Άρχισε το ντόμινο με αγωγές εις βάρος της Boeing λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις 737 Max

0
The 737 MAX 7 completed a successful first flight today. The airplane is seen here during its flight. (PRNewsfoto/Boeing)
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 16
  •  
  •  

Μια ρωσική εταιρεία μίσθωσης αεροσκαφών κινήθηκε νομικά εναντίον της Boeing για παραβίαση της μεταξύ τους σύμβασης σε σχέση με τη καθήλωση των αεροσκαφών 737 Max. Πρόκειται για την πρώτη αγωγή που ασκήθηκε εναντίον της αμερικανικής εταιρείας από έναν πελάτη με αφορμή το πρόβλημα ασφαλείας που οδήγησε μετά από δυο πολύνεκρα ατυχήματα στην καθήλωση του στόλου αυτών των αεροσκαφών παγκοσμίως.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times σε ρεπορτάζ των Sylvia Pfeifer και Patti Waldmeir, πρόκειται για την ρωσική εταιρεία Avia Capital Services, θυγατρική του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, που πλέον ισχυρίζεται ότι οι δύο πολύνεκρες συντριβές 737 Max οφειλόταν σε «πράξεις αμέλειας ενέργειες και αποφάσεις της Boeing» όχι μόνο στον σχεδιασμό ενός αεροσκάφους που ήταν «ελαττωματικό» αλλά και για την «αποσιώπηση κρίσιμων πληροφοριών» από την ρυθμιστική υπηρεσία αεροπλοΐας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πιστοποίησης του τύπου.

Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο μεσολάβησης της κομητείας Κουκ του Σικάγο τη Δευτέρα, υποστηρίζει ότι η Boeing “σκόπιμα” απέφυγε να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την αξιοπλοΐα του 737 Max στους πελάτες της, μεταξύ των οποίων η Avia, προκειμένου να τους κατευθύνει να αγοράσουν το αεροσκάφος.

Η Avia είχε παραγγείλει συνολικά 35 αεροσκάφη 737 Max 8 από τη Boeing προτού καθηλωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τον Μάρτιο και τώρα θέλει να ακυρωθεί η παραγγελία. Η εταιρεία λέει ότι κατέθεσε στην Boeing χρηματική προκαταβολή ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατοχύρωση της παραγγελίας και ζητά να επιστραφεί αυτό το ποσό με τόκους καθώς επίσης και 75 εκατομμύρια δολάρια σε διαφύγοντα κέρδη για γενικό σύνολο 115 εκατομμύρια δολάρια σε ζημιές, αλλά και αρκετές φορές το ποσό αυτό ως «ποινικές αποζημιώσεις».

Ο δικηγόρος της Avia κ. Στίβεν Μάρκς από την εταιρία αεροπορικού δικαίου Podhurst Orseck του Μαϊάμι, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι η Boeing είχε προσφέρει αποζημίωση, αλλά αυτή ήταν ανεπαρκής. Επισήμανε ότι κι άλλοι πελάτες της Boeing ήρθαν σε επαφή μαζί του για να κινήσουν παρόμοιες αγωγές.

Η Boeing διαπραγματεύεται συμφωνίες αποζημίωσης με πελάτες της για το συγκεκριμένο θέμα και για το σκοπό αυτό απορρόφησε ζημιές 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο.

Σε περίπτωση που η πρώτη αυτή αγωγή κριθεί εις βάρος της Boeing οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι κατακλυσμιαίες για την αμερικανική εταιρεία αφού είναι βέβαιο ότι μ’ αυτήν την απόφαση ως δικαστικό προηγούμενο θα κινηθούν νομικά κι άλλοι πελάτες της εταιρείας με απρόβλεπτα αποτέλεσμα για το μέλλον της.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 16
  •  
  •