Αναζητώντας πελάτες για το εντυπωσιακό AGM (βίντεο)

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Για περισσότερο από 10 χρόνια η γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann, γνωστότερη με τη συντομογραφία KMW, παρουσιάζει το Armored Gun Module (AGM), έναν θωρακισμένο πύργο πυροβόλου των 155mm ως προσιτή λύση για τη μετατροπή τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων σε Α/Κ πυροβόλα με υψηλή ευκινησία. Δεν έχει ωστόσο πετύχει να βρει πελάτη για το όπλο, που μοιάζει ότι προέρχεται κατευθείαν από το κατάστρωμα πλοίου, αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, με πολλές χώρες (για παράδειγμα οι ΗΠΑ) επενδύουν ξανά στην αγορά νέων πυροβόλων μάχης.

 

Η KMW ανακοίνωσε ότι άρχισε να εργάζεται πάνω στο AGM το 2004. Το σύστημα φέρει το ίδιο πυροβόλο των 155mm/L52 της Rheinmetall, που χρησιμοποιεί το PzH-2000. Οι ομοιότητες του AGM με το PzH-2000 δεν σταματούν εκεί – το ΣΕΠ και άλλα συστήματα προέρχονται επίσης από το PzH-2000. Ως νεότερο, όμως, το AGM είναι πιο συμπαγές και αυτοματοποιημένο, διαθέτοντας GPS/INS και αυτόματο γεμιστήρα. Ο τελευταίος περιορίζει σε μόλις δύο τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τη βολή, ενώ σε άλλα πυροβόλα χρειάζονται τρία ή τέσσερα.

 

Μια εφαρμογή του AGM παρουσιάστηκε το 2006, με το σύστημα τοποθετημένο σε όχημα M270, που κατά κανόνα είναι φορέας του ΠΕΠ MLRS. Σε δοκιμές το σύστημα πέτυχε 10 βολές ανά λεπτό. Η εταιρεία θεωρεί ότι το AGM μπορεί να βάλλει έξι βλήματα το λεπτό, επίδοση που μπορεί να ανέλθει σε οκτώ μελλοντικά. Το AGM μπορεί να πλήξει τον στόχο ταυτόχρονα με πολλαπλά πυρά, χρησιμοποιεί κάθε πυρομαχικό πυροβολικού των 155mm, αλλά και τη νέα, επαναστατική γενιά των πυρομαχικών τη νορβηγικής εταιρείας Nammo.

 

Όπως επισημαίνει το «The Drive», πρόκειται για ένα εντυπωσιακό όπλο, με σημαντική ισχύ πυρός και μικρό βάρος. Το AGM ζυγίζει 12t και λιγότερο από 35t μαζί με τον φορέα. Την ίδια στιγμή, το PzH-2000 πλησιάζει τους 60t, το K9 τους 47t και το AS-90 τους 45t. Το αμερικανικό M109A7, που εξοπλίζεται με βραχύτερο πυροβόλο, είναι σχεδόν 40t.

 

Η KMW αναφέρει ότι το AGM μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε όχημα, χωρίς το τελευταίο να αντιμετωπίσει προβλήματα από το βάρος του συστήματος και την ανάκρουση. Το 2008 παρουσιάστηκε το Donar, που ολοκλήρωσε το όπλο στο τεθωρακισμένο όχημα μάχης ASCOD 2. Ακολούθησαν ως φορείς το Boxer και το φορτηγό όχημα Trakker 8×8, που μπορεί να αναλάβει και χρέη άμυνας ακτών. Το AGM προσφέρεται ακόμη με μικρότερο πυροβόλο των 155mm/L39 για να φέρεται από ακόμη ελαφρύτερα οχήματα σαν το φορτηγό όχημα Navistar 6×6. Το μικρό βάρος καθιστά το Donar αερομεταφερόμενο από A400M, ενώ όταν μεταφέρεται από τροχοφόρο όχημα, ο φορέας μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα συγκριτικά με τα PzH-2000, K9, AS-30 και M109A7.

 

Τον Φεβρουάριο του 2018 οι ΗΠΑ εξέφρασαν την πρόθεση απόκτησης νέου πυροβόλου για την αντικατάσταση των ρυμουλκούμενων συστημάτων 105 και 155mm, χωρίς να αποκλείουν την επιλογή ενός αυτοκινούμενου φορέα. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι το Stryker ή το ASCOD 2, με το AGM να έχει δυνητική υποψηφιότητα. Παρόμοια κίνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει η Μεγάλη Βρετανία, με την χώρα να έχει επιλέξει τόσο το Boxer όσο το Ajax για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Βρετανικού Στρατού. Το Ajax είναι εξέλιξη του ASCOD 2. Άλλοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές του AGM θα μπορούσαν να είναι χώρες της Ανατ. Ευρώπης ή της ΝΑ Ασίας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •