737 ΜΑΧ: Η Boeing γνώριζε και δεν έκανε τίποτε!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ενώ η καθήλωση των 737 MAX συνεχίζεται στον απόηχο της διπλής απώλειας το τύπου, του αεροσκάφους της ινδονησιακής Lion Air τον περασμένο Οκτώβριο και της Ethiopian στις 10 Μαρτίου 2019, νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ένα ένοχο παρασκήνιο σχετικά με το θέμα.

Όπως έχουμε αναφέρει τόσο εδώ όσο και από τις σελίδες της Π&Δ μια από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στα δυο πολύνεκρα περιστατικά ήταν η άγνοια των πληρωμάτων τους για την δυσλειτουργία των αισθητήρων μέτρησης της γωνίας προσβολής (AoA) που οδήγησε και σε λανθασμένη διαχείριση της αντιμετώπισης της ραγδαία  εξελισσόμενης κατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα και στα δυο περιστατικά ο ένας από τους δυο αισθητήρες με τους οποίους είναι εφοδιασμένο το 737 MAX δυσλειτούργησε και βρέθηκε σε διάσταση ενδείξεων με τον άλλο. Για το πρόβλημα έπρεπε να υπάρχει σύστημα το οποίο προειδοποιούσε το πλήρωμα. Σύμφωνα με όσα παραδέχθηκε χθες η κατασκευάστρια εταιρία, γνώριζε ήδη από το 2017 όταν παρέδιδε τα πρώτα 737 MAX ότι το σύστημα προειδοποίησης για αυτή την «διαφωνία AoA» δεν λειτουργούσε όπως προβλέπονταν. Το σχετικό λογισμικό ήταν μεν εγκατεστημένο αλλά ενεργοποιείτο μόνο σε αεροπλάνα εταιριών που είχαν αγοράσει ένα «πλήρες πακέτο» ηλεκτρονικών, κάτι που δεν είχε κάνει ούτε η Lion Air ούτε η Ethiopian.

H Boeing, παρά την γνώση αυτή, έκρινε ότι η απουσία αυτή λειτουργικού συστήματος σε κάποια αεροπλάνα «δεν αποτελούσε κρίσιμο θέμα ασφάλειας αλλά ούτε απαιτούσε άμεση διορθωτική ενέργεια». Το καίριο ερώτημα που τίθεται στην προκειμένη περίπτωση ήταν εάν αυτό το θέμα έπρεπε να είχε αφεθεί στην κρίση της Boeing ή θα έπρεπε να είχε αποφανθεί η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας και αρμόδια για την πιστοποίηση έκδοση πιστοποιητικό αεροπλοϊμότητας.

Όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές η «σχέση» που υπήρχε ανάμεσα στην Boeing και την FAA ίσως αποτελεί το γενεσιουργό επίπεδο προβλημάτων στην πιστοποίηση που υπήρξαν και αιτίες στα δυο περιστατικά. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι η σχέση καταστρατήγησε την μοναδική δικλίδα ασφαλείας που υπάρχει, δηλαδή τον ελεγκτικό μηχανισμό που υφίσταται ώστε οι εταιρίες (αερομεταφορείς, αεροκατασκευαστές κ.ά.) να μην περνάνε σε ασυδοσία εν ονόματι του κέρδους.

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Αν η Boeing δεν τιμωρηθεί παραδειγματικά για αυτό οι επιπτώσεις για τις δυτικές αεροπορικές βιομηχανίες θα είναι βαριές.

Ας ελπίσουμε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα και θα επιβάλει νέες προδιαγραφές στον τρόπο λειτουργίας της FAA.

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Νομίζω ότι η Boeing έπραξε μεγάλο λάθος με την απόφασή της να μην διορθώσει το λάθος ή να μην συμπεριλάβει το λογισμικό στο «βασικό πακέτο» ηλεκτρονικών, θα το κουβαλάει για πολύ καιρό!

Nikgr
Member
Νικολαος Παπαδόπουλος

Βάλτε να πληρώσει καμία δεκαριά δις δολάρια και να δούμε αν θα το ξανακάνει.

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Θα το ξανακάνει. Το κεφάλαιο παντα λειτουργει στενα κερδοσκοπικα.

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Mα είναι γνωστό ότι η FAA κρίνει με κριτήρια που δίνει η ίδια η Boeing. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Δεν είναι δυνατό καμιά κρατική υπηρεσία να παρακολουθεί την τεχνολογία και να την αξιολογεί και να την κρίνει στο τεχνολογικό επίπεδο του ανταγωνισμού που έχουμε. Κανείς δεν το λέει βέβαια ανοιχτά, αλλά αυτό συμβαίνει. Στην ουσία εμπιστευόμαστε την εταιρία και το εμπορικό της συμφέρον να είναι ασφαλής.

DangerJetExhaust
Member
Noble Member
DangerJetExhaust

Ένα καλό βίντεο που εξηγεί κάποια πράγματα:
https://youtu.be/H2tuKiiznsY

Sotiris
Guest
Sotiris

O Aιθίοπας πιλότος (και η εταιρία του) ενδεχομένως να είχαν δράσει διαφορετικά, αν είχαν διαβάσει τη σχετική οδηγία – προειδοποίηση της FAA, 4,5 μήνες πριν το δεύτερο ατύχημα, τις αναφορές άλλων πληρωμάτων σχετικά με τη δυσλειτουργία και τα δημοσιεύματα των αεροπορικών sites. Προσέξτε τις ημερομηνίες των ακόλουθων εγγράφων/δημοσιευμάτων, όπου αναλύεται λεπτομερέστατα το πρόβλημα! https://www.aviationtoday.com/wp-content/uploads/2018/11/2018-23-51_emergency.pdf https://www.aviationtoday.com/2018/11/07/faa-issues-boeing-737-aoa-directive-amid-lion-air-crash/?fbclid=IwAR3TI4LLNwYcEquXsNpOLvtpi9bye1WHLeMAvZFW_TMaCsYDMNDzEcXC4Po Εκτός αν δεχθούμε ότι οι πιλότοι και οι υπεύθυνοι των αεροπορικών εταιριών οφείλουν να διαβάζουν μόνο τα flight manuals και τίποτε άλλο… Αυτό φυσικά δεν αναιρεί τις ευθύνες της Boeing, αλλά μας κάνει να σκεπτόμαστε αν η Ethiopian θα μπορούσε να δράσει προληπτικά μελετώντας το… Read more »

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Ηταν σε γνώση της οδηγιας και λειτουργησαν βασει των ενημερώσεων που ειχαν… μεχρι που δεν λειτουργησαν αυτες.

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλησπέρα,

Νομίζω ότι ένα από τα τιμωρητικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για αυτή τη συμπεριφορά της Boeing είναι ο αποκλεισμός των MAX από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο να παραταθεί για καμιά πενταετία, το λιγότερο. Και από εκεί και μετά να εξετάσουμε τις χρηματικές και άλλες αποζημιώσεις.

AlxPorto
Member
Noble Member
AlxPorto

Το θέμα αυτό, που το βρίσκω γεγονός προς την σωστή κατεύθυνση, έφτασε, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την συντριβή της Ethiopian, σε ακρόαση από επιτροπή της Γερουσίας όπου ο επικεφαλής της FAA μιλούσε με αοριστίες φτάνοντας ακόμα και να τραυλίζει όταν πλέον στριμωγμένος από τις ερωτήσεις και την απόδειξη πως η υπηρεσία γνώριζε τα καραγκιοζιλίκια (διότι τέτοια είναι) της Boeing δεν είχε καμία απάντηση να δώσει. Ευτυχώς ο πρόεδρος της επιτροπής έκλεισε την συνεδρίαση λέγοντας σε έντονο ύφος ότι δεν είναι δυνατόν ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας να πωλείται ως έξτρα εξοπλισμός. Μέγα κρίμα που η Boeing έφτασε σε τέτοιο σημείο. Θα… Read more »

Ellinokyprios
Member
Ellinokyprios

Να δείξουν οι αμερικανοί την ίδια ευαισθησία που έδειξαν με την volkswagen ή την BP και όχι να καλύψουν την ‘ιερή αγελάδα,’ την ‘κολλητή’ του Trump, Boeing…
Ιδού η Ρόδος…

SpaceMan
Member
Noble Member
SpaceMan

Αν και συμβαίνει με όλες τις εταιρείες και όχι μόνο την Boeing, είναι απαράδεκτο να εμπορεύονται χαρακτηριστικά ασφαλείας, πόσο μάλλον όταν αυτά έχουν σχετικά μηδαμινό κόστος σε σύγκριση με το μέγεθος της επένδυσης. Από εκεί και πέρα, είναι επίσης απαράδεκτο που η Boeing (με την FAA να συμφωνεί) ενσωμάτωσε ένα τόσο επεμβατικό χαρακτηριστικό στο αεροσκάφος χωρίς να έχει συγκεκριμένη διαδικασία άμεσης ακύρωσης από το πλήρωμα. Τέλος έχουμε φτάσει στο σημείο, τα εργοστάσια να δικαιολογούν κάποιες απώλειες ανα χιλιάδες ώρες πτήσης του αεροσκάφους χωρίς να γίνονται νέες έρευνες για συστήματα έκτακτης ανάγκης. Η τεχνολογία πλέον θα μπορούσε να επιτρέψει να περιοριστούν… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Υπάρχουν εταιρείες, και υπάρχουν και άνθρωποι που διοικούν αυτές τις εταιρείες!. Μπορεί να πρέπει όντως να πρέπει να πέσει κάποια σημαντική οικονομική τιμωρία στην Boeing, αλλά αυτή δεν θα πρέπει να είναι του ύψους που να την οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής. Από την άλλη, βαριές τιμωρίες θα έπρεπε να έπεφταν στα άτομα που ήταν στην αλυσίδα αποφάσεων που οδήγησε σε αυτό. και επειδή σε διάφορα σχόλια αναφέρθηκε ότι έναν μηχανισμό ασφαλείας δεν τον πουλάς ως εξτρά, θα ήθελα να πω το εξής: 1) Μηχανισμό που αυξάνει την ασφάλεια μπορείς να τον πουλήσεις ως εξτρά. 2) Μηχανισμό που προστατεύει από… Read more »

tomauromati
Guest
tomauromati

Η Boeing πούλησε το max σαν ακόμη ένα 737 με νέο μοτέρ. Έτσι δε χρειάστηκε πιστοποίηση από την FAA οι πιλότοι δε χρειάζονται έξτρα εκπαίδευση κι έτσι όλοι κερδίζουν (αεροπορικές και boeing). Γι’αυτό το MCAS προστεθηκε ας πούμε σιωπηλά. Αν παραδεχόταν η Boeing αυτό που σωστά αναφέρεις θα έχανε ένα μεγάλο ατού για την πώληση του αεροσκάφους + θα έπρεπε να πληρώσει για την πιστοποίηση και οι αεροπορικές θα έπρεπε να εκπαιδευσουν ξανά τους πιλότους και υπάρχει και το Α320 – βλέπεις που πάει αυτό… Διάβασα πως ο πιλότος ήταν 29 χρόνων και είχε 8000 ώρες στον τύπο. Μου φαίνεται… Read more »

Kapoios
Member
Kapoios

Μερικοί μιλάνε για πρόστιμα και τιμωρία της Boeing και ξεχνούνε ότι η πλειοψηφία των Γερουσιαστών στις ΗΠΑ και πλείστες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν πάρει “φανερά” και συνεχίζουν να παίρνουν χρήματα από την Boeing. Μόνο την διετία 2017-2018 που δεν ήταν μάλιστα προεκλογική/εκλογική περίοδος η Boeing ξόδεψε πάνω από 35 εκατομμύρια δολάρια σε lobbying και χορηγίες προς υποψηφίους… https://www.opensecrets.org/orgs/summary.php?id=D000000100 Σε ένα διεφθαρμένο κόσμο που τα πάντα κινούνται με βάση το χρήμα ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία σε καμιά μεγάλη εταιρία, όσο μεγάλο και αν είναι το έγκλημα που διέπραξε. Αν είσαι φούρναρης, μανάβης, κομμώτρια κλπ και σε πιάσουν να παρανομείς,… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS
Member
KaizerAmstelVonLagerS

https://www.youtube.com/watch?v=QytfYyHmxtc

Αλλο ενα λιγο μεγαλητερο σε διαρκεια για οσους εχουν χρονο.

Γιάννης 74
Guest
Γιάννης 74

Κανείς δεν μπορεί να “πειράξει” τη Boeing , μετά τα ατυχήματα αυτά και την καθήλωση των 737Max έχει πάρει πολλά συμβόλαια από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ … Τυχαίο ;;; Η “Ζημιά” θα ισοσκελιστεί με αυτά τα συμβόλαια , σε λίγο καιρό δεν θα θυμάται κανείς τίποτα για τα ατυχήματα και όλα θα είναι όπως πρίν.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Τι πράγμα ρε παιδί μου κι αυτός ο ανάλγητος ο καπιταλισμός. ‘Ολα για το κέρδος, πάνω απ’όλα το κέρδος. Ενώ αν υπήρχε σοσιαλισμός, ποτέ δεν θα συνέβαιναν τέτοια πράγματα γιατί η διαφθορά θα ήταν ανύπαρκτη και ποτέ δεν θα υπήρχαν κίνητρα για σχεδιαστικές παραβλέψεις. Η ιστορία της σοβιετικής αεροπλοΐας, πολιτικής και στρατιωτικής, αυτό δεν έδειξε άλλωστε;

G...
Member
Famed Member
G...

Στο Τσερνομπίλ συντροφε θα το κουκουλωναμε αλλα το ατιμο δεν κουκουλονονταν με τιποτα. Και αλλα πολλα ατυχήματα γιατι απλα δεν λογοδοτουσαμε σε κανενα

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Σύντροφε, μου φαίνεται πως η ειρωνεία στο σχόλιό μου δεν έγινε αρκούντως αντιληπτή!

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Ατυχηματα και αστοχιες παντα θα συμβαίνουν, οταν ομως ο οδηγος ειναι αυστηρά τα $$$ οπως μας εχει δειξει η ιστορια κατ επαναληψη, τα shortcuts πάνε συννεφο.