29.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΘΑ: Μέσα στο 2019 παραδίδεται η 6η Super Vita, εντός του 2020...

ΥΠΕΘΑ: Μέσα στο 2019 παραδίδεται η 6η Super Vita, εντός του 2020 παραδίδεται η 7η (επιτέλους ενίσχυση του ΠΝ)

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

 

Όπως δήλωσε χτες στη Βουλή ο ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, η 6η πυραυλάκατος κλάσης Super Vita είναι στο στάδιο των τελικών δοκιμών, και προβλέπεται να παραδοθεί άμεσα στο ΠΝ (αφού προφανώς πρέπει να γίνει αποδεκτή από την σχετική επιτροπή παραλαβής, και διορθωθούν οι όποιες, αν υπάρχου, παρατηρήσεις).

Τώρα, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός, η 7η πυραυλάκατος θα ακολουθήσει σχετικά γρήγορα, μέσα στο επόμενο έτος, καθώς κι αυτή βρίσκεται προφανώς σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής.

Ο ειδικός διαχειριστής των ΕΝΑΕ δίνει ελπίδες για τα δύο επιπλέον υποβρύχια Type 214

Άξια αναφοράς είναι και τα στοιχεία που δόθηκαν για τα υποβρύχια 214ΗΝ, όπου ο ΥΠΕΘΑ αναφέρθηκε σε “εργασίες ολοκλήρωσης”. Και υπήρξαν συγκεκριμένες αναφορές στο θέμα, και είναι προφανές πως δεν αναφέρθηκε στα +2 υποβρύχια που προβλεπόταν παλαιότερα, αλλά στα υπάρχοντα 4 που προφανώς είναι ημιτελή.

Για την ακρίβεια ο Υπουργός είπε “παράταση προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, στο Σκαραμαγκά όσον αφορά στη συνέχιση εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια…” ενώ συνέχισε παρακάτω λέγοντας “συνεπάγεται και διάθεση πιστώσεων γι’ αυτή την παράταση, πραγματοποίηση εργασιών σε όλα αυτά τα σκάφη, κυρίως σε κινητήρες, οπλικά, περισκόπια, κεραίες και ηλεκτρονικά. Είναι απαραίτητες εργασίες για την ολοκλήρωση αυτών των σκαφών και την παράδοσή τους στο Πολεμικό Ναυτικό, που είναι και το τελευταίο στάδιο.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Εν αναμονή απόφασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων 214ΗΝ

Αυτό γεννά ερωτηματικά για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υποβρυχίων καθώς προφανώς, εκτός των τορπιλών, υπολείπονται να γίνουν και άλλες εργασίες.

Παρακάτω η απομαγνητοφωνημένη παρέμβαση του ΥΠΕΘΑ, για την στήριξη της τροπολογίας που “μπήκε” στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Ομιλία ΥΕΘΑ στη Βουλή για Ναυπηγεία, Π.Ν. και Πολεμικό Μουσείο (βίντεο)

Η ομιλία του κ. Υπουργού έχει ως ακολούθως:

«Ήρθα να υποστηρίξω μία τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που εισάγεται σε αυτό το νομοσχέδιο κι εκτιμώ ότι πρέπει να υπερψηφιστεί, η οποία μεταξύ άλλων είναι και φιλεργατική, μέσα στα άλλα θετικά στοιχεία της, διότι καλύπτει τη δαπάνη μισθοδοσίας του συνόλου των εργαζομένων στα δύο Ναυπηγεία της χώρας που εκτελούν προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, ακόμα και γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που δεν απασχολούνται στην εκτέλεση του συγκεκριμένου προγράμματος σε κάθε Ναυπηγείο.

Επομένως διασφαλίζει κάποιον εργασιακό βίο και στην ουσία δίνει μία πίστωση χρόνου στη συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων, εν όσω παράλληλα εξελίσσεται και η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή, που ευελπιστούμε ότι θα έρθει και θα διασφαλίσει πλέον στο απόλυτο τη συνέχιση λειτουργίας των δύο μεγάλων Ναυπηγείων της χώρας.

Αυτή η τροπολογία περιλαμβάνει τρεις διατάξεις, οι οποίες θεωρώ ότι πρέπει να υπερψηφιστούν – και η τροπολογία εν συνόλω – για τρεις λόγους.

Έναρξη ναυπήγησης του τέταρτου Type 214TN

Ο πρώτος λόγος είναι ότι έχει έναν επείγοντα χαρακτήρα, αφού στην ουσία διευθετεί μία κατάσταση η οποία πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, αφού τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού στα δύο Ναυπηγεία έληξαν στις 31 Σεπτεμβρίου. Είχαμε έρθει τότε σε επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία, όμως η νομοθετική διαδικασία, όλες αυτές οι διαδικαστικές καθυστερήσεις, μάς έφεραν σήμερα εδώ, να δίνουμε επιτέλους το τέλος και στην αγωνία των εργαζομένων και στην αβεβαιότητα περί της παράτασης του προγράμματος.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει ένας αναπτυξιακός χαρακτήρας και στις τρεις επιμέρους διατάξεις κι επομένως υπάρχει μία σχετική συνάφεια με το παρόν νομοσχέδιο. Όσον αφορά στα δύο Ναυπηγεία, πρόκειται για παράταση προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, στο Σκαραμαγκά όσον αφορά στη συνέχιση εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια και στην Ελευσίνα όσον αφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής δύο Πυραυλακάτων, τις υπ’ αριθμ. 6 και 7, Η πρώτη οσονούπω παραδίδεται – είναι στις τελικές δοκιμές – κι η δεύτερη θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2020.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι για τις δύο τουλάχιστον αυτές διατάξεις, αυτές που αφορούν στα προγράμματα στα Ναυπηγεία, υπάρχει άμεσος θετικός αντίκτυπος στις Ένοπλες Δυνάμεις κι ειδικότερα στο Πολεμικό Ναυτικό. Αυξάνεται άμεσα η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού με την ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων.

Τα τούρκικα υποβρύχια 209/1400 αναβαθμίζονται με γερμανικά περισκόπια SERO 400

Αυτό συνεπάγεται και διάθεση πιστώσεων γι’ αυτή την παράταση, πραγματοποίηση εργασιών σε όλα αυτά τα σκάφη, κυρίως σε κινητήρες, οπλικά, περισκόπια, κεραίες και ηλεκτρονικά. Είναι απαραίτητες εργασίες για την ολοκλήρωση αυτών των σκαφών και την παράδοσή τους στο Πολεμικό Ναυτικό, που είναι και το τελευταίο στάδιο.

Επιπλέον δίδεται πίστωση χρόνου, ώστε τα Ναυπηγεία να εξακολουθήσουν να δουλεύουν, οι εργαζόμενοι να απασχολούνται και στο ενδιάμεσο να διερευνηθούν οι δυνατότητες εξεύρεσης επενδυτών στα Ναυπηγεία.

Για την τρίτη διάταξη, πολύ σύντομα, αυτή αφορά στην αλλαγή της σύνθεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφειά του κι επομένως η δυνατότητα να είναι πιο επισκέψιμο και πιο ελκυστικό στους επισκέπτες. Να αυξηθεί η κίνηση στο Πολεμικό Μουσείο που είναι ο βασικός εκφραστής ανάδειξης της Στρατιωτικής Ιστορίας της χώρας μας. Πρέπει να γίνει και πιο επισκέψιμο για το ευρύ κοινό.

Σημαντική εξέλιξη για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η ONEX αποκτά μέρος του ενεργητικού και παθητικού της θυγατρικής εταιρείας ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε.

Η τριετής θητεία παραμένει. Ο Πρόεδρος, οι δύο Αντιπρόεδροι και οι τέσσερις Σύμβουλοι παραμένουν, παρέχεται όμως η δυνατότητα, με αυτή την τροπολογία, να επιλεγούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, όχι μόνο στρατιωτικοί εν ενεργεία ή εν αποστρατεία (όπως ίσχυε μέχρι πρότινος) , αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες.

Με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσει η Διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου και Ειδικούς Επιστήμονες, που μπορούν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του και τη δραστηριότητά του, καθιστώντας το έναν πόλο έλξης- επισκεψιμότητας, για όσους – και είναι πολλοί αυτοί -θέλουν να γνωρίσουν τη γεμάτη και ασφαλώς ένδοξη Στρατιωτική Ιστορία της χώρας μας. Αυτές είναι οι τρεις επιμέρους διατάξεις. Έρχονται σε μία τροπολογία και για λόγους οικονομίας και θεωρώ ότι πρέπει να υπερψηφιστούν από την Ολομέλεια.

Σας ευχαριστώ».


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

53 ΣΧΟΛΙΑ

53 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
CKfurious

Οι εργασίες που χρηματοδοτούνται περιγράφονται αναλυτικά εδώ:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11114435.pdf

Είχε βγει πάλι στη Βουλή ένα πιο αναλυτικό και αποκαλυπτικό κείμενο

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/10803477.pdf

Τα παραπάνω τα βρήκα σε 1min googlarontas ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΒΟΥΛΉ ΥΠΟΒΡΎΧΙΑ

Τα αλλα νέα είναι πως έχουμε καθυστερήσεις τόσο στο εκσυχρονισμό των F16
(ΕΑΒ ρύθμιση αντισταθμιστικών)

τόσο και στη νομοθετική ρύθμιση για τη FOS των M2000

Από Σεπτέμβριο πήγε Οκτώβριο και τώρα πάει για το νέο έτος

Δηλαδή καλά κρασιά

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Όπως φαίνεται και απ’ την ανάλυση κόστους, οι εργασίες που απαιτούνται για τα Υ/Β είναι ελάχιστες και θα μπορούσαν να γίνουν και στο ΝΣ. Όλη αυτή η ιστορία γίνεται για να δικαιολογηθούν οι μισθοί και τα έξοδα των ναυπηγείων.
Όσο για τις ΤΠΚ, θα παραδοθούν όταν η MBDA τελειώσει την εγκατάσταση των Exocet.
Τα υπόλοιπα προγράμματα, γεια χαρά

FOX

Έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες με τα υποβρύχια στο Σκαραμαγκά δεν νομίζω ότι είναι απλή η διαδικασία.

Lefteris

Τα προβλήματα των υποβρυχίων οφείλονται σε ελλιπή συντήρηση; Και δίνουν 10.000.000 ευρώ για οικίες λαθρομεταναστών;

Miscojones

Δίνοντας 10εκ για λαθρο βγάζεις περισσότερες ψήφους από το να δώσεις 10εκ για ανταλλακτικά κάποιων υποβρυχίων που κανείς δεν βλέπει γιατί είναι υποβρύχια. Απλό.

Νικόλας

https://www.protothema.gr/greece/article/935568/gen-promitheia-800-oikiskon-gia-metanastes-kai-prosfuges-upsous-10-ekat/ ξεκαθαρα το ΠΝ δίνει τεράστια ποσά που έχει απόλυτη ανάγκη για να στεγάσει περισσότερους λαθρομετανάστες, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα υπάρχει και ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ. Απαράδεκτος ερασιτεχνισμός από την ΠΤΗΣΗ . Αν φυσικά δημοσιεύσετε το σχόλια, μιας και διαχρονικά, σχόλια που δεν σας ευχαριστούν ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΓΡΙΩΣ.

Νικόλας

Δεν έχω να προσέξω το παραμικρό! Και οι απειλητικοί τόνοι ειδικά όταν δεν έχουν αντίκρυσμα είναι κουραστικοί. Επί της ουσίας, αφού δεν σας φτάνει ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΝ από που τότε έρχονται αυτά τα χρήματα, εάν όχι από κονδύλια του Ναυτικού? Γιατί δεν μας το λέτε, μας κρατάτε σε αγωνία? Και θα επιμείνω ότι σχόλια που δεν σας ευχαριστούν τα λογοκρίνεται ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ. Μια απάντηση από που είναι τα 10 εκατομμύρια που δίνει το Ναυτικό??

x-m

Ανάλογες προκηρύξεις που αφορούν μετανάστες και πρόσφυγες (σίτιση-στέγαση) έχουν αναλάβει και ο Σ.Ξ. και η Π.Α. ως αναθέτουσες αρχές.Τα κονδύλια βαραίνουν τον “Ειδικό Φορέα 1011.701.00.000.00” και δεν περιορίζουν τις λειτουργικές τους προμήθειες. Το ξέρουμε, τα διατιθέμενα κονδύλια για εξοπλισμούς είναι λίγα σε σχέση με τις ανάγκες, αλλά το θέμα αυτό είναι άσχετο.

Panos71

Λαθρο ειναι ειναι ο εγκεφαλος σου

spy

Για όποιον ξέρει ελληνικά είναι λάθρο-μετανάστες. Όπως λαθρο-κυνηγοί, λαθρ-έμποροι, λαθρ-αναγνώστες κ.λπ. Λαθραίος σημαίνει παράνομος ή κρυφός όπως και οι εισαγόμενοι τάχα μου πρόσφυγες (χωρίς βίζα δηλαδή και στα κρυφά). Τα υπόλοιπα είναι για ακροατήρια επιπέδου …σύριζα στη λογική, και χωρίς επαφή με αυτήν….

Alexandros

Μπορείς Να μας πεις ποιοι δίνουν 10.000.000 για οικίες λαθρομεταναστών; Τα αφαιρούν αυτά τα χρήματα από τον προϋπολογισμό του ΠΝ; Μπορούμε να γράφουμε ότι θελουμε αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

chikichiki

Υπήρξε απάντηση τελικά για αυτή την ιστορία; Γιατί δεν άκουσα τίποτα σχετικό, και ομολογώ ότι η αρχική είδηση με ανησύχησε κι εμένα.

chriss8

Τα λεφτά έρχονται απ´έξω και διατίθενται μερικές φορές μέσω των ΕΔ που ανέλαβαν την διαχείριση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού προβλήματος. Δεν χάνουμε λεφτά από την ιστορία αυτή. Κερδίζουμε. Ρε Λευτέρη. Τί εμμονή με αυτά τα 10 εκ. 😛

chikichiki

Ευχαριστώ. Τολμώ να δηλώσω πως προσωπικά δεν καταλαβαίνω την εχθρότητα στα πιο πάνω σχόλια που κατήγγειλαν το “γεγονός”, η είδηση μεταδόθηκε με τον ίδιο τρόπο από πάρα πολλά μέσα και κανείς δεν έκανε τον κόπο να δημοσιεύσει την πραγματικότητα. Και ως κάτοικος μιας χώρας που ούτε μια δεκαετία πριν, κάτι “άγαμες θυγατέρες” κατήγγειλαν δημοσίως την “γενοκτονία” τους (όχι, δεν τα ξεχνάω αυτά) και υπάλληλοι της Βουλής δικαιολογούσαν αμοιβές πέραν κάθε φαντασίας στη βάση του ότι “είναι ακριβό το κυλικείο”, δε θα μου φαινόταν στο ελάχιστο περίεργο οι γιαλαντζί ανθρωπιστές που διοικούν αυτό το τσίρκο (και δε μιλάω απαραίτητα για κόκκινους… Read more »

George74

Είναι γνωστό ότι για τους (λαθρο)μετανάστες παίρνουμε και ένα κάρο χρήμα και βοήθεια από την ΕΕ;
Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια για να φτιάξουμε το ΠΝ, την ακτοφυλακή, να επενδύσουμε σε drones κτλ.
Αυτό κάνουν και οι Τούρκοι.

p270

Πριν από ένα χρόνο περίπου μπαίνοντας στο site του ΠΝ στο σημείο που λέει τον εξοπλισμό του ΠΝ στα υποβρύχια έλεγε 1 συν τρία σε δοκιμές ,δεν ξέρω γιατί είχε περάσει προς τα έξω ότι ήταν ετοιμοπόλεμα και τα 4 214

epampapas

Μην παραπονιέσαι. Με ένα θωρηκτό απελευθερώσαμε το μισό Αιγαίο.
Ας είμαστε ευχαριστημένοι και ευγνώμονες στη γερμανική βιομηχανία που πλουτίζει εις βάρος μας γιατί αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός.

Nestoras

Αν το πρώτο υποβρύχιο της κλάσσης που κατασκευάστηκε στη Γερμανία δεν είχε προβλήματα, θα έλεγα την άλλη φορά να ναυπηγούνται όλες οι μονάδες του ΠΝ στο εξωτερικό. δεν είναι έτσι όμως. Από την αρχή προβλήματα, 15 και πλέον χρόνια τώρα. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι τουλάχιστον μετά το 2015 τα 4 υποβρύχια είχαν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα συζητούσαμε για τις 2 επιπλέον μονάδες και βέβαια τις τορπίλες. Όσο για τις πυραυλάκατους, τα νέα είναι και εδώ ευχάριστα. Μέσα στον αιώνα πάντως η χώρα έκανε τεράστια βουτιά προς τα κάτω. Δεν μπορεί να ναυπηγούνται οι ΜΕΚΟ τη δεκαετία του… Read more »

ShadowMan

μια λίστα με τα προβλήματα των 214 παρακαλώ?

Neilos

Δηλαδή τα φοβερά και τρομερά υποβρύχια 214 που είναι και τα πιο εξελιγμένα και νεότερα σκαριά του ΠΝ πέραν του οτι δεν έχουν σύγχρονες τορπίλες έχουν και κάποια «μερεμέτια» (κατά το μεμέτια) που παραμένουν σε εκκρεμότητα εδω και εξι, επτά χρονάκια που αρμενίζουν το Αιγαίο ως πλήρως επιχειρησιακά. Είμαστε χώρα για τον… άΪντε να μην το πω και με κόψουν. Αλλά τα 10μύρια για την στέγαση των λαθρο-εποίκων τα εκταμίευσε άμεσα από τον πακτωλό χρημάτων που διαθέτει το ΠΝ, έτσι; Και δεν βρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία του ΠΝ να διαολοστείλει τους πολιτικούς που πήραν μια τέτοια απόφαση, λέγοντας τους οτι… Read more »

NickK

Πες το αφοβα…γτπ χωρα ειμαστε…χρεοκοπημενη μπανανια που παραγει συνταξιουχους, λαθρο και μπολικη θεωρια συνομωσιας.

Οι γαλοναδες (με εξαιρεσεις) αγωνιουν μονο για τα επιδοματα και τον μισθο τους ευχομενοι να μην κατσει στραβη στην βαρδια τους – σε αντίθετη περιπτωση επρεπε να ειχαμε δει παραιτησεις ολα αυτα τα χρονια.

ο Ε.Σ νοσει βαρυτατα – ειτε οι ιδιοι θα βρουν τα κοχονες να ιαθουν ή την λυση θα την ‘δωσει’ ο Ακαρ.

ShadowMan

Σχετικά με τα 214, έχει διαφορά το λείπουν τορπίλες, αντιμέτρα με το δεν είναι σωστά κατασκευασμένα. Προκαλώ τον οποιοδήποτε έχει κάποιο φίλο γνωστό συγγενή που δουλεύει στον ναυσταθμο (τι διαολο μικρή κοινωνία είμαστε δεν μπορεί να είμαι ο μόνος που έχει κόσμο εκεί) να ρωτήσει για να μάθει αν όντως υπάρχει θέμα σε εκκρεμότητα με τα 214. Το τελευταίο που ήξερα εγώ πάντως είναι πως το πρώτο έχει γράψει τις ώρες για μια μεγάλη συντήρηση στις μηχανές. Ξέρω και πως εγερνε και σε ποιες (πολύ συγκεκριμενες) συνθήκες αλλά αυτό δεν έχει νόημα να το συζητάμε πια. Μια χαρά είναι 214… Read more »

p270

το ΠΝ οπως έγραψα και ποιο πάνω μέχρι προτινος τα ειχε σε κατάσταση δοκίμων στο site του

αν γράφει λάθος εκει τότε οσοι είμαστε εκ των έξω λαμβάνουμε λάθος πληροφορίες ,αλλα μαλλον κατι παραπάνω ξέρουν αυτοί

ShadowMan

Σωστός ο προβληματισμός σου αλλά το κατάσταση δοκιμών μπορεί να είναι για πολλούς (και νομικούς ακόμη) λόγους, δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχουν κάποιο σοβαρό θέμα.

Chris

Είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΝ πρέπει να αγοράζει μόνο υποβρύχια και σκάφη επιφανείας που ήδη κατασκευάζονται και έχει αποδειχτεί ότι είναι επιτυχημένη σχεδίαση. Επιπλέον πρέπει να γίνονται από ναυπηγεία που έχουν την ικανότητα να τα κατασκευάσουν χωρίς τεχνικά προβλήματα και μέσα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες και τα κόστη. Τέλος θα πρέπει να γίνεται διαγωνισμός. Είναι απλά και αυτονόητα όλα αυτά αλλά για τη χώρα μας είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Ελπίζουμε να μην τα ξαναζήσουμε με τις μπελάρες. Όσο αφορά την εισβολή παράνομων μεταναστών (πιό σωστά εποίκων θα έπρεπε να λέμε) μόνο με μαζική κινητοποίηση και διαδηλώσεις του ελληνικού λαού θα κινητοποιηθεί… Read more »

FOX

Πληρώσαμε κάτι παραπάνω, περιμέναμε λίγο παραπάνω, αλλά το ευχαριστηθηκαμε πήραν δουλειά τα ελληνικά ναυπηγεία.
Fail State

evaggelos

κ να σκεφτει κανεις οτι θελουν αναβαθμιση οι ρουσσεν.

MisCo

Τελεια… επιτελους ενισχυεται το ΠΝ με πεντακαινουργιο υλικο 15ετιας (ξερω ξερω, πικροχολο σχόλιο, γκρινιαζω… αλλα ειναι γεγονος) Εν τω μεταξυ, το “ενισχυεται” δεν θα ελεγα οτι ειναι ακριβες. Με την εννοια οτι υπάρχουν και αποσυρσεις… οποτε απλα θα ελεγα διατηρουμε δυναμεις στην καλυτερη των περιπτώσεων.

evaggelos

κοιτα εαν καναμε ενα ελαφρυ αναβαθμισμα σιγα σιγα θα ηταν ενισχυση πχ block 2ram αντι για mm nsm καμια αναβαθμιση μιραντορ κλπ,το κακο ειναι οτι δεν εχουν χορους για uav κ ειναι κριμα.

MisCo

Θα ηθελα να τα δω σιγουρα με καποιο Link 16 ή ανάλογο καθώς και καποια δυνατοτητα για ASW. Γενικα τα τελευταια 2, θα περιμενα εστω να τα δω να υιοθετουν καποιες πιο καινουργιες λύσεις σε καποια υποσυστηματα. Να αποτελεσουν οδηγο αναβαθμισης για τις αλλες SV.

MPAMPIS

Ειναι λογικό να υπάρξει ένα προγράμμα εκσυχρονισμόυ απο την στιγμή που οι SV ειναι τα πιο σύγχρονα πλοία στο ΠΝ. Το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει μια αύξηση των αντιαεροπορικών ικανοτήτων αλλα λογω έλλειψης χώρου αυτο ειναι μαλλον απίθανο. Ram bl2 που έχει κατατι μεγαλύτερη εμβέλεια ειναι η προφανής επιλογή. Οι ανθυποβρυχιακες δυνατότητες ειναι μια άλλη παράμετρος αλλα η προσθηκη σόναρ ειναι μαλλον απίθανη.Η προσθηκη βαρέων τορπιλων ομως στα πρότυπα των κομπανταντ οχι μόνον θα έδινε παραπάνω δυνατότητες στον αγώνα επιφανείας αλλα και εναντίων υποβρυχίων. Οι σύγχρονες τορπίλες οχι μόνον έχουν τεράστιες εμβελειες αλλα και δυνατότητες F&F, ενώ όλες έχουν… Read more »

CKfurious

Η πρώτη σύμβαση απόκτησης υπογράφηκε τον Ιανουάριο …2000

Οποτε μιλάμε για τεχνολογία 20etias!!!

Κανονικά τώρα θα έπρεπε να μιλάγαμε για Mid Life Upgrade όχι για παραλαβή

Εδώ δεν θα βάλουν Link 16 στα P-3 θα βάλουν σε πυραυλακάτους??/

ΞΕΦΤΙΛΙΛΙΚΙΑ!!!

να ταΐζουνε τους εργαζομενους σε σκαραμαγκά και ελευσίνα κοιτάνε μονο

evaggelos

δε νομιζω παντως οτι ειναι τοσο ακριβα δεν ξερω ποιο miraddor εχουμε παντως το mk2 μαζι με trs θα ηταν ιδανικα μπλοκ 2 ραμ κ εξοσετ 3 η nsm (κατι καινουργιο), απλα δεν γουσταρουν ουτε τα απλα κ μιλαμε οτι ποιο συγχρονο εχουμε κ ειναι κριμα.

ShadowMan

ε κοιτα, αν αυτό που θα εντάξεις ειναι ικανότερο απο αυτό που θα αποσύρεις το λές και ενίσχυση πρακτικά…

agnostosependytis

Νομίζω ότι κάτι τέτοια με κάνουν σκεφτικό για την αμυντική αρθρογραφία στην Ελλάδα, όπου μας παρουσιάζουν το πόσο αξιόμαχες είναι οι δυνάμεις μας, και ότι τουλάχιστον στα υποβρύχια τους έχουμε τους απέναντι, και ξαφνικά βγαίνει ότι από τα 4 τα τρία είναι ακόμη υπό κατασκευή? Και μετά λέμε οι ναυπηγήσεις να γίνονται στην Ελλάδα. Οι Super Vita πλέον σαν σχέδιο είναι αρχαίο, είχαν ξεκινήσει πριν την κρίση (πριν το 2009) και τώρα παίρνουμε την 6η? Οι άλλοι ναυπηγούν ένα ελικοπτεροφόρο κάθε χρόνο και εμείς σε 10 χρόνια 5 ΤΠΚ? Για να μην πω για τα υποβρύχια… Καλό να δίνουμε δουλειά… Read more »

NikolakiEfentis

Όχι μόνο υφίστανται προβλήματα διαθεσιμότητας αλλά σπαταλάμε χρήματα για πληρωθεί όλο το προσωπικό 2 ιδιωτικών ναυπηγείων ασχέτως αν δεν εμπλέκονται στα έργα του ΠΝ. Και μάλιστα ομολογείται δημοσίως από τον ΥΕΘΑ!!! Δεν ξέρω, επιτρέπεται αυτό στην ΕΕ ή θα πληρώσουμε πάλι βαπορίσια;

CKfurious

Εάν αθροίζω σωστά τα νούμερα των παραπάνω εγγραφων ξοδεύουμε 95 mil από τα οποια τα 33mil είναι για το Ναυτικό και τα 62mil υπόλοιπα για τα λειτουργικά μισθολογικά klpa των Ναυπηγείων!!!!

chikichiki

“η οποία μεταξύ άλλων είναι και φιλεργατική, μέσα στα άλλα θετικά στοιχεία της, διότι καλύπτει τη δαπάνη μισθοδοσίας του συνόλου των εργαζομένων στα δύο Ναυπηγεία της χώρας που εκτελούν προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, ακόμα και γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που δεν απασχολούνται στην εκτέλεση του συγκεκριμένου προγράμματος σε κάθε Ναυπηγείο.” Να’σαι καλά βρε φιλεργατική υπουργάρα, που πληρώνεις και μισθούς! “Για την τρίτη διάταξη, πολύ σύντομα, αυτή αφορά στην αλλαγή της σύνθεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφειά του κι επομένως η δυνατότητα να είναι πιο επισκέψιμο και πιο… Read more »

Figure8

Η ομιλία του ΥΕΘΑ μας θυμίζει πάντα το μεγάλο μας πρόβλημα.. Για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών – πελατών – ψηφοφόρων κλπ κλπ κάθε ευρώ που δίνεται για “οπλα” ειναι “πληγή του Φαραώ – κατάρα – πεταμένα λεφτά – τρόπος αποκόμισης μιζών”. Η πλειοψηφία της κοινωνίας παθαίνει αλλεργία. Ετσι . κάθε ΥΕΘΑ πχ αρχίζει τον καλαματιανό , του στυλ “ναι, θ δώσουμε πχ κάποια λεφτά για να τελείωσουν οι πυραυλάκατοι ΑΛΛΑ θα πληρωθούν μισθοι, θα μειωσουμε θητείες, θα κάνουμε οικονομία για να δώσουμε κάνα μέρισμα κλπ κλπ.. Βέβαια – θα έχει συμβεί σε όλους μας- άντε να εξηγήσεις πχ σε… Read more »

Tango.Alpha

Figure8, στο εξαιρετικό σχόλιο σας θα πρόσθετα και την ανάγκη και η θητεία να γίνει πιο στρατιωτική χωρίς ενέργειες που συνάδουν με τουριστικές δραστηριότητες και όχι πολεμικές επιχειρήσεις – φίλος που υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα στον Έβρο εξηγούσε ότι τα στελέχη ασχολιόταν περισσότερο για να κάνουν δουλειές που θα τους βοηθούσε στην επαγγελματική τους άνοδο παρά στην εύρυθμη λειτουργία της μονάδας. Και σε προηγούμενο σχόλιο έχω υποστηρίξει την υιοθέτηση ενός έντιμου τριζωνικού συστήματος (χωρίς αποσπάσεις και ύπουλες μεταθέσεις στο κέντρο για να αυξηθεί η θητεία). Για τα υπόλοιπα συμφωνώ αν και θα ήθελα να δω μια εξοντωτική προσέγγιση προς αυτούς που… Read more »

George74

Έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και δε μπορούμε να να κουνηθούμε με τα παμπάλαια πολεμικά στα νερά μας. Εδώ πρέπει επιτέλους να βοηθήσουν όλλοι, οι επαγγελματίες και οι εφοπλιστές ν’αλλάξουμε σελίδα και να φτιάξουμε ένα πολύ δυνατό ΠΝ.
ΠΡΕΠΕΙ να μπει ειδικός φόρος για την εθνική άμυνα. Εδώ θέλω τους πολιτικούς μας.
Οι ανάγκες μεγάλες, τα λεφτά μετρημένα. Αλλά έχουμε έναν γείτονα που το διεθνές δίκαιο, συνθήκες, καλή γειτονιά, διπλωματία, τρόπους συμπεριφοράς και Ευρώπη τά’χει για χαρτί υγείας.

ShadowMan

σε ποια Ελληνικά νερά κώλωσε να κινηθεί το ΠΝ μας ακριβώς? Ασχέτως με την ηλικία του πλοίου του…

NikolakiEfentis

Κωλώνει αποδεδειγμένα γύρω από τα Ίμια και στην ΝΑ Μεσόγειο. Δεν χρειάζεται πιστεύω να είσαι ειδικός για να δεις ότι το ΠΝ πρακτικά απουσιάζει και εκ του αποτελέσματος δεν διαδραματίζει κανένα απολύτως ρόλο στις εξελίξεις στην ΑΟΖ. Άλλωστε το ελάχιστο θα ήταν μια ομάδα από κάποιες κύριες Μονάδες, 1 ΠΓΥ και ένα αμφίβιων επιχειρήσεων on station εκεί με μια ομάδα τουλάχιστον στην Ελλάδα για εκ περιτροπής παρουσία… Άρα θέλεις 2 ΠΓΥ και 2 πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων κατ’ ελάχιστο… “Παίζεται” και για τα υπόλοπια 150+ μικρά νησιά και νησίδες που οι Τούρκοι θεωρούν αμφισβητούμενης κυριαρχίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού… Read more »

ShadowMan

δεν μπορώ να μιλήσω δημόσια αλλά δεν κωλώνει. ουτε γυρω απο ιμια ούτε πολύ πιο μακριά απο αυτά. Πιστευε οτι θες, καποιοι μεσα στο ΠΝ μας ξερουν. Μαλλον μπερδεύεις το πότε δεν τους δίνουν διαταγή και το λές σαν κωλωμα.

stepa

οι πληρως επιχειρησιακες δυνατοτητες των Υ/Β 214 δεν προκειται να αποκατασταθουν πριν την αναλογη ολοκληρωση των Τουρκικων…..ας σταματησει το κρυφτουλι επιτελους….μεταξυ “εταιρων” και “συμμαχων”

Tango.Alpha

Για να καταλάβω αν την Τρίτη το πρωί σταλεί μια παραγγελία για Χ τορπίλες τελευταίου τύπου μαζί με υποστήριξη, εκπαίδευση (και αναβάθμιση σε Ψ χρόνια από σήμερα) θα μας πουν όχι να περιμένετε τους Τούρκους; Κι αν ο πρώτος προμηθευτής το αρνηθεί ο δεύτερος θα κοιτά το μετρητό σκεπτόμενος τις ισορροπίες στο Αιγαίο;
Απλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι πεταμένα χρήματα και ορθώς είτε γιατί δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ένα στολισμένο πλοίο είτε γιατί λείπουν όλα τα άλλα για να χρησιμοποιηθούν.

Neilos

Το «οχι» δεν θα σου το πει ο προμηθευτής γιατί πολύ απλά δεν τολμάμε να ρωτησουμε. Μάλλον το «οχι» μας το έχει ήδη πει και μας το έχει επιβάλει ο γνωστός τοποτηρητής από την γνωστή πρεσβεία… Δεν εξηγείται αλλιώς η αιώνια αναμονή και η πρωτοφανής κολυσιεργεία για το πρόγραμμα αγοράς νέων τορπιλών.
Όταν με το καλό πέσουν και τα έξι Τουρκικά υποβρύχια στο νερό και καταστούν επιχειρησιακά τότε θα πάρει και το πράσινο φως το ελλαδήτικο κρατίδιο να πράξει τα αυτονόητα. Δηλαδή σχεδόν μετά από παρέλευση δεκαετίας από την παραλαβή των σκαφών…

Tango Alpha

Επιτρέψετε με να διαφωνήσω: Μπορώ να παραθέσω μια λίστα με αγορές που πήραμε το τμήμα του συστήματος που φαίνεται αλλά όχι αυτό που πρέπει να υπάρχει για να λειτουργήσει το σύστημα αποτρεπτικά: Πυρομαχικά για τα Leopard, υποστήριξη για τα C-27, FOS για τα MIRAGE, τορπίλες για τα 214… Οι κυβερνήσεις δε χαλάνε χρήματα σε ότι δε φαίνεται και δε κερδίζει ψήφους. Ετσι και οι τορπίλες δεν αγοράζονται γιατί τα κονδύλια δρομολογούνται σε ότι φαίνεται και κερδίζει ψήφους π.χ. [email protected] κι όχι σε υποστήριξη που δε φαίνεται – να σας θυμίσω το σχόλιο που έχει γραφεί εδώ σχετικά με φίλο αναγνώστη… Read more »

Spirit

Οι κυβερνήσεις είναι για τα για πανηγύρια στην Ελλάδα, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο βέβαια. Και αυτή από ότι φαίνεται θα πέσει στο ίδιο μοτίβο με τα ίδια λάθη και τις κινήσεις στον πολύπαθο τομέα της άμυνα. Αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη είναι τα επιτελεία, που ούτε σηκώνουν ανάστημα ούτε παραιτούνται όταν χρειάζεται. Όταν ο κόσμος καίγεται γύρω μας πάνε να πάρουν δύο πανάκριβα πλοία που στην καλύτερη περίπτωση θα ειναι επιχειρησιακά το 2026!!! Τα δεσμεύουν τεράστια κονδύλια και θα φέρουν σε τέλμα το ΠΝ. Όλα αυτά για άντε 60 ASTER 30? Αυτά για να μην αρχίσουμε για τα υπόλοιπα… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

12
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 1.99 $

Related News

Με το Ισραήλ ή με τον Καναδά η αεροπορική εκπαίδευση στην Καλαμάτα; Ας μην κοιτάμε τα αεροσκάφη αλλά το αποτέλεσμα!

Μετά τα όσα –πολλά- γράφηκαν για το θέμα του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και τους μνηστήρες που υπάρχουν, τώρα… που καταλάγιασε η σκόνη...

Εγκατέλειψαν οι Φιλιππίνες τις προσπάθειες αγοράς του τουρκικού ελικοπτέρου T129;

Εξανεμίζονται οι πιθανότητες πώλησης του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου T129 ATAK στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές στον τουρκικό Τύπο.Όπως στις υπόλοιπες προσπάθειες που οι...

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αιγύπτου-Γαλλίας για περισσότερα μαχητικά Rafale

Η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η επέμβασή της στη Λιβύη έχει ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να αρχίσει πάλι τις συζητήσεις με...

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...

Το ΠΝ παρέλαβε (και) επίσημα το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ»

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας πέρασε επίσημα χθες το ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» στα χέρια του ΠΝΗ Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Εθνικής...
- Advertisement -