25.8 C
Athens
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ A-6E TRAM: Κυνηγοί πυραυλακάτων στην Μεσόγειο

A-6E TRAM: Κυνηγοί πυραυλακάτων στην Μεσόγειο

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τον Μάρτιο του 1986 τα τηλέτυπα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων κροτάλιζαν ακατάπαυστα. Το αμερικανικό Ναυτικό που εκτελούσε γυμνάσια στην Μεσόγειο ανοικτά του Κόλπου της Σύρτης με τα αεροπλανοφόρα USS Saratoga (CV-60) και USS Coral Sea (CV-43) του 6ου Στόλου, ενισχυμένο με την Ομάδα Μάχης του USS America (CV-66) είχε περάσει την «Γραμμή του Θανάτου» του Μουαμάρ Καντάφι διεξάγοντας πλέον επιχειρήσεις νοτίως αυτής.

Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι από καιρό. Αεροσκάφη της λιβυκής Αεροπορίας παρενοχλούσαν συνεχώς τις αμερικανικές ασκήσεις και αναχαιτίζοντο από μαχητικά του Ναυτικού. Όμως τα πράγματα τώρα ήταν διαφορετικά. Τα αμερικανικά αεροσκάφη έγιναν στόχος αντιαεροπορικών πυραύλων ενώ λιβυκές πυραυλάκατοι κινήθηκαν εναντίον των πλοίων της Task Force 60 (Battle Force Zulu) με απειλητικές διαθέσεις.

Το USS Saratoga απονήωσε Α-7Ε οπλισμένα με πυραύλους αντι-ραντάρ AGM-88 HARM και βομβαρδιστικά Α-6Ε φορτωμένα με βλήματα Harpoon και CBU, συνοδεία αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου EA-6B Prowler ενώ από το USS America σηκώθηκαν A-6E και EA-6B. Σε ρόλο υποστήριξης, το αεροπλανοφόρο USS Coral Sea έστειλε αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης E-2C, ιπτάμενα τάνκερ KA-6D και μαχητικά F-14 Tomcat και F/A-18 Hornet. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν συνεχώς έκτακτα.

Τον Αύγουστο του 1981 η απόφαση της Ουάσιγκτον να αψηφήσει την μονομερή διακήρυξη από τον Συνταγματάρχη Καντάφι της θαλάσσιας περιοχής κάτω των γεωγραφικών συντεταγμένων 32° 30 ως «λιβυκά χωρικά ύδατα» κατέληξε στην εμπλοκή δύο F-14Α με λιβυκά Su-22 πάνω από τον Κόλπο της Σύρτης.

‘Fox 2 kill!’ Όταν δύο Fitter έμπλεξαν με τις λάθος «Γάτες» (διαβάστε περισσότερα στο https://www.ptisidiastima.com/fox-2-kill-fitter-f14/)

Η νέα αμερικανική άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης ναυσιπλοΐας υπό την ονομασία ‘Attain Document III’ προμήνυε και δεύτερο γύρο. Παρά την έντονη αεροπορική δραστηριότητα, αυτή την φορά η κόντρα με τον Καντάφι θα ήταν υπόθεση των βομβαρδιστικών Α-6 Intruder.

Από το Βιετνάμ μέχρι τότε οι «Εισβολείς» είχαν γίνει πολύ πιο επικίνδυνοι. Τα Α-6E TRAM ήταν η έκδοση με τον πιο προηγμένο ηλεκτρο-οπτικό εξοπλισμό που διέθετε ποτέ επιθετικό αεροσκάφος του Ναυτικού. Χάρη στο χαρακτηριστικό πυργίσκο TRAM (Target Recognition Attack Multisensor) κάτω από το ρύγχος, η απόλυτη έκδοση του Intruder ήταν ικανή να ανιχνεύει, να αναγνωρίζει και να πλήττει σε μια μόνο διέλευση με επίφοβη ακρίβεια διαφορετικούς στόχους, ημέρα ή νύχτα, ασχέτως καιρού.

Στην οθόνη του ο ΒΝ (Bombardier Navigator) μπορούσε να βλέπει στόχους μέχρι πρότινος αθέατους κάτω από την πυκνή βλάστηση, το σκοτάδι ή την προσεγμένη παραλλαγή, με την βοήθεια του ευαίσθητου συστήματος FLIR που παρείχε τη δυνατότητα εγκλωβισμού συγκεκριμένων σημείων, όπως π.χ. την ίσαλο ενός πολεμικού ή την περιοχή τού μηχανοστασίου του. Οι Harpoon θα αναλάμβαναν τα υπόλοιπα.

Τίποτα δεν μπορούσε να ξεφύγει από το κυκλώπειο «μάτι» του Intruder: αν κάτι δεν «έβλεπε» το σύστημα υπερύθρων, το έβλεπε ο δέκτης FAC (Forward Air Controller) του συστήματος LRT (Laser Receiver/Transmitter) ή οι επικείμενοι στόχοι «φωτιζόταν» με ακτίνες λέιζερ από άλλο αεροσκάφος είτε από προωθημένο παρατηρητή στο έδαφος. Ο περιστρεφόμενος πυργίσκος παρείχε στον βομβαρδιστή δυνατότητα σάρωσης 360ο και συνεχούς παρακολούθησης/εγκλωβισμού του στόχου, ανεξαρτήτως των ελιγμών του αεροπλάνου. Αργότερα τα Α-6Ε TRAM απέκτησαν το σύστημα DRS (Detection and Ranging System) και το IRVAT (Infra-Red Video Automatic Tracking) της Northrop που αυτοματοποιούσαν την ιχνηλάτηση.

Την νύχτα της 24ης Μαρτίου 1986 το Ναυτικό του Καντάφι συνειδητοποίησε πόσο επικίνδυνα ήταν τα Intruder. Μια πυραυλάκατος Combattante IIa ήταν το πρώτο σκάφος που επλήγη με εκτοξευόμενο από αέρος πύραυλο AGM-84A Harpoon που εξαπέλυσαν Intruders της Μοίρας VA-34 ‘Blue Blasters’. Τα Α-6 κατευθύνθηκαν προς το μέρος του βάσει των οδηγιών ενός Ε-2C Hawkeye και προέβησαν στην αναγνώρισή του μέσω του FLIR του συστήματος TRAM αναφέροντας τον τύπο, το στίγμα και την πορεία του.

Όταν έλαβαν την κωδικοποιημένη διαταγή να επιτεθούν, το σκάφος δέχθηκε δύο πυραύλους και επιπλέον πλήγματα από περιλήπτες βομβίδων Mk-20 Rockeye που το άφησαν ακινητοποιημένο στην επιφάνεια να φλέγεται. Οι πιλότοι, με το καύσιμό τους να μειώνεται και βλέποντας το λιβυκό πλοίο έτοιμο να βυθιστεί, αποφάσισαν να κρατήσουν τους περιλήπτες που απέμεναν μήπως συναντούσαν άλλους πιθανούς στόχους και αποχώρησαν. Tο αποτελείωσαν αργότερα με Rockeye δύο A-6E από την Μοίρα VA-85 ‘Black Falcons’ του USS Saratoga. Η αντιπαράθεση όμως δεν θα σταματούσε εδώ.

Ξημερώματα της επομένης, 25 Μαρτίου, ένα ζεύγος Α-6Ε της Μοίρας VA-55 ‘Warhorses’ πέτυχε την πυραυλοφόρο κορβέτα «Άϊαν Ζακίτ» η οποία είχε αφήσει την Βεγγάζη και κατευθυνόταν με ταχύτητα 25 κόμβων εναντίον των αμερικανικών πλοίων. Αρχικά το λιβυκό είχε χαρακτηριστεί εσφαλμένως Combattante II G πριν αναγνωρισθεί ως κλάσης Nanuchka II, εξοπλισμένο με τέσσερεις πυραύλους κατά στόχων επιφανείας «Τερμίτ» (κωδ. ΝΑΤΟ, SS-N-2C ‘Styx’) συν δύο αντιαεροπορικούς SA-N-4 ‘Gecko’ για αυτοπροστασία και δύο πυροβόλα των 57 χιλ. Όχι πως είχε και πολλή σημασία. Το USS Yorktown, ένα καταδρομικό κλάσης Ticonderoga, κατηύθυνε ήδη βομβαρδιστικά Intruder εναντίον του.

«Τα Α-6Ε από το Coral Sea ράντισαν το λιβυκό πολεμικό με Rockeye και αυτό άρχισε να καίγεται. Την χαριστική βολή την έδωσε ένα Α-6 της VA-85 το οποίο από απόσταση 15 μιλίων εξαπέλυσε έναν πύραυλο Harpoon που έκοψε την κορβέτα στα δύο. Η πλώρη της σηκώθηκε και μέσα σε 10΄η Nanuchka είχε βυθισθεί. Αν και όλες οι επιθέσεις έγιναν εντός της εμβελείας των SA-2, κανένας SAM δεν εκτοξεύθηκε εναντίον μας καθώς πετούσαμε στα 300 πόδια –μπορεί και χαμηλότερα! Ούτε ΜiG εμφανίσθηκαν όμως, παρόλο που είμαστε κοντά στο αεροδρόμιο της Μπενίνα…» θυμάται ένας βομβαρδιστής.

Μετά την βύθιση του «Άϊαν Ζακίτ» οι Λίβυοι δεν κινήθηκαν ξανά κατά της αμερικανικής Δύναμης Κρούσης. Μια πυραυλάκατος Combattante IIa είχε επίσης αχρηστευτεί από δύο βλήματα Harpoon που εξαπέλυσε εναντίον της το USS Yorktown. Η αναμέτρηση με την Task Force 60 τούς είχε στοιχίσει μια κορβέτα και ένα περιπολικό σκάφος με τουλάχιστον 35 θύματα ενώ δύο ακόμη πολεμικά τους και βάσεις πυραύλων SAM είχαν υποστεί ζημιές από επιθέσεις αεροσκαφών του Ναυτικού.

Ο Καντάφι δεν το ήξερε αλλά ο Πρόεδρος Ρήγκαν θα εξαπέλυε μια νέα, μεγαλύτερη επιχείρηση εναντίον του, την Οperation El Dorado Canyon. Η βομβιστική επίθεση με θύματα στην ντισκοτέκ ‘La Belle’ στο Δυτικό Βερολίνο όπου σύχναζαν Αμερικανοί στρατιώτες, ήταν η αφορμή που ζητούσε η Ουάσιγκτον. Σύντομα ο νυχτερινός ουρανός πάνω από την Τρίπολη και την Βεγγάζη θα αυλακωνόταν από τα αντιαεροπορικά και τις εκρήξεις.

Αλέξανδρος Θεολόγου

Πρώτη δημοσίευση 25/3/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

16 ΣΧΟΛΙΑ

16 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kimon

2 Harpoon περιλήπτες βομβίδων Rockeye, και χρειάστηκε και δεύτερη επίθεση ξ πρώτη πυραυλάκατος;
Αυτά τα A6 ήταν καταπληκτικά για την δουλειά τους, μετέφεραν μεγάλο φορτίο σε μεγάλες αποστάσεις, βέβαια η εποχή των εξειδικευμένων αεροσκαφών έχει περάσει..

chikichiki

Το αιώνιο κακό με τα αεροπορικά πυρομαχικά (πλην των αεροεκτοξευόμενων τορπιλών, που όμως από καιρό δεν ευδοκιμούν σε τακτικά αεροσκάφη) είναι ότι εξ’ορισμού χτυπούν πάντα πάνω από την ίσαλο γραμμή, και άρα οι τρύπες που κάνουν δε συμβάλλουν άμεσα στην εισροή υδάτων από το πλοίο, που είναι φυσικά ο μόνος τρόπος να βυθιστεί (πλην φυσικά υπερφόρτωσης στο λιμάνι…). Τα όσα παραδείγματα (αερο)ναυμαχιών της εποχής των αεριωθούμενων και των αντιπλοϊκών πυραύλων καταδεικνύουν με πολύ “ωμό” τρόπο αυτή την πραγματικότητα, αφού σχεδόν ανεξαιρέτως ακόμα και οι πιο μικρές μάχιμες μονάδες (κάτι πλοία ίσα με ψαροκάικα, με 2-4 πυραύλους βιδωμένους πάνω) ακόμα και… Read more »

LEON

σορι κατα λαθος το πατησα

chikichiki

Θα ζήσω κι έτσι 🙂

Nikolaos

Θαυμάσια αναδρομή, θερμά συγχαρητήρια. Τρεις παρατηρήσεις μόνο: 1. Οι επιχειρήσεις ήταν απάντηση στις πολύνεκρες επιθέσεις στα αεροδρόμια Ρώμης και Βιέννης την προηγούμενη περίοδο των Χριστουγέννων, έργο του Αμπού Νιντάλ, που φιλοξενείτο και χρηματοδοτείτο από τον Καντάφι. Μετά από το χτύπημα στη δυτικοβερολινέζικη ντισκοτέκ αρχές Απριλίου, αποφασίστηκε η πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση Eldorado Canyon, στη σφαίρα του θρύλου πλέον, ασύλληπτη για τα μέτρα της εποχής (διάρκεια σε σχέση με την αξιοπιστία αισθητήρων και πλοηγικών μέσων). 2. “Χάρη στο χαρακτηριστικό πυργίσκο TRAM (Target Recognition Attack Multisensor) κάτω από το ρύγχος, η απόλυτη έκδοση του Intruder ήταν ικανή να ανιχνεύει, να αναγνωρίζει και να… Read more »

Tango.Alpha

Οι αρχές του 1986 ήταν μάλλον περιπετειώδεις. Το δυστύχημα του Challenger, οι επιθέσεις στη Λιβύη, το δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ και άλλα που έχω ξεχάσει. Για την Eldorado Canyon θυμάμαι την άρνηση των Γάλλων να αφήσουν τα F-111 να περάσουν πάνω από τη Γαλλία και πόσο ηρέμησε η περιοχή μετά την επίθεση.

Ελπίζω μέρες που είναι να διαβάσουμε και το αναμνηστικό άρθρο για την κρίση του Μαρτίου 1987.

VAGGELAS

Χρόνια Πολλά σε όλους τους φίλους !
Θερμά συγχαρητήρια τόσο στον αρθογράφο όσο και στον Νικόλαο για τις λεπτομερείς περιγραφές !

Nikolaos

Χρόνια πολλά αγαπητέ Βαγγέλα, να ζήσεις! Μας έλειψες!

vtheofilis

Σχετικά με την 2η παρατήρηση, και τα όπλα που βασίζονται σε INS δεν είναι παντώς καιρού; Απλά αντί να βασίζονται στο ΣΕΠ και το INS του αεροσκάφους, όπως οι μη κατευθυνόμενες βόμβες, φέρουν τα δικά τους ηλεκτρονικά.

Nikolaos

Ακριβώς! Ορθά με συμπληρώνετε, όχι μόνο GPS, αλλά και ΙΝS.

chikichiki

Έξοχο, εξαιρετικό, κι ευδόκιμο άρθρο. Για άλλη μια φορά κ. Θεολόγου χτυπάτε bullseye. Η περιορισμένη έκταση των αψιμαχιών της Λιβύης (φαινόμενο αναπόφευκτο, μπορώ μονάχα να υποθέσω πως ακόμα και η αραβοσοσιαλιστική παράκρουση κατανοούσε πλήρως -μακριά από τα μάτια του λαού, αλλά το κατανοούσε- ότι το ψευτοναυτικό της -η ναυαρχίδα τους μια μόνο φρεγάτα μετρίου εκτοπίσματος, όχι μια κλάση, μία φ/γ μόνη της- δεν είχε ελπίδα απέναντι στον 6ο Στόλο, πόσο μάλλον στην μετέπειτα κλιμάκωση ακόμα κι αν τον κατατρόπωναν, αλλά έπρεπε τα βαριά λόγια του ηγέτη τους για τη Σύρτη να μη φανούν στο λαό της Τζαμαχιρίγια κενά περιεχομένου. Έπρεπε… Read more »

Nikolaos

Θερμά συγχαρητήρια για την πολύτιμη συμβολή, και προσυπογράφω το αίτημα για εκτενές άρθρο (με φωτό!) για την επιχείρηση Praying Mantis (“αλογάκι της Παναγιάς” λέμε, αν δεν απατώμαι, αυτό το ειδεχθές πλάσμα που κατασπαράσσει το σεξουαλικό του σύντροφο μετά την πράξη; Η ποιητική φλέβα του έθνους μας ….)! Μόνη πραγματική ναυμαχία της μεταπολεμικής εποχής, με πλοία επιφανείας, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ναυτικές καταδρομές και όλα τα καλά! Η μοναδική περίπτωση που το αγαπημένο μας Α-7 Κορσαίρ είδε δράση κατά πλοίων (με βόμβες!), η μοναδική περίπτωση που αμερικανικό καταδρομικό βλήθηκε με κατευθυνόμενο βλήμα (ιρανικό Χαρπούν!) το οποίο σχεδόν πέρασε μεταξύ των ιστών …

chikichiki

Τώρα που ξαναδιαβάζω το κείμενο πάντως δε μπορώ παρά να αναρωτιέμαι τι ωραία που θα τελείωναν τα προβλήματά μας αν οι Αμερικάνοι στήριζαν με την ίδια θέρμη την επιβολή της UNCLOS και στα μέρη μας…

Yannis

.

Berserker

Ημερολόγιον Μαρτίου 1986. Κυριακή βράδυ, ησυχία και το ψιλόβροχο μόλις είχε σταματήσει. Η γη κάτω από τα πεύκα μύριζε υπέροχα ενώ τα πρώτα φώτα των καλών γειτόνων και συμμάχων τρεμόπαιζαν απέναντι. Ο Λοχίας καθάριζε σχολαστικά το Παρά, πιο πολύ το χάιδευε και ρουφούσε τη δροσιά της βραδιάς. Κάθε τόσο έλεγχε τη μικρή χαράδρα κάτω από την άκρη του φυλακίου και σκεφτόταν ότι με τέτοια υγρασία και νηνεμία αν κάποιος όπλιζε θα ακουγόταν στο χιλιόμετρο. Πλησίαζε 25 Μαρτίου, θα έβγαινε άγημα αλλά θα ερχόταν και η Λιάνα στο νησί και θα έμενε ως την άλλη Κυριακή, μεγαλείο. – Κομάντος τι λένε… Read more »

Tango.Alpha

ΠΑΣΟΚ Αντρέας Ελούντα Συνάντηση Καντάφι Μιτεράν για το Τσάντ.

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

49
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 November #378

Αγορά 1.99

Related News

APACHE vs SUPER COBRA: Η «αγορά του αιώνα» στην Αεροπορία Στρατού

Μετά την πρώτη «αγορά του αιώνα», τη δεκαετία του '80, που αφορούσε μαχητικά αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία, ακολούθησε μία ακόμα, που αφορούσε επιθετικά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1687: Μια “θαυμαστή βολή” καταστρέφει τον Παρθενώνα

- Κατά την πολιορκία του κάστρου της Αθήνας από τα Ενετικά στρατεύματα του στρατηγού Φρανσίσκο Μοροζίνι, βολές όλμων θέτουν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη που...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1983: Η μέρα που φτάσαμε κοντά σε πυρηνικό πόλεμο (δύο φορές!)

Λαμβάνει χώρα ένα μοναδικό περιστατικό λανθασμένου συναγερμού πυρηνικού πλήγματος στην ΕΣΣΔ. Ο υπολογιστής του κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης σήμανε συναγερμό δύο φορές και μόνο η...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1943: Η βύθιση του αντιτορπιλικού “Βασίλισσα Όλγα”

Βυθίζεται από γερμανικό αεροπορικό βομβαρδισμό το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» (D-15) έξω από τη Λέρο. Το αντιτορπιλικό ήταν από τα πιο σύγχρονα πλοία του ελληνικού...

Το HMS Queen Elizabeth σαλπάρει με αριθμό ρεκόρ μαχητικών 5ης γενιάς F-35Β (βίντεο)

Η εποχή των μεγάλων αεροπλανοφόρων επιστρέφει για το Βασιλικό Ναυτικό. Μετά από αναβολές λόγω εντοπισμού κρουσμάτων κοροναϊού στο πλήρωμα, το HMS Queen Elizabeth απέπλευσε...
- Advertisement -