21.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Ελληνικά AH-64A+, "κάντο όπως" το Ισραήλ, περιορισμένος εκσυγχρονισμός και SPIKE-NLOS

ΑΠΟΨΗ: Ελληνικά AH-64A+, “κάντο όπως” το Ισραήλ, περιορισμένος εκσυγχρονισμός και SPIKE-NLOS

- Advertisement -

 

Τα ελληνικά AH-64A+ είναι μια από τις μεγαλύτερες “επενδύσεις” που έχει κάνει ιστορικά ο Ελληνικός Στρατός. Αγορασμένα μετά τον 1ο Πόλεμο του Κόλπου, τα ελικόπτερα αυτά έφεραν τα πάνω κάτω στις δυνατότητες ελιγμού του ΕΣ, και άλλαξαν τελείως την προοπτική των επιχειρήσεων από πλευράς ΓΕΣ. Με μοναδικές για την εποχή τους ικανότητες πτήσης πολύ χαμηλά και βράδυ, και κορυφαία επιβιωσιμότητα (την εποχή τους), με δυνατότητα βολής πυραύλων AGM-114 Hellfire, τα AH-64A+ θα μπορούσαν να είναι οι κινητές εφεδρείες, που θα κάλυπταν τα κενά της άμυνας, και θα σταματούσαν τις τουρκικές “σφήνες”, εξαϋλώνοντας τους τουρκικούς σχηματισμούς τεθωρακισμένων.

Αμερικανοί με AH-64D στο Στεφανοβίκειο! Εντυπωσιακές εικόνες κι έρωτας για την Ελλάδα!

Το κόστος της αγοράς και ενσωμάτωσης σε υπηρεσία των ελληνικών Apache ήταν όμως πραγματικά εξοντωτικό για τα δεδομένα της δεκαετίας του ’90. Τότε ο ΕΣ αναγκάστηκε να κάνει όχι βήμα, αλλά άλμα, πηγαίνοντας από τα “ταπεινά” AB205/UH-1H και τα CH-47C Chinook στα “διαστημικά” ΑΗ-64Α+. Για να καταφέρει να “καλύψει” το κενό, αναγκάστηκε να διαθέσει όλες τις διαθέσιμες πιστώσεις του για να τα βάλει σε υπηρεσία. Έτσι, ο ΕΣ αναγκάστηκε να κάνει σημαντικές “εκπτώσεις” στα υπόλοιπα προγράμματά του, αφήνοντας έτσι τα Μ113 σαν κύριο ΤΟΜΠ, UH-1H σαν κύριο μεταφορικό, αλλά και το Πυροβολικό με υλικά του 1950.

Προς εντατική αξιοποίηση των ελληνικών AH-64A+, νέα ανταλλακτικά, με υψηλές διαθεσιμότητες και συνεργασία με τα OH-58D Kiowa Warrior

Η μεγαλύτερη όμως θυσία που έκανε, ήταν η απόρριψη της προσφοράς των ΑΗ-1 που τότε απέσυραν σωρηδόν οι ΗΠΑ, και άφηνε στην “άκρη” ο US Army. Τα ΑΗ-1 ήταν ίσως πολύ πιο εύκολο και φθηνό στη χρήση και συντήρηση ελικόπτερο, αλλά προφανώς η τότε Αεροπορία Στρατού είχε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της στην εισαγωγή σε υπηρεσία των ΑΗ-64Α+. Δεν γνωρίζουμε πως θα ήταν σήμερα η κατάσταση, αν αντί των ΑΗ-64Α+, είχαν εξασφαλιστεί αριθμοί ΑΗ-1Q/S και η δαπάνη των ΑΗ-64Α+ είχε κατευθυνθεί σε UH-60. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον What If, που μάλλον θα εξετάσουμε άμεσα σε σχετικό μας άρθρο.

WHAT IF: τα AH-64E έχουν διπλή τιμή από τα AH-1Z, μήπως ήταν λάθος η επιλογή της χώρας μας 30 χρόνια πριν;

Το θέμα είναι πως τα ΑΗ-64Α+ αγοράστηκαν, ενσωματώθηκαν στον Ελληνικό Στρατό, και για 25 χρόνια τώρα είναι ένα σημαντικός πυλώνας ισχύος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δυστυχώς, αντί να επιλέξουμε τον εκσυγχρονισμό των AH-64A+ σε AH-64D, επιλέξαμε την αγορά 12 ολοκαίνουργιων Delta, δημιουργώντας έτσι ένα πρόβλημα πολυτυπίας στην ΑΣ, αλλά και μεγάλης διαφοράς στις επιχειρησιακές δυνατότητες. Δεν κρίνουμε την επιλογή του Ελληνικού Στρατού, άλλωστε δεν διαφέρει αισθητά από την επιλογή της ΠΑ να αγοράσει καινούργια Mirage 2000-5, να εκσυγχρονίσει κάποια Mirage 2000EGM σε Dash-5, και να εγκαταλείψει αριθμό Mirage 2000EGM/BGM στην τύχη τους.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αγορά κρίσιμων ανταλλακτικών για τα ελληνικά AH-64A+ Apache από τα ΗΑΕ, προχώρησε η συμφωνία!

Οι Ισραηλινοί αντίθετα ήθελαν την αναβάθμιση των ΑΗ-64Α+ σε AH-64D. Το θέμα είναι πως επί Ομπάμα, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ πέρασαν από πολλά “δύσκολα” στάδια, και μεταξύ άλλων ενεργειών, οι ΗΠΑ πάγωσαν την παράδοση 6 AH-64D στο Ισραήλ. Τότε οι Ισραηλινοί έκαναν κάτι πολύ έξυπνο, που τελικά μάλλον έχει μεγαλύτερη αξία για αυτούς. Αν το δούμε μακροσκοπικά, οι Αμερικανοί την “πάτησαν”, όπως την “πάτησαν” οι Γάλλοι με το Mirage III, όταν οι Ισραηλινοί αναγκάστηκαν και έφτιαξαν το Kfir. Ας δούμε τι έκαναν οι Ισραηλινοί στην περίπτωση των Apache.

Με Ισραηλινούς πυραύλους μακράς εμβέλειας θα εξοπλίσει ο Αμερικανικός Στρατός τα Apache

Καταρχάς, αγόρασαν όλα τα κρίσιμα αποθέματα ανταλλακτικών AH-64A υπήρχαν στις ΗΠΑ, όταν ο Αμερικανικός Στρατός και η Boeing αποφάσισαν να σταματήσουν την υποστήριξη των ΑΗ-64Α. “Σταματώ την υποστήριξη” σημαίνει πως το προϊόν, ΑΗ-64Α, δεν υποστηρίζεται πλέον από τον κατασκευαστή. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης έχει την ευθύνη να βρει ανταλλακτικά, και ο κατασκευαστής δεν υποχρεούται να διαθέτει ανταλλακτικά, ανεξαρτήτως κόστους. Άρα, όσοι κρατήσαν σε υπηρεσία τα ΑΗ-64Α μετά το 2013 το κάνουν με δική τους ευθύνη.

Οι ΗΠΑ ψάχνουν εργολάβο να… διαλύσει όσα AH-64D τους έμειναν!

Σε μια φυσιολογική κατάσταση, οι Επιτελείς του ΓΕΣ δεν θα άφηναν την ευκαιρία να φύγει έτσι. Ή θα αναβάθμιζαν τα ελικόπτερα σε ΑΗ-64D, ή θα αγόραζαν όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλακτικά γίνεται, εξασφαλίζοντας αρκετά χρόνια επιχειρησιακής αξιοποίησης. Το πρόβλημα είναι πως η χώρα ήταν σε Μνημόνια, και όλες οι κυβερνήσεις έδιναν από μικρή, ως καθόλου σημασία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συνεπώς η αναβάθμιση σε -D ήταν εκτός συζήτησης, ενώ από κάποιο σημείο και μετά είναι διαθέσιμη μόνο η αναβάθμιση σε ΑΗ-64Ε. Δεν θέλετε να σας χαλάσουμε το βράδυ λέγοντας πόσο κοστίζει ένα ΑΗ-64Ε. Όταν κάποιοι έγραφαν, να μην παραλάβουμε τα OH-58D Kiowa Warrior, και να πάμε σε ΑΗ-64Ε, μάλλον εννοούσαν να πάρουμε αντί για 70 ελικόπτερα, τις ζάντες ενός…

ΑΝΑΛΥΣΗ: To ψευδές δίλημμα “Εκσυγχρονισμός των AH-64A+” και “Μεταχειρισμένα OH-58D Kiowa Warrior”

Οι επιλογές για την ΑΣ δεν ήταν πολλές. Είχαν ένα εξαιρετικό ελικόπτερο, και το έχουν ακόμη, αλλά χωρίς υποστήριξη. Παρέλαβαν 70 ελικόπτερα, με άφθονα ανταλλακτικά, στα όρια του κορεσμού! Για λίγο υπήρξε η ιδέα τα OH-58D να αντικαταστήσουν τα ούτως ή άλλως καθηλωμένα εν μέρει ΑΗ-64Α+. Το θέμα όμως πως άλλη η “δουλειά” των ΑΗ-64Α+ άλλη των OH-58D. Συμπληρώνει το ένα το άλλο, δεν το αντικαθιστά. Κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά στο ΓΕΣ και την ΑΣ.

Η Κολομβία παρέλαβε το δέκατο AH-60L Arpia IV

Τι έκαναν οι Ισραηλινοί λοιπόν, αφού εξασφάλισαν ανταλλακτικά; φρόντισαν να βελτιώσουν τα avionics της έκδοσης Α, κοντά στο επίπεδο αυτών της έκδοσης -D. Προφανώς, άλλαξαν όλα τα υπολογιστικά συστήματα, με νεότερα, ικανότερα και με μεγαλύτερη αξιοπιστία. Πιστεύεται πως έχει τοποθετηθεί νέος υπολογιστής αποστολής ισραηλινής κατασκευής, ενώ έχει αλλαχτεί και το το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Το ότι έχουν σύστημα ECM τα ΑΗ-64Α+, δεν σημαίνει πως είναι και σύγχρονο πλέον. Μπορεί να ήταν εξαιρετικό πριν 30 χρόνια στον Πόλεμο του Κόλπου, αλλά πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Η πρώτη εικόνα αμερικανικού Απάτσι με πύραυλο Spike NLOS! (Εικόνα από το μέλλον της Αεροπορίας Στρατού;)

Το καλό με το ΑΗ-64Α+ είναι πως το ελικόπτερο μπορεί να δεχτεί αλλαγές στον ηλεκτρονικό του εξοπλισμό χωρίς να έχει πρόβλημα με την ασφάλεια πτήσεων. Για να εξηγήσουμε, ένα MiG-21, F-4E, Mirage F1, A-7 Corsair, χωρίς Fly-By-Wire, μπορούν να εκσυγχρονιστούν από όποιον έχει την όρεξη και τα μέσα να αποσυναρμολογήσει το αεροσκάφος, και να πιστοποιήσει τα ηλεκτρονικά του. Έτσι κατάφεραν πχ οι Γερμανοί να εκσυγχρονίσουν τα F-4F (και τα ελληνικά F-4E), οι Ισραηλινοί τα MiG-21 και πάει λέγοντας. Αλλά κανείς, πλην του κατασκευαστή, δεν μπορεί να “βάλει” χέρι στα μαχητικά 3ης γενιάς, με FBW. Έτσι, μόνο η Lockheed εκσυγχρονίζει τα F-16, τα Mirage 2000 η Dassault, τα F-15 η Boeing και πάει λέγοντας.

Βίντεο: Δείτε ισραηλινό Apache να χτυπάει χαρτί Α4 με Spike LR

Τα ΑΗ-64Α+ αν και με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης, δεν είναι σαν τα μαχητικά 3ης γενιάς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι σαν τα 2ης. Απλά, μπορούν να γίνουν αλλαγές στα avionics υπό προϋποθέσεις, παρά την ύπαρξη FBW. Αυτό είναι το συμπέρασμά μας, από μελέτη αρκετών paper του US Army, αλλά και από τη “αυθάδεια” των Ισραηλινών να “πειράξουν” το ΑΗ-64Α. Εκ του αποτελέσματος, τελικά μπορούν να γίνουν αλλαγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως λύνεται το πρόβλημα. Αναφέρεται πως το ισραηλινό εκσυγχρονισμένο AH-64A είναι κοντά στο AH-64D, όσο κι αν αυτό είναι δύσκολο, καθώς το Delta έχει ασύγκριτα ανώτερο ηλεκτρο-οπτικό, και φυσικά, μπορεί να φέρει το Longbow, και να κάνει χρήση των προηγμένων μοντέλων του AGM-114 (L model).

Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο

Το πρόβλημα υποστήριξης και επιστροφής σε υψηλή διαθεσιμότητας, θα το λύσει ο Ελληνικός Στρατός με τα ανταλλακτικά που θα αποκτήσουμε από τα ΗΑΕ. Τα ΗΑΕ, παρά το γεγονός ότι επένδυσαν στα Apache τους, μετατρέποντάς τα αρχικά σε Delta, και πρόσφατα σε Echo, διατηρούν ακόμη αποθέματα από ανταλλακτικά των -Α. Έτσι, χάρη στις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδος και ΗΑΕ, τα αποθέματα αυτά θα λύσουν πολλά από τα προβλήματα των ελληνικών -Α, όπως περίπου έλυσαν τα αμερικανικά τα προβλήματα διαθεσιμότητας των ισραηλινών Apache. Αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα της υποβάθμισης της μαχητικής ικανότητας των -Α, λόγω παλιάς τεχνολογίας.

Οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν τον Spike NLOS από επιθετικό ελικόπτερο AH-64E

Το βασικό πρόβλημα των -Α σε σχέση με τα -D αλλά και τα -Ε, είναι το χαμηλής απόδοσης σκοπευτικό (Ε/Ο). Δυστυχώς, ειδικά το βράδυ, δεν μπορεί να αξιοποιήσει το βεληνεκές του Hellfire, ενώ φυσικά έχει θέματα με την αξιοπιστία του. Επίσης, ο AGM-114 Hellfire, ήταν κάποτε εξαιρετικός, αλλά σήμερα αναγκάζει τα ελικόπτερα να εκτεθούν στο αντιαεροπορικό πυρ. Οι Ισραηλινοί φαίνεται πως έχουν λύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα, ενώ έχουν κάνει το ελικόπτερο φορέα του εξαιρετικού πυραύλου SPIKE NLOS. Με δυνατότητα πλήγματος στόχων σε ακτίνα που ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα, το ελικόπτερο έχει γίνει ένας φονιάς γιγάντων, καθώς οι SPIKE NLOS μπορούν να χτυπήσουν στόχους πολύ μακρυά από την πρώτη γραμμή, καταστρέφοντας αυτοκινούμενα Α/Α συστήματα, ρουκετοβόλα, άρματα μάχης, και βγάζοντας εκτός μάχης από συστήματα S-400, κέντρα διοίκησης, ραντάρ αεράμυνας, μέχρι φρεγάτες με πλήγματα σε καίρια συστήματα (ραντάρ, εκτοξευτές).

ThinkOutOfTheBox: Απόσυρση των ΑΗ-64Α+ και UH-1H Huey, αντικατάσταση με οπλισμένα UH-60M ή Η-145Μ

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσαν τον οπλισμό του ελικοπτέρου με ρουκέτες GATR της Elbit, μια εξαιρετική λύση για χαμηλού κόστους κρούση ακριβείας (είναι ανάλογες των APKWS). Φυσικά το ελικόπτερο διατηρεί τις δυνατότητες για βολή των AGM-114A, αλλά και των “κλασικών” ρουκετών των 70 χιλιοστών. Σήμερα, τα ισραηλινά ΑΗ-64Α είναι μια νέα έκδοση του φοβερού και τρομερού ελικοπτέρου, με δυνατότητες που φτάνουν την έκδοση Delta. Ο SPIKE NLOS έχει δοκιμαστεί από τα ΑΗ-64Ε, και όπως όλα δείχνουν, το ελικόπτερο είναι ίσως ο καλύτερος φορέας του όπλου.

Έτσι, τα ελληνικά ΑΗ-64Α+, αρχικά θα επανέλθουν σε υψηλή επιχειρησιακή κατάσταση χάρη στα εμιρατιανά ανταλλακτικά, ενώ μετά, με το “μαγικό” άγγιγμα των ισραηλινών, φαίνεται πως θα αποκτήσουν μια νέα “νιότη” στην υπηρεσία της Αεροπορίας Στρατού. Μπορεί το μοντέλο να χρησιμοποιείται μόνο από Ισραήλ και Ελλάδα, αλλά, who cares όταν υπάρχει εξασφαλισμένη υποστήριξη, και κορυφαίες επιχειρησιακές δυνατότητες.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

84 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
84 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1980: Επιχείρηση “Eagle Claw”, η αποτυχημένη...

1
Πιεζόμενη από την κοινή γνώμη να αναλάβει δράση, η κυβέρνηση Κάρτερ εξαπολύει την επιχείρηση “Eagle Claw” για να απελευθερώσει τους 52 διπλωμάτες και στρατιωτικούς,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

360 πύραυλοι αντιραντάρ AARGM-ER για την Πολωνία – τι πληρώνει

Μια ακόμη μεγάλη -δυνητική- πολωνική παραγγελία όπλων εμφανίζεται, καθώς οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 360 πυραύλων AARGM-ER, δηλαδή αντιραντάρ μεγάλης εμβελείας, με κόστος που...

Επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον του νοτίου Λιβάνου

Ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε «επιθετική επιχείρηση» εναντίον του νοτίου Λιβάνου, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις προετοιμασίες του για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στο πλαίσιο...

Ανατροπή στο πρόγραμμα συνεργατικών μαχητικών της USAF: Έξω οι «μεγάλοι»!

Η Αμερικανική Αεροπορία, δια στόματος που αρμόδιου υφυπουργού  Φρανκ Κέντλ γνωστοποίησε τη συρρίκνωση των υποψηφίων εταιριών για την επόμενη φάση του προγράμματος CCA (Collaborative...