Νέα δοκιμή του βαλλιστικού πύραυλου Agni V από την Ινδία

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Νέα επιτυχημένη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου πραγματοποίησε η Ινδία, με τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Agni-V, που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και αποτελεί το κύριο όπλο αποτροπής της χώρας ενάντια στους γείτονές της Πακιστάν και Κίνα.

Το Πακιστάν και η Κίνα βέβαια από την πλευρά το βλέπουν εντελώς αντίθετα και θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εκτόξευση αν και χαρακτηρίζεται δοκιμαστική, αποτελεί πρόκληση και κλιμάκωση της ινδικής πυρηνικής απειλής απέναντί τους.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, η Ινδία δοκίμασε με επιτυχία τον συγκεκριμένο πύραυλο σε μία βάση δοκιμών των ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην ανατολική ακτή της Οντίσα. Αυτή είναι η τρίτη επιτυχημένη δοκιμή του πυραύλου φέτος και η δεύτερη μέσα σε ένα εξάμηνο. Οι άλλες δυο ήταν τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο.

Ο Agni-V είναι ένας πύραυλος ικανός να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από την ινδική κυβέρνηση το 2008. Ο πύραυλος έχει αρκετή εμβέλεια ώστε να είναι ικανός να πλήξει στόχους οπουδήποτε στην Ασία καθώς και σε τμήματα της Αφρικής και της Ευρώπης.

Προς το παρόν μπορεί να μεταφέρει μία μόνο πυρηνική κεφαλή, αν και με ωφέλιμο φορτίο ενάμησι τόνο, δεν είναι πρόβλημα να μεταφέρει πολλές μικρότερς. Ινδοί επιστήμονες επιδιώκουν να καταστήσουν το βλήμα ικανό να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, με δυνατότητα αυτόνομης στόχευσης για κάθε στόχο ξεχωριστά (MIRV).

Με τον τρόπο αυτό είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο να αναχαιτιστεί από τα αντιβαλλιστικά συστήματα του αντιπάλου.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •