Τελικά βομβάρδισαν οι Τούρκοι νοσοκομείο στο Αφρίν ή όχι;

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η είδηση πως το νοσοκομείο του Αφρίν βομβαρδίστηκε από τη Τουρκική Αεροπορία, προκαλώντας το θάνατο 9-16 αμάχων (ανάλογα τη πηγή), η Τουρκία έσπευσε να διαψεύσει τον ισχυρισμό, προβάλλοντας βίντεο και εικόνες του νοσοκομείου μέσω του επίσημου λογαριασμού του Τουρκικού Στρατού στο Twitter. Τελικά ποιος λέει αλήθεια;

Το επίσημο κρατικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο βίντεο και εικόνες από drone που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τουρκικός Στρατός, ισχυρίζεται πως είναι ψευδείς οι αναφορές πως βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο του Αφρίν.

Στις εικόνες και το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Τουρκικό Στρατό, βλέπουμε ένα μεγάλο, φαινομενικά σχετικά καινούργιο τετράγωνο κτήριο, να παρουσιάζεται ως το νοσοκομείο του Αφρίν. Η αναζήτηση εικόνων από το πραγματικό νοσοκομείο δεν ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη. Η πιο διαδεδομένη που κυκλοφορεί, είναι η παρακάτω, που μεταξύ άλλων, την είδαμε εδώ.

Η εικόνα προέρχεται σίγουρα από νοσοκομείο στο Αφρίν (Naxweşxaneya Afrin), κάτι που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε μέσα από σχετικό λογαριασμό (του νοσοκομείου), στο Facebook.

Αν πάρουμε την εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Άγκυρα, ισχυριζόμενη πως δεν βομβάρδισε το νοσοκομείο του Αφρίν, θα δούμε πως στα δεξιά του μεγάλου κτιρίου (υποτιθέμενο νοσοκομείο), υπάρχει μια σειρά άλλων (κίτρινων) κτιρίων, που φέρουν ζημιές και με βάση τις εικόνες που σας παραθέσαμε πιο πάνω, είναι το αληθινό νοσοκομείο. Δεν έχουμε βρει εικόνες που να επιβεβαιώνουν πως το λευκό τετράγωνο κτίριο λειτουργεί ως νοσοκομείο.

Αν τοποθετήσουμε την εικόνα του πραγματικού νοσοκομείου, δίπλα από την εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Τουρκικό Στρατό, βλέπουμε πως το κτίριο που φέρει ζημιές, είναι όντως το νοσοκομείο και όχι το τετράγωνο κτίσμα που ισχυρίζεται η Άγκυρα.

Πριν καταλήξουμε σε οριστικό συμπέρασμα, θα πρέπει να τονίσουμε πως είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εάν οι ζημιές στο νοσοκομείο είναι αποτέλεσμα της χθεσινής τουρκικής επίθεσης. Εντύπωση μας προκάλεσε επίσης το γεγονός πως τα επίσημα και «ανεπίσημα» κανάλια ενημέρωσης του YPG από το Αφρίν, δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα (μέχρι αυτή τη στιγμή) εικόνες και βίντεο από το βομβαρδισμό του νοσοκομείο και τις ζημιές που υπέστη.

 

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως τα κίτρινα κτίρια που φέρουν ζημιές, είναι σίγουρα το νοσοκομείο του Αφρίν.

Αρχική δημοσίευση factchecker.gr


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou

Καλά το ΝΑΤΟ και οι ευρωπαίοι εμείς γιατί να μην στείλουμε κάνα φ-16 η φ-4 κατα εκεί κρίμα που αφήνουμε τους τούρκους να κάνουν οτι έκαναν και στην Κύπρο ο στρατός μας τελικά για τίποτα δεν είναι

Nikostath
Member

Αγαπητοί φίλοι στη “Πτήση”, άσχετα αν βομβαρδίστηκε ή όχι το νοσοκομείο (θα φανεί στο κοντινό μέλλον) σκοπεύετε να κάνετε κάτι με τους όψιμους σχολιαστές στην αγγλική γλώσσα που εργολαβικά υπερασπίζονται τις τουρκικές θέσεις? Ανεχόμαστε έτσι κι αλλιώς διάφορους απίθανους στην ελληνική, ως μοιραίο επόμενο από τη στιγμή που αυξάνεται η αναγνωσιμότητά σας, μην έχουμε και τρολάρισμα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και ειδικά με προσβλητικά nickname και σχόλια. Υπάρχουν άλλοι ιστότοποι να δικαιολογήσουν το μισθό τους και να λάβουν αναλόγου επιπέδου απαντήσεις, ας διαφυλάξουμε αυτόν εδώ. Ευχαριστώ.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Ένα σχόλιο εγκρίθηκε το οποίο ήταν υβριστικό, δεν θα ξαναγίνει…

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Το δικό μου θέμα είναι αν πρόκειται για ελληνικά trolls, καθώς το να μπουν τουρκικά δεν θα με ενοχλούσε ιδιαίτερα (αρκεί να είναι σε κόσμια πλαίσια) καθώς δεν με χαλάει να βλέπω πως σκέφτεται μια μερίδα του κόσμου εκεί. Το πρόβλημά μου είναι ότι εμένα μου φαίνονται για Ελληνικά trolls, που το πολύ πολύ μπαίνουν από κανέναν τούρκικο proxy για το ξεκάρφωμα.

Gilan
Member
Gilan

Όλοι οι Δυτικοί βομβαρδίζουν νοσοκομεία και σχολεία, οι Τούρκοι ως Δυτικό κράτος που είναι γιατί όχι;

trackback

[…] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τελικά βομβάρδισαν οι Τούρκοι νοσοκομεί… […]