game changer όπλα και συστήματα τα F-35 δεν μας είναι απολύτως απαραίτητα για να επικρατήσουμε σε μια πιθανή σύγκρουση στο Αιγαίο (η Ανατολική Μεσόγειος είναι τελείως διαφορετική και πολύ πιο περιπλοκη κατάσταση).

Αν τώρα καταφέρουμε και φτιάξουμε μια οικονομική βάση που θα αντέχει και όλα τα F-16V και περισσότερα Rafale και πλοία για τον στόλο και όλα όσα χρειάζονται για το Πεζικό με FOS και όπλα και μπορεί να αντέξει και τα F-35 τότε δεν τίθεται κανένα ζήτημα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η οικονομική διάσταση του F-35 ίσως αναγκάσει την Πολεμική Αεροπορία να πάρει κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Antonis_Loukas

Αφού μας διαβεβαιώνετε, ότι υπάρχει ‘αέρας’ στο πρόγραμμα των F-16 KAI για όπλα, ΓΙΑΤΙ δεν μπήκαν τουλάχιστον στην αρχική LOR προς τις ΗΠΑ; Τι ακριβώς μας εμπόδισε; Αν είχαμε ήδη την έγκριση εξαγωγής για πχ JASSM, AGM-84MNOPQRSTUVWYZ και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, θα μας πείραζε; Τα εντελώς παράλογα και αδικαιολόγητα, δεν έχει νόημα να τα δικαιολογούμε.

Πέραν τούτου, αυτό που αναφέρετε περί πλοίων άμεσα, δεν πάθαμε αμνησία! Κάτι Adelaide με πενταροδεκάρες χάθηκαν, επίσης δεν ασχολήθηκε κανείς με τις F-122 ή ακόμη και με τις Type 23(που έχουν ήδη πουληθεί τα τελευταία χρόνια μτχ σε άλλους). Δεν θα αναφερθώ καν διεξοδικά σε προμήθειες μτχ συστημάτων(πχ MLRS) που και είχαν δρομολογηθεί και θα απέδιδαν πολλαπλάσια(εκτός από ΆΜΕΣΑ) της όποιας δαπάνης, αλλά εμείς ‘φέεεετα’.

Φυσικά, είναι γελοίο να πανηγυρίζουμε για οποιαδήποτε εξαγγελία προμήθειας(να θυμίσω ότι δεν έχουμε υπογραφή για Rafale…), όταν τίποτα από όσα ανακοινώνονται, δεν θα είναι παραδοτέο ΚΑΙ αξιοποιήσιμο, πριν από τουλάχιστον 1 χρόνο από σήμερα. Μάλλον αν συνεχίσουμε να κάνουμε πως κοιμόμαστε, η Τουρκία δεν θα μας ξυπνήσει απότομα άμεσα, αλλά θα περιμένει να εξοπλιστούμε, να δημιουργήσουμε συμμαχίες και να κυνηγήσουμε μονόκερους… Άλλωστε είναι γνωστό στην Οικουμένη, πως η Τουρκία παίζει πάντα με fair play…

NICKB

Σωστός!

ANonymous.jpg
GeorgeD

Υποθέτω ότι όταν αναφέρουν “αέρα” μιλάνε για τις σημερινές διαθέσεις (δε θα πω δυνατότητες γιατί μετά την κρίση του κορονοϊού, κανένας δε γνωρίζει που θα είμαστε οικονομικά.

Antonis_Loukas

Πολύ φοβάμαι ότι είναι ο ίδιος ‘αέρας’ που διέρρεαν σχετικά με τη προμήθεια των P-3, που υποτίθεται το συνολικό ύψος του προγράμματος, θα μας εξασφάλιζε εκτός από τα P-3 και MH-60R… Φυσικά, για τις επιπτώσεις του ιού στην οικονομία, έχεις απόλυτο δίκιο. Να θυμίσω όμως ότι η Κυβέρνηση ανέλαβε πριν τον ιό και τα αποτελέσματα του. Οι απειλές υπήρχαν, απλά κάποιοι επέλεγαν να έχουν άλλες προτεραιότητες… Προσωπικά, εξακολουθώ να πιστεύω, πως όλο το ‘τσίρκο’ περί προθέσεων και εξοπλισμών(που όλο υπογράφονται και όλο μετατίθενται για το μέλλον, ενώ άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα έχουμε σχεδόν το απόλυτο τίποτα), είναι στάχτη στα μάτια. Και δεν εννοώ των εχθρών μας…

NICKB

Παίζει σαν ενδεχόμενο, αλλά όταν το σκέφτομαι τρέμω… Μη λες τέτοια, άσε μας να ονειρευτούμε τουλάχιστον λίγο… και τα ξαναζυζητάμε από Δευτέρα τα δύσκολα.
Όσοι μας έχουν κυβερνήσει, ξέρεις πόσα ΄”σοβαρότερα” πράγματα πήγαιναν από Δευτέρα σε Δευτέρα (του επόμενου μήνα εννοείται);… Ξέρεις!

spy

Aυτό ακριβώς που λέω καιρό τώρα. Όλο λόγια και δήθεν προθέσεις μόνο και μόνο για να έχουν φτιαγμένο άλλοθι όταν συμβεί η τραγωδία για την συναποφασισμένη συνδιαχείριση. Και καλά εμείς θέλαμε …αλλά δεν προλάβαμε γιατί φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις που άλλες ρισκάρανε, άλλες έφτιαχναν νόμους-άλλοθι του αφοπλισμού (Βενιζέλου, που …τυχαίως ακόμα ισχύει) κ.λπ… κ.λπ…

Last edited 2 days ago by spy
Epidauriotis

Δεν έχω καμία σχέση με τα των Ενόπλων Δυνάμεων, απλά διαβάζω τα άρθρα της πτήσης έτσι για γενική ενημέρωση. Οπότε δεν γνωρίζω τι συζητάται σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Ούτε γνωρίζω τι κάνει το κάθε από αυτά τα όπλα που αναφέρατε παραπάνω για τα μαχητικά αεροσκάφη. Και πολύ πιθανώς πράγματι, όπως λέτε και εσείς που σίγουρα ξέρετε περισσότερα από εμένα για τα θέματα της άμυνας, να πρέπει να περιμένουμε περισσότερο χρόνο πριν αγοράσουμε F35. Από το μυαλό μου όμως περνάει μια διαολεμένη σκέψη… Πτήση, αν ξέρεις, από τις επαφές που έχεις με τα στελέχη των Ενόπλων, πόσο περνάει ο λόγος τους για την κατάρτιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, στα αυτιά της Κυβερνήσεως;;; Γιατί αν πράγματι ΤΩΡΑ οι αγορές γίνονται με στρατηγικά κριτήρια και όχι με διπλωματικά, αν πράγματι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μιλάνε και οι πολιτικοί ακούνε, ίσως (και αυτή είναι η διαολεμένη σκέψη μου) πρέπει να αγοράσουμε τα F35 τώρα που το σίδερο είναι στη βράση του και οι πολιτικοί νιώθουν την πίεση και την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία και θα αγοραστούν τα F35 έτσι όπως τα ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ η ΠΑ και όχι όπως θα θέλουν να τα πληρώσουν οι οικονομολόγοι του ΥΠ.ΟΙΚ. Γιατί αν αργότερα πέσουν οι Μεγάλες Δυνάμεις στη μέση (Γερμανία, ΗΠΑ) και η ένταση στα ελληνοτουρκικά μειωθεί (λιγάκι) οι πολιτικοί θα ξαναπάνε στη λογική των οικονομολόγων … και σιγά μην γίνει πόλεμος … ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι μαύρη τρύπα για την οικονομία της χώρας και ότι είναι καλύτερο να δίνουμε επιδόματα αντί να αγοράζουμε όπλα. Τότε ΑΝ αγοράσουμε F35 θα είναι μόνο με τις ρόδες και τα φτερά τους…

GK_

Μια φορά και έναν καιρό…
όλων η επιθημία ήταν για μια ισχυρή Πολεμική Αεροπορία!
Ξαφνικά η «ξένη» τεχνολογία δεν «άρεσε», για αυτό και επιδειχτικά μπήκε σε μια «γωνία», θεωρούνταν «περιτή». Το βασικό προταίρημα ήταν η άριστη εκπαίδευση, τα υπόλοιπα όλα θα λύνονταν με τις «πατέντες» της γνωστής και διάσημης Ελληνικής σπιρτάδας!
Σε αυτό το πλάισιο κινήθηκαν όλα (τα πάτνα ρέει) για πολλά χρόνια. Ούτε το F-35 ή αλλοιώς γνωστό σαν JSF ταρακούνησε τα «νερά». Τι και αν είναι στέαλθ, δηλαδή, αόρατο στις μεγάλες αποστάσεις, τι και εάν ένα ραντάρ AN/APG-68(V)9 σαν εκείνο που διαθέτουν τα Peace Xenia IV F-16C/D B52+/Adv, με βάση εκτιμήσεις μιας αξιοθαύμαστης Ομάδας Εργασίας στην Δεκέλεια της ΠΑ αποδεικνείει ότι δεν είναι σε θέση να το εντοπίσει σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 40,00χλμ! εδώ και αρκετά χρόνια.
Τι και εάν σε μια άσκηση Red Flag τον Ιανουάριο του 2017, ο «κουβάς» όπως χαϊδευτικά βαφτίστηκε, επέτυχε μια αναλογία με 20 καταρρίψεις F-16 της «απεικόνησης» με μόλις 1 (μια) και μοναδίκη απώλεια.
Τι και εάν τα 4 ελληνικά F-16C/D B52+ της 343Μ σε μια άλλη Red Flag επέτυχαν 6 καταρρίψεις με 3 απώλειες οταν βρέθηκαν ενάντια σε 12 «εχθρικά» και το μοναδικό που έμεινε εκγατέλειψε τον εναέριο χώρο αποδεχούμενο την άπωλεια του έλεγχου της συγκεκρημένης γεωγραφικής περιοχής που προστάτευαν απο την εχθρική απειλή.
Όλα είναι «λεπτομέρειες». Το σημαντικό παραμένει. «εμείς» τα καταφέρνουμε, έτσι και αλλοιώς, ή τουλάχιστον στον «νιρβάνα» των παραιθήσεων που βιωνούμε σε διαχρονική βάση αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συμβαίνει πάντα. Με μια εξαίρεση! Τα γεγονότα των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996. Μόνο τότε ο «ύπνος» διακόπηκε απότομα!
Σήμερα καλούμαστε να σχολιάσουμε για ένα σενάριο συγκρότησης μιας υποθετικής αεροπορικής δυνάμης, σαν αυτή που προτείνει ο αρθρογράφος. Πολύ καλά! Άριστα, καθώς στα «χαρτιά» φαντάζει «ισχυρή»! Και είναι αυτό που μας κάνει να αποκτούμε ένα χαμόγελο. Με βάση τα όσα αναφέρονται στο κείμενο ο όριζοντας πραγματοποίησης είναι περίπου το 2027 ή το αργότερο το 2030, αναλόγως της στιγμής που υπογραφτούν οι επιπλέον συμβάσεις.
Ισχυρή όμως ενάντια σε «τι»;
1) (Χθες και Σήμερα) Σε μια ΤΗΚ αποκλειστικά εξοπλισμένη με 197F-16C/D Block50+(CCIP) 34 F-16C/D Block 30;
2) (Μεσοπρόθεσμο Μέλλον, πχ. ορίζοντα 5 ετίας) Σε μια ΤΗΚ αποκλειστικά εξοπλισμένη με 231 F-16 (Turkish) Viper εφοδιασμένα με ραντάρ AESA τεχνολογίας GaN από την Τουρκική ASELSAN;
3) Σε μια ΤΗΚ εφοδιασμένη με 120 KF-X (Ξεκίνησαν προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για την αγορά και μάλλον και την παραγωγή στην ΤΑΙ); Αυτά ήδη έχουν στα σκαριά ένα ραντάρ AESA 1.088 στοιχείων και από το 2023 με 1.200 στοιχεία! Συν τοις άλλοις είναι δικηνητήρια, όπως το επιθυμούν και οι Αεροπόροι της ΤΗΚ, όπως φαίνεται και από το «εθνικό» πρόγραμμα αναπτύξης του TF-X
4) Με την σημαντική αλλαγή στην Ηγεσία των ΗΠΑ, η τουρκία κάποια στιγμή στα επόμενα 2 με 3 χρόνια, κουτσά, στραβά και ανάποδα, καταφέρνει να «ανοίξει» ένα «παράθυρο» ευκαιρίας και να ξαναμπεί από εκεί στο πρόγραμμα των F-35 και να καταφέρει να αποκτήσει ορισμένα απο τα πολυπόθητα “Alpha” & “Bravo” που της είναι απαραίτητα.
(Συνεχίζεται)

Alex-N

Διαβασε το αρθρο που μολις αναρτηθηκε για τα υπεροπλα .

4 διαθεσιμα στα 18.

Οι Αμερικανοι μαλλον εχουν διαφορετικη γνωμη καθως παραγγειλαν 144 F 15 x ,κατι θα γνωριζουν περισσοτερο απ οσα γνωριζει ο πλανητης.

Προκειται για αποτυχημενο προγραμμα σε ολες του τις εκδοχες.

Μονον η τιμη κρατηθηκε χαμηλα.

Οποιος εχει την οικονομικη ανεση μπορει να διαθετει και μοιρες f 35 .

Στη δικη μας περιπτωση εφ οσον δεν αποκτησαμε F 15 τα Rafale ηταν η ιδανικοτερη επιλογη. Εαν και εφ οσον αποκτηθουν και δεν βρεθουμε προ δυσαρεστων εκπληξεων.

NICKB

Μπορεί να έχεις και δίκηο!

Όμως όλα αυτά μου δημιουργούν μια απορία…
Γιατί τόσα πολλά κράτη – σε σχέση με το παρελθόν – προσπαθούν να παράγουν α/φ 5ης γενιάς (που πριν δε παρήγαγαν πλην τρακτέρ, άντε και κανένα καράβι); Γιατί τα γενικά εξωτερικά χαρακτηριστικά, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας (Software & Hardware – Sensor Fusion) των συστημάτων τους & του οπλοσυστήματος σαν “όλο”, φωνάζουν από μακριά: “ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ F35”;
(όπως τα αυτοκόλητα στα Beetle to 1980 που …θα γινόταν Mercedes όταν μεγάλωναν)

harval

Δεν προσεξες την λεπτομερεια. Σηκωθηκαν μονο 4 (5) καθως ολα τα υπολοιπα ηταν των πεζοναυτων και οχι Αγγλικα. Απλα υπηρχαν εκει για την προσομοίωση του πληρους φορτου.

Vk77

Όλα τα υπόλοιπα ήταν αμερικανικά γιατί προφανώς τα υπόλοιπα της αγγλικής μοίρας ήταν στο συνεργείο.

GK_

(Συνέχεια)
Το «καλύτερο» αεροσκάφος της ΠΑ από το έτος 2021 εμφανίζεται δημόσια να είναι το Rafale “F3R” εφοδιασμένο με ρανταρ AESA τεχνολογίας GaAs με 838 στοιχεία με με μέγιστη ισχύ εξόδου σήματος 9,6kW.
Για τα Ελληνικά F-16V δεν φαίνεται να είναι γνωστό με σαφήνεια ο αριθμός των στοιχείων που συγκροτούν το ραντάρ AESA τεχνολογίας GaAs τύπου AN/APG-83(V). Σε σχόλια στο διαδύκτιο εμφανίζεται να διαθέτει περίπου στα 1.000 στοιχεία με μέγιστη ισχύ εξόδου για το σήμα τα 11,0kW-11,5kW.
Τα Rafale “F4.1” από το 2022 που θα αρχίσει η παραλαβή τους από την AdlA θα έχουν το νεότερο AESA τεχνολογίας GaN και μάλλον θα έχουν και περισσότερα στοιχεία. Η προσωπική εκτίμηση είναι ότι το ραντάρ αυτό θα εκπέμπει σήμα με μέγιστη ισχύ εξόδου 19,2kW – 21,2kW!
Το Κορεατικό ραντάρ εάν είναι τεχνολογίας GaAs 12,36kW- 13,75kW, ενώ εάν είναι τεχνολογίας GaN 24,72kW- 27,5kW.
Παραμένουν δημόσια άγνωστες οι επιδόσεις του ραντάρ AESA της ASELSAN! Αυτό αναπτύσεται με αμφότερες τις τεχνολογίες δηλαδή τόσο με την GaAs όσο και με την νεότερη GaN και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται σαν αεροσκάφος δοκιμών τουλάχιστον 1 F-16 Block 30 της ΤΗΚ.
Λοιπόν, προς τα που δείχνει να πέφτει η «μπίλια» της «ρουλέτας»;
 

Stealth

Σωστοτατος.

Πλεον οι Τουρκοι σκοπευουν να αναβαθμισουν ολα τα F-16 block 30 με Τουρκικα ηλεκτρονικα οπως ρανταρ, υπολογιστη μαχης, πιλοτηριο κτλ.

Την ιδια ωρα καποιοι ηθελαν να πωλησουν τα αντιστοιχα Ελληνικα μαχητικα εναντι πινακιου φακης.

Vk77

Οι Τούρκοι θα αναβαθμίσουν τα δικά τους με τουρκικά συστήματα σε τουρκικά εργοστάσια, δεν είναι το ίδιο με εμάς που αν πάμε να τα αναβαθμίσουμε τωρα θα πληρώνουμε αμερικανικά συστήματα και η αναβάθμιση θα γίνει στην ΕΑΒ με ημερομηνία παράδοσης του Αγίου Π ανήμερα. Θα έπρεπε να τα είχαμε ήδη αναβαθμίσει, τώρα είναι αργά το τρένο πέρασε.

Last edited 2 days ago by Vk77
George

Δεν θα πληρώσεις τίποτα για απάρτια. Θα έχεις 84 σετ για να κάνεις τα 30/50άρια Plus/Adv
Καθαρά ελληνική προστιθέμενη αξία οι εργασίες αν η ΕΑΒ σοβαρευθεί ενναλακτικά στο ΚΕΑ που μάλλον πρέπει να ξαναδημιουργηθεί

Vk77

Τα 50αρια προφανώς θα τα αναβαθμίσουμε. Τα viper αν όλα πάνε βάση προγράμματος θα έχουν τελειώσει το 2027 θα βάλουμε μετά τα 50αρια 2028-2029.
Τα 30αρια θα αρχίσουμε να τα αναβαθμίσουμε το 2030 όταν θα είναι 43 ετών κατά την γνώμη σου? Και όταν τελειώσει η αναβάθμιση απευθείας στον σκουπιδοντενεκε.
Υγ απαρτιες από ραντάρ aesa η link 16 από που έχουμε?

Last edited 2 days ago by Vk77
George

Δεν είπα να τα κάνουμε viper!
Μπορείς όμως να τα κάνεις Plus με τα απάρτια από όσα θα γίνουν Viper
Θα ήταν και λογικό να αναβαθμίσεις πρώτα τα παλαιότερα α/ε σου και να μην ξεκινήσεις από τα νεότερα
Μην βλέπεις την πάντα εκκεντρική μας ΠΑ…..
Οπότε ναι με τα απάρτια από τα πρώτα Adv που θα γίνονται Viper κάνεις τα 30ρια Adv και μετά το 30ο συνεχίζεις με τα 50ρια
Να σου θυμίσω ότι τα MLU είναι ακόμη περιζήτητα στη διεθνή αγορά…

Vk77

Η αναβάθμιση των block 50 είναι πολύ φθηνότερη από τον block30, τα τελευταία είναι και ήδη πολύ παλιά. Αν δεν πιστεύεις τους υπεύθυνους της ΠΑ η την πτήση που έχει κάνει παλαιότερο άρθρο,σίγουρα δεν θα πιστέψεις εμένα ότι δεν αξίζει,οπότε σταματάω την προσπάθεια.

harval

Αν δεν μπορουμε να δημιουργησουμε βιομηχανια αναλογη με της Τουρκιας (οχι ιδια ,αναλογη,το τονιζω) τοτε δεν αξιζουμε την ελευθερια μας. Ειμαστε ανικανοι. Και οι ανικανοι και μοιρολατρες εξαφανιζονται.

gdmast

Οι δίπλα φτιάχνουν και τηλεοράσεις, με πιο διαδεδομένες δύο φίρμες. Εάν τύχει να πας εκεί και να δεις από τις tv αυτές, τότε θα καταλάβεις και τις διαφορές από τις καλές καθιερωμένες φόρμες (Samsung, Sony κ.λπ.).
Μην έχεις καμία αμφιβολία ότι και τα πιο πολλά από αυτά που αναφέρεις, τις ίδιες επιδόσεις ων τηλεοράσεών τους θα έχουν.

NICKB

Τα ίδια λέγαμε και για τους Κινέζους παλιότερα και προσωπικά το είχα πιστέψει.
Μέχρι που γνώρισα έναν μεγάλο εισαγωγέα. Ο τύπος παρέγγειλε προϊόντα από Κίνα, με βάση δικές του (Ευρωπαϊκές) προδιαγραφές και μου είπε τα παρακάτω:
Οι Κινέζοι πουλάνε αντίγραφο του Χ Ευρωπαϊκού προϊόντος (που στοιχίζει 100€) με 25€. Αυτό που κλασσικά λέμε “Κινέζικο”. Αν όμως τους δώσεις τις προδιαγραφές και 50€, τότε σου κατασκευάζουν προϊόν πολύ ανώτερο του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού. Συζήτησα το θέμα και με άλλους (από περιέργεια) μέσα στα χρόνια, όλοι μου είπαν τα ίδια.
Σημασία δεν έχει ότι εμείς ξέρουμε το Ψ “κινέζικο” Τούρκικο προϊόν. Σημασία έχει ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες της Τουρκικής βιομηχανίας.
Και πίστεψέ με, ραντάρ α/α με τεχνολογία GaN υπάρχουν ελάχιστες χώρες που έχουν τη δυνατότητα να προσπαθήσουν να το κατασκευάσουν…

George

Ξέρεις παλιά λέγανε “κινέζικα” τα Ιαπωνικά προιόντα! 🙂
Το ίδιο γίνεται με κάθε νέα βιομηχανική δύναμη μέχρι να επιβληθεί στην αγορά

harval

εμεις φτιαχνουμε τηλεορασεις? Εστω τριτης επιλογης ?

NICKB

ΦΘΗΝΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Αγοραία Χαρακτηριστικά Προϊόντος:

 • Τεχνολογία: μέτρια προς χαμηλή
 • Αξία στην αγορά (τιμή): πολύ χαμηλή
 • Χαρακτηριστικά συγκ. Αγοράς: πολύ Ανταγωνιστική (πίεση τιμών)

Μειονεκτήματα παραγωγής της στην ελλάδα:

 • Μικρή εγχώρια αγορά (10 εκ. έναντι 80 εκ καταναλωτών)
 • Υψηλό Εργατικό-Λειτουργικό-Φορολογικό κόστος
 • Μη σταθεροί & αποσαφηνισμένοι όροι λειτουργίας της Αγοράς (Συνεχείς αλλαγές στη Φορολογική & Εργατική νομοθεσία)
 • Ανύπαρκτη Τραπεζική Χρηματοδότηση

Αν συμφωνείς ότι ισχύουν τα παραπάνω, εσύ θα τη κατασκεύαζες; Εγώ όχι. και το πρόβλημα δεν είναι η κατασκευή της, αφού στη πραγματικότητα όλοι απλώς συναρμολογούν, αφού πχ οι εταιρίες κατασκευής οθονών TV είναι ελάχιστες και ΟΛΟΙ αγοράζουν από αυτές.
Το πρόβλημα (αποβιομηχάνιση) ξεκίνησε με τη λάθος οικονομική πολιτική (και όχι μόνο) που ακολούθησαν χρόνια πριν όλες οι κυβερνήσεις. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί, γιατί η οικονομική κρίση, η έλλειψη κεφαλαίων για επενδύσεις, τα μνημόνια, ο ερασιτεχνισμός που διακρίνει τις πολιτικές αποφάσεις έχουν δημιουργήσει συνθήκες που δεν επιτρέπουν σαφής και εύκολες λύσεις.
Κοινώς, μπλέξαμε…

harval

Για να κερδίσω χρήματα σαν επιχειρηση ,εχεις απολυτο δίκιο,δεν θα την κατασκευαζα. Αν ηταν ομως ενας εστω μέτριος τρόπος να σώσω την οικογένεια μου ,οσο μπορω, θα την εφτιαχνα.
Τα Τουρκικα όπλα εχουν πενιχρες πωλήσεις που με τιποτα δεν δικαιολογουν κοστος ερευνας και κατασκευης. Αλλα θα μας πνιξουν. Θα βρεχει τηλεορασεις ,μετριας ποιοτητας,αλλα απειρες.

NICKB

Δεν είμαι σίγουρος για το “πενιχρές” πωλήσεις. Χωρίς να έχω κοιτάξει στο διαδίκτυο τελευταία, δε κάνεις το κόπο να συγκρίνεις τις πωλήσεις τους με εκείνες των Γερμανίας, Ολλανδίας, Ισπανίας; Δε νομίζω να είναι πενιχρές.
Και σκέψου πόσες πωλήσεις της έχουν απαγορεύσει οι Αμερικάνοι για μη μεταφορά τεχνολογίας (πχ 25 Α-129 στο Πακιστάν) σε μουσουλμανικές χώρες.

gdmast

Οι Τούρκοι δεν είναι Ιάπωνες ούτε θα γίνουν ποτέ Κινέζοι.
Όποιος τυχαίνει να πηγαίνει δίπλα για διάφορους λόγους, καταλαβαίνει τι εννοώ.
Θα φτιάξουν πολλά, κάποια καλά και μέχρι εκεί. Δεν είναι απλό.
Αυτό δε σημαίνει ότι κάνουν λάθος, ούτε εμείς καλά. Αλλά έχουν κάποια όρια συγκεκριμένα.

harval

Αν συμφωνήσω σε αυτο το σχολιο σου ,συνειδητοποιούμε φανταζομαι ,οτι πρεπει να παραδεχθούμε την καλη μάλλον ποιοτητα των συστηματων τους. Δεν γινεται να συμβαινουν και τα δυο ταυτοχρονα. Και η ποιοτητα να ειναι κακη και να εχουν πωλησεις (και μαλιστα με απαγορευση με Αμερικανικη παρεμβαση).
Αν φτιαχνουν κατι κακο τοτε ειμαστε κατάπτυστοι που δεν φτιαχνουμε κατι εξισου κακο να ισοφαρισουμε.
Αν φτιαχνουν κατι καλο τοτε ειμαστε διπλα κατάπτυστοι διοτι ουτε το φτιαχνουμε ουτε θελουμε και αυτοι (τα μεμετια) μπορουν.

NICKB

Μπορούμε απλά να συμφωνήσουμε στο ό,τι αυτοί τουλάχιστον προσπαθούν, και οι κυβερνήσεις τους (ο Ερντογάν δλδ) στηρίζουν τη προσπάθειά τους.

Εμείς;

ΥΣ: Προμηθεύονται από άλλους σημαντικά στοιχεία των προϊόντων τους (όπως κι άλλοι) – δε παράγουν το “τέλειο” προϊόν, όμως παράγουν το σωστό προϊόν στη σωστή τιμή.

Last edited 1 day ago by NICKB
NICKB

Ο δρόμος που ακολούθησαν οι Σοβιετικοί από το Β’ ΠΠ, μέχρι τη διάλυσή τους (αμυντικά).

gdmast

Το “ΠΛΑΙΣΙΟ” φτιάχνει. Και είναι καλύτερες των τουρκικών.

NICKB

Δε νομίζω ότι κατασκευάζει κάτι η συγκεκριμένη εταιρία (άξιο λόγου τουλάχιστον)… Μπες στο eBAY, ψάξε στη γενική κατηγορία κάποιου προϊόντος που έχεις δει στην αναφερόμενη εταιρία & είμαι 100% σίγουρος ό,τι θα βρεις κάποιο προϊόν εξωτερικά ολόϊδιο (εκτός από το μικρό ταμπελάκι της “μάρκας”). Εσωτερικά, μπορεί να το πλήρωσε 5% ακριβότερα (στη τιμή χονδρικής) και να έβαλε κάποιο πρόσθετο ή ποιοτικότερο εξάρτημα, ώστε να μην υπάρχει και κάποια άμεση σύγκριση μεταξύ τους & να μη χαλά σε 1 μήνα.
Λες η εξωτερική τους ομοιότητα να σημαίνει ότι το αγόρασαν οι Κινέζοι από τη συγκεκριμένη Ελληνική εταιρία;

Last edited 1 day ago by NICKB
akritas

Αν υπογραφεί τώρα μία συμφωνία έστω και των μεταχειρισμένων F35, αυτό θα έρθει πακέτο με μνημόνιο συνεργασίας και κατανόησης με ΔΝΤ.
Στην Ελλάδα έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε σε οικονομική επιτήρηση, έχουμε χρέος 204%, τα οικονομικά δεν είναι απλά…στενά.
Από εκεί και πέρα, οι κινήσεις των FOS, F16V και Rafale(αν και δεν έχουν πέσει υπογραφές) είναι το μέγιστο που μπορούμε να κάνουμε ή να πετύχουμε στην παρούσα δεκαετία.
Ανάγκες της ΠΑ υπάρχουν επίσης και για τα υπόλοιπα μέσα του όπως τα εκπαιδευτικά, C130, Spartan και Super Puma, και εκεί πρέπει να δώσουμε βάρος.
Αυτά πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας, και όχι πανάκριβα αεροπλάνα, όχι μόνο στην κτήση , αλλά κυρίως στην χρήση.

GeorgeD

Πες τα γιατί υπάρχει κόσμος που πιστεύει ακόμα ότι λεφτά υπάρχουν.

Thomas

Παρα πολύ σωστά τα λέτε. Συμφωνώ απόλυτα!

Guardian

124 F-16V οπωσδήποτε για ξύλο.
40 Rafale F3/4 για φόβο.
24 M2000Mk2 για air superiority με 2 Mica IR + 4 Mica EM.
24 M2000-9 ΗΑΕ.
Δήλωση για συμμετοχή στο FCAS.
Δεν χρειαζόμαστε τον πανάκριβο Λευκό Ελέφαντα μονού ρόλου με τις διαθεσιμότητες στα τάρταρα, το λογισμικό στο ψάξιμο και το maintenance πανηγύρι.
Θα μιλάμε για ΠΑ φόβητρο, εξορθολογισμένη και state of the art ταυτόχρονα.
Πιστεύω πως για εκεί το πάμε με βάση τα πεπραγμένα μέχρι στιγμής.
Και δεν είναι out of the box η κοινή λογική.

christos_choris_a

Τα δεδομένα από τις Red-Flag τα έλαβες υπ’ όψη ; Το γεγονός οτι όλοι βάζουν λυτούς και δεμένους προκειμένου να πάρουν F-35 ενώ έχουν λεφτά να επιλέξουν οποιοδήποτε μαχητικο ( βλ. Η.Α.Ε. ). Το γεγονός οτι το εμπιστεύεται η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ πολεμική αεροπορία δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τα F-35. Τα χρειαζόμασταν ΧΘΕΣ ( και βλέπει κανείς τι γίνεται σήμερα με τους Τούρκικους τσαμπουκάδες ).

NICKB

Μέχρι να βγάλουν άκρη οι Γάλλοι με τους Γερμανούς για το FCAS, οι Αμερικάνοι θα σχεδιάζουν το Χ-Plane 7ης Γενιάς.
Ότι γίνεται μια ζωή μ’ αυτούς…

George

Μετά οι Γερμανοί θα πουν ότι τελικά θα αγοράσουν 2, οι Γάλλοι θα έχουν λεφτά για 3 και το κόστος θα έχει πάει ατον Αλφα του Κενταύρου!

Bridger

Συμφωνώ, κυρίως ως προς τη σκοπιμότητα συμπλήρωσης του αριθμού των Mirage με -9 από τα HAE. Πάντως, δεν είμαι βέβαιος αν είναι προτιμότερη η αναβάθμιση των F16 block 50 σε V (και εγκατάληψη των block 30) ή μία ενιαία διαμόρφωση των 70 συνολικά bl-50 και bl-30 σε bl50+adv (εννοείται με link16), με χρήση των απαρτίων των 84 vipers. Άλλωστε έχουν ίδιους κινητήρες και σχετικά συγκρίσιμη παλαιότητα, ώστε να έχει νόημα η ένταξή τους σε μία κοινή, ικανότατη μεν – low end δε, δύναμη της ΠΑ, με σκοπό και τη διατήρηση ικανής οροφής μετά την απόσυρση των Phantom.

Last edited 2 days ago by Bridger
sotbak

σε γενικές γραμμές η θέση είναι σωστή. Προηγμένα όπλα που θα σιγήσουν τον αντίπαλο (αρχή με Σ-400 και βασικές επιθετικές υποδομές/στοιχεία) τις πρώτες μέρες του πολέμου και θα φέρουν αεροπορική κυριαρχία στο πεδίο του Αιγαίου καταρχήν και ίσως και στην Αν. Μεσόγειο. Πάντως οι αριθμοί αυτοί αφαιρουμένων των Φ-4 και των EGM-BGM οδηγεί σε αεροπορία με οροφή τα 200 Α/Φ. Όσα προηγμένα όπλα και να έχουν τα 200 Α/Φ τί θα πρωτοκάνουν στο χαμό που θα δημιουργηθεί τα πρώτα 24ωρα;;;. Anyway: 123 viper αναγκαία (άρα και τα -50ρια πρέπει να πάρουν το δρόμο του εκσυγχρονισμού) + 2 πλήρεις μοίρες ραφάλ με όλα τα όπλα (50 τμχ.) + 24 Μ2000-Μκ2 + 2 μοίρες Φ-35Α block 4 και πάνω (50 τμχ.) = 247 Α/Φ (τα δισ€ ας τα υπολογίσει ο κ. Σταϊκούρας), κάτι γίνεται τη δεκαετία του 2030 (μέχρι τότε όμως;;;) + νέα εκπαιδευτικά προκεχωρημένης(Μ-346;;;).

x-m

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα κινηθούμε μάλλον στην περιοχή των 200 παρά των 250. Ας πετάνε και είναι μια χαρά, γιατί και σήμερα που το νούμερο είναι ικανοποιητικό όλοι υποπτευόμαστε την πραγματικότητα.

George

Καταρχήν γιατί να έχεις M-2000 αν έχεις Rafale?
Σωστό ότι πρέπει να είναι 36 ή και 40 μια μοίρα δεν έχει νόημα ιδίως με όλα αυτά τα όπλα. Τι θα πρωτοκάνουν αλήθεια 18 α/ε? αναχαίτιση, υποστήριξη, κρούση, θα κυνηγάνε το Τουρκικό ναυτικό…μόνο εκπαίδευση στους Ικαρους δεν τους βάλαμε!
Αυτό θα μπορούσε να γίνει με ανταλλαγή των Μ-2000-5 με μεταχειρισμένα Rafale (12 της προσφοράς για Κροατία πχ που δύσκολα θα πάρει δικινητήριο) εκσυγχρονισμό τους και με μια μικρή αγορά νέων για να γίνουν 18
Οπως και τα 30ρια και τα 50ρια θα μπορούσαν να γίνουν με τα απάρτια των V Adv στο πρότυπο που ΗΔΗ υπάρχει Δεν είμαστε για πειράματα Θα είναι όσο καλά είναι τα F-16 της TAF Χρειάζεσαι και αριθμούς μεν δεν σου πέφτουν κι από τα παντζάκια δε
Με δύο τύπους εκ των οποίων ο ένας με δύο υποτύπους (που θα διαφέρουν όμως ακόμη και στη μηχανή!) μπορείς οριακά να αντέξεις άλλον έναν δηλαδή F-35
Λίγα βέβαια και για special αποστολές
Και ίσως με ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησης λιγότερο συμβατικό από αυτόν της ΠΑ και συγκεκριμένα των USMC
F-35B σε πρόχειρες βάσεις διασκορπισμένες κοντά στη Τουρκία (νησιά) σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων (DSO)

Stealth

Αυτα τα αεροδρομια στα νησια του Αιγαιου θα ειναι τα πρωτα που θα στοχοποιηθουν απο τους Τουρκους με βαλλιστικους πυραυλους και με τα εχθρικα μαχητικα / ΜΕΑ. Θα πρεπει να ξυπνησουμε γιατι θα βρεθουμε προ εκπληξεων.

George

Μα μια χαρά είναι τα βομβαρδισμένα αεροδρόμια! Ακριβώς αυτό που χρειαζονται τα F-35B! Εκτός και αν οι Τούρκοι οργώσουν τον διάδρομο και την πίστα και φυτέψουν κηπευτικά Μόνο έτσι σταματάει το DSO
Μιλάμε για μικρά facilities με μικρές αποθήκες καυσίμων/πυραύλων
Ολη η λογική είναι ότι τα F-35 μένουν στο πεδίο της μάχης και δεν γυρνάνε στην ηπειρωτική Eλλλάδα
Κατεβαίνουν κάθετα, γεμίζουν και οπλίζονται (τα όπλα ήδη έτοιμα) με τον πιλότο να καθεται μέσα στο αεροπλάνο και ανεβαίνουν short Κάτι σαν τα pits stop στην F1
Αποτέλεσμα ότι θες από μεγαλύτερη ακτίνα μέχρι μόνιμο denial

Pantelis82

Και ποιος θα τα φορτώνει τα όπλα; Οι στρατιώτες; Δεν μιλάμε για βλήματα πυροβολικού στα ΡΕΟ, μιλάμε για πυραύλους σε αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας σε εσωτερικές αποθήκες. Εκτός αν έχεις μηχανικούς αεροσκαφών σε κάθε νησί πράγμα που δεν γίνεται, όπως δεν γίνεται να έχεις διασπείρει πολύτιμους πυραύλους αέρος αέρος και εδάφους σε κάθε νησί που μπορεί να χρειαστεί το αεροσκάφος να προσγειωθεί.

NICKB

Γενικά μιλώντας, έχεις δίκηο. Και ο George όμως έχει δίκηο, με σωστό σχεδιασμό γίνεται! Το θέμα είναι αν μπορούμε να σχεδιάσουμε, προγραμματίσουμε, εκτελέσουμε (σα Διοίκηση) κάτι σχετικά μέτριο από άποψη πολυπλοκότητας, αλλά τόσο σημαντικό σε περίοδο πολεμικών επιχ/σεων.
Από τη μάχη του ΣΚΡΑ που η Διοίκηση προχώρησε σε μια τρομερά αιματοβαμμένη επιχ/ση αψηφώντας κατά το σχεδιασμό της κάθε στρατιωτική λογική (όπως οι ανύπαρκτες εφεδρείες & η κατα μέτωπο επίθεση σε οχυρωμένη θέση), μέχρι τη προώθηση του Στρατού μας προς την Άγκυρα (1922) χωρίς εφοδιασμό, πλαγιοφυλακές & εφεδρείες με συνέπεια τη καταστροφή του, ο σχεδιασμός/προγραμματισμός στο στράτευμά μας ήταν “πεδίο δόξης λαμπρό” για άσχετους και ερασιτέχνες…
Άλλαξε άραγε αυτό σα “πρακτική”; Το ελπίζω.
Ευτυχώς, F-35B δε πρόκειται να αγοράσουμε (παρότι θα έπρεπε, ίσως μόνο αυτά θα έπρεπε να επιλέξουμε – δες Ιταλία), οπότε θα γλυτώσει η Διοίκηση το σχεδιασμό κι εμείς θα κοιμόμαστε πιο ήσυχοι, χωρίς να ανησυχούμε ότι μπορεί να τελειώσει πιθανός πόλεμος, με ξεχασμένο κάποιο F-35B σε καμμιά σπηλιά…

Last edited 1 day ago by NICKB
George

Δεν χρειάζεσαι μηχανικούς αεροσκαφών για να φορτώσεις βλήματα.
“Κάθε νησί” φαντάζομαι εννοείς 5-6. Ετσι γίνεται
Το αν θα τα έχεις κεντρικά σε ένα αεροδρόμιο ή σε 5 κοντά δεν αλλάζει κάτι στους αριθμούς Κάθε φορά τους λες που να πάνε
Αν δεις πάντως οι Marines έχουν C-130/V-22 για να τα ανεφοδιάζουν
Προφανώς και θα χρειαζόταν μελέτη/προετοιμασία/ασκήσεις κτλ
Γενικότερα όμως πιστεύω ότι θα μας ταίριαζε και θα έκανε τη διαφορά να αντιγράψουμε τους USMC σε πολλά και να μάθουμε από αυτούς πολλά
Σε κάθε περίπτωση απέδειξαν ότι το hot refueling/hot loading είναι εφικτό με F-35Β και για τα οποία πήραν άδεια σε αντίθεση με τα F-18

x-m

Γιατί να διώξεις ένα αεροσκάφος όταν είναι καλύτερο από αυτά του αντιπάλου;

George

Γιατί πρέπει να το υποστηρίζεις κιόλας αλλά και γιατί το Rafale είναι καλύτερο από dash five

Bridger

Ακόμα και αν αντικαθιστούσαμε τα -5 με Rafale 1-1 (δύσκολο), θα δίναμε 24 ικανότατα αεροσκάφη που μεταφέρουν 6 mica το καθένα, σε τιμή ανά μονάδα της τάξης του 1/3 της τιμής αγοράς νέων Rafale. Δηλαδή για κάθε 1 νέο Rafale θα πρέπει να χάσουμε 3 Μ-2000-5. Κατά την γνώμη μου δεν είναι λογικό, γιατί τα -5 μπορεί να μην είναι Rafale αλλά σε αρκετούς ρόλους είναι “σχεδόν Rafale”. Και ας μην ξεχνάμε ότι έχουν σχεδόν το μισό κόστος/ώρα πτήσης από τα 2-κινητήρια ξαδέρφια τους.

George

Τα Μ-2000-5 μας (κάποια είναι νεα) για μεταχειρισμένα Rafale (τα πρώτα τους) όπως αυτά που προτείνουν στην Κροατία
Είναι ακριβώς οι ικανότητες των -5 που περιγράφεις “σχεδόν Rafale” που θα έκαναν την ανταλλαγή πολύ καλύτερη από το 1/3 που πιστεύεις

Bridger

Δεν αντιλέγω σε οποιαδήποτε προμήθεια πρόσθετων Rafale, ειδικά μεταχειρισμένων σε καλή τιμή, υπό τον όρο να έρθουν και αυτά σε επίπεδο -F3R, ίδιο με τα υπόλοιπα 18. Τα πρώτα Rafale F1, F2 έχουν το αρχικό PESA RB2, με διαμόρφωση A/A και δυνατότητες αντίστοιχες των Μ2000-5 ΜΚ2, με τα δεύτερα να έχουν και πλήρεις δυνατότητες κρούσης εδάφους (άσχετα αν εμείς τα περιορίσαμε μόνο στη χρήση των Scalp). Οπότε η όποια σύγκριση κόστους θα πρέπει να γίνει με τον συνυπολογισμό και του αντίστοιχου κόστους εκσυγχρονισμού των Rafale. Αν έρθουν και αυτά εκσυγχρονισμένα στην τιμή-χάρισμα των 33εκ που μας έδωσαν τα υπόλοιπα, τότε μαζί σου. Και πάλι όμως θα προτιμούσα την αγορά των επιπλέον 12(;) Rafale, χωρίς να φύγουν τα 24 Μ2000-5. Άλλωστε, δε νομίζω οι Γάλλοι να έχουν πλέον να δώσουν περισσότερα μεταχειρισμένα από αυτά.

NICKB

Η FOS για κάποια χρόνια είναι ήδη υπογεγραμμένη.
Επίσης, βάσει των όσων έχουν ειπωθεί τελευταία στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, για κάποια χρόνια ΔΕ θα υπάρχουν διαθέσιμα RAFALE για πώληση. Ήδη υπάρχει θέμα με τη πρόταση που έχουν κάνει στη Κροατία. Καινούργια ή μτχ RAFALE μετά το 2026.
Μέχρι το 2028 θα μας λείπουν & 12 F-16Adv λόγω εκσυγχρονισμού, να μη πω για τα F-4AUP που θα αποτελούν μουσειακά εκθέματα. Εκτός αν υπάρχει σύγκριση μεταξύ F-4 & M-2000-5.
Τα Μ2000 θα πρέπει να μείνουν για πολλά χρόνια ακόμη μαζί μας (εμένα δε με ενοχλούν ΚΑΘΟΛΟΥ)…

Fingolfin

Πάντως σχετικά με τα Rafale που ακούγονται για την Κροατία, υπάρχει και η περίπτωση η Κροατία να μην τα επιλέξει. Δηλαδή να επιλέξει άλλο μαχητικό. Συνεπώς ίσως να μας ενδιαφέρει τα Rafale να γίνουν 30.

George

Ναι πιστεύω ότι δύσκολα μια και είναι η πιο κοστοβόρα επιλογή από τις υποψήφιες Λογικά θα πάνε Σουηδία

sotbak

μακάρι να πάνε Σουηδία και να τα πάρουμε εμείς, αλλά νομίζω ότι οι Γερμανοί που ασκούν επιρροή στην Κροατία (ανήκει στο δικό τους lebensraum κακά τα ψέματα) θα τους βάλουν στα eurofighter….

George

Η επιλογή είναι κάποιο από Rafale/F16/Gripen
Στην κεντρική Ευρώπη στα μαχητικά α/ε κουμάντο κάνει η Σουηδία, ακόμη και οι Αυστριακοί εκεί θα πάνε στο τέλος!

sotbak

η διαγωνισμός λήγει το 2021, έχουμε ακόμη χρόνο να δούμε την κατάληξη. Εγώ περιμένω να δω τι θα πει η Γερμανία στην Κροατία για το θέμα

NICKB

Για ποιο λόγο να θέλουν να κατστρέψουν τους Κροάτες… Αυτοί είναι οι πιστότεροι σύμμαχοί τους (εκτός αν αναλάβουν οι Γερμανοί το κόστος της υποστήριξης).

NICKB

Χωρίς την “επιστροφή” των -5. Θα έχουμε ήδη χάσει τα 17 Μ-2000BG + 12 F-16Adv (μέχρι το 2028). Μετά το 2028 τα “επιστρέφουμε”.
Πάντως, από αυτά που συζητιούνται στη Γαλλία (λόγω ελλείψεων σε αεροσκάφη & €) το βλέπω δύσκολο να δοθούν αυτά τα 12 RAFALE πριν το 2026 (πάλι μας βολεύει, ενώ θα αρχίσει να διαφαίνεται η ημέρα απόσυρσης των F-4AUP).

Fingolfin

Απλώς αφού είναι στον προγραμματισμό τους να τα δώσουν κάπου (Κροατία), ε ας τα δώσουν σε μας. 🙂

George

Νομίζω και οι Γάλλοι θα ακολουθήσουν Βρετανούς, Ισπανούς και Γερμανούς
Στο θεό το Capex, στα τάρταρα το Opex που σημαίνει ότι θα δίνουν τα παλαιότερα α/ε για πώληση Αν αγοράζεις και καινούργια (το ζητούμενο) θα σου δίνουν σχεδόν τζαμπέ και παλαιά
Ολοι αυτοί πρέπει να κρατήσουν όρθιες τις βιομηχανίες τους μέσα στη κρίση ιδίως τις αεροπορικές μια και έχουν πληγεί από corona
Γι αυτό άλλωστε και ξαφνικά βρήκαν oi Γαλλοι “μεταχειρισμένα”

NICKB

Συμφωνώ, αλλά από κάποιο σημείο και μετά αρχίζουν να “τσινούν” οι στρατιωτικοί και με το δίκηο τους.
Τελικά όλοι οι πολιτικοί “ίδιοι” είναι. Μόνο να πέρνουν λεφτά, στο να δίνουν έχουν πρόβλημα (πριν τις εκλογές)…
Οι Γερμανοί είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Αμυντικά είναι η “Μπανανία” της Ευρώπης (γουστάρω τρελλά να το λέω…χαχαχα). Αγοράζουν Οπλικά συστήματα μόνο για να υποβοηθούν τη βιομηχανία/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & τις εξαγωγές τους (να μαζεύουν το χρήμα). ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ…

Last edited 2 hours ago by NICKB
Stealth

Το F-35 ειναι αναμφισβητητα ενας πολλαπλασιαστης ισχυως σε ολο το φασμα των αποστολων λογω των χαρακτηριστικων χαμηλης παρατηρησημοτητας (Stealth) που διαθετει. Εαν η Ελλαδα μπορει να αναλαβει μερος στη βιομηχανικη παραγωγη του F-35, π.χ. ως αντικαταστατης της Τουρκιας, τοτε θα αξιζε μια τετοια επενδυση. Η Τουρκια με μια μικρη αρχικη επενδυση 175 εκ. δολαριων το 2002 εχει επιτυχει να κανει εξαγωγες εξαρτηματων για το F-35 αξιας 600 εκ. δολλαριων καθε χρονο εδω και 5-6 χρονια, και οι εξαγωγες συνεχιζονται ακομη και σημερα.

Αντιθετα, η Ελλαδα που ηθελε να κανει “διπλωματια των εξοπλισμων” και ο Σημιτης αποφασισε με πολιτικα κριτηρια να εξαγγειλει αγορα Eurofighter απο τη Γερμανια, στο τελος κατεληξαμε να αγορασουμε επιπλεον F-16 και Mirage-2000-5.

Ποτε θα αντιληφθουμε επιτελους πως ειναι εντελως ανοητη και ανωφελη πρακτικη η λεγομενη “διπλωματια των εξοπλισμων”??? Αυτο που μετραει ειναι οι επιχειρησιακες δυνατοτητες που προσφερει η επιλογη, η σχεση κοστους/αποδοσης και η εγχωρια μεταφορα τεχνογνωσιας. Οτι οπλικο συστημα αγοραζει η Τουρκια, επιδιωκει να μεγιστοποιησει τη μεταφορα τεχνογνωσιας, ωστε να αποκτησει δικες της τεχνολογικες δυνατοτητες, τοσο στον αμυντικο, οσο και στον πολιτικο χωρο.

Τελος, στα αρχικα σταδια μιας αντιπαραθεσης θα πρεπει να εχουμε τη δυνατοτητα να επφερουμε μαζικα πληγματα στον αντιπαλο γρηγορα χωρις να χρειαστει να θεσουμε σε κινδυνο αεροσκαφη και πληρωματα. Κατι τετοιο μπορει να γινει μονο με την αποκτηση βαλλιστικων πυραυλων (π.χ. των Ισραηλινων LORA), και βληματων κρουζ, τα οποια θα μπορουσαν να εκτοξευτουν απο φορτηγα. Ας συνεργαστουμε με καποια χωρα του εξωτερικου (π.χ. Ισραηλ, Γαλλια, Νοτιος Κορεα, Ταιβαν, Κινα, Ινδια κτλ) ωστε να κανουμε κατασκευη κατοπιν αδειας με μεταφορα τεχνογνωσιας στην Ελλαδα. Οι Τουρκοι κανουν συμπαραγωγη Κινεζικων βαλλιστικων πυραυλων εδω και 10 χρονια. εμεις γιατι δεν κανουμε οτιδηποτε σε αυτον τον τομεα???

Ας παρουμε για παραδειγμα τους βαλλιστικους πυραυλους LORA, Το κοστος καθε LORA συμφωνa με την Haaretz ειναι περιπου 800 χιλιαδες δολαρια.

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-israeli-army-mulls-buying-missiles-for-future-lebanon-conflict-1.5478564

Αντι να στειλουμε ενα σχηματισμο με 5 αεροσκαφη F-16 για να πληξει ενα στοχο, βαζοντας σε κινδυνο αεροσκαφη αξιας 40 εκ. δολαριων το καθενα (δηλαδη συνολικα 200 εκ. δολαρια συν τις ζωες των πιλοτων), θα μπορουσαμε να εκτοξευσουμε ταυτοχρονα 250 βαλλιστικους πυραυλους με το ιδιο κοστος (200 εκ.) ωστε να προκαλεσουμε τεραστια καταστροφη στον εχθρο.

Τελος, το S-400 εκτοξευει 2 πυραυλους για την αναχαιτηση καθε στοχου. Ο καθε πυραυλος του S-400 ειναι πιο ακριβος σε σχεση με ενα βαλλιστικο πυραυλο, καθως φερει ενεργο ερευνητη ρανταρ. Επομενως, ακομη και αν οι Τουρκοι προσπαθουσαν να αναχαιτησουν τους δικους μας βαλλιστικους πυραυλους, θα ξεμειναν εντελως απο βληματα.

Nasos

Ακριβώς έτσι. Το αεροπλάνο μεταφέρει, το όπλο κάνει την επίθεση.

NICKB

“…η Ελλαδα που ηθελε να κανει “διπλωματια των εξοπλισμων” και ο Σημιτης αποφασισε με πολιτικα κριτηρια να εξαγγειλει αγορα Eurofighter απο τη Γερμανια…”.

Μη ξεχνάς ότι με βάσει αυτή την εξαγγελία, η Ελλάδα πήρε τη δεκαετία του 2000 από την ΕΕ, γύρω στα 24δισ€. Το τι τα έκανε, φαντάζομαι ότι και τα προηγούμενα, αλλά δεν είμαι και σίγουρος…
Πάντως, σίγουρα μ’ αυτά αγοράστηκαν τα 30 F16Adv από τον ΚΚ (όχι ΚΚΚ). Γι αυτό τώρα οι Ευρωπαίοι ακούν Ελλάδα & εξοπλισμούς και βγάζουν σπυριά… (στέλνοντάς μας στη Κομισιόν).

Last edited 2 days ago by NICKB
GeorgeD

Έχω και εγώ την ίδια απορία-σκέψη για βαλλιστικούς πυραύλους. Θα ήταν ίσως ένα ωραίο θέμα για την Πτήση αν έκανε ένα θέμα για τους πυραύλους που υπάρχουν στην αγορά, τις δυνατότητες τους, το κόστος τους (ακριβώς το ίδιο και για αντιπλοϊκούς)

GeorgeP

Να παρουμε 3000-4000 τετοιους αντι για φρεγατες.
Και δεν κανω πλακα 🙂
Σιγα μην κουνηθει κανεις αν ξερει οτι θα του πεσουν 4000 πυραυλοι στο κεφαλι την αλλη ωρα!

KostisM

Καλησπέρα . Είναι λίγα τα 18 Rafale ? Και βέβαια είναι λίγα . Το θέμα είναι πόσα μπορείς να πάρεις . Βάζω στοίχημα ότι ένας από τους λόγους του παρόντος άρθρου είναι κάτι αναφορές για παραγγελία και F-35, μάλιστα κάτι ανέκδοτα δημοσιογραφικά του “μη ειδικού τύπου” για 6 μεταχειρισμένα F-35 που δημοσιεύτηκε , είναι προφανώς από ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη σημασία 6 μαχητικών από 6 φρεγάτες π.χ. ή ότι δεν διαβάσει ότι τα F-35 κοστίζουν σήμερα 45000 $/ώρα πτήσης .
Από την άλλη σαφώς το να έχεις 40 Rafale,122 F-16V και 24 Dash 5 είναι το ευκταίο. Αλλά είναι και το ρεαλιστικό? Η οικονομική πραγματικότητα της τελευταίας 10ετίας μας έκανε να κοιτάμε και τα οικονομικά και σε τέτοια ζητήματα δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε πια σαν να μπαίνουμε σε βιτρίνα και να ψωνίζουμε ότι μας αρέσει. Οι ανάγκες είναι πολλές. Έχετε κάνει εσείς οι ίδιοι για παράδειγμα εκατοντάδες άρθρα για το ΠΝ που θέλει ενίσχυση, αρκετά για τον ΕΣ που εξακολουθεί να έχει ανάγκες ενώ και η ΠΑ έχει και πολλές άλλες ανάγκες (ΣΑΕ, εκπση, μεταφορές κ.λ.π ) . Μπορούμε με τα δις που θα πέσουν για φρεγάτες π.χ. να πάρουμε άλλα 22 Rafale ? Ή οι έκτακτες συνθήκες του 2020-21 που λόγω κορονοϊού επέτρεψε την παρέκλιση από οικονομικές δεσμεύσεις ετών θα συνεχιστεί εσαεί μέσα στην 10ετία? Βάλτε και κάποιες οχλήσεις τώρα τελευταία από Βρυξέλλες για το που πάνε τα χρήματα για αμυντικές αγορές (οι γερμανοί δεν παίρνουν τόσα όσα παλιά και αντιδρούν στις δικές μας ενέργειες να σταματήσουν τις πωλήσεις κρίσιμων συστημάτων-βλέπε t.214- λέω εγώ και ας αντιδράσουν κάποιοι) και συμπληρώσαμε εμπόδια.
Τι μπορούμε να έχουμε χωρίς πολύ … αίμα ? Έχουμε ήδη 154 F-16. Εκτός την ριζική αναβάθμιση των 84 σε V να κάνουμε ότι μπορούμε και με τα άλλα. Τα πιο ακριβά απάρτια δηλ. 85+ radar APG-69 και άλλοι τόσοι MMC 7000/5000 υπάρχουν, η ύπαρξη του S/N 93-1045 σαν πρότυπο επιτρέπει την αναβάθμιση των υπολοίπων 38 bl.50 σε 50M χωρίς τεχνικές δυσκολίες και μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις, ενώ και η μερική έστω αναβάθμιση των αναλογικών πλην ικανών bl.30 πόσο θα κοστίζει ? Βάλτε και ότι αν χρειαστεί δομική αναβάθμιση (να μην ξεχνάμε ότι η ΠΤΗΣΗ έχει γράψει στο παρελθόν για Falcon Up/Star και επισκευές κινητήρα) οι αμερικάνοι το έκαναν για 2,4 εκατ.$/μονάδα. Πληροφορίες όμως λένε για υπόλοιπο >> 2000 ωρών των bl.30. Επίσης έχουμε 24 Mirage 2000-5. Δεν θα πέσει και η οικονομία έξω αν πάρουμε και άλλα 6 Rafale και γίνουν 24.
Οπότε θα έχουμε για την 10ετία : 154 F-16/24 M2000-5/24 Rafale ~ 200 μαχητικά (δεν σας αρέσουν οι στρογγυλοί αριθμοί ?). Αυτά σε συνδυασμό με αγορές όπλων που αναφέρατε, και να προσθέσουμε και μια εμμονή από νωρίς στον AGM-88G AARGM-ER που τώρα αναπτύσσετε, αλλά σε λίγα χρόνια με την προσθήκη ramjet υπόσχεται διπλάσια εμβέλεια έναντι των προηγούμενων εκδόσεων (300 χλμ., ότι πρέπει για τα βλήματα που έχουν τώρα τα S400). Μια και μας βεβαιώνετε ότι αποδεσμεύουν τα πάντα πια, με το αζημίωτο βέβαια.

Ioannis2

123Viper και 40rafale όσο ο Τούρκος δεν εχει F-35 φτάνει και περισσεύει. Μία απορία μιάς και δεν είμαι πολύ γνώστης , το FOS τι είναι;Και σόρι αν ακούγεται χαζό αλλά δεν εχω ιδέα τι είναι

tnt-am

Πολύ καλό άρθρο.
Συμφωνώ σε ένα στόλο ομοιογενές με 2 τυπους Μαχητικών F16V K RAFALE 2 μοίρες) με ΠΛΗΡΕΣ οπλικο φορτιο
και FOS.
Βέβαια για να γίνει το παραπάνω σενάριο απαιτούνται πάνω κάτω 4 δις € αν και εφόσον από δεσμεύονται (από ΗΠΑ βασικά) τα όπλα μακρου πληγματος.
Πάντως υπάρχει συμφωνία ή δέσμευση για αγορά F35 τα επόμενα 3 χρόνια.

Panos71

Δώστε στο πόπολο κι άλλα Ραφαλια αγαπητοί!!!
Ποια φου 35 συζητάμε τώρα;
Ας παρακαλέσουμε ευλαβικά την Γαλλία να μπούμε με μικρή έστω συμμετοχή στην έκτη γενιά κατευθείαν…και ως την παραλαβή, RAFALE και ξερό ψωμί.
Και λίγα παραπάνω από 40… ίσως 54 με 60 για τρείς μικρές μοίρες ποιο καλά!
Εννοείται ότι τα φου 16 και τα 123 V χωρίς ενδοιασμούς, ας γίνουν τα 30νταρια 50νταρια+ και κλείσαμε κύριοι.!

GeorgeP

Το προβλημα ειναι οτι τα Φ16 θα αναβαθμιστουν στην ΕΑΒ…
Δηλαδη τα 12 που θα μπουν το 2021 θα βγουν το 2031 και αν.

Κριμα παντως οσα μπαινουν ΕΑΒ.

Ελπιζω να τα πρωτα που θα στειλουν να ειναι απο αυτο που δεν πετανε, για να μην λειψουν. Και να μην στειλουν αλλα πριν βγουν τα πρωτα 12…

ANDREW

Στο σπίτι πρώτα βάζεις τα θεμέλια και μετά την σκεπή. Άρα, πρώτα τακτοποιούμε τα ήδη υπάρχοντα και τα κάνουμε πλήρως διαθέσιμα και αξιοποιήσιμα με όλα τα νέα όπλα που χρειαζόμαστε (spice 250/1000/2000, rampage, jassm er, jsow er c1 κλπ.) και μετά μπορούμε να ασχοληθούμε με το f35 και όχι μόνο, μιας και έρχονται και τα 6ης. Επίσης, εγώ θα ήθελα να δω πριν τα f35 να έρχονται MQ25 και MQ9-B SkyGuardian- SeaGurdian.

Πριν όμως από το 5ο ή 6ο γενιάς μαχητικό θα έπρεπε να έχουμε αναβαθμίσει ριζικά την αντιαεροπορική μας άμυνα και επιτέλους θα έπρεπε να αποκτήσουμε έναν πύραυλο για τους 2 ή και τους 3 κλάδους. Πόσο πιο οικονομικό θα ήταν να χρησιμοποιείς mica ir/em ng και στην αεροπορία και στο ναυτικό και στη ξηρά σε quad pack έκδοση. Εάν δεν μπορεί ο mica ng να γίνει quad pack, τότε υπάρχει και η λύση του camm/ camm er. Ο πρώτος τουλάχιστον είναι quad pack και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις νέες φρεγάτες και στον στρατό ξηράς. Ακόμα καλύτερα να βοηθούσαμε και εμείς στην ανάπτυξη του camm er, ώστε να μπορεί να μπει quad pack και να πέρναμε ένα ποσοστό της παραγωγής. Δεν χρειάζεται να μένουμε κολλημένοι στον essm blk 1/2. Στη τελική η ελληνική εταιρία θα μπορεί να συνεχίσει να έχει το ποσοστό παραγωγής που ήδη κατέχει. Μία άλλη ελληνική εταιρία θα μπορεί να έχει και για τον camm/ camm er. Καιρός είναι να υπάρξει πλουραλισμός. Επιπλέον, πόσο πιο βολικός θα ήταν ο camm/ camm er, όταν λόγω χαμηλότερο βάρους σε σχέση με τον essm, δεν θα προκαλούσε προβλήματα ευστάθειας των πλοίων, αλλά και φόρτου. Όταν ο essm ζυγίζει 225 kg x 32= 7,2 tn και ” ” x 64= 14,4 tn. Στον αντίποδα ο camm ζυγίζει 99 kg, άρα 99 kg x 32= 3,1 tn και ” ” x 64= 6,3 tn.

rrrrrrr

Plot twist: Δε πήραμε τα Rafale για να πάρουν κάτι και οι Γάλλοι που έχασαν τις Bellhara, παίρνουμε τις MMSC για να πάρει κάτι και η Lockheed που έχασε τα F35!

George

plot twist λίγο πριν την υπογραφή για Rafale βγαίνει ο Σταικούρας και λέει ότι έχουμε μόνο 200,000 για α/ε! Αγοράζουμε πολεμικούς ελεφαντες από Ινδία

Thomas

Από τους μικρούς όμως γιατί οι μεγάλοι με τους χαυλιόδοντες είναι ακριβοί και εκτός budget 🙂

Koulis

Μπορεί να μην είναι ελέφαντες αλλά κάτι άλλο….

fotis

Πολύ καλό το άρθρο και συγχαρητήρια στον συντάκτη.
Κατ’ αρχήν το σκεπτικό σας είναι σωστό και τεκμηριωμένο (εν μέρη).
Αναφερθήκατε στην Ινδία με τα 36 Rafale που αγόρασε και ότι κάτι θα ξέρει. Δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το τι θα έκανε αν της είχαν προσφερθεί τα F-35. Άλλωστε το γεγονός ότι προσπαθεί να μπει σε πρόγραμμα αεροσκαφών 5ης γενιάς μέσω των SU-57 τα λέει όλα.
Μιλήσατε για μεγάλους αριθμούς Ελληνικών αεροσκαφών και καλά κάνατε, αλλά δεν είπατε τίποτα για το τι θα γίνει αν μια μέρα οι ΗΠΑ άρουν την απαγόρευση του F-35 στην Τουρκία και ξεκινήσει να τα αγοράζει σε αριθμούς. Αυτό θα σημαίνει αυτομάτως ότι μόλις έχασες την ποιοτική σου υπεροχή στον αέρα με μία απλή άρση του εμπάργκο. Δεν θέλω ούτε καν να το σκέφτομαι, αλλά είναι πολύ πιθανό σενάριο. Ίσως και το πιο πιθανό.
Και τέλος όταν μιλάμε για το μέλλον της ΠΑ και γενικότερα για το μέλλον της άμυνας μας, τότε θα μιλάμε για αεροσκάφη 5ης γενιάς και όχι αναβαθμισμένα 4ης τα οποία μετά από αναβαθμίσεις τα κάναμε 4 και κάτι ψιλά. Το θέμα είναι να κοιτάζουμε πάντα το καλύτερο και να προσπαθούμε να έχουμε πάντα το ποιοτικό πλεονέκτημα από τη στιγμή που δεν μπορούμε να έχουμε το αριθμητικό. Το μέλλον της ΠΑ είναι μόνο η επόμενη γενιά αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων.
Ευχαριστώ.

christos_choris_a

Μαζί σου ! Η 5η γενιά είναι αναντικατάστατη. Η Ινδική οικονομία δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να αποκτά διάφορους τύπους αεροσκαφών όποτε το θελήσει. Εμείς δεσμεύουμε το μέλλον μας για 20-ετία με ανάλογες επιλογές.

fotis

Δεσμεύεις ένα κομμάτι από το οικονομικό σου μέλλον, Εξασφαλίζοντας την Ελευθερία σου και την εδαφική σου ακεραιότητα. Να τα λέμε όλα όχι τα μισά.

christos_choris_a

Εννοώ οτι παίρνοντας 40 Rafale λέμε αντίο στα F-35 ενώ η Ινδία μετά την αγορά 36 Rafale μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει και στην αγορά άλλων τόσων F-35.

NICKB

Όλοι λένε ότι τα RAFALE θα αντικαταστήσουν τα απλά Μ2000, αλλά ελάχιστοι σκέφτονται τι θα υποκαθιστά τα 12 F16 Blk50 adv+ που θα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε εκσυγχρονισμό (και που μέχρι να τελειώσει ο εκσυγχρονισμός τους, η υπεροπλία των F16 της ΤΗΚ θα είναι και Ποιοτική) ή τα 30+ F-4 AUP που δε ξέρω σε πόσα ακριτικά σημεία του Ελληνικού εναέριου χώρου θα έχουν τη δυνατότητα να πετάνε, λόγω σύγχρονων Τουρκικών βλημάτων Α/Α, συστημάτων Ραντάρ & Η/Π.

Last edited 2 days ago by NICKB
fotis

Το F-35 είναι το όπλο που αλλάζει ότι ξέραμε μέχρι σήμερα για μαχητικά αεροσκάφη. Είναι το όπλο που θα σου δώσει ξεκάθαρη αεροπορική υπεροχή χωρίς καμία σκέψη αμφισβήτησης από τους απέναντι για το ποιός κάνει κουμάντο στον αέρα.
Τα F-35 έπρεπε να ήταν εδώ από εχθές.

thanos2

4 EMB-145H αναβ/ση στα προτυπα Βραζιλιας [βλεπε αρθρο πτησης]
8 μοιρες viper[84+38+αγορα καινουριων,πωληση/ανταλλαγη των b30]=160 α/φ
3 μοιρες rafale[f3r/f4 μετ/να+καινουρια,ανταλλαγη/πωληση ολων των mirage]=60 α/φ
4 α/φ εναεριου ανεφοδιασμου
FOS+πακετο οπλων+ατρακτιδια
Πρωτα ενας ισχυρος στολος 220 α/φ που θα τα εχει ΟΛΑ κ θα ειναι αποτρεπτικος/φονικος
Το 2030,θα μπορουσαμε να παρουμε F35