Ένας στατιστικολόγος, ένα σφάλμα λογικής και οι τρύπες από σφαίρες που έλειπαν

23
8691

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο στατιστικολόγος Abraham Wald ήρθε αντιμέτωπος με το «λογικό σφάλμα επιβίωσης», όταν προσπάθησε να υπολογίσει τρόπους για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες συμμαχικών αεροσκαφών από εχθρικά πυρά. Αλλιώς γνωστό ως «μεροληψία της επιβίωσης» (survivorship bias), πρόκειται για ένα λογικό σφάλμα που λαμβάνει χώρα όταν κάποιος προσπαθεί να λάβει μια απόφαση, βασισμένος μόνο σε παρελθοντικές επιτυχίες και αγνοώντας τις αποτυχίες.

Ένα από τα κλασικότερα ιστορικά παραδείγματα λογικού σφάλματος επιβίωσης, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ερευνητές του Κέντρου Ναυτικών Αναλύσεων διεξήγαγαν μια μελέτη των ζημιών που προκλήθηκαν σε βομβαρδιστικά αεροσκάφη που είχαν επιστρέψει από αποστολές και είχαν συστήσει να προστεθεί θωράκιση στις περιοχές που έδειξαν τις περισσότερες ζημιές.

Ο Wald όμως παρατήρησε ότι η μελέτη έβλεπε μόνο τα αεροσκάφη που είχαν επιβιώσει στις αποστολές τους, ενώ αυτά που είχαν καταρριφθεί, δεν ήταν παρόντα για την εκτίμηση των ζημιών. Οι τρύπες από αντιαεροπορικά πυρά και εχθρικά αεροσκάφη, αντιπροσώπευαν σημεία στο βομβαρδιστικό στα οποία θα μπορούσε να δεχτεί ζημιές και παρόλα αυτά, να επιστρέψει στη βάση του με ασφάλεια.

Ο Wald πρότεινε στο Πολεμικό Ναυτικό να ενισχύσει με θωράκιση και τα σημεία που δεν είχαν κανένα σημάδι βλάβης από εχθρικά πυρά, διότι, σύμφωνα με τη λογική του, όσα είχαν χτυπηθεί σε αυτά τα σημεία, απλούστατα υπέστησαν τόσο σοβαρές ζημιές, ούτως ώστε δεν κατέστη δυνατό να επιστρέψουν με ασφάλεια.

Τα κατεστραμμένα τμήματα των αεροπλάνων που επιστρέφουν δείχνουν σημεία όπου μπορούν να δεχτούν χτύπημα και να επιστρέψουν με ασφάλεια στη βάση. Όσα έχουν χτυπήσει σε άλλα μέρη δεν επιβιώνουν. (Η εικόνα δείχνει υποθετικά δεδομένα – πηγή: Wikipedia.)

Το λογικό σφάλμα επιβίωσης μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά αισιόδοξες πεποιθήσεις επειδή αγνοούνται οι αποτυχίες, όπως για παράδειγμα όταν οι εταιρείες που δεν υπάρχουν πλέον αποκλείονται από τις αναλύσεις οικονομικής απόδοσης. Οι προτάσεις του Ward μπήκαν άμεσα σε ισχύ, εφαρμόστηκαν στους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ και ισχύουν μέχρι σήμερα, σώζοντας έναν άγνωστο, αλλά σίγουρα μεγάλο αριθμό πιλότων και αεροσκαφών.

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 1/1/2018

Notify of
Gilan
Guest
Gilan
Offline

Ιδιαίτερα ευφυής αυτός ο τύπος!

ΑΧΕΡΩΝ
Guest
ΑΧΕΡΩΝ
Offline

Αυτή ἡ «μεροληψία της επιβίωσης»,θα μπορούσε να αποκληθεί και μεροληψία αντιλήψεως,και δέν είναι καθόλου ασυνήθης και στις ειρηνικές δραστηριότητες,και βεβαίως,στην πολιτική. Χαρακτηριστικώτατο παράδειγμα από την τελευταία,είναι ἡ διαμάχη στην Γερμανία περί καταργήσεως/απαγορεύσεως των πετρελαιοκίνητων οχημάτων,λόγω εκπομπής ρυποσωματιδίων. Ἡ βιομηχανία,τουλάχιστον του συγκεκριμένου τομέως,διατείνεται ότι τα περισσότερα ρυποσωματίδια δημιουργούνται από τις τριβές των ελαστικών και των δισκοφρένων,και όχι από τους σύγχρονους πετρελαιοκινητήρες υψηλών πιέσεων. Όμως,οἱ ρύποι των κινητήρων μπορούν να μετρηθούν στην εξάτμιση,στις εγκαταστάσεις των ΚΤΕΟ,ενώ αντίστοιχη υποδομή για τριβή ελαστικών και δισκοφρένων δέν υπάρχει στα ΚΤΕΟ και ούτε προβλέπεται φυσιολογικά. Έτσι,παρ᾿ότι ούτε στο καυσαέριο είναι ακριβής ἡ μέτρηση ρυποσωματιδίων,είναι πάντως ένα… Read more »

tsimuha2
Guest
tsimuha2
Offline

“Ίσως επειδή τα ντήζελ (που προσωπικά αντιπαθώ λόγω αποπνικτικών εκπομπών) είναι δημοφιλέστατα,και ὡς γνωστόν,ότι έχει ζήτηση από τις μάζες,προσελκύει και τα ανάλογα χαράτσια.”

Την ροπη που εχει ο ντηζελ ο βενζινοκινητηρας την βλεπει μονο με τηλεσκοπιο, επισης η αποδοση του ντηζελ ειναι γυρω στο 30-35% εναντι 20-25% του βενζινοκινητηρα.Εχει βεβαια τα προβληματα του και αυτος, μπορουμε να μιλαμε για μερες.

Σπύρος
Guest
Σπύρος
Offline

Αν και φαν του ντίζελ κι εγώ, πρέπει να πω πως το 20-25% της απόδοσης του βενζινοκινητήρα μάλλον αφορά ατμοσφαιρικούς βενζινοκινητήρες. Αν τους ‘τουρμπίσουμε’ καταλλήλως, αν θυμάμαι καλά πλησιάζουν το 28-30%. Η σύγκριση έτσι είναι δικαιότερη, αφού όλοι οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες είναι υπερτροφοδοτούμενοι.

Φυσικά το τούρμπισμα δεν είναι τζάμπα, προσθέτει πολλά προβλήματα (ειδικά το ‘βαρβάτο’ τούρμπισμα), μάλλον περισσότερα απο αυτά των ντιζελοκινητήρων. Και φυσικά ακόμα και έτσι, ο ντίζελ υπερέχει σε απόδοση.

tsimuha2
Guest
tsimuha2
Offline

Σιγουρα το τουρμπο εδωσε μεγαλη ωθηση στον ντηζελ ωστε να πιασει αποδοσεις (ιππους ανα λιτρο ) που ο βενζινοκινητηρας τις ειχε χωρις τουρμπο.Διαβαζω απο τους 4Τ (τελος 70- αρχες 80) αποδοσεις ντηζελ και γελαω.Διλιτρα ντηζελ με 60-70 ιππους συνολικα, δηλαδη 30-35 ιππους με το ζορι ανα λιτρο.Σημερα ενας μοντερνος τουρμποντηζελ μπορει να βγαλει 100-120 ιππους ανα λιτρο με αντιστοιχη ροπη.( και κοστος ).

ΑΧΕΡΩΝ
Guest
ΑΧΕΡΩΝ
Offline

Ἡ υπεροχή του ντήζελ σε απόδοση στηρίζεται σε θεμελιώδεις παραμέτρους,και δέν αντιμετωπίζεται από τον βενζινοκινητήρα επί ίσοις όροις,γι᾿αυτό ὁ ντήζελ έχει κυριαρχήσει στις βαρειές εφαρμογές.
Οἱ 9κύλινδροι,δίχρονοι,μαζουτόκαυστοι ναυτικοί ντήζελ της ΜΑΝ επιτυγχάνουν απόδοση 55%,για παράδειγμα.
Ὡστόσο,επί χρόνια ένα μεινέκτημα των ντήζελ,που περιόριζε τις ιπποδυνάμεις,είχε μάλλον περισσότερο να κάνει με τα συστήματα ψεκασμού,που δέν αναδείκνυαν τις αρετές του.
Έτσι,το 1970 περίπου,ὁ δίλιτρος ντήζελ της Mercedes,απέδιδε μόλις 50 ίππους,κατόπιν πήγε στους 55,74,95,και μετά εκτοξεύτηκε στους σημερινούς 170.
Αλλά ὁ βενζινοκινητήρας λειτουργεί πιό πολιτισμένα,και ταιριάζει περισσότερο στα Ι.Χ.Ε,και ιδίως για μακρινές διαδρομές.
Ούγκ!

tsimuha2
Guest
tsimuha2
Offline

“Αλλά ὁ βενζινοκινητήρας λειτουργεί πιό πολιτισμένα,και ταιριάζει περισσότερο στα Ι.Χ.Ε,και ιδίως για μακρινές διαδρομές. Ούγκ!” Για μακρινες επιπεδες διαδρομες ναι, αν εχεις ανηφορες κατηφορες κλπ (ενα ταξιδι στην ορεινη Ελλαδα πχ) η ροπη του ντηζελ κανει το ταξιδι παιχνιδακι, εκει που με τον βενζινοκινητηρα κατεβαζεις μια και δυο ταχυτητες το ντηζελ τραβαει αγγογγυστα.Απο την αλλη δεν μπορεις να εχεις το στροφαρισμα του βενζινοκινητηρα, οι 4000 στροφες , βαρια οι 4500 ειναι το οριο.Η καταναλωση ομως ειναι το προβλημα, πχ ενα τριλιτρο suv με βενζικη θελει 14-15 λιτρα βενζινης , οποτε με τα 90-100 λιτρα ρεζερβουαρ (που εχουν τα μεγαλα )… Read more »

Σπύρος
Guest
Σπύρος
Offline

Ενδεικτικά, ο κινητήρας των Mercedes 240GD που οδηγούσαμε στο στρατό (σχεδίαση 1977) απο 2,4 λίτρα έβγαζε 73 ίππους…

arkoudasprasinos
Guest
arkoudasprasinos
Offline

Η εκτόξευση της απόδοσης του κινητήρα diesel έγινε με την τεχνολογία common rail που ανέπτυξε στις αρχές του ΄90 η magneti marelli (του ομίλου FIAT). Ο κινητήρας diesel στην πιάτσα της αυτοκινητοβιομηχανίας είχε ανακηρυχθεί κλινικά νεκρός ως προς την περεταίρω δυνατότητα εξέλιξης του και αυτή η τεχνολογία κυριολεκτικά τον ανέστησε. Αντίστοιχη πορεία έχει πιο πρόσφατα ο βενζινοκινητήρας με την τεχνολογία άμεσου ψεκασμού (πάλι της FIAT).

Nikolaos
Guest
Nikolaos
Online

Αγαπητοί φίλοι, καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και ευημερία. Νομίζω ότι το θέμα του ντήζελ ως εφαρμογής για ΕΙΧ αυτοκίνητα είναι τόπος βολικής συνάντησης ιδεοληψιών και συμφερόντων, και όχι κάποιο bias με την έννοια της συμπεριφορικής επιστήμης. Οι οικολόγοι αυτού του πλανήτη επέλεξαν να αναδείξουν σε πρώτο ζήτημα (πρώτη απειλή για το περιβάλλον) την υπερθέρμανση. Επομένως ως πρώτο ζητούμενο τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επειδή η ντηζελομηχανή είναι εγγενώς αποδοτικότερη, αναλίσκει ανά κύκλο καύσεως λιγότερο καύσιμο, άρα εξ ορισμού ελευθερώνει λιγότερο διοξείδιο. Αυτονόητα, η ντηζελομηχανή στέφεται πλέον φιλικός προς το περιβάλλον τύπος κινητήρος εσωτερικής καύσεως. Στο σημείο αυτό η… Read more »

ΑΧΕΡΩΝ
Guest
ΑΧΕΡΩΝ
Offline

Κάθε εποχή έχει τις χίμαιρες της,αλλά θα προσθέσω ότι εδώ πιθανώτατα υπεισέρχεται και ἡ οικονομική λυδία λίθος που ονομάζεται αύξηση της εσωτερικής ζητήσεως. Ακολουθείστε το χρήμα,κοινώς. Το 1990 ήταν ἡ χρονιά που στην Γερμανία έπαψε ἡ παραγωγή ΙΧΕ με οξειδωτικό καταλύτη. Στην Ἑλλάδα βέβαια,ακούστηκε ότι «ἡ Γερμανία καταργεί τους καταλύτες». Από το 1992,ίσχυσαν φορολογικά «αντικίνητρα» γαι οχήματα υψηλής ρυπογονίας,συλλήβδην ντήζελ ἤ όττο (βενζινοκινητήρες),και συμπτωματικά στην Ἑλλάδα ὁ Κων.Μητσοτάκης επιδοτούσε την απόσυρση ΙΧΕ «συμβατικής τεχνολογίας». Παρομοίως,στην Γερμανία,σκουπίστηκαν τα ρυπογόνα παλαιοτέρας τεχνολογίας,μεταφερόμενα στην Ανατολική Ευρώπη κυρίως. Βεβαίως,αυτά αντικαταστάθηκαν από νεωτέρας τεχνολογίας ΙΧΕ,νέας παραγωγής,έναντι δίς μάρκων,τα οποία όμως κατέβαλε ἡ κατανάλωση,και όχι το… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris
Offline

Eγινε πουθενα παιδια ο διαχωρισμος μεταξυ ροπης (ντηζελ) και ιπποδυναμης (βενζινη) στην ”αποδοση” και μου διεφυγε?

Kostas
Guest
Kostas
Offline

Φίλοι, βλέπω να συζητάτε για ντίζελ και βενζινοκινητήρες, μα ποσο πίσω είστε! Όταν υπάρχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ροπή, ιπποδύναμη, οικολογικά, αθόρυβα, ασφαλή, εύκολα στην επαναφόρτιση (γίνεται στο σπίτι), οδηγική συμπεριφορά (χαμηλό κέντρο βάρους, ρυθμιζόμενη ιπποδύναμη ανα τροχό κλπ) ειναι αναχρονιστικό να μιλάμε για τεχνολογίες που πεθαίνουν!!!
Πολύ φιλικά

Ένας λάτρης των Τεσλα

Thras
Guest
Thras
Offline

Κώστα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι το παρόν, είναι το μέλλον. Για το παρόν, η συζήτηση των φίλων παραπάνω είνια απόλυτα επίκαιρη. Επίσης παρόν είνια και τα υβριδικά των οποίων η τεχνολογία είναι πολύ πιο ώριμη απο τα αμιγώς ηλεκτρικά. Το πρόβλημα είναι ότι το κόστος των ηλεκτρικών ξεπερνά κατά 2-3 φορές τα βενζίνη/ντίζελ λόγω της χρησιμοποίησης μπαταριών. Υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα όπως η φόρτιση τους από τριφασικό ρεύμα ή το μέρος φόρτισης πχ στην Αθήνα, αν δεν έχεις κλειστό ιδιωτικό χώρο στάθμευσης θα βγάζεις μπαλαντέζα απο το μπαλκόνι και την άλλη μέρα το αυτοκίνητο θα είναι αφόρτιστο και θα… Read more »

ΑΧΕΡΩΝ
Guest
ΑΧΕΡΩΝ
Offline

Κόστος ρεύματος ανά διανυόμενο χιλιόμετρο;

panos
Guest
panos
Offline

Ηλεκτρικά “οικολογικά” αυτοκίνητα που φορτίζουν με ρεύμα που παράγεται από τον λιγνίτη της Πτολεμαΐδας.

Μόνο με την κατασκευή τους για την παραγωγή των μπαταριών που τα κινούν τα ηλεκτρικά “οικολογικά” αυτοκίνητα έχουν μολύνει με τοξικά απόβλητα ήδη από τα μηδέν χιλιόμετρα το περιβάλλον όπως ένα συμβατικό βενζινοκίνητο όχημα που έχει κάνει 30.000 χιλιόμετρα.

SKYHOOK47
Guest
SKYHOOK47
Offline

Επαναλήψεων το ανάγνωσμα…

Flight and Space
Admin
Active Member

Να υποθέσουμκε ότι διαμαρτύρεστε που σας αναγκάζουμε να τα ξαναδιαβάζετε, ή απλά έτσι κατηγορούμε το περιοδικό γιατί μας κάνει καλό;

SKYHOOK47
Guest
SKYHOOK47
Offline

Ίσως θα ήταν καλύτερα να κάνετε μια ξεχωριστή ενότητα επαναληψεων ή να το αναφέρετε στον τίτλο του άρθρου ότι πρόκειται για αναδημοσίευση.(Ακόμα και στην τηλεόραση υπάρχει ανάλογη σήμανση όταν μια εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη…)
Η ανακύκλωση άρθρων είναι γνώρισμα άλλων sites χαμηλού επιπέδου…Εσείς δεν είστε ένα τέτοιο site…Είστε η ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ και ξέρετε πάρα πολύ καλά τι ιστορία κουβαλάει αυτό το όνομα αλλά και τι περιμένουν οι αναγνώστες από εσάς.

Nikodimos Pavlidis
Editor

Δεν έχετε δίκιο σε τίποτα από όσα λέτε. Είναι πολύ συνηθισμένο η αναδημοσίευση ενδιαφέροντων θεμάτων ιστορικού χαρακτήρα. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, ούτε είναι γνώρισμα χαμηλού επιπέδου (!), αυτό έλειπε. Θα ήταν πρόβλημα αν το παρουσιάζαμε για «φρέσκια» είδηση, αλλά αυτό είναι φύσει αδύνατο με τα κείμενα που επιλέγονται. Από εκεί και πέρα αναφέρεται ξεκάθαρα στο κείμενο ότι πρόκειται για αναδημοσίευση, τα υπόλοιπα είναι προβλήματα εκ του μη όντος.

TGD
Guest
TGD
Offline

Μπαίνω στον κόμβο του περιοδικού να διαβάσω νέα. Και ναι, αναγκάζομαι να διαβάσω τις επαναλήψεις, γιατί δεν θυμάμαι απαραίτητα τον τίτλο του κειμένου τι γράφει μέσα.

Nikodimos Pavlidis
Editor

έχετε παράπονο από την ροή ειδήσεων; Αν ναι, να την αυξήσουμε, αλλά ήδη είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο του τι θα βρίσκατε αλλού. Οι δε επαναλήψεις, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ούτε κάτι πρωτοφανές κάνουμε, ούτε κάτι που δεν έχει απήχηση στο κοινό μας – αν και σίγουρα δεν γίνεται να τους ικανοποιήσουμε όλους. Προσπαθούμε όμως.

Nikolaos
Guest
Nikolaos
Online

Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για τις αναδημοσιεύσεις, επιλέγονται με καλό ένστικτο και αφορούν διαχρονικού ενδιαφέροντος θέματα και όχι ξεπερασμένα από τις εξελίξεις. Εμπλουτίζουν τη σελίδα χωρίς να αποβαίνουν εις βάρος της επικαιρότητας.