Ο βασικός πύραυλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, είναι ο Harpoon, που μετρά αισίως 40 χρόνια ζωής. Ως αντιπλοϊκός πύραυλος, μπορεί να εκτοξευτεί από πλοία, υποβρύχια και αεροπλάνα. Αν και έχει δεχτεί πολλές αναβαθμίσεις, φαίνεται πως έφτασε ο καιρός να αντικατασταθεί.

Ο νέος αντιπλοϊκός πυραύλος του Πενταγώνου χρησιμοποιεί την τεχνολογία του βομβαρδιστικού B-2 για να εντοπίζει και να καταστρέφει στόχους επιφανείας. Ο Long Range Anti-Ship Missile (AGM-158C LRASM), θα εντοπίζει τις εκπομπές ραντάρ των εχθρικών πλοίων για να τα εντοπίζει, χωρίς να είναι απαραίτητη η καθοδήγηση μέσω GPS.

Το ενεργό σύστημα καθοδήγησης μέσω ραντάρ σε πολλούς παλαιότερους πυραύλους ήταν πάντα προβληματικό. Οι πύραυλοι κατά πλοίων, εκτοξεύονται προς την κατεύθυνση του στόχου και πετούν κοντά στην επιφάνεια του νερό – στην περίπτωση του Harpoon, μόλις 10 μέτρα πάνω από τα κύματα – για να παραμείνουν μακριά από τις οθόνες ραντάρ του εχθρού όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο LRASM όμως θα χρησιμοποιεί έναν παθητικό αισθητήρα εντοπισμού εκπομπών ραντάρ. Το εχθρικό πλοίο δεν έχει άλλη επιλογή από τα να κρατά το ραντάρ του ανοιχτό, αν θέλει να έχει επιχειρησιακή εικόνα των εισερχόμενων απειλών.

Ο LRASM θα είναι εξοπλισμένος με πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να μπορεί να ελίσσεται και να κατηγοριοποιεί τις απειλές που συναντά κατά τη διάρκεια της πτήσης του. Για παράδειγμα, θα μπορεί να επιλέξει τον καταλληλότερο στόχο ανάμεσα από μια ομάδα πλοίων (πχ ένα αεροπλανοφόρο και όχι κάποιο βοηθητικό πλοίο), από την «βιβλιοθήκη» στόχων που θα φέρει αποθηκευμένη.

Με βεληνεκές τουλάχιστον 320 χιλιομέτρων, στοιχεία stealth και κεφαλή 450 κιλών, ο νέος πύραυλος αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα του θαλάσσιου πολέμου από το νέο έτος που θα εισέλθει σε υπηρεσία.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το πρόβλημα είναι σε στόχους που δεν έχουν ραντάρ ή το ραντάρ (π.χ. ναυτιλίας) είναι μικρής εμβέλειας. Προφανώς θα υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιου είδους στόχους, αλλά και πάλι, το πιθανότερο είναι ο Harpoon να μην βγει ποτέ πλήρως από υπηρεσία, αλλά να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά του LRASM.

  2. Στα αντιπλοϊκά βλήματα υπάρχει σαφής διαφορά σχεδιαστικής αντίληψης ατο θέμα «ταχύτητα – πρόωση» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

    Ενώ τα βλήματα εκ ΗΠΑ παραμένουν υποηχητικά, οι Ρώσοι επιμένουν σε υπερηχιτικά και βάλε – βλέπε 3Μ22 Τσίρκον.
    Ακόμα και οι Π700 Γκρανιτ, Π800 Ονυξ πετάνε με Μ1.5+

    Οι κακές γλώσσες λένε οτι αυτή η επιμονή των ΗΠΑ σε υποηχητικά αντιπλοϊκά βλήματα οφείλετε στη «συντεχνία των αεροπλανοφόρων» που δεν θέλει να χάσει των πρωτεύοντα ρόλο που έχει στα θέματα κρούσης.

Comments are closed.