ΑΕΡΟΝΕΑ 1992: Ο ήρωας υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς (ΠΤΗΣΗ #93, Ιούλιος 1992)

20
7906
Mirage F1CG
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 624
  •  
  •  

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στα ΑΕΡΟΝΕΑ του Τεύχους της ΠΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Νο93, τον Ιούλιο του 1992, και αφορά την πτώση του Mirage F1CG του Υποσμηναγού Ν. Σιαλμά στο Αιγαίο, μετά από σκληρή αερομαχία με τουρκικά F-16C. Ακολουθεί το αυθεντικό κείμενο για μια ακόμη ηρωϊκή στιγμή της Πολεμικής μας Αεροπορίας, έτσι όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό μας…

ΠΤΩΣΗ MIPAZ F1 KAI F-104

Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, τον περασμένο μήνα η Πολεμική μας Αεροπορία θρήνησε το θάνατο ενός χειριστού και την απώλεια δύο μαχητικών της αεροσκαφών. Στο πρώτο από τα ατυχήματα που έλαβε μάλιστα μεγάλη δημοσιότητα, ένα Μιράζ F1CG της 334 Μοίρας Παντός Καιρού, της 114 Πτέρυγας Μάχης με έδρα την Τανάγρα κατέπεσε το πρωί της 18ης Ιουνίου στα ανοικτά του Αϊ Στράτη. Το Μιράζ με πιλότο τον υποσμηναγό Νικ. Σιαλμά αποτελούσε το Νο 2 αεροσκάφος ενός σχηματισμού δύο αεροσκαφών που απογειώθηκαν από την Σκύρο με σκοπό την αναχαίτηση τουρκικών μαχητικών που παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Στη διάρκεια της αναχαίτησης, τα ελληνικά F1 αναγκάστηκαν να εμπλακούν σε εικονική κλειστή αερομαχία με τα τουρκικά μαχητικά, δύο F-16.

Αποτέλεσμα της εμπλοκής αυτής ήταν η πτώση του ελληνικού αεροσκάφους και η συντριβή του στη θάλασσα με αποτέλεσμα το θάνατο του άτυχου χειριστού που δεν είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα. Οι πληροφορίες σχετικά με το ατύχημα είναι συγκεχυμένες αλλά φαίνεται ότι τα δύο ελληνικά Μιράζ, οπλισμένα με δύο πυραύλους αέρος-αέρος το καθένα (πάγια τακτική των αεροσκαφών φυλακής) συνάντησαν τα δύο τουρκικά μαχητικά σε μέσο ύψος. Τα τουρκικά F-16 που δεν έφεραν οπλισμό, μόλις αντελήφθηκαν ότι τα ελληνικά μαχητικά ήταν παλαιότερης τεχνολογίας, δεν απομακρύνθηκαν (όπως γίνεται τις περισσότερες φορές) αλλά αποφάσισαν να εμπλακούν σε αερομαχία.

Mirage F1CG

Οι Τούρκοι εισβολείς φαίνεται ότι παρέσυραν τα ελληνικά αεροπλάνα σε χαμηλότερα ύψη και σύντομα η αερομαχία εξελίχθηκε σε μια συνεχή αλληλουχία ελιγμών για την απόκτηση του τακτικού πλεονεκτήματος (την εισαγωγή δηλαδή, του στόχου μέσα στις παραμέτρους βολής των όπλων). O άτυχος χειριστής του Μιράζ πιθανότατα έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους στη διάρκεια ενός τέτοιου ελιγμού, το οποίο λόγω του μικρού ύψους δεν μπόρεσε να ανακτήσει με αποτέλεσμα να συντριβεί. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το ελληνικό μαχητικό πριν από την πτώση βρισκόταν πίσω από το τουρκικό μαχητικό καταδιώκοντάς το, ενώ χαρακτηριστικό του ύψους που συνέβη το περιστατικό είναι ότι τα αέρια από το ακροφύσιο του F-16, “σήκωσαν νερά από τη θάλασσα” στον ελιγμό διαφυγής. Σύμφωνα επίσης, με τη μαρτυρία του Νο1 του σχηματισμού, σμηναγού Μανωλάκου, οι δύο ‘Ελληνες χειριστές βρισκόντουσαν σε συνεχή επικοινωνία μέχρι σχεδόν την τελευταία  στιγμή, κάτι που μάλλον αποκλείει την περίπτωση το ατύχημα να οφείλεται σε “Απώλεια Αισθήσεων” (Μπλακ ‘Αουτ).

Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το ελληνικό αεροπλάνο υπέστη κάποια μηχανική βλάβη αν και η περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς. H πτώση του Μιράζ δημιούργησε  ποικίλλες αντιδράσεις και σενάρια, ενώ επανέφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των παραβιάσεων και παραβάσεων από τους Τούρκους πάνω από το Αιγαίο. Οι πτώσεις μαχητικών αεροσκαφών κάτω από ανάλογες συνθήκες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και παρ’ όλο που δεν υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις, πιστεύεται ότι υπάρχουν παλαιότερα παρόμοια περιστατικά τόσο από την Ελληνική όσο και από την Τουρκική πλευρά αλλά και από άλλες χώρες.

Mirage F1CG με “σπάνια” διαμόρφωση 4 ΑΙΜ-9Ρ

Το περιστατικό βέβαια, συνεχίζει να είναι εξαιρετικά σοβαρό και χαρακτηριστικό παράδειγμα  της τουρκικής προκλητικότητας, που σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού της Πολεμικής  Αεροπορίας αντιπτεράρχου A. Σταθιά θα κορυφωθεί όσο η Τουρκική Αεροπορία αυξάνει τον αριθμό αεροσκαφών τρίτης γενιάς που διαθέτει. Να σημειωθεί ότι οι εμπλοκές σε εικονικές  αερομαχίες ήταν μηδέν το 1982, ενώ πέρυσι υπήρξαν 117 και μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 67. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και ότι οι “Τούρκοι αλωνίζουν το Αιγαίο” όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε. Πηγές της Αεροπορίας δήλωναν, απαντώντας σε σχετικές επικρίσεις ότι δεν είναι δυνατόν τα τουρκικά μαχητικά να αναχαιτίζονται πάντοτε από ελληνικά αεροπλάνα τρίτης γενιάς (F-16 ή Μιράζ 2000), δεδομένου ότι πολλές φορές οι τουρκικές παραβιάσεις είναι μαζικές και σε διαφορετικά σημεία. Εκτός αυτού, από τα ραντάρ αεράμυνας (όπου διαπιστώνεται και η παραβίαση) δεν είναι δυνατή η αναγνώριση των τύπων (και πολλές φορές του αριθμού) των αεροσκαφών ώστε να σταλεί και ο “κατάλληλος” τύπος.

Για το περιστατικό έγινε έντονη ελληνική διαμαρτυρία τόσο στο NATO όσο και στην Τουρκία, αλλά η δεύτερη την απέρριψε προκλητικά. H γειτονική μας χώρα έσπευσε μάλιστα να εκμεταλλευτεί το γεγονός όταν μετά το ατύχημα έσπευσε να στείλει στη θαλάσσια περιοχή ένα σωστικό σκάφος για να βοηθήσει στις έρευνες. H ενέργεια αυτή πιστεύεται ότι εντάσσεται στα πλαίσια των τουρκικών διεκδικήσεων σχετικά με το χώρο ευθύνης ‘Ερευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο.

‘Εξι ημέρες αργότερα (23/6), ένα μαχητικό Δίωξης-βομβαρδισμού F-104G της 116 Πτέρυγας Μάχης στον ‘Αραξο κατέπεσε στο πεδίο βολής Κρανέας. Το Αεροπλάνο με πιλότο τον ανθυποσμηναγό Βασίλη Ζήση μαζί με ένα άλλο F-104 επρόκειτο να εκτελέσει εκπαιδευτική βολή (βομβαρδισμό). Στη φάση της προσέγγισης προς το στόχο, το αεροπλάνο ανέβηκε από τα 600 στα 3.000 πόδια πριν αρχίσει την τελική βύθιση. Στο σημείο αυτό, το F-104 έπεσε σε απώλεια στήριξης από την οποία δεν ήταν δυνατόν, λόγω ύψους να εξέλθη. O πιλότος  χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και διασώθηκε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και πριν ακόμη εκδοθεί το σχετικό πόρισμα, το ατύχημα οφείλεται σε λάθος χειρισμού αν και ο συνδυασμός μηχανικής βλάβης δεν αποκλείεται. Το F-104 είναι αεροπλάνο που έχει τη φήμη ότι δεν “συγχωρεί” λάθη ή αδεξιότητες.

(φωτογραφίες: εκπρόσωπος Τύπου Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας)

Πρώτη online δημοσίευση 18/6/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 624
  •  
  •  

20
Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
9 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Jolly_RogerACHERONΔημήτρης ΤριανταφύλλουΣΕΡΓΙΟΣΓΙΑΝΝΗΣ 1 Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Aris
Guest
Άρης

Αθάνατος!

Για την ιστορία στην φωτό στο σέλτερ υπάρχει και άλλος αθάνατος. Ο Στυλιανός Δεμέναγας που έπεσε στην Κύπρο με το ελικόπτερο. Στην φωτό «βγαίνει» την τελευταία του πτήση σαν Μοίραρχος της 334 και υπόλογος ο Πετρίτσης.

Ps δεν έχω καταφέρει ακόμα να μάθω την φόρμα Σιαλμάς που έγινε μετά από αυτό τι σημαίνει. Αν είναι κάτι απόρρητο μην το αναφέρεται

STRATOS
Guest
STRATOS

Θρύλος ο Νίκος Σιαλμάς. Θα ζει για πάντα στις καρδιές μας. Ο ήρωας μας.

Θα τους είχε εκτελέσει τους τούρκους από ώρα αν δεν υπήρχε αυτό το καραγκιοζιλίκι στο Αιγαίο (συνέπια πολιτικών αποφάσεων!!!) εδώ και 35+ χρόνια..

Dennis
Guest
Διονύσης

Αναρωτιέμαι, αν θα ήταν καλύτερα από μια απλή ανατύπωση, σαν δημοσιογράφοι να προσπαθούσατε να κάνετε κάποιου είδους ανασκόπηση του περιστατικού.

Τα 26 χρόνια που μεσολάβησαν ίσως δίνουν “άνεση” σε ανθρώπους που πήραν μέρος στο περιστατικό να μιλήσουν χωρίς να έχουν επιπτώσεις λόγο απορρήτου.

Θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη κάποιου είδους πραγματικό ρεπορταζ και ανάλυση που για τα δικά μου μάτια τουλάχιστον έχει λείψει τα τελευταία χρόνια απο την ΠκΔ.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχει κάτι απόρρητο στην υπόθεση. Όλα είναι γνωστά από χρόνια.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To θυμάμαι το άρθρο….
Για την ιστορία ήταν στην 342 Μοίρα και όχι στην 334.

Επί ευκαιρίας. Σε ότι έχει να κάνει με τους ΑΙΜ-9 στα Μirage F-1 και στο ότι δεν αγοράστηκαν οι γαλλικοί Μagic για αυτά, εκείνη την εποχή η Π.Α είχε μεγάλο αριθμό ΑΙΜ-9 (οι Αμερικάνοι μας είχαν δώσει πάρα πολλούς…) και οι πυλώνες μεταφοράς τους ,,κούμπωναν,, στα Μιράζ. Έτσι αποφασίστηκε να φέρουν τους ΑΙΜ-9.

Tasos
Guest
Τάσος

φίλε μου το ζητούμενο τότε και τώρα είναι γιατί δεν ….ξεκουμπώνουν επιτέλους! Έως πότε θα συνεχίζουμε να παίζουμε αυτό το καραγκιοζιλίκι εις βάρος των ιπταμένων μας;

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

H αληθεια ειναι οτι χρειαστηκε πολυ αγωνας,κοπος και χρονος για να ”κουμπωσουν” οι ΑΙΜ-9 (αρχικα ”Ρ”) στα ακροπτερυγια και μονο (αρχικα), απο το ΚΕΤΑ και αυτο χωρις τη δυνατοτητα συνεργασιας του Cyrano με το βλημα…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aυτό έγινε για την 2η δυάδα των ΑΙΜ-9.

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

OXI

Manolis
Guest
Manolis

Πραγματι, οι ακροπτερυγικοι πυλωνες του F-1 ηταν εξαρχης συμβατοι με Sidewinder. Εξαλλου και οι Μagic θεωρουνται εναλλαξιμοι (τουλαχιστον) με τους παλαιοτερους ΑΙΜ-9. Αυτο που αλλαζε ηταν η συνεργασια με το ρανταρ του αεροσκαφους: η κεφαλη του Μagic μπορουσε να συγκλινει με την κεραια του ρανταρ και ο πυραυλος να εγκλωβισει εναεριο στοχο που καταδυκνυε το ρανταρ του F-1 ενω ηταν ακομη στον πυλωνα του! Ομως , οι παλαιοτεροι Sidewinder δεν ειχαν τετοια δυνατοτητα ουτως η αλλως , ουτε σε αμερικανικα μαχητικα , οποτε η λειτουργια τους στο F-1C ηταν η ιδια οπω ςσε ενα F-5 πχ. Το ιδιο το F-1C… Read more »

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Για να το ελαφρυνουμε και λιγο…αν με το ”plug” κουμπωνουνε εννοουμε να μην πεσουν..οκ αλλο plug ,αλλο plug and play… Ισχυει αυτο που λες με το ρανατρ αλλα οχι για τα P4 . Εκτοξευση ”Boresight” μπορουσε να γινει και με δεδομενο το μικρο τοξο ανιχνευσης ”ωθησε” του χειριστες στην υιοθετηση πιο ακραιων-επιθετικων ελιγμων. Με το ρανταρ συνεργασια δεν υπηρχε (σε αντιθεση με τα πυροβολα). ΔΕΝ ηταν εξ αρχης συμβατοι αφου το εγκυρο ”Τhe Aviationist” γραφει… ”The Spanish Air Force’s Mirage F1 CE suffered modifications that allowed integration with American AIM-9 Sidewinder missiles.” https://theaviationist.com/2013/01/20/spaf-mirages/ Αυτο σε συνδυασμο με το οτι η… Read more »

x-m
Guest
x-m

comment image

Δυστυχώς δεν γυρνάει πίσω, ευτυχώς κάποιοι άλλοι συνεχίζουν.

Jolly_Roger
Member
Active Member
Jolly_Roger

@ x-m,

ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Από εκεί που «αγοράζεις» φωτογραφίες και ιστορίες για αγρίους… μην ξαναπάς – σε κοροϊδεύουν (σε όλα τα επίπεδα). Φιλικά σου το λέω, έχοντας απόλυτη γνώση. Έξυπνος είσαι, θα το καταλάβεις!

Αθανατος ο ηρωας της ΠΑ
Guest
Αθανατος ο ηρωας της ΠΑ

ΕΔΩΣΕ ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ. ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ- ΙΝΔΙΑ, ΟΤΑΝ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΑΦΑΛ.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Oι πακιστανοί κατασκευάζουν δικά τους μαχητικά (JF-17) ενώ έχουν καινούργια F-16/-52.
Σε ότι αφορά τα Ραφάλ των ινδών αυτά θα είναι 36 ενώ οι πιο φτωχοί πακιστανοί θα κατασκευάσουν συνολικά 200 JF-17. (αντίστοιχο μαχητικό αναπτύσει από το 1982 η Ινδία, το Tejas)
Σε μία αεροπορία δεν γίνεται να είναι καινούργια ή υπερ-σύγχρονα όλα τα μαχητικά της.

ΣΕΡΓΙΟΣ
Guest
ΣΕΡΓΙΟΣ

Αθάνατος! Κρίμα το παλικάρι, κανείς τους όμως δεν θα έκανε μπρεηκ για να απεμπλακεί πάνω από το Αιγαίο και να σωθεί, προτίμησε να ναι πίσω του και ότι γίνει…

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

«Να σημειωθεί ότι οι εμπλοκές σε εικονικές αερομαχίες ήταν μηδέν το 1982, ενώ πέρυσι υπήρξαν 117 και μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 67. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και ότι οι “Τούρκοι αλωνίζουν το Αιγαίο” όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.»
Αυτή η «αντίληψη» μας κόστισε τον Σιαλμά και τον Ηλιάκη…

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Αν θες τους καλύτερους, υπάρχει βαρύ τίμημα.
Σε 2 μήνες σχεδόν συμπληρώνουμε 2 χρόνια από τον θάνατο ενός ακόμα χειριστή.
Για το ανθρώπινο της ιστορίας και επειδή πολλοί έπεσαν πάνω στην οικογένεια με υποσχέσεις, ένα χρόνο μετά καλό θα ήταν να μάθουμε τι από αυτά υλοποιήθηκε.
Είναι πολύ σημαντικό για όλους όσους κάνουν αυτή την αποστολή να γνωρίζουν πως αν συμβεί κάτι, αυτοί που μένουν πίσω θα έχουν εξασφαλίσει μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
Όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, μερικές φορές σβήνουν και οι υποσχέσεις.

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Πώς εννοείς το «Αν θες τους καλύτερους, υπάρχει βαρύ τίμημα»;
Διότι εάν το εννοείς όπως το εννοεί το Ισραήλ,τότε συμφωνώ.
Είτε ακόμη και όπως το εννοεί η ρουμανική συνοριοφυλακή/ακτοφυλακή.
Εάν εννοείς ότι είμαστε υποχρεωμένοι να θρηνούμε Σιαλμάδες και Ηλιάκηδες επειδή οι απέναντι είναι ταλιμπάν,ενώ εμείς όχι,τότε διαφωνώ.