Ο ΑΓΕΣ μετέβη στις εγκαταστάσεις της 651 ΑΒΥΠ, και επιθεώρησε τα πρώτα παραληφθέντα ανταλλακτικά και υλικά συντήρησης για τα εξοπλισμένα ελικόπτερα τύπου OH-58D Kiowa Warrior που αναμένει ο Ελληνικός Στρατός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣ, «την Τετάρτη 08 Αυγούστου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την 651 Αποθήκη Βάσεως Υλικού Πολέμου (ΑΒΥΠ), στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Η 651 ΑΒΥΠ αποτελεί Σχηματισμό Διοικητικής Μέριμνας που κατέχει κοµβικό ρόλο στην αλυσίδα ανεφοδιασμού του Στρατού Ξηράς, με αποστολή τον προγραμματισμό και υποστήριξη των Μονάδων µε υλικά όλων των Κλάσεων, πλην των πυρομαχικών. Ο Αρχηγός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου, επιθεώρησε τις αποθήκες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί τα παραληφθέντα μέχρι στιγμής υλικά και ανταλλακτικά των Ελικοπτέρων Kiowa και συνομίλησε με στελέχη και Μόνιμους Υπαλλήλους. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε ομιλία, κατά την οποία:
– Συνεχάρη το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, για την ανάπτυξη της σύγχρονης πληροφοριακής βάσης δεδομένων και της εγκατάστασης σύγχρονου συστήματος μηχανογράφησης των διαχειριζόμενων υλικών του Στρατού Ξηράς.
– Κατέδειξε την επαγγελματική μονοτονία και την υπηρεσιακή επανάληψη ως τον μεγαλύτερο εχθρό του εργασιακού περιβάλλοντος και ως παράγοντα καθημερινής ψυχολογικής φθοράς. Σαν τρόπους αντιμετώπισης αντέτεινε την εναλλαγή των καθηκόντων, την προσωπική εμπλοκή και την υποστήριξη που πρέπει να παρέχουν οι Διοικήσεις στο προσωπικό, ενώ επεσήμανε τον ενθουσιασμό, την υιοθέτηση καινοτόμου αντίληψης και την αυτενέργεια, ως θεμελιώδεις παράγοντες επιτυχίας στην εκτέλεση του καθημερινού έργου. Ο Αρχηγός τέλος, διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, το εξαιρετικό ηθικό, την αισιοδοξία και τη λεβεντιά που διακατέχει το προσωπικό στην εκτέλεση της αποστολής του.»

AΝΑΛΥΣΗ: OH-58D Kiowa Warrior, «Ινδιάνοι πολεμιστές» με ελληνικά χρώματα

Η επιθεώρηση των υλικών των OH-58D Kiowa Warrior από τον ΑΓΕΣ σημαίνει ότι η άφιξη των ελικοπτέρων δεν θα αργήσει. Ο ΕΣ επιθυμεί τα ελικόπτερα να είναι επιχειρησιακά το συντομότερο, προκειμένου να καλύψει πιεστικά επιχειρησιακά κενά. Όπως έχουν πολλάκις αναλύσει, τα επιθετικά ελικόπτερα μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τον συσχετισμό δυνάμεων σε Έβρο και Αιγαίο, και σε συνδυασμό με τα AH-64A+/DHA να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίας στις δυνάμεις ελιγμού του ΕΣ. Ο Αμερικανικός Στρατός με λύπη του αποχωρίστηκε τα ΟΗ-58, καθώς η απόσυρσή τους έγινε για λογιστικούς και μόνο λόγους. Τα ελικόπτερα έχουν πολλά χρόνια επιχειρησιακής αξιοποίησης μπροστά τους και πάμπολες ώρες πτήσης. Τουλάχιστον τα 36 που θα έχουν πολεμικό ρόλο.

OH-58D Kiowa Warrior σε ρόλους αέρος-αέρος, μια ικανή απάντηση στα τουρκικά Τ129 ATAK;

 

Καθώς πολλοί αδυνατούν να αντιληφθούν την αξία των ανταλλακτικών για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των Kiowa, θα πούμε για μια ακόμη φορά πως ο ΑΓΕΣ και το επιτελείο του κατάφερε να εξασφαλίσει μεγάλο απόθεμα ανταλλακτικών άνευ κόστους προκειμένου να διατηρήσει επιχειρησιακά το μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων που κατάφερε να εξασφαλίσει έναντι συμβολικού τιμήματος ο Ελληνικός Στρατός.

Διαπιστώνουμε όμως με μεγάλη λύπη μας, πως μερίδα του ηλεκτρονικού «τύπου» αδυνατεί να αντιληφθεί την υψηλή αξία της προμήθειας των OH-58D Kiowa Warrior. Αντίθετα, για λόγους που μας ξεπερνούν, καταφέρονται εναντίον του ΑΓΕΣ και του Ελληνικού Στρατού, για μια υπόθεση που πραγματικά τιμά τους ένστολους που την διαπραγματεύτηκαν, και τον ΕΣ. Πιθανότατα μια αγορά 36 Ka-52 Aligator να ήταν πιο «συμβατή» με τα γούστα κάποιων, αλλά το ΓΕΣ είχε 44 εκ. ευρώ και με αυτά έπρεπε να πορευτεί (ίσως με ανταλλαγή προϊόντων, πχ να εξάγουμε κοτσάνες από άσχετους για αμυντικούς εξοπλισμούς και να τις αγόραζαν οι παραγωγοί σάτυρας στην Μόσχα). Κι όχι μόνο πορεύτηκε σωστά ο Ελληνικός Στρατός και η ΑΣ, αλλά δίδαξε και την τέχνη της διαπραγμάτευσης. Σε όσους δεν το καταλαβαίνουν, ας μας διαβάζουν λίγο συχνότερα, κάτι θα μάθουν.

Προμήθεια OH-58D Kiowa Warrior, ένα εξαιρετικό case study που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν ο ΕΣ και γενικά οι ΕΔ

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. και να σας διαβάσουν δεν θα σας καταλάβουν γιατί δεν ξέρουν το αντικείμενο αλλά έχουν σίγουρα για εμένα τουλάχιστον άλλους λόγους που κανουν την συγκεκριμένη κριτική

 2. Μωρε καλα τα λετε, απλα υπαρχει μια αγωνια με τα Απατσι. Αν τα Καιοβα κανουν την δουλεια, που θα την κανουν δλδ και με πολυ πιο χαμηλο κοστος, μυριζει…παρκαρισμα των Απατσι και ολικη απαξιωση. Βεβαια οταν το ταμειον ειναι μειον μπορει τελικα να ειναι και η μονη λυση, αλλα αλλο να βλεπει ο σουλτανος τα Απατσι, αλλο τα Καιοβα και φυσικα (εδω ειναι ολο το ζουμι) αλλο να τα βλεπει και τα δυο μαζι να πετουν χερακι χερακι.
  Κατα τη γνωμη μου, και μετα απο αναγνωση ολων των αρθρων απο οταν αρχισε η ολη ιστορια, καταλαβαινω οτι η ΑΣ εκανε κινηση ματ οχι μονο στον Εβρο αλλα και στα νησια.
  Αν το δουμε λιγο πιο γενικα η ΑΣ θα εχει 20 υπερσυγχρονα ΝΗ90, 30 γαιδουρια Σινουκ, 36 Καιοβα, 28 Απατσι και μερικες δεκαδες Χιουι…ε δεν το λες και λιγο

 3. Άλλοι κατασκευάζουν επιθετικά ελικόπτερα και μάλιστα τα εξάγουν και άλλοι ψάχνουν να βρουν τι παροπλισμένα ελικόπτερα έχει η Αμερική.
  Άλλοι αγοράζουν 109 καινούργια μεσαία μεταφορικά ελικόπτερα, που θα τα κατασκευάσουν στην χώρα τους, ενώ άλλοι αντί για 42 ελικόπτερα που ήθελαν, αγόρασαν τελικά 20, έχουν παραλάβει τα 14, που το 2009 έπρεπε να είχε περαληφθεί το 20ο και τελευταίο, ενώ σήμερα πετάνε τα 3 από τα 14 τους.
  Κατά τα άλλα Kiowa…..

  Σε ότι αφορά τα Απάτσι από την στιγμή που δεν θα εκσυγχρονιστούν τα -Α αναγκαστικά μια μέρα θα τα παρκάρουμε σε μία γωνία. Θα μείνουμε με μόλις 9 Απάτσι -D….

 4. Μπράβο ρε αλάνια, να ‘στε καλά!! Γιατί μερικοί το χουν ξεφτιλίσει το θέμα. Αλλά να ξέρουν ότι αν δεν τους βγει το όνειρο, θα τα βρουν σκούρα πολύ απότομα…

 5. Πραγματικά έριξα πολύ γέλιο! Όποιος θεωρεί πολύ μινιμαλ τη λύση των kiowa μπορεί να αγοράσει ότι επιθυμεί και να μας μάθει μπαλίτσα. Με τα δικα του λεφτα ομως οχι με τα δικα μας..

 6. Θα διαπιστώσω και εγώ με μεγάλη λύπη πως το άρθρο αυτό όπως και μερικά προηγούμενα διακρίνονται για τη μεγάλη συμπάθεια που έχουν προς τη στρατιωτική ηγεσία.

  Σε επίπεδο γλειψίματος για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους..

  Σας υπενθυμίζω πως έχουμε 2 στρατιωτικούς ομηρους επί των ημερών τους- ενώ όλοι ξέραν πως αυτό επιδίωκαν οι γείτονες.
  Ο δε συγκεκριμένος aγεs s έχει ξεπεράσει κάθε όριο στο photo opportunity
  Ουσία ΜΗΔΈΝ μεταρρυθμίσεις στον ES ΜΗΔΈΝ.

  Επί του θέματος;
  Το συγκεκριμένο photo opportunity του aγεs το βγάλε πρώτο το onalert

  http://www.onalert.gr/stories/ages-o-antistratigos-alkiviadis-stefanis-episkeftike-tin-eksi-peninta-ena-avyp/69055

  Δείτε το ακόλουθο;
  http://www.onalert.gr/stories/ges-to-bonus-sta-antallaktika-gia-ta-kiowa-warrior/69031

  Κατά αυτό και εάν αληθεύει τα APACHEπετάνε μονο 32H τον χρόνο
  Δηλαδή κάπου τον μηνα 2.7h κατά μέσο ορο.
  Δεν υπάρχει αξιόμαχο των πληρωμάτων τους πλέον.
  Μονο για παρελάσεις.

  Πλήρη απαξίωση υλικού που έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια

  Σε παλιότερο άρθρο του περιοδικού σας για τα APACHE ως προτεραιότητες είχαν τεθεί;
  ανταλλακτκά/υποστήριξη
  αναλώσιμα συστήματος ηλεκτρονικού πολεμου
  σύχρονα πυρομαχικά
  Αντίθετα τα APATCHE απαξιώνονται πλήρως και δίνονται 44mil για την εισαφωγή νέου τύπου ελικοπτερου
  Κάι για τη παραπάνω τραγική κατάσταση γράφετε πως
  ‘»Κι όχι μόνο πορεύτηκε σωστά ο Ελληνικός Στρατός και η ΑΣ, αλλά δίδαξε και την τέχνη της διαπραγμάτευσης»‘
  Με τόσο χαμηλό utilization rate τίθεται και θέμα ασφαλειας πτήσεων λόγω πτητικής
  ανεπάρκειας των πιλότων.
  Εάν είναι έτσι η κατάσταση με τα APATCHE ας τα αποσύρουν και ας μείνουμε με τα
  KIOWA

 7. Μία σύντομη ιστορία…
  Παραμονές βουλευτικών εκλογών σε μία προεκλογική συγκέντρωση είχα μία σύντομη συζήτηση με τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Του είπα μεταξύ άλλων ότι ο στρατός μας δεν έχει επιθετικά ελικόπτερα και αεροπλάνα ,,ιπτάμενα ραντάρ,,. Και πως έχω κάποιες σχετικά ιδέες για αυτά. Μου είπε ,,μετά τις εκλογές έλα από το υπουργείο να τα πούμε,,. Όταν μετά έγινε υπουργός εθνικής αμύνης, σε καμμία περίπτωση δεν πίστευα ότι θα γινόταν αγορά των Απάτσι. Πίστευα ότι θα επιλεγεί μία οικονομική λύση που θα ήταν το Κόμπρα. Μου φαινόταν απίστευτο που από εκεί που δεν είχε κανένα επιθετικό ελικόπτερο ο Ε.Σ, ξαφνικά πήγε στο κορυφαίο επιθετικό ελικόπτερο του κόσμου. Είναι σαν να μην έχει κανείς αυτοκίνητο και ξαφνικά να βρεθεί με Λαμποργκίνι…

  Πέρισυ σηζητώντας το θέμα των Καιόβα με στενό συνεργάτη του Καμμένου έμαθα το εξής νέο…… Ότι τα Απάτσι είναι ακριβά για εμάς.
  Το μέλλον θα έχει ως εξής. Θα παρκάρουμε στην άκρη τα 19 Απάτσι -Α, που ήδη κάποια είναι παρκαρισμένα (ο συνεργάτης του μου είπε πόσα) και θα μείνουμε με τα 9 Απάτσι -D, που φυσικά δεν έχουν όλα ραντάρ και εδώ και χρόνια κανείς δεν μπήκε στον κόπο να παραγγείλει έστω 50-60 AGM-114L για αυτά.
  9 Απάτσι -D και τα εξοπλισμένα Καιόβα. Αυτά θα είναι τα επιθετικά ε/π του Ε.Σ. Δηλαδή όσα θα πετάνε από αυτά…

  Τελικά μου φαίνεται πως η Ελλάδα έπρεπε αντί των Απάτσι να επιλέξει ένα πιο οικονομικό ελικόπτερο όπως το Super Cobra. Σήμερα πάμε να αντικαταστήσουμε τα Απάτσι -Α με τα Καιόβα. Την Λαμποργκίνι με Φιατάκι…

 8. Παιδιά ο εν λόγω ΑΓΕΣ όντως ενίσχυσε την Αεροπορία Στρατού (βέβαια αναρωτιέμαι αν έχει γίνει κάποια κίνηση τοποθέτησης φορητών δεκτών GPS και φωτισμού συμβατού με NVGs στα παλιότερα ελικόπτερα). Από κει και πέρα οι υπόλοιποι κλάδοι πάσχουν κανονικά, και δεν έχουμε δει οτιδήποτε σχετικά με άρματα μάχης, τροχαίο υλικό, ατομικά υλικά πεζικαριων, εκσυγχρονισμους, κατάργηση αχρήστων δομών και στρατοπέδων, αύξηση θητείας, κλπ κλπ κλπ.
  Τις δύο καταγεγραμμένες ενέργειες του ΑΓΕΣ να λειτουργήσει ως σωματοφύλακας του ΥΠΕΘΑ απλά τις αφήνω αχαρακτηριστες…

 9. Αναγνωριστικα ελικοπτερα με δυνατοτητα χτυπηματος ευκαιριακων στοχων. Τα 44 μυρια ειναι λιγα σιγουρα… αλλα αν βαλω και το κοστος υποστηριξης και το κοστος οσων θα τα επανδρώσουν, μακροπροθεσμα το μπιλετακι δεν ειναι και μικρο.

  Αν ημασταν στοιχειωδως σοβαροι και με προγραμματισμο, θα ειχαμε το δικο μας ANKA και δεν θα χρειαζομασταν λυσεις προηγουμένων δεκαετιων.

  Τα Kiowa ειναι μια λύση αναμφισβιτητα, αλλά οχι η καλυτερη δυνατη.

 10. Τώρα πείτε με γκρινιάρη αλλά τα χρήματα καλύτερα να πήγαιναν στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών των Apache A

 11. Πέστα ρε Γιάννης1! Εξαιρετικός.. (Τον έπιασε το παράπονο και έγραψε δύο φορές). Μικρή χώρα είμαστε, που από τη μεταπολίτευση (τουλάχιστον) και μετά οι ηγέτες της επιμένουν να την καταντάνε ακόμα μικρότερη…Πάμε στοίχημα ότι θα μείνουν τα Viber χωρίς όπλα και sniper για να συμπληρώσουν το κάδρο υποβρύχια χωρίς τορπίλες, άρματα χωρίς βλήματα, ελικόπτερα χωρίς ραντάρ και όπλα?

Comments are closed.