Το δρομολόγιο του Α340 «SX-DFC» που έφυγε στις 21:00 της 15ης Φεβρουαρίου και ακολούθησε και το «SX-DFD». (φωτογραφία αρχείου)

Ευχαριστούμε τον φίλο Γιώργο M για το heads up

32 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και τα δυο αεροπλανα εφυγαν με νηολογια Καζακσταν: UP-A4002 (πρωην SX-DFC) και UP-A4003 (πρωην SX-DFD). Η νηολογηση εγινε για λογαριασμο μιας εταιρειας ονοματι Bek Air με εδρα το Καζακσταν. Τα αεροπλανα ειχαν πουληθει το περασμενο καλοκαιρι στην εταιρεια Turboshaft με εδρα τα ΗΑΕ η οποια ειδεικευεται στην εμπορια ανταλλακτικων και αναλωσιμων για αεροσκαφη. Αποψη μου ειναι οτι μαλλον θα γινουν ανταλλακτικα… (αν και θα ηθελα να συνεχισουν να πετανε…)
  Το DFC παντως απογειωθηκε με τρεις μηχανες, η #3 ηταν σβηστη.

  • Πως ακριβώς θα ήταν διαφορετικά. Την ΟΑ την εξυπηρέτησαν για πολλά χρόνια και η επιλογή Β777 δεν θα προσέθετε τίποτε σε αυτό. Τώρα ότι κάποια στιγμή που κόπηκαν οι γραμμές long haule που εξυπηρετούσαν και τα άρχισαν να χρησιμοποιούνται για γραμμές εντός Ευρώπης ή (το εντελώς αδιανόητο) εντός Ελλάδας αυτό είναι ένα εντελώς άλλο θέμα. Ή μπορούσε κανείς να προβλέψει την κατάλήξη του προγράμματος Α340.

  • Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε γι’ αυτό το μάλλον χιλιοειπωμένο θέμα:
   Πρώτα όλα υπήρξε μια τεράστια μπουρδολογία στο Διαδίκτυο από διαφόρους για το θέμα στο σύνολό τους τίποτε περισσότερο από ανοησίες.
   Αν και το πρόγραμμα απόκτησης ικανότητας εναέριου ανεφοδιασμού δεν ήταν ποτέ τίποτε περισσότερο από ευχολόγιο για την ΠΑ με πολύ χαμηλή προτεραιότητα, το τάνκερ που θα εξυπηρετούσε την ΠΑ θα έπρεπε να έχει υποδομή boom, δηλαδή πρόβολο για να μπορεί να ανεφοδιάζει τα F-16 που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του στόλου της (και όπως πάμε μελλοντικά και σχεδόν τα μοναδικά μαχητικά της).
   Η μετατροπή ενός αεροσκάφους με πρόβολο είναι μια τεράστια επένδυση για την εξέλιξη και τις δοκιμές του και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει παρά για μεγάλα προγράμματα (KC-135, KC-45, KC-46, A330MRTT). Άρα η προσπάθεια να μετατραπούν τα A340 (καθαρά υπόθεση εργασίας) σε τάνκερ κινείται στη σφαίρα της φαντασίας.
   Από την άλλη αν θέλαμε τάνκερ με “hose and probe” (που βέβαια θα εξυπηρετούσε μόνο τα Mirage, εκτός και αν κολλούσαμε εξωτερικό probe στα F-16) το A340 ήταν το εντελώς ακατάλληλο αεροσκάφος.
   Ακόμη όμως και εάν στην απίθανη υπόθεση που κάποιος αποφάσιζε να επενδύσει σε μια τέτοια μετατροπή το τετρακινητήριο A340 ήταν εντελώς ακατάλληλο αεροπλάνο. Το ότι είχαμε 4 πολυμεταχειρισμένα Α340 με ελάχιστη πραγματική αξία δεν σήμαινε ότι ήταν κίνητρο ή δικαιολογία για να τα αξιοποιούσαμε για οτιδήποτε.
   Αυτά για να βάλουμε επιτέλους τέρμα στις ανοησίες και τους αστικούς μύθους που διατηρούν κάποιοι…
   Οτιδήποτε άλλο διαβάστε ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ!

   • Κι όλα αυτά βέβαια με την ΠΑ να μην ενδιαφέρεται σχεδόν καθόλου για ικανότητα εναέριου ανεφοδιασμού. Εκεί τελειώνει η κουβέντα. Οι ειδικοί κρίνουν πως δεν χρειάζεται. Τέλος.

 2. Προβλέπονται όταν έχεις πλήρεις και ενημερωμένους φακέλους τεχνικής συντήρησης και μόνο τότε. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αλλά και μη, γνωρίζουν. Την καλησπέρα μου.

 3. Κατά πάσα πιθανότητα θα πετούν με τα χρώματα της iranair μετά φυσικά την γενική συντήρηση που θα τους γίνει. Αλήθεια ποιοι υπέγραψαν για να πετάξουν και πάλι μετά από τόσα χρόνια και ποια υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας έδωσε τα αντίστοιχα πιστοποιητικά; Βρέθηκαν μάλλον οι φάκελοι τεχνικής συντήρησης των α/φων, που είχαν χαθεί τόσα χρόνια (και κατέληξαν τα προηγούμενα δύο σε κατσαρόλες).

  • Δεν είχαμε ποτέ ακούσει για χαμένους φακέλους τεχνικής συντήρησης; Τέτοιες πτήσεις repositioning μετά από έλεγχο προβλέπονται…

   • Τα αεροπλάνα δεν ήταν παρατημένα όπως πιστεύουν πολλοί, βρίσκονταν σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης υπό την παρακολούθηση CAMO (Continuous Airworthiness Management Organization). Πριν την πτήση τους και για χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων επιθεωρήθηκαν και επισκευάστηκαν ώστε να πληρούν τις ελάχιστες προυποθέσεις για πτήση.

 4. …και η ελληνική κυβέρνηση θα βάλει 4,5 εκατομμύρια δολάρια στην τσέπη όταν πριν μερικά χρόνια τα 10 εκατομμύρια ήταν σκανδαλωδώς λίγα. Καλύτερα να τα κρατάγαμε να τα χαζεύαμε σε κανα μουσείο…

  • Το να τα χαζεύαμε σε κανένα μουσείο είναι σχετικό… Δυστυχώς η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει διάφορα αεροπορικά εκθέματα ανά την Ελλάδα δεν συνηγορεί προς την κατεύθυνση αυτή.

 5. Θλιβερές εικόνες. Αλλά όχι τόσο θλιβερές όσο αυτή του Β747 στο Ελληνικό.

  (το οποίο όταν αρχίσουν να το διαλύουν για scrap, περιμένω να δω κάθε λογής δημοσιογράφους να ξυπνούν και να ωρύονται για καταστροφή δημόσιας περιουσίας)

  • Αν και συμφωνούμε για την κατάσταση του Β747, δημόσια περιουσία γιατί; Από όσο θυμόμαστε δεν ανήκει στο δημόσιο αλλά σε ιδιωτικό φορέα (σύλλογο) και ας μας διορθώσει κάποιος αν κάνουμε λάθος

   • Δεν το ήξερα, ευχαριστώ για τη διόρθωση.

    Και πάλι περιμένω αντίστοιχες δηλώσεις δημοσιογράφων, πάντως…

    Αλήθεια, ξέρουμε τι προβλέπεται να γίνει με αυτό (και το Β727) όταν το Ελληνικό παραδοθεί στον ιδιώτη επενδυτή (βάσει της σύμβασης, τον ερχόμενο Μάιο, αν δε κάνω λάθος);

    • Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα. Το ίδιο ισχύει και για πολλά αντικείμενα κειμήλια που φυλάσσονται σε υπόστεγο της παλιάς Αεροπλοϊας. Μουσείο δεν βλέπουμε πάντως στο ορίζοντα όπως ήταν η φιλοδοξία.

    • Ναι, από όσο γνωρίζουμε ισχύει για όλα, αν και επιφυλασσόμαστε καθώς έχουμε ζητήσει ενημέρωση

 6. Με αυτά έκλεισε και το κεφάλαιο του Ωνάση που ήθελε την Ο.Α των 5 ηπείρων και 7 θαλασσών…
  Καλημέρα…

Comments are closed.