Βγήκε το πόρισμα για την συντριβή του A-29B Super Tucano

0
1666
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το πόρισμα της έρευνας για την πολυσυζητημένη συντριβή ενός αεροσκάφους αξιολόγησης Embraer A-29B Super Tucano στο Φάση ΙΙ του προγράμματος προμήθειας ελαφρού επιθετικού αεροσκάφους στις 22 Ιουνίου 2018, δόθηκε στην δημοσιότητα από το συμβούλιο διερεύνησης ατυχημάτων της αμερικανικής Αεροπορίας.

Συντριβή αεροσκάφους A-29 Super Tucano στο Νέο Μεξικό

Ο πιλότος του Ναυτικού υποσμηναγός Κρίστοφερ Σορτ, έμπειρος πιλότος σε F/A-18 είχε σκοτωθεί στο συγκεκριμένο ατύχημα κατά την διάρκεια μίας δοκιμαστικής πτήσης ενώ έκανε άφεση οπλισμού.

Ο Σορτ σκοτώθηκε τελικά στην συντριβή παρά τις προσπάθειές του να ανακτήσει το αεροσκάφος. Έκανε προσπάθεια να εκτιναχθεί, αλλά αυτό ήταν εφικτό κάτω από το συνιστώμενο ελάχιστο ύψος αποτρέποντας την πλήρη ανάπτυξη του του αλεξίπτωτου.

Αντίθετα, ο αξιωματικός οπλικών συστημάτων στην δεύτερη θέση, πιλότος της Αεροπορίας, πέτυχε να εκτιναχθεί έγκαιρα με ασφάλεια.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου διερεύνησης ατυχημάτων προσδιόρισε ως αιτία του ατυχήματος τον «υπερβολικό» έλεγχο (σ.σ. “over-control”) του αεροσκάφους, ακολουθούμενο από αδυναμία εφαρμογής επαρκών ελιγμών ανάκτησης.

Κατά την διάρκεια υπερβολικά απότομης στροφής με μικρή ταχύτητα σε χαμηλό υψόμετρο μετά την άφεση βόμβας εξάσκησης το αεροσκάφος μπήκε σε ανεξέλεγκτη περιστροφική απώλεια ύψους.

Μόλις το πλήρωμα διαπίστωσε την εξέλιξη, επιχείρησε να εκτελέσει μια πλήρη στροφή 180 μοιρών με συνθήκες χαμηλής ταχύτητας αέρα μετά την άφεση της βόμβας. Ωστόσο ήταν αδύνατο να αντισταθμιστεί η απότομη ασσυμετρία φορτίου σε τόσο μικρό διάστημα, που ουσιαστικά ήταν ο παράγοντας που συνέβαλε στο ατύχημα.

Το A-29B, μετέφερε δύο κατευθυνόμενες βόμβες GBU-12, ρουκέτες και πυρομαχικά για το πενηντάρι πολυβόλο του. Σύμφωνα με την έρευνα, η αποστολή του εκτελούνταν χωρίς επιπτώσεις μέχρι την πρώτη άφεση όπλου, της μιας GBU-12 από τον αριστερό εξωτερικό πυλώνα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •