Τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 536-537 μΧ

9
3303

Το έτος 536 μΧ έλαβαν χώρα στο βόρειο ημισφαίριο, μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα, που οδήγησαν σε αποτυχημένες σοδειές, λιμό και μεγάλες γεωπολιτικές αναταραχές. Πρόκειται για τη σπουδαιότερη καιρική αλλαγή που έλαβε χώρα τα τελευταία τουλάχιστον 2.000 χρόνια.

Η σπουδαιότερη ιστορική πηγή για το φαινόμενο, προέρχεται από το Βυζαντινό ιστορικό Προκόπιο, ο οποίος, στο έργο του “Η Ιστορία των Πολέμων», έγραψε: “Εκείνο το έτος (536), συνέβη ένα τρομερό γεγονός. Ο ήλιος δεν έλαμπε, έμοιαζε σαν να ήταν σε έκλειψη και οι ακτίνες του δεν ήταν καθαρές». Υπάρχουν ανάλογες αναφορές από την Ευρώπη μέχρι τη Κίνα. Περιγράφουν ξηρασία, εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια τους καλοκαιρινούς μήνες και αποτυχία των σοδειών.

Την ίδια περίοδο, καταγράφονται μεγάλες επιδημίες, όπως η «επιδημία του Ιουστινιανού» τα έτη 541-542 μΧ. Το γεγονός αυτό, έχει συνδεθεί με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, διότι προκάλεσαν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, που βοήθησαν στην εξάπλωση ασθενειών.

Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις από τα γεγονότα του 536-536 μΧ, φαίνεται πως ήταν μεγάλες. Συμπίπτουν με τη κατάρρευση της τότε μεγαλύτερης πόλης του κόσμου, της Τέοτιουακάν στη Κεντρική Αμερική, εξαιτίας της ξηρασίας και των κοινωνικών προβλημάτων που ακολούθησαν. Την ίδια εποχή μεγάλες Μογγολικές φυλές μεταναστεύουν προς τα δυτικά, η Περσική Αυτοκρατορία των Σασσανιδών καταρρέει και τα πρώτα Τουρκμενικα φύλα κινούνται προς της δύση.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μελέτες σε κορμούς δένδρων και μελετώντας τους δακτυλίους έχει επιβεβαιωθεί η καιρική ανωμαλία του 535-536 μΧ. Συγκεκριμένα υπάρχει πολύ μικρή ανάπτυξη στους δακτυλίους που αφορούν τα συγκεκριμένα έτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν από μελέτη του πανεπιστημίου του Μπέλφαστ και επιβεβαιώθηκαν από αντίστοιχες μελέτες σε δένδρα στη Καλιφόρνια, τη Χιλή και τη Σκανδιναβία. Παράλληλα, δείγματα πάγου από τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, έδειξαν μεγάλες αποθέσεις θείου, κάτι που υποδηλώνει μιας τεράστιας κλίμακας ηφαιστειακή έκρηξη.

Εικάζεται ότι τα καιρικά φαινόμενα του 535-536 μΧ, προκλήθηκαν από την ισχυρότατη έκρηξη του ηφαιστείου Ίλιοπάγκο στο Σαν Σαλβαδόρ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα δένδρο που είχε καεί από τη πυροκλαστική ροή του συγκεκριμένου ηφαιστείου. Κατόπιν κατάφεραν να το χρονολογήσουν με τη μέθοδο του Άνθρακα-14 και βρήκαν πως η έκρηξη έλαβε χώρα το έτος 535 μΧ. Το μέγεθος της έκρηξης ήταν τέτοιο, που τεράστιες ποσότητες τέφρας και αερίων εκτινάχθηκαν στην ανώτερη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας και να προκαλέσουν κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιπτώσεις μπορεί να κράτησαν έως 10 χρόνια, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους πληθυσμούς της εποχής.

Τα τελευταία χρόνια, εικάζεται πως μια ακόμη ηφαιστειακή έκρηξη, αυτή τη φορά στους τροπικούς, περί το 541 μΧ, ίσως επέτεινε τη κατάσταση, τουλάχιστον ως το 550 μΧ.

Η έκρηξη του 535 μΧ υπολογίζεται ότι σκότωσε στιγμιαία 100.000 ανθρώπους και εκτόπισε άλλες 400.000. Μάλιστα η έκρηξη ήταν η δεύτερη ισχυρότερη τα τελευταία 200.000 χρόνια, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Τόμπα πριν από 70.000 χρόνια, που, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, ίσως οδήγησε την ανθρωπότητα στο χείλος της εξαφάνισης. Σίγουρα ήταν μεγαλύτερη όμως από την έκρηξη του Ταμπόρα το 1816 που προκάλεσε τη “χρονιά χωρίς καλοκαίρι» και έγινε αισθητή σε όλο το πλανήτη.

http://www.smithsonianmag.com/science-nature/sixth-century-misery-tied-not-one-two-volcanic-eruptions-180955858/

https://www.earthmagazine.org/article/aag-eruption-el-salvadors-ilopango-explains-ad-536-cooling

http://www.livescience.com/29130-toba-supervolcano-effects.html

http://www.ancient.eu/article/782/

 

9 ΣΧΟΛΙΑ

  • Σε κάθε περίπτωση το φαινόμενο που περιγράφουν οι ιστορικοί ως “μεγάλη μετανάστευση των λαών” είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα και είχε ως αιτία τις επιδρομές των Ούννων τον 4ο αιώνα, και τα πρώτα τουρκικά (ουννικά) βασίλεια είχαν δημιουργηθεί σε Ευρώπη και Καύκασο από τότε. Δηλαδή οι πρώτοι Τούρκοι μας είχαν ήδη κατσικωθεί δύο αιώνες πριν την έκρηξη του ηφαιστείου.

 1. Μια απαραίτητη υπενθύμιση της ανθρώπινης ασημαντότητας και της αίσθησης του μέτρου που θα έπρεπε να έχουμε

 2. Μια διόρθωση που δυστυχώς κάνουμε λάθος. Ο καιρός δεν έχει αρχή μέση και τέλος, έχει όμως ένταση. Επομένως δεν μπορεί να είναι ακραίος αλλά εντονος. Έντομα καιρικά φαινόμενα λοιπόν και όχι ακραία.

  • Το ‘ακραίο’, όπως και το ‘φτάσαμε στα άκρα’ συνήθως χρησιμοποιούνται μεταφορικά, χωρίς να είναι λάθος.

   Πέραν αυτού, όταν για παράδειγμα έχουμε έναν τυφώνα μιας συγκεκριμένης έντασης, που προσεγγίζει την μεγαλύτερη ένταση τέτοιου φαινομένου που έχουμε δει, είναι λάθος το ‘ακραίο καιρικό φαινόμενο;’ Εδώ το ‘ακραίο’ έχει την έννοια την προσέγγιση ενός ορίου [έντασης]. Φυσικά το όριο είναι θεωρητικό, γιατί αύριο μπορεί να ξεπεραστεί απο έναν δυνατότερο τυφώνα, αλλά ως έννοια ευσταθεί, μεταφορικά αν όχι κυριολεκτικά.

 3. Αυτά τα λέτε για να ξεπλύνετε την άθλια διακυβέρνηση του Ιουστινιανού.
  Καλές διακοπές

Comments are closed.