13.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Παρέμβαση Ναυάρχου Κονιδάρη: Ελληνικές Φρεγάτες FDI και η Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή

- Advertisement -

Του Αντιναυάρχου (ε.α.) Σπύρου Κονιδάρη (ΠΝ), Επίτιμου Υπαρχηγού Στόλου-MSEE

Στο άρθρο μου στην “Καθημερινή” της 27ης Σεπτέμβριου με τίτλο «Η νέα εξίσωση στο Αιγαίο» και σε ό,τι έχει να κάνει με την ελληνική βιομηχανική συμμετοχή από την παραγγελία των νέων φρεγατών, έγραφα ότι «θα έχει ενδιαφέρον τι θα προβλέπει η τελική συμφωνία». Αυτό γιατί, πέρα από τις πολλές χιλιάδες δημοσιεύσεων για το πρόγραμμα και τα εκατομμύρια των λεπτομερειών στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για το τι ακριβώς (εξ)οπλισμό θα έχουν τα πλοία αυτά και το τι θα δοθεί ως συμμετοχή και επιστροφή σε ελληνικές εταιρείες, σημασία έχει το τι τελικώς θα περιλαμβάνεται σε μια σειρά από δύσκολες συμβάσεις μεταξύ της γαλλικής πλευράς, ήτοι των ναυπηγείων (Group Naval), της κατασκευάστριας των Κ/Β ASTER και EXOCET (MBDA), της Γαλλικής ΓΔΑΕΕ (DGA), του Γαλλικού Ναυτικού και της ελληνικής πλευράς (ΓΔΑΕΕ, Πολεμικό Ναυτικό, εταιρείες).

Στον τομέα αυτό ήλθε την επομένη (28/9) η ανακοίνωση του ΣΕΚΠΥ (Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού), η οποία σε πανηγυρικό τόνο χαιρέτιζε τη συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας, που, εκτός των άλλων θετικών, την χαρακτήριζε ως ιστορική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Παρέθετε δε μια σειρά από στοιχεία όπως ότι:

(α) Ο ΣΕΚΠΥ είχε οργανώσει -πριν από τη λήψη απόφασης- επαφές με όλους τους υποψηφίους.

(β) Ο ΣΕΚΠΥ έδειξε και άνοιξε τον δρόμο από τις 13/2/2020 με την υπογραφή Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας με τον GICAN (Γαλλικός σύνδεσμος Ναυτικών Κατασκευών και Δραστηριοτήτων στον οποίο συμμετέχουν η GROUP NAVAL, η THALES FR και η MBDA), το οποίο σηματοδότησε την έναρξη συνεργασίας των δύο συνδέσμων σε ευρωπαϊκά προγράμματα -αμυντικά και ασφαλείας- ανταλλαγής τεχνογνωσίας κτλ. Το σύμφωνο δε αυτό προωθεί πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και των δύο χωρών.

(γ) Στόχοι της Ελληνικής πλευράς είναι να συμμετάσχει ουσιαστικά (ποιοτικά και ποσοτικά) τόσο στο πρόγραμμα των ελληνικών Φ/Γ όσο και στη διεθνή αγορά, καθώς επίσης και να συμπεριληφθεί στη διεθνή αλυσίδα υποκατασκευαστών-συνεργατών των γαλλικών εταιρειών και στην «εν συνεχεία υποστήριξη»-FOS (Follow on Support) των πλοίων και των πολύπλοκων συστημάτων τους σε όλο τον βίο τους.

(δ) Οι ίδιες απαιτήσεις πρέπει να τεθούν επιτακτικά και στην DASSAULT, κατασκευάστρια των μαχητικών Rafale, για τη διόρθωση της μη ελληνικής συμμετοχής στα πρώτα 18 αεροσκάφη.

(ε) Η πολύ καλή συνεργασία της Αμυντικής Βιομηχανίας με τη ΓΔΑΕΕ του ΥΠΕΘΑ αποτελούν την εγγύηση για την επιτυχία των στόχων μας.

(στ) «Ισχυρή Αμυντική Βιομηχανία σημαίνει ισχυρές Ε.Δ. και ισχυρές Ε.Δ. σημαίνει αποτροπή των πολέμων και διασφάλιση της Ειρήνης», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ στην Έκθεση DEFEA (13/7/2021).

Μετά τον εφησυχασμό μου από την παραπάνω επιστολή, θεωρώντας ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες», άρχισαν οι προβληματισμοί από τα ακόλουθα:

 1. Αναφορές για εκτίμηση της ελληνικής συμμετοχής ως δύσκολης λόγω του «αισιόδοξου σχεδιασμού» και των «οικονομικών περιορισμών». Πιο συγκεκριμένα, ο «αισιόδοξος σχεδιασμός» αντανακλά μάλλον στο αυστηρά περιορισμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής/παράδοσης των πλοίων, οι δε «οικονομικοί περιορισμοί» αναφέρονται μάλλον σε περιορισμένα περιθώρια κέρδους για τις γαλλικές εταιρείες που δυσκολεύουν αναθέσεις έργων και κατασκευής υλικών στην Ελλάδα. Εκτός και αν αυτά (συμπεριλαμβανομένου του κόστους ανάπτυξης, κατασκευής από την αρχή και για πρώτη φορά των μεταφορικών κτλ.) είναι φθηνότερα (και παραδίδονται, φυσικά, σύμφωνα με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα) από τα παραγόμενα από τις αντίστοιχες γαλλικές εταιρείες.
 2. Το μήνυμα του κΡοζολή, Προέδρου του ΣΕΚΠΥ, προς τα μέλη του την 7/10/2021 σύμφωνα με το οποίο : (α) διαβιβάζει επιστολή του Αντιναυάρχου (ε.α.) Α. Αλεξόπουλου, Γενικού Διευθυντού της ΓΔΑΕΕ, προς γαλλικές εταιρείες, από τις οποίες ζητείται να υλοποιήσουν ουσιαστικό πρόγραμμα εγχώριας (ελληνικής) συμμετοχής, και (β) ο κ. Ροζολής πιστεύει ότι ενέργειες σαν και αυτή είναι στη σωστή κατεύθυνση και, εφ’ όσον υλοποιηθούν τα όσα ζητούνται, θα οδηγήσουν στην ουσιαστική ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας προς όφελος τόσο των ΕΔ όσο και της Ελληνικής Οικονομίας.
 3. Σύμφωνα με την επιστολή (από 6/10/2021) του ΓΔ της ΓΔΑΕΕ προς τις εταιρείες NAVAL GROUP, THALES FR και MBDA:

* Με την υπογραφείσα  ελληνογαλλική συμφωνία και με το μνημόνιο με τις NAVAL GROUP και MBDA oι δυο πλευρές δεσμεύονται να αναπτύξουν μια συνεργασία στα θέματα εξοπλισμών, διευρύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο μια βιομηχανική σχέση μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών.

* Η ΓΔΑΕΕ είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πράξεις για την εξασφάλιση της προμήθειας μέσω της ανάπτυξης εθνικής βιομηχανικής βάσης και καλεί τις τρεις γαλλικές εταιρείες σε μια σειρά από (σ.σ.: πολύ σημαντικές και σωστές) ενέργειες για το μέγιστο όφελος της ελληνικής βιομηχανίας και το μειωμένο κόστος τής δια βίου υποστήριξης των πλοίων στην Ελλάδα.

* Ζητά πληροφορίες για τις μέχρι σήμερα ενέργειες της γαλλικής πλευράς στην κατεύθυνση αυτή, καταλόγους με προγράμματα/συστήματα τόσο των νέων Φ/Γ όσο και άλλων προγραμμάτων σε σχέση με αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες που έχουν ήδη επιλεγεί γι’ αυτά, καθώς και άλλες που σχεδιάζουν να απασχολήσουν/εμπλέξουν.

* Ζητείται από τη γαλλική πλευρά ο καθορισμός Ομάδας Εργασίας και Συντονισμού του έργου αυτού και η παρουσίαση του προγράμματος της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Η εν λόγω επιστολή δείχνει ότι η ΓΔΑΕΕ γνωρίζει και διεκδικεί. Όμως δημιουργούνται ερωτήματα, μήπως οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη γαλλική πλευρά είναι ακόμη σε προφορική μορφή, οπότε και απαιτείται τεράστια προσπάθεια από την ελληνική πλευρά ώστε να υλοποιηθεί μια αξιοπρεπής εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή, ιδιαίτερα λόγω της κατασκευής των πλοίων στη Γαλλία (ο μόνος τρόπος βεβαίως για να παραλάβει το ΠΝ τα πλοία στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα).

Όμως, οι αγαθές προθέσεις και οι ευχές του ΣΕΚΠΥ και η επαγγελματική επάρκεια των στελεχών του ΠΝ, των ΕΔ και της ΓΔΑΕΕ δεν επαρκούν ώστε όλα τα επιθυμητά από την πλευρά μας να συμπεριληφθούν στις συμβάσεις που τελικώς θα υπογραφούν, μιας και οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφονται σε αυτές τις περιπτώσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα είναι γενικόλογες και χωρίς συμβατική και νομική αξία. Ιδιαίτερα αν δεν δοθεί επαρκής χρόνος, δεν σχηματισθούν σοβαρές επιτροπές και δεν υπάρχει η διάθεση και από τις δύο πλευρές να ανθήσει αυτή η ελληνογαλλική συνεργασία στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας (εκτός από τον πολιτικό- διπλωματικό-στρατιωτικό).

Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτούνται σοβαρές αποφάσεις και δράσεις ιδίως από την Ελληνική πλευρά. Θα αναφερθώ σε τρεις:

* Θα πρέπει η Κυβέρνηση, πριν καθορίσει οριστική ημερομηνία υπογραφής των Συμβάσεων, να έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΓΔΑΕΕ που θα παρακολουθεί την πορεία των διαπραγματεύσεων (ως εκ της Ελληνικής Νομοθεσίας, όπως ο ίδιος ο Ναύαρχος Διευθυντής της γράφει). Θα πρέπει δηλαδή η Κυβέρνηση να προτάξει τις άριστες Συμβάσεις (πιθανόν και 3-5 αναλόγως του τρόπου υλοποίησης του προγράμματος των φρεγατών και των όπλων τους) έναντι της τήρησης ενός στείρου χρονοδιαγράμματος που πρέπει «με το ζόρι» να τηρηθεί. Οι Συμβάσεις αυτές θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των υποψήφιων προμηθευτών προ της επιλογής τους, τις συχνές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την αναζωογόνηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων (κάτι για το οποίο δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ) και των λόγων του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου στις 27/9/2021.

* Απαιτείται η υποστήριξη της ΓΔΑΕΕ με την καλύτερη δυνατή στελέχωση από το ΠΝ αλλά και από άλλους Κλάδους με στελέχη με ειδικές σπουδές και εμπειρίες από διαπραγματεύσεις, συμβάσεις και παραλαβές σύνθετων οπλικών συστημάτων και πλοίων, κάτι για το οποίο μαθαίνω ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, τουλάχιστον από πλευράς ΓΕΝ.

* Απαιτείται η υποστήριξη της ΓΔΑΕΕ από την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, των οποίων οι υπουργοί, ως εκ των καθηκόντων τους, συμμετείχαν στις υπογραφές των Μνημονίων στη Γαλλία. Εξού και η αναφορά σε προηγούμενο άρθρο μου ότι δεν επιτρέπεται αυτοί να θεωρούν ότι ολοκλήρωσαν το έργο τους, αλλά τώρα θα πρέπει να πιέσουν υπέρ της μεγίστης δυνατής ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής και της μεταφοράς σύγχρονης τεχνολογίας στην Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να ενεργήσουν υπέρ της ανάδειξης και προώθησης ελληνικής τεχνολογίας στην Ευρώπη, την οποία αναγνωρίζει η ΕΕ και διάφοροι σοβαροί φορείς της όπως η EDA (European Defence Agency) και η ESA (European Space Agency) καθώς και ευρωπαϊκές εταιρείες κολοσσοί (AIRBUS, THALES).

Όσοι επιλέξαμε εδώ και χρόνια αντί του καναπέ μας να ενοχλούμε τους εκάστοτε κυβερνώντες για την εγκατάλειψη και την απαξίωση των ΕΔ και των στελεχών της, είμαστε…

Η συνέχεια στο navaldefence.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απεναντι στην εξαιρετικα ενδιαφερουσα τοποθετηση του αξιοτιμου Κου Ναυάρχου, θα μου επιτραπει να τονισω ορισμενες πτυχες.
  Τα Αντισταυμηστικα Ωφεληματα (Α.Ω.) εφευρεθηκαν για τους λογους που αναφερθηκαν συνοπτικα.
  Το προβλημα στην συγκεκρημενη περιπτωση ειναι διπλο. Μια λογικη λυση ειναι η συμμετοχη υπο το πλαισιο των Α.Ω. σε μια ευρυτερη εκταση που ξεπερναει τα στενα χρονικα ορια της παδαδοσης των φρεγατων. Δηλαδη, οι ελληνικες εταιριες λειτουργουν σαν εργολαβοι, οχι αποκλειστικα για ταπλοια, αλλα για οποιαδηποτε αλλη ναυτικη μοναδα που θα παραγγελθει στο μελλον μεχρι την οροφη των Α.Ω. βεβαια ειναι αδιανοητο η ΕΠΑ να περασει στις φρεγατες. Ειναι ενα μικρο τιμημα εξαιτιας της εξαιρετικα ανορθοδοξης διαδικασιας που ακολουθηκε. Σε αυτο δεν μπορω να κατηγορησω την DCNS, τουναντιον θεωρω εξαιρετικα εππαγγελματικη την προσεγγιση στο συνολικο προβλημα και επισης στην πρωτοβουλεια για απευθειας επαφη με τις ελληνικες εταιριες, χωρις να αναμενει καθολου την ΓΔΑΕΕ.
  Στα μαχητικα Rafale δεν ισχυει το ιδιο ζητημα. Υπαρχουν τα μεταχειρισμενα για τα οποια δεν ειναι γνωστο συνηθως να υπαρχουν διεθνως συμβασεις που περιλαμβανουν Α.Ω. για την βιομηχανια, με την εννοια της συμμετοχης. Αλλαζει το θεμα εαν προκειται για την οικονομικη δεσμευση. Εκει πορει να θεωρηθει σαν ΑΩ για παραδειγμα η πληρωμη με αγροτικα προϊοντα, οπως εγινε το 1936 με τα 36 PZL της Πολωνιας.
  Αλλαζει επισης το ζητημα με τα καινουργια. Τα 6 + 6 οπσιον, σε φαση διαπραγματευσης, μπορουν να συμπεριλαβουν Α.Ω.
  Βεβαια και εδω μια πολυ ποιο πιθανη εξελιξη ελπιζω οτι θα ειναι η αποκτηση τεχνογνωσιας στα ηλεκτρονικα των ρανταρ. Αντι αυτου η αποκτηση τεχνογνωσιας για παραγωγη HUD, INS gyrolaser, σε συνδιασμο με την νυν κατοχη τεχνογνωσιας σε αισθητηρες IR πυραυλων και οθονες TFT πιλοτηριου, θα αποτελουσε μια εξαιρετικη θετικη προοπτικη για το μελλον και ιδιαιτερα σε περιπτωση συμμετοχης στο προγραμμα FCAS. Ειναι απολυτως λογικο οτι η βιομηχανια ζηταει συμμετοχη με προοπτικη για ενα μακροπροθεσμο οριζοντα και οχι απλα για να ακουστει το γνωστο “φτιαχνουμε” και μετα απο 5 ετη νε βρεθει αντιμετωπη με το “κενο”.
  Εκ των πραγματων η στρατηγικη συνεργασια με την Γαλλια ειναι κτισμενη στο “ποδι”, χωρις να υπαρχουν προαπετουμενα, ειναι βεβιασμενη ακομη και γιατους γαλλους παρα την εκδηλωμενη προθυμια και προσπαθεια να ξεπεραστουν ολα τα εμποδια μεσα στα σφικτα πλαισια των παραδοσεων τοσο των φρεγατων οσο και των Rafale. Κανονικα αυτα που βλεπουμε για συναντησεις μεταξυ εταιριων των δυο κρατων θα επρεπε να προηγηθουν κατα 2 ετη πριν απο μια οποιαδηποτε συμβαση. Γινονται μεσα σε 6 μηνες, κυριως κατοπιν “εορτης”, με το τρενο των ελληνικων εξοπλιστικων προγραμματων ηδη να ταξιδευει με κεκτημενη ταχυτητα.
  Η ανωνυμια στο διαδυκτιο, ειναι εκ των ου ανευ. Μας επιτρεπει να εχουμε την απαραιτητη ελευθερια εκφρασης, που αλλοιως μας επηρεαζει στην καθημερινοτητα. Κρινομαστε για τα οσα γραφουμε οταν σχολιαζουμε καποια θεματα και οχι για το τι ειμαστε. Για αυτο και συνηθως την επιλεγουμε!

 2. το διάβασα λίγο βιαστικά και νομίζω οτι διακρίνω μια αρνητικότητα κάπως? Μπορει να τον παρεξηγώ κιολας και να ειναι στην ουσία μια ανησυχία από μέρος του για το αν θα πάνε όλα όπως πρέπει.
  Νομίζω είμαι επηρεασμένος γιατί παλιότερα είχε φανεί λίγο σαν υποστηρικτής της mmcs,,,, Θα επανέλθω στο άρθρο τη Κυριακή που θα έχω χρόνο και θα υπάρχουν και σχόλια να μελετήσω!

 3. Δηλαδή ένας πρώην ναύαρχος ξέρει τι πρέπει να γίνει αλλά αυτή που είναι στης θέσεις κλειδιά δεν ξέρουν… Η ξέρουν και απλά εξυπηρετούν αλλά συμφέροντα η απλά δεν τους νοιάζει ο μισθός τους να μπει και όλα καλά η μην χάσουμε – στεναχωρήσουμε 2000 ψηφοφόρος… Δεν είμαι τεχνοκράτης ούτε ιδέα έχω από ναυπηγεία και συμφωνίες είμαι όμως ένας άσχετος που με ενδιαφέρει αν αυτά τα λεφτά (τα δικά μας λεφτά) η μέρος αυτών θα πάει σε ελληνικά σπίτια ελληνικές οικογένειες και Έλληνες που δεν θα πάνε στην Γαλλία να βρουν δουλειά αλλα θα μείνουν εδώ…μπράβο που τα λέει με την υπογραφή του όπως τα είπε και την πρώτη φορά… Εγώ δεν θα κατηγορήσω κανένα εργαζόμενο στα ναυπηγεία αλλά την εκάστοτε κυβέρνηση που υποτίθεται έχει την δυνατότητα – δύναμη να κάνει ότι χρειάζεται για να αποκτήσει η χώρα βαριά βιομηχανία – τεχνολογία με σωστούς όρους και συμβόλαια εννοείται θα την κατηγορήσω γιατί χωρίς αυτά η χώρα είναι ΑΝΑΓΚΑΣΜΈΝΗ να ζήσει ακριβώς ότι ζήσαμε ξανά και ξανά… Καμία δικαιολογία… Ούτε διαστημόπλοιο περιμένω ούτε πυρηνικά ούτε ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας περιμένω να γίνει η αρχή με απλά πράγματα σωστά όμως αυτή την φορά ώστε με της Gowing όταν με το καλό γίνει η συμφωνία να πάμε ένα βήμα πιο πέρα και σε 20-25 χρόνια να έχουμε ακόμα έναν λόγο να ήμαστε περήφανη αλλά το πιο σημαντικό να μην έχουμε αδέρφια ξαδέρφια χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά μόνο και μόνο επειδή αποδεχόμαστε μια ανεπίτρεπτη κατάσταση…

 4. Εξαιρετική και επίκαιρη παρέμβαση. Δυστυχώς η προχειρότητα της όλης διαδικασίας αφενός και το πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα παράδοσης από την υφιστάμενη γαλλική γραμμή παραγωγής από την άλλη, φοβάμαι ότι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για απτά αποτελέσματα βιομηχανικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των πρώτων 3 πλοίων.

  Πολλά όμως θα μπορούσαν να γίνουν με την ενεργή ένταξη του κορμού των καλύτερων ελληνικών εταιρειών στην ευρύτερη ανάπτυξη και συμπαραγωγή προηγμένων συστημάτων που σχεδιάζει και παράγει το consortium των εταιρειών με τις οποίες θα συμβληθούμε για τις FDI, σε προφανώς πολύ πιο μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα από τη ναυπήγηση των πλοίων. Κάτι τέτοιο μάλιστα θα ήταν δυνητικά πολύ πιο ωφέλιμο για την οικονομία και τη γενικότερη τεχνολογική αυτονόμηση της χώρας.

  Επαναλαμβάνω όμως, με κίνδυνο να γίνω κουραστικός, ότι αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα και εντός της τρέχουσας προμήθειας είναι η υποχρέωση των Γάλλων για πλήρη αποδέσμευση των τεχνολογιών του SETIS στην ελληνική πλευρά. Εκτός του ότι υπάρχουν αρκετές ελληνικές εταιρείες που είναι επαρκώς προηγμένες και ώριμες να αποροφήσουν και να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα, αν δεν το κάνουμε τώρα τότε οι FDI θα παραμείνουν ένα κλειστό “μαύρο κουτί” σε όλο τον υπηρεσιακό βίο τους, όχι μόνο για το ΠΝ αλλά και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

 5. Σιγουρα θα ηταν καλο να υπαρξουν συμφωνιες με Ελληνικες εταιρειες οσον αφορα την κατασκευη FDI. Ομως αυτο που μας καιει ειναι οτι τις θελουμε προχθες. Μεχρι το 2025 ,οπου θα εχουμε Rafale,Viper,FDI,”M”, τορπιλες, SpikeNlos, Rampage, M1117, Apache improved, Romeo κ.λ.π το χρονικο κενο ειναι μεγαλο και ο κινδυνος απολυτως υπαρκτος.
  Ας μην το κανουμε μονοι μας ακομα μεγαλυτερο καθυστεροντας.
  Αυτο τι σημαινει ? Οτι θα απεμπολήσουμε την εμπλοκη Ελληνικων βιομηχανιων στον Αμυντικο τομεα που ειναι εξαιρετικα σημαντικη ?
  Οχι βεβαια. Οι Γαλλοι φτιαχνουν πολλα και εξαιρετικα πραγματα, Πλοια, ηλεκτρονικα, αεροπλανα, οχηματα, πυραυλους και οι δικες μας αναγκες ειναι πολλαπλες και συνεχεις και στα τρια οπλα. Δεν ειναι αναγκη για αμεση εμπλοκη με προγραμμα FDI. Θα μπορουσε να υπογραφει εμπλοκη για αλλα προγραμματα – οπλα. Aster, Mica,Exocet,τορπιλες, τμηματα ρανταρ, τμηματα σοναρ, τα οποια θα βρισκουμε συνεχεια μπροστα μας. Και ακομα πιο σημαντικο. Συμπαραγωγη ολων αυτων για πωληση σε τρίτους. Μην συνδεουμε την Απολυτως απαραιτητη οικονομικη μας αναπτυξη τοσο στενα με συγκεκριμενα προγραμματα/συμβασεις. Αυτο καναμε χρονια και απετυχε. Καθοτι οι συμβασεις και τα δικα μας προγραμματα παντα εχουν καταληκτικη ημερομηνια. Οι μονιμες συνεργασιες οχι.
  Υ.Γ
  Με απολυτη εκτιμηση στον ναυαρχο αλλα ναι , διακρινουμε πικρια για την επιλογη πλοιου……

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι ο Ελληνικός Στρατός “αλλάζει”, έρχονται σημαντικές αγορές οπλισμού και παραχωρήσεις μέσω EDA

 Είναι ένα αγαπημένο θέμα "πειράγματος" μεταξύ όσων ασχολούνται με την Άμυνα, όταν αναφέρονται οι αγορές που έχουν γίνει για την ΠΑ, όταν μιλάμε για...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Είμαστε 2, είμαστε 3… θα γίνουμε και 24! Τα Ελληνικά Rafale...

16
 Οι μέρες πλησιάζουν, και μιας και όλοι οι συντάκτες μας και αναγνώστες μας ήταν καλά παιδιά, το Δωράκι μου θα είναι τα πρώτα 6...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1943: Η γερμανική αεροπορική επιδρομή στο...

0
Με τη συμμαχική εκστρατεία στην ιταλική χερσόνησο σε εξέλιξη, 105 γερμανικά βομβαρδιστικά αιφνιδιάζουν πλήρως τις συμμαχικές δυνάμεις εκτελώντας έναν αστραπιαίο νυχτερινό βομβαρδισμό στο λιμάνι...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι ο Ελληνικός Στρατός “αλλάζει”, έρχονται σημαντικές αγορές οπλισμού και παραχωρήσεις μέσω EDA

 Είναι ένα αγαπημένο θέμα "πειράγματος" μεταξύ όσων ασχολούνται με την Άμυνα, όταν αναφέρονται οι αγορές που έχουν γίνει για την ΠΑ, όταν μιλάμε για...

Άσκηση μείζονος ατυχήματος στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά (Εικόνες)

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά άσκηση μείζονος ατυχήματος (ΑΜΑ) υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Ελέγχου Ασφαλείας Περιοχής (ΚΕΑΠ) της...

Ξεκίνησε η ναυπήγηση για το μεγάλο πρόγραμμα των 12 βελγικών και ολλανδικών ναρκοθηρευτικών με 100 drones

Είναι το μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα -σε αριθμό σκαφών- αυτή τη στιγμή σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Μιλάμε βέβαια για την  κατασκευή των 12 ναρκοθηρευτικών που έχουν...