21.8 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Που είναι ο 6ος Στόλος; (οέο)

Που είναι ο 6ος Στόλος; (οέο)

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ένα από τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα κατά κόρον αυτές τις ημέρες, είναι η παρουσία ναυτικών μονάδων στη κυπριακή ΑΟΖ για τη προστασία των δυο σκαφών της ExxonMobil που θα εκτελέσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 10.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο σύνολο σχεδόν των ελληνικών και κυπριακών ΜΜΕ, τα USS Iwo Jima, USS New York και USS Oak Hill, βρίσκονται εντός ή πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ, κάνοντας ουσιαστικά επίδειξη δύναμης προς κάθε ενδιαφερόμενο που θα αμφισβητήσει το έργο της ExxonMobil στο οικόπεδο 10.

Το Iwo Jima Amphibious Ready Group (ARG), που υπάγεται στον 6ο Στόλο, αποτελείται από τα σκάφη USS Iwo Jima, USS New York και USS Oak Hill και τη μονάδα 26th Marine Expeditionary Unit, που αποτελείται από 2.500 πεζοναύτες.

Μόνο που δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων USS Iwo Jima, μαζί με πεζοναύτες της 26th MEU, κατέπλευσε στο Ισραήλ, στα πλαίσια της προγραμματισμένης άσκησης Juniper Cobra 2018, που διεξάγεται ανά δυο χρόνια, συνήθως τέτοια εποχή. Είναι βέβαιο πως δεν έχουν μεταβεί και οι 2.500 πεζοναύτες της 26th MEU στο Ισραήλ, δεδομένου πως μέρος της Μονάδας, συμμετέχει στην άσκηση Spring Storm στη Μαύρη Θάλασσα. Η μόνη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες ασκήσεις Juniper Cobra, είναι πως η φετινή θα διαρκέσει μερικές ημέρες παραπάνω και συγκεκριμένα έως τις 18 Μαρτίου, ενώ είναι πιθανό οι αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν στη περιοχή έως τις 25/3.

Ο αμερικανικός στόλος όμως που υποτίθεται πως βρίσκεται στη κυπριακή ΑΟΖ, δεν περιλαμβάνει το USS Oak Hill, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Το εν λόγω πλοίο, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα στα πλαίσια της άσκησης Spring Storm, μεταξύ του αμερικανικού και ρουμανικού ναυτικού που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου. Μόλις χθες, ένα ακόμη αμερικανικό πλοίο, το USS Mount, κατέφθασε στη Χάιφα για να συμμετάσχει στην άσκηση Juniper Cobra 2018. Στη περιοχή υπάρχουν επίσης στοιχεία της 11th Naval Mobile Construction Battalion (NMCB), που επίσης συμμετέχουν στην άσκηση. Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση, οι μοναδικές υπάρχουσες μονάδες του αμερικανικού 6ου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι το USS Iwo Jima, και το USS Mount. Όσον αφορά το USS New York η τελευταία διαθέσιμη ενημέρωση το θέλει να βρίσκεται στο Κόλπο της Σύρτης ανοιχτά της Λιβύης από τις 4 Μαρτίου, στα πλαίσια της επιχείρησης AFRICOM.

Εν κατακλείδι, οι ευσεβείς πόθοι για τη δυναμική παρουσία πλοίων του 6ου Στόλου που είτε πέρασαν, είτε είναι ακόμη στη κυπριακή ΑΟΖ, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τις επίσημες ανακοινώσεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν επιβεβαιωμένα δυο αμερικανικά πλοία στο Ισραήλ, στα πλαίσια της προγραμματισμένης άσκησης Juniper Cobra 2018.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

16 ΣΧΟΛΙΑ

16 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Faethon
Luz

Οκ δεν είναι στην κυπριακή ΑΟΖ είναι μερικές ώρες μακρυά . Εσείς δηλαδή πιστεύεται ότι θα παρεμποδίσουν πλοίο αμερικανικών συμφερόντων επειδή δεν έχει συνοδεία πολεμικά πλοία αλλά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής ;

Tasos

απλά ο συντάκτης της είδησης ήθελε να καταδείξει την παραπληροφόρηση και την ευκαιριακή δημοσιο-καφρία των καιρών μας……..

K.D

Οι Η.Π.Α που λογικά ενδιαφέρονται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους
πρωτίστως και αποκλειστικά,έχουν να διαλέξουν μεταξύ της ένοπλης σύγκρουσης με τις
ικανές Ε.Δ της Τουρκίας και ότι αυτό συνεπάγεται σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο,
ή να ασκήσουν εμμέσως πίεση στην Κ.Δ,η οποία πέρα από την όποια κάλυψη διαθέτει
διπλωματικά και εκ του διεθνούς δικαίου,εκ των πραγμάτων δεν έχει την δυνατότητα να
υπερασπιστεί και εάν χρειαστεί να επιβάλει το δίκαιο αυτό.
Εσείς στη θέση τους,τί θα επιλέγατε;

GiannisKr

Χαλάτε τη “σούπα” της ελλαδικής και κυπριακής πολιτικής και μιντιακής “σκηνής” και δεν είναι καλό αυτό… 😛

STRATOS

AXAXAXA!!! Κρίμα που δεν θα έρθει ο 6ος στόλος να πολεμήσει για μας!! Έχεις δίκιο, ο αναστασιάδης, ο τσίπρας και τα πληρωμένα μμε θα πάθουν ανακοπή ….!!!μα τα κοιτάσματα δεν είναι μόνο Ελληνικά, είναι και Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά(το εννοούν αυτό αν δούμε τις συμφωνίες εκμετάλλευσης)….ελατέ να πολεμήσετε για μας σας παρακαλώ..

Κρίμα αναστασιάδη και τσίπρα, χάλασε η δουλειά….και αν έσκαγε μύτη ο 6ος στόλος θα πηγαίνατε την θητεία στους 6 μήνες…..κρίμααα

p270

Μα έτσι και αλλιώς η ανακοίνωση των Αμερικανών είναι να τα βρουν τα δύο μελη τις συμμαχίες και να καρπωθούν τα οφέλη τις εξόρυξης η κάπως έτσι αν την θυμάμαι καλα
Οπότε ο στόλος τι να έρθει να κανεις

Nikolaos

Όταν σε παλαιότερα σχόλια μου είχα εκφραστεί στο πνεύμα “6ο Στόλο θα λέμε και θα κλαίμε …” την περίοδο που δεν υπήρχε ούτε ένα αμερικάνικο αεροπλανοφόρο στους ωκεανούς (για πρώτη φορά μετά το Β’ ΠΠ), θυμάμαι απαντήσεις του τύπου “τρολλάρεις, έτσι;” ή ιερεμιάδες για παγκόσμιους χωροφύλακες και απολογητές τους. Μετά τις εξελίξεις των ημερών δικαιούμαι νομίζω να αφήσω το πληκτρολόγιο και να απολαύσω την αγωνιώδη αναζήτηση των “προστατών” …. Διότι, α) όταν το αντάρτικο κατά των “Μασόνων”, της “τραπεζοκρατίας”, των “Ρότσιλντ”, τα Λέο-2HEL που θα φθάσουν στη Πόλη, οι καλόγηροι, οι προφητείες, οι ξανθοί κλπ ηχηρά παρόμοια ξεθωριάζουν και β)… Read more »

Greg

Αυτό τόν καιρό κι άν δέν έχουμε ακούσει αναλύσεις επί αναλύσεων από κάθε είδους ειδικό γεωστρατηγοστρατιωτικοπολιτικό αναλυτή. Ολοι μάς εξηγούν πόσο βολικό είναι νά μάς ξύνουν τήν πλάτη άλλοι μέ τά δικά τους νύχια, αφού εμείς φροντίσαμε συστηματικά νά τά ξεριζώσουμε μόνοι μας. Ούτε έναν δέν άκουσα νά προτείνει νά ξαναποκτήσουμε δικά μας νύχια. Αλλά καί δόντια καί αγκάθια καί δηλητήριο. Παίζει νά έχουμε καταντήσει ο πιό αποβλακωμένος λαός ευνούχων.Καί μάλιστα από …άποψη.

Nikolaos

Εκπληκτικής οξυδέρκειας παρατήρηση, που δίνει τροφή σε απαισιόδοξες σκέψεις …

Foteinos

To Iwo Jima xtes perase to Suez me vasi to Stratfor Worldview US Naval update Map March 8, 2018. Pistevw pws o Erdogan tous “krata” toso gera me kapoio tropo, pou to mono pou tha kanoun einai efxologia kai tipota allo.

Neilos

Να, να , νάτος ο στόλος πετιέται στρίβει την γωνία κι έρχεται… Κατ’ αρχιν τα σκάφη της Exon που έρχονται είναι ερευνητικά δεν είναι γεωτρύπανα, ερχονται για ανίχνευση πυθμένα, τα γεωτρύπανα είναι προγραμματισμένα να εμφανιστούν το φθινώπορο προς Οκτώμβριο όποτε μάλλον το γεγονός θα περάσει χαλαρα από τους γείτονες. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ΠΟΤΕ είναι οτι ο “αδύναμος κρίκος” της διένεξης ειναι η ωραία Ελλας και η Κύπρος όχι μόνο για τους Τούρκους αλλά και για τους υποτιθέμενους συμμάχους μας… Ανάμεσα στο να θυσιάσουν τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που έχουν επενδυθεί στην Τουρκία μέσω ευθείας ρίξης με… Read more »

Neilos

Οι Τούρκοι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, ούτε τις πομφόλυγες των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ…
“Διάψευση του αμερικανικού Πενταγώνου για ασπίδα του 6ου Στόλου στην Exxon Mobil απέσπασε η Άγκυρα”
http://www.liberal.gr/arthro/194106/amyna–diplomatia/2018/diapseusi-tou-amerikanikou-pentagonou-gia-aspida-tou-6ou-stolou-stin-Exxon-Mobil-apespase-i-agkura.html

chikichiki

Ούτε στερηθήκαμε για να εξασφαλιστούμε, ούτε φροντίσαμε για μια σχετική τουλάχιστον αυτάρκεια, ούτε τους πείσαμε ότι οι μαγκιές δε περνάνε, ούτε καν στο δικαστήριο δεν τους πήγαμε. Ας περιμένουμε τώρα τον 6ο Στόλο, αφού δε μας έχει μείνει και τίποτε άλλο.

Τους 8 τυλίξτε τους για δώρο, παρακαλώ…

Zipo's

Έρε το κέρατο μου!!! Και τα είχα βολέψει στο μυαλό μου τόσο ωραία: θα έρθει ο 6ος, θα “εξαϋλώσει” τους τουρκαλάδες, θα δημιουργήσει μια αντιαεροπορική-αντιπυραυλική-ανθυποβρυχιακή αντιπαρανομεταναστευτική (δε βρίσκω άλλα !) ασπίδα από την Κύπρο μέχρι και τη Λήμνο (μήπως το παράκανα;) και δε θα περνά κουνούπι…..έτσι θα συνέχιζα ΚΑΙ τον ωχαδερφισμό μου από τον καναπέ ΚΑΙ την αποχαύνωση μου………..άντε τώρα να βρείς καινούργιο “σωτήρα” μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα…..και δε μ’αρέσει και η γαλέτα…..άσε που έχει και κρύο στα σύνορα…..και αν με πιάσουν οι απέναντι;….έχω δει και 3 φορές “το εξπρές του μεσονυκτίου” !

Γιάννης

Μία μεγάλη αμερικανική εταιρεία έχει κάνει μία επένδυση αξίας 41 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αθήνα. Αυτοί της αμερικανικής εταιρείας μιλάνε συχνά με τον εδώ πρόξενο των Η.Π.Α. Με αυτούς της αμερικανικής εταιρείας συνεργάζεται κάποιος που τον ξέρω. Μία μέρα θέλησε να μάθει τι παίζει με το θέμα των πετρελαίων στο Αιγαίο και ποια η θέση των Αμερικάνων επί του θέματος. Λοιπόν να τι του είπαν. Πως αν υπάρχουν πετρέλαια-αέρια θα μας τα πάρουν όλα εκτός από ένα ξεροκόμματο. Πως θα γίνει μία ρύθμιση για να πληρωθούν τα υπέρογκα χρέη μας (αν δεν κάνω λάθος είναι 360 δις ευρώ) και πως θα… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

30
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά

Related News

Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι στο εξής θα «τιμωρούν» όποιον «παραβιάζει» τις «κυρώσεις του ΟΗΕ»

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστήριξε χθες Σάββατο ότι οι κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν...

Μ. Βαρβιτσιώτης: Στρατηγικής σημασίας η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κατακτήσει τον τίτλο των στρατηγικών εταίρων και στρατηγικών συμμάχων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αμέσως μετά...

Μ. Σχοινάς: Θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία, αν δεν παγιωθούν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης

ΑΠΕ-ΜΠΕΣτη νέα πολιτική για το μεταναστευτικό, που πρέπει να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και ειδικότερα...

Πότε θα είναι έτοιμος ο διάδοχος των ολλανδικών φρεγατών LCF;

Το Ολλανδικό Ναυτικό θα μπορούσε να εντάξει σε υπηρεσία το πρώτο από τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες Α/Α Άμυνας Περιοχής LCF το...

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν (ξανά) τεθωρακισμένα Bradley στη Συρία

Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην ανατολική Συρία με ραντάρ Sentinel και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley, ο Διεθνής Συνασπισμός...
- Advertisement -