Ο αιγυπτιακός στρατός χρησιμοποιεί “ανιχνευτές” βομβών από προμηθευτή-απατεώνα

2
1534

Το γύρο του Twitter κάνει μια εικόνα ενός Αιγύπτιου στρατιώτη που χρησιμοποιεί έναν πανάκριβο ανιχνευτή βομβών. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος “ανιχνευτής”, είναι δημιούργημα ενός καταδικασμένου απατεώνα, που πριν λίγα χρόνια είχε πετύχει να πείσει αρκετούς στρατούς στη Μέση Ανατολή να τον αγοράσουν, έναντι διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου.

Το 2010, ξέσπασε σκάνδαλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν ρεπορτάζ του BBC αποκάλυψε πως η εταιρία ATSC του Jim McCormick, είχε πετύχει να πουλήσει σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, τον “ανιχνευτή” ADE 651 που υποτίθεται πως μπορούσε να εντοπίσει από απόσταση διαφόρους τύπους εκρηκτικών, ναρκωτικά, χρήματα κτλ, σε αποστάσεις έως 1 χιλιόμετρο.

Περίπου 20 χώρες αγόρασαν τον ADE 651 με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Ιράκ που πλήρωσε 52 εκατομμύρια στερλίνες, για να αγοράσει μια μεγάλη ποσότητα. Ο δαιμόνιος McCormick, πωλούσε το κάθε “ανιχνευτή” έναντι $60.000.

Στη πραγματικότητα ωστόσο, ο “ανιχνευτής” δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια μεταλλική ράβδο με χερούλι, χωρίς μπαταρίες που υποτίθεται ότι δούλευε με το στατικό ηλεκτρισμό του χεριού του χειριστή του. Η πρακτική σαφώς θυμίζει τους ραβδοσκόπους που “βρίσκουν” νερό με μεταλλικές βέργες, ή ακόμη και αυτούς που κάνουν “διαγνώσεις” και “θεραπείες” κουνώντας μεταλλικά ραβδιά.

Τελικά ο Jim McCormick καταδικάστηκε για απάτη το 2013 και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών. Παρόλα αυτά, ο αιγυπτιακός στρατός φαίνεται πως ακόμη χρησιμοποιεί το “ραβδί” του για να εντοπίζει βόμβες στο Σινά. Σίγουρα ο McCormick έβγαλε δεκάδες εκατομμύρια κέρδος πουλώντας “χάντρες στους ιθαγενείς” και αυτό φαίνεται από το lifestyle που ακολουθούσε πριν τον βάλουν φυλακή.

Notify of
alex
Guest
alex
Offline

Κάτι τέτοια διαβάζουμε και μετά αναρωτιόμαστε γιατί οι Ισραηλινοί είναι πρώτοι στην περιοχή εδώ και δεκαετίες..

chikichiki
Guest
chikichiki
Online

Υποθέτω πως η καταδίκη δεν αφορούσε την εν λόγω πώληση, αφού η σοβαρότητα των έμμεσων συνεπειών (ήτοι χέρια, πόδια, μάτια, δάχτυλα, εσωτερικά όργανα κλπ κλπ κλπ) θα έπρεπε να είχε οδηγήσει αυτόν τον ψυχοπαθή σε απείρως βαρύτερες ποινές. Όσο για τους Άραβες, έγραψαν άλλη μια σελίδα δόξας με τη συλλογική αποτυχία ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού να ανιχνεύσει μια απάτη τόσο ξώφθαλμη που απορεί κανείς πως ο ίδιος ο απατεώνας θεώρησε ότι άξιζε να προσπαθήσει.