24.5 C
Athens
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για δυο φρεγάτες κλάσης Adelaide, SM-2 στο Αιγαίο...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για δυο φρεγάτες κλάσης Adelaide, SM-2 στο Αιγαίο και η ναυαρχίδα που ανέφερε ο Καμμένος

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 510
  •  
  •  

 

HMS Newcastle (FFG 06) U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 2nd Class Dennis C. Cantrell (RELEASED)

Η επιβεβαίωση δεν άργησε, ήρθε χτες από την Καθημερινή και τον έγκυρο συντάκτη Βασίλη Νέδο. Όταν η ιστοσελίδα μας στις 8 Σεπτεμβρίου είχε για πρώτη φορά αναφερθεί σε μεταχειρισμένες φρεγάτες από την Γαλλία (LaFayette) και Αυστραλία (Adelaide), τότε πολλοί φίλοι μας είχαν εκπλαγεί, και δεν ήταν λίγοι αυτοί που μας κούνησαν και το δακτυλο. Σε αρκετούς δεν μπορούσε να χωρέσει η σκέψη πως το Ναυτικό θα αγόραζε κάτι άλλο εκτός από γερμανικά ή ολλανδικά πλοία. Προφανώς είχαν ξεχάσει πως την ιστορία το ΠΝ την έχει γράψει με ότι πλοίο είχε στην διάθεσή του, όχι μόνο με πλοία από Γερμανία και Ολλανδία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

Αφήνοντας στην άκρη τις LaFayette (που θεωρητικά οι Γάλλοι δεν τις αποδεσμεύουν, αλλά δεν ξέρουμε πως θα πράξουν στο μέλλον αν δουν πως το ΠΝ “γλυκοκοιτάει” και άλλες λύσεις), ας παραδεχτούμε όλοι πως μέχρι την παράδοση της πρώτης ελληνικής [email protected], το 2023, και την πλήρη αποδοχή της σε υπηρεσία, περίπου το 2025 μεσολαβούν 6 χρόνια, ενώ η δεύτερη θα έρθει τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την πρώτη! Συνεπώς, θα πρέπει να κρατήσουμε σε υπηρεσία τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer, που το πιθανότερο είναι να έχουν αχρηστευτεί πολύ νωρίτερα. Συνεπώς απαιτείται μια “ενδιάμεση λύση”.

Ταυτόχρονα, το ΠΝ δεν πρέπει απλά να προστατεύσει το Αιγαίο, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία του θα πρέπει να πολεμήσει στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. Εκεί θα παίξουν ρόλο όχι οι επιτυχημένες τακτικές που έχει αναπτύξει για το κλειστό και επικίνδυνο Αιγαίο, αλλά “ωκεάνιες” τακτικές, που απαιτούν ισχυρά sonar και ικανότητα αεράμυνας περιοχής. Αν βγάλεις S ή ΜΕΚΟ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Καρπάθου-Κύπρου, όσο και να προσπαθήσει η ΠΑ, οι μονάδες του Στόλου θα υποστούν σύντομα επιθέσεις κορεσμού από την ΤΗΚ. Και οι περισσότεροι γνωρίζουμε που τελειώνουν οι δυνατότητες των Μονάδων του ΠΝ.

HMAS Melbourne ενώ βάλλει έναν Standard Missile 2 στην άσκηση RIMPAC 18

Μέσα στο Αιγαίο, το ΠΝ θα επιχειρεί υπό την ομπρέλα της ΠΑ, των επάκτιων πυροβολαρχιών Exocet, μαζί με πυραυλακάτους, με αντιαεροπορικούς Patriot, HAWK, SA-8 κοκ. Η τύχη του Τουρκικού Ναυτικού θα τελειώσει λίγο μετά την έξοδό του από τους Ναυστάθμους. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι λίγο διαφορετική. Εκεί το ΠΝ ίσως να είναι τελείως μόνο του. Εκεί χρειάζεται αεράμυνα περιοχής, κι εκεί θα δοθεί η μάχη της ΑΟΖ μας. Αν τώρα μείνουμε χωρίς πλοία, καλύτερα να το πάρουμε απόφαση όταν πηγαίνουμε στην Γαύδο, πως θα μας ελέγχει τουρκική κανονιοφόρος που θα βρίσκεται εντός “τουρκικής” ΑΟΖ…

Όπως γράφει η Καθημερινή, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις δυο τελευταίες αξιόμαχες Adelaide Class φρεγάτες του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού. Τα πλοία, που συμπλήρωσαν 25ετία (ή κοντεύουν να συμπληρώσουν) και παραμένουν σε υπηρεσία είναι τα HMAS Melbourne (FFG 05) και HMAS Newcastle (FFG 06). Αυτά είναι τα πλοία που πολλοί θεωρούσαν πως ενδιαφέρουν τους Πολωνούς, αλλά τελικά ήταν απλά φήμες.

Η Πολωνία δεν θα αποκτήσει τις Adelaide, το θέμα ξεκίνησε από τους Πολωνούς της Αυστραλίας

Τα πλοία αυτά έχουν υποστεί σημαντικό εκσυγχρονισμό, και ο εκτοξευτής Mk13 μπορεί να βάλλει πυραύλους Standard SM-2MR (μαζί με τους RGM-84 Harpoon), ενώ έχει τοποθετηθεί και 8πλός εκτοξευτής Mk41 για 32 συνολικά πυραύλους ESSM! Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, που ονομάστηκε SEA 1390, ήταν καταλυτικό για την πολεμική ισχύ των πλοίων.

Tο εκτόπισμα του πλοίου αυξήθηκε από τους 4100 στους 4200 τόνους, ενώ τοποθετήθηκαν νέες γεννήτριες diesel και νέοι solid state 400 Hz static frequency converters για καλύτερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτρική ισχύ. Τα πλοία έλαβαν ένα νέο ΣΕΠ (FFG Naval Combat Data System, NCDS) καθώς και το Australian Distributed Architecture Combat System (ADACS), που βασίζεται σε κονσόλες Q70, και κάνει χρήση ενός δικτύου Local Area Network (LAN) για την διανομή των δεδομένων και τακτικής εικόνας στους σταθμούς μάχης. Τοποθετήθηκε σύστημα Link-16 που συμπλήρωσε το παλαιότερο Link-11 ενώ το ραντάρ ελέγχου πυρός του πυροβόλου αναβαθμίστηκε από Mk92 Mod 2 σε Mod 12.

Το ραντάρ AN/SPS-49v4 αναβαθμίστηκε σε AN/SPS-49Av1MPU, ενώ το ραντάρ επιφανείας AN/SPS-55 βελτιώθηκε. Επίσης το δεύτερο Mk92 Fire Control System για τους πυραύλους πήγε από MOD 2 σε MOD 12, το οποίο περιλαμβάνει και αναβαθμίσεις του γνωστού Separate Target Illumination Radar (STIR).

Τοποθετήθηκε IRST Radamec 2500 EOTS αν και οι Αυστραλοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την απόδοσή του. Τα σόναρ AN/SQS-56 και MULLOKA αφαιρέθηκαν, και στην θέση τους μπήκε το Thompson (Thales) Spherion Medium Frequency Sonar το οποίο διασυνδέθηκε με το συρόμενο σόναρ ALBATROS προσφέροντας στην φρεγάτα μια μοναδική υποβρύχια εικόνα. Το παλιό ESM AN/SLQ-32v2 “Slick 32” αντικαταστάθηκε από συσκευές της Elbit (EA-2118) και της RAFAEL (C-Pearl).

«Ξανά 3 οι διαθέσιμες φρεγάτες Adelaide (sic)»: Η Τασμανία απορρίπτει την δικιά της

Τα πλοία είναι εφοδιασμένα με ένα υπολογιστή PANORAMA που λαμβάνει δεδομένα από τα σόναρ Spherion και Albatross  κι έτσι μπορεί να εντοπίζει παθητικά τις εισερχόμενες τορπίλες. Επίσης τα Darwin, Melbourne, και Newcastle είναι εφοδιασμένα με το ενεργό σύστημα αντιμετώπισης τορπιλών SLQ-25 Nixie.

Ο Mk13 GMLS είναι χωρητικότητας 40 πυραύλων, συνήθως 32 x SM2 και 8 x Harpoon. Το Mk41 μπορεί να μεταφέρει ως 32 RIM-162 Evolved Sea Sparrow αλλά επίσης μπορεί να βάλλει και SM-1/ SM-2. Οι SM-2 είναι οι SM-2 Block IIIAs με εμβέλεια 167 χιλιομέτρων. Τα πλοία φέρουν τορπίλες MU90 , το γνωστό 20mm Phalanx CIWS Block 1B, δυο πυργίσκους RAFAEL Mini-Typhoon 12.7mm καθώς και εκτοξευτές αναλωσίμων.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως οι Adelaide είναι κατά πολύ ισχυρότερες και ικανότερες των MEKO200HN, τώρα ή μετά από τον ενδεχόμενο εκσυγχρονισμό των τελευταίων. Συνεπώς τα πλοία αυτά θα αναλάμβαναν λογικά επικεφαλής των ομάδων μάχης του ΠΝ, συγκεντρώνοντας τριγύρω τους ΜΕΚΟ200ΗΝ και εκσυγχρονισμένες Kortenaer. Θα ήταν αυτό που θα λέγαμε ναυαρχίδες των ομάδων των φρεγατών που συγκροτεί το ΠΝ. Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Ο ΥΠΕΘΑ ζητά χρήματα από εφοπλιστές και τον απλό κόσμο για την αγορά νέων φρεγατών

Πολύ πρόσφατα, ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος είχε μιλήσει για ανάγκη νέων φρεγατών, που θα αναλάβουν θέση ναυαρχίδας του Στόλου, και θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά τους χρήματα από εφοπλιστές αλλά και τον ελληνικό λαό. Συνήθως ο ΥΠΕΘΑ δεν μιλάει αν δεν έχει κάτι στο μυαλό του, και δική μας εκτίμηση είναι πως αυτή την φορά είχε στο μυαλό του τις Adelaide (ή και τις Adelaide). Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μιλά για ένα κόστος 300 εκ ευρώ, αρκετά υψηλό για τα δεδομένα των πλοίων, που μάλλον δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, αλλά μπορεί εύκολα να καλυφθεί από Έλληνες πλοιοκτήτες. Συνεπώς, ή το ΠΝ κοιτά κι άλλα πλοία, ή στο πακέτο των Adelaide περιλαμβάνεται και η HMAS Darwin (για ανταλλακτικά), και όλος ο εξοπλισμός και, γιατί όχι, και ο οπλισμός. Τότε, το κόστος των 300 εκ ευρώ θα δικαιολογούνταν με κάποιον τρόπο, αφού θα περιελάμβανε ως 64 Standard SM-2 BlockIII, καθώς και αριθμό 64 ESSM BlockI/II.

HMAS Melbourne (FFG 05) (U.S. Navy photo by Mineman 3rd Class Zachary S. Horvath/Released)

Τα πλοία έχουν πολλά κοινά σημεία με πλοία του ΠΝ (ESSM, Phalanx, LM2500, Nixie, OtoMelara, S-70 κλπ) ενώ η φιλοσοφία τους δεν είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με τα όσα γνωρίζει το ΠΝ. Το κόστος είναι σε επίπεδα που θα μπορούσε να καλυφθεί από κάποιους εφοπλιστές, και κάποιον έρανο. Τα άλλα προγράμματα του ΠΝ έχουν ήδη “βρει” (;) χρηματοδότηση, δηλαδή οι FTI/[email protected] θα χρηματοδοτηθούν από τις επιστροφές ομολόγων, οι τορπίλες και ο εκσυγχρονισμός από τον τακτικό προϋπολογισμό, τα MH-60 από το πρόγραμμα των Ρ-3. Άρα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ να μην ήταν κενού περιεχομένου.

Καθώς όπως πάλι έχει γράψει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το ΠΝ απέστειλε RFI για μεταχειρισμένα πλοία σε ΗΠΑ και Γαλλία. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αμερικανική πρόταση να περιλαμβάνει και παραχώρηση αριθμού φρεγατών Oliver Hazard Perry από τα αποθέματα του USN, ίσως με επανατοποθέτηση του Mk13 και λοιπών συστημάτων. Θυμίζουμε πως οι αμερικανικές Perry έχουν μετατραπεί σε OPV με ξήλωμα του Mk13 και τοποθέτηση ενός πυροβόλου 25 mm Bushmaster. Δεν μπορούμε λοιπόν να αποκλείσουμε πως πίσω από το ενδιαφέρον για τις Adelaide να κρύβονται οι Αμερικανοί καθώς θα καρπωθούν μεγαλύτερο κέρδος από την πώληση των όπλων.

HMAS Darwin (FFG 04) στην Talisman Saber 2011, (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Andrew Ryan Smith/Released)

Πιθανή αγορά σε υπηρεσία των Adelaide σημαίνει πως το ΠΝ μπαίνει απότομα και επιτυχημένα στην δυνατότητα αεράμυνας περιοχής με πυραύλους Standard SM-2 BlockIIIA, με ότι σημαίνει αυτό για την ισορροπία δυνάμεων. Έπισης μπορεί πλέον να δρα πιο αυτόνομα στην Ανατολική Μεσόγειο μακρυά από την προστατευτική ομπρέλα της ΠΑ.

Αν τελικά ισχύει, και το ΠΝ προχωρήσει σε αγορά των Adelaide, τότε μιλάμε για μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση της αντιαεροπορικής και ανθυποβρυχιακής ικανότητας του ΠΝ, σε μια κρίσιμη περίοδο. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει, είναι το γεγονός ότι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει πως για τις Adelaide ενδιαφέρονται και οι Τούρκοι. Και θα ήταν ανόητοι αν δεν το έκαναν. Ποιος θα είναι ο πιο γρήγορος; Εμείς ή αυτοί;


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 510
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

210 ΣΧΟΛΙΑ

210 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iomar

Αν ισχύει το ενδιαφέρον των Τούρκων, μήπως να βάλουμε μπρος τα λόμπι στην Αμερική να εμποδίσουν οποιαδήποτε έκδοση πιστοποιητικού τελικού χρήστη προς αυτούς;

Δεν μου φαίνεται και πολύ δύσκολο, δεδομένων των όσων χαριτωμένων συμβαίνουν σε συνεχή πλέον βάση.

Nikodimos

To ενδιαφέρον των Τούρκων ισχύει, πλην όμως όταν είχαν κάνει αίτημα απορρίφθηκε. Κι οι συνθήκες και δεδομένα σήμερα δεν είναι καλύτερα από τότε, αλλά πιο χειρότερα ακόμα.

Iomar

Καλημέρα,

Αυτό θυμάμαι και εγώ, και έχετε δίκαιο, οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ χειρότερες γι’αυτούς.

Ξέχασα επίσης να προσθέσω την παροικία στην Αυστραλία, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Γιώργος Τσαγκάρης παρακάτω.

Η οποία θα μπορούσε ίσως να πιέσει και για κάποια μικρή έκπτωση στην τελική τιμή ή κάποιου άλλου είδους διευκόλυνση.

Giorgos Tsagkaris

Αν καταφερουνοι Τουρκοι να ”μας τα παρουν” με τετοιο Ελληνικο λομπυ σε ΗΠΑ αλλα και Αυστραλια….

Dimitris_jp

Αυτοι θα ειναι σιγουρα πιο γρηγοροι αν πραγματικα ενδιαφερονται για τα πλοια και εφοσων οι Αμερικανοι επιθυμουν να πανε σε αυτους.

babis

Με τους Αυστραλούς;;;
Πιο γρήγορος θα είναι όποιος θέλουν οι Αμερικάνοι…

x-m

Πιο γρήγοροι; Αυτοί……

Βασίλης

1. Σήκω ρε Τρύφωνα 2. Σήκω παιδάκι μου, γροθιά είναι, θα περάσει 3. Αμ σάλεψε λίγο ρε Τρύφωνα 4. Ρε λες να πέθανε αυτός..?.. όχι ζει 5. Αν μου’ρθες εδώ για ξάπλες Τρύφωνα, λάθος μέρος βρηκες 6. Σήκω ρε Τρύφωνα να δοξάσεις το χωριό 7. Σήκω Τρύφωνα γιατί σε λίγο θα το ξαπλώσουμε παρέα 8. Κουνιέται ο Τρύφωνας 9. Σηκώνεται ο Τρύφωνας Αυτό ακριβώς μου θυμίζει η φάση..! Τον Τρύφωνα με τον Θανάση Βέγγο. Όπου Τρύφωνα βάλε Ελλάδα. Χρόνια και χρόνια κοιμάται τον ύπνο του δικαίου η Ελλάδα και τελευταία στιγμή κάτι κουνιέται στον ορίζοντα. Απ’ το τίποτα, κάτι είναι… Read more »

Giorgos Tsagkaris

Και καπου εκει ο Βεγγος (Ελληνοαμερικανικοαυστραλεζικο λομπυ) βαζει τρικλοποδια στο λεβεντη τον αλλο…
1,2,3,4,5 και 5 ΔΕΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! νικητης ο Τρυφωνας………

Βασίλης

Χαχαχαχαχα.., και μετά πλακώνει το κοινό (Τούρκοι, Ρώσοι κλπ) και γίνεται της κακομοίρας…

Nestoras

Τα 2 τελευταία πλοία είναι αρκετά νεώτερα σαν τελική κατασκευή, αλλά “made in Australia” αντί για “made in USA” και μου κάνει εντύπωση ο ασυνήθιστα μεγάλος χρόνος κατασκευής τους. 3 χρόνια ναυπήγηση? Μπράβο!
Επίσης φαίνεται πως υπήρξαν προβλήματα τόσο για την παραλαβή τους σε υπηρεσία, όσο και στο κόστος της αναβάθμισής τους. Σαν φορέας όμως πολύ σημαντικών οπλικών συστημάτων δείχνουν καλές λύσεις για 10-15 χρόνια υπηρεσίας.
Και όταν δεν υπάρχει χρήμα ζεστό, δεν είναι για να ψειρίζεις πολύ τις επιλογές σου με τόσο πιεστικά προβλήματα!

Τazos

Μια χαρά ειναι τα πλοία, αλλά και αυτοί οι Αυστραλοι χάθηκε να βάλουν και ενα 3D ραντάρ να τα πάρουμε πιο ολοκληρωμένα….
Για πλοία AAW δεν είμαι και κάτι σπουδαίο, με τα ραντάρ που έχουν, μαξιμουμ να μπορουν να καθοδηγήσουν 2 πυραύλους, σε μία επίθεση κορεσμού λίγα πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν. Αλλά σε σχέση με τις 3 αρχαίες S σίγουρα θα είναι αναβάθμιση, και με ηλεκτρονικά που δουλεύουν και μπορούν να υποστηριχτούν.

Spirit

Στο κομμάτι AAW είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην περιοχή μαζί και στο ΠΝ, βεβαία για τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα δεν είναι και κάτι συγκλονιστικό.
Αλλά αν με 300εκ. τσιμπάμε και 64 SM-2IIIA μαζί με τους ESSM και ανταλλακτικά, δεν το λες και κακό deal
Όπως αναφέρω και πιο κάτω θα προτιμούσα με αυτά τα χρήματα έναν καλύτερο εκσυγχρονισμό των MEKO και νέες τορπίλες.

Ripmaker

οι αριθμοί που αναφέρεις ειναι όντως σωστοί?

Γιώργος

Στην τελική τα περνάς και έναν 3D Ηρακλή.

Spirit

Σε ότι αφορά το νέο ραντάρ η ιδανικότερη λύση θα ηταν raytheon easr rotating radar:
https://www.raytheon.com/capabilities/products/easr

ΓΑΤΑ

Οποιος καιγεται για 3d radar το βαζει και μονος του. Στην Ελλαδα δεν μας ενδιαφερει κατι τετοιο οπως φαινεται και απο τις MEKO , S , τωρα με τις adelaide θα θελαμε αλλοι να το ειχαν πληρωσει ΚΑΙ αυτο . Για πλοία AAW ΕΙΝΑΙ κατι σπουδαιο για τα δικα μας δεδομενα και για το δικο μας ΠΝ. Σε επιθεση κορεσμου μπορουν να κανουν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απο τα υπαρχοντα πλοια και στις 2 μεριες του Αιγαιου. Να μην ξεχναμε πως οι ESSM BLOCK II εχουν ενεργο αισθητηρα radar και οι SM-2 χρειαζονται καθοδηγηση οχι σε ολη την διαρκεια της πτησης τους.… Read more »

FOX

Καθαρά πλοία AAW δεν είναι οι Adelaide, απλά έχουν κάποιες ικανότητες AAW, που στην περιοχή τις έχει κανείς, ούτε φυσικά και το ΠΝ.
Αν υποθετικα στις fremm μπορούσε να τοποθετηθεί CAMM-ER σε quad pack θα είχαν ανώτερες δυνατοτητες AAW

dimitrisx

Θα πρέπει να κινητοποιηθεί και η εκεί ομογένεια, με τους πολιτικούς που έχει εκλέξει. Έχουμε δει πόσο δυνατή είναι ομογενείς στο να επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική της Αυστραλίας, για παράδειγμα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε τι πράγμα μπορεί να μας βοηθήσει στην προκειμένη περίπτωση ένας ομογενής που έχει κρεπερί, άλλος που έχει ταβέρνα και άλλος που έχει ταξί ?

giorgos tsagaris

Aυτοι (οι ταξιτζηδες και οι ταβερνιαρηδες) ειναι εκατ. ψηφοφοροι.Γονοι αυτων ειναι και δημαρχοι,βουλευτες,μεγαλοεπιχειρηματιες……

Nikolas

Ο Ερντογάν έχει μιλήσει στους ψηφοφόρους του για τεράστια εγχώρια ναυπηγικά προγράμματα πολλά από αυτά εν εξελίξει.
Θεωρείτε ότι δε θα ήταν πλήγμα στο κύρος και την αξιοπιστία του η αγορά μεταχειρισμένων πλοίων 30ετίας την δεδομένη στιγμή;
Σα να τους ακούω τους αντιπάλους του, και όχι μόνο, να μιλάνε για σαπάκια.
Συμπερασματικά κατά τη γνώμη μου, δε θα τα πάρουν για πολιτικούς λόγους.

bc59

Οταν σου πουλάνε κάτι, πάντα σου βάζουν δίπλα και το αντίπαλο δέος για να τρέξεις να αγοράσεις. Σαν να αγοράζεις εισιτήρια στο ιντερνετ και σου λένε ότι μένουν 3 θέσεις άδειες. Οι 3 θέσεις στην πραγματικότητα είναι 30 και οι Τούρκοι ούτε καν έχουν ασχοληθεί με τα σαπάκια της Αυστραλίας.

Apostolis

Βλέπω ότι έχετε σίγουρη την προμήθεια των fti από την επιστροφή των ομολόγων αλλά αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Οι Γερμανοί είναι αντίθετοι και χωρίς την σύμφωνη γνώμη τους δεν κινείται τίποτα στην ελληνική οικονομία. Μακάρι να έχω λάθος και να γίνει η παραγγελία. Μέχρι τότε είναι μονόδρομος η λύση των μεταχειρισμένα σκαφών.

Stave

O Erdogan kai oi tourki tou deixnoun mono kai mono endiaferon, gia na feroun tous Australous se diskoli 8esi! Den ta xreiazonte autoi kai auto prepi na tous poume tous Australous, pos to kanopun mono kai mono gia na anewasoun tin timi ton adelaide oste na tis akriwoplirosoume, kai peran apo auto, 8a “deiksi pali i kakia disi pos den ektimai kai den boi8ai tin tourkia”, alla uposirizoun “i kseni” panta tous ellines “romaius”! Ante na tis paroume dioti aschima ta pragmata gia emas. Kai na paroun ena ma8ima i kurioi sta upourgia, na doune kai na ma8oune, pos den… Read more »

Antonis_Loukas

Για τους Πολωνούς, ακούγονταν ποσά πέριξ των 460 εκ. Τώρα, μας φαίνονται πολλά τα 300; Εν πάσι περιπτώσει, ας δούμε και τι θα περιλαμβάνεται σε αυτή τη τιμή. Με όλο τον εξοπλισμό υποστήριξης, όπλα και ανταλλακτικά(ίσως και τη τρίτη της παρέας για τον ίδιο λόγο), τα 300 ακούγονται όνειρο… Αρκεί να μη χαλάσει το πράγμα λόγω SM-2 ή λόγο Τουρκίας(όπου ας μη κρυβόμαστε, το ελέγχουν 100% οι Η.Π.Α μέσω των αδειών τους). Αν κάτσει αυτή η αγορά πάντως, ανοίγει ο δρόμος για ANZAC μελλοντικά…

Doric

Αν τις πάρουμε θα πρέπει να περιλαμβάνονται κ τα όπλα.Να φορτωθούμε πλοία χωρίς τα όπλα τους,πάλι πεταμένα λεφτά.Αοπλες δεν θα κάνουν καμία διαφορά στο Αιγαίο….

Antonis_Loukas

Στο ποσό που ακούγεται, ναι. Εκτός και αν δοθούν για ένα πραγματικά χαμηλό ποσό(πχ 100 εκ) και αποκτηθούν SM-2 ως EDA από τα αμερικανά(block I/II , όσοι τους έχουν μείνει).

Doric

Φίλε μου δεν τους εμπιστεύομαι….τους δικούς μας…Να τα πάρουν πακέτο αλλιώς να μην πάρουν τπτ…Γιατί αλλιώς σε 5 χρόνια πάλι εδώ θα είμαστε κ θα συζητάμε για τις αοπλες Adelaide,κ θα ψάχνουμε λεφτά με εράνους να αγοράσουμε πυραύλους..Η ιστορία αυτό έχει δείξει…

Stave

Fisikotata! Ti na na kanoume xoris ta systimata kai ton oplismo pou exoun???
MONO me plires dia8esimotita oplon kai sistimaton, to na arxisoun na ksilonoun…mono ean den teriazei kati oi na antikatasta8i me tati neotero, moderno kai oxi kapoio palio pou exoume se palia ploia oi stis apo8ikes!

Stmts

Πιο πιθανο να μαζευτουν χρηματα απο τον απλο κοσμακι ή τους ομογενεις παρα απο τον εφολιστικο κοσμο.Οπως και να χει τα πλοια ειναι αξιολογα θα ειναι ενα βημα προς τα μπρος.Οι αυστραλοι φημιζονται για την ΑΑ ποιοτητα των οπλικων τους συστηματων.

After

Οι εφοπλιστές πρέπει να δώσουν 1.5 δις για νέο μαχητικό και όχι 300 εκ για φρεγάτες και μετά να λένε “δώσαμε δώσαμε”. Το διακύβευμα είναι να χαθούν νησιά, ποίος ο λόγος να βγει το ΠΝ στην ανοιχτή θάλασσα; Για τα κοιτάσματα φαντάσματα; Αν οι Τούρκοι θέλουν να πάρουν 25 χρονών πλοία για την ΑΟΖ τους δίπλα στο Καστελόριζο ας τα πάρουν. Άλλωστε αυτό θα πρέπει να θέλουμε, οι Τούρκοι να παίζουν με τα καραβάκια τους εκεί πέρα και οι Έλληνες στο Αιγαίο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τσακωμούς. Αν είναι 300 εκ max για δυο πλοία με τα πυρομαχικά… Read more »

Thras

Σε όλα όσα γράφετε διαφωνώ γαι πολλούς λόγους. 1,5 δις είνια πολλά χρήματα και το θεωρώ αδύνατο να συγκεντρωθούν από τους εφοπλιστές για να δωθούν δώρο στην κυβέρνηση που σκορπά δεξιά και αριστερά το πλεόνασμα. Τα συγκεκριμένα πλοία είναι καλύτερα εξοπλισμένα από ότι κινείται στο Αιγαίο ή θα κινέιται την επόμενη δεκαετία (32 ESSM+32 SM2 απλά κάνουν παπάδες!) Η Ελλάδα έχει συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο Ελληνική/Κυπριακή ΑΟΖ και δεν ενδιαφέρεται μόνο για το Αιγαίο. Αν δεν την προστατέψουμε εμείς μην περιμένετε να το κάνει κανείς άλλος… Μην μπερδέυετε την ΠΑ με το ΠΝ, χρειάζονται και τα δύο! Κάποιες ιδέες για… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος

”Κάποιες ιδέες για αντιαεροπορικά και επάκτιες συστοιχίες που κλειδώνουν ολόκληρες περιοχές, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έχουν νόημα μόνο σε πολεμικές επιχειρήσεις και δρώντας επικουρικά σε ΠΑ/ΠΝ. Η παρουσία αεροσκαφών στον αέρα και πλοίων στη θάλασσα, είναι εκ των ουκ άνευ γαι την προβολή της ισχύως και εδράιωση κυριαρχίας.”

Πολλά εύγε από ένα στέλεχος του ΠΝ αγαπητέ, αρκετά με τις ”απόψεις” του καναπέ.

CKfurious

Ονειροβατούμε γενικώς.
Με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση δεν μπορούμε να ανανεώσουμε τον στόλο μεγάλων στόχvn επιφανειας. Η ΔΕΗ και οι τράπεζες είναι στα όρια χρεοκοπίας η ανάπτυξη στο 1 %η χωρα δεμένη σε καθεστώς “στασιμοχρεοκοπιας” και ονειροβατούμε για πλοία του 1 billion
Ας μείνουν με τα εκσυχρονισμένα p3 τα ‘στελέχη”‘ χωρίς σύχρονες τορπίλες και μη εksυχρονιsνες meko
Μιλάμε για φοβερα στελέχη
Τα 3/4 του του ΥΠΑΊΤΙΑ πάνε σε μισθούς και συντάξεις στελεχών
Πλοία μονάδες σχηματισμοί διατηρούνται μονο για τις θεσούλες και καρεκλουλες των στελέχη
Αλλα η πρaγματικοτητα θα μας προσγειώσε

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Εκτος τοπου και χρονου αγαπητε εισθε, διχως γνωσεις και με ηττοπαθεια.

CKfurious

Ενώ τα τιμημένα στελέχη με γνώσεις και χωρίς ηττοπάθεια δέχτηκαν να “εξυχρονιστουν τα P3 και να μείνουν με SUT τορπίλες του 70 και με MEKOμε ηλεκτρονικά του 80!!!!!

Αλλα η καρεκλα και το δημοσιουπαλλικο βόλεμα είναι γλυκα
Εάν γίνει κάτι θα τρέχουν με τα P3 να καθαρίσουν
(που ντα ???)
ΞΕΦΤΙΛΙΛΙΚΙΑ

Thras

Έχεις μπερδέψει τα σύκα με τη σκάφη! Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ έμεινε μισός και έτσι έφτασε τα 3/4 να αφορούν μισθούς και συντάξεις. Όταν ήταν στο 4% του ΑΕΠ, το αντίστοιχο κονδύλι ήταν πχ το 30%. Η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική συγκυρία (θα μπορούσε να είχε τελειώσει σε 2-3 χρόνια, όμως καταφέραμε και τη φτάσαμε 8 έτη) αλλά αυτή δεν θα συνεχιστεί για πάντα. Ακόμα και τώρα που διανύουμε την 8η χρονιά περικοπών βρίσκονται χρήματα για προσλήψεις (2 δις άνοδος του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου την τελευταία τριετία) και επιδόματα. Εννοώ ότι τελικά όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και πολιτικών… Read more »

Sousourada

Από που κι ως που “πρέπει” να δώσουν; Μας χρωστάνε κάτι;

evaggelos

καλη επιλογη για σχεδον 20 χρονακια καλυπτεις μεγαλο κενο ας μην μιζεριαζουμε κ ας γινει,ενδιαφερων θα ηταν κ oi santa maria class οπως κ οι αμερικανικες.

chikichiki

Μερικές ερωτήσεις/παρατηρήσεις από έναν σχετικό-άσχετο, για όσους γνωρίζουν: -Η ποσότητα των 32 SM-2 φαίνεται ικανοποιητική, ο Mk13 όμως αν δε κάνω λάθος μπορεί να βάλλει μόνο 1 φορά/7-10secs. Αυτό δεν είναι αρνητικό για ένα πλοίο που υποτίθεται πως πρέπει να αντιμετωπίσει επιθέσεις κορεσμού, συχνά ξαφνικής φύσης; -Πόσους πυραύλους δύναται να καθοδηγεί ταυτόχρονα εναντίον εναέριων στόχων; -Υφίστανται περιορισμοί εμπλοκής υπό συγκεκριμένες γωνίες λόγω της θέσης των Mk13/41 σε σχέση με την υπερκατασκευή; -Στο πλαίσιο αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού, το 1x Phalanx δεν είναι ανεπαρκές; -Η αποδέσμευση προς την Τουρκία τη δεδομένη περίοδο φαίνεται χλωμή, προς εμάς όμως είναι ελεύθερο το πεδίο; -Τυχόν… Read more »

Thras

Με συμπλήρωση από 2-3 αμερικάνικες Perry, θα είμαστε ok γαι ενδιάμεση λύση, μέχρι να αποδώσει το όποιο ναυπηγικό πρόγραμμα αποφασιστεί.

Thomas

Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε ένα ψευτοεκσυγχρονισμό στις Meko θα αντέξουμε αγορές νέων πλοίων;

Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται τα πλοία αλλά ακόμα και τα ποσά που αναφέρονται στο άρθρο (που θα είναι πιο μεγάλα στο τέλος) είναι εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

ΓΑΤΑ

-Ξαφνικες επιθεσεις κορεσμου αφορουν μικροτερες αποστασεις και εμπλεκονται απο essm/phalanx/strales. Ο sm-2 εχει θεωρητικη εμβελεια 165χλμ – 2 ταυτοχρονα για στοχους στον αερα και 2 στοχους για επιφανεια. Το πλεονεκτημα των SM-2 ειναι πως μπορουν να κατευθυνονται στον στοχο μονοι τους και να χρησιμοποιουν την καθοδηγηση του πλοιου μονο στην τερματικη φαση εμπλοκης του στοχου. Οι essm block 2 εχουν ενεργο ερευνητη ρανταρ x-band και τερματικα δεν χρειαζονται καθοδηγηση απο το πλοιο. – ΝΑΙ Υφίστανται περιορισμοί εμπλοκής υπό συγκεκριμένες γωνίες λόγω της θέσης των Mk13 μπροστα , υπαρχει νεκρη ζωνη 90 περιπου μοιρων για συγκεκριμενους χαμηλα ιπταμενους στοχους προς τα… Read more »

STRATOS

προς chikichiki Μερικές γρήγορες απαντήσεις στα ερωτήματα του φίλου: Το 1 CIWS Phalanx είναι πολύ ικανοποιητικό καθώς η αναχορηγία των πυρομαχικών του επιτρέπει την αντιμετώπιση μέχρι και 8 βλημάτων εναντίων πλοίων (όσο είναι ο φόρτος μιας φρεγάτας)!! Αν γίνει ταυτόχρονη επίθεση κορεσμού από διαφορετικές κατευθύνσεις? έχεις δίκιο ότι δημιουργείται πρόβλημα. ¨Όμως αυτά τα σκάφη είναι πανίσχυρα καθώς μπορούν να αναχαιτίσουν αντιπλοικά βλήματα με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους SM2 και ESSM.. Μην ξεχνάς την παλιά άσκηση που είχε κάνει το Ελληνικό ΠΝ με την κατάρριψη αντιπλοικού πυραύλου MM38 Exoset που εκτελούσε πτήση Sea-skimming!! από φρεγάτα S και πύραυλο Sea Sparrow!!!……Σε μία επίσκεψη… Read more »

chikichiki

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, ήσασταν κατατοπιστικότατοι!

Chris

Αρκεί να μην είναι διαρροή τύπου Φρεμ.

MisCo

εχουμε γινει παλαιοπωλειον πλεον…. Προσπαθουνε να σωσουμε την παρτιδα με τις 40χρονες S, με 30χρονες Αδελαιδες…

Ασχημα πράγματα. Θα προτιμουσα να πιεζαμε την βρετανια να αποδεσμευσει μερικες type-23 τώρα…

ΓΑΤΑ

Ναι επειδη οι type 23 1. Ειναι τοσο πιο συγχρονες . Συγκεκριμενα οι Argyll,Lancaster μπηκαν σε υπηρεσια το ,1991,1992 ενω οι adelaide το 1992,1993 2.Οι type 23 φερουν τοσο γνωστα συστηματα στο ΠΝ , βλεπε sea wolf , CAMM, radar 991/996/997 , τορπιλες sting ray , 4.5 inch mark 8 κανονι , GWS.26 VLS canisters κλπ κλπ 3.Εννοειται πως εαν πιεσουμε εμεις τους Αγγλους θα δωσουν type 23 ,ειδικα αμεσως μετα το Life Extension (LIFEX) Upkeep με συστηματα sea ceptor / artisan 997 . Και σε καλη τιμη . Εξαλλου ειναι τοσο φιλοι μας αλλα και υποχωρητικοι οπως εχουν αποδειξει!… Read more »

NavalAnalyses

Σκίζεις!

Giannis

Agapiti ptisi. .mexri posous stoxous borei na emblexei tautogxrona i klasi adelaide?

antonios

Εαν ισχύει αυτό με τις Αυστραλέζικες φρεγάτες τότε η ομογεννεια θα κινητοποιηθεί άμεσα. Έχει μεγαλύτερη επιρροή από την τουρκική παρά το “έρωτα” με την Τουρκία την τελευταία δεκαετία. Το πρόβλημα εστιάζεται στην άμεση χρηματοδότηση. Είναι διαφορετικό να μαζεύεις λεφτό σε έρανο (που μπορεί να πάρει και ένα χρόνο) και διαφορετικό να τα “σκάσεις” αμέσως, Ακόμα και όμως εάν “βοηθήσουν” οι Αμερικάνοι να τις πάρουμε η “ναυαρχίδα” δεν αναφέρεται σε αυτά τα πλοία. Οι Αυστραλέζικες φρεγάτες και “η ναυαρχίδα” είναι το “δώρο” ΕΑΝ ναυπηγήσουμε τις LCS στα αμερικάνικα πλέον ναυπηγεία στην Ελλάδα. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν οτι εάν το ΠΝ ναυπηγήσει μια… Read more »

Spirit

Καταρχήν θετικό ότι τουλάχιστον κάτι κινείται και το κράξιμο που πέφτει, φτάνει τουλάχιστον σε κάποια αυτιά. Η τιμή αυτή έχει ακουστεί και παλαιότερα, συνεπώς δεν ξέρω κατά πόσο έχει βάση όλο αυτό, η απλά το πέταξε ο συντάκτης γιατί το βρήκε μπροστά του. Τα 300εκ. λοιπόν δεν ειναι λίγα για αυτά τα πλοία, εκτός και αν παραχωρείται οπλισμός πακέτο, μαζί με στόκ ανταλακτικών κλπ. Τα θετικά σε αυτή την περίπτωση ξεπερνούν τα όποια αρνητικά φέρνει η επιλογή με πρωτεύον το CMS των πλοίων. Συμπέρασμα πάντως ότι αν όλα αυτά ισχύουν οι Belharra ειναι το μεγαλύτερο παπατζιλίκι που παίχθηκε ever, γιατί… Read more »

CKfurious

Γράφετε: #Τότε, το κόστος των 300 εκ ευρώ θα δικαιολογούνταν με κάποιον τρόπο, αφού θα περιελάμβανε ως 64 Standard SM-2 BlockIII, καθώς και αριθμό 64 ESSM BlockI/II# το κόστος ενός SM2> 3 mill $ ενώ το κόστος ενός ESSM > 1 mil $ οποτε μάλλον δύσκολο στη τιμή αυτή να περιλαμβάνονται και τα βλήματα τουλάχιστον στους αριθμούς που αναφέρεται too good to be true Οι Αυστραλοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα βλήματα αυτά σε αλλα πλοία τους. Προϋπόθεση πως οι συγκεκριμένοι SM2 είναι συμβατοί με VLS Τα πλοία αυτά μπορούν να ενισχύσουν άμεσα το πολεμικό ναυτικό αντικαθιστώντας τις μη “εξυχρονισμενες” Κατά… Read more »

Mtsak

Όπως είναι τα πλοία αυτά πόσους εναέριους στόχους με πυραύλους μπορούν να εμπλέξουν;

Ilker

Why would Turkey be interested in those old ships? Turkey has it’s own shipbuilding program which is capable of making frigates,corvettes and submarines.

George

Correct! makes no sense but then again it may be a valid stop gap solution in a similar fashion to Leo-2A4 of the TLF

Ilker

Turkey does not have any gap in it’s program.The first I class frigate is being built and the other 3 of them will start soon at the same time in 3 different shipyards.Besides in recent years the aim of Turkish Naval Forces is to increase quality of its ships , not quantity.So such a move will be illogical.Probably Australians want you to think that there is a competition for these ships in order to increase money.

chikichiki

For the same reasons we are, it’s a temporary measure. In any case you’d better keep your kebab-eating paws away from these beautiful ladies!

Jerry

kebab-eating paws

Κλαίω από τα γέλια!!!!

Douze points!

agnostosependytis

Να τα πάρουμε όλα! Και Adelaide, και Λαφαγιέτ και Μπελάρα και Α.Β. Και εκεί που ονειρευόμαστε ναυτικό που θα έχει μονάδες υπεράριθμες, θα ξυπνήσουμε από το όνειρο και θα πιάσουμε την συζήτηση πότε θα είναι έτοιμη η επόμενη Ρουσέν, και αν ξεκινάει ο 20ος διαγωνισμός για τορπίλες υποβρυχίων αφού οι 19 προηγούμενοι βγήκαν άγονοι. Δεν είναι άσχημα πλοία αυτά, έχουν κοινά με τις ΜΕΚΟ, οπότε θα είμασταν σε ονειρικη κατάσταση αν παίρναμε αυτά και ο μισός στόλος ήταν ΜΕΚΟ type και μετά παίρναμε Μπλάρα και Λαφαγιέτ οπότε ο άλλος μισός θα γινόταν Μπελάρα type (όπου Aadelaide και Λαφαγιέτ να περνούσαν… Read more »

George74

Αν είναι να βοηθήσουν οι εφοπλιστές και ο απλός λαός, γιατί δε βάζουμε αυτά ή κάποια από τα χρήματα να φτιάξουμε κάτι δικό μας, ένα εθνικό πλοίο, ένα εθνικό όπλο; Αυτό πιο εύκολα θα βρεί στήριξη από όλλους μας και θα είμαστε περίφανοι γι’αυτό το κατόρθωμα μας. Χρειαζόμασταν από προχτές άλλα πλοία, με τις Adelaide σε 10 χρόνια θα λέμε όμως πάλι τα ίδια και πάλι θα παρακαλάμε γάλλους, αμερικανούς και γερμανούς για βοήθεια. Βοήθεια δε θα βρούμε γιατί οι δυνατοί είναι με τα λεφτά. Θα κοιτάμε για σαράβαλα, ενώ στην απέναντι όχθη θα χτήζουν 2ο και 3ο αεροπλανοφόρο.

antonios

Οι αμερικανοι “σκέφτονται” μια συνεργασία με ελληνικό σχέδιο -διότι οι LCS δεν είναι φρεγάτες παρά την νέα έκδοση των 125, και αποζητούν ενναλακτικο σχέδιο που θα εχουν τα “δικαιώματα του- ΜΟΝΟ και εφόσον ΑΝ αγοράσουν ΚΑΙ τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ΚΑΙ τα ναυπηγεία Ελευσίνας που έχουν δυνατότητα ναυπήγησης μεγάλων πλοίων. 2 προβληματάκια ΟΜΩΣ. Με την σκανδαλώδη τότε πώληση – από τον Βενιζέλο- των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dabi Marine που ουσιαστικά του τα δωρίσαμε , μόνο και μόνο για να τα βγάλει εκτός συναγωνισμού, πρέπει να λήξει η δικαστική διαμάχη με τον εν λόγω ιδιοκτήτη και να επανερθουν οι μετοχές του… Read more »

MPAMPIS

…..οχι εμείς θα είμαστε πιο γρήγοροι μολις ολοκληρωθεί ο έρανος θα αρπάξουμε την ευκαιρία!!!
Αν οι αμερικανοί θέλουν και μας επιτρέπουν να ανακηρύξουμε ΑΟΖ να μας δώσουν τορπίλες και δυο ΑΒ εδώ και τώρα…..

G-164g ag-cat

Μου θύμισε το “Ή αυτοί ή εμείς” του Τσίπρα! Θα κινηθεί τάχιστα ο έρανος.. Μακάρι, τα δύο αυτά πλοία θα είναι μακράν ότι καλύτερο θα διαθέτει το ΠΝ. Και ας κάτσει ο Μακρόν να κοιτάξει λίγο τους λογαριασμούς του με τους γερμανούς γιατί τα χάνει τα κέρδη από τα ομόλογα.

data

Φοβαμαι πως η καλυψη της αγορας τους απο εφοπλιστες ειναι ονειρο θερινης νυχτος

SPY 1D

Το δημοσίευμα της Καθημερινης ειναι ειτε χωρις καμια βαση ειτε εκ του πονηρου….Ουτε οι Αdelaide ουτε οι Lafayette ειναι συχρονα πλοια αεραμυνας. Δεν αρκει η μεγαλη εμβελεια των πυραυλων. Θα πρεπει να μπορουν να διαχειριστουν πολλαπλους στοχους,

Τα μοναδικα πλοια που κοιτα το ΠΝ, ως ενδιαμεση λυση ειναι λογικα το Arleigh Burke ή οι FREMM,

Fingolfin

+1

ΓΑΤΑ

Το Arleigh Burke και Fremm ενδιαμεση λυση ? Ενδιαμεση μεχρι να ερθει τι το STAR TREK ? Ειπαμε να κανουμε κανα χαβαλε αλλα ξεφυγαμε.

SPY-1D

Γατε κάνει χαβαλε το ΠΝ που ζητάει το ab από το 2004, ενώ είχε στα σκαριά ναυπηγικό πρόγραμμα

κάνει χαβαλε τώρα που ζητάει τις Fremm, μέχρι να πάρει τις fti , πλοία πολύ μεγαλύτερων δυνατοτήτων??

Οι Adelaide είναι πλοία περιορισμένων δυνατοτήτων καθώς με τα 2 ,stir μπορούν να εμπλέκουν μέχρι 2 στοχους.

Οι Kidd , πλοία κατά πολύ ανωτερα,πχ των Adelaide που το ΠΑΣΟΚ, εγκληματικά δεν απέκτησε ,με το An/syr,-1, μπορούν να εμπλέκουν μέχρι και 8 , έλεγχοντας με τα 2 stir τους 2 πυραύλους sm-2

Πριν εκφέρεις γνώμες ψάξε λίγο την βιβλιογραφία…

ΓΑΤΑ

Δεν χρειαζεται να ψαξω κατι . Γραφεις πως Τα μοναδικα πλοια που κοιτα το ΠΝ, ως ενδιαμεση λυση ειναι λογικα το Arleigh Burke ή οι FREMM.

ΔΕΝ τα κοιταξε ποτε ως ενδιαμεση λυση το ΠΝ αυτα τα πλοια. ΔΕΝ ειναι πλοια ενδιαμεσης λυσης. Ειναι υπερσυγχρονα πλοια τελικης λυσης ΑΑW περιοχης που θα υπηρετησουν στο ΠΝ για ΠΟΛΛΑ χρονια , εαν αποκτηθουν , σαν ΝΑΥΑΡΧΙΔΕΣ , οχι ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ λυση.

Πριν απαντησεις , διαβασε τι γραφεις. Δεν νομιζω πως διαφωνουμε καπου.

SPY 1D

(ΔΕΝ τα κοιταξε ποτε ως ενδιαμεση λυση το ΠΝ αυτα τα πλοια). ….Εκει ακριβως διαφωνουμε….τελος παντων…θα φανει πιος εχει δικιο και ποιος οχι

chikichiki

Τα Burke είναι πανάκριβα πλοία, το ΠΝ και να τα ζητούσε πολύ δύσκολα θα τα διαχειριζόταν, κι επιπλέον δε μπορώ να τα φανταστώ ως πλοία “ενδιάμεσης λύσης” γιατί μετά τα Α/Τ Aegis το επόμενο ανώτερο ως “τελική λύση” είναι Tico ή…Κίροβ! Ο αριθμός των εμπλεκόμενων στόχων δεν αυξάνεται μέσω της mid-course guidance των SM-2; Εμπλέκονται μόνο 2 στόχοι; Και πόσα βλήματα ανά στόχο; Ρωτάω επειδή δεν γνωρίζω, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης. Για τα Kidd όπως επισημάνθηκε από πολλούς σχολιαστές στην πρόσφατη αναδημοσίευση το πρόβλημα ήταν η μη αποδέσμευση του SM-2 και το υψηλό κόστος. Αν γνωρίζετε κάτι διαφορετικό έπρεπε να το… Read more »

SPY 1D

Chichichiki…..τα Βurke μεχρι και το FLIGHT IIA ΔΕΝ ειναι οτι πιο συχρονο υπαρχει πια στον τομεα ΑΑW….Ψαξε να βρεις τα χαρακτηριστικα του FLIGHT III… To TIKO εχει αναλογες ικανοτητες ενω το δε ΚΙΡΟΒ εχει κατα πολυ κατωτερες γι αυτο και μοναδικο που υπαρχει πια(Mεγαλος Πετρος) εκσυγχρονιζεται….. Οχι ο αριθμος δεν αυξανεται,,,,το Βυρκε και το ΤΙΚΟ μπορουν να εμπλεκουν μεχρι 32 στουχους το καθενα γιατι χρησιμοποιουν τα command links των SPY-1D και SPY-1B αντιστοιχα σε συνδιασμο με το AEGIS Κατι αναλογο εχει και το Kidd με το AN/SYR-1 το οποιο του επιτρεπει να κατευθυνει 8 πυραυλους, Γνωμη μου ειναι οτι θα… Read more »

chikichiki

Σαφώς και τα F2IIA δεν είναι “ό,τι πιο σύγχρονο”, αλλά από την άλλη μας πέφτει τόσο λίγο οτιδήποτε πλην του προτύπου Flight III; Άλλωστε εσείς μιλήσατε αρχικά για Burke γενικότερα και όχι για συγκεκριμένη έκδοση, γι’αυτό αναρωτήθηκα.

Αν δεν αυξάνεται τότε όντως νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα.

Πως θα μπορούσαμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι θα αποδεσμεύονταν οι SM-2 πρωτού τα πλοία γεράσουν;

MPAMPIS

συμφωνώ ο στόχος μας ειναι να ανακηρύξουμε ΑΟΖ για να γινει αυτο θελουμε σκάφη με πραγματικές δυνατότητες αεράμυνας περιοχής αν κάναμε αναβάθμιση δυο Μεκο με mk 41, SM2, NS 100, tacticos, με αυτά τα Λευτα θα είχαμε παρομοια ισως και καλύτερα πλοία (άντε οι sm2 να ήταν απο τα αποθέματα του usn).οι απόκτηση των Adelaide απο ξεβράκωτους για την ανακήρυξη ΑΟΖ (οπως έχει γράψει κάποιος αναγνώστης) μας προσθέτει ενα τανγκα… Ειναι ύποπτη η τοποθέτηση της εφημερίδας και πιθανών να έχει σχέση με την υπαρξη του ελληνικού λόμπυ στην Αυστραλία και εξυπερετηση άλλων συμφερόντων (απο αέρας κοπανιστός για δημιουργία εντυπώσεων-οπως εγινε… Read more »

Larisaios

Υπάρχει το ενδεχόμενο να πάρουμε και την Darwin μαζί με τον εξοπλισμό που έχει αφαιρεθεί και να τον τοποθετήσουμε εμείς στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (αν εννοείται δεν έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε άλλα πλοία του Αυστραλιανού Ναυτικού); Ζητώ συγγνώμη αν η ερώτηση είναι αφελής, δεν έχω γνώσεις ναυπηγικής…

GK_

Ενδιαφερουσα αναρτηση. Θα ηθελα να παρατηρησω οτι: Τα πλοια ετσι οπως ειναι δεν καλυπτουν τις απαιτησεις του ΠΝ. Το μεγαλυτερο ζητημα εντοπιζεται στον κυριο αισθητηρα του πλοιου, δηλαδη το ρανταρ 2D τυπου AN/SPS-49Av1MPU. Για τις αποστολες που θα κλειθουν, αυτο ειναι απαραιτητο να αντικατασταθει απο ενα νεοτερο 3D. Αντικατασταση μαλλον θα χρειαστουν και καποια αλλα υποσυστηματα. Για παραδειγμα η ενσωματωση του Η/Ο αισθητηρα MLT-TDR-10 ειναι απαραιτητη. Οι επαφες με ΗΠΑ, μαλλον αφορουν την αγορα οπλων και ανταλλακτικων και εαν βγει απο το πουθενα ενα περιστρεφομενο ρανταρ 3D σε στυλ EDA ή εκει κοντα, δεν βλαπτει. Gap filler για μια δεκαετια,… Read more »

ΚΩΣ/ΝΟΣ

Μάζευε από τα καλάθια…….Ό,τι να ναι! Κατάντια για το ΠΝ!

ΓΑΤΑ

Θυμασαι πολλες φορες να ψωνιζεις φρεγατες απο πρωτο ραφι ? Πηραμε τις meko πριν καποια χρονια , πηραμε και τα 214 , πηραμε και τις super vita , ειπαμε δεν ειμαστε ο Καναδας/Αυστραλια

Nikoss

Πραγματι αν αποκτηθουν οι adelaide αυτα θα ειναι μακραν τα πλεον αξιολογα πλοια του στολου,τα οποια θα ειναι ανωτερα ακομα κι απο τις “εκσυγχρονισμενες” ΜΕΚΟ..καλο ειναι να παρουμε και τα τρια πλοια ωστε να αντικαταστησουμε τις τρεις μη εκσυγχρονισμενες S..οι ΗΠΑ μπορουν να μεσολαβησουν στους αυστραλους ωστε να παρουμε εμεις τα πλοια..αν τα παρουν οι τουρκοι οι αμερικανοι πρεπει να μας δωσουν Burke..

Nikolaos

Έτσι όπως είμαστε, δεν είναι άσχημη λύση. Αλλά το SPS-49 τι στοιχεία βολής να δώσει για πλοίο αεράμυνας, ένα απλό ραντάρ επιτήρησης αέρος είναι (κολοσσιαίας εμβέλειας βέβαια) … πρόκειται για πάμπτωχο εξοπλισμό στον τομέα αυτό, και βέβαια η αντιγραφή της τουρκικής λύσης με το SMART-S δεν αξιοποιεί τις ιλιγγιώδεις κινηματικές επιδόσεις των SM-2 Block IIIA (η εμβέλεια του ραντάρ θα υπολείπεται πάρα πολύ εκείνης των βλημάτων)… Από κει και πέρα, τι 3D radar να βάλεις σε μονέλικο πλοίο 30ετίας, και με τι κόστος … Αλλά είπαμε … σε σχέση με τώρα …

Nikolaos

Οι Perry ήταν (αυτό δεν το λέμε ποτέ …) σχεδιασμένες ως πλοία συνοδείας νηοπομπών, όχι ως μονάδες στόλου, με κριτήριο την εύκολη μαζική παραγωγή σε περίοδο παρατεταμένων πολεμικών επιχειρήσεων (εξ ου και μονέλικες, όπως όλα τα πλοία συνοδείας του USN). Στα δρομολόγια που θα ακολουθούσαν, το πολύ να είχαν ξεμείνει μερικά κατευθυνόμενα αντιπλοϊκά βλήματα της ΕΣΣΔ μεγέθους μαχητικού, οι επιθέσεις κορεσμού από δεκάδες Tu-16/22/22M θα γίνονται κατά των carrier battle groups, δεν περίσσευαν τόσοι πόροι για τις νηοπομπές. Αυτά εξηγούν τον εξοπλισμό.

NikolakiEfentis

Μες στο Αιγαίο, σε πολλά σενάρια, έγκαιρη προειδοποίηση θα παρέχετε από ΑΣΕΠΕ μέσω Link16, οπότε νε μέρει καλυπτόμαστε.

chikichiki

Ευχαριστώ πολύ για την ιστορική αναδρομή, πάντα αναρωτιόμουν γιατί πλοία συνοδείας νηοπομπών είχαν τόσο “βασικές” ικανότητες αεράμυνας όταν τα κομβόι βρίσκονταν (θεωρητικά) εντός της λίστας στόχων της AV-MF…

Επίσης μιλώντας για τα ραντάρ των Πέρι, μάλλον πράγματι υστερούσαν λίγο, τουλάχιστον εναντίον sea-skimmers: https://youtu.be/E-OcYVcmswk

JohnnyB

Πρέπει να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και να έρθει σε επαφή με την ομογένεια στην Αυστραλία και να φέρει τις 2 φρεγάτες πάση θυσία. Εκλογές ή όχι το Π.Ν υποφέρει σιωπηρά εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα απο την εποχή απόσυρσης των Α/Τ Charles F. Adams όπου και απωλέσαμε την δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Μπράβο στον ΥΠ.Αμυνας Καμμένο που διαβάζει και ενημερώνεται σωστά απο την ΠΤΗΣΗ και με την σειρά του ασχολείται με τα σημαντικότερα προβλήματα και ελλείψεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Ο κατάλογος φυσικά είναι ακόμα μεγάλος, απαιτείται πλάνο και γενναίες αποφάσεις για το μέλλον αλλα κανείς δεν μπορεί να πει ότι… Read more »

Takis

Μπραβο;
Ωραία αστείο…

FOX

Ναι μπραβο του που τα τις πληρώσουν με έρανο και αυτος αναβάθμισε τα p-3 και δίνει μερισματα…

Tpap

Νομίζω ότι οι Αμερικανοί αρχίζουν να μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι εξοπλισμού του ΠΝ με δικά τους πλοία (τώρα OPH αργότερα FFG(X)), προκειμένου να έχουν τον πλήρη έλεγχο. Τα όπλα στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι αμερικανικά. Η πρόθεση αγοράς (έστω και θεωρητική για την ώρα) των FREMM στην αρχή και των Belharra τώρα, δεν τους κάθεται καλά, διότι δυο όπλα όπως ο ASTER30 και ο SCALP τα οποία δεν είναι ελεγχόμενα από εκείνους (βλέπε ESSM & SM2), άρα σε μια υποτιθέμενη σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας δεν θα μπορούν να παίξουν την παρτίδα όπως εκείνοι θέλουν. Επιπρόσθετα, radar όπως SF500 των Belharra… Read more »

George

Καλό νέο αν ισχύει, δεν τους δίνουμε και πακέτο την αναβάθμιση των MEKO να μας τις δώσουν ως αντισταθμιστικά? Τουλάχιστον τα σκάφη….. Οι δικές τους είναι οι καλύτερες ΜΕΚΟ παγκοσμίως και τελικά μας βλέπω να αντικαθιστούμε τις S με τις δικές τους MEKO (αυτοί θα πάρουν Type-26) και τις Adelaide από USN στο πολύ απώτερο μέλλον. Ας δώσουμε στους Γάλλους 2+2 κορβέτες Gowind σε διαμόρφωση UAE να βγάλουμε την υποχρέωση που μας κράτησαν στην ΕΖ το 2015 αν όντως μπορούν να τις χρηματοδοτήσουν. 4 ναυπηγήσεις κορβετών, ένα σωστό upgrade των 4 MEKO και αγορά μεταχειρισμένων ΜΕΚΟ την επόμενη 10ετία λογικά… Read more »

Thras

Πολύ σωστές σκέψεις!

JohnnyB

Ορθόν συμφωνώ απόλυτα.
Θα βοηθήσει και το Π.Ν στην εκπαίδευση και συντήρηση των Adelaide η εγγύτερη επαφή με το Royal Australian Navy.

Giannis

Ερώτηση,…ωραία όλα αυτά, έχει ρανταρ μεγαλης εμβελειας, και το κάθε πλοίο φέρει 32 ESSM Block I/II εμβέλειας 170 km. Μέχρι πόσους στόχους μπορεί το ραντάρ του να εμπλέξει ταυτόγχρονα;; Μέχρι ποιό είναι το όριό του σε επιθέσεις κορεσμού; 2-4-6-8…απειλές-στόχοι ταυτόγχρονα;;

FOX

Λογικά ένα άντε δύο εντός συγκεκριμένης γωνίας απειλής…
Και δύο με τέσσερις στην ενδιάμεση πτήση… Πιθανότερα 1 τερματική και 2 ενδιάμεση πτήση…

MAN

Αγαπητέ FOX,
επειδή φαίνεται ότι το ξέρετε το θέμα, δεν μπορούν με ένα kit να αναβαθμιστούν οι SM2II/ΙΙΙ σε IΙΙΒ με αισθητήρα infrared που από ότι καταλαβαίνω δεν χρειάζεται τερματική καθοδήγηση? Κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει και με τους essm block I σε block II? Εάν γίνουν αυτές οι τροποποιήσεις, (που λογικά δεν πρέπει να είναι πολύ ακριβές – ας πούμε €0,5εκ. επί 128 πύραυλους = €64εκ.), πόσες ταυτόχρονες απειλές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν?

ΓΑΤΑ

Οχι , οι τελευταιοι sm-2 που μπορει να φερει ο συγκεκριμενος εκτοξευτης ειναι οι ΙΙΙΑ

vasilisk

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 35 ΧΡΟΝΩΝ,ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ,ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ ΒΕΛΟΣ…….

FOX

Μάθετε πρώτα την ηλικία τους και μετά έχετε και άποψη…

vasilisk

Ships Name Pennant number Builder Laid down Launched Commissioned Paid off Status/fate Adelaide FFG 01 Todd Pacific Shipyards, Seattle 29 July 1977 21 June 1978 15 November 1980 19 January 2008 Scuttled as dive wreck, 13 April 2011 Canberra FFG 02 1 March 1978 1 December 1978 21 March 1981 12 November 2005 Scuttled as dive wreck, 4 October 2009 Sydney FFG 03 16 January 1980 26 September 1980 29 January 1983 7 November 2015 Broken up at Henderson, May 2017[25] Darwin FFG 04 3 July 1981 26 March 1982 21 July 1984 9 December 2017 Awaiting disposal Melbourne FFG… Read more »

ΓΑΤΑ

ΒΑΣΙΛΗΣΚ ξεκινα διαβασμα ειναι απαραιτητο

vasilisk

ΓΙΑ ΤΗΝ ADELAIDE ΔΕΝ ΜΙΛΑΤΕ?ΠΟΥ ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ PERRY?Ships Name Pennant number Builder Laid down Launched Commissioned Paid off Status/fate Adelaide FFG 01 Todd Pacific Shipyards, Seattle 29 July 1977 21 June 1978 15 November 1980 19 January 2008 Scuttled as dive wreck, 13 April 2011 Canberra FFG 02 1 March 1978 1 December 1978 21 March 1981 12 November 2005 Scuttled as dive wreck, 4 October 2009 Sydney FFG 03 16 January 1980 26 September 1980 29 January 1983 7 November 2015 Broken up at Henderson, May 2017[25] Darwin FFG 04 3 July 1981 26 March 1982 21… Read more »

ΓΑΤΑ

Οχι δεν μιλαμε για την adelaide FFG01 . Ειναι βυθισμενη απο το 2011 αλλωστε. Το αρθρο μιλαει για τις 2 τελευταιες.
Αλλο πραγμα το Laid down , αλλο το launched , αλλο το commissioned.

vasilisk

ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΜΙΛΑΜΕ,ΕΝΝΟΩ ΤΗΝ ΚΛΑΣΗ ΑΔΕΛΑΙΔΑ,ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΤΑ ΜΑΘΕΙΣ ΕΣΥ……ΤΟ 85’ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΑ?Η ΕΘΙΞΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΟΥ?ΤΙΣ ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ ΠΑΙΔΕΣ ΑΛΛΟΥ……………

ΓΑΤΑ

Ωραια εξηγησε μας τοτε τι εγινε το 1985 σχετικα με την Μελβουρνη και γιατι μας μετρας το keel laid date αλλα και την χρησιμοτητα του να το κανεις αυτο και οχι πχ να μετρας το launching date η το commissioning date, για ενα πολεμικο πλοιο.
Τοσο πολυ σε ενδιαφερει το keel laid και οι τυχον καθυστερησεις των ναυπηγειων στην ναυπηγηση στην συγκεκριμενη περιπτωση λες και θα σου πληρωσουν penalty τα ναυπηγεια .
Δηλαδη την τελευταια Ρουσεν Ριτσος (P71) που μπηκε σε υπηρεσια φετος 2018 λες οτι ειναι πλοιο του 2006 ? Σε νοιαζει τοσο πολυ η τοποθετηση της τροπιδας?

vasilisk

ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΑ,ΕΙΔΙΚΑ Ο ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΣ ΜΚ13 ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΑ ΑΝΤΑΜΣ,ΕΣΕΙΣ ΚΟΙΤΑΤΕ ΠΙΣΩ ΟΧΙ ΜΠΡΟΣΤΑ……ΠΛΟΙΑ ΝΑΝΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ…..ΜΠΟΡΕΙ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ Α/Α ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΟΚ ΜΑΛΤΑ……………..

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πλάκα-πλάκα το Βέλος βρίσκεται στον ναύσταθμο Σαλαμίνας. (σοβαρολογώ)

data

Και εμενα δεν μου φαινονται πολυ καλη λυση (εινα αρκετα παλια) εστω και ως ενδιαμεση αλλα αν δεν υπαρχουν αλλα στην αγορα……

STRATOS

Εκπληκτική εξέλιξη. Τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα αναλύει η ΠΤΗΣΗ. Το κόστος των 300 εκατομμυρίων ευρώ υπερκαλύπτει την αγορά αυτών των δύο μεταχειρισμένων πλοίων. Μην ξεχνάτε ότι τα 2 αντιπυραυλικά συστήματα CIWS και τα βλήματα Harpoon , τορπίλες MK46 θα εξασφαλιστούν από τις μη εκσυγχρονισμένες S που θα αποσυρθούν. Επομένως επένδυση θα γίνει μόνο για τους SM-2 Block IIIA που κοστίζουν περίπου 2.5 εκατομμύρια ευρώ ο ένας και για τους ESSM Mk2 που κοστίζει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ο ένας…σύνολο 34 x 2.5 + 32 x 1 = 117 εκατομμύρια ευρώ + 33 εκατομμύρια ευρώ ανά σκάφος επιπλέον για… Read more »

NikolakiEfentis

Για τους φίλους που λένε για σκάφη 35 ετών, ξανά, τα σκάφη για τα οποία “ενδιαφερόμαστε” ΔΕΝ είναι 35 ετών. είναι πιο νέα. Το πακέτο, αν περιλαμβάνει και την τρίτη παροπλισμένη για ναταλλακτικά και πυραύλους, είναι πάρα πολύ καλό, καθώς τα σκάφη είναι πληρέστατα από εξοπλισμό και ηλετκρονικά. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αναβάθμισης είχαν αντικατασταθεί πολλά Η-Μ απάρτια καθώς επίσης και τα Η/Ζ του πλοίου. Παρά το γεγονός πως τα πλοία έχουν και σημαντικά μειονεκτείματα (ως μονάδες πρώτης γραμμής που τις θέλουμε εμείς) όπως ο μονός άξονας, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τις μη εκσυγχρονισμένες… Read more »

NavalAnalyses

Να τα πάρουμε με τη σειρά, και συνοπτικά, τα θετικά και τα αρνητικά της πρότασης (αν ισχύει): ΘΕΤΙΚΑ 1. Εισάγονται σε υπηρεσία ικανότατα συστήματα και όπλα νέας γενιάς: SM-2, MU90, Mk41, Rafael LRCR, C-PEARL, Phalanx B1B Bas2, δίδυμος Nixie, Sonars, κ.α. 2. Μπορούν να φέρουν έκαστος δύο ελικόπτερα Seahawk 3. Ραντάρ μεγάλης εμβέλειας AN/SPS-49, παλαιάς γενιάς μεν, ικανότατο και αξιόπιστο δε. 4. Προστίθενται στο στόλο δύο ακόμη σκάφη με κάθετο εκτοξευτή Α/Α πυραύλων, με τετραπλάσιο φόρτο του ικανότερου σκάφους αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία το ΠΝ (κλάση Ύδρα) με διπλό μείγμα πυραύλων και πολλαπλάσιας εμβέλειας. 5. Αρκετά τα κοινά συστήματα… Read more »

NikolakiEfentis

Thanks Naval Analyses!

Μια ερώτηση, τα πλοία δεν διαθέτουν εξαρχής ανασυρόμενο σύστημα πρόωσης για περιπτώσεις ανάγκης;

NavalAnalyses

Πιστεύω πως όχι, μόνο αμερικανικά της κλάσης, για αυτό και τα αναφέρω στα αρνητικά.

nicolas

http://www.thedrive.com/the-war-zone/12320/perry-class-frigates-had-these-crazy-pop-out-auxiliary-propulsion-pods?iid=sr-link1
τα pods τα ειχαν κυριως για να δενουν σε λιμανια

STRATOS

Συμφωνώ σε όλα εκτός στα αρνητικά αναφέρεται ότι με τα χρήματα που θα δοθούν για τις Adelaide θα εκσυγχρονίζονταν οι ΜΕΚΟ σε ικανότατο επίπεδο.

Με 300 εκατομμύρια ευρώ (75 ανά σκάφος) θα είχαμε απλή αναβάθμιση αισθητήρων και γενική συντήρηση. Ο οπλισμός θα έμενε ο ίδιος και πάλι δεν θα είχαμε σκάφη αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.

Επίσης δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε τα όπλα από τους Αυστραλούς. Τα 150 εκατομμύρια ευρώ ανα σκάφος φτάνουν για την αγορά των σκαφών και το φόρτο αντιαεροπορικών πυραύλων (αγορασμένο καινούριο κατευθείαν από τους Αμερικάνους). Το αναλύω στο προηγούμενο μου σχόλιο.

FOX

Μάλλον κάπου το χάσατε ένας νέος SM-2IIIA κοστίζει κοντά στα 3εκ δολάρια

STRATOS

Μάλλον κάπου το χάσατε, όπως αναφέρεται 1 νέος SM-2ΙΙΙΑ κάνει 3 εκατομμύρια δολάρια ή 2.5 εκατομμύρια ευρώ (μεταφέρονται 34 από κάθε Adelaide). Να προσθέσω ότι ένας ESSM Mk2 κάνει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ (μεταφέρονται 32 από κάθε Adelaide) . Άρα μιλάμε για σύνολο 34 x 2.5 + 32 x 1 = 117 εκατομμύρια ευρώ + 33 εκατομμύρια ευρώ ανά σκάφος επιπλέον (απομένουν) για την αγορά του, μία γενική συντήρηση και την εκπαίδευση προσωπικού – μεταφορά του στην Ελλάδα. Σύνολο 150 εκατομμύρια ευρώ ανά σκάφος (300 και για τα 2). Τα 2 αντιπυραυλικά συστήματα CIWS και τα βλήματα Harpoon , τορπίλες… Read more »

FOX

Οι ESSM bl.2 προς τα 2εκ. πάνε παρά στον ένα…

STRATOS

Για την Φιλανδία (που δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ και ούτε συμμετέχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης) το κόστος πήγε 1.6 εκατομμύρια δολάρια ανά πύραυλο, δηλαδή γύρω στο 1.4 εκατομμύρια ευρώ .

https://www.ptisidiastima.com/vls-mk41-finland/

Για την Ελλάδα είναι σίγουρα λιγότερα.

Όπως και να έχει ο προϋπολογισμός του ΠΝ για 150 εκατομμύρια ευρώ ανά σκάφος υπερκαλύπτει την αγορά των σκαφών και την αγορά πλήρες φόρτου αντιαεροπορικών πυραύλων.

George

Μπορούν να γίνουν και τα δύο. Η Αυστραλία θα έβρισκε χρηματοδότηση (και άρα να πληρωθούν σταδιακά και αργότερα) για αναβάθμιση των MEKO με CEAFAR/CEAMOUNT (τα παράγει η ίδια) που πέρα από κορυφαία θα εξασφάλιζαν ομοιογένεια αν στη συνέχεια πάμε για ANZAC ΜΕΚΟ. Δεν μιλάμε για απαγορευτικά ποσά (650 εκΑ$/8 σκάφη αν θυμάμαμαι καλά, που περιλάμβαναν όμως και άλλες επεμβάσεις) αλλά για παρεμβάσεις που θα κρατήσουν τις MEKO στη πρώτη γραμμή. Αυτό φυσικά στη λογική να παίξει το RAN και η CEA για το ΠΝ το ρόλο που έπαιξε το Ολλανδικό Ναυτικό και η Ολλανδική βιομηχανία τις προηγούμενες δεκαετίες που δεν… Read more »

lakis komninos

γνωριζετε εαν υπαρχει πιθανοτητα τα πλοια να ειναι εφοδιασμενα με nulka? εαν ναι θα ηταν μια πολυ σημαντικη προσθηκη για το ΠΝ.

NavalAnalyses

Το σύστημα Nulka δεν μπορώ να το εντοπίσω σε φωτογραφίες των σκαφών Ούτε αναφέρεται στη βιβλιογραφία. Αυτό που βλέπω (και βρήκα πολύ ενδιαφέρον!) είναι δίδυμοι εκτοξευτές LRCR της Rafael, που παραδόξως δεν αναφέρεται σε καμία πηγή.

NavalAnalyses

EDIT: Και όμως έχουν Nulka σε τρεις τετραπλούς εκτοξευτές όπως με διόρθωσε καλός φίλος και naval expert όταν διάβασε το σχόλιό μου!

chikichiki

Παίρνω το θάρρος να αιτηθώ κι εγώ εκμετάλλευση των γνώσεών σας, έχω δύο απορίες:

1. Υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το πόσους εναέριους στόχους δύναται να εμπλέκει μια Adelaide;

2. Όταν αναφέρεστε στην κίνηση εννοείτε την μονή προπέλα; Τι προβλήματα δημιουργεί αυτή η διάταξη που την κάνει ανεπιθύμητη;

Giannis

@FOX
άρα,…η ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τις ΜΕΚΟ 200 είναι η εμβέλεια των SM2 στα 170 km ενώ των ΜΕΚΟ τα 50χλμ..και οι ανθυποβρυχιακες ικανότητες..μεγαλύτερης εμβελειας ρανταρ κλπ
Αλλά και τα δύο καράβια έχουν σχεδόν τους ίδιους περιορισμούς 2-4 στόχους να εμπλέξουν ταυτόγχρονα. Αυτό παιδιά….το λέμε αεράμυνα περιοχής..η οποία τρουπάει από μια τετράδα εξάδα αεροσκαφών με τα αντίστοιχα όπλα.!
Ενδεικτικά η Bellhara αν δεν κανω λάθος μπορεί να εμπλέξει μεχρι 16 στοχους ταυτογχρονα χαρη στο ρανταρ της με εμβέλεια των αστερηδων στα 120 χιλιόμετρα.
Το ιδανικό θα ήταν το ρανταρ seafire 500 με SM2 αντιαεροπορικους πυραυλους συμβατότητα κλπ.

FOX

Ο αντικαταστάτης των υπαρχόντων ραντάρ είναι αυτό που ανέφερε ένας φίλος παραπάνω raytheon easr.
Το θέμα είναι αν αξίζει το κόστος ρίσκο σε σχέση με το τελικό παραγόμενο αποτελέσμα.

Γενικώς όλο το εγχείρημα είναι συνάρτηση κόστους/οφέλους…
Οπότε για να έχουμε απάντηση αν αξίζει πρέπει να γνωρίζουμε το τελικό κόστος και τι θα περιλαμβάνει…

Αν μιλάμε για αγορά χωρίς οπλικό φορτίο SM-2 ξεχαστε τα όλα.
Πρώτον μιλάμε για μεγάλο κόστος και δεύτερον οι παραδόσεις νέων πάνε για 2023+

STRATOS

Οι Belhara κάνουν 1 δις ευρώ η μία και μεταφέρουν 24 αντιαεροπορικούς πυραύλους ενώ δεν έχουν συστήματα εγγύς άμυνας!!!!… Οι Adelaide κοστίζουν 150 εκατομμύρια ευρώ η μία και μεταφέρουν 66 αντιαεροπορικούς πυραύλους (οι 34 μεγαλύτερου βεληνεκούς από τους Aster). Αν είναι τόσο πρόβλημα το σύστημα ελέγχου πυρός και το ραντάρ (των Adelaide) ας αναβαθμιστούν (όπως αναφέρετε) με κόστος 30-35 εκατομμύρια ευρώ ανα σκάφος (σε δεύτερο χρόνο). Η διαφορά κόστους μεταξύ των 2 σκαφών είναι χαώδης….χωρίς να ισχύει το ίδιο για την σύγκριση πραγματικών δυνατοτήτων.. Επιπλέων με τις Belhara δημιουργούνται διάφορα προβλήματα….το Link-16 που θα έχουν θα συνεργάζεται με τα εκσυγχρονισμένα… Read more »

FOX

Είναι πολύ πιο σύνθετη η σύγκριση ASTER-30 και SM-2IIIA, ο πρώτος είναι ενεργός πύραυλος και μπορεί να κατεβάσει μέχρι και βαλιστικο πύραυλο, ενώ ο Αμερικανός έχει μεν μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά απαιτείται καταυγαση στην τερματική φάση, που ενέχει πολλούς περιορισμούς…

aris32

η belhara ομως μπορει να διαχειριστει τα βληματα που εχει ( βεβαια αν καταφερουμε και βαλουμε 24mica πλευρικα του υποστεγου και ενα ram τοτε μιλαμε για ικανοτατο πλοια ΑΑ ) αντιθετα η perry του Αυστραλιανου ναυτικου ναι μεν εχει περισσοτερα βληματα αλλα εχει μπορει να διαχειριστει λιγοτερα βληματα ανα στοχο και γενικα αν τις παρουμε τοτε αντιο belhara και οτι συνεπαγεται απο την αποκτηση belhara (κορυφαιο ρανταρ – κορυφαια πυραυλικα συστηματα – δυνατοτα βαθιας κρουσης ) . προτιμω τα 300 εκατομυρια να προσθετουν στα 100 των μεκο και να αναβαθμιστουν καλυτερα η μεκο και να πιεσουμε Γαλλια να μας δωσει… Read more »

STRATOS

Μπορούμε να φανταστούμε τι χρήματα θα μας κοστίσουν όλες αυτές οι τροποποιήσεις που φανταζόμαστε ότι μπορούν να γίνουν στις Belhara (ώστε αυτές να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πραγματικές επιχειρησιακές αναγκές του ΠΝ) ??????…..στο τέλος το κονδύλι των 2 δισ (που φανταζόμαστε ότι θα μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε οι γερμανοί..) δεν θα φτάνει ούτε για 1.5 Belhara + όλα τα υπόλοιπα προβλήματα διασυνδεσιμότητας και συνεργασίας με τα άλλα οπλικά συστήματα του ΠΝ και ΠΑ………. Αφήνουμε την θλιβερή προϊστορία με την υποστήριξη των Γαλλικών οπλικών συστημάτων στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την αδιαφορία των άθλιων πολιτικών.. To ΠΝ ήταν κάποτε πρωτοπόρο στην… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ποιο έγκλημα ? Καλώς δεν τα πήραμε.
Δεν μας τα έδιναν με τα SM-2, μας τα πουλούσαν ακριβά για την ηλικία τους, είχαν αυξημένες απαιτήσεις επάνδρωσης, δεν μας άφηναν να πλεύσουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Toυλάχιστον εγκληματική η άποψη ότι έγκλημα που δεν τα πήραμε..

aris32

δεν ξερω ποσο μπορει να κοστισει . αλλα φανταζομαι το κοστος των sylver a43 και το κοστος αγορα και ενσωματώσεις στα συστηματα του πλοιου για το ram . τι αλλο να κοστισει ;;;; ειναι προτιμοτερο χρηματα που ειναι να δωθουν για 16 σκαλπ ναβαλ (που μπορει να αγοραστουν αργοτερα) να δωθουν για να βελτιωθει το πλοιο . και ναι προτιμω ενα πλοιο συγχρονο παρα τις adelaide που ειναι παλια εχουν αλλα 15 χρονια μεγιστο ζωης και μας βαζουν στο αρμα του ΠΝ της Αμερικης και τον συστηματων του με οτι περιορισμους εχουν αυτα . με σμ2 αεραμυνα περιοχης δεν κανεις… Read more »

STRATOS

Τους SM-2 τους βάζαμε και αργότερα. Η Ταιβάν που τα αγόρασε τελικά, για χρόνια τα είχε με μειωμένο φόρτο αντιαεροπορικών πυραύλων (λόγω οικονομικής στενότητας).. “Δεν μας άφηναν να πλεύσουν στην Αν. Μεσόγειο”!!! αχαχα προφανώς αστειεύεσαι…καλύτερα να επιχειρούμε στην Κύπρο με Super vita παρά με Καταδρομικά.. Η μη απόκτηση των Kidd ήταν από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που γίναν ποτέ. “Toυλάχιστον εγκληματική η άποψη ότι έγκλημα που δεν τα πήραμε..” μην με βάλεις φυλακή ακόμη.. Η Ταιβάν (που είναι ηλίθιοι) τα έχουν ακόμη τα 4 σκάφη (πλήρως επιχειρησιακά όπως τα πήραν, χωρίς κανένα εκσυγχρονισμό) επικεφαλής ομάδων μάχης…και με αντίπαλο το κινέζικο ναυτικό!!!!… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Kανείς Αμερικάνος δεν μας είπε ότι θα μας του έδιναν αργότερα.
Οι αμερικάνοι δεν μας πουλάνε ότι θέλουμε, και ούτε πουλάνε στους τούρκους ότι θέλουν, γιατί θέλουν να ελέγχουν την ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας προς όφελος τους.
Η Ταιβάν και η Αυστραλία ήταν για αυτούς διαφορετική περίπτωση.
Οι Super Vita δεν είναι αμερικανικές και ούτε έχουν πυραύλους SM-2 ή αντίστοιχους των S-300, που οι Αμερικάνοι να εγκατασταθούν στην Κύπρο.

NavalAnalyses

Για τους ESSM κόψε 30 χλμ 🙂

Paliouras

Τα έσοδα από τα ομολογα πρέπει να πανε σε 4 καλα εξοπλισμενες GoWind , ωστε να εχουμε τουλάχιστον 2 έτοιμες μεχρι να ξεκινησει η πρωτη belhara το 2023 που θα την πληρώσουμε απο την τσέπη μας…
Τα χρήματα από τους “ερανους” μπορουν να πανε σε μια πιο γενναια αναβαθμιση των υπαρχοντων πλοίων μας.

FOX

Δεν υπάρχουν χρήματα από ομόλογα που να πάνε σε εξοπλισμούς, μην αναπαράγεται σχεδόν ανύπαρκτα σενάρια…

ΓΑΤΑ

 Giannis Apohnis Αεραμυνα περιοχης απο πλοια με 100-200-300 εκατομμυρια οπως την φανταζεσαι δεν προκειται να αποκτησεις επειδη ΔΕΝ γινεται. Οποτε αποφασιζουμε που θα κανουμε εκπτωσεις και υποχωρησεις. Ειτε σε αισθητηρες ειτε αναχορηγια βληματων, καπου τελος παντων. Οι SM-2MR Block IIIA προσφερουν ενσωματωμενο Autopilot με αδρανειακη καθοδηγηση προς τον στοχο σε ολες τις φασεις της πτησης ΕΚΤΟΣ της τερματικης καθοδηγησης που χρειαζεται την βοηθεια του πλοιου . Ο essm block II εχει ενσωματωμενο x band radar seeker για την τερματικη καθοδηγηση αντιστοιχα και δεν χρειαζεται το πλοιο. Το AN/SPS-49Av1MPU ειναι ενα ικανοτατο ρανταρ L BAND (και οτι σημαινει η L BAND… Read more »

NavalAnalyses

Ωραίο το σχόλιό σας!

NikolakiEfentis

θα ήθελα να ρωτήσω αν ο SM-2 κι ο ESSM Block-2 χρειάζονται mid-course update μέχρι να φτάσουν στην τερματική φάση. Νομίζω πως ναι. Αν ναι, γνωρίζετε πώς επιτυγχάνεται αυτό, έχει κάποιο up-load link το σκάφος; Το λέω αυτό καθώς μπορεί τα εν λόγω βλήματα να έχουν αυτόματο πιλότο αλλά η ανανέωση των δεδομένων του στόχου είναι στα περισσότερα σενάρια απαραίτητη λόγω της μεγάλης απόστασης και της ταχύτητας του στόχου. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των SPY-1, APAR, SEAFIRE κλπ. Συνεπώς, υποθέτω πως ο αυτόματος πιλότος προσφέρει την δυνατότητα το βλήμα να ακολουθήσει την κινηματικά πιο αποδοτική τροχιά αλλά πρέπει… Read more »

Chris

Ενδιαφέρον σενάριο. Πόσο θα κόστιζε μια γενική αναβάθμιση των πυροβόλων και αγορά βλημάτων vulcano; Αποτελεί πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος;

Greg

Τό γάρ πολύ τής θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Αυτό μού θυμίζει ο όλος τρόπος προσέγγισης τού ζητήματος.
Υγ. Σάν O.H. Perry δέν προσφέρθηκαν κάποτε στό ΠΝ αλλά απορρίφτηκαν; Αν θυμάμαι καλά, ένας λόγος ήταν η μονή έλικα;

Spirit

Καμιά σχέση εκείνα τα πλοία με τις δυνατότητες των adelaide, τα αυστραλιανά πλοία έχουν υποστεί και εκσυγχρονισμό. Αντίστοιχη κατάσταση πλοίου ήταν μόνο οι ολλανδικές Μ το 2004, που χάθηκαν.
Βεβαία όπως κάθε τι έχει και μειονεκτήματα σαν επιλογή.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aπό τα Αrleigh Burke πέσαμε στις Perry….
To βρίσκω δύσκολο να βρεθούν 300 εκατ. ευρώ για 2 μεταχειρισμένες φρεγάτες 25 χρονών.
Και να είχαμε τα λεφτά καλύτερα να προσθέσουμε ακόμη 100 και να εκσυγχρονιστούν οι 4 ΜΕΚΟ με ότι καλύτερο ραντάρ και με 32 ESSM η κάθε μία.
Και θα είμαστε μια χαρά.

Antonis_Loukas

Και 2 τρομαρες… Σε πειράζουν τα πλοία 25ετιας, αλλά όχι 40ετιας που ήδη έχουμε; Εσύ δεν επιμένεις για f-123/M το 2025; Τι ηλικία θα έχουν τότε; Αν δεν ξέρεις αριθμητική, η πρώτη F-123 είναι του ’94, οπότε, το 2025 θα είναι… μάντεψε! 31 ετών! Οι διαθέσιμες Μ, θα είναι ακόμη παλαιότερες! Σχιζοφρένεια…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Oι Μ και F-123 θα έχουν κλάσμα της τιμής των Adelaide.
Σε ότι αφορά τις S της Ολλανδίας, ήταν πλοία 20 χρονών που τα πήραμε μέχρι 40 εκατ. δολ το κάθε ένα. Μάλιστα το ένα προοριζόταν για ανταλλακτικά αλλά μόλις οι δικοί μας είδαν ότι ήταν σε άριστη κατάσταση αποφάσισαν να παραμείνει σε υπηρεσία. Αν θυμάμαι καλά ήταν το Κουντουριώτης.
Tέλος, δεν έγραψα κάπου ότι δεν με πειράζει που έχουμε πλοία 40 χρονών.

Manolis

Η Μπουμπουλινα ηταν. Δεν ειχε καν σοναρ αλλα σε αριστη κατασταση κατα τα αλλα
.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To έψαξα σε ποια S είχα πάει. Ήταν η Κουντουριώτης. Όταν την παραλάβαμε ήταν 20 χρονών. Ήταν η 1η S που ναυπηγήθηκε. (με το όνομα Kortenaer)

Antonis_Loukas

Μήπως και κλάσμα των δυνατοτήτων; Καταρχάς, που ξέρεις πόσο θα βγουν στο σφυρί, κάποια πλοία το 2025; Έστω ότι βγαίνουν σε χαμηλότερη τιμή (όντας όμως και παλαιότερα και άνευ σοβαρού εκσυγχρονισμού). Δεν θα απαιτήσουν εκσυγχρονισμό; Πυραύλους; Δηλαδή έχεις ανοικτή γραμμή με Γερμανία και ξέρεις πχ ότι θα δοθούν πακέτο και τα ram(που και να δοθούν, δεν θα είναι τόσο… τζάμπα, ενώ πάλι θα πρέπει να αγοράσεις τουλάχιστον essm); Βάλτα επιτέλους κάτω τα πράγματα με τη λογική και μην διαφωνείς απλά για να τη σπας στους άλλους. Τι θα προσδώσει μια F-123 χωρίς ram/πυραύλους(γιατί τώρα έχουν nssm…) στο ΠΝ το 2025;… Read more »

Thras

+1

Shadowfax

@Αντώνης
Θυμάμαι πόσο με είχες μαλώσει στο άρθρο των ΑΝΖΑΚ οταν έγραψα 200-250εκ το πλοίο (όλο το πακέτο)…
“δεν γίνεται το μτχ 28 ετών το 2024, να έχει ούτε και τα 200 που τώρα λες(έλεγες 250…)… Όλα αυτά, όχι επειδή δεν είναι άξια σκάφη ή ότι ο ηλ. εξοπλισμός τους και τα όπλα τους, ΤΩΡΑ δεν κοστίζουν 150 εκ που λες μόνα τους…”
Φυσικά ας περιμένουμε και το τι περιλαμβάνει η φήμη των 300εκ…
Aν υπάρχει κιολας…
Είναι οι Αυστραλοι μυστηρια τραίνα…
🙂

Spirit

Όλα είναι θέμα τιμής πάντως, από εκεί και πέρα οι Adelaide είναι από ότι φαίνεται η μόνη ρεαλιστική περίπτωση να αποκτήσει το ΠΝ κάποιες δυνατότητες AAW περιοχής, κάτι άλλο σε μεταχειρισμένο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

ΓΑΤΑ

αγαπητε ΓΙΑΝΝΗΣ 1, οι ΜΕΚΟ δεν ειναι τοσο πιο καινουριες απο τις adelaide εαν υπολογισεις ποσα χρονια θα παρει μεχρι να αναβαθμιστουν. Επισης χρειαζονται αναβαθμιση σε πολυ περισσοτερους τομεις απο το radar/mk41. Τελος , η αναβαθμιση τους δεν βοηθαει τις οροφες και/η την αποσυρση καποιων S

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τις ΜΕΚΟ τις έχουμε ενώ τις Adelaide όχι.
Δεν στέκει να δοθούν 300 εκατ. για 2 πλοία 25 χρονών ενώ να αφεθούν στην τύχη τους αυτά που έχουμε. Που λογικά θα αφεθούν σε μεγάλο ποσοστό. Το Π.Ν έψαχνε να βρει 30 εκατ. ευρώ για να τους αλλάξει 5 συστήματα (σε κάθε μία) και δεν τα βρήκε ενώ έψαχνε εναγωνίως να βρει 7 εκατ. ευρώ για κάποια από αυτές, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει σε υπηρεσία.

ΓΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ1 το ΠΝ (και η πολιτικη ηγεσια) εψαχνε και Arleigh Burke σε καποια φαση, αναβαθμισε τα P3 , μιλησε για fremmHN,fti ,lafayette, ψαχνει τορπιλες κλπ. την στιγμη που εψαχνε 7 εκ. για να λειτουργησει η μια ΜΕΚΟ.
Δεν ειπε κανεις εδω να μην αναβαθμισττουν οι ΜΕΚΟ και να ερθουν οι adelaide. Εννοειται πως ειναι Νο.1 προτεραιοτητα. Δεν τεθηκε το θεμα της επιλογης καπου στο αρθρο η σε οποιοδηποτε αρθρο. Ουτε διλημματα τυπου τορπιλες-adelaide κλπ.
Συμφωνουμε στα παραπανω σχετικα με τις ΜΕΚΟ.

Giannis

Το πρόβλημα με τα χρήματα είναι πολιτικό…σόρρυ δλδ…δες τώρα που θυμήθηκαν να δώσουν κοινωνικό μέρισμα σε 1,000,000 δικαιούχους επειδή έρχονται εκλογές. Περίπου 700,000.000 θα δώσουν απ το λεγόμενο υπερπλεόνασμα και δεν έβρισκαν 7 εκ…..
Οι εξοπλισμοί δεν έχουν μέρος του πλεονάσματος.

STRATOS

Οι ελληνικές ΜΕΚΟ είναι και αυτές 20-25 ετών.

Αν εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ θα έχουμε 4 x 32 ESSM = 128 ESSM ..

Αν αγοράσουμε τις Adelaide θα έχουμε 4 x 16 ESSM (από τις MEKO) + 2 x 32 ESSM (από τις Adelaide) + 2 x 34 x SM-2MRIII (!!!! από τις Adelaide) = 128 x ESSM + 68 SM-2MRIII………………………..

Ελπίζω το ΠΝ να κάνει μια σωστή κίνηση μετά από 15 χρόνια φαντασιοπληξίας..

Fingolfin

Θα συμφωνήσω με το Γιάννη 1. Όποια χρήματα να διατεθούν στον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Ripmaker

Εγώ θα ελεγα να χτυπαγαμε αυτές τωρα που τις βρήκαμε και τον εκσυγχρονισμό των μεκο να τον αφηναμε για ας πουμε 3 χρόνια αργότερα που μπορει να εχουμε λιγο μαρουλι. κριμα να χασουμε την ευκαιρια.

Γιώργος70

Υπάρχει μια σημαντική παρανόηση στο θέμα. Οι sm2 ειναι ξεχωριστό κεφάλαιο απο τις φρεγάτες και η πωληση γινεται απο ΗΠΑ. Δεν είναι δεδομένο οτι o sm2 αποδεσμεύτηκε στην πολωνία (προφανώς θα αποδεσμευτεί για την ελλάδα εαν η τουρκια προχωρήσει με τους s400). Και EΑΝ (πιθανο) τους αποδεσμευαν το κοστος του πακετου θα εφθανε το μισό δις και οχι τα τα 300εκ που προφανως είναι τιμή χωρίς sm2. Η αγορα θα γινει σε μεταγενέστερο χρόνο απο ηπα. Αυτά ίσχυαν πριν 4 μηνες για την πολωνία Η πολωνια δεν προχωρησε στην αγορα που ειχε σοβαρη λογικη να αντικαταστήσει δηλ τις 2 παλιές… Read more »

STRATOS

Σε καμία περίπτωση δεν φτάνει το μισό δισ η αγορά των 2 φρεγατών με τους SM-2. Τα αναλύσαμε παραπάνω βάση διεθνούς ελέγχου τιμών, τα σκάφη θα κοστίσουν max 150 εκατομμύρια ευρώ το καθένα με πλήρη φόρτο αντιαεροπορικών πυραύλων. 150 εκατομμύρια δολάρια το κάθε σκάφος χωρίς τους SM-2!!! δηλαδή αν αφαιρέσουμε 32 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσουν οι 32 x ESSM , θα δώσουμε 118 εκατομύρια ευρώ για φρεγάτες 20 χρονών (που οι Αμερικάνοι τις χαρίζουν και οι Αυστραλοί αν δεν της πάρει κανείς θα την κάνουν υφάλους για καταδυτικό τουρισμό) ….αχαχαχαχαχαχαχαχα σε καμία περίπτωση. 150 εκατομμύρια ευρώ είναι το κάθε… Read more »

CKfurious

Τα έχω γράψει εγώ και ένα σορό άλλοι κοίταξε το κόστος των SM2 και SM1
Πάνω από 3 MILL $το πρώτο και πάνω από 2 MILL $ το δεύτερον
Κανε τους πολλαπλασιασμούς να δεις τι κόστος μιλάμε
Και εάν οι SM2 αποδεσμευθούν για τη Ελλάδα
Οι Αυστραλοί μπορεί μια χαρά να χρησιμοποισουν τα βλήματα αυτά στα αλλα πλοία τους – για τους SM2 σε VLS δεν είμαι σίγουρος
Μην ονειροβατούμε

STRATOS

Τους SM1 μας τους είχαν χαρίσει οι Αμερικάνοι επί εποχής Μητσοτάκη..

Οι SM-2 δεν κάνουν πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ ο ένας.

3 εκατομμύρια δολάρια κάνει μία έκδοση του SM-2 που αναχαιτίζει δορυφόρους..

Το κονδύλι των 300 εκατομμύριών ευρώ υπερκαλύπτει την αγορά και τον πυραυλικό εξοπλισμό των 2 πλοίων.

CKfurious

Δες τα παρακάτω για τιμές SM2:

https://www.naval-technology.com/news/denmark-requests-152m-sale-sm-2-block-iiia-missiles-us/
Block III A 152/46 =3+ Million $

#3 εκατομμύρια δολάρια κάνει μία έκδοση του SM-2 που αναχαιτίζει δορυφόρους..#

SM3 : Antiballistic defence
https://navaltoday.com/2018/11/20/pentagon-clears-sale-of-sm-3-missiles-to-jmsdf/
561/(13+8)=? million $$$$

MPAMPIS

Απλα για λόγους συγκρίσεως 100 Barak 8 για Ινδία προ έτους 77εκ$…..

STRATOS

Προς CK,

Πού είδες ότι κάνει 3 εκατομμύρια δολάρια ο ένας SM-2??

Με δουλεύεις κανονικά?? το deal με τους δανούς διαβάζεις να αφορά μόνο τους πυραύλους ή και επιπλέον εξοπλισμό?? Πυραύλους τηλεμετρίας και κάνιστρα εκτόξευσης!!!!!!!!!……………..ΕΛΕΟΣΣ

CK

Δεν σε δουλεύω καθόλου.
Το SM2 είναι καινούργιο όπλο για μας
και θέλει τη δίκια του υποδομή υποστήριξης συντήρησης εκπαίδευσης προσωπικού και πάει λέγοντας.
Και όλα αυτά κοστίζουν ξέρεις
Εάν τελικά αποδεσμευθούν για μας
Googlare και θα δεις τις τιμές:
http://australianaviation.com.au/2016/06/australia-requests-sm-2-missiles-for-awd-trials/
300/80 =? mILLION usd
Στο προηγούμενο σχόλιο κατά λάθος έγραψα SM1 anti ESSM
Και κει μιλάμε για c 2 mill το κομμάτι for Block II

STRATOS

Προς CK.

Όχι με δουλεύεις κανονικά γιατί πάλι ποστάρεις έλεγχο τιμών που περιλαμβάνει και “up to 15 MK 97 guidance sections” για τους πυραύλους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Η υποδομή είναι έτοιμη πάνω στις φρεγάτες που θέλουμε να αγοράσουμε και τους χρησιμοποιούν (τους SM-2) .

Spirit

Και εγώ έχω πολλές επιφυλάξεις για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το πακέτο των 300εκ. (αν υποθέσουμε ότι ισχύει)..
Αλλά αν μιλάμε για αγορά νέων πυραύλων μιλάμε για καλό 2023 παραδόσεις, άσε που μάλλον δεν θα υπάρχουν και τόσα χρήματα…
Γενικότερα ο τσάμπας πέθανε, αλλά από την άλλη, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία να υπάρξει μια συμφωνία άμεσης προώθησης πακέτο στο ΠΝ των Adelaide με 300εκ…
Αλλιώς τα χρήματα σε τορπίλες και ΜΕΚΟ… αν και ήδη έχουμε αργήσει.

ΓΑΤΑ

Ο τσαμπας δεν πεθανε , αποδειξη τα kiowa , mark v . Timing, συμφερον να υπαρχει και κυνηγι απο μερους μας και κατι θα βγει ! Αισιοδοξια !

Spirit

Αυτά που λες φίλε ειναι πασατέμπος μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν. Όσο για τα kiowa έχω πολλές επιφυλάξεις για το πως και αν θα αξιοποιηθούν τελικά…

antonios

Τα “τελια” επεσαν στην ομογεννεια. Φτανει τωρα να αποδειχτει εαν ευσταθει η ζητηση αυτων των πλοιων εκ μερους της Ελλαδας.

angel

Θα μας αποδεσμευσουν οι αμερικανσκι σε εμας SM2 , ενω την Τουρκια οχι ? Χμμμμ
Αν συμβει κατι τετοιο , ασσυμετρη αντιμετωπιση των γειτονων μας , σημαινει κατι πολυ περισσοτερο απο μια απλη εμπορικη συμφωνια
Αποκτουμε αεραμυνα περιοχης και αντισταθμιζεται μερικως η υπαρξη και χρηση των S400 , SOM , BORA κτλπ
Δειχνει πραγματικη μεταστροφη της πολιτικης τους και τοτε θα μπορουμε συνολικως να μιλουμε επι εντελως αλλης βασης
Τωρα για τις Αδελαιδες , ενα 3d radar , πιθανως ομοιο με το μελλοντικο των προς εκσυγχρονισμο MEKO για ομοιοτυπια , ειναι απαραιτητο
Αναμενωμεν

FTS

Καλό το ανέκδοτο με τα 300 των εφοπλιστών! Αλλά μην τα αναπαράγετε έτσι εύκολα τα fake news που διαδίδει ο κάθε υπουργός.

Κωστής

Λαμβάνοντας υπόψη τις δεδομένες,αλλά και τις υπό διαμόρφωση συνθήκες (οικονομικές, επιχειρησιακές, γεωπολιτικές), η απόκτηση των Adelaide αποτελεί την ιδανικότερη λύση για άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του ΠΝ. Θεωρώ δε πως θα έπρεπε να λάβει απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διάθεση των διαθέσιμων κονδυλίων. Για την πλήρη κάλυψη των βραχυ-μεσοπρόθεσμων αναγκών μας, νομίζω πως θα άξιζε η προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας “πακέτο” με τους Αυστραλούς που θα περιλαμβάνει : 1. Άμεση απόκτηση των Adelaide με οπλισμό-ανταλλακτικά 2. Συμφωνία για απόκτηση όλων των πλοίων της κλάσης Anzac, αμέσως μόλις αποσύρονται (ακόμα και πίεση για πιο άμεσες αποσύρσεις) 3. Εκσυγχρονισμός των δικών μας… Read more »

evaggelos

μια χαρα ειναι οι 2 αδελαιδες αμα μπορουμε με βαση την τριτη να φτιαξουμε πλοιο με ελληνικες πατεντες ακομα καλυτερα,καλο αν οντως κλεισει να συμφωνησουμε κ για αζνακ κ ετσι να φτασουμε σε 4 μεκο 4 ανζακ κ 3 αδελαιδες οσον δε αφορα της μπελαρες καλυτερα να πανε ποιο μετα εκει κατα το 2030-2035

montif74

Αντί να δώσουμε ένα δισ για μια Freem η [email protected], δώστε ένα δισ στους Αυστραλούς και πάρτε Aδελαιδες και όσες Anzac μπορούμε. Λύσαμε το πρόβλημα για τα επόμενα 10-15 χρονια. Aυτά.

ΓΑΤΑ

anzac καμια , δε τις δινουν ακομα

antonios

Επαναλαμβανω …Οι αυστραλεζικες φρεγατες (εαν ισχυει το αρθρο) συν η “ναυαρχιδα” ειναι το τυρακι για 2 (δυο προγραματα) που τρεχουν στο ΠΝ. Ποιο πανω καποιος ανεφερε το modular δηλαδη προσαρμοσμενο σε μεγεθος 3d ρανταρ των αμερικανων που μπορει να προσαρμοστει σε πλοια μεγεθους κορβετασ μεχρι τεραστιου αντιτορπιλικου. Οι Αμερικανοι προσφερουν τις αυστραλεζικες (ηπαμε εαν ισχυει η προσφορα) και ενα ακομα πλοιο (μην παει ο νους σας σε αντιτορπιλικο αλλα κατι σε υποκαταστατο της παλαι ποτε Ναυκρατουσας (ονομαζομενο ως ναυαρχιδα) με την προοπτικη ΚΑΙ ΜΟΝΟ με την προοπτικη το ΠΝ να επιλεξει το αμερικανικο σχεδιο αναβαθμισης στισ ΜΕΚΟ με την εγκατασταση… Read more »

JohnnyB

Έξοχη προπαγάνδα σύντροφε. Εννοείται οι Αμερικάνοι θα έχουν απόλυτο έλεγχο και στο προστατευτικό καπάκι του κουμπιού εκτόξευσης των πυραύλων ενώ σιωπηρά ήδη χτίζουν πλάνα για το πώς θα δώσουν την Κρήτη και την υπόλοιπη μισή Κύπρο πίσω στους Οθωμανούς. Πραγματικά τώρα, η παράνοια έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα πλέον και τίνει να γίνει επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας. Η πολιτική και τα συμφέροντα της Αμερικής είναι πολυδιάστατα και εφ’όσον ασχολούμαστε όσο χρειάζεται στην πολιτική τους σκηνή (με άξονα το Ελληνο-αρμενικο-ισραηλινό λόμπυ) θα μας περιλαμβάνουν στα σύμμαχα κράτη όπως τώρα. Εποχές που ο Τούρκος έσπρωχνε ζεστό χρήμα για να κάνει… Read more »

Ένας τύπος

Έχουμε πλάκα μεγάλη σαν λαός τελικά το ενα βρωμάει το αλλο ξυνιζει, φαντάζομαι ειναι καλύτερα με τις S με τους 8 πυραύλους η τις ΜΕΚΟ με 16 πυραύλους και ΚΔΜ της δεκαετίας του ’90. Κάποιοι ονειρεύονται πλοία μακέτα με σούπερ ντουπερ ηλεκτρονικά αλλα αστεία αναχορηγεια του ενος δις, ξεχνούν βεβαια οτι οπλικά συστήματα δεν αγοράζουμε απο προσπέκτους ή επειδη φαίνονται ωραια η χωρα χρειάζεται δοκιμασμένα όπλα που βρίσκονται σε υπηρεσία σε αρκετά ναυτικά συμμάχων ανα τον κόσμο. Εχουμε φαει αρκετές νιλες απο μακέτα που μας κόστισαν αρκετά, καλύτερα μεταχειρισμένα με υπολοιπο ζωής 15 χρόνια παρα καινούργια μακετα τυπου μπελαρα που… Read more »

darede

Μακάρι να είναι αληθής η είδηση και το χρηματικό αντίτιμο και όντως να υπάρχει ενδιαφέρον, γιατί οι adelaide όχι μόνο θα μας προσδώσουν υπεροχή στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά θα μας δώσουν την ευκαιρία να εκσυχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ χωρίς να φανεί η απώλεια του κάθε πλοίου το χρονικό διάστημα του εκσυχρονισμού του. Επίσης μετακυλίει την έναρξη του πρόγραμματος νέων φρέγατων για μετά την ολοκλήρωση του εκσυχρονισμού των ΜΕΚΟ, προσδίδοντας επιπλέον κονδύλια για τον εκσυχρονισμό τους.Τεράστια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη ειδικά εάν με τα 300 εκ ευρώ έρχονται ως έχουν. Αδιαπραγμάτευτος όρος είναι να περιλαμβάνονται 4 τουλάχιστον ελικόπτερα… Read more »

George

έμαθα ότι θα πάρουμε Tico τελικά!
https://www.youtube.com/watch?v=PLNuB9yq4pU
🙂

zolotasnew

Με βάση το αναφερόμενο σενάριο, διαφαίνεται ότι η σχέση κόστος/όφελος για μετάβαση στο EuroSAM/PAAMS/SylVER/ASTER είναι αρνητική. Οι μπελχάρες είναι το απωθημένο για τους MdCN και μόνο. Ε, αφού θέλουμε και ναυτική κρούση ξηράς, να βάλουμε τους NSM στις Combattante (8×9) να ξενοιάσουμε… Τα 300 εκ. ας τα βάλουμε στην δεύτερη αναβάθμιση των ANZAC (πρόγραμμα 400 εκ. AUD για τις 8) κι ας πάρουμε τις 4 τελευταίες, βάζοντας και το 2ο Mk41 που προέβλεπαν οι Αυστραλοί. Τις 200HN τις θέλουμε με NS200/APAR II/TACTICOS και επιπλέον 16αρι Mk41. Για ναυαρχεία και έλεγχο Περιοχής τα καταλληλότερα είναι τα Durand de la Penne με… Read more »

Manolis

Αραγε θα περιμενουν οι Αυστραλοι να ευοδωσει ο ερανος του ΥΠΑΜ?
Και κατι αλλο.
Oσο εγκυρος και να ειναι ο Νεδος, αυτος ηταν που ειχε δωσει και την ειδηση για “FREMM το καλοκαιρι στο ΠΝ”,
εστω και αθελα του.
Γι’αυτο κυριοι, εκ πειρας προτεινω ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ και για επιβεβαιωσεις αναμεινατε στο ακουστικο.
https://www.ptisidiastima.com/2-fremm-for-greek-navy-in-this-summer-2018/

Manolis

Δεν αντιλεγω. Και ο Νεδος τα ακουσε και τα εγραψε , δεν τα εβγαλε απο το κεφαλι του ο ανθρωπος. Απλα η πραγματικοτητα στη χωρα μας τρεχει με ταχυτητα του φωτος.
Μας ξεπερναει ολους μας συνεχως τα τελευταια χρονια…

Digenis

Κάντε όνειρα !!!! 300εκ δεν κάνουν ούτε τα τασάκια τους !!! τα θέλετε και γεμάτα τετραπλούς ESSM ,SM2,Harpoon,ελικόπτερα,τορπιλες,αναλώσιμα,πυρομαχικά κτλπ .Και ολα αυτα το πολυ για 10 χρονάκια !!! Μεχρι γινει εκπαίδευση και αξιόμαχο,εκπαιδευμένο το πλήρωμα θα εχει περάσει στην καλύτερη περίπτωση 1ας χρόνος μετά την άφιξη του .

ΥΓ1 η νέα κλάση ινσταμπουλ των τουρκων θα έχει 16 Harpoon το κάθε πλοίο .Και θα φτιάχνουν ήδη 4 .
ΥΓ2 Ενω είμαστε στο δρομο για ESSM bl2 δεν πρέπει να αγοραστεί το παλαιό block .

STRATOS

Πολύ σωστός , οι Αμερικάνοι μας τις χάριζαν πριν 15 χρόνια και τώρα 300 εκατομμύρια δεν κάνουν ούτε τα τασάκια τους!!! τι άλλο θα ακούσουμε να δούμε?? Πόσες φορές θα το γράψουμε??!!! Τα 2 αντιπυραυλικά συστήματα CIWS και τα βλήματα Harpoon , τορπίλες MK46, ακόμη και τα πυροβόλα OTOMELARA των 76mm, θα εξασφαλιστούν από τις μη εκσυγχρονισμένες S που θα αποσυρθούν. Χρήματα θα δοθούν μόνο για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους (και εννοείται ότι μιλάμε για ESSM block2). Αν είδες εσύ καμιά τουρκική tf2000 πέρα από μακέτα πες μας και εμάς. Επειδή σε βλέπω και βιάζεσαι, κάνε υπoμονή μέχρι το 2024 (αν… Read more »

Digenis

Οι Αμερικάνοι ”χάριζαν” κάτι τελείως διαφορετικό από την Αυστραλιανή .Το Αυστραλιανο εχει φαει πολυ καλο upgrade σε σχεση με την βασικη αμερικανικη Perry. Μονο το upgrade έκανε 400εκ$ η καθε μια και τελειωσε το 2009 .Δεν πρόκειται κανεις αυστραλος να στα χαρίσει ,ουτε οι αμερικανοι χαρίζουν Sm2 Και Essm bl2 , O πρωτος εχει κοστος 2+εκ ευρα και ο δευτερος 1+ . Οσο για τους Μογγολους , οι Tf ετοιμάζετε όπως ετοιμάζονται και τα υπόλοιπα στα ναυπηγεια τους .Πριν λιγο καιρο ειχαν βγει φωτο με το ρανταρ τους πανω σε Perry ή Knox και εκαναν δοκιμές Οσο για τα Ciws… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Έχει συζητηθεί το θέμα το αν πρέπει να έχουν 16 αντιπλοικούς πυραύλους οι φρεγάτες μας.
Από την διοίκηση φρεγατών απάντησαν ότι επαρκούν οι 8 πύραυλοι σε κάθε φρεγάτα.

Στην τελική έχουμε αντιπλοικούς πυραύλους σε αεροπλάνα και επάκτιες συστοιχίες, που οι τούρκοι δεν έχουν. Έχουμε σε πυραυλακάτους, σε υποβρύχια, σε ελικόπτερα.
Πόσους ακόμη πυραύλους να έχουμε ?

Digenis

Επάκτιες συστοιχίες είναι για τους μπατίρηδες όπως η ρωσια(μαλλον και η Ελλάδα και ελπίζουμε όχι για πολλή ακόμα ) που δεν μπορεί να ναυπηγήσει πλοία …

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Στην περίπτωση μας όπως και της Κύπρου είναι αναγκαίες οι επάκτιες συστοιχίες. Το ίδιο αναγκαίες είναι και για άλλες χώρες που κάποιες αγόρασαν πρόσφατα τέτοιες, είτε είναι φτωχές χώρες όπως π.χ η Ρουμανία είτε πλούσιες όπως κάποια μικρή αραβική (τώρα δεν θυμάμαι ποια..) που αγόρασε συστοιχίες με 2 τύπους πυραύλων. (Exocet και Marte ER) Στην περίπτωση των πλοίων έχει υπόψη πως μεταπολεμικά στην 1η χρήση αντιπλοικών πυραύλων που βυθίστηκε εχθρικό πλοίο, τα πλοία ήταν 2 αιγυπτιακές πυραυλάκατοι Komar που ενώ ήταν μέσα σε λιμάνι (πίσω από τον λιμενοβραχίονα) εκτόξευσαν 4 πυραύλους SS-N-2 Styx εναντίον του ισραηλινού αντιτορπιλικού ΙΝS Eilat το… Read more »

agnostosependytis

Με πολύ χαρά βλέπω ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι επιβεβαιώνουν αυτό που έχω γράψει πολλάκις σε αυτό το σαιτ σχετικά με τις Μπελάρα, ότι το κόστος καθεμιάς, χωρίς να τρέχει λάδι από την μίζα, δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει τα 600-650 μύρια. Γάλλος αναλυτής αναφέρει το κόστος καθεμιάς για την Ελλάδα στα 500 μυρια και μάλιστα προτείνει να επιχορηγήσει η Γαλλία το 50% του κόστους (και να βγει η καθεμιά 250 μυρια) για να οφεληθεί η οικονομία τους. Θεωρ’ω ότι οι Γάλλοι πρέπει να ξυπνήσουν και να βγάλουν καμιά ανακοίνωση για το κόστος, γιατί το πολύ μπίρι μπίρι για το… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Από την κατασκευάστρια εταιρεία λένε πως την κάθε Μπελαρά μας την πουλάνε 650 εκατ. ευρώ. Ακόμη 150 ή 200 εκατ. (δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς τι από τα 2) κοστίζει ο οπλισμός τους. (για κάθε μία 24 Aster-30, 8 Scalp, πυροβόλο 76 χλστ, 2 π/β μικρότερου διαμετρήματος, τορπίλες MU-90) Και ακόμη τόσα οι υποδομές τους, η εκπαίδευση κτλ. Στην περίπτωση ενοικίασης των 2 FREMM. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε χρόνο μας ζητούσαν να πληρώσουμε ενοίκιο 100 εκατ. ευρώ για κάθε μία FREMM. Αλλά, με την ασφάλιση τους, την εκπαίδευση, υποδομές κτλ το κόστος ανέβαινε στα 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο για… Read more »

FOX

Αν ήταν να χρηματοδοτούν, θα είχε προχωρήσει το θέμα…

darede

@ ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Ασφαλώς και έχεις δίκιο στις τιμές που αναφέρεις για τις belharra, τα ποσά που αναφέρει ο γάλλος είναι τα επιδοτούμενα και άρα τα σκάφη με τις τροποποιήσεις και την υποδομή θα βγούν και ίσως υψηλότερα απο 1 δις.

Οι γάλλοι θα επιδοτήσουν ότι θέλουμε εμείς αρκεί να φερθούμε έξυπνα. Κάνε έναν διαγωνισμό για κορβέτες και θα σου πω εγώ τι επιδοτούν και τι όχι.

@ agnostosependytis

1) παίρεις 2 OHP
2)Αναβαθμίζεις τις ΜΕΚΟ φούλ
3)Προκηρύσεις διαγωνισμό το 2022 για την νέα φρεγάτα όπως την θέλεις εσύ. Έτσι θα έχεις ναυτικό μέχρι το 2025.

Digenis

Ο οπλοισμος καθε πλοιου ειναι ξεχωριστή σύμβαση μεσα ειτε στην ιδια ειτε σε διαφορετική προσφορά … για αυτο λεω οτι οι πωληταδες ειναι ατιμη ρατσα … Επισης πρεπει να υπαρχουν και αναχωρηγιες .

FOX

Καλά τώρα, είπε ένας Γάλλος, κάπου κάπως κάποτε… πραγματικά ότι να ναι, άκου αποπληρωμή με 40εκ για 20 χρόνια, σιγά μην μας πληρώσουν κιόλας…

Fingolfin

Είπαμε χρηματοδοτικές ευκολίες. Βέβαια ξέχασε να βάλει το αντίστοιχο επιτόκιο για τα 20 χρόνια αποπληρωμής αλλά δεν είναι ασχημη η ιδέα του. Και δεν είναι ένας απλός ανίδεος γάλλος, είναι δημοσιογράφος με τις πηγές του και φυσικά αν θέλουμε τον πιστεύουμε ή όχι. Το ένα δις ανα πλοίο μου φαίνεται υπερβολικό και σκανδαλώδες. Τώρα αν εμείς θέλουμε και συμπαραγωγή και συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα καθώς και μεταφορά τεχνολογίας, τότε οκ το κόστος θα αυξηθεί και λογικό να φτάσει το ένα δις. Τότε ναι θα αξίζει. Διαφορετικά αν είναι να δώσουμε τόσα χρήματα (1 δις ανα πλοίο) ας προχωρήσουμε το… Read more »

darede

Πρώτος πελάτης θα είσαι και δεν θα υπάρξει μεταφορά τεχνολογίας, συμμετοχή ελληνικών εταιρειών και σοβαρό υποκατασκευαστικό έργο. Άσε τα royalties και την δυνατότητα να την προωθούμε εμείς για πώληση. Έτσι δουλεύει το σύστημα και αυτό που υπονοεί ο γάλλος αναλυτής είναι καθάρα ληστρική τακτική.

Ο στρατηγός να κάτσει στα αβγά του άκου εκεί να προχωρήσουμε το θέμα των ALS, όταν δεν μπορούμε να παραλάβουμε 15 χρόνια μετά τις 2 πυραυλάκατους.

Fingolfin

Συγνώμη αλλά δε μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά το €650 εκατομμύρια ανα πλοίο, όσο κοστίζουν δηλαδή οι De Zeven Provinciën!
Ακόμη και αν μας προσφέρουν -λέμε τώρα- ένα ελκυστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και πάλι η επιλογή τους θα είναι τουλάχιστον σκανδαλώδη!

Spirit

Οι οι De Zeven Provinciën ΚΟΣΤΙΖΑΝ τόσο όταν κατασκευάστηκαν πριν 18 χρόνια. Οι Belharra έχουν τεχνολογία αιχμής σε πολλούς τομείς, 500εκ. καλα καλά κοστίζουν ΜΕΚΟ.
Αυτό που προσφέρουν και αναδημοσιεύεται, δεν είναι χρηματοδοτικό είναι κλέβουμε εκκλησία. Εκτός αν πιστεύεις ότι με 40εκ για 20 χρόνια θα έχουμε 20 Belharra, και άτοκα και 50% δώρο.
Αν ειναι έτσι να πάρουμε καμιά 10αριά τότε.

Digenis

Αν πρεπει να εχουν πανω την μάνα και τον πατερα σου λογικό είναι ανεβαίνει και η τιμή … οι λυσης οι υπολοιπες δεν ειναι μπελχαρα ειναι κατι διαφορετικο και μη τεχνολογια αιχμης με κοντή ημερομηνία λήξης που δεν σημαινει οτι στο τέλος θα είναι και φθηνότερες .

ΓΑΤΑ

@Νικολάκη Εφέντης Δεν ειμαι ειδικος , αλλα θα προσπαθησω να απαντησω . Ο essm b2 και ο sm-2 που αναφερεις και μας αφορουν στην συγκεκριμενη περιπτωση εχουν διαφορες στο συστημα καθοδηγησης και δεν ανηκουν στην ιδια κατηγορια. Ο essm b2 εχει active radar homing τερματικη καθοδηγηση λογω του dual-mode X band seeker που φερει. Ο sm-2 δεν εχει ενεργο ερευνητη για τερματικη καθοδηγηση οπως ο essm b2. Εχει ομως ο RIM-174 Standard ERAM (sm-6), τον ενεργο ερευνητη του amraam για την ακριβεια. Επισης ο sm-2 Block IIIB φερει infrared seeker για τερματικη καθοδηγηση , αλλα εμεις μιλαμε για τον Block… Read more »

darede

@Νικολάκη Εφέντης

Όσα είπε ο φίλος ΓΑΤΑ συν οτι ο sm-2 Block IIIB χρεισιμοποιείται μόνο απο πλοία AEGIS

NikolakiEfentis

ΓΑΤΑ, σ’ ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό το Uplink ήθελα να μάθω καθώς δεν γνώριζα αν είχαν oi Adelaide. Γιατί χωρίς uplink η αποτελεσματική εμβέλεια των τόσο των essm b2 όσο και των sm-2 περιορίζεται σημαντικά.

chikichiki

Διαβάζοντας ξανά το άρθρο και πολλά από τα σχόλια, πρέπει να πω ότι τελικά έχω κάποιες αμφιβολίες, επειδή δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο είναι αξιοποιήσιμα τα πλοία στο ρόλο της αεράμυνας περιοχής. Μιλάμε για 2 πλοία, με έναν μονό, σχετικά αργό εκτοξευτή το καθένα (άμα είναι μέχρι να φύγει ο τρίτος SM-2 να μπαίνουν οι στόχοι στο φάκελο του ESSM…), και πιθανότατα ελλιπή ικανότητα εμπλοκής πολλαπλών εναέριων στόχων (μονάχα στη wiki μπόρεσα με ένα γρήγορο ψάξιμο να βρω στοιχεία, και για το Mk92 mod 6 -για mod 12 τίποτα, πουθενά- αναφέρονται 2 “air engagement channels”, μάλιστα σε παλαιότερο άρθρο για… Read more »

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το να αποδεσμεύσουν οι Αμερικανοί τους SM-2 μόνο σε εμάς, στην παρούσα φάση το θεωρώ αδύνατο. Είναι πιθανό όμως να συμβεί σε ένα χρόνο από τώρα, αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι. Επίσης, αν είναι να τους αποδεσμεύσουν και σ’ εμάς και στους γείτονες, καλύτερα να μην τους αποδεσμεύσουν καθόλου… Ακόμα και χωρίς SM-2 (αλλά με όλο τον υπόλοιπο φόρτο που ήδη έχουν τα πλοία: 32 ESSM, Harpoon Block II, αναβαθμισμένο Phalanx, κλπ) οι Αδελαΐδες θα είναι τα καλύτερα οπλισμένα πλοία του ΠΝ. Αυτό που θα μπορούσε να εξετασθεί (δεδομένου και του «κολοβού» Oto Melera) είναι η δυνατότητα προσθήκης δεύτερου Phalanx… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

28
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 1.99

Related News

Η πτέρυγα μάχης του μέλλοντος στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα: Τι αεροσκάφη θα έχει;

Το αμερικανικό Ναυτικό παρουσίασε την προγραμματισμένη διαμόρφωση των πτέρυγας μάχης αεροπλανοφόρου του μέλλοντος σε μια παρουσίαση σε συνέδριο όπου παρεβρέθηκε πλήθος προσωπικού του Ναυτικού...

Ο Γερμανικός Στρατός αντικαθιστά το G-36 με νέο τυφέκιο

Μετά από 24 χρόνια υπηρεσίας το Heckler & Koch G-36 θα αντικατασταθεί σε υπηρεσία στις Ομοσποδιακές Γερμανικές Δυνάμεις από έκδοση του τυφεκίου MK 556...

Όσο εμείς αναρωτιόμαστε για τα λιγοστά ΑΑV-7, οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν το δικό τους!

Ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή βρίσκεται το τουρκικό αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα MAV (παλαιότερα γνωστό ως ZAHA), που αναπτύσσεται από την εταιρεία FNSS και...

Το Μαυροβούνιο παραλαμβάνει τα πρώτα του ελικόπτερα Bell 505

Σε μια τελετή που έλαβε χώρα στις 15 Σεπτεμβρίου, το Μαυροβούνιο παρέλαβε τα δύο πρώτα μονοκινητήρια ελικόπτερα Bell 505 JetRanger X που παρήγγειλε νωρίτερα...

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...
- Advertisement -