- Advertisement -

Εκστρατευτικές ικανότητες πέμπτης γενιάς!

- Advertisement -

 
Aeronautica Militare F-35B

Το «MM7453» παραμένει (έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) το μοναδικό F-35B της Ιταλικής Αεροπορίας

H Ιταλική Αεροπορία (Aeronautica Militare, ΑΜ) επέδειξε πρόσφατα την ικανότητα διεξαγωγής αεροπορικών επιχειρήσεων υπό συνθήκες εκστρατείας με JSF, όταν ένα F-35B που διαθέτει, συμμετείχε στις 30 Ιουνίου σε μια σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα από το μικρό αεροδρόμιο, της Παντελερίας, του νησιού που βρίσκεται 110 χιλιόμετρα νότια της Σικελίας, στο κέντρο της Μεσογείου.
Με τη συνεργασία των Giovanni Colla και Remo Guidi
Η άσκηση, που οργανώθηκε από το ιταλικό γενικό επιτελείο, αφορούσε την «Επίδειξης Ικανότητας Διεξαγωγής Εκστρατευτικών Επιχειρήσεων » με την ανάπτυξη αεροπορικών μέσων και διεξαγωγής αποστολών από εγκαταστάσεις με ελάχιστες υποδομές.
 
 
Να θυμίσουμε ότι η συμμετοχή της γειτονικής χώρας στο πρόγραμμα JSF δημιούργησε τα τελευταία χρόνια έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα των ιταλικών κυβερνήσεων συνεργασίας,, η οποί α έχει ως αποτέλεσμα ένα πλαίσιο αβεβαιότητας. Η Ιταλία, σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό, εξακολουθεί να έχει δεσμεύσεις για την απόκτηση 90 συνολικά μαχητικών, 60 F-35A για την Αεροπορία συν 30 F-35B, τα οποία θα μοιραστούν εξ ημισείας ανάμεσα στην Aeronautica Militare και την Αεροπορία Ναυτικού. Οι παραγγελίες όμως, ειδικά στην έκδοση STOVL έχει εκτροχιαστεί από τον αρχικό προγραμματισμό και η Ιταλική Αεροπορία, για παράδειγμα, να διαθέτει μόλις ένα μαχητικό του τύπου και να μην είναι βέβαιη πότε θα παραλάβει το επόμενο, καθώς το Ναυτικό έχει προτεραιότητα στην παραλαβή, από την γραμμή συναρμολόγησης FACO (Final Assembly and Check-Out) στο Cameri. Τα δυο αρχικά F-35B πέρασαν στα χέρια του και βρίσκονται σήμερα στον Αεροναύσταθμο των Πεζοναυτών MCAS Beaufort, στη Νότια Καρολίνα, όπου υποστηρίζουν την εκπαίδευση των πιλότων του Marina Militare.

 
Ακόμη όμως και με το μοναδικό F-35B η ΑΜ αποφάσισε την άσκηση, και ως επιπλέον απόδειξη ανάκτησης ετοιμότητας μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19, το οποίο ανέστειλε σχεδόν καθολικά τις εκπαιδευτικές και άλλες μη κρίσιμες δραστηριότητες των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.
Το 13° Gruppo του 32ο Stormo διέθεσε το F-35B, ενώ το 28° Gruppo της ίδιας Πτέρυγας από την βάση της Amendola διέθεσε ένα MQ-1C Predator A+ σε ρόλο ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance), ενώ ένα G550 CAEW (Conformal Airborne Early Warning) υποστήριξε το εγχείρημα, ως εναέριο κέντρο διοίκησης και ελέγχου.

Η 46η Brigata Aerea διέθεσε C-130J για τη μεταφορά του προσωπικού, υλικών και εξοπλισμού για την εγκατάσταση της «προκεχωρημένης βάσης» και KC-130J ώστε να συγκροτηθεί ένα προκεχωρημένο σημείο ανεφοδιασμού-ALARP (Air Landed Aircraft Refueling Point) παρέχοντας καύσιμα από τα ατρακτίδια εναέριου ανεφοδιασμού με ειδικό τερματικό ακροφύσιο για επίγεια χρήση.
Οι Fucilieri dell’Aria του 16ου Stormo παρείχαν προστασία από επίγειες απειλές και το 17ο Stormo φρόντισε για την παρουσία Combat Air Controller.


 
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την προβολή αεροπορικής ισχύος από τοποθεσία μακριά από τη μητρική βάση, που δεν επέτρεπε τη χρήση συμβατικών μαχητικών (λόγω μικρού μήκους διαδρόμου), υπό εχθρική παρουσία.

Στην εκπαιδευτική δραστηριότητα το F-35B απογειώθηκε από τη βάση της Amendola και προσγειώθηκε στην Παντελερία με τεχνική STOL, τροχοδρομώντας στη συνέχεια στο σημείο όπου βρισκόταν ήδη ο σταθμός ALARP. Πραγματοποίησε «hot refueling», δηλαδή με τον F135 σε λειτουργία, προσομοιώνοντας επιχειρήσεις πεδίου.


Στη συνέχεια ο κινητήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας και το τζετ ρυμουλκήθηκε στο παρακείμενο υπόστεγο για επανεξοπλισμό και αλλαγή επιχειρησιακής διαμόρφωσης.
 
Στην ολοκλήρωση της άσκησης το Lightning II απογειώθηκε και πάλι με τεχνική STOL και επέστρεψε στη βάση του, σε απόσταση 630 χιλιομέτρων.

Ο Αντιπτέραρχος Alberto Rosso, αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ιταλικής Αεροπορίας αποκάλυψε ότι όταν η Ιταλία αποφάσισε να συμμετάσχει στο βιομηχανικό πρόγραμμα JSF, η Aeronautica Militare κλήθηκε να αποφασίσει για τον τύπο του μαχητικού πέμπτης γενιάς που θα αγόραζε. Οι επιλογές ήταν ένας στόλος αποκλειστικά από F-35A, όπως έχουν οι περισσότερες χώρες, ή μόνο F-35B, δρόμο που επέλεξε το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην απόφαση ενός μικτού στόλου, που δεν ήταν η οικονομικότερη λύση αλλά πρόσφερε τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία, οδηγήθηκε όχι μόνο με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες και την εμπειρία του παρελθόντος. Ο Ιταλός A/ΓΕΑ σημείωσε ότι οι ρίζες της απόφασης πήγαιναν πίσω στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, όταν τα ιταλικά Tornado αναγκάστηκαν να επιχειρούν από την Al Dhafra Air Base, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περίπου 800 χιλιόμετρα από τους στόχους τους, που σήμαινε ότι τα αεροπλάνα χρειάζονταν πολύ χρόνο για τη μετάβαση και επιστροφή αλλά και εκτεταμένη υποστήριξη με εναέριους ανεφοδιασμούς. Η ΑΜ, που είχε τότε ελάχιστα ιπτάμενα τάνκερ, επένδυσε σε τέτοια μέσα, τα οποία όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι αρκετά. Έτσι, στην αγορά νέου μαχητικού, δηλαδή των JSF, αποφάσισε να υιοθετήσει το δόγμα των Αμερικανών Πεζοναυτών και το F-35B, που σχεδιάστηκε με την ικανότητα να επιχειρεί από διαδρόμους των 1000-1.500 μέτρων χωρίς απαγορευτικούς περιορισμούς στη μεταφορά οπλικού φορτίου, ενώ σε αντίθεση με τα AV-8B που αντικαθιστά έχει και πλήρεις δυνατότητες υπερηχητικού μαχητικού υψηλών επιδόσεων με χαρακτηριστικά στελθ.

Ο Αντιπτέραρχος Alberto Rosso αναφέρθηκε στην προσήλωση της Ιταλικής Αεροπορίας στη διεξαγωγή επιχειρήσεων από πρόχειρες, προκεχωρημένες βάσεις και υπενθύμισε το FIAT G.91, το οποίο σχεδιάστηκε (με βάση πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, αν και τελικά δεν υιοθετήθηκε καθολικά από τις χώρες-μέλη του) με τέτοια χαρακτηριστικά, όπως η χρήση ελαστικών επισώτρων χαμηλής πίεσης που του επέτρεπαν να απογειώνεται από χωμάτινους ή χορταρένιους διαδρόμους.

Το F-35B δεν μπορεί να κάνει το ίδιο (απαιτεί ασφάλτινους διαδρόμους) αλλά έχει την ικανότητα να επιχειρεί από διαδρόμους μικρού μήκους, που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν συμβατικά αεριωθούμενα μαχητικά υψηλών επιδόσεων. Ο Ιταλός A/ΓΕΑ υπογράμμισε για παράδειγμα ότι σε όλη την Αφρική υπάρχουν λιγότερα από εκατό αεροδρόμια με διάδρομο 2.800-3.000 μέτρων, που είναι απαραίτητος για αποστολές συμβατικών μαχητικών. Υπάρχουν όμως δύο χιλιάδες μικρά αεροδρόμια με διαδρόμους 1000-1.500 μέτρων που μπορούν να αξιοποιήσουν τα F-35Β, προσφέροντας υψηλή ευελιξία επιχειρήσεων.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

15 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mitsos_Mantzos
Active Member
Mitsos_Mantzos (@mitsos_mantzos)
2 months ago

Φοβερό αεροπλάνο, αλλά εντελώς ακατάλληλο για την οικονομία μας, εδώ δεν μπορούμε να πληρώσουμε μία fos τα Μιραζ.

Pavlos
Παῦλος Πιτσελᾶς
2 months ago

Αν καποιος ειναι αεροναυπηγος, ισως και ο κυριος Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης αν γνωριζει, να μας εξηγησει για ποιο λογο δεν υιοθετησαν στα F-35B την μεγαλυτερη πτερυγα του F35C, ωστε να εχει μεγαλυτερη εμβελεια.
Ευχαριστω εκ των προτερων.

Stratilatis
Member
Stratilatis (@stratilatis)
2 months ago

Μεγαλύτερη πτέρυγα δεν σημαίνει μεγαλύτερη εμβέλεια.
Αεροσκάφος είναι, όχι αιωρόπτερο
Για να το ξεκαθαρίσουμε, μεγαλύτερη πτέρυγα. μεγαλύτερη οπισθέλκουσα χαμηλότερη εμβέλεια.
Περισσότερο χώρο αποθήκευσης καυσίμων όμως που επιδρά θετικά στην εμβέλεια, αλλά και αρνητικά λόγω αύξησης του βάρους και αύξηση του βάρους των συνδέσεων και των δομικών που επιδρούν αρνητικά. στην εμβέλεια.
Αύξηση των αεροδυναμικών αντιστάσεων σε λειτουργία VTOL + αύξηση βάρους, σημαίνει ότι από κάπου θα πρεπει να κόψεις βάρος συνήθως από τα φορτία.
Εκεί μπαινουν οι συμβιβσμοί που κάνουν οι αεροναυπηγοί ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που έχει θέσει ο πελάτης.

Pavlos
Παῦλος Πιτσελᾶς
2 months ago
Reply to  Stratilatis

Για το θεμα του χωρου αποθηκευσης εσωτερικου καυσιμου ηταν η αναφορα, σας ευχαριστω που το εξηγησατε κατανοητα.

Last edited 2 months ago by aileentreadwell
Stratilatis
Member
Stratilatis (@stratilatis)
2 months ago

Απορία κρίσεως. Πέρα από έναν ανεφοδιασμό σε ένα μικρό αεροδρόμιο, τι άλλο επιχειρησιακό κάναν;
Το ετοιμάσαν πχ για να πραγματοποιήσει δεύτερη έξοδο;
Γιατί για ανεφοδιασμό δεν θα έπρεπε να προσειωθεί καν αλλά να γίνει εναέριος σε πραγματικες επιχειρησιακές συνθήκες.
Μας είπαν αν μετά από αυτό το ταξιδάκι αναψυχής πόσες μέρες το αεροσκάφος ήταν εκτός λειτουργίας για συντήρηση;
Παρεπιπτόντως σε ίδιες συνθήκες αεροδρομίου εκστρατείας, τό έχει κανει το Grippen με επίτευξη 3 αποστολών και φόρτο 1 “Σταγιερ” και όχι ολόκληρο C130, όπως και το PAK FA παρατεταμένες αποστολές με φόρτο 3 “Σταγιερ”.
Τι περισσότερο προσέφερε η 5η γενεά;

Thomas
Active Member
Thomas (@thomas)
2 months ago
Reply to  Stratilatis

Έχω την εντύπωση ότι η όλη άσκηση ήταν περισσότερο proof of concept παρά επιχειρησιακή. Σε κανονικές συνθήκες τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά (και μη ανακοινώσιμα από τον τύπο) οπότε εκεί οι δυνατότητες του F-35 θα κάνουν την διαφορά

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
2 months ago

Ενδιαφέρον ότι συσχέτισε -Β , επιχειρήσεις και Αφρική ! Αναμένονται πράγματα εκεί μάλλον με συμμετοχή της Ιταλίας

Last edited 2 months ago by Aldaron47
geo79
Member
geo79 (@geo79)
2 months ago
Reply to  x-m

οι ανθρωποι κοιτανε μπροστα και κανουν σχεδιασμο με βαση τι θα αντιμετωπισουν σε 20-30 χρονια,οχι οτι κατσει

KostisM
Trusted Member
KostisM (@kostism)
2 months ago

Βλέπουμε επιμένετε στην έκδοση Β. Να δούμε αν θα επιβεβαιωθείτε. Θυμάμαι ένα άρθρο της Πτήσης πριν από 10 χρόνια για το πως φαντάζεται την ΠΑ σε 10 χρόνια, δηλαδή σήμερα. Επιμένατε τότε για στόλο 12 μοιρών/240 αφων, 10 μοίρες F-16/Μ2000 (αναβαθμισμένα βέβαια και συμπληρωματική περιπολία 10 block52M), και αντικατάσταση των Α-7/F-4 από 2 μοίρες Rafale ή Eurofighter, ενώ τότε λέγατε (2020) θα πρέπει να παρθεί απόφαση για αντικατάσταση των block30 από το F-35. Κοντά πέσατε στις προβλέψεις. Η παρατεταμένη κρίση καθυστέρησε τα πράγματα για μία δεκαετία, εκσυγχρονισμούς και ΝΜΑ αλλά οι εξελίξεις φαίνεται να οδηγούν προς τα εκεί με κάποιες μικροδιαφορές : τώρα 11 μοίρες/220 αφη (θεωρητικά) αγορά Rafale και F-35 για το κοντινό μέλλον.
Τώρα που κάτι πάει να κινηθεί έχουμε και πληροφορίες για τον υπόλοιπο εκτός προτύπου V στόλο F-16 ? Είναι κρίμα να έχεις 85 καλά radar και υπολογιστές, έτοιμο πρότυπο εξέλιξης για τα block50, να έχεις κάνει falcon up/falcon star στα block30 (τα περί ταλαιπωρημένων τ’ ακούω βερεσέ, εδώ οι αμερικάνοι που τα δικά τους F-16 τα είχαν να γυρίζουν την υφήλιο φορτωμένα με βόμβες τους δίνουν άλλες 4.000 ώρες με 2,4 εκατ.$) και να τ’ αφήσεις να πάνε χαμένα. Η απόσταση που πρέπει να καλύψει η ΠΑ από το Έβρο μέχρι την Κύπρο είναι μεγάλη και θέλει και αριθμούς …. επιμένουν πολλοί.

geo79
Member
geo79 (@geo79)
2 months ago
Reply to  KostisM

σε αυτο που λες με τα f-16 εγω μια απορια εχω ως ασχετος,πως γινεται να μας κανουν τα phantom και να τα κραταμε μεχρι το 2030 και τα f-16 τα παμε για σκοτωμα…συμφωνω μαζι σου σε ολα

KostisM
Trusted Member
KostisM (@kostism)
2 months ago
Reply to  geo79

Μάλλον γιατί όπως έχει γράψει η ΠΤΗΣΗ για τα F-4 έχουν ανταλλακτικά και απάρτια (π.χ. κινητήρες) από παλιότερα αφη που απέσυραν (υπήρχαν παλιότερα ~ 25 F-4Ε SRA, 20 RF-4Ε και 34 F-4E PI εκσυγχρονισμένα τώρα απομένουν πολύ λιγότερα) και γιατί έχουν καλύτερους αισθητήρες από την αναβάθμισή τους (radar ΑΝ/APG-65G , ατρακτίδια liteling) από τα F-16 block30, στα οποία block30 είναι αδύνατο πχ. να βάλεις κινητήρα από άλλο block (και οι GEF110 των block 50 είναι διαφορετικής έκδοσης ) . Αν δεν ρίξεις λεφτά τα πας για σκότωμα αναγκαστικά … δυστυχώς.

geo79
Member
geo79 (@geo79)
2 months ago
Reply to  KostisM

ευχαριστω για τον κοπο,ωραιος απλα μου εκανε εντυπωση λογο διαφορας ”ηλικιας”,δεν μπορουσα να χωνεψω οτι η συντηρηση ενος ”παλιου” ειναι οικονομικοτερη απο την αναβαθμιση ενος ”νεου” σε βαθος χρονου αλλα αν τα block 30 ειναι τοσο διαφορετικα απο τα υπολοιπα.. ε ναι. Tο φαντομ μετα την αναβαθμιση ειναι υπεροπλο ακομα και τωρα

Last edited 2 months ago by geo79
Stratilatis
Member
Stratilatis (@stratilatis)
2 months ago
Reply to  geo79

To F16 ήταν ο αντικαταστάτης του F5.
Το Φάντομ, είναι η μικρογραφία του F15. Τα φορτία που μεταφέρει, το F16 μόνο να τα φανταστεί μπορεί.
Πριν την απόσυρσή του από τις ΗΠΑ, υπήρχε ο σχεδιασμός και το πρόγραμμα να το μετατρέψουν σε buddy to buddy refuel. Το σχέδιο υπαρχει με σύμμορφες κοιλιακές δεξαμενές καυσίμου 4000 λίτρων, δυο εξωτερικές, άλλα 4000 λίτρα και δύο φορείς αυτοπροστασίας στα πτερύγια με τέσσερις ΑΙΜ9 ή όποιο άλλο ΙIR θές.
Οι κινητήρες του είναι ίδιου μεγέθους με το αντίστοιχους του F16 και πολύ εύκολα αντικαθίστανται.
Νομίζω ότι η ΠΑ δεν θα πρέπει να το ξεφορτωθεί ελαφριά τη καρδία το F4 και να τα κρατήσει σε μία τέτοια διαμόρφωση για καμιά 15ετία ακόμα.
Από την άλλη το F16 που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι τα ηλεκτρονικά του με μέτριο φόρτο, όταν τα ηλεκτρονικά του παλαιώσουν, ή το πετάς ή το αναβαθμίζεις.
Οι Τούρκοι, που είναι πονηροί, καταλάβαν ότι τα υποσυστήματα ενός αεροσκάφους ( ή ενος καραβιού), που θα αλλαχθούν 2 φορές στη διάρκεια της ζωής του και αποτελούν το 70% της τιμής του θα αποδώσουν περισσότερο αν είναι εγχώρια από ότι οι λαμαρινοδουλειές.
Έτσι δεν αναβαθμίζουν τα αεροσκάφη τους και δώσαν τα χρήματα της αναβάθμισης σε block 50 για έρευνα και ανάπτυξη των ηλεκτρονικών για να τα φέρουν στο επίπεδο block 70.
Αντίθετα εμείς είμαστε ικανοποιημένοι με τις λαμαρινοδουλειές και για τα υπόλοιπα απλά είμαστε πελάτες.

geo79
Member
geo79 (@geo79)
2 months ago
Reply to  Stratilatis

ευχαριστω,το phantom ειναι εκπληκτικο οντως απλα η απορια μου πηγαινε πιο πολυ στο ηλικιακο κομματι γιατι πρεπει να εχουν και καμια 10-15 χρονακια διαφορα αν θυμαμαι καλα

nigozs
Trusted Member
nigozs (@nigozs)
2 months ago

F-35B……χμμμμμ !!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

 Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γράψει πως το ΠΝ είναι αυτό που λέμε πάντα στην πρωτοπόρο σε πολλές από τις επιλογές του....
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

36
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά

Related News

Καινούρια εκτινασσόμενα καθίσματα ACES 5 για όλα τα αμερικανικά F-15!

Όλα τα αεροσκάφη F-15 Eagle της αμερικανικης Αεροπορίας θα αποκτήσουν αναβαθμισμένα εκτινασσόμενα καθίσματα ACES 5 της Collins Aerospace, θυγατρικής της Raytheon Technologies, η οποία...

H Mitsubishi κύριος κατασκευαστής του Μαχητικού Νέας Γενιάς της Ιαπωνίας

Με το ιαπωνικό υπουργείο Αμύνης να ανακοινώνει την υπογραφή συμβολαίου με τον γιγαντιαίο όμιλο εταιρειών Mitsubishi Heavy Industries η τελευταία ορίστηκε ως βασικός κατασκευαστής...

Νοτιοκορεάτικη αναβάθμιση των ΑΣΕΠΕ της Boeing 737 Peace Eye με τουρκικό ενδιαφέρον

Η Νότια Κορέα αποφάσισε πριν λίγες μέρες να αναβαθμίσει τα αεροσκάφη ερομεταφερομένων Συστημάτων Εγκαίρου Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Boeing 737 Peace Eye σε συνεργασία...