5 λόγοι γιατί η Τουρκία επιμένει τόσο πολύ στην αγορά ρωσικών πυραύλων (και στην έξοδο από το F-35);

40
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Του Αλί Ντεμιρντάς

Για να περιγράψει την σημερινή κατάσταση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, ο Τουρκικής καταγωγής συντάκτης του National Interest κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο 1964 όταν ο τότε πρόεδρος Λίντον Τζόνσον απαγόρευσε στον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Ίσμετ Ίνονου την επικείμενη τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στην Κύπρο, με πρόφαση τη διάσωση των τουρκοκυπρίων από τη «σφαγή» τους από τους Ελληνοκύπριους μαχητές της ΕΟΚΑ.

Η επιστολή που έστειλε ο Τζόνσον ήταν αυστηρή, γεμάτη απειλές και τελεσίγραφα ενώ υπενθύμιζε στον Ινονού ότι απαγορεύεται όπλα που παρασχέθηκαν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιηθούν σε τυχόν εισβολή, αλλιώς θα ακολουθούσε εμπάργκο ενώ κατέληγε ότι αυτή η επιλογή θα οδηγούσε σε δυσμενή θέση την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ.

Όπως τώρα, έτσι και τότε η Τουρκία απογοητευμένη στράφηκε στη Σοβιετική Ένωση για να αντισταθμίσει αυτές τις αμερικανικές μονομερείς ενέργειες. Η τουρκική επέμβαση στην Κύπρο τελικά όντως συνέβη το 1974 κι όντως ακολούθησε εμπάργκο όπλων, αλλά σύμφωνα με τον Ντεμιρντάς, το περιστατικό αυτό με τον Τζόνσον προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και θεωρείται ότι είναι η επίσημη ημερομηνία που άρχισαν να επιδεινώνονται οι διμερείς σχέσεις.

Πενήντα και πλέον χρόνια μετά, ο Πάτρικ Σάναχαν, (πρώην πλέον) αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ απέστειλε επιστολή στις 6 Ιουνίου 2019 στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, όπου αν και πολύ λιγότερο αυταρχικός σε σχέση με τον Τζόνσον, η επιστολή του όμως ήταν εξίσου γεμάτη από σοβαρές προειδοποιήσεις, ευγενικά περιγράφοντας τις συνέπειες της επικείμενης προμήθειας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Όπως υπογραμμίζει εύλωττα ο Ντεμιρντάς, εάν η επιστολή του Τζόνσον το 1964 ήταν η αρχή της κατάρρευσης των διμερών σχέσεων, τότε η επιστολή του Σάναχαν είναι το ορόσημο που προειδοποιεί ότι οι διμερείς σχέσεις πρόκειται να φτάσουν στον πάτο.

Το θέμα λοιπόν είναι γιατί η Τουρκία είναι τόσο ανένδοτη για την απόκτηση ρωσικών όπλων, που θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη ρήξη στις διατλαντικές σχέσεις; Η απάντηση σύμφωνα με τον Ντεμιρντάς είναι τόσο πολιτική όσο και τεχνική.

1) Για να το πούμε απλά, η αντίληψη της Τουρκίας στην εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο σχετικά με τις περιφερειακές της απειλές είναι εντελώς διαφορετικές από αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών, πράγμα που έχει φανεί στην διαφορά ενεργειών στις αντίστοιχες περιφερειακές εντάσεις και συγκρούσεις σε τρεις γειτονικές χώρες της Τουρκίας, το Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν. Ιδιαίτερα όμως ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας ήταν ο παράγοντας που ανέδειξε σαφώς τις αποκλίσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα, η αμερικανική επιμονή στη δημιουργία και την άνευ όρων στήριξη μιας αυτόνομης κυριαρχούμενης από Κούρδους οντότητας (σ.σ. Αναφέρεται στην YPG) στη Συρία που η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως θέμα κορυφαίας ανησυχίας για την εθνική της ασφάλεια ώθησε την Άγκυρα προς τη Μόσχα, η οποία βρήκε την ευκαιρία να φανεί σαν να μπορεί να καλύψει περισσότερο τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια της.

Εξάλλου ο πρόεδρος Τραμπ φανερά απείλησε την Τουρκία ότι θα καταστρέφονταν η οικονομία της Τουρκίας εάν έκανε επίθεση στους Κούρδους στη Συρία, φανερώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα δίσταζαν να θυσιάσουν εύκολα την Τουρκία και μάλιστα για χάρη ακόμα και μίας οντότητας που δεν ήταν καν κράτος.

2) Επιπλέον ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει προσωπικά θέμα εμπιστοσύνης με την Ουάσινγκτον αφού έχει κατ ‘επανάληψη κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι συνεργάστηκαν με τον Τούρκο ιερέα Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται στις ΗΠΑ για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

3) Έπειτα υπάρχει η διαρκής ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα γύρω από το νησί της Κύπρου σε σχέση με τα ανακαλυφθέντα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν πριν μερικά χρόνια. Η Κύπρος, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών από την μία πλευρά κι η Τουρκία από την άλλη βρίσκονται σε μία σταθερή πορεία σύγκρουσης σχετικά με την έκταση της ΑΟΖ της κάθε χώρας.

4) Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι τα επανειλημμένα εμπάργκο όπλων από χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δημιουργήσει ένα κενό ασφαλείας, η Τουρκία αποφάσισε να ενισχύσει την οικοδόμηση της δικής της εγχώριας αυτόνομης αμυντικής βιομηχανίας. Εξάλλου η Άγκυρα αντιμετώπισε μία πικρή πραγματικότητα όταν χρειάστηκε δικά της αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας, αλλά η Γερμανία το 2015, απέσυρε πρόωρα τα συστήματα Patriot από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, επικαλούμενη “υψηλό κόστος”.

Ωστόσο η μεταφορά τεχνολογίας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη μίας τέτοιας αυτόνομης αμυντικής βιομηχανίας. Για παράδειγμα, η Τουρκία κατάφερε να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα επιθετικών ελικοπτέρων (ATAK) τα τελευταία δέκα χρόνια, χάρη στη συμφωνία μεταφοράς τεχνολογίας με την ιταλική AgustaWestland.

Για σύγκριση, η αμερικανική κυβέρνηση χρειάστηκε δεκαεπτά μήνες για να υποβάλλει (καινούρια) προσφορά της για την πώληση πυραύλων Patriot, κι όταν το έπραξε, ήταν χωρίς προσφορά για μεταφορά τεχνολογίας, που ουσιαστικά ήταν κι ο λόγος της απόρριψης της πρότασης.

5) Τέλος, η Τουρκία διαπίστωσε ότι χρειάζεται τη Ρωσία στη Συρία ως ένα είδος αντίβαρου στις μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ στην περιοχή, αν και αρχικά είχε δει την κάθοδο της Ρωσίας στα «θερμά ύδατα» με μάλλον αρνητικό μάτι, που κάποια στιγμή κλιμακώθηκε στην κατάρριψη ενός ρωσικού Su-24 από τουρκικό F-16.

Για παράδειγμα, η επίθεση στο Αφρίν στις αρχές του 2018 κατέστη δυνατή με την έγκριση και συνδρομή της Ρωσίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σημαντικό χτύπημα στην YPG, που η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ, που με την σειρά του το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποδειχθεί στην πράξη, τουλάχιστον προς το παρόν, πολύ πιο αξιόπιστος σύμμαχος για τον Ερντογάν, φαντάζει πολύ απίθανο ο Ερντογάν να ακυρώσει την προμήθεια των S-400. Σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκία θα έχανε όλα της τα πρόσφατα κέρδη στην περιοχή της Συρίας για τα οποία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα.

Η ουσία είναι ότι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει γίνει πολύ πιο ανεξάρτητη στην εξωτερική της πολιτική και αρνείται να υποβληθεί σε έλεγχο και καταναγκασμό από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Κι όταν οι ΗΠΑ αρχίζουν να πιέχουν την Τουρκία, αυτό απλώς την οδηγεί πιο κοντά στην Ρωσία.

Όπως καταλήγει ο Ντεμιρντάς, αυτός ο φαύλος κύκλος δείχνει μία τάση προς μονιμοποίηση της ρήξης μεταξύ των δυο χωρών.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
sotbak
Member
Famed Member
sotbak

πως αλλάζουν οι καιροί

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

πρέπει να αλλάξετε …
μέχρι πότε η δουλεία;

Thras
Member
Famed Member
Thras

Μην ανησυχείς για εμάς.
Παρακολουθούμε τη δική σας μετάβαση.
Συνεχίστε την πορεία σας απερίπαστοι!

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

ας δοκιμάσουμε γείτονα και εμείς αυτό που αποτελούσατε εσείς για δεκαετίες……

Panos71
Member
Noble Member
Panos71

Και εσυ πρεπει να αλλάξεις.
Μεχρι ποτε η μ@λ@κι@;;;

Chris
Guest
Chris

“η Τουρκία διαπίστωσε ότι χρειάζεται τη Ρωσία στη Συρία ως ένα είδος αντίβαρου στις μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ στην περιοχή”. Η φράση αυτή δείχνει τον παραλογισμό της Τουρκίας να θεωρεί τον εαυτό της ισοδύναμο παίκτη με τις ΗΠΑ στη γεωπολιτική σκακιέρα. Όσο αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού καντονιού στη Συρία όντως αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την Τουρκία και είναι πολύ δύσκολο να υποχωρήσει από τη θέση της σε αυτό το ζήτημα. Από την άλλη Ισραήλ και ΗΠΑ χρειάζονται ένα κουρδικό κράτος στην περιοχή ως πραγματικό σύμμαχο και όχι έναν αχόρταγο εκμεταλευτή όπως ήταν η Τουρκία τόσα χρόνια, οπότε και αυτοί… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

Η αναφορά στο παρελθόν καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει: η επιστολή Τζόνσον του ’64 αρχή κατάρρευσης διμερών σχέσεων ;;;;;; Απο το 1950 ως το 1975 η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Τουρκία έφτασε τα 13 bn $ σε σημερινές τιμές. Αν κατέρρεαν πως φτάσαμε στην εισβολή του ’74 με την ενεργή συμμετοχή (όχι απλά ανοχή) των Η.Π.Α. ; Και αν δεν είχαν αρχίσει να καταρρέουν δηλαδή οι σχέσεις τους, που θα είχαν φτάσει ; Λεμεσό ; (Το εμπάργκο που ακολούθησε κράτησε 4 χρόνια, καθώς το ’78 ο Κάρτερ το πήρε πίσω αφού πέρασε απο τη Γερουσία στις… Read more »

TurkO
Guest
TurkO

6 – F35 is too expensive.

Can
Guest
Can

Yes and it has other serious Problems.
Here is a analysis from a Turkish Air Force Major General why it is a blessing for Turkey when US F-35 to Turkey
Turkey signed in 2007 a contract with the US and is forced to heavy compensation which occurs when Turkey withdraws from the Program and the Industrial partipation.
The F-35 will suck heavy costs for maintenance has availability of 30 Percent and will make US firms rich and the users dependent for decades.

Sorry unfortunately in Turkish:
https://youtu.be/DTDEljciigY

Thras
Member
Famed Member
Thras

I’m sure TF-X will be much better. Stick to that wink

Can
Guest
Can

Even If TFX will be inferior then F35 (quite possible) it will be at least better then F-16 V and will have some Stealth elements and artificial Intelligence, with abilities to control UAVs. So i would rather have 300 of TFX, then the expensive and US dependent 120 F-35.

Thras
Member
Famed Member
Thras

The most probable senario is to have 5 prototypes and zero TF-X fighters after 20 years and some 20 billion $ (the money will go to government friends cool ).

Saying it will be better than F16V is just popping out of your head. Can you back your story?

Pantelis
Member
Pantelis

Yes, of course. Turkey is a country that traditionally builds excellent aircrafts that have the most up to date technological advances in the world. The last turkish aircraft has sold 5000 pieces worldwide and is getting upgraded every few years from the most experienced scientists and technicians in the world. Do you understand now why Turkey’s TFX will be amazing and that F16V win be much inferior to it?

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Then again, so is an Anadolu strike group…

Δημήτρης
Guest

Τελικά το που θα κάτσει η μπίλια δεν το ξέρει ακόμα κανείς κι ας φαίνεται ότι γέρνει προς Ρωσία μεριά. Φαίνεται όμως και κάτι άλλο. Ότι κυνδινεύει και η Κυπριακή ΑΟΖ όσο την αφήνουν οι Κύπριοι στην όρεξη της Τουρκίας της Βρετανίας. Πρέπει να ανακυρήξει ΑΟΖ τώρα αμέσως διαφορετικά κυνδινεύει όλος ο Ελληνισμός. Μπορεί να θεωρηθεί άσχετο με το άρθρο αλλά καταβάθος και άν το δούμε ψύχραιμα για να μην φτάσει η Αμερική να απολέσει ένα τεράστια συμαντικότατο οικόπεδο για τα μάτιά του ξανθού εύκολα τότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι η ξέφραγη Κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να εξυπηρετήσει την Αμερική ώς… Read more »

SKYHOOK47
Member
Active Member
SKYHOOK47

Δύο απορίες εδώ : 1) Τί αεροπλάνα θα τοποθετηθούν στο Anadolu;;;
2) Με δεδομένο ότι το νέο Τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής αεροσκάφος που παρουσίασαν στο Παρίσι, χρειάζεται τουλάχιστον 10 χρόνια μέχρι να καταστεί επιχειρησιακό,μήπως θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει ως ενδιάμεση λύση ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 που διαθέτουν;;; Εάν δεν το κάνουν η δική μας Π.Α. θα αποκτήσει ποιοτική υπεροχή απέναντι στην Τουρκική Π.Α. αφού εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 που διαθέτουμε.
Είμαστε σίγουροι ότι οι Τούρκοι επιθυμούν να δουν τη δική μας Π.Α. να αναβαθμίζεται ποιοτικά;;;; Μήπως τελικά θα τα πάρουν τα F-35;;;;;

Can
Guest
Can

4 Batteries of S-400 and another option for additional 4 Batteries and the current fleet of TAF are enough for the next 10 years.
Even if F-16 parts gets sanctioned, Turkey has a big Stock and can cannibalize some Jets. Even Iran managed to have F-14 flying 20 years after sanctions.
And i guess as Putin mentioned they have plans for other arms deals.
The S-400 is probably just the door opener.
I hope for S-350 and BUK-M3 tu supplement S-400 and Korkut SAM.

Thras
Member
Famed Member
Thras

I trully wish you get all the Russian systems you propose!

x-m
Member
Famed Member
x-m

Iran is a model to you , niiiiiice grin

In the meantime: https://ahvalnews.com/foreign-investment/us-aerospace-manufacturer-throws-towel-turkey-operations

Keep walking !!!!

Can
Guest
Can

Wow, so after the facility was opened in 2009 in Turkey, they suddenly realized after 10 years that they make not good quality there…
I am sure this decision is not political smile

x-m
Member
Famed Member
x-m

No. the decision IS political but it indicates that turning your back to uncle Sam is not going to be easy and without consequences both political and mainly economical.

Pantelis
Member
Pantelis

And how do you know that the political decision all those years was to keep the facility open although it was causing many problems to the maintenance of the aircrafts?

SKYHOOK47
Member
Active Member
SKYHOOK47

To rely only on four S-400 batteries and to resort to canibalisation in order to keep your F-16 fleet just airworthy is not a wise move in my opinion. If you are hoping that Putin will sell you airplanes please ask yourself: Will the new aircraft be compatible with our NATO standards airbases facilities??? Will the new aircraft be able to fit into the current hardened shelters we are using??? If not ,how long and at what cost will this be possible???? I think that your President is walking on slippery ground… And I have still no answer about what… Read more »

aristodimos.mieza
Member
aristodimos.mieza

Δεν τους ενδιαφέρουν τα Φ35 γιατί δεν θέλουν να κάνουν πόλεμο. Τη να τα κάνει τα αεροπλάνα αφού δεν έχει πιλότους, αλώστε από εδώ φαίνεται και η ανάλογη συμπεριφορά της στους ιπτάμενους και γενικά στο στράτευμα. Πήραν μερική τεχνογνωσία από τα Φ35 και θέλουν να κάνουν ένα αεροπλάνο 4+ γενιάς όπως τα γαλλικά τα σουηδικά τα ρώσικα. Δεν θέλει να γίνει ΗΠΑ θέλει να γίνει Γαλλία Ρωσία Γερμανία Αγγλία. Μέχρι τότε θέλει ασφάλεια στο σπίτι της με τους σ400 και με τα λεφτά που θα περισσέψουν από την ακύρωση των Φ35 θα κάνει τα δικά της αεροπλάνα. Τα φ16 θα… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Ριψοκίνδυνη λογική. Μου θυμίζει τη δική μας…

Για φαντάσου σε 5 -10 χρόνια να αποφασίσουμε ότι δεν θα είμαστε υποχωρητικοί και καρπαζοεισπράκτορες. Τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ στραβά, πολύ γρήγορα!

x-m
Member
Famed Member
x-m

Δεν θα το αποφασίσουμε ποτέ !! Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτοί που μας κυβερνούν είναι εκβιάσιμοι.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

μέχρι να το πετύχουν αυτό θα έχουμε αισθητή ποιοτική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο για να μην πω και πάνω από τα μικρασιατικά παράλια….

photographix
Member
Trusted Member
photographix

Απο ποιον κινδυνευει η τουρκια που δεν θελει να κανει πολεμο και καιγεται για S400 και χρειαζεται απο αερος ασφαλεια στο σπιτι της? Aπο τους κουρδους?…..

Βαγγέλης
Guest
Βαγγέλης

Γιατί μάζεψαν αρκετά ροδάκινα για να τους δώσουν

Filippos
Member
Active Member
Filippos

Το άρθρο μιλάει για πολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους και ξεχνάει τους τακτικούς/ επιχειρησιακούς: οι S-400 τακτικά είναι πιθανόν πιο χρήσιμοι από F-35. Για την ακρίβεια ακόμη και F-35 να αποκτούσε η Ελλάδα, υπάρχει σοβαρή υποψία πως το σύστημα θα τα αναχαίτιζε σε ασφαλείς αποστάσεις σε σχέση με στόχους στα μικρασιατικά παράλια και την περιοχή Ανατολικής Θράκης- Κωνσταντινούπολης. Επίσης από μόνο του το ραντάρ του συστήματος είναι πολύτιμο για λόγους επιτήρησης.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Περίπου το ίδιο σκεφτόμουν και εγώ. Αν οι Τούρκοι έπαιρναν μόνο F-35 και όχι αντιαεροπορικά μακράς εμβέλειας, θα υπήρχε η εξής κατάσταση (στο extreme της για το παράδειγμα, όχι ότι απαραίτητα θα συνέβαινε κιόλας). Με F-35, χωρίς S-400: -Η Ελλάδα θα σήκωνε περίπου 150 αεροπλάνα (F-16, M-2000) και η Τουρκία τα F-35 (έστω 20). Τα μη στελθ αεροπλάνα της Τουρκίας δεν θα μπορούσαν να είναι πάνω από το Αιγαίο λόγω αντιαεροπορικής ασπίδας της Ελλάδος. -Αποτέλεσμα: Τα Ελληνικά θα απέφευγαν εμπλοκές με τα F-35 και τα προκαλούσαν συνέχεια ζημιές στην ενδοχώρα, στο ναυτικό, στο πεζικό της Τουρκίας. Τα F-35 της Τουρκίας… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Πως αποφεύγει κανείς εμπλοκή με αεροπλάνο που δε μπορεί να δει;

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

δεν έχει πιστοποιηθεί ότι το Σ-400 μπορεί και σε ποια απόσταση να ανιχνεύσει Α/Φ με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας.

Filippos
Member
Active Member
Filippos

Συμφωνώ αλλά η θεωρία είναι ότι οι S-400 αναπτύχθηκαν για αυτόν ακριβώς τον λόγο (έγκαιρη προειδοποίηση και αναχαίτιση τέτοιων απειλών) . Αρκετές αναλύσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο συνδυασμός ραντάρ και πυραύλων του συστήματος κάνει καλά την δουλειά του και σε αυτόν τον τομέα- υπενθυμίζω επιπρόσθετα την αναχαίτιση βλημάτων (πιθανόν περιλαμβάνονται και οι SCALP). Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συζήτηση δεν θα έχει μεγάλη σημασία μέχρι η Ελλάδα να πάρει F-35.

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Τα 5 επιχειρήματα ενός Τούρκου…… Και ενός Έλληνα: 1) η Τουρκία θέλει να αναγορευτεί τοπική υπερδύναμη και προσκρούει στην ηγεμονία των ΗΠΑ αλλα και την γειτνίαση του Ισραήλ 2) η Τουρκία πιστεύει οτι έφτασε η ώρα για την πραγματοποίηση του «εθνικού όρκου» -μεγαλοϊδεατισμός 3) πραγματικά τα κονδύλια του F-35 θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην ανάπτυξη του TFX (ισως δεν θα έπρεπε να τους περίπαίζουμε για αυτο) 4) οπως οι Έλληνες δίνουν σημασία στην διαφοροποίηση πηγών εξοπλισμού ετσι κάνουν και οι Τούρκοι γιατι ποτε δεν ξερεις….. (μην “σβήσουν») 5) αεροπορία έχουν ισχυρή ούτως η άλλος και τελικα η ανάπτυξη πυραύλων και… Read more »

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Καλησπέρα σε όλους!! Η εκτέλεση της κυβίστησης έχει ορίζοντα μικρο ,4 ήμερες μόνο!! Ήδη νομίζω ότι ψάχνουν τρόπο σερβιρίσματος για να μην αμαυρωθεί η εικόνα της υπερδύναμης Τουρκίας και του Σουλτάνου. Σε περίπτωση που τελικά κρατηθεί διαφορετική στάση θα μου προκαλέσει μεγάλη έκπληξη!!
Υ.γ Τα ίδια έκαναν και στον Β παγκόσμιο πόλεμο στους Γερμανούς και τους συμμάχους…και την τελευταία ημέρα μπήκαν στον πόλεμο!!!Τους κορόιδεψαν όλους και πολύ μάλιστα.

x-m
Member
Famed Member
x-m

Δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι δηλώσεις που έχουν γίνει εκ μέρους των τούρκων ήταν σε υψηλούς τόνους και πέραν των άλλων πιο σημαντικών παραμέτρων θα πρέπει να “πουλήσουν” τη μεταστροφή σε ένα κοινό που κατά 70% επικροτεί τη στροφή στη Ρωσία.

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Ναι έχεις δίκιο εν μέρη στο ότι το AKP έχει στρέψει την Τούρκικη κοινή γνώμη εναντίον των ΗΠΑ. Αυτό όμως διορθώνεται πολύ εύκολα όταν τα media έχουν να παρουσιάσουν κάτι που θεωρείτε ως νίκη. Κατόπιν ακολουθούν άλλη τακτική και στρέφουν τον κόσμο ανάποδα. Πάρε για παράδειγμα εμάς. Αν έλεγες ότι συμπαθείς τους Αμερικάνους μετά το 1974 μπορεί να σε κρέμαγαν στο Σύνταγμα ως δοσίλογο.Το κλίμα άλλαξε μετά την οικονομική κρίση και κυρίως με την στάση της Αμερικής απέναντι στους Ευρωπαίους.Η κοινή γνώμη μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί μέσω των media.Από την άλλη δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ώρες απελευθέρωσαν έναν… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

Όσον αφορά την κοινή γνώμη, ναι , μπορεί να γίνει όπως το λέτε. Αλλά έχουν ειπωθεί πολλά και ενίοτε βαριά λόγια εκατέρωθεν. Μόνο αν φανεί ότι για κάποιο λόγο κάνει πίσω η Ρωσία φαντάζομαι υπαναχώρηση απο την αγορά.

photographix
Member
Trusted Member
photographix

Σημειολογια ισως, απλα να ξαναρωτησω, αληθευει η ιστορια της αναχαιτισης ελληνικων F-4E που οδευαν προς την Κυπρο απο F14? ….