29.4 C
Athens
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Και μετά τις 2 πρώτες [email protected], τι; Αγοράζουμε άλλες 2 ή...

ΑΠΟΨΗ: Και μετά τις 2 πρώτες [email protected], τι; Αγοράζουμε άλλες 2 ή πάμε σε περισσότερες Gowind, με κατασκευή στην Ελλάδα;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η αγορά 2 φρεγατών [email protected] έχει “κλείσει” από ελληνικής πλευράς. Αν και τίποτε επίσημο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, είναι προφανές πως η νέα κυβέρνηση συνεχίζει τις συνομιλίες με τους Γάλλους, από το σημείο που τις είχε αφήσει η προηγούμενη. Και όχι μόνο συνεχίζει, αλλά δείχνει πως τις εξελίσσει. Ειδικά μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στη Γαλλία, τα πράγματα δείχνουν πως έχουν “πάρει το δρόμο τους”.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ, μήπως έχει χαθεί η Ισορροπία Δυνάμεων, κι εμείς απλά ομφαλοσκοπούμε;

Από όσα ξέρουμε, αν και είναι δύσκολο να έχουμε υπογραφές μέχρι το τέλος του χρόνου, εντούτοις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 η Ελλάδα, από όσα έχουν γίνει γνωστά, θα αγοράσει το 2ο και 4ο πλοίο από τη σειρά παραγωγής στη Γαλλία. Μέχρι τότε, θα έχουν κλείσει διάφορες λεπτομέρειες, που αφορούν κυρίως τα θέματα οπλισμού των πλοίων, καθώς, σε γαλλική υπηρεσία θα έχουν μόνο δυο εκτοξευτές Α50, ενώ  σε ελληνική γίνεται προσπάθεια να “χωρέσουν” τρεις Α50 και ένας Α70.

Επίσης, θα έχει λυθεί και ο γρίφος του CIWS, του ECM/ESM, αλλά και άλλων “θεμάτων”, ενώ το πυροβόλο θα είναι των 76 χιλ. και το ελικόπτερο φυσικά το MH-60R. Ενώ για πρώτη φορά, θα μπει στο Αιγαίο σοβαρή φρεγάτα με δυνατότητες AAW/ABD, ενώ το ραντάρ Sea Fire 500 θα προσφέρει σημαντικά στις δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης, όχι μόνο των ομάδων κρούσης του ΠΝ, αλλά όλης της ελληνικής αεράμυνας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αν επιθυμούμε ΠΝ με οροφή 12 κύριων μονάδων, πρέπει υποχρεωτικά να πάμε σε κορβέτες

Τώρα, με, ας πούμε δεδομένη, την απόκτηση δυο φρεγατών κλάσης [email protected], το ΠΝ βάζει σε υπηρεσία ένα πλοίο κατά πολύ ανώτερο από ότι έχει σήμερα ή θα αποκτήσει στο μέλλον το Τουρκικό Ναυτικό. Ακόμη και οι από δεκαετίας αναμενόμενες φρεγάτες TF-2000, με το ραντάρ CAFRAD, θα έχουν ίσως συγκρίσιμες δυνατότητες, ενώ είναι σε αμφισβήτηση ποιο βλήμα θα ανταγωνιστεί τους ελληνικούς ASTER 30, καθώς η πιθανότητα παροχής αμερικανικών SM-2 BlockIIIb/c μάλλον δεν υπάρχει. Ίσως κάποια νεώτερη έκδοση του HISAR, αλλά με δυνατότητες ούτε καν κοντά στον ASTER 15.

To θέμα είναι πως το Τουρκικό ΠΝ θα έχει αρκετά σύγχρονα πλοία σε υπηρεσία, τις κορβέτες MILGEM, τις φρεγάτες MILGEM/Instabul, αλλά και, hopefully (για αυτούς) τις φρεγάτες TF-2000. Φυσικά θα παραμένουν σε υπηρεσία οι “παλιές” MEKO200TN TrackII καθώς και οι μισές εκσυγχρονισμένες Gabya (με τον εκτοξευτή Mk41), τουλάχιστον μέχρι να μπουν σε υπηρεσία οι TF-2000. Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με τις 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ και δυο [email protected]. Οι εναπομείνουσες Kortenaer πρέπει να αντικατασταθούν,  τουλάχιστον μία προς μία.

ΑΠΟΨΗ: Οι λόγοι που το ΠΝ συνεχίζει να προτιμά τις [email protected] από πολλές άλλες λύσεις (πχ Gowind, Iver Huifeld ή … Adelaide)

Το θέμα είναι πως θα αντικατασταθούν οι Kortenaer, και θα συμπληρωθούν οι απαραίτητοι “αριθμοί”. Το θέμα είναι πως η καλύτερη λύση θα ήταν η αγορά περισσότερων φρεγατών [email protected], που θα αποδώσουν ένα ομοιογενή στόλο, με εξαιρετικές ικανότητες, που θα υπηρετεί τουλάχιστον μέχρι το 2060. Το θέμα είναι πως το κόστος μια τέτοιας κίνησης θα ήταν δυσβάστακτο, συνεπώς πλέον πρέπει να επιλέξουμε. Τι να επιλέξουμε;

Είναι προφανές πως θα πρέπει να επιλέξουμε ποιότητα vs ποσότητας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αν υποθέσουμε πως το ΠΝ με τις 2 [email protected] παίρνει τα πλοία AAW που τόσο καιρό ανέμενε, πρέπει να δούμε πως θα πλαισιώσει αυτά τα πλοία. Άλλωστε, το SeaFire 500 των [email protected], που θα δρουν σα ναυαρχίδες των ομάδων κρούσης του ΠΝ, μπορεί να συντονίζει την Α/Α άμυνα όλου του Στόλου. Αλλά τι αξία θα έχει να συντονίζει τις βολές NSSM (Sea Sparrow) από τις φρεγάτες Kortenaer του ’80; Καμία.

Γαλλία: Η Ελλάδα συζητά για 2+2 φρεγάτες FTI ([email protected]®) και κορβέτες Gowind 2500!

Είναι προφανές πως χρειαζόμαστε πλοια. Οι Γάλλοι είναι προφανές πως έχουν έρθει όχι μόνο για την αγορά 2 πλοίων, αλλά τουλάχιστον 4. Το θέμα είναι αν τα επόμενα 2 πλοία θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, σε ποια ναυπηγεία, κι αν το κόστος τους θα ήταν συγκρίσιμο με τα υπόλοιπα πλοία. Και το σημαντικότερο, θα μείνουμε στα 4 πλοία, συν 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ, ή θα προχωρήσουμε σε νέες ναυπηγήσεις;

Δεν ξέρουμε αν το ΠΝ έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την αγορά μεταχειρισμένων φρεγατών πολλαπλού ρόλου για την συμπλήρωση των αριθμών μετά την απόσυρση των Kortenaer.

Μπορεί δηλαδή όσα συζητάμε εδώ, για τις ΜΕΚΟΑΝΖ της Αυστραλίας, τις Μ της Ολλανδίας/Βελγίου, τις F-123 να τις έχει ήδη μελετήσει το ΠΝ, και να υπολογίζουν εκεί για το μέλλον.

ΑΠΟΨΗ: Μπορούν δυο “κούκοι” από τη Γαλλία ([email protected]) να φέρουν την Άνοιξη στο ΠΝ;

Η άλλη λύση είναι να αγοράσουμε ένα φθηνότερο πλοίο, με διαστάσεις κοντά στις ΜΕΚΟ200ΗΝ, που θα καλύψει τις ανάγκες μας για ένα πλοίο πολλαπλών ρόλου, και ειδικά ανθυποβρυχιακού πολέμου. Εκεί θα μπορούσε μια ιδανική λύση να είναι μια κορβέτα, όπως η Gowind 2500/3100. Μας φαίνεται εξαιρετικά περίεργο οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας να αφορού το εξής ένα πλοίο, την [email protected] Λες και οι Έλληνες αξιωματικοί δεν ξέρουν τι συμβαίνει τριγύρω τους.

Ίσως λοιπόν να είναι καλύτερο, η συμφωνία για την αγορά των 2 πλοίων, να περιλαμβάνει την κατασκευή σε ελληνικά ναυπηγεία, κατά το πρότυπο της Αιγύπτου, κάποιων φρεγατών Gowind με εξοπλισμό πολλαπλών ρόλων. Αντί δηλαδή του SF500 να έχουμε ένα άλλο, 3D μεν αλλά χαμηλότερων επιδόσεων ραντάρ (NS50;), να φέρουν ίσως ASTER 15 ή κάποιον άλλο πύραυλο χαμηλότερων επιδόσεων του ASTER 30, και να αναλάβουν τον ρόλο της ASW άμυνας.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις [email protected] και να κοιτάξουμε τις Gowind αν δεν υπάρχουν πια τα χρήματα από τα ομόλογα;

Το κόστος 4 τέτοιων πλοίων, δεν θα ξεπερνούσε το 1,5 δις ευρώ, επιτρέποντας έτσι την δημιουργία ενός στόλου με 2 Belharra, 4 MEKO200HN και 4 Gowind HN εντός της επόμενης δεκαετίας. Από εκεί και πέρα το ΠΝ, θα μπορούσε να αποφασίσει με νηφαλιότητα, προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας, το αν ήθελε επιπλέον [email protected] ή Gowind, για να αντικαταστήσει τις τελευταίες σε υπηρεσία τότε Kortenaer.

Το θέμα είναι πως το ΠΝ θα χρειαστεί ένα γιγάντιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, κι αυτό δεν μπορεί να σταματήσει στα δυο πλοία, ακόμη κι αν αυτά ήταν δυο αντιτορπιλλικά Arleigh Burke. Δεν υπάρχει Ναυτικό με δυο συν 4 πλοία, ούτε είμαστε στο 1912 να σηκώσει στις πλάτες του ένα Αβέρωφ όλες τις ελληνικές προσπάθειες. Κάτι έχουν μάθει τα τελευταία 100 χρόνια οι γείτονες.

Ας μην δώσουμε δίπλα στο νέο Αβέρωφ, πάλι το σύγχρονο αντίστοιχο των παρωχημένων θωρηκτών που το συνόδευσαν στις δυο ναυμαχίες.

Το ιδανικό θα ήταν, από τη στιγμή που για διάφορους λόγους (χρηματοδότηση, διεθνείς σχέσεις) το ΠΝ στρέφεται στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Naval Group, να δούμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή η κίνηση.

Η NG είναι αυτό που λέμε “μεγάλο μαγαζί” και μπορεί να προσφέρει αρκετές λύσεις που θα ταίριαζαν μια χαρά στα ελληνικά μέτρα, αλλά και τον περιορισμένο προϋπολογισμό μας. Οι Gowind θα ήταν μια εξαιρετική λύση… Αλλιώς, η απόκτηση περισσότερων [email protected], και η δημιουργία ενός μικρότερου σε αριθμού πλοίων Στόλου είναι μονόδρομος

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

155 ΣΧΟΛΙΑ

155 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
SpaceMan

Αυτή θα ήταν μια λογική κίνηση. Η λογική όμως στηρίζεται στον χρόνο. Δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα αν οι Gowind δεν κλείσουν τώρα μαζί με τις φρεγάτες στο πλαίσιο μίας ενιαίας συμφωνίας που θα μας επιτρέψει να πάρουμε την μέγιστη δυνατή ανταπόδοση μαζί με έναν σωστό επιτέλους προγραμματισμό ενίσχυσης του ΠΝ. Αν αυτό μάλιστα έδινε και οποιαδήποτε δυνατότητα να ξεμπλοκάρουν επιτέλους τα ελληνικά ναυπηγεία αναλαμβάνοντας κάποιο σοβαρό έργο, τότε θα μιλάμε για κοσμογονία.

Spirit

Η λογική που εντοπίζετε ότι θα σπαταληθούν όλοι οι πόροι για δύο πλοία;
Και πως θα κάνει την δουλειά του το ΠΝ από εκεί και πέρα;;

Cretanmacedonian

Ξαναλέω την πρόταση ,γιατί να πάμε σε κορβέτες και να μην πάμε σε μια «υποβαθμισμένη» bellhara , δηλαδή στο σκαρί της bellhara να βάλουμε NS-100 η NS-200 , Essm, παλαιά otomelara και ένα απλό sonar. Αν το κόστος πέσει στα 500 εκ τότε θα έχουμε ένα πλοίο ικανό να επιχειρεί παντού

ECG

Γιατι
1) τα 500 ανα πλοιο δεν υπαρχουν ουτε θα υπαρξουν!

2) Και οι Gowind μια χαρα παντου επιχειρουν. Αυτες τις αποψεις που ακουγονται οτι οι κορβετες δεν κανουν για δυσκολη θαλασσα μιλαμε για περιπτωσεις κατω των 1000 τονων εκτοπισματος.

Ενα πλοιο με μηκος >100 μετρα και εκτοπισμα 2500-3000 τοννους ειναι μικρη φρεγατα και δεν εχει κανενα θεμα.

Δηλ οι ΜΕΚΟ που εχουμε ειναι πλοια των 115 μετρων περιπου και 3500 εκτοπισματος. Λιγο μικροτερες θα ειναι οι Gowind

Π.Α

Aρα δηλ απο 8 και ανω μποφωρ οι κορβετες πχ 3100 τοννων μια χαρα πλεουν ? Εαν ειναι ετσι γιατι οι του ΠΝ δε τα λενε αυτα παρα πανε σε προτασεις εξωπραγματικες προτασεις, που στη τελικη υπαρχει η ΠΑ, ΣΞ κτλ. Και αυτοι οι πολιτικοι τοσο μα τοοοσο κουτοχωρτο τρωνε, κριση δε εχουν ?

Digenis

Καταρχήν καλά λεμε εμεις ESSMbl2 ,τα Γαλλικα συστήματα ομως των Μπελχαρα μπορούν να καθοδηγήσουν ενα ESSM απο την ΜΕΚΟ πχ ? …Με την ερώτηση θέλω να τονίσω ότι το ΠΝ έχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες να καθορίσει τώρα που θα κρίνουν και το μέλλον του στόλου …
Η Μπελχαρα θα πρέπει να ”μιλάει” απευθείας με τα υπόλοιπα αμερικάνικα συστήματα και οπλα του στολου κυριος ESSM και MH-60R

Mageiras

Δεν χρειάζεται να μιλάει με τον esmmbl2… Τακτική κατάσταση αρκεί να μοιράζει. Με τον εξοσετ κι αργότερα τον FC/asw θα μιλάει μια χαρά.

Mavi70

Καλησπέρα και από εμένα. Οι Bel αν αγοραστούν θα μπορούν να δίνουν τακτική εικόνα παντού.Δεν υπάρχει περιορισμός που θα μοιράσεις την τακτική εικόνα.Το πλοίο θα έχει το ρόλο του Composite Warfare Commander (CWC).Κανένα πλοίο δεν πηγαίνει πουθενά μόνο του άλλα με ομάδα μάχης.Το radar των πλοίων αυτών είναι κορυφαίο. To έχει γράψει και η πτήση τις δυνατότητες που έχει. Είναι σαν να έχεις ένα Erieye EMB-145 στην θάλασσα και ακόμα καλύτερο θα έλεγα. Όσο αφορά τις Gowind αυτό που θα σας πω είναι ότι είναι ένα πολύ αξιόλογο πλοίο και οικονομικό στην απόκτηση του. Ναι μπορείς να συμπληρώσεις αριθμούς οικονομικά… Read more »

Spirit

Γιατί αυτό θα αργήσει να υλοποιηθεί σε σχέση με τις Gowind και πρέπει κάποιος να πληρώσει και τις τροποποιήσεις. Εδώ μας βάζουν να πληρώσουμε ένα κόστος για την ενσωμάτωση του Scalp.

Nestoras

Αν η τιμή της Ελληνικής Bellhara είναι 750, με 500 εκ εξασφαλίζονται στα 2 επιπλέον πλοία άλλο 1 για να πάμε συνολικά στα 5 (2+2+1). Με την τιμή της Gowind 2500 στη Ρουμανία εξασφαλίζονται σχεδόν 5 πλοία (300εκ ευρώ η μια) για 7 πλοία συνολικά. Δεν διαφωνώ με τη σκέψη σας, καθώς ισχύει και το ότι πληρώνεις παίρνεις, το σκεπτικό όμως του άρθρου είναι προς την μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των κύριων μονάδων με δεδομένα χρήματα.

filon26

Καλησπέρα. Η λογική του άρθρου μπορεί να στρέφεται γύρω από τους αριθμούς, αλλά φαντάζομαι όχι με οποιοδήποτε κόστος (και δεν εννοώ οικονομικό). Ο Mavi70 πολύ σωστά επεσήμανε πως το ΠΝ δεν θεωρεί τις κορβέττες επαρκείς σχεδιάσεις για τον κύριο επιχειρησιακό του χώρο. Έχουν γίνει εκπτώσεις σε διάφορα επίπεδα, αλλά το θέμα αυτό δεν τέθηκε μέχρι τώρα από τους ενδιαφερόμενους. Εν προκειμένω, είναι μια πρόταση του συντάκτη, σεβαστή και χρήσιμη για συζήτηση, αλλά με την οποία εγώ προσωπικά διαφωνώ. Όσες χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα θέματα με τους αριθμούς, ακόμη και όταν έχουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, επιλέγουν σχεδίαση και κάνουν τις εκπτώσεις στον… Read more »

Mavi70

Καλησπέρα, Πάμε για 600 σχόλια τουλάχιστον!!Δύο-τρεις να ξεκατινιαστούμε εδώ μέσα χουμε φτάσει τα 150! Θεωρώ ότι το Arleigh Burke δεν γράφτηκε τυχαία! Από εκεί και πέρα αν δεν ξεκαθαρίσει το καθεστώς το Ελληνικών ναυπηγείων μην περιμένετε να ναυπηγηθούν πλοία εδώ. Ας αποδώσουν πρώτα τις 2 τελευταίες Super Vita και μετά βλέπουμε τι είναι ικανά να κάνουν. Οι Bel δεν ξέρω αν είναι σίγουρες και δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά. Το κακό είναι ότι ακούγεται ότι τελικά τα όποια κελιά Α50 θα μοιράζονται ανάμεσα σε Aster 15/30 και αυτό είναι ακόμα πιο χειρότερο αν γίνεται για να συμπιέσουν το… Read more »

filon26

Καλησπέρα. Αν τα ΑΒ δεν γράφτηκαν τυχαία, η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ θα γίνει με Αμερικανικά πρότυπα (γύρω από αμερικανικά όπλα και από εταιρία Αμερικανικών συμφερόντων). Μιλάμε επομένως πιθανότατα για 2 ΑΒ + 4 ΜΕΚΟ + 2-4 FDI, δηλαδή 8-10 πλοία. Συμφωνώ πως οι δυνατότητες των Ελληνικών ναυπηγείων σήμερα και η αβεβαιότητα γύρω από την σχέση του μεγαλύτερου εξ’ αυτών, με το Ελληνικό Δημόσιο, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για μεγάλο πρόγραμμα ναυπηγήσεων. Όμως και το μεγαλύτερο ταξίδι, ξεκινά με ένα μικρό βήμα. Νομίζω πως ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, θα ήταν εφικτό. Το άρθρο επικεντρώνεται στον συνδυασμό FDI-Gowind, που φυσικά θα ήταν… Read more »

kostask22

Αρα οι Γερμανοι δεν παίζουν με τις ΜΕΚΟ (ευτυχώς), οπότε βάλε και τους Αμερικάνους μέσα με τον Σκαραμαγκά οπου θα πάρει εργολαβίες την ανανέωση του ΠΝ και κομμάτια απο το πρόγραμμα των Αμερικανών, που ποντάρουν πολύ στα Ελληνικά ναυπηγεία και λιμάνια. Δεν νομίζω να πάμε σε Gowind, θα παίξουμε αποκλειστικά με νέα σχέδια και συμμετοχες στα νεα προγράμματα. Οπως είπε και ο κοκκινος Κατρούγκαλος έχουμε κοινά συμφέρονται με της ΗΠΑ, https://www.viadiplomacy.gr/ta-nafpigia-skaramagka-aparetita-gia-na-kiriarchisoun-i-ipa-se-egeo-ke-an-mesogio/
Αυτή την ρημάδα την Κύπρο που εχει ήδη βγάλει 140 δις μεθάνια στο κουρμπέτι δεν την σκεφτόμαστε απο που θα αγοράσει στόλο 😉

filon26

Αγαπητέ Κώστα, και εσείς το καταλαβαίνετε, πως η Κύπρος ουδέποτε επεδίωξε και ουδέποτε θα φτιάξει στόλο. Η Κυπριακή επιδίωξη από το 1974 μέχρι σήμερα, ήταν η θεσμική επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου κράτους μέσω της εξεύρεσης πολιτικής λύσης (και μόνον). Αυτό σήμερα επιδιώκεται να γίνει μέσω μιας ανεξάρτητης διζωνικής ομοσπονδίας, με την μικρότερη δυνατή επιρροή τρίτων χωρών. Τώρα αν αυτό είναι ρεαλιστική επιδίωξη ή μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση και να εγγυηθεί την συνέχεια του Ελληνισμού στο νησί, αυτό είναι πολύ μεγάλη κουβέντα και σίγουρα δεν θα το πω εγώ. Το θέμα είναι πως η Κύπρος δεν πρόκειται… Read more »

kostask22

Η Κύπρος θα γίνει σύντομα ολόκληρη με τα χρήματα απο την Θάλασσα, και ενα με την Ελλάδα μέσω ΑΟΖ, και επειδή ειναι και μεγάλες καρδιές ας γίνουν και Ελβετία της μεσογείου.. Η Τουρκία θα αποχωρίσει κρατώντας το 4% που δικαιούται, τα παραπάνω θα της είναι βαριά… και αλλάζουμε σελίδα.

Thras

Πολύ όμορφο το σενάριό σου, αλλά δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί χωρίς στρατιωτική αναμέτρηση.
Ότι κερδίζεται στο πεδίο της μάχης δεν δίνεται πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων… ίσως με την εξαίρεση της Βορείου Ηπείρου που κατακτήθηκε δύο φορές από τον ελληνικό στρατό και επιστράφηκε!

filon26

και της Ανατολικής Θράκης που χαρίστηκε

Mavi70

Εξαιρετικό άρθρο έβαλες φίλε kostas22. Μου είχε διαφύγει.

Thras

Εγώ από την άλλη, πιστεύω ότι η αναφορά στα ΑΒ ήταν τυχαία, ως μέτρο σύγκρισης για τα ισχυρότερα αντιτορπιλικά του κόσμου και τη δικαιολόγηση μείωσης των οροφών…

Δεν νομίζω ότι θα δούμε τέτοια πλοία στο ΠΝ (αν και πολύ θα το ήθελα). Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεγράψει την Τουρκία ακόμα. Αν αυτό συμβεί θα είναι εμφανές με έισοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F35 και 3 ΑΒ να παραχωρούνται στο ΠΝ για να εξασφαλίσουν τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου…

Thomas

Συμφωνώ απόλυτα. Η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην περιοχή για τους Αμερικάνους οπότε δύσκολα θα επέλθει οριστική διάσπαση. Οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν για να διατηρήσουν μια τουλάχιστον λειτουργική σχέση με την Τουρκία οπότε το γαϊτανάκι που βλέπουμε σήμερα θα συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον. Σε ότι αφορά τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να είμαστε ρεαλιστές (και πολύ καλά εξοπλισμένοι αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία 🙁 ). Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει πετρέλαιο ή αέριο χωρίς την ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας. Το θέμα για εμάς είναι σε τι βαθμό και υπό ποίες προϋποθέσεις θα υπάρξει αυτή η συμμετοχή.… Read more »

Mavi70

Ανοίγεις μεγάλο θέμα τώρα και αν αρχίσουμε να γράφουμε για αυτά δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Στην ουσία θα καπελώσουμε την συζήτηση για τις φρεγάτες.Θα μπορούσε η πτήση στο επόμενο χρονικό διάστημα εφόσον το επιθυμεί να βάλει ένα τέτοιο θέμα να γράψουμε τις απόψεις μας.

Thras

Εγώ δεν πιστεύω ότι “Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει πετρέλαιο ή αέριο χωρίς την ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας.” Ουσιαστικά αυτό εξαρτάται από εμάς. Αν εμείς δεν είμαστε διατεθιμένοι να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τον πλούτο μας, μη περιμένετε να το κάνουν άλλοι για εμάς… Αυτό για το οποίο είμαι πεπεισμένος, είναι ότι η Τουρκία (με Ερντογάν ή χωρίς) θα προσπαθήσει να πάρει μέρος από τον πλούτοο στην κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ ακόμα και με χρήση στρατιωτικής βίας. Όταν όμως επιλέγεις την στρατιωτική σύγκρουση, ποτέ δεν ξέρεις που θα καταλήξεις και ο θρίαμβος από την πανωλεθρία, συχνά είναι σε… Read more »

Thomas

Δεν διαφωνούμε απαραίτητα. Εκτός από το “Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει πετρέλαιο ή αέριο χωρίς την ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας” Έγραψα και ότι “Το θέμα για εμάς είναι σε τι βαθμό και υπό ποίες προϋποθέσεις θα υπάρξει αυτή η συμμετοχή” Η Τουρκία είτε μέσω των Τουρκοκυπριων είτε μόνη της θα πάρει κάποιο κομμάτι. Αν επιχειρήσει να το κάνει μόνη της τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα και δεν αποκλείεται η πιθανότητα πολεμικών συγκρούσεων. Αν το κάνει μέσω της Τουρκοκυπριακής κοινότητας τότε θα απαιτηθούν συμφωνίες και συνθήκες. Στο θέμα της Ελληνικής AOZ απαιτείται και η συμφωνία της Τουρκίας για την ομαλή αναγνώριση… Read more »

Mavi70

Καλησπέρα, Φίλε μου το θέμα δεν είναι ούτε τι θεωρεί η Τουρκία ή εμείς ότι του ανήκει. Το θέμα είναι σε ποιον θα έρθουν οι εταιρείες για να πάρουν άδεια. Το τι λέει η Τουρκία την έχουν γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει τον σχεδιασμό τους. Από εκεί και πέρα για το αν θα βάλουν τους Τούρκους στα σχέδια τους δεν ξέρω. Αυτό που είναι σίγουρο πως ξέρω είναι αν ήθελαν θα το είχαν κάνει εξ αρχής. Αλλά η ουσία είναι ότι δεν τους χρειάζονται . Αυτούς που χρειάζονται στην περιοχή της Μεσογείου τους έχουν.… Read more »

Thras

Για την ανακύρηξη ΑΟΖ δεν είναι απαραίτητη η συμφωνία της Τουρκίας. Πρόκειται για ενέργεια που μπορεί να γίνει μονομερώς.

Αν η Τουρκία διαφωνεί μπορεί να την προσβάλει σε διεθνή δικαστήρια. Αν όμως δεν έχεις υπογράψει τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και δεν αναγνωρίζεις τα διεθνή δικαστήρια, που θα προσφύγεις;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθεί μέσω εκφοβισμού να μας σύρει σε διαπραγματεύσεις. Εκεί θα συζητηθούν μόνο δικά μας τμήματα της ΑΟΖ, οπότε μόνο κερδισμένη μπορεί να βγεί… κλασική ανατολίτικη λογική. Κζαν-καζάν, αλλά μόνο για τα δικά μας!

kostask22

Η Τουρκία ηταν έρωτας που εγινε έμφραγμα και τωρα οι ΗΠΑ κάνουν bypass, Ελλας-Κύπρος-Ισραήλ-Κουρδιστάν. Γιατί δεν την Τελειώνουν οικονομικά; -οπως είπε και ο Τραμπ σήμερα- Γιατι κοιτούν 15 χρόνια μπροστά το νο1 πρόβλημα την Κίνα και το ευκολάκι την Ρωσία, και στην ομάδα ΗΠΑ παίζει η Ευρώπη βασικός, ενω ο Σουλτάνος πουλάει τον αγώνα σε όποιον του τάξει την νεο-Μογκολική του Αυτοκρατορία. Το Κυπριακό εχει λυθεί, κοίτα τα μέλη που υπογράφουν τα συβόλαια παραχώρησης με την “Κυπριακή Δημοκρατία”, η Ρωσία (μέσω της ΕΝΙ) !! μέχρι και το Κατάρ εχει υπογράψει..

Mavi70

Καλημέρα σε όλους, Θα το συνεχίσω λοιπόν.Το ναυτικό όπως είχα γράψει δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση να μην είχε κάνει σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα του. Το αν ο σχεδιασμός αυτός αποδειχθεί λάθος είναι στο πλαίσιο του λογικού και δεν θα μπορέσουμε να το διαπιστώσουμε τώρα. Θεωρώ λοιπόν ότι μέχρι τώρα ορθά έχει παίξει το χαρτί της ανανέωσης του στόλου και αναβάθμισης των Μεκο . Και εξηγούμε για να μην παρεξηγηθώ. Εφόσον ο διαγωνισμός δεν έχει κλείσει(δεν ξέρω καν αν έχει ανοίξει) είναι χαρτί διαπραγμάτευσης για την απόδοση άεργου σε αυτόν που θα αναλάβει την ναυπήγηση για την επόμενη φρεγάτα… Read more »

NIK-PAO-13

φιλε Mavi70….η Ελλαδα δεν μπορει να εχει πλοια αυτου του μεγεθους [τα οποια ουσιαστικα ειναι πλοια πρωτης γραμμης] μονο για να κανει επιδειξη σημαιας.. -Οι λαφαγιετ …για να ενταχθουν στον στολο….κ να παιξουν ουσιαστικο ρολο…θελουν σχεδον τα ιδια χρηματα που θελει καθε ΜΕΚΟ για να εκσυγχρονιστει…Διοτι ουτε σοναρ εχουν…ουτε πυροβολο εχουν που θελουμε…ουτε αντιπυραυλικο συστημα εχουν…ουτε αα πυραυλους εχουν…Για να βαλεις λοιπον αα πυραυλους πρεπει να βαλεις γαλλικους…[αστερ 15;;]…οποτε πρεπει να αλλαξεις κ ολοκληρο τον ηλεκτρονικο εξοπλισμο του πλοιου αλλα κ να εισαγεις εναν νεο τυπου πυραυλου ουσιαστικα για 2 πλοια… -Το να σου δωσουν τα 2 πλοια χωρις κοστος… Read more »

Mavi70

Καλημέρα, Με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση δύσκολα θα προχωρήσεις σε κάποια αναβάθμιση. Συμφωνώ και εγώ. Τα παίρνεις έτσι όπως είναι όχι για να συμπληρώσεις τους αριθμούς(φρεγατών) και μάλλον δεν δεν το έγραψα σωστά. Δεν συμπληρώνεις των αριθμό φρεγατών σου με τέτοια πλοία. Τα παίρνεις έξτρα και τα λιώνεις στην περιπολία στο Αιγαίο και όπου αλλού χρειαστεί. Αυτό είναι η επίδειξη σημαίας!! Άλλο να έχεις μεγάλο σιδερένιο πλοίο για περιπολία και άλλο να έχεις μικρό ή να μην έχεις καθόλου.Θα σου φέρω ένα παράδειγμα. Όταν η Τούρκικη ακτοφυλακή πήγε να περάσει πάνω από το ΠΑΘ του λιμενικού, θεωρεί κάποιος ότι θα… Read more »

filon26

Καλημέρα σε εσάς και στον φίλο Νικ. Μίλησα για τις La Fayette επειδή το άρθρο αναφέρθηκε μόνο σε πρόγραμμα ναυπήγησης Gowind ως συμπληρωματικές των FDI. Έχουμε μιλήσει αρκετά για οτιδήποτε μεταχειρισμένο αλλά και για τις αδυναμίες των La Fayette στην παρούσα διαμόρφωση. Γνωρίζουμε όμως πως τουλάχιστον δυο θα αποσυρθούν σχετικά άμεσα και οι υπόλοιπες τρεις σε βάθος χρόνου (που θα συμπίπτει με τις παραδόσεις των FDI). Η ερώτησή μου ουσιαστικά ήταν, μήπως οι La Fayette (που θεωρητικά θα αποκτηθούν σε χαμηλότερη τιμή από μια νέα μονάδα), με την προσθήκη των απαραίτητων συστημάτων, είναι τελικά φθηνότερες από εντελώς νέες Gowind. Εκεί… Read more »

Eman202

Αδερφέ μια συμφωνία για τις Belharra με ταυτόχρονη παραχώρηση αρχικά των δύο μη εκσυχρονισμενων La Fayette κ μετά των υπολοίπων 3 που θα εκσυχρονισουν οι Γάλλοι δεν θα μας χάλαγε για να συμπληρωθούν οι αριθμοί μέχρι να έρθουν οι νέες ναυπηγησεις, αν ήταν με πολυ μικρό κόστος. Ας τα πάρουμε ένα ένα, 1) οι La Fayette είναι πλοία 20 χρονων κ η μηχανολογικη τους κατάσταση είναι πολύ καλή. 2) Το Ραντάρ που φέρουν ειναι καλύτερο από οποίο Ραντάρ φέρει πλοίο που έχουμε αυτήν την στιγμή πόσο μάλλον όταν έρχονται κυρίως για αντικατάσταση των σχεδόν τυφλών S. 3)Οι exocet MM40 block… Read more »

Mavi70

Ο οπλισμός και τα ηλεκτρονικά είναι ανώτερος από αυτά που έχουμε. Το sonar από την άλλη για τις 2 που δεν αναβαθμίζονται είναι πρόβλημα(αυτές που θα περάσουν εκσυγχρονισμό θα έχουν). Παρόλο που στον σύγχρονο πόλεμο τα αεροπορικά μέσα εκτελούν κατά μεγάλο βαθμό τον εντοπισμό και καταστροφή των υποβρυχίων πλοίο χωρίς σόναρ είναι μη αποδεκτό.Δεν ξέρω ποιο μπορεί να είναι το κόστος για μια εγκατάσταση sonar. Εγώ λέω για τις Lafayette ότι είναι πολύ ποιο νέα πλοία από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα να κάνουν παρέλαση με τελευταία τα Γερμανικά starships F122 για υποψήφια μεταχειρισμένα. Οπωσδήποτε μπορούν να αναβαθμιστούν (με… Read more »

filon26

Συμφωνώ (προφανώς) με όσα λέτε. Νομίζω ότι έγινε πολύ συζήτηση για οποιοδήποτε μεταχειρισμένο στον πλανήτη, εκτός από αυτά που έχουμε μπροστά μας. Οι δυνατότητες που έχει η σχεδίαση είναι αποδεδειγμένες από τους εξαγωγικούς χρήστες. Δεν επέμεινα στην παρούσα διαμόρφωση γιατί ήθελα να τονίσω πως με μελλοντικές παρεμβάσεις, οι La Fayette θα μπορούσαν να καλύψουν μεγαλύτερο φάσμα των απαιτήσεων του ΠΝ από αυτές που ανέφερε ο Mavi. Σωστά όμως λέτε πως και στην παρούσα διαμόρφωση θα είχαν θέση στο ΠΝ (συγγνώμη CK, αλλά…). Το ζήτημα βέβαια παραμένει, το κόστος κτήσης και το χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης, αλλά αν μιλάμε για γενικότερη συμφωνία με… Read more »

KEKW

Η απαντηση ειναι πολυ απλη:

Μετα τις τις 2 πρωτες FTI δε θα υπαρχει φραγκο και θα μεινουμε οπως ειμαστε εως το 2030.

Για να δουλεψει ενα προγραμμα σαν τις FTI, θελει μεγαλη παραγγελια δλδ 4+4 ωστε να επιτευχθουν οι οικονομιες κλιμακας.
Με γυφτιες και τα λεφτα σου σπαταλας και δεν φτιαχνεις ουσιαστικο στολο.

Costas

Πες τα χρυσόστομε!

Spirit

Περίπου συμφωνούμε, δεν έχει κανένα νόημα αυτό που πάνε να κάνουν στο ΠΝ. Όλοι ξέρουμε ότι δύσκολα θα γίνει κάτι παραπάνω από δύο πλοία και θα δεσμεύσει για χρόνια το ΠΝ, τα παθήματα με τα P-3B δεν έγιναν μάθημα στους φωστήρες.

zap

Αποψη: Οταν θα ερθουν οι 2 Μπελαρα στην Ελλαδα θα ειναι πολυ αργα ή οχι; Και αν ειναι πολυ αργα τις πταιει;

Larisaios

Οι φήμες για την παραχώρηση Arleigh Burke αναζωπυρώθηκαν. 4 Bellhara+4 MEKO+2Arleigh Burke δεν ακούγεται άσχημα, ακόμα κι αν η οροφή πέσει στα 10 πλοία.

NikolakiEfentis

Σιγά, σιγά να μην σπρώχνονται τα νέα πολεμικά μας παρακαλώ (!)…

Μετά από μια τέτοια απευθείας ανάθεση σίγουρα θα τους μαλώνει πιο αυστηρά ο Μακρόν… Άσε που θα στείλει να αρμενίζει μια ολόκληρη FREEM επιπλέον στην ΝΑ Μεσόγειο οπότε θα ζορίζονται να μας ρίξουν πυραύλους οι Τούρκοι, σωστά τα λέω με ΥΕΘΑ;

x-m

Όπως το λέτε, φήμες.

MisCo

Δεν ακουγεται απλα ασχημα… ακουγεται τραγικα. Την στιγμη που οι γειτονες πανε για 20 κυριες μοναδες, εσυ δεν μπορεις να εχεις τις μισες. Οσο γαμάτες και να ναι θα στις βυθισουν. Οι αριθμοι εχουν την σημασια τους, την δικη τους ποιοτητα.

Thras

Οι τούρκοι πάνε για 16 κύριες μονάδες…

Fingolfin

Άρα χρειαζόμαστε και Harpoon στα F-16V και σίγουρα πολλούς..

Spirit

NSM θες να πεις

Fingolfin

AGM-84 (Harpoon) ή NSM, ότι επιλέξουμε.

NIK-PAO-13

αλλα 2 υποβρυχια 214 μια χαρα δουλεια θα κανανε,εξαλου εχουμε δωσει αρκετα χρηματα για προκαταβολη…. δεν διαφωνω με τα χαρπουν στα φ-16 …αλλα καλυτερα θα ητανε να μπορουσαμε να παμε στο επιπεδο V περισσοτερα φ-16 η να παρουμε Μ2000-5 για να συμπληρωσουμε αριθμους εκει. Θεωρω οτι με δυνατη αεροπορια η τουρκια δεν θα τολμησει να κουνηθει… Για το ναυτικο θα ελεγα οτι αν περναμε 2 μτχ φρεγατες σαν τις ΜΕΚΟ κ καναμε εναν εκσυγχρονισμο δημιουργωντας 6 ιδια πλοια με τα ιδια οπλα κ ηλεκτρονικα θα ειχαμε πλεονεκτημα κ μαζι με τα 2 καινουργια πλοια..[οτι τυπο παρουμε] θα μπορουσαμε να αποσυρουμε… Read more »

AndreasBoo

comment image

Thras

Ακριβώς…

Nikoss

Απ οτι φαινεται περι το 25 θα εχουμε τεσσερις εκσυγχρονισμενες ΜΕΚΟ και δυο μπελχαρα και το 30 θα παραλαβουμε αλλες δυο,συνολο 4 ΜΕΚΟ και 4 μπελχαρα,οι “εκσυγχρονισμενες” S θα αργησουν να αποσυρθουν εκτος κι αν τις αντικαταστησουμε με καποιο μεταχειρισμενο πλοιο..

Mavi70

Καλά το πας άσε την φαντασία σου να καλπάσει μόνο στα μεταχειρισμένα.

CKfurious

https://hellasjournal.com/2019/10/ta-f-16-viper-ta-uav-kai-to-paron-ton-ipa-ston-eksygchronismo-toy-ellinikoy-stoloy/

Λέω μπας και πλακώσει το ιππικό από …Rota και μείνουν οι Γάλλοι να κοιτάνε
το big data cloud με AI & τους 16 ASTER κατά το 2026???

λέω….

Πως το λεγε ο πως τον λένε

I had a dream…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τα Arleigh Burke είναι πλοία που η κατασκευή τους συνεχίζεται ακόμα.
Τα Ticonderoga πάλι, το USN προσπαθεί να τα ξεφορτωθεί πολλά χρόνια τώρα και δεν τους αφήνει το κογκρέσο. Το 2020 μπορεί επιτέλους να παροπλισθούν τα 2 πρώτα. Ε, όλο και κάποιο κορόιδο μπορεί να τα πάρει τελικά … μπορεί και άοπλα

adpanos

Τα Γαλλικά θα τα πάρουμε ότι και να γίνει. Από εκεί και πέρα ακούγεται τις τελευταίες ημέρες δεξιά και αριστερά, πως οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν Burke …. αλλά τα της πρώτης παρτίδας, τα παλαιά (Flight I). Οι δικοί μας γλυκοκοιτάζουν κάτι καλύτερο, μάλλον από τα Flight IIA που έχουν τις μετατροπές στο σκαρί και είναι αναβαθμισμένα, ενώ είναι συγκρατημένοι λόγω των απαιτήσεων των πλοίων για στελέχωση 250-300 ατόμων. Μακάρι να βγει κάτι και από εκεί, να πάρουμε 2 X Burke από το IIA batch, και μαζί με τις Belharra να χτίσουμε στόλο για μεσόγειο. Με 2 +… Read more »

Spirit

Από εκεί και πέρα ακούγεται τις τελευταίες ημέρες δεξιά και αριστερά, πως οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν Burke …. αλλά τα της πρώτης παρτίδας, τα παλαιά (Flight I).

Κάνουμε και τους δύσκολους δηλαδή γιατί δεν μας κάνει η Flight I!!!
Που τα διαβάζεται ρε παιδιά αυτά τα ανέκδοτα, δεν μας λέτε και εμας να μας φτιάχνεται η διάθεση;
Να φανταστώ και πλήρως φορτωμένο το παπόρι έτσι;

CKfurious

Ονειροβατείτε!

Και για 6 FREMM επί καραμαν-αλ το KYSEA είχε βγει απόφαση

Και ο μπάρμπα φώτης περίμενε 2 FREEMM να φτάσουν μέχρι ένα καλοκαίρι

Και ο παναγιωτόπουλος είχε υπογράψει να πάρουμε Atlantic παλιότερα

Αυτός που του είχε ανατεθεί να βρει τα exra 100-150 mill για τις φρεγάτες τελικά ζητάει επιπλέον 50 mill cuts sto defence expenditure

Δεν μπορεί ένα ναυτικό να υποστηρίζει AB/SM2/ESSSM και BEL/ASTER ταυτόχρονα

Δεν το κάνα οι ιταλοί και οι άγγλοι και θα το κάνουμε εμείς?

Ξέρεις πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια απaιτουttνε για να γεμίσουν τα vls των AB?

Και λεφτά για άμυνα ΔΕΝ υπάρχουν

adpanos

Αν κλείσουμε σε 2+2 Belharra, η εξέλιξη του στόλου σε νέα πλοία θα πρέπει να είναι μόνο Belharra.
Αλλιώς κοιτάμε προς LCF Ολλανδιας και Meko Αυστραλίας στα μεταχειρισμένα.

Μην ξεχνάμε πως θέλουμε και κορβέτες και υποβρύχια ….

evaggelos

καλησπερα νομιζω οτι θα παμε σε 4αδα μπελαρα κ 4 μεκο τωρα τα αλλα 4 μεχρι τα 12 κ το τελος των κορτεναερ θα μπορουσαν να καλυφθουν απο 4 καρελ ντουρμαν δεν νομιζω να αντεχουμε κι αλλες ναυπηγησεις καθως θα πρεπει να αποσυρθουν πυραυλακατοι -κανονιοφοροι-περιπολικα κ φυσικα υποβρυχια οποτε να καταληξουμε σε 8αδα νεων φρεγατων το θεωρω απιθανο ακομα κι αν ειναι γκοουιντ 2500.Για την περιπτωση περιπολικων κανονιοφορων ισως θα ηταν επιθυμητο η cyclon class των ηπα.

npo

Μονόδρομος είναι όταν έχεις γίνει εντελώς απτόλεμος, δεν θέλεις να χαλάσεις την ζαχαρένια σου κι απαιτείς να σε υπερασπιστούν άλλοι.

filon26

…και πέφτεις και από τα σύννεφα όταν δεν σου χαρίζουν και τα πλοία τους που κοστίζουν και μισό δις το καθένα, δεν λέτε?

Mavi70

npo Καλησπέρα, Θα μου επιτρέψεις να σχολιάσω κάτι ορμώμενος από το σχόλιο σου(Θα το περιλαμβάνει όμως).Πραγματικά πόσοι από εμάς γνωρίζουν τον πόλεμο?Ορισμένοι το αναφέρετε συχνά πυκνά χωρίς πραγματικά οι πλειοψηφία από εμάς να έχει δει κάτι από πόλεμο. Αυτό δεν σημαίνει κάτι όμως για τα ψυχικά μας αποθέματα στο να αντέξουμε ένα πόλεμο .Έτσι και αλλιώς διδασκόμενοι ιστορικά κάνεις δεν ήξερε τον πόλεμο από την στιγμή που είδε το πρώτο φως της ζωής του!Τον έμαθε όμως όταν αυτός έγινε! Η προσωπική μου εμπειρία από πόλεμο είναι από τις αφηγήσεις των παππού μου, Γιαγιάδων που έζησαν σε ταραγμένες ιστορικά στιγμές. Έζησαν… Read more »

Stavrogin

προτιμω ποσοτητα απο ποιοτητα. μεγαλυτερη τακτική ευελιξια. Αν εχεις μόνο 6 πλοια ο εχθρος σου μπορει να σε παίξει. τωρα θα ναι νεες κορβέτες θα ναι μεταχειρησμένες φρεγάτες δεν ξέρω. Οσο για την εγχωρια ναυπήγηση…

Mavi70

Αγαπητέ μου κ. Κωσταντίνε,
Και το ασθενές φύλο την ποσότητα και την τακτική ευελιξία θα προτιμούσε…..αλλά εδώ όπως λέει κατά καιρούς η πτήση πρέπει να σκεφτούμε out of the box και να πάμε στην ποιότητα!! 😆
Που ξέρετε τελικά οι Τούρκοι να μην προτιμούν συνέχεια να τους δίνουμε την ποσότητα αλλά να θέλουν να τους δώσουμε και λίγη ποιότητα!! 😆

Mageiras

Ναί στις Κορβετες δαγκωτό με μια αλλαγή, αντί για αστερ15 να φορτώσουν essm! Νομίζω πως είναι έτοιμες ήδη.

Costas

Ποιότητα και στοχευμένες επιλογές. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανταγωνιστούμε τον εχθρό σε αριθμούς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρκεστούμε σε μικρότερους αριθμούς με ποιοτική υπεροχή. Και αυτό σημαίνει όσο το δυνατόν λιγότερους τύπους. Η ομοιοτυπία προσφέρει τρομερή εξοικονόμηση πόρων λόγω αγοράς κλίμακας σε πλατφόρμα και όπλα, λόγω εκπαίδευσης και εξοικείωσης, λόγω συντήρησης και κοινών ανταλλακτικών, ενώ διευκολύνεται η διασυνδεσιμότητα των υποσυστημάτων. Είναι δηλαδή καλύτερο να αποκτήσουμε στόλο με 6 belhara, παρά στόλο με 2 belhara και 8 κορβέτες την επόμενη 12ετία. Στη συνέχεια μπορούμε να ναυπηγήσουμε περισσότερα πλοία του ίδιου τύπου με μικρότερους ρυθμούς μέχρι την ολοκλήρωση της επιθυμητής οροφής… Read more »

Digenis

1. Υποψιάζομαι ότι όλοι οι αντικαταστάτες των S θα είναι fti… Οι 2 πρώτες θα είναι τουμπαρισμένες και οι υπόλοιπες θα είναι σε όπλα λίγο ποιο χαλαρές !!! Μπορει να ειναι και οι ιδιες οι Γαλλικες ,Δηλαδή την 1 ,3,5 να μας την δώσουν με το αζημίωτο φυσικά και να κατασκευαστούν ακόμα 3 εδώ . Σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί δεν θα πέσουν κάτω από 12 ταυτόχρονα … στο τέλος θα ανέβουν στα 14 με 16 . 2. Εναλλακτικά αφού ρωτήσουμε τους Αιγυπτίους την γνώμη τους για το σκαρι της Gowind και τα μηχανολογικά μπορούμε να ναυπηγήσουμε με 2 δις… Read more »

GiorgosR

“1. Υποψιάζομαι ότι όλοι οι αντικαταστάτες των S θα είναι fti… Οι 2 πρώτες θα είναι τουμπαρισμένες και οι υπόλοιπες θα είναι σε όπλα λίγο ποιο χαλαρές !!!””
Φίλε Διγενή και εγώ αυτό φοβάμαι ότι θα είναι τουμπαρισμένες…και μαζί με αυτές θα τουμπάρει όλο το ναυτικό και οι υπόλοιποι εμείς με την σειρά μας.
Ελπίζω να μας βγει σε καλό…

Digenis

E το τράβηξες …. ενα ορθογραφικό του διορθωτή και το έκανες θέμα … Προφανως αυτο που ηθελα να γράψω είναι τουμπανιασμενες με οπλα και αισθητήρες .

DP80

Μετά τις 2 belhara πάμε σε 4 FFG(X) σε αντιστοιχία με την αγορά του αιώνα του 1980.

Lefteris

Τα όπλα τα αγοράζουμε για να προστατεύουμε τα σύνορα, ε;
Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Να μην αφήσουμε κάποιους ανθρώπους που δεν είναι πολίτες; του κράτους μας να εισβάλουν παραβιάζοντας τα σύνορα μας. Γιατί το τελευταίο είναι πράξη ενάντια στην εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια των πολιτών.
Σωστά;
Δεν έχουμε αντιληφθεί την τραγικότητα της κατάστασης μας.

George

Μόνο οι Gowind θα είχαν νόημα με ένα πρόγραμμα αντίστοιχο της Αιγύπτου, ΗΑΕ, Ρουμανίας, Αργεντινής,Μαλαισίας με κατασκευή της πρώτης Γαλλία και των άλλων 3 Ελλάδα με μια συνολική λύση που θα συμπεριελάμβανε και τα ναυπηγεία Κι αυτό γιατί το ΠΝ χρειάζεται σκάφη κι όχι μόνο 2 Bel και θα μείνει με 2+4 φρεγάτες και δεν θα είναι οι 2 άμυνας περιοχής Από εκεί και πέρα η Μαλαισιανή έκδοση των 3100 τόνων με SMART-S στη διαμόρφωση των ΗΑΕ (ESSM) θα ήταν η πιο λογική για το ΠΝ Το ίδιο ρανταρ θα μπορούσε να μπει στις MEKO ενώ είτε θα έπρεπε να… Read more »

Scalp_eg

Συμφωνα και με το ρουμανικο συμβολαιο πριν 2 μηνες , 4 γκοβιντ 2500= 1,2 δις 300 εκ/ρια ανα πλοιο. Οι των εμιρατων (2700) και της μαλαισιας (3100) ειναι ακριβοτερες αλλα ανθυποβρυχιακα και σε αριθμο αντιπλοικων και στα ηλεκτρονικα ειναι ιδιες με τις ρουμενικες αρα αν θελουμε αριθμους αξιζει να παρουμε την φτηνη εκδοση, οποτε οχι μονο 6 αλλα και 7 μπορουμε στα 2-2,1 δις! Και 1,5-1,6 δις οι 2 μπελαρες μας με 4χ8 Α50 η καθε μια και θα εχουμε και 2 ναυαρχιδες-μινι αντιτορπιλλικα με 32 αστηρ 30 η καθε μια, να εποπτευουν με το φοβερο ρανταρ τους τα παντα… Read more »

Daidalos

Eίναι αυτονόητη η απάντηση: πρέπει να πάμε σε 4-6 Gowind ώστε να παραμείνει η οροφή του στόλου στα 10-12 πλοία. Αλλιώς θα πάμε σε στόλο επιφανείας 8 πλοίων που δεν επαρκεί για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Απλά μαθηματικά.

Nektarios

Η οροφη πρεπει να παει παλι στις 14 φρεγατες με τις 2 Belharra η 14η που ειναι εκτος υπηρεσιας και η 13η σε ενεργια Standard θα γινουν ανταλλακτικα για αυτες που μενουν . Η 3 και 4 Belharra Θα αγοραστουν σιγουρα και ετσι παλι αλλες 2 φρεγατες γινονται ανταλλακτικα . Οι 4 MEKO αναβαθμιζονται στην THALES ξεχωριστα και μπορουμαι τις 2 Standard φρεγατες που αγορασαμαι καινουργιες να τις αναβαθμισουμαι και αυτες με την Nawalgroup την αναβαθμιση που προτινουν για τις MEKO . Tωρα η μεταχειρισμενες φρεγατες θα ειναι σιγουρα η class M απο την Ολλανδια με ημερομηνιες που ειπαν για… Read more »

flashg

Τραγικές αποφάσεις.

Scalp_eg

Τώρα το κόστος που θα φτάσει τα 3,5 δις +, θα μας βγει γυρω στα 160-170 εκ/ρια το χρονο για μια 20ετια. Τωρα η συγκυρια ειναι τέλεια με τα μηδενικα επιτοκια της ΕΚΤ. Οι γάλλοι μας προσφέρουν χρηματοδοτηση με μηδενικο επιτοκιο + σχεδον μηδενικη προκαταβολη (150 εκατομμυρια με τις υπογραφες). Ρε τι φραγκοφονιαδες ειναι αυτοι, μας κλεβουνε, αν ψωνιζαμε απο αλλους θα ειχαμε καλυτερους ορους κτλ κτλ (μερικα απο τα οσα αντιδραστικα περιμενω να γραφτουν) Ο ετησιος προυπολογισμος θα “γονατισει” και φυσικα πρεπει να αυξηθει, αλλα ας κανουμε και εναν υπολογισμο τι κερδιζουμε σε κοστος λειτουργιας αν αντικαταστησουμε τις 9… Read more »

Mageiras

Και δεν ειναι μόνο αυτά…αν βάλεις και την προστιθέμενη αξία στην εγχώρια ναυπήγηση,δουλειές,επενδύσεις,αύξηση κατανάλωσης κλπ…Τα οφέλη είναι πολλαπλά.

filon26

Βασικά αυτά..

filon26

Σαν γενική προσέγγιση δεν είναι κακή. Απλά υπάρχουν τρία προβλήματα. -Το γεγονός ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ (βασικά το refi rate) είναι μηδενικό, δεν σημαίνει πως μια χώρα εντός της ΕΖ δανείζεται με μηδενικά επιτόκια. Κάποιες χώρες δανείζονται και πληρώνονται κι’ όλας, κάποιες άλλες χώρες πληρώνουν ακριβώτερα από κάποιες άλλες. Το επιτόκιο εξαρτάται και από την αξιολόγηση της χώρας, την διάρκεια της έκδοσης κ.α. Τα επιτόκια βέβαια είναι ιστορικά χαμηλά και τα επιτόκια για το Γαλλικό δημόσιο (που θα χρηματοδοτεί το πρόγραμμα και θα λάβει τις εγγυήσεις) είναι χαμηλότερα των Ελληνικών. -Μιάς και το δημόσιο χρέος σε αυτή τη φάση… Read more »

Mavi70

Και συνεχίζοντας περί οικονομικών θα ήθελα να προσθέσω για να μπαίνουμε λιγάκι στο κλίμα ότι η χώρα το 2009 που μπήκαμε σε οικονομική επιτήρηση χρωστούσε λιγότερα από όσα χρωστάει τώρα. Τα επιτόκια δανεισμού στο 10 ετες το 2009 αν θυμάμαι καλά έφτασαν στο επίπεδο του 10%! Σήμερα πόσο είναι? Οπότε όταν η χώρα βγει από την επιτήρηση τα πράγματα για την αναζήτηση οικονομικών πόρων θα είναι πολύ καλύτερα. Και για να καταλάβουμε σε τι θέση βρίσκεται σήμερα η Τουρκία θα σας πω ότι δανείζεται με 15%. Τα λεφτά του Κατάρ και του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι παντοτινά!!

NIK-PAO-13

Ξαφνικα εχουμε χρηματα κ δεν ξερουμε τι να παρουμε;;;Ετσι οπως παμε θα παρουμε τα γνωστα……που περνουμε 15 χρονια τωρα κ μετα θα ψαχνουμε γιατι χασαμε. Ας ξεκινησουμε με τις τορπιλες για τα 214 κ επιτελους να φτιαξουμε τις ΜΕΚΟ που ειναι τα καλυτερα πλοια που εχουμε…κ μετα βλεπουμε πως μπορουμε να κλεισουμε καμια τρυπα…. Τα καινουργια πλοια ειναι πανακριβα κ δεν βλεπω τιποτα περα των 2 Μπελχαρα ……. Εκτος κ αν ο θειος πει οτι αντι να ερθουμε εμεις να πολεμησουμε για σας…παρτε 2 πλοια τζαμπα κ πολεμηστε μονοι σας…Αυτο βασικα επρεπε να κανουν κ οι γαλλοι-γερμανοι κ να επιτρεψουν… Read more »

ikaros

Δεν αποκλείεται πριν καν προσγειωθεί ο ΥΠΕΘΑ Παρίσι, να έρθει πρόταση για 2 ΑΒ. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά πως επιλογή γαλλικού πλοίου μεγέθους Φ/Γ τους βγάζει τελείως εκτός από το ΠΝ.

Mageiras

Υπογράφει με το αριστερό τα ΑΒ και με το δεξί τις Μπελ…;-)

Psixraimia

Το ΠΝ – όπως και γενικά οι ΕΔ- δεν είναι πλέον κανένας σημαντικός πελάτης στη διεθνή σκηνή για να τους ενδιαφέρει τόσο

Chris

Εδώ οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την διπλωματική ισχύ τους για να πετάξουν άλλες ώρες από το πρόγραμμα αγοράς αεροσκαφών της Κροατίας και της Βουλγαρίας, που είναι 12 και 8 αεροσκάφη αντίστοιχα και θα αφήσουν το ΠΝ που θέλει να ανανεώσει σε βάθος χρόνου όλο το ναυτικό του; Άλλωστε οι αγορές εξοπλιστικών έχουν να κάνουν και με πολιτική επιρροή και έλεγχο.

ETS

”Είναι προφανές πως θα πρέπει να επιλέξουμε ποιότητα vs ποσότητας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. ” Ουτε προφανες ειναι ουτε δεν υπαρχει αλλη επιλογη καθως οι αριθμοι εχουν την δικη τους ποιοτητα ειδικα μετα απο ζημιες μαχης η πληγματα και καταβυθισεις που πρεπει να αναμενονται για τις μοναδες μας με βεβαιοτητα εκτος και αν καποιοι υποθετουν πως μονο εμεις θα βυθισουμε εχθρικα πλοια η θα μας βυθισουν μονο τα παλαιοτερα ως περισσοτερο ευαλωτα .. Δυστυχως στα χαρτια ολα φαινονται ωραια μεχρι να τα καταρριψει η σκληρη πραγματικοτητα . Η λυση οπως εγραψα σε αλλο σχολιο μου ειναι ενα high low mix… Read more »

Nikoss

Δυστηχως οι δυο μπελχαρα θα αργησουν να ερθουν,οπως θα αργησουν να ερθουν και τα επομενα πλοια,εαν ολα πανε καλα τα πρωτα δυο πλοια θα ενταχθουν στο στολο μετα το 25,θα πρεπει να κατσουμε να δουμε πως μπορει να ενισχυθει ο στολος μεχρι τοτε..

Athan

Για όσους μιλούν με σοβαρά στελέχη του Π.Ν., η διαπίστωση του άρθρου πως πρέπει να διαλέξουμε ποιότητα έναντι ποσότητος είναι απλά εκτός πραγματικότητος. Η Ναυτιλία μας προσφέρει 22δις, μακράν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή πλούτου, οι πληθυσμιακές/εμπορικές/οικονομικές ενκλάβες στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος είναι ζωτικής σημασίας για το ‘Εθνος, ενώ η Ιστορική μας Ψυχή (μετρήσιμο μέγεθος για τις σοβαρές Χώρες) ανήκει στην Θάλασσα και την Ελεύθερη Ναυσιπλοΐα. Τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την Ναυτική Ισχύ κι αυτό νομίζω πως το καταλαβαίνουν πλέον πολλοί πολιτικοί αλλά και πολίτες. Το ότι κάποιοι πολιτικοί (και πολίτες) ανέβαλλαν μία στιβαρή, προγραμματική πολιτική επ’αυτού του ζητήματος… Read more »

sotbak

ε ναι, σωστός

Spirit

Παρανοϊκές καταστάσεις πια… δεν χαμπαριάζουν τίποτα… το χαβά τους με τις Belharra. Δεν πάει να λέτε και γράφεται στου κουφού την πόρτα… πάρε τα πάπα τρία και φύγε.

GK_

Βασικα θεωρω οτι η τοποθετηση του κειμενου ειναι περιοριστικη σε σχεση με το μεγεθος του προβληματος που δημιουργηται απο την αλλαγη κυριου προμηθευτη για το ΠΝ, οταν η Ελληνικη οικονομικα δεν εχει ακομη αποκτησει την απαραιτητη ευρωστια (μεγεθος ΑΕΠ) που ειναι απαραιτητο και το Κρατος δεν εχει ακομη ξεφυγει απο τις «συμπληγαδες» των δημοσιονομικων, πραγμα που προβλεπεται νωρητερα απο το ετος 2021, εαν ολα πανε καλά (κανουμε τον σταυρο μας) και δεν συμβει κατι πολυ ασχημο (διεθνη πετρελαϊκη κριση εξαιτιας των γεγονοτων στον Περσικο) που «στραβωσει» παλι και παμε «πισω» μια δεκαετια. Σε γενικες γραμμες θα παρατηρησω οτι συνηθως η… Read more »

KEKW

Η νεες ναπηγησεις θα ειναι καταστροφικες, δεν υπαρχει αμφιβολια. Πρεπει να δουμε τι υπαρχει στην αγορα των μεταχειρισμενων υ/β, φ/γ, αλλα και μικροτερων πλοιων, καθως και αναβαθμισεις και παραγγελιες στα προγραμματα που εκκρεμουν. Δηλαδη λυσεις βιωσιμες. Το μονο αρνητικο βεβαια ειναι οτι δε θα εχουμε εναν ομοιογενη στολο.

K.D

Περιμένετε να μάθουμε περισσότερα για την διαμόρφωση των φρεγατών.Διότι το σουφλέ αναμένεται δυσκολοχώνευτο.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται περί αποσπασματικής αγοράς που θα έχει μηδενική επίπτωση στο ισοζύγιο δυνάμεων.Εάν οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν δουν το θέμα των εξοπλισμών ολιστικά και σε επίπεδο απόκτησης δυνατοτήτων προς εξυπηρέτηση των εθνικών στρατηγικών στόχων και όχι του ενός ή του άλλου οπλικού συστήματος,η διαφορά με την Τουρκία-η οποία διαθέτει ηγεσία γεωπολιτικά οξυδερκή που σκέφτεται στρατηγικά και σχεδιάζει σε βάθος χρόνου παρά τα περί του αντιθέτου διαδιδόμενα εν Ευρώπη και εν Δύση γενικότερα-θα ανατραπεί εις βάρος μας συντριπτικά.

sotbak

η λογική μετεξέλιξη του γαλλικού σχεδίου για το ΠΝ. Αναρωτιέμαι οι Αμερικανοί δεν θα “ενοχληθούν” με το σχεδιασμό αυτό; Δεν θα προσπαθήσουν να βάλουν πόδι στο ΠΝ με δική τους πρόταση;;;

JohnnyB

Παραθέτω πλάνο για οχτώ κυρίες μονάδες στόλου χωρισμένες σε δύο ομάδες μάχης των οποίων τα νούμερα συμπληρώνουν και Super Vita ενδεχομένως:

2 Tico (SM2 + ESSM)
2 Arleigh Burke Flight I (SM2 + ESSM)
4 MEKO 200HN (αναβαθμισμένες)

Δύο πολύ δυνατά battle groups με το καθένα απο 1 Tico, 1 Arleigh Burke και 2 MEKO που με την περιστασιακή προσθήκη στην κάθε ομάδα απο 2-3 Super Vita και αντέχει στην Ανατολική Μεσόγειο και κρατάει την κυριαρχία στο Αιγαίο.

Κόστος πολύ χαμηλό εάν παραχωρηθούν πέραν τις οποίας προμήθειας βλημάτων.
Παράλληλα κοιτάμε για νέες ναυπηγήσεις.

Γιώργος70

“και το ελικόπτερο φυσικά το MH-60R.”
Το σκεπτικό της ψηφιακής FDI επιβάλλει στο Thales European Navy Radar (ENR) να προστεθούν κάποια operating modes που δίνουν στο NH90 NFH και στην FDI ικανότητες συνεργατικής προσβολής στόχου.
Γίνεται οικονομικά πλήρης διασύνδεση FDI και MH-60R με προμήθεια 1+1 Φ/Γ ;
Η ελληνική διαμόρφωση και η χρηματοδότηση είναι ελληνική φαντασία.

Γιώργος70

Τι σύμπτωση!
https://www.ptisidiastima.com/mbda-lm-about-sea-venom-and-marte-er-integration-on-mh60r/
Οταν η Ινδία προμηθεύεται 24 MH60R ειναι πολύ απλό να ζητήσει απο την MBDA και LΜ να τα βρουν.
Εάν τo ΠΝ ζητήσει από MBDA και LΜ πχ ζεύξη Aster30-MH60R για 1+1 FDI θα σκάσουν στα γέλια.

nigozs

Σωστή η εκτίμηση, 2 Bel. + 4 Gowind θα ήταν ιδανική περίπτωση όμως σημαντικό το κομμάτι των όπλων που θα φέρουν και θα πρέπει να καθοριστεί τώρα. Οι ΜΕΚΟANZAC ίσως ειναι καλή περίπτωση για εμάς αλλά μόνο στο στενό πλαίσιο αντικατάστασης των Kortenaer αν και ώσπου να βγουν νέα πλοία στην Ωκεανία δεν πρόκειται να δώσουν ΜΕΚΟ εκτός απροόπτου. Προτείνω παράλληλη ναυπήγηση σε τρία τουλάχιστον ναυπηγεία (Σύρο, Ελευσίνα, Σκαραμαγκά) για γρηγορότερες παραδώσεις. Επιπλέον, κάτι που δεν έχουμε δεί: Χρηματοδότηση από την ΕΕ για ανανέωση του στόλου με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα λόγω εγγύτητας με τους νέους δρόμους ενέργειας θα… Read more »

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι Gowind θεωρώ ότι δεν έχουν καμία ελπίδα για το Π.Ν. Δεν νομίζω να επιτρέψουν οι ΗΠΑ να παραδοθεί το ΠΝ στην Γαλλία!!! Μετά τις 2 FDI οι οποίες θα έχουν ρόλο ναυαρχίδας στον στόλο, έχω την αίσθηση ότι οι φρεγάτες που θα τις πλαισιώσουν θα είναι σε πρώτη φάση οι LCS+ και στο μέλλον ίσως και οι FFG(X). Καλό θα ήταν για λόγους ομοιομορφίας η διαμόρφωση που θα προκύψει από την επικείμενη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ να είναι ανάλογη με αυτή των φρεγατών που θα πλαισιώσουν τις FDI ! ! !

Scalp_eg

Κοιτα στο άλλο αρθρο με το σκανδαλο των αμερικανικων υποβρυχιων, που φευγουν “φλουδες” από το κελυφος, και μετα ξαναπεσμου αν θες αμερικανικα αντι για γαλλικα/ευρωπαικα πλοια!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Όταν έγραψα το σχόλιο η Π&Δ δεν είχε αναρτήσει το άρθρο για τα υποβρύχια! Εάν διαβάσεις ξανά το σχόλιο μου πιο προσεκτικά θα διαπιστώσεις ότι πουθενά δεν εκφράζω την οποιαδήποτε επιθυμία για αμερικανικά ή γαλλικά πλοία, παρά μόνο κάνω μία εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι . . . ! ! ! Η μόνη επιθυμία -εάν μπορεί ως τέτοια να χαρακτηρισθεί – είναι η πρόταση μου για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ! Οπότε . . .

Kimon

Ότι στα αμερικανικά υποβρύχια φεύγουν φλούδες όχι από το κέλυφος, αλλά από το υλικό που τοποθετείται πάνω από το κέλυφος (μεγάλο φάουλ για υποβρύχια τόσων δις) , δεν σημαίνει ότι ότι έχει το Usnavy είναι για τα μπάζα, και φυσικά δεν σημαίνει πως ότι και να αποκτήσει το Usnavy θα είναι αντίστοιχης ποιότητας και πως θα πέφτουν κομμάτια από το σκαρί τους ,θα πέφτει η κεραία των ραντάρ, τα πυρομαχικά θα σκάνε μόνα.τους, οι πύραυλοι θα παθαίνουν εμπλοκή σε ασκήσεις κλπ..

Kostas_PN

Καλά όλα αυτά παιδιά αλλά Σκοπούν ποια θα πηγαίνουν? Τα ΑΒ ή οι Βελχαρα; Η μήπως θα σπάσουν στο ταξίδι οι Μεκο ?

Thanos74

Η Milgem ειναι ενα αποτυχημενο πλοιο με μεγαλα θεματα στην πλευση σε κατασταση θαλασσας ανω του επιπεδου 3 η το πολυ 4 συνεπως σε επιχειρησεις με ασχημο καιρο οπως ειναι κατα κορον το Αιγαιο τα 3-4 του χρονου δεν θα βγουν καν απο το λιμανι. Επισης να ειστε σιγουροι οτι μιλαμε για 4 [email protected] απλα το θεμε των 2 παραπανω κολαει στο σε ποια Ελληνικα ναυπηγεια θα ναυπηγηθουν. Το θεμα κολαει οτι σχεδον ολα τα ναυπηγεια θα καταληξουν στην ΟΝΕX η οποια για προφανεις λογους προτιμαει να φτιαξει για μας LCS. Εκει πονταρουν οι Αμερικανοι και μας πιεζουν προφεροντας LCS… Read more »

Mageiras

LCS δεν πρέπει να πάρουμε ακόμα και αν μας τις χαρίζανε…Να μιλάμε για FFG(X)

NIK-PAO-13

===Φιλε Thanos74 αυτο το παραμυθι οτι οι τουρκικες κορβετες Milgem των 2.000 κ κατι παραπανω τονων …δεν μπορουν να βγουνε στο Αιγαιο με καταστασης θαλασσης 4…που το ειδατε;;; Δηλ οι δικες μας S.V των 700 τονων….βγαινουν κ πολεμουν με κατασταση θαλασσης 6 ενω μπορει να ταξιδευει κ με κατασταση θαλασσας 7….κ οι τουρκικες που ειναι 3πλασιες δεν μπορουν να βγουνε με 3-4;;;; Ας ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Κ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΜΑς ΕΡΘΕΙ. ====Το δευτερο που εχω να πω ειναι…..Οτι εμεις μεχρι τωρα δεν ειχαμε λιγοτερα απο 100 εκατ. για να παρουμε τορπιλες για τα 214 …κ να δωσουμε… Read more »

NikolakiEfentis

Ειλικρινά τώρα, βλέποντας και τους καινούριους, πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα για τέτοια σενάρια;

Αυτοί πραγματικά πιστεύουν ότι με την παρουσία των Αμερικανών η επιθετικότητα των Τούρκων θα σταματήσει ή θα εξουδετερωθεί, τί να πει κανείς… Αρνούνται πρακτικά να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ασκήσουν αμυντική και εξωτερική πολιτική!

Stavrogin

Υπαρχουν οι ανθρωποι με φαντασία που στηριζονται σε πραγματικα δεδομένα και οι ανθρωποι χωρίς φαντασια που στηρίζονται σε παραμύθια. Ρ.Μουζιλ.
Τα ΑΒ ξεχάστε τα. Αν ποτε πάρουμε Τικο και ΑΒ θα ειναι στο τελος της επιχειρισιακής ζωής τους οπου η διατειρηση σε υπηρεσία θα ειναι απο τεράστιος μπελάς εως αδύνατον. Εδω δεν εχουμε νυχια να ξυστουμε ΑΒ ονειρευόμαστε. Δεν ειναι σοβαρα πραγματα αυτά. Αποδεχτητε την ενδυα μας και παμε παρακατω μπας και βγουμε ποτε απο αυτο το τέλμα.

CKfurious

Τα AB είναι πλοία ναυπηγημένα τη δεκαετία του με τουλάχιστον αλλα 20 χρονια ζοhς μπροστά τους
Επίσης δεκάδες από αυτά θα υπηρετούν στο αμερικανικο ναυτικό για πολλές δεκαετίες ακόμα με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέματα υποστήριξης

Σαφώς πιο ρεαλιστικό από το να αγοράσουμε 2 belhares στα 2-2.5 bilion με μονο 16-24
αντιαεροπορικούς πυραυλους που θα έρθουν το 2027 και βλέπουμε

Και άμα έρθουν θα μιλάμε για ναυτικό των 6 φρεγατών το 2030!!

Με 2 belhares χωνόμαστε ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα για τα επόμενα20 χρονια

Spirit

Το πιο ρεαλιστικό είναι αν πηγαίναμε άμεσα για Gowind 3100, ώστε σταδιακά να αντικαταστήσουν όλες τις S, μετά σε 4 Gowind 3100 με 4xA50 Sylver και ισχυρότερο ραντάρ πχ ΝS 200

KEKW

Οχι, εγω θελω ΑΒ. Τυλιξε μου 2 για το σπιτι.

agnostosependytis

Στο ερώτημά σας λείπει κάτι, που επηρεάζει το μετά. Η τιμή των Μπελάρα! Γιατί άλλο να πούμε: 1) μετά τις 2 πρώτες Μπελάρα που θα κοστίσουν 1,2 δις οπλισμένες, μετά τι? και άλλο να πούμε 2) μετά τις 2 πρώτες Μπελάρα που θα κοστίσουν 2,2 δις οπλισμένες, μετά τι? Η διαφορά των δύο είναι μάνι μάνι 1 δις. Στην πρώτη περίπτωση λέμε, δίνουμε και 1 δις ως εξής: Τορπίλες 0,1 δις, ΜΕΚΟ up 0,25 δις, και 0,65 δις προκαταβολή για την ναυπήγηση 4 I.H. και μετά πληρώνουμε σταδιακά περίπου 350 την κάθε μία για εξόφληση. Έτσι καταλήγουμε με ναυτικό 2… Read more »

agnostosependytis

Για μένα το θέμα είναι ότι μέχρι στιγμής, την τελευταία 10-15ετία το Ναυτικό έχει ξοδέψει με διαφορά την μερίδα του λέοντος από τα λεφτά της Άμυνας, και αύξηση ισχύος έχει μηδέν ή με την παραλαβή των Μπελάρα ελαχιστη. Έχει ξοδέψει για τα υποβρύχια, τα Ρ3 και τα ελικόπτερα τώρα πάνω από 2 δις, και τώρα θέλει άλλα 2 δις για τις Μπελάρες, και μετά θα κλαίγεται ότι έχει άλλα 10 πλοία προς αντικατάσταση τα οποία με 400 εκατ μίνιμουμ το 1 θέλει άλλα 4 δις, όπερ 8 δις σύνολο. Αν η αεροπορία είχε ξοδέψει όσα ξοδεύτηκαν σε υποβρύχια, Ρ3, ελικόπτερα… Read more »

Stpoly

Τι θες να μας πεις τωρα οτι το ΠΝ …τελικα δεν ξερει? (γιατι αλλα μας λενε οι φωστηρες τοσον καιρο…)

agnostospendytis

Νομίζω ότι είναι προφανές ότι όταν κάποιος έχει ξοδέψει χρόνια και εμπειρίες πολλές στο ΠΝ, ότι ξέρει καλύτερα από εμάς. Ωστόσο, οι επιλογές μοιάζουν χειρότερες από αυτές που θα κάναμε εμείς οι προπονητές του πληκτρολογίου, το οποίο από μόνο του είναι ένα τεράστιο μυστήριο. Θα μπορούσε να είχε πολλές ερμηνείες, από την απλή (ότι εμείς είμαστε άσχετοι που εν μέρει στέκει, αλλά τουλάχιστον έχουμε κοινή λογική) μέχρι ότι άλλο μπορεί να σταθεί σαν ερμηνεία. Το περίεργο είναι ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει (τουλάχιστον σε αυτό το βαθμό) στα άλλα όπλα.

B-2SpiritPilot

Μάλλον δεν ξέρουν κάποιοι γεωγραφία, 10 με 12 πλοία για μια περιοχή που ξεκινάει από τα δαρδανελια, μέχρι τι Λιβυκο, και από την Κέρκυρα μέχρι την Κύπρο!!!???
Αλλά και παραπάνω να είναι, αν δεν έχεις……. και κανουν ότι κάνουν τα f16 [τίποτα] καλύτερα τα λεφτά να γίνουν συντάξεις.

filon26

Δεν είπε κανείς πως για ένα κράτος με τέτοια ακτογραμμή και τόσα νησιά ο αριθμός των κύριων μονάδων είναι μεγάλος. Τα όρια όμως τα βάζουν οι οικονομικές δυνατότητες και οι επιχειρησιακές ανάγκες. Με άλλα λόγια, ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να παρέχει ο στόλος αεροπορική κάλυψη περιοχής στην Λευκάδα.

nigozs

Για όσους ελπίζουν σε ΑΒ και επειδή παρακολουθώ την ξένη στρατιωτική αρθρογραφία πολύ καιρό, το USN έχει πρόβλημα οροφής και η παρούσα κατάσταση δεν επιτρέπει παροχές πλοίων σε άλλη χώρα.
Εναγωνίως ψάχνουν έτοιμη πλατφόρμα για κατασκευή φρεγατών με πιθανή επιλογή τις Ιταλικές FREMM με ανάλογες ενισχύσεις σε σημαντικά σημεία του σκεύους

zap

Καθομαστε εδω και αραδιαζουμε ο καθενας το μακρυ του και το κοντο του. Δεν εχουμε ιδεα τι παιζεται στα υπουργεια μεσα και πισω απο κλειστες πορτες. Για την τιμη των οπλων λοιπον: Ο Ποτους εχει απλη πολιτικη τακτικη. Θελει να φανει οτι ‘πουλαει αμερικανικα προιοντα’ στην υφηλιο. Εαν συνθεσουμε ενα 25ετες πλανο για το ΠΝ, με κλιμακωτες υποχρεωσεις, με ‘option’ απεμπλοκης και οχι εμπροσθοβαρες οπως της ΠΑ, θα μπορουσαμε να παρουμε αρκετα απο ΗΠΑ. Δεν χρειαζεται να ειναι σκαφος δικης τους σχεδιασης, αρκει τα συστηματα να ειναι δικα τους, θα ενδιαφερθουν. Θα βαλουμε και μερικα μεταχειρισμενα στο τραπεζι και κατι… Read more »

killpete

Καλά τα λέμε για την Ελλάδα, αυτή η Κύπρος θα βάλει καμιά υπογραφή για καμιά κορβέτα έστω ή περιμένει να τους σώσουν τα διαβήματα;;;
Μήπως να πάρουν εκείνοι τις 4 Gowind ή Saar ή οτι άλλο και μεις ρημαδοτορπίλες και φρεγάτες?

Ότι και να πάρουμε, χρειάζονται και αριθμοί.Όχι για να βολευτούν οι πλεονάζοντες πλοίαρχοι και αρχιπλοίαρχοι αλλά για να καλυφθεί επαρκώς το Αιγαίο και η Αν. Μεσόγειος.

Mavi70

Από ότι φαίνεται μέχρι τώρα φίλε μου μια χαρά το έχει πάει η Κύπρος με την τακτική της. Από την άλλη η Τουρκία δεν βλέπω που ακριβώς έχει επιτύχει ή έχει αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή της Αν.Μεσογείου.

AndreasBoo

Σε τουρκικό site ειχα διαβασει οτι οι Τούρκοι θέλουν να βαλουν στις TF-2000 δικια τους κατασκευή μηχανές, κελια και πυραύλους αν το κανουν λογικα θα καθυστερησουν ακομα περισσότερο

Mavi70

Χλωμό το βλέπω. Όταν οι Τούρκοι μιλούν για δικιά τους μηχανή εννοούν ότι θα την αγοράσουν από το εξωτερικό και θα την συναρμολογήσουν στην Τουρκία.Αν μπορούσαν να φτιάξουν μηχανή για πλοία θα μπορούσαν να φτιάξουν και μηχανή για τα Altay.

AndreasBoo

Για όσους ενδιαφέρονται για πιο λογο οι Γάλλοι επελεξαν την ανεστραμμένη πλώρη για τις belharra βρηκα το παρακατω pdf

https://www.atma.asso.fr/dyn/memoires/memoire_42.pdf

Roger

Έλα ρε φίλε! Ωραίος!

Mavi70

+1

agnostosependytis

Και δυστυχώς επειδή είμαι σπασίκλας, για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν γιατί όλος ο άλλος πλανήτης (και οι Γάλλοι σε όλα τα άλλα πλοία) δεν χρησιμοποιεί ανεστραμένη πλώρη, βρήκα το παρακάτω άρθρο: https://www.navygeneralboard.com/the-inverted-bow-and-warships/ Στο τέλος, όλα τα designs, αν είναι νέα ΄και επαναστατικά, δοκιμάζονται για να δουν αν η θεωρία είναι ΟΚ και στην πράξη. Οι ανεστραμένες πλώρες για χρόνια δοκιμάστηκαν, και σε γενικές γραμμές είχαν πολύ σοβαρά μειονεκτήματα και εγκαταλείφθηκαν, τα μόνο που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν κάποια ντεμί που δεν είχν πολύ επιθετικά ανεστραμένη πλώρη. Αυτό γιατί η ανεστραμμένη ηπλώρη έχει την τάση να περνά μέσα από τα κύματα αντί από… Read more »

Chris

και μετά σιωπή
και μετά γκρεμός
και μετά το τέρμα

Scalp_eg

Βεβαια και η ποιοτητα εχει την αξια της και καλες οι 2 belharra + 6-7 gowind 2500 (8-9 πλοια για πληρη αντικατασταση των κορτεναερ) αλλα στα ιδια λεφτα (3,5 δις) τι θα λέγατε για 5 belharra με 4χ8 Α50 Και φορτο η καθε μια 26 aster 30, 24 camm-er (quad packed) 1 SeaRam 21 + Strales στο Oto76? Ποιος μπορει να πει οτι αυτη η φρεγατα δεν ειναι αντιαεροπορικη? Ειναι γνωστη η ιστορια με την γερμανικη αντιαεροπορικη F-124 Που ανοιχτα της κρητης εκανε συνεκπαιδευση με 2 μοιρες ελληνικων F-16 block 52, και 20+ αεροπλανα φαγαν πολυ “ξυλο” στη εικονικη προσβολη… Read more »

Mageiras

Δυσκολα 5 Μπελ αυτής της διαμόρφωσης να έχουν μόνο 3,5 δις. Και 3 μόνο είναι αρκετές αν πλαισιωθουν από αντίστοιχα ικανά γενικής χρήσης πλοια

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

As έκανε η F124 συνεκπαίδευση με Μ2000 και ΑΜ-39 και θα βλέπαμε ποιος θα έτρωγε το ξύλο ή ας είχαν τα Β52 AGM-84 και θα πέρναγε καλά η F-124 . . .

CKfurious

Dεν είναι τόσο εύκολα

Εάν οι φορείς των πυραυλων ξέφευγαν από τα SM2 και εκτόξευαν τους πυραυλους

Οι SACHSEN είναι εφοδιασμένες με δυο RAM με 21 πυραυλους έκαστο

Τα RAM είναι fire & forget

Πόσους έχουμε EXOSET και πόσοι θα απαιτούνταν να περάσουν τους 2*21 ανεξάρτητα κατευθυνόμενους και άμεσα διαθέσιμους RAMs?

Kimon

Και με το ram όμως δεν είναι έτσι ακριβώς, καθώς είναι τοποθετημένο το ένα από τη αριστερη μεριά και το άλλο από την δεξιά. Οπότε δεν θα ήτανε και οι Σαράντα δύο πύραυλοι διαθέσιμοι για κάθε επίθεση

CKfurious

Εάν δεν το κατάλαβες ο νέος προϋπολογισμός θέλει 50 mil λιγότερα για τις ένοπλες δυνάμεις

Αυτός που του ζήτησαν επιπλέον 100-150 mill extra/year για τις 2 belhares ζητάει περικοπές

Τι 5 belhares γραφεις??

Ποιος θα πληρώσει to integration των CAMM/STRALES/RAM στις BELHARA?

Πόσους τύπους αντιαεροπορικών πυραυλων νομίζεις πως μπορεί να υποστηρίξει το ναυτικό?

Mageiras

Τι πάει να πει ποιος θα πληρώσει το integretion ρε παιδιά? να σοβαρευτούμε λίγο? Εμείς θα το πληρώσουμε φυσικά και θα το ξανακάνουμε όποτε χρειαστεί. Απο την στιγμή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν νταή με τον οκταπλάσιο πληθυσμό και μέχρι πρόσφατα απο τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες θα σκεφτούμε αν θα δώσουμε λεφτά παραπάνω για να πάρουμε απο ένα οπλικό σύστημα είτε πλοίο είτε αεροσκάφος το οποίο κοστίζει πολλαπλάσια τα μέγιστα? 3 ram ΚΑΙ φάλανξ ΚΑΙ strales μπορούμε να τους βάλουμε? Κι ας ανέβει άλλα 100εκ η τιμή… Τότε καλά έκαναν και δεν πήραν τορπίλες για τα υ/β,βλήματα για τα λέο,αυτοπροστασία… Read more »

aris32

αν ειναι σε διαμορφωση που καλυπτει τις αναγκες του ΠΝ δηλαδη 32vls 29κομβοι μεγιστη ταχυτητα , ciws και οτι αλλο θελει το ΠΝ απο αποψη εξοπλισμου τοτε καλο θα ειναι να προβουμε σε 2+2 συμβολαιο και μετα την αναβαθμιση των μεκο200 να σκεφτουμε τι αλλο χρειαζομαστε για συμπληρωση του αριθμου των κυριων μοναδων του ΠΝ. Οι αναγκεςβεβαια ειναι πολλες και πρεπει να καλυφτουν με τον καλυτερο τροπο. Ελπιζω με τον προγραμμα των belharra να εχουμε και νεωτερα για την επαναπιστοποιηση οπλων του ΠΝ και την αγορα νεων γιατι πραγματικα δεν φτανουν . Ειναι για εμενα τραγικο να βλεπω της supervita… Read more »

Ares

Παρεμπιπτόντως, μιας και κάποιος ανέφερε τις la Fayette, σκεφτόμουν πως ίσως υπό προϋποθέσεις μας κάνουν. Ενδεχομένως να γίνει συμφωνία με την υπογραφή για τις fti να πάρουμε πακέτο τις προς απόσυρση la Fayette, με συμφωνία αναβάθμισης φυσικά ώστε να έρθουν στα μέτρα μας και να προϋποθέτει και την παραχώρηση των επόμενων la Fayette του γαλλικού ναυτικού (οι οποίες θα είναι αναβαθμισμένες). Ίσως γίνει και σχετική συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ μιας και τα ραντάρ πχ εκτός μεγάλου απροόπτου θα είναι της thales, όποτε επιτυγχάνεται ίσως και κάποια οικονομία στην κλίμακα αλλά και κάλυψη των απαιτήσεων. Από κει και πέρα… Read more »

Scalp_eg

Φυσικα και μας κανουν οι 2 λαφαγιετ και μπορουν μαζι με τις 4 Μεκο να μπουν σε κοινο εκσυχρονισμο (ρανταρ, ΚΣΜ) και σοναρ και ενα Α/Α συστημα. Οι ρουμανοι στο 1,2 δις συμβολαιο με τη ναβαλ γκρουπ για τις 4 γκοβιντ πετυχαν και ελαφρυ εκσυχρονισμο των 2 πολυ παλιων πρωην βρετανικων φρεγατων (1987-88) Τ22. Αρα η ναβαλ γκρουπ φαινετε οτι ειναι τελικα πολυ ευελικτη στις απαιτησεις των πελατων παρα τα οσα γραφουν πολλοι εδω μεσα για “δυσκοιλιους” γαλλους. Με τις 4 μπελαρα (2+2) τις 4 Μεκο + τις 2 λαφαγιετ εκσυχρονισμενες ολες απο τους γαλλους, η λογικη λεει οτι το… Read more »

Shadowfax

@Άρης& tagg Nα το εξηγήσω απλά να το καταλάβετε και οι 2 πριν χάσουμε τον CK απο overdose… Se περίπτωση που πάρεις τις 2 la Fayette θα χρειαστείς άλλο CMS και ραντάρ (έχει το DRBV 15C) πιθανότερο το SMART-S Mk2 είτε με TACTICOS είτε με SETIS… Υπάρχει ένα θεματάκι με το 1ο καθώς τελικά τα ΗΑΕ αποφάσισαν να βάλουν το SETIS στις κορβέτες τους, και στο 2ο όσων αφορά την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ… Αυτά είναι εξτρά μια και οι Γάλλοι δεν τα περιλαμβάνουν στην αναβάθμιση τους… CMS θα βάλουν αυτό που χρησιμοποιούν στο σαρλς ντε γκολ (1-0)… 2ο σόναρ επίσης… Read more »

CKfurious

Δεν χαμπαριάζουν μερικοί!!

Κοιτάτε και την εγκαταστημένη ισχύ των lafa και των σιγκαπουριανών formidable

https://en.wikipedia.org/wiki/La_Fayette-class_frigate

https://en.wikipedia.org/wiki/Formidable-class_frigate

Το πλοίο δεν σηκώνει τέτοιο εκσυχρονισμό δεν έχει ισχύς δεν έχει ηλεκτροπαραγωγά klpa

είναι για το Λιμενικό

filon26

Καλημέρα. Τα klpa με ενδιαφέρει να μάθω…

filon26

Καλημέρα. Σχετικά με τα σημεία που θίγετε: Μην μεγαλοποιούμε το θέμα του CMS. Το CMS είναι ένα ψηφιακό interface, ένα λογισμικό που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται δεδομένα από αισθητήρες. Για να λάβει τα δεδομένα, πρέπει να μπορεί να “βλέπει” αυτούς τους αισθητήρες (το Ραντάρ, αυτούς των όπλων κλπ). Κατ’ αναλογία όπως ένα λειτουργικό σύστημα αντιλαμβάνεται περιφερειακές συσκευές. Στην προκειμένη περίπτωση στο SETIS που σωστά λέτε θα τοποθετηθεί στις Gowind των ΗΑΕ (https://www.janes.com/article/89219/uae-reportedly-finalises-gowind-corvette-order), έχει πιστοποιηθεί η χρήση ESSM, ενώ είναι γνωστό πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την οικογένεια Aster και τους MICA. Το SETIS όμως δεν προέκυψε από παρθενογέννεση. Είναι ένα παρακλάδι… Read more »

CKfurious

5 μεταχειρισμένες φρεγάτες? Τις 5 lafeyette? Από ποτε οι γάλλοι δηλωσαν πως οι γάλλοι θα τις δώσουν? EKSυχρονιζουν τις 3 από τις 5 https://www.navalnews.com/naval-news/2019/09/french-navy-names-3-la-fayette-class-frigates-selected-for-mid-life-update/ #This modernization will add life to the vessels and keep them up to date for modern naval warfare well into the 2030s# https://navaltoday.com/2017/05/08/dcns-to-modernize-french-navy-la-fayette-class-frigates/ Οποτε θα τις αποσύρουν κατά το2030+ όταν θα έρχονται οι FTI! Το πρόγραμμα εκσυχρονισμού είναι πολύ περιορισμένο και πολύ πιο ακριβό από ότι σκοπεύουμε να διαθέσουμε για τις meko: Είναι στα 390? MIL για 3 πλοία ενώ εμείς θέλουμε με 100-150 τις 4 meko Και βεβαια δεν περιλαμβάνει MICA/ASTER VLS, 3d radar!! Όπως… Read more »

filon26

Ναι, αν διαβάσατε προσεκτικά όσα έχω γράψει, είπα πως μια τέτοια λύση, εξαρτάται πρωτίστως από τον ρυθμό αποδέσμευσης των La Fayette. Αυτός εξαρτάται από την πρόοδο του προγράμματος των FDI στο οποίο είναι πιθανό η Ελλάδα να συμμετέχει ως εταίρος. Λέω πως αν στις συζητήσεις μπεί αυτή η παράμετρος (να γνωρίζει το ΜΝ πως κάθε LF που αποσύρεται έχει ήδη παραλήπτη), τα χρονοδιαγράμματα θα μπορούσαν να αλλάξουν (όσα μπορούν να προγραμματιστούν) για να εξυπηρετούν και τον προγραμματισμό των δυο εταίρων. Η αναβάθμιση που γίνεται στις LF αφορά κυρίως δομικά στοιχεία και ηλεκτρονικά. Είναι μια επιφανειακή αναβάθμιση, απλά για να διατηρηθούν… Read more »

CKfurious

Aντε πάλι με μπλέξατε με τις γαλλικές πατάτες!! Λοιπόν I) Οι FTI προορίζονται για να αντικαταστήσουν τις 5 Lafayette Έχουν παραγγείλει 5 και η πρώτη θα γίνει επιχειρησιακά αποδεκτη από το 025 Ποιος είναι ο ρυθμός παράδοσης ? Ένα πλοίο ανά 12-18-24? μήνες? Εάν εμείς πάρουμε το 2oκαι το 4o από τη γαλλική σειρά ναυπήγησης τότε προφανώς δεν θα αποσύρουν τις Lafa μέχρι να παρούς τις FTI οποτε οι Lafaθα αποσυρθούν αργότερα Οποτε μιλάμε μετά το 2030! Εκτος και αν οι Γάλλοι ναυτaiεοι”καταπιούν ναυτικό με μόλις 11φρεγάτες όπως γράφετε (2 horizon,8 ?freemm? fti/lafa) 2 ) Και έρχομαι στο main point:… Read more »

Shadowfax

 filon26 καλά είπα να το πω απλά… εσυ to πηγες πολύ παραπέρα… 🙂 Δεν μεγαλοποιώ το θέμα του CMS, απλά ότι θα υπάρξουν κάποια θεματάκια… Den έχει νόημα ο ΜΙΚΑ… πας σε ESSM ή αστερ 15… Το λογικό λοιπόν είναι στις ΜΕΚΟ να μην πάς σε SETIS… An πάλι πάραυτα πας σε γαλλική λύση στις ΜΕΚΟ (SETIS) και ξηλωμα ESSM/3d radar αν θυμάμαι καλά μια εκτίμηση της Π&Δ ήταν στα 400εκ… Συν καμιά 200-250εκ η κάθε λαφαγιέτ (συν κόστος αγοράς αν δεν την πάρεις δωρεάν)… 6 σοβαρά δηλαδή multi-purpose πλοία… Oi 3 που θα αναβαθμίσουν, και καλά, οι Γάλλοι θα… Read more »

filon26

Γι’ αυτό έχω και εσάς να με συνεφέρνετε 🙂 Θεματάκια, όπως λέτε και αν είναι μέρος μεγαλύτερου σχεδίου, είναι αντιμετωπίσιμα. Το SETIS βλέπει τους ESSM και αν το ραντάρ αλλαχθεί στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού (έτσι νομίζω είχε γραφτεί), η επιλογή θα πρέπει να είναι κάτι στά ίδια πλαίσια. Το SETIS βλέπει και τους Exocet, οι MICA είναι πολύ πιο εύκολοι και φθηνοί στην τοποθέτηση κλπ. τώρα μην πάμε σε τέτοιες λεπτομέρειες. Σε γενικές γραμμές, όπως έχουν τα πράγματα τώρα, τα σημαντικά σημεία είναι: 1. Είναι οι FDI αυτό που όλοι περιμένουν? Αν είναι (γιατί στα χαρτιά έτσι δείχνει), μπορεί να… Read more »

Scalp_eg

Αγαπητε φιλων 26 προσπαθεις να κανεις γονιμο διαλογο με καποιον που ηταν εξαρχής εναντια στην αναβαθμιση των φ-16 σε βαιπερ, και αντιπροτεινε τα 52+ να μεινουν ως εχουν και να αγοράσουμε απαρτια (τεχνολογικα ξεπερασμένα, όχι αεσα ρανταρ) για να κανουμε τα μπλοκ 50 και 30 όλα σε ένα επιπεδο μπλοκ 52+ για να κερδίσουμε αντε 300-400 εκ/ρια και να χασουμε την υπεροχη που θα μας δωσει το αεσα και ο τελευταιας τεχνολογιας υπολογιστης, οπου τα 84 βαιπερ θα μπορουν να κλειδωνουν ταυτόχρονα 8 στοχους σε αντιθεση με τα 52+ (και τα ελληνικα και κυριως τα τουρκικα) που κλειδωνουν μονο 2.… Read more »

CKfurious

Το γράφω παραπάνω πως και οι εksυχρονισμενες Lfa πάλι δεν θα μας κάνουν από άποψης οπλισμού και εξοπλισμού

Εάν μπούν επιπλέον VLS/ASTER/MICA/CIWS/RADAR τότε ξεχνάμε τους 25

το πλοίο θα σέρνεται

Και εδώ δεν μπορούν να βρεθούν 150 MIγια τις MEKO θα βρεθούν τότε πολλά περισσότερα για τις Lafa???

filon26

Έχετε την ίδια εμμονή όπως και με την γαλλική διαμόρφωση που θα μας επέβαλλαν οι Γάλλοι. Για κάποιο λόγο τελικά οι Γάλλοι τροποποίησαν την οριστική σχεδίαση στις 3/10, δημιουργώντας επιπλέον χώρους στο υπόστεγο και τη γέφυρα. Το γιατί θα το δούμε. Το ίδιο κάνετε με τις LF. Ο Eman202 στο #164300 έκανε μια αναφορά στους λόγους που και χωρίς εκσυγχρονισμό, οι LF είναι ανώτερες των S. Προσπαθούμε να δούμε αν με κάποιες τροποποιήσεις, οι εκσυγχρονισμένες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αξιόλογες μονάδες (που να στέκονται δίπλα στις νέες και τις ΜΕΚΟ καλύτερα από τις προτεινόμενες κορβέτες) και μου λέτε για τον… Read more »

Shadowfax

filon26 filon26
Aλήθεια αγαπητέ φίλε αυτό με την παραπομπή σχολίου εντός κειμένου πως το έκανες?
Μπορείς να μάθεις και σε μας τους γεροντότερους?

filon26

Ένα απλό copy-paste του αριθμού του σχολίου έκανα και προέκυψε. Αυτό το “γεροντότερους” ήταν εξαιρετικά διασκεδαστικό. Πάντως το MLU μου το έχω κάνει, έτσι για να μην αναρωτιέστε.

CKfurious

Συνεχίζουμε το διαλογο για τις γαλλικές πατάτες: FTI:” Δεν είναι δίκια μου εμμονη! Αυτό έγραφε το Naval News με Gto G agreement τα πλοία να έρχονται από τη γαλλική σειρά ναυπήγησης με το ίδιο configuration + 1 a70 vls (probable) ώστε να κρατηθεί το κόστος όσο πιο χαμηλό γίνετε Τι ακριβώς έγινε στις 3/10? Οι γάλλοι μπορούν να κάνουν ότι αλλαγές θέλουμε αλλα θέλουν και λεφτά που εμείς δεν έχουμε! Οι Γάλλοι το πληρώνουν 750 mil χωρίς opla οποτε με τις allages ποσο παρα πάνω θα πάει? 850-900-1 bill/ship?? Κάνω λάθος? Lafayette: Από και σπου οι είναι ανώτερες από τις… Read more »

Panagiotis Karatasios

Σιγουρα αλλες 2 μπελχαρα. Απο κει και περα H καλυτερη λυση θα ηταν η κατεπειγουσα εναρξη κατασκευης στην ελλαδα των? Als 100 γιατι αυτες μπορουν να κατασκςυαστουν απο τα ναυπηγεια ελευσινας με προοπτικη την ναυπηγηση 2 μεχρι το 2021 συν αλλες 3-4als150. Η δυνατοτητα υπαρχει. Μεχρι τοτε ενοικιαση 1-2 gowind απο αιγυπτο αν γινεται.

RBF69

“Ωχχχ μωρέ αδερφάκι μου” είσατε και εσείς οι εκνευριστικοί τύποι της Π&Δ που όλο ερωτήματα βάζετε! Όλο άγχος προκαλείτε και δεν αφήνετε και τον κ. υπουργό να χαρεί την LOI του. Μα τι μιζέρια πια είναι αυτή με εσάς. “Τι θα κάνουμε?” όλη την ώρα, τίποτε δεν θα κάνουμε ορίστε! Μας πρήζατε νυχθημερόν με άρθρα σας για τα σαπάκια τις Adelaide. Ρε έχουν όνειρα και όραμα για το μέλλον της Ελλάδας οι ιθύνιντες του τόπου μας! (το μέλλον δεν ξέρω εάν το γνωρίζει αυτό) Παλιοπρήχτες μας σκάσατε και δεν κατεβαίνει με τίποτα το Chateau Lafite και οι πατατούλες Dauphinoise… στον… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί...

1
 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά 1.99

Related News

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που...

Αφιέρωμα: F-15EX για την αμερικανική Αεροπορία, «Στον 21ο αιώνα με σύνδεση dial-up»

Η γνωστή απόφαση της αμερικανικής Αεροπορίας να επιλέξει την αγορά 140 μαχητικών αεροσκαφών F-15EX της Boeing σίγουρα τάραξε τα νερά της ειδησεογραφίας για πολλούς...

Ιμαλάια: Η Ινδία αναπτύσσει μέχρι και τα πρωτότυπα του LCΗ στα σύνορα με την Κίνα

Η κρατικής ιδιοκτησίας αεροπορική βιομηχανία του Ινδουστάν (HAL) προέβη στην επιχειρησιακή ανάπτυξη των δύο ελαφρών ελικοπτέρων μάχης (LCH) στην περιοχή Landakh των Ιμαλαΐων, όπου...

Η Ταϊλάνδη αναβαθμίζει τα 12 C-130 της αντί να τα αποσύρει

Το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης ενέκρινε στις 4 Αυγούστου το αίτημα της αεροπορίας της χώρας για αναβάθμιση του στόλου των 12 μεταφορικών αεροσκαφών C-130H,...

Η Ινδία θα απαγορεύσει την εισαγωγή 101 στρατιωτικών προϊόντων από το εξωτερικό

Η Ινδία, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς οπλικών συστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσει την απόκτηση περισσότερων από 101 προϊόντων στρατιωτικής...
- Advertisement -