13.2 C
Athens
Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Στα στενά της Χίου από την… άλλη πλευρά του λόφου

- Advertisement -


Συνήθως στη Χίο κατοπτεύουμε μέσω του φακού του AegeanHawk αλλά αυτή την φορά «κοιτάμε» από την άλλη πλευρά του λόφου.

Το μεγάλο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης της τουρκικής ακτοφυλακής TCSG 701 Dost (πρώτο της ομώνυμης κλάσης) σε περιπολία, φωτογραφημένο όμως από την τουρκική ακτή.
(Yörük Işık @YorukIsik)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Προβοκάτωρ

Μόνο σε εμένα προκαλείται ο γέλως μέχρι δακρύων όταν βλέπω τα σκάφη του τουρκικού ΛΣ?

christos

ειδικά το συγκεκριμένο μοιάζει κάπως “ατυχής” σχεδίαση)τεράστια γέφυρα και ύψος,για αντιρτοπιλικό ,μεγάλο ελικοδρόμιο αλλά μικρό υπόστεγο,α, και ένα φουγάρο,από τη μια πλευρά ,στα δεξιά,και με κλίση σαν τις μέκο)μήπως κανιβαλήσανε διάφορα πλοία και τα κομμάτια τους τα συγκολλήσανε και φτιάξανε αυτό?))

Spyros

Αν το έφτιαξαν έτσι ως «απομειωμένο αντιτορπιλικό», χάριν αποκόμισης εμπειρίας (σχεδιαστικής, κατασκευαστικής και χρηστικής) και εξοικονόμησης πόρων, ίσως δεν πρέπει να γελάμε τόσο πολύ.

ΓΙΑΝΝΗΣ

Η σχεδίαση είναι ιταλική. Tα αγόρασαν από την Ιταλία.

tsimuha2

Εχουμε καποιο καλυτερο απο αυτο, ας βρουμε πρωτα καυσιμα για τα δικα μας.

christos

και τι δηλαδή,να μη κοροιδέψουμε τους Τούρκους, και να κλαίμε όλο τη μοίρα μας..?και σιγά το πλοίο,αν εσάς σας αρέσει……
Αλλά εγώ ξέρω για τους Σπαρτιάτες που όταν τους είπαν για τα βέλη που θα καλύψουν τον ήλιο,κοροιδέψανε και είπανε καλύτερα,θα πολεμήσουν στη σκιά…
Ξέρω για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας,ξέρω για τον Μέγα Αλεξανδρο ,ξέρω για την επανάσταση του 21,ξέρω για το έπος της Αλβανίας,σε καθε περίπτωση χειρότεροι εξοπλισμένη είμασταν από τώρα…αλλά είχαν καρδιά οι ΄Ελληνες

ptisidiastima

Εγκρίνουμε το σχόλιο σας για να απαντήσουμε εμείς. Οι Σπαρτιάτες που αναφέρατε είχαν κορυφαίας για την εποχή τους τεχνολογίας πανοπλία, ήταν επαγγελματίες στρατιώτες και εκπαιδεύονταν τόσο σκληρά που οι ιστορικοί αναφέρουν ότι προτιμούσαν τον πόλεμο από την εκπαίδευση γιατί ήταν ευκολότερος. Τόσο σκληρή εκπαίδευση είχαν.
Στην Σαλαμίνα οι Έλληνες είχαν τα κορυφαία πλοία της αρχαιότητας. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε τον κορυφαίο σχηματισμό της εποχής, άριστα εκπαιδευμένους στρατιώτες, σάρισσες κοκ. Ο Αβέρωφ ήταν το καλύτερο πλοίο στο Αιγαίο, και στα χέρια ικανών και καλά εκπαιδευμένων ναυτικών το απελευθέρωσε. Συνεπώς το ότι είχαμε χειρότερο εξοπλισμό δεν ισχύει.
Στο ενδιάμεσο των συγκρούσεων που αναφέρατε, ο Ελληνισμός γνώρισε ασύγκριτες ήττες. Πάντα γιατί είχαμε χειρότερο εξοπλισμό. Σε όλες τις φάσεις που ηττηθήκαμε, πάντα πολεμήσαμε. Απλά κάποιοι θεωρούσαν πως κάτι το ανώτερο πάνω μας (άγνωστο τι) θα μας βοηθούσε να κερδίσουμε. Αλλά χάναμε. Και η ιστορία είναι γεμάτες από ήττες σίγουρων για την νίκη τους στρατών.
Η άποψή σας εσάς μπορεί να σας φαίνεται ηρωϊκή και πατριωτική. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι, καθώς δημιουργεί προβλήματα. Πρέπει να μάθουμε να αντιληφθούμε τι γίνεται τριγύρω μας και να προετοιμαστούμε. Ούτε το DNA μας θα μπορέσει να μας σώσει, ούτε ιερά κάστανα, τίποτε. Και η καρδιά μας δεν επαρκεί απέναντι σε έναν αντίπαλο που είναι υπέρτερος αριθμητικά και τεχνολογικά.

christos

Για να λέτε ότι εγκρίνετε το σχόλιο μου,μάλλον έθιξα και είπα λόγια που δεν πρέπει,οπότε να ζητήσω συγνώμη.
Ο καθένας όμως έχει τη γνώμη του.. και αν πρέπει να ακολουθάμε όλοι κάποια συγκεκριμένη γραμμή ως προς τι λέμε,μάλλον δεν υπάρχει ελευθερία λόγου..και αν επίσης είναι κακό να είμαστε πατριώτες ,αλλά ανταυτού να γινόμαστε υπερασπιστές των γειτόνων μας εξ ανατολών,τότε μάλλον άδικα θυσιάστηκαν τόσοι και τόσοι προγόνοι μας(οι οποίοι απένταντι δεν έχουν αλλάξει καθόλου ως προς τις διαθέσεις τους,άλλα μάλλον υπάρχει πολύ άγνοια και καθησυχασμός…).
Δε θα μπορούσα να διαφωνίσω μαζί σας.Μακάρι να αποκτήσουμε καλύτερο εξοπλισμό.Μακάρι να υπάρχει καλύτερη εκπαίδευση….
Οι σπαρτιάτες ,παρά την εκπαίδευση τους,δεν ήταν αήτητοι ,ούτε θεοί (μάχη λευκτρών,σφακτηρίας),και ό,τι εξοπλισμό και να είχαν καλύτερο,δε νομίζω να βοηθούσε πολύ ,μπροστά στους χιλιάδες πέρσες που αντιμετωπίσανε και γνωρίζανε τι θα συμβεί.
Και θα ήθελα να αναρωτηθώ αν η τεχνολογική διαφορά ως προς τα όπλα των αρχαίων ήταν ικανή να χαρίζει τόσο θετικά αποτελέσματα σε συγκρούσεις εναντίων αριθμητικά πολλαπλάσιων εχθρών που να κάνουν τη διαφορά.Και μιλάμε για εποχές όπου η τεχνολογική πρόόδος δεν ήταν τόσο αξιοζήλευτη όσο σήμερα.
Για το 1821,ε ,δε νομίζω να ήταν τότε καλά εξοπλισμένοι οι Έλληνες,ούτε και στην Αλβανία με την εισβολή των Ιταλών…ναι το Αβέρωφ απελευθέρωσε το Αιγαίο,στο σύγχρονο όμως πεδίο μάχης,το ναυτικό και τα άρματα μάχης ξέρω ότι θεωρούνται δεινόσαυροι άλλης εποχής ,και δεν έχουν καμιά τύχη μπροστά σε μια καλή αεροπορία.
Καταλαβαίνω την ένσταση σας,λέτε να μην εναπαυόμαστε,να νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι.Ότι χρειάζεται εξοπλισμός ,εκπαίδευση,και ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση.Δε θα μπορούσα ποτέ να διαφωνήσω.
Χρειάζεται όμως και ηθικό.Και η δική μου διαφωνία βρίσκεται στο ακριβώς το αντίθετο από αυτό στο οποίο εσείς ενστάστε.Έσεις λέτε ότι δεν πρέπει να νομίζουμε ότι είμαστε ανώτεροι,είναι επικύνδινο ,και εγώ όμως λέω οτι επίσης δεν πρέπει να υπερεκθειάζουμε τους γειτόνους μας ,γιατί και αυτό είναι επικύνδινο,γιατί τότε δημιουργείτε αίσθημα ότι αυτοί είναι ανίκητοι..και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

ptisidiastima

Δεν πρέπει να ζητήσετε συγνώμη. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι πολλοί επαναπαύονται στο “φιλότιμο και τον πατριωτισμό”, και ακούμε και για “λεβεντιά” κλπ. Όλα αυτά καλά είναι για το ηθικό, αλλά τα νούμερα είναι αμείλικτα. Όσο “λεβεντιά” κι αν έχει το πλήρωμα ενός Μ113, το τελευταίο παραμένει ένα αλουμινένιο τεθωρακισμένο. Δεν δημιουργούμε κανέναν αίσθημα ότι οι άλλοι είναι ανίκητοι, αλλά δεν πρέπει να δημιουργούμε και το αίσθημα πως “όλα είναι εύκολα”.

Agamemnon

Δεν ειμαστε ουτε στο 480πΧ ουτε στο 1821…
Ο πολεμος που θα διεξαχθει στο Αιγαιο θα ειναι υψηλης τεχνολογιας.
Δεν μπορεις να αποκρουσεις εισβολη σε νησι με το θαρρος και την λεβεντια οταν ο Τουρκος θα σε βομβαρδιζει με εξυπνα οπλα…

tsimuha2
KavKou

@ Προβοκάτωρ,
Μια παλιά ινδιάνικη παροιμία μιλάει για το σχοινί και το σπίτι του κρεμασμένου – την έχεις ακουστά; Όταν το δικό μας ΛΣ στέλνει ναυαγοσωστικό σκάφος να καταδιώξει το «παπόρι απ’ την Περσία» που οι εξ Αμερικής πληροφορίες πιστοποιούσαν πως ήταν «τόνους έντεκα γεμάτο με χασίσι μυρωδάτο» και όλα αυτά χωρίς καν στο ναυαγοσωστικό του ΛΣ να επιβαίνει πλήρης ομάδα ΜΥΑΛΣ… ε, είναι λίγο υπερβολικό να κρίνουμε τους απέναντι από το πώς μοιάζουν τα πλωτά τους…
…είμαι περίεργος να ξέρω αν στην προς της επιχείρησης ενημέρωση του πληρώματος, αναφέρθηκε από κάποιον «…κι αν δεν σταματήσουν, τι κάνουμε;…». Και επαναλαμβάνω, δεν ήταν μια συνηθισμένη καθημερινή υπόθεση ρουτίνας για έλεγχο άδειας αλιείας – ήταν τελειωμένη, δεμένη υπόθεση πολύ σοβαρής ποσότητας ναρκωτικών που προσφέρθηκε στο πιάτο κι εμείς πετούσαμε χαρταετό.

Aegeanhawk

Ωραίες φωτογραφίες και πολύ καλή ανάρτηση.
Καλό σ/κ.

ptisidiastima

Σας ευχαριστούμε πολύ! Επίσης!

Em.Ti

Νομίζω αν ζουμάρουμε πολύ την πρώτη φωτό φαίνεται ο AegeanHawk να χαιρετάει.

f.karaiosifidis

Εκτός ορύγματος?

tsimuha2

Και ακομβιωτος παρακαλω.

ACHERON

Μπορεί το “Dost” να μήν είναι το κομψώτερο σκάφος,αλλά ἡ SG έκανε σωστή επιλογή κατηγορίας.
Το σκάφος αυτό είναι όντως ΠΑΘ,και όχι απομειωμένη πυραυλάκατος όπως τα Sa´ar του ΛΣ,βαφτισμένη ΠΑΘ.
Το δικό μου φετίχ σε ΠΑΘ είναι αυτόcomment image

Manolis

Πολυ στα ναυτικα μας το εχετε γυρισει τελευταια φιλτατε Αχεροντα!

tsimuha2

Τωρα στα γεραματα το παιζει τζοβενο.(απωθημενα τι να πεις ).

ACHERON

Ναί,Μανώλη μου,φρύαξα από τότε που κωπηλάτησες εσύ στην τριήρη.

tsimuha2

Αρε θηριο ιδια γουστα εχουμε.comment image

ACHERON

Ἄν είχαν και λίγο ψαχνό παραπάνω,θα ήταν θεότητες-σάν τις Ουκρανέζες ένα πράγμα.

tsimuha2

“Ουκ εν τω ψαχνο το ευ, αλλ’ εν τω ευ το ψαχνο”

ACHERON

Καλά,θα τσιμπήσω και από αυτές κανα-δυό μερίδες.

Προβοκάτωρ

Το σχόλιο ήταν dual mode…οπότε στόχος επετεύχθη.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ...

34
 Με δυο φωτογραφίες, θα θέλαμε να δώσουμε μια μικρή νότα αισιοδοξίας για τον Ναυπηγικό Τομέα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ προχωρά...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 4.49

Related News

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το επεισόδιο στα Ίμια

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Περιπολικό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο σκάφος του λιμενικού.Σύμφωνα με...

ΥΠΕΞ: Η «μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας» για τις διερευνητικές

ΑΠΕ-ΜΠΕ.«Δεν έχει υπάρξει κάποια κρούση από την τουρκική πλευρά, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όσον αφορά τον ορισμό ημερομηνίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του...

Τρία E-2D Advanced Hawkeye αγοράζει η Γαλλία

Έως το 2028 εκτιμάται ότι θα παραλάβει η Γαλλία τα 3 Ε-2D Advanced Hawkeye που παρήγγειλε χθες. Η υπογραφή της σχετικής επιστολής αποδοχής (LOA)...