Η πρόσφατη επίσκεψη του Α/ΓΕΣ (πριν μερικές εβδομάδες) στις ΗΠΑ έδωσε για άλλη μια φορά ευκαιρία (όπως βέβαια συμβαίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση) για να οργιάσει και πάλι η φαντασία διαφόρων, άλλων σε μάλλον «πάγιο» και συγκρατημένο επίπεδο, άλλων όμως σε πολύ ποιό… «γόνιμο» κλίμα που γέννησε μεγάλα καλάθια με «δώρα» εξ’ Αμερικής.

Βγήκε λοιπόν η «πλαστικοποιημένη» πλέον λίστα (παρελθόντων χρόνων) από τα συρτάρια κάποιων και είδαμε και πάλι περισπούδαστες αναφορές και αναλύσεις για 400 Abrams, εκατοντάδες Bradley, πυροβόλα και πυραύλους, Apache και Blackhawk, ενδεδυμένες βέβαια και με την απαραίτητη σάλτσα λεπτομερειών και υπενθυμίσεων που κάνουν το «πακέτο» που προσφέρεται στον αναγνώστη πιο πιστευτό.

Για όσους όμως δεν έχουν «πλαστικοποιήσει» λίστα «δώρων» και κρατάνε μικρότερο καλάθι, η επίσκεψη (ρουτίνας) του Α/ΓΕΣ στις ΗΠΑ είχε πράγματι κάποια απτά αποτελέσματα.

Προώθησε το θέμα των επιπλέον 5 Chinook, που όμως είναι περισσότερο θέμα εξεύρεσης κονδυλίων από την ελληνική πλευρά και καθορισμού (στη συνέχεια) χρονοδιαγράμματος από πλευράς ΗΠΑ.

Στο θέμα των OH-58D το «μπαλάκι» ως γνωστόν βρίσκεται πλέον εδώ και καιρό στο ελληνικό γήπεδο. Η δε προσπάθεια συρρίκνωσης του κόστους του «πακέτου» υπάρχει πράγματι αλλά και οι ελπίδες να αποδώσει θεματικούς καρπούς δεν είναι μεγάλες (ας κρατήσουμε αισιόδοξο τόνο αντί να πούμε ότι… δεν υφίστανται).

Κατά τα άλλα οι εκπαιδεύσεις στελεχών του ΕΣ στις ΗΠΑ, που έχει ένα δυσβάσταχτο πλέον κόστος για το ΓΕΣ τέθηκε επί τάπητος όπως επίσης και οι συνεκπαιδεύσεις μονάδων στην Ελλάδα που επιζητούνται σε πολλά επίπεδα.

Πυρομαχικά (και ελαφρά όπλα), κάποια ανταλλακτικά είναι επίσης πάγιο ελληνικό αίτημα όπως και κάποιο τροχαίο υλικό και λοιπός εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών.

Τα υπόλοιπα ανήκουν σε φανταστικές («πλαστικοποιημένες ) λίστες που ξεθάβουν κάποιοι. Στενάχωρα βέβαια όλα αυτά σε όσους τα διαβάζουν και κάνουν ήδη σχέδια για αναδιάταξη στους όρχους οχημάτων των μονάδων και τα υπόστεγα της ΑΣ.

Μακάρι βέβαια να προκύψει κάτι  αλλά φοβούμαστε ότι ΔΕΝ… (τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον). Ας δούμε επίσης τι θα γίνει και με την συμφωνία για την Σούδα και βλέπουμε…

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τα κιοβα πρέπει οπωσδήποτε να τα πάρουμε, το κόστος των 120-150εκ που διαβάζω ειναι ένα κλασμα μπροστά στα επιχειρησιακα οφέλη που θα δώσει στις ΕΔ.

 2. Εμένα ένας ξάδερφος του αδερφού του πατέρα μου, που έχει έναν ανηψιό στην Ουάσινκτον που έχει έναν θείο με πιτσαρία που εξυπηρετεί καμιά φορά το HQ με πίτσες, μου είπε οτι άκουσε την ώρα της παράδοσης της πίτσας, οτι τα Abrams ήδη περνάνε εργοστασιακή επιθεώρηση και ότι ήδη έχει ναυλωθεί ειδικό πλοίο μεταφορρών για Πειραιά. Μάλιστα ο αριθμός θα είναι 600 και όχι 400, που θα είναι τελικά τα Bradley…

 3. Τι δηλαδή δεν υπάρχει Άι Βασίλης; Τώρα θα μας πείτε ότι κάποιος πυροβόλησε και το λαγουδάκι του Πάσχα! 

 4. Γράφτηκε απο αρκετά «σοβαρά»ας πούμε, site του αμυντικού χώρου (δέν βάζω σε αυτά το pravdanet) οτι προωθείται έντονα η αγορά πυραύλων Hellifire AGM-114L….κατά τις δικές σας πληροφορίες ,δέν υπάρχει τέτοιο θέμα μάλλον ε?? :-/

  • Η απόκτηση πυραύλων AIM-114L είναι κορυφαία ανάγκη και έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια, όπως και πολλά άλλα. Αλλά την κατάσταση την ξέρετε, πιστεύετε ότι τώρα έχουμε χρήματα για την αγορά;

   • Κάποιοι εκεί έξω μάλλον θεωρούν πως η Σούδα είναι η χήνα με τα χρυσά αυγά! Μισό να ανανεώσω τη λίστα. Λοιπόν, χάρη στη Σούδα θα πάρουμε:

    – Επιπλέον Chinook
    – Φθηνά Kiowa (όσα νά’ναι, δε τα χαλάμε)
    – Φθηνή (τι φθηνή, τσάμπα!) αναβάθμιση F-16
    – 2-4-8 Arleigh Burke
    – Μερικά Patriot, να μας βρίσκονται
    – Πυρομαχικά, τυφέκια κτλ, εντάξει τώρα με μπιχλιμπίδια θα ασχολούμεθα; Για παρελάσεις δε χρειάζονται πυρομαχικά τα άρματα, και οι φαντάροι ωραίοι είναι και με G3.

    Εννοείται πως θα μας κάνουν και κάποια γερή έκπτωση για 3-4 μοίρες F-35, αλλά αυτό θα το δούμε αργότερα… φεεεετα.

    Πίσω στον πλανήτη γη, εγώ ελπίζω να ολοκληρωθεί τουλάχιστον η αναβάθμιση των Ρ-3.

 5. Για πολοστη φορα θα πρεπει να περιμενουμε μια αχρηστη αγορα(παραχωρηση)παλαιων συστηματων ενω θα επρεπε να ειχαμε αγορασει καινουρια που θα κοστιζαν λιγοτερο αν υπολογιστει και το κοστος αναπαλεωσης;
  Γιατι επειδη καπιοι δεν θελουν να γνωριζουν απο κοστολογια;

 6. Όλοι μας θα θέλαμε να ισχύουν αυτά που γράφουν τα μπουρδολόγια,
  αλλά δυστυχώς αποφασίσαμε να διαβάζουμε σοβαρά ιστολόγια.
  Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να σας διαβάζουμε;

 7. Σε ότι αφορά τα Καιόβα το θέμα έχει κλείσει. Αλλά μην χαίρεται κανείς γιατί μετά θα είναι τα δυσάρεστα. Αυτά τα ελικόπτερα θα αντικαταστήσουν τα Απάτσι -Α. Γενικά η ελληνική πλευρά είναι να δώσει πολλά στους Αμερικάνους και περιμένει να πάρει πολλά. Πάντως επειδή λεφτά δεν υπάρχουν και ούτε θα υπάρξουν ότι θα χρειάζεται συντήρηση θα πηγαίνει να αράζει μόνιμα σε μία γωνία. Εδώ για να αγοραστούν φρένα για τα Μ-2000 η υπόθεση εκρεμμούσε 7 χρόνια. Και μιλάμε για ένα ποσό το πολύ 5 εκατ. ευρώ…

 8. Εκείνο το Απάτσι που «τούμπαρε» στα ρηχά τι απέγινε ;;;
  Επιδιορθώνεται ;;; Αν ναι, υπάρχει ελπίδα και θέληση να επανέλθει στην πρότερη του αξιόμαχη κατάσταση ;;;

Απάντηση