51 χρόνια από τη βίαιη καταστολή της “Άνοιξης της Πράγας”

18
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

“Άνοιξη της Πράγας” του 1968 είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για το σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας με επικεφαλής τον Alexander Dubček επιχείρησε να εκδημοκρατίσει το έθνος και να μειώσει το στραγγαλισμό που είχε επιβάλει η Μόσχα. Η Άνοιξη της Πράγας τελείωσε με τη σοβιετική εισβολή, την απομάκρυνση του Dubček από τη θέση του αρχηγού κόμματος και το τέλος των μεταρρυθμίσεων στην Τσεχοσλοβακία.

Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά στην Τσεχοσλοβακία εμφανίστηκαν τον Μάιο του 1966 με πολλούς να καταγγέλλουν ότι η Σοβιετική Ένωση εκμεταλλευόταν τον λαό. Πρώτοι οι πολίτες στη Σλοβακία διαμαρτυρήθηκαν προς την κυβέρνηση της Πράγας, που επιχείρούσε να “καταστείλει” την τοπική αυτονομία που απολάμβαναν. Η αδύναμη οικονομία επιδείνωσε την κατάσταση και καμία από τις μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν δεν λειτούργησε. Οι εργάτες είχαν πολλά παράπονα για τις συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, ενώ οι αγρότες ήταν αναγκασμένοι να ακολουθούν τις γραμμές του Κόμματος σε ό, τι αφορά την καλλιέργεια και την καινοτομία.

Τον Ιούνιο του 1967, υπήρξε ανοικτή κριτική προς τον αρχηγό του Κόμματος Antonin Novotný, στο Συνέδριο της Ένωσης Συγγραφέων. Τον Οκτώβριο του 1967, ξεσπούν διαδηλώσεις φοιτητών, ενώ στις αρχές του 1968, ο Novotny αντικαταστάθηκε ως πρώτος γραμματέας του Κόμματος από τον Dubček.

Στις 5 Απριλίου 1968, ο Dubček ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που περιελάμβανε τροποποιήσεις στο σύνταγμα της Τσεχοσλοβακίας που θα επανέφεραν έως ένα βαθμό την δημοκρατία και περισσότερες προσωπικές ελευθερίες.

Ο Dubček ανακοίνωσε ότι ήθελε να παραμείνει το Τσεχικό Κομμουνιστικό Κόμμα το κυρίαρχο κόμμα στην Τσεχοσλοβακία, αλλά παράλληλα να καταργηθούν οι ολοκληρωτικές πτυχές του. Τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Τσεχοσλοβακία θα είχαν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν την πολιτική του, σε αντίθεση με την παραδοσιακή τυφλή αποδοχή της κομματικής γραμμής. Ο Dubcek, ανακοίνωσε επίσης το τέλος της λογοκρισίας και αναγνώρισε το δικαίωμα των Τσέχων πολιτών να επικρίνουν την κυβέρνηση. Οι εφημερίδες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και παρουσιάζουν ρεπορτάζ σχετικά με την ανικανότητα της κυβέρνησης και τη διαφθορά.

Ο Dubček ανακοίνωσε επίσης ότι οι αγρότες θα έχουν το δικαίωμα να σχηματίζουν ανεξάρτητους συνεταιρισμούς, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν εντολές που προέρχονται από μια κεντρική αρχή. Στα εργατικά συνδικάτα δόθηκαν αυξημένα δικαιώματα διαπραγμάτευσης για τα μέλη τους. Ο Dubček διαβεβαίωσε τη Μόσχα ότι η Τσεχοσλοβακία θα παρέμενε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Leonid Brezhnev δεν πείστηκε και τη νύχτα της 20ης προς 21 Αυγούστου, στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία για να εδραιώσουν εκ νέου την εξουσία της Μόσχας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των στρατευμάτων προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση, αλλά για δημιουργηθεί η εντύπωση πως ολόκληρο το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ήταν ενάντια στις προθέσεις των Τσεχοσλοβάκων, συμπεριελήφθησαν τμήματα πολωνικών, ανατολικογερμανικών, ουγγρικών και βουλγαρικών στρατευμάτων. Η συνολική δύναμη καταστολής ανήλθε σε 20 μεραρχίες πεζικού, 2.000 άρματα μάχης και 800 αεροσκάφη. Σαφώς ο στρατός της Τσεχοσλοβακίας δεν είχε την ικανότητα να αντισταθεί σε μια τέτοια δύναμη, και η βίαιη καταστολή θα πετύχαινε το σκοπό της, αφήνοντας πίσω της δεκάδες νεκρούς.

Οι μεταρρυθμίσεις του Dubček εγκαταλείφθηκαν και ο ίδιος συνελήφθη και στάλθηκε στη Μόσχα. Από εκεί αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις και παρά το γεγονός ότι λίγο αργότερα επέστρεψα στη Πράγα, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον Απρίλιο του 1969.

Η Άνοιξη της Πράγας απέδειξε ότι η Σοβιετική Ένωση δεν ήταν διατεθειμένη να επιτρέψει αποσχιστικές σκέψεις και πράξεις στις χώρες που βρίσκοντας στη σφαίρα επιρροής της. Τα σοβιετικά άρματα μάχης που κατέβηκαν στους δρόμους της Πράγας, δεν άφηναν πολλές επιλογές στους διαφωνούντες με αποτέλεσμα την άμεση καταστολή. Συνολικά, 137 πολίτες θα σκοτωθούν και άλλοι 500 θα τραυματιστούν.

 

Πρώτη δημοσίευση 21/8/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Epam Papas
Guest
Epam Papas

Eνώ η “δημοκρατική” δύση επέτρεπε αποσχιστικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα στο Βιετνάμ, στην Λ.Αμερική για να μην πούμε για την χώρα μας…

Rantaplan
Guest
Κωτσος

Ναι , επρεπε να αφησουμε το Βιενταμ να πεσει στους Κινεζους .Το ιδιο και την Κορεα , για να ακολουθησει το λαμπρο μελλον της Βορειας! . Απολαυσε τωρα την ελευθερη διακινηση ιδεων εδω μπροστα στο ΔΙΚΟ σου pc , χωρις να φοβασαι μην χτυπησει η πορτα!

Pedantic
Guest
Pedantic

Είναι ένας και πλέον χρόνος μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και η δημοκρατική Δύση δεν καταδίκασε την κατάλυση των συνταγματικών ελευθεριών στην Ελλάδα, αλλά ενοχλήθηκε από την καταστολή της Άνοιξης της Πράγας. Η δε Σοβιετική Ένωση αναγνώρισε το καθεστώς της 21ης Απριλίου και οι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις συνεχίστηκαν απρόσκοπτα.

Rantaplan
Guest
Κωτσος

Μην συγκρινετε τα ασυγκριτα αγαπητε. Ο ανατολικοι πολυβολουσαν και πυροβολουσαν με αρματα αμαχους.Πλατεια Τιεν αν Μεν κανενα σχολιο? Απορω πως νοηομονες ανθρωποι μπαινουν καν σε συγκριση των δυο , με το ενα να εχει καταρευσει….! Φιλοι μου , ευτυχως ειμαστε ενα δυτικο κρατος , με τις ατελειες του , για τις οποιεσ μπορουμε ΑΝΟΙΚΤΑ να συζηταμε! Αυτα!

Pedantic
Guest
Pedantic

Οι δημοκράτες των ΗΠΑ έριχναν λουλούδια στο Βιετνάμ και υποστήριζαν καθεστώτα στην Λατινική Αμερική που ήταν υπεύθυνα για τον θάνατο και τους βασανισμούς χιλιάδων ανθρώπων. Ατέλειες…
Give me a break!

Stavrogin
Guest
Κωνσταντίνος

well said! που λένε και οι φιλοι και συμμαχοι αγγλοσάξωνες

jimeta
Guest
jimeta

Ρε αφηστε την καραμέλα και το παραμύθι των συνταγματικών ελευθεριών,ελεύθεροι είμαστε αν δεν έκανες φασαρίες δεν σε πειράζανε,ασφάλεια είχαμε κτλ,και όσοι ήταν και καλά εξορία στην μακρόνησο αν υπόγραφες δήλωση μεταμέλειας αμέσως σε φέρνανε πίσω στην οικογένεια σου δεν σε πειράζανε,θέατρο παίζανε στην μακρόνησο,τον μίκυ τον εξορίσανε στην ζάτουνα σε ένα χωριό της Αρκαδίας στην Γορτυνία και έγραφε μουσικούλες,τα υπόλοιπα ρετάλια πολιτικοί αυτοεξορίστηκαν σε Γαλλιες ,Σουηδίες κτλ και κάνανε ντότσε βίτα,και μετά ήρθανε στην μεταπολίτευση σαν εθνοσωτήρες και μετά 30-40 χρόνια μας φέρανε στην κατάντια αυτή που είμαστε οι “σωτήρες δημοκράτες” του έθνους.

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Στο Νοτιο Βιετναμ οπου εισεβαλε ο Κομμουνιστικος Βορρας?

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Εγώ πάντως θυμάμαι ένα Βόρειο Βιετνάμ, μόνο του, ανεξάρτητο, στην ησυχία του, να την πέφτει στο γειτονικό του Νότιο. Νομίζω άλλος ήταν που δεν ανεχόταν την απόσχιση.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Ο καπιταλισμός και η δημοκρατία δεν φέρανε τον παράδεισο στην γη. Οι δυτικοί ουκ ολίγες φορές κάνανε *******ς

Το άρθρο δεν κάνει όμως κάποια σύγκριση. Δεν κάνει καν κριτική και σχόλια. Απλά αναφέρει ένα σημαντικό γεγονός που έγινε υπό των ιμπεριαλιστών σοβιετικών.

Εσύ που θίχτηκες όμως και ένιωσες την κοσμοθεωρία σου να απειλείται, άρχισες τις συγκρίσεις….

Stavrogin
Guest
Κωνσταντίνος

πραγματι το αρθρο δεν κανει συγκρισεις κι ότι αναφέρει αλήθεια είναι. Ωστοσο δεν ειναι κακό να αναφέρονται και τα κακως κείμενα της δύσης την ιδια εποχής. Το αφηγημα του καθε αντιπάλου πχ δυσης-σοβιετικών εμπεριεχει μια ηθική κρίση εμεις καλοί- εσείς κακοι αλλά οι διαφορες συγκρουσεις και δράσεις ήταν κατ εξοχήν ανηθικες απο όπου κι αν προήλθαν και το ειδος κ μεγεθος της βίας ήταν αναλογο του πολιτισμου του καθενος. Αυτο το αυτονόητο συμπέρασμα φαινεται πως διαφεύγει ακόμα απο πολλούς και μερικοι μπαινουμε στον πειρασμό να το θείξουμε.

G...
Member
Noble Member
G...

Γιατι δεν κανεις μια σύγκριση μεταξύ δυτικων και ανατολικων πολιτων? Οι μεν ειχαν δικαιωματα οι δε ανατολικοι αν τα ζητουσαν τους πηγαιναν μια βολτα για καμια 15αρια χρονια στην Σιβηρία να στρωσουν χαρακτηρα. Καμμια φορα και χωρις αιτια. Οι διωξεις επι σοβιετικης εποχης ηταν επικου μεγεθους. Μηπως το αμφισβητεις αγαπητε?

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Αυτό που λες σημαίνει ότι όταν θα διαβάσεις ένα άρθρο για τα ποσοστά κατάθλιψης στην Νορβηγία, θα γράψεις ένα σχόλιο για να μιλήσεις για τα ποσοστά αλκοολισμού στην σοβιετική ένωση….

Όχι δεν θα γράψεις σχόλιο. Ακόμα και αν βγαίνουν συμπεράσματα από την σύγκριση, το υποθετικό άρθρο δεν μιλάει για διαφορετικούς τρόπους ζωής σε διαφορετικά πολιτικά συστήματά. Μιλάει για την κατάθλιψη στην Νορβηγία.

x-m
Member
Famed Member
x-m

(συγνώμη που θα “φωνάξω” αλλά)….. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ; Το θέμα εδώ είναι η Τσεχοσλοβακία και τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα του ’68. 30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους ξέρουμε πια ποιά είναι η αλήθεια. Η αντιδιαστολή “καλοί Ρώσοι – κακοί Αμερικανοί” είναι φενάκη. Η πραγματικότητα είναι “κακοί Ρώσοι” – “κακοί Αμερικανοί” στη λογική του ότι αμφότεροι κοιτάνε τα συμφερόντα τους. Η ηθική τους στις διεθνείς σχέσεις δεν διαφέρει. Όμως , δεν αισθάνεστε “τυχερός” που η χώρα σας δεν ανήκε στο ανατολικό μπλόκ ; Τη ζωή εκεί δεν θα τη έλεγε κανείς παραδεισένια.

G...
Member
Noble Member
G...

Ευτυχώς σύντροφε που δεν γιναμε β κορεα και εχουμε ιντερνετ να προπαγανδιζουμε ελευθερα την σοσιαλιστικη πεινα.
Το μονο κακο οτι μας εχουν παρει χαμπαρι και δεν μας πολυπιστευουν.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Ότι σε ένα άρθρο για την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία από τα σοβιετικά στρατεύματα απαντάτε για την εισβολή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ με ξεπερνάει! Δηλαδή καλώς έπραξε η Σοβιετική Ένωση; Σε άλλα σχόλιο είπατε ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την καλή Ρωσία με την κακή Σοβιετική Ένωση!! Επίσης μιλήσατε για επιχειρήματα και αντικειμενικές απόψεις. Αυτή είναι η αντικειμενική σας άποψη για την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία;

ΕΣΣΔ
Guest
ΕΣΣΔ

Επρόκειτο για αριστερά και προοδευτικά άρματα αρά αποδεκτά. Οι επεμβάσεις δεξιών αρμάτων είναι κατάπτυστες.

Διογένης
Guest
Διογένης

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα δεν οπαδικη αντιπαράθεση .Οποτε οι μεγάλες δυνάμεις ένιωσαν ότι θίγονται τα δικά του συμφέροντα καταπατούν , τα πάντα με την ισχύ των όπλων και δεν έχει καμιά σημασία αν είναι κομμουνιστές ή αν είναι δεξιοί κλπ .Τα συμφέροντα των ισχυρών έχουν ένα χρώμα. Οπως έκαναν η σοβειτικοι με την Πράγα , και την Βουδαπέστη, Αφγανιστάν, Γεωργια , Ουκρανια, έτσι φερθήκανε οι Αμερικάνοι στο Βιετνάμ , Παναμά , Ιράκ , Γιουγκοσλαβία ,κλπ Οι Γαλλοι στην Αλγερια, Μαλι .Οι Βέλγοι στην Αφρική .Οι Αγγλοι είναι μια σχολή μονοί τους Κίνα , Ινδία , Αφρική , άλλα και στα δικά… Read more »