Η Τουρκία σταθεροποίησε τη ζώνη ασφαλείας (buffer zone) στα σύνορα με το Αφρίν – Τελευταίες εξελίξεις

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 65
  •  
  •  

Όπως έχει ανακοινωθεί από νωρίτερα σήμερα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πέτυχαν τον αρχικό σκοπό της επίθεσης κατά του καντονίου του Αφρίν, που δεν ήταν άλλος από τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Σύμφωνα με το πρακτορείου Anadoglu, o Τουρκικός Στρατός απέκοψε κάθε επικοινωνία μεταξύ των Κούρδων του καντονίου του Αφρίν (ένα από τα τρια καντόνια του Δυτικού Κουρδιστάν – Ροζάβα, μαζί με Κομπάνι και Τζαζίρα) με τα τουρκικά σύνορα.

Είναι σαφές πως το τουρκικό πρακτορείο δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης, σε μια χώρα όπου το σύνολο των ΜΜΕ, είναι πλήρως ελεγχόμενα από τον Ερντογάν. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πηγές, αναμέσά τους και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (SOHR), η ζώνη ασφαλείας που ήταν και ο αρχικός σκοπός της εισβολής, είτε έχει επιτευχθεί, είτε είναι θέμα ωρών να ολοκληρωθεί.

Ο Τουρκικός Στρατός, εκτός από την υποστήριξη που λαμβάνει από τον “Ελεύθερο Συριακό Στρατό” (FSA), ενισχύθηκε τα τελευταία 24ωρα με περισσότερες δυνάμεις από τον FSA, αλλά και Κούρδων που είναι φιλικά προσκείμενοι στη Τουρκία. Αναφορές υπάρχουν επίσης για προσεχή εμπλοκή της Στρατοχωροφυλακής για πόλεμο εντός κατοικημένης περιοχής, γεγονός που προϊδεάζει για εισβολή στη πόλη του Αφρίν.

Από την έναρξη της επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας”, ο Τουρκικός Στρατός έχει καταλάβει 115 “στρατηγικά σημεία” και 87 χωριά. Το σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή, συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα σε όλο το μέτωπο περιμετρικά του Αφρίν. Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει πάντως το γεγονός πως χρειάστηκε να περάσουν 38 ολόκληρες ημέρες σκληρών μαχών εναντίον ενός τεχνολογικά κατώτερου εχθρού, για να επιτευχθεί ο αρχικός σκοπός της επιχείρησης.

Μα βάση τη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες, προκύπτει ένα προφανές ερώτημα: Για ποιο λόγο οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τη προώθηση προς το Αφρίν, από τη στιγμή που η περιοχή έχει αποκλειστεί από τα τουρκικά σύνορα;


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 65
  •  
  •