Παγίδα θανάτου έγινε το Sukhoi Superjet 100

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν για το περιστατικό της συντριβής του Sukhoi Superjet της Aeroflot στη Μόσχα το αεροπλάνο μετά την απογείωσή του χτυπήθηκε από κεραυνό που είχε ως αποτέλεσμα την αστοχία αρκετών ηλεκτρικών υποσυστημάτων. Στην επιστροφή του στο αεροδρόμιο για προσγείωση έκτακτης ανάγκης η πρώτη απόπειρα ήταν αποτυχημένη όταν η προσέγγιση έγινε εκτός παραμέτρων. Κατά τα φαινόμενα και η δεύτερη απόπειρα έγινε με υψηλή ταχύτητα που είχε ως αποτέλεσμα το αεροπλάνο να χτυπήσει στον διάδρομο (crash landing) και να ξεσπάσει η φωτιά.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η υψηλός αριθμός θυμάτων, παρά το ότι ξεκίνησε άμεσα η εκκένωση του Superjet, οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιβάτες των πίσω θέσεων παγιδεύτηκαν στην φλεγόμενη άτρακτο αφού οι πίσω έξοδοι κινδύνου δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Το Sukhoi Superjet (όπως και άλλα αεροπλάνα της ίδιας κατηγορίας χωρητικότητας) δεν διαθέτει εξόδους κινδύνου πάνω από την πτέρυγα και έτσι χωρίς τη δυνατότητα χρήσης των οπίσθιων θυρών οι επιβάτες των πίσω θέσεων έπρεπε να διασχίσουν το σύνολο της καμπίνας για να βγουν από εμπρός. Με την εξάπλωση βέβαια της φωτιάς και οι πτερυγικές έξοδοι ήταν αμφίβολο ότι θα βοηθούσαν τελικά.

Ρωσικά ΜΜΕ εγείρουν θέμα καθυστέρησης επέμβασης της πυροσβεστικής υπηρεσίας του αεροδρομίου όπως και του τρόπου που επιχειρήθηκε η προσπάθεια κατάσβεσης.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Συλλυπητήρια και κρίμα στους ανθρώπους. Στα βίντεο φαίνεται να γλύφουν οι φλόγες την πτέρυγα και μαζί με αυτήν το μέσο της ατράκτου, πριν καν σταματήσει. Οπότε είναι εξαιρετικά απίθανο να ωφελούσαν σε κάτι οι έξοδοι κινδύνου στις πτέρυγες, δεδομένου μάλιστα του ότι τυπικά (πχ στα 737 και Α320) αν βγεις στο φτερό, για να απομακρυνθείς στη συνέχεια από το αεροσκάφος πρέπει να κατέβεις από το ΠΙΣΩ μέρος της πτέρυγας… κάτι απολύτως αδύνατο εδώ. Επίσης, να θυμηθούμε και κάποιους που επιμένουν πως είναι ασφαλέστερες οι πίσω θέσεις των επιβατικών αεροσκαφών σε περίπτωση ατυχήματος. Στατιστικά ίσως αυτό έχει κάποια βάση, πρακτικά όμως… Read more »

George_K
Member
Famed Member
george_k

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές…
Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον η διερεύνηση αυτού του δυστυχήματος για τα αίτια, τα οποία οδήγησαν στην ματαίωση της πτήσης και την επιστροφή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο.
Ποιοι ήταν οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν το πλήρωμα να εκτελέσει τέτοια προσγείωση με αυτά τα καταστρεπτικά αποτελέσματα?
Το να χτυπήσει κεραυνός ένα αεροπλάνο δεν είναι και σπάνιο φαινόμενο, αντιθέτως θα έλεγα.
Ματαίωση πτήσης από χτύπημα κεραυνού (αν όντως ευσταθεί αυτό και δεν είναι εικασία) πρώτη φορά διαβάζω.