Το πολεμικό ναυτικό της Δανίας πρόκειται να προμηθευτεί 46 πυραύλους επιφανείας – αέρος SM-2 Block IIIA, όπως κάνει γνωστό η DSCA. Το δανέζικο αίτημα απόκτησης των SM-2 Block IIIA συνοδεύει συναφής εξοπλισμός και υλικά. Εφόσον το πακέτο ενεργοποιηθεί στο σύνολό του, το κόστος θα φθάσει τα $152 εκατομμύρια.

 

Τους SM-2 Block IIIA θα αξιοποιήσουν οι τρεις φρεγάτες Α/Α Περιοχής κλάσης Iver Huitfeldt.

11 ΣΧΟΛΙΑ

  • Οι SM-6 δεν αποδεσμεύονται ακόμα, πιθανότατα block-IIIA ώστε να συμπληρώσουν απόθεμα που ήδη έχουν

   • Βασικά, έχουν αποδεσμευτεί από το 2017. Ειδικά για χώρες όπως η Δανία, δεν βλέπω που θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα. Δεν μιλάμε για κάτι εξωτικό. Κοτσαρανε τον ερευνητή του AIM-120 στον SM-2. Ειδικά όμως το θέμα πωλήσεων IIIA αντί IIIB, δεν το καταλαβαίνω. Κόστος;

    • Το μοναδικό έκδοχο του μοντέλου Block-IIIB που υφίσταται σήμερα, είναι βελτιστοποιημένο για χρήση από πλοία με το σύστημα Aegis. Συνεπώς, για τα δανέζικα πλοία που δεν είναι εφοδιασμένα με αυτό, ήταν λογικό να επιλεγεί το μοντέλο Block-IIIA η οποία προφανώς θα είναι και φθηνότερη (καθώς δεν διαθέτει μόνο αισθητήρα αντί διπλού στο Block-IIIB).
     Από εκεί και πέρα, στο SM-6 δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Σίγουρα είναι πολλά παραπάνω από αυτό που περιγράφετε, καθώς πέραν των πολλαπλών μεθόδων καθοδήγησης, του GPS κλπ., προσφέρει ακόμη διαμορφώσεις εναντίον διαφορετικών στόχων (συμπεριλαμβανομένων αντιβαλλιστικών και αντιπλοικών ικανοτήτων) που δεν διαθέτουν οι SM-2, αλλά και εμβέλεια κατά 50-60% μεγαλύτερη των τελευταίων. Η δε άτρακτος του βλήματος προέρχεται από τα SM-2ER και όχι από τα SM-2MR. Στην ουσία λοιπόν μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό βλήμα.

 1. Η τιμή κατασκευής που αναφέρεται στη wikipedia έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και αν ναι πως και δεν μας ενδιαφέρει αυτός ο τύπος πλοίου ;

 2. 3 εκ $ ο ενας. Δεν τους λες και φτηνους εκτος αν περιλαμβανουν επιπλεον υλικα στις προαιρεσεις…

 3. HELLAS οι Δανοί μας πρότειναν να πλοία τους αλλά εμείς δεν τα θέλαμε!!!!!!!!!!!!

  Οι Frem ήταν καλυτερές;;;;;;;;;;;;;

  • Έμενα ρωτάς; τι είμαι κανάς πολιτικός η υπεύθυνος εξοπλιστικών ; χαχαχα
   Σαν πλοίο αεράμυνας κερδίζουν οι Δανοί με διαφορά βεληνεκούς , ποσότητας, κόστος κτήσης και αριθμό αντιπλοϊκών πυραύλων. Τώρα όσο αφορά ραντάρ ανθυποβρυχιακό πόλεμο και scalp(κρούση δλδ) δεν γνωρίζω.

  • Αν όμως με ρωτάς προτιμώ τις ολλανδικές και ας είναι κομματάκι ακριβότερες από των Δανών αξίζουν τα λεφτά τους!
   Δεν νομίζω κάνεις στο πολεμικό ναυτικό να έχει θέμα και με τις ήδη υπάρχοντες φρεγάτες των ολλανδικών S(Έκτος του οτι γέρασαν)!

  • Πόσες χώρες στον κόσμο έχουν αγοράσει τις δανέζικες φρεγάτες ??
   Μα φυσικά η απάντηση είναι καμμία.
   Εμείς λέει δεν τα θέλαμε. Λες και είμασταν υποχρεωμένοι να τα θέλαμε…

   Παγκοσμίως οι κύριες αγορές οπλικών συστημάτων αποφασίζονται με πολιτικά κριτήρια.
   Δεν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για την αγορά δανέζικων φρεγατών από την Ελλάδα, όπως δεν υπάρχουν για την αγορά σουηδικών μαχητικών, κτλ.
   Η απόφαση υπέρ των γαλλικών φρεγατών πάρθηκε με πολιτικά κριτήρια γιατί οι γάλλοι μας παρείχαν πολιτική υποστήριξη στο θέμα των Σκοπίων. Με πολιτικά κριτήρια πάρθηκε και η απόφαση υπέρ των ΒΜΡ-3.
   Ακούς εκεί μας πρότειναν λέει οι δανοί τα πλοία τους και εμείς δεν τα θέλαμε…. α χα χα.

Comments are closed.