21.8 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

WHAT IF: τα AH-64E έχουν διπλή τιμή από τα AH-1Z, μήπως ήταν λάθος η επιλογή της χώρας μας 30 χρόνια πριν;

- Advertisement -

 
Η πρόσφατη ανακοίνωση της DSCA που αφορά την πιθανότητα πώλησης στις Φιλιππίνες είτε 6 ελικοπτέρων ΑΗ-64Ε είτε 6 ΑΗ-1Ζ, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Καθώς το νησιωτικό κράτος δεν έχει κανένα τύπο από τους δυο σε υπηρεσία, λογικό είναι στις προσφορές που έστειλε η DSCA στο Κονγκρέσο περιλαμβάνονται και όλα τα απαραίτητα “περιφερειακά”.

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πιθανή πώληση επιθετικών ελικοπτέρων AH-64E και AH-1Z στις Φιλιππίνες, «έλεγχος τιμών»


Έτσι, και στις δυο παραγγελίες περιλαμβάνονται τα πάντα. Έτσι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα υποσυστήματα “κινητήρες, πυροβόλα, συστήματα αυτοπροστασίας κοκ, ενώ υπάρχουν και προβλέψεις για πυραύλους αέρος-αέρος! Έτσι, τα ΑΗ-64Ε θα έχουν πρόβλεψη αλλά και εκτοξευτές ΑΙΜ-92 Stinger (ATAS), ενώ τα ΑΗ-1Ζ θα φέρουν ΑΙΜ-9Μ! Γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι μιλάμε για πλήρη αποδέσμευση των “πάντων” για τις Φιλιππίνες.

200219-N-XL376-1150
GULF OF THAILAND (Feb. 19, 2020) Two AH-1Z Viper helicopters prepare to take off from the flight deck of the San Antonio-class amphibious transport dock ship USS Green Bay (LPD 20). Green Bay, part of the America Expeditionary Strike Group, 31st Marine Expeditionary Unit team, is operating in the U.S. 7th Fleet area of operations to enhance interoperability with allies and partners and serve as a ready response force to defend peace and stability in the Indo-Pacific region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Maria G. Llanos/Released)

Το ενδιαφέρον όμως εδράζεται αλλού. Στο κόστος των δυο προτάσεων. Έτσι, ενώ τα ΑΗ-64Ε θα κοστίσει το αστρονομικό ποσό των 1,5 δις δολαρίων (!!!!), με τα όπλα όμως, τα αντίστοιχα ΑΗ-1Ζ θα κοστίσουν “μόλις” 450 εκ. δολάρια, χωρίς όμως όπλα. Που σημαίνει πως πρακτικά αντί για 6 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Ε, μπορεί κάποιος να αποκτήσει 12 ή και περρισότερα οπλισμένα ΑΗ-1Ζ!

AH-1Z και AH-64E θα “κονταροκτυπηθούν” στο πρόγραμμα νέων ελικοπτέρων των Φιλιππίνων


Είναι προφανές πως το κόστος του ΑΗ-64Ε έχει εκτοξευτεί σε επίπεδο τροχιάς … F-35A, ίσως και μεγαλύτερο. Η αλήθεια είναι πως ειδικά το μοντέλο ΑΗ-64Ε είναι μια εκπληκτική πολεμική μηχανή, με τρομερές δυνατότητες, αλλά μιλάμε πλέον για κόστη που έχουν “ξεφύγει” τελείως. Αντίθετα, το ΑΗ-1Ζ παραμένει “προσγειωμένο”, ενώ παραμένει ικανότατο με επίσης δυνατότητες βολών Hellfire αλλά ΚΑΙ ΑΙΜ-9Μ.

190718-M-EC058-1738
STRAIT OF HORMUZ (July 18, 2019) An AH-1Z Viper helicopter with Marine Medium Tiltrotor Squadron (VMM) 163 (Reinforced), 11th Marine Expeditionary Unit (MEU), prepares to land onto the flight deck of the amphibious assault ship USS Boxer (LHD 4) during a strait transit. The Boxer Amphibious Ready Group and the 11th MEU are deployed to the U.S. 5th Fleet area of operations in support of naval operations to ensure maritime stability and security in the Central Region, connecting the Mediterranean and the Pacific through the western Indian Ocean and three strategic choke points. (U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Dalton Swanbeck/Released)

Όταν τη δεκαετία του ’90 η Ελλάδα επέλεξε το ΑΗ-64Α+ αντί του AH-1W, αισθανθήκαμε όλοι εθνικά “υπερήφανοι” γιατί η χώρα μας πήρε ότι καλύτερο υπήρχε σε επίπεδο επιθετικού ελικοπτέρου παγκοσμίως. Κανείς όμως δεν είδε το υψηλό κόστος αυτής της προμήθειας, που τότε δεν συνοδεύτηκε από τα OH-58D Kiowa Warrior, απαραίτητα για την πολλαπλασιαστική ισχύ των ΑΗ-64Α+.

Η Τσεχία επέλεξε τα UH-1Y και AH-1Z αντί του UH-60M


Αντίθετα, η Τουρκία παρέμεινε με τα “φτωχά” AH-1W, ενώ παράλληλα φρόντισε να παραλάβει μεγάλο αριθμό μονοκινητήριων ΑΗ-1 από τα αποθέματα του US Army. Η Ελλάδα αντίθετα προτίμησε να “σνομπάρει” τα μεταχειρισμένα ΑΗ-1, μια απόφαση που πρέπει να δούμε με προσοχή, καθώς η Αεροπορία Στρατού όλη τη δεκαετία του ’90 προσπαθούσε να αξιοποιήσει τα ΑΗ-64Α+.
Χωρίς να δώσουμε περισσότερα στοιχεία, θα πούμε πως η αγορά των 20 ΑΗ-64Α+ “στέγνωσε” τις διαθέσιμες πιστώσεις για τα εξοπλιστικά του Ελληνικού Στρατού για πολλά χρόνια. Χρειάστηκε να φτάσουμε στα ΕΜΠΑΕ για να δούμε νέες προσθήκες στο οπλοστάσιο του ΕΣ.

Η Τσεχία επιλέγει ελικόπτερα AH-1Z και UH-60M, «έλεγχος τιμών»


Επίσης, με την επιλογή του ΑΗ-64 όπως είπαμε ο ΕΣ απεμπόλησε το δικαίωμα παραλαβής ΑΗ-1 από τα αμερικανικά αποθέματα. Οι Τούρκοι αντίθετα έκαναν χρήση των αποθεμάτων, κερδίζοντας τον απαραίτητο χρόνο για την ανάπτυξη του Τ129 ΑΤΑΚ, ενώ κέρδισαν πολύτιμη εμπειρία από τη χρήση (και τις απώλειες) των AH-1W στο τουρκικό Κουρδιστάν.
Κάναμε καλά που πήραμε τα ΑΗ-64Α+, και στη συνέχεια τα ΑΗ-64D; Αν υποθέσουμε πως η διαφορά τιμής AH-64A+/AH-1W & AH-64E/AH-1Z είναι σταθερή, τότε ο ΕΣ επέλεξε ποιότητα έναντι ποσότητας. Στην πραγματικότητα όμως, ο ΕΣ, όπως και άλλοι στρατοί στον κόσμο, επέλεξε US Army κι όχι US Marines.

Το Μπαχρέιν υπέγραψε τη σύμβαση προμήθειας 12 AH-1Z


Μετά από 25 χρόνια εμπειρίας στα ΑΗ-64 ο ΕΣ είναι πλέον πολύ δύσκολο να πει κάτι διαφορετικό. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε τα ατυχήματα που έχει ο τύπος, που παρά τις προσπάθειες της Αεροπορίας Στρατού, δεν ήταν δυνατόν να αποιαφευχθούν. Επίσης σημειώνουμε τη μέτρια συνεργασία της ΑΣ με την Boeing.
Φυσικά το οπλοσύστημα ΑΗ-64Ε είναι κατά πολύ ανώτερο από το ΑΗ-1Ζ. Το θέμα όπως είναι πως δεν είναι αυτό, αλλά ο μικρός αριθμός επιθετικών ελικοπτέρων που αγοράστηκαν και δεν μπορούν να καλύψουν όλα τα μέτωπα της χώρας. Σήμερα, όταν η τεχνολογία έχει φτάσει στο ΑΗ-64Ε, η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει, παραμένοντας υποχρεωτικά στο ΑΗ-64Α+, ενώ αρκείται και σε “πατέντες” του στυλ OH-58D Kiowa Warrior.

Η Ρουμανία προχωρά τα προγράμματα των AH-1Z και UH-1Y;


Όταν αγοράστηκαν τα ΑΗ-64Α ήταν ότι καλύτερο υπήρχε. Δυνατότητα μεταφοράς ΚΑΙ κατεύθυνσης του Hellfire (δεν είχε αυτή τη δυνατότητα το AH-1W τότε), πανίσχυρο πυροβόλο, νέα σχεδίαση. Από την άλλη πλευρά το AH-1W, και αργότερα το ΑΗ-1Ζ ήταν κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των Πεζοναυτών, φτιαγμένα να πετούν πάνω από θαλάσσιο περιβάλλον.
Το θέμα είναι πως τα AH-1W συνεχίζουν να υποστηρίζονται, ενώ μάλιστα είναι διαθέσιμα και σε μεγάλους αρθμούς σαν μεταχειρισμένα. Και το ερώτημα είναι απλό; κάναμε καλά όταν επιλέξαμε το ΑΗ-64Α+ αντί του AH-1W. Πόσο πιο εύκολο θα ήταν σήμερα να αγοράζαμε τα AH-1Z, και πόσο πιο απλό να εισάγουμε σε υπηρεσία το υπερσύγχρονο ΑΗ-1Ζ;

Η Χιλή εξετάζει την περίπτωση απόκτησης AH-1W από τα πλεονάσματα του Σώματος των Πεζοναυτών


Πριν απαντηθεί το ερώτημα, πρέπει να σκεφτούμε και το θέμα της ποσότητας έναντι της ποιότητας. Αλλά και τον μεγάλο αριθμό των μετώπων που πρέπει να καλύψει η ΑΣ με τα διαθέσιμα μέσα της. Μήπως αντί για 20+12 AH-64A+/AH-64DHA, αγοράζαμε 50 ή 60 ελικόπτερα ΑΗ-1W/Z, και έτσι είχαμε μια πολύ ισχυρότερη δύναμη πυρός, που θα μπορούσε πλέον να μεταφέρεται και στα πλοία του ΠΝ;
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

63 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
63 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dimitris

Η δυνατότητα απορρόφησης πληγμάτων είναι ίδια στις δυο περιπτώσεις..;;; Δεν είναι ισοδύναμα συστήματα τα δύο. Και ο αριθμός των Απάτσι δεν μπορεί να είναι άπειρος. Μήπως γνωρίζετε ποια ήταν τότε η οροφή της CFE για τα επιθετικά μας ελικόπτερα; Γιατί νομίζω ότι με την αγορά των Δ κοντεύαμε το όριο;

Lefteris

Το AH1Z είναι ανώτερο των AH64 στους τύπους που διαθέτουμε, και απόθεμα όπλων έχουμε, και το ΑΙΜ9 θα συμπλήρωνε την Α/Α άμυνα έναντι UAV και αντίπαλων ελικοπτέρων και ήδη έχουμε 30 χρόνια εμπειρία στην τακτική χρήση επιθετικών ελικοπτέρων.
Εννοείται με το που βάζαμε πώληση τα Apache την ίδια μέρα θα τα φορτώναμε για Ισραήλ 100% οπότε θα καλύπταμε μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης.
Ψηφίζω ναι! Έτσι κι αλλιώς στα παιδικά μου χρόνια περισσότερο το Cobra έπαιζε περισσότερο σε ελικοπτεράκια (παιχνίδια) οπότε υπάρχει και μια αγάπη γι αυτό.
Βασικά η σειρά των άρθρων σας what if είναι ακριβώς σαν μια συζήτηση “θα π….τε την Σερλιζ Θερόν ή την Σκάρλετ Τζοχανσον ; ”
Εδώ φαντασιωνόμαστε ότι οι Γάλλοι μας χαρίζουν ανταλλακτικά για Mirage και οι Ιταλοί τορπίλες (το άλλο με την δωρεά F35 το ξεπεράσαμε), για τα ελικόπτερα θα τα χαλάσουμε ;

Ikarus

Μιας και μιλάμε για ελικόπτερα, ας κοιτάξουμε λίγο κάτι που λαμβάνει χώρα σήμερα. Από ότι φαίνεται το ΠΝ θα προμηθευτεί προσεχώς MH-60R. Η απορία μου είναι εφόσον δεν εκσυγχρονίζει τα παλαιότερα Aegean Hawk μήπως θα έπρεπε να πάει σε NH-90 NFH. Σε μια πρώτη ανάγνωση αυτό ακούγεται παράλογο. Ωστόσο αν δεν βρει κονδύλια για επιπλέον ελικόπτερα αργά ή γρήγορα θα μείνει με 4(+3?) MH-60R. Και άρα η ζητούμενη ομοιογένεια με τα αρχικά ελικόπτερα κάποια στιγμή θα χαθεί. Αντίθετα, η χώρα μας θα συνεχίσει να αξιοποιεί και η εταιρεία θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να εξελίσσει το NH-90. Δεν το προτιμώ σαν ελικόπτερο. Αναφέρομαι στην ομοιογένεια και μόνο. Δεν εκφράζω κάποια άποψη, αλλά απλή απορία.

Nikolaos

Μου αρέσει πως κάνουμε ότι δεν βλέπουμε την πικρή πραγματικότητα.
Μια τραγικά υποεπανδρωμένη δύναμη, που κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία επιλέγει για τακτική αεροκίνηση μόνο CH-47 γιατί πολύ απλά α) δεν έχει αρκετά πληρώματα για τον απαιτούμενο για τα ορισμένα τάγματα πεζικού UH-60, που είναι η αυτονόητη επιλογή για επιβιώσιμο ε/π εφόδου και β) δεν έχει εκπαίδευση (ούτε θα την αποκτήσει ποτέ, με τις ελάχιστες ώρες, καύσιμα και ανταλλακτικά που διατίθενται) για επιχειρήσεις τόσο μεγάλου αριθμού ε/π …
Με αυτά τα δεδομένα, η επιλογή ενός ασύγκριτα ανώτερου ε/π τη δεκαετία του ’90 ήταν όχι απλώς επιβεβλημένη, αλλά αυτονόητη. Τότε το AH-1W δεν είχε καν ικανότητα AGM-114 και πλήρων νυκτερινών επιχειρήσεων. Σήμερα, ακόμη και με τις πολύ ανώτερες επιδόσεις (συν πολύ κατώτερο ηχητικό ίχνος) του τετράφυλλου στροφείου, τα πλήρη επιτέλους οπτικά και την εξέλιξη όλων αυτών των δεκαετιών, το -Ζ παραμένει ένα ασύγκριτα κατώτερο σε επιδόσεις και επιβιωσιμότητα ε/π σε σχέση με το ΑΗ-64.
Κατά τα λοιπά, και όσον αφορά την πολύ ανώτερη επίδοση του Κόμπρα έναντι του ΑΗ-64 στο Ιράκ το 2003: Οι Πεζοναύτες είναι που κάνουν τη διαφορά, όχι το μέσο. Είδαμε τη διαφορά με τον κακομαθημένο US Army: Ο Αμερικανικός Στρατός σε άσκηση σκοποβολής με ακίνητα ΑΗ-64, ένα τάγμα να γυρίζει κόσκινο πίσω (να τα βλέπει ο ΕΣ, που στις ασκήσεις κάνει κάτι τέτοια αυτοκτονικά …). Οι ‘Ναύτες, αντίθετα, πάντα σε γρήγορα περάσματα εξαπόλυσης όπλων με τα πολύ υποδεέστερα -W με το δίφυλλο στροφείο, με μεγάλη γκάμα όπλων (η κατεύθυνση λέιζερ ιδεώδης μεν για εγγύς αεροπορική υποστήριξη, αλλά … το άτιμο το φως διαδίδεται ευθύγραμμα, για Τ-55 κάτω απο γέφυρα χρησιμοποίησαν εναλλακτικά TOW κατευθυνόμενο με σύρμα σε “συρτή” χαμηλή βολή … ), με τεράστια ευχέρεια στη συνεργασία με FAC και SCAR α/φ, θεοί του πολέμου.

Nestoras

Η ποσότητα έναντι της ποιότητας είναι ένα σημαντικό ερώτημα. Εγώ κλειδί όμως στο άρθρο σας βρίσκω το κομμάτι της υποστήριξης.
Όταν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράζει συχνά, ώστε να αποσύρει εξοπλισμό που σταματά να υποστηρίζεται, λόγω αυξημένου κόστους – πολυπλοκότητας και μειωμένου αριθμού μονάδων, τότε αγοράζει καλοπουλημένα, λιγότερο πολύπλοκα συστήματα, που λόγω μεγάλου αριθμού μονάδων, αναμένεις ότι θα υποστηρίζονται πλήρως για χρόνια μετά την αγορά τους. Κοινώς χωρίς να θέλω να κάνω το “μετά Χριστόν προφήτη”, ίσως τα A1-W να ήταν πιο λογική επιλογή, όπως αντίστοιχα πιο λογική είναι η επιλογή μιας πιο προσιτής κορβέτας αντί της πανάκριβης, όπως τελικά διαφαίνεται Belharra, για το ΠΝ.

Gunner

Το AH-1W ήταν το ιδανικό ελικόπτερο για το ελληνικό περιβάλλον. Ικανό για πτήσεις πάνω από την θάλασσα, χρησιμοποιούσε οπλισμό που είχαμε ήδη σε υπηρεσία, με πακέτο ισχύος ίδιο με των S-70B, όχι πολύ μακρυά από ότι χρησιμοποιούσαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή, θα έκανε την διαφορά στο ελληνικό περιβάλλον, συνδυασμένο με κάποιο ελαφρύ αναγνωριστικό / επιθετικό ελικόπτερο όπως το OH-58D, όπως έκανε η Ταϊβάν, ή με ένα οπλισμένο Β-412.
Αλλά βλέπεις εμείς κάνουμε οτι γράφουν τα εγχειρίδια του αμερικανικού στρατού.

d.b

Δεν σταθώ στην σύγκριση των δύο. Αλλά όλο αυτό τον καιρό έχουμε εμπεδώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν δώσει σεμινάρια λάθος επιλογών. Οι πετυχημένες είναι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ίσως γιατί με το άλλο επέμεναν τις μίζες. Η ΑΣ έμαθε το δόγμα του επ ελικοπτέρου με ότι καλύτερο. Παραλογο εντελώς. Και το λάθος συνεχίστηκε με την απέχθεια μας στις FOS……

Chev_Chelios

Σε λίγο καιρό θα είναι τοσο ακριβά όλα τα οπλικά συστήματα που θα τα βαφτιζουμε οπως τις φρεγατες. Πχ προσγειωθηκε το ελικόπτερο μαυρομιχαλης ή γυρισε απο αποστολη το drone Καλυψώ

Iosif

Εαν υποθεσουμε οτι θα μπορουσε να υπαρξει τα πρωτα 10 χρονια μετα την αγορα,καποια συγκρουση μικρης διαρκειας και εντασης,τοτε σαφως θα υπηρχε πλεονεκτημα,αλλωστε γιαυτο επιλεγησαν.
Απο εκει και περα,πρεπει να συντηρεις και να αναβαθμιζεις στο επιπεδο που πρεπει,οσον αφορα τις απειλες που δεχεσαι και του οτι πρεπει να κρατας ισορροπιες στα μερη σου…

Iosif

Ειναι ισως,σαν να αγοραζεις ενα πανακριβο αμαξι και δεν μπορεις να το επισκευασεις,οταν χρειαστει..
Κατι για το οποιο πασχει γενικοτερα ολο το προτζεκτ της υπαρξης της Ελλαδας ως χωρας..εδω και χρονια,τολμω να πω.
Φιαξε την φωλια του αετου και ο αετος θα ερθει,λενε οι Κινεζοι,

dimitrov

Φυσικά και ήταν λάθος. Όμως ήταν λάθος 30 χρόνια μετά. Τότε ήταν το καλύτερο επιθετικό ελικόπτερο στον κόσμο. Πραγματικό λάθος ήταν η αγορά των 12 Απάτσι επί Άκη. Τα χρήματα έπρεπε να πάνε στον πλήρη εκσυγχρονισμό των 20 παλιότερων με απ’όλα. Δλδ ραντάρ σε όλα, μπόλικους χελφάιρ της έκδοσης που αξιοποιεί πλήρως το λονγκμπόου και μπόλικες ρουκέτες κατευθυνόμενες με λέηζερ. Πλήρες πρότυπο λόνγκμποου.
Αλλά αν μιλάμε για λάθη μήπως δεν έπρεπε τότε να αγοράσουμε κανένα από τα 2; Τότε είχαμε 80 μαχητικά 3ης γενιάς και η κυβέρνηση είχε παραγείλει 40 εφ16. Τα ελικόπτερα ήταν το πρόβλημα ή τα μαχητικά; Μήπως έπρεπε να είχαμε αγοράσει μόνο μαχητικά; Με τα χρήματα των Απάτσι και των MLRS μήπως αγοράζαμε άλλα 20 τουλάχιστον μαχητικά;
Ή μήπως με τα χρήματα των Απάτσι δεν ναυπηγούσαμε άλλες 2 ΜΕΚΟ ή με όλα(συν ίσως κάτι ψιλά) άλλες 4; Από τα Απάτσι τι πήραμε; Βιομηχανικό έργο. Από την ναυπήγηση όμως 8 ΜΕΚΟ; Μήπως σε μια 10ετία θα είχαμε ανανεώσει πλήρως τον στόλο με 6 S και 8 ΜΕΚΟ;
Ή μήπως πάει το Απάτσι με το χιούι;

chriss8

Βασικό σφάλμα στην λογική του άρθρου:
η αγορά των 20 ΑΗ-64Α+ “στέγνωσε” τις διαθέσιμες πιστώσεις για τα εξοπλιστικά του Ελληνικού Στρατού για πολλά χρόνια
Την εποχή των παχιών αγελάδων, των τρελών ελλειμμάτων και του ασύστολου δανεισμού, ΔΕΝ τελειώνουν τα λεφτά για όπλα εξαιτίας μιας αγοράς. Η απειλή της Τουρκίας ήταν ρεαλιστική αλλά εμείς τον χαβά μας! Μίζες διορισμοί και μπουζούκια. Και στην άμυνα πάρε 20 ελικόπτερα και τελείωσες για 5 χρόνια. Πραγματικά μεγάλο hoax τα υπερβολικά λεφτά που υποτίθεται δίναμε στην άμυνα.
Με τόσο ασόβαρη πολιτική εξοπλισμών, εκπλήσσομαι που κάποιοι αναρωτιούνται γιατί δεν μας σέβονται οι σύμμαχοι μας, ενώ εκτιμούν την τουρκική ισχύ…..

npo

Εννοείται πως η σωστή επιλογή θα ήταν το AH-1W. Δεν ξέρω πόσο εύκολο ήταν να προβλέψουμε τότε οτι το AH-1W θα συνέχιζε να παράγεται κι οτι οι μαρίνοι θα πήγαιναν για το ΑΗ-1Ζ, εκ του αποτελέσματος όμως η επιλογή μας ήταν ατυχής. Και το γεγονός οτι δεν τα υποστηρίζουμε, δεν τα αναβαθμίζουμε κλπ (τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κώλους) κάνει την επιλογή μας δύο φορές πιο ατυχή.

gdmast

Καλά κάναμε και πήραμε αυτά που πήραμε. Το εάν από κάποια στιγμή και μετά κόψαμε τα κονδύλια για τις ένοπλες δυνάμεις, δεν φταίνε γι’ αυτό ούτε τα όπλα ούτε τα συστήματα.
Η Ελλάδα ΠΑΝΤΑ θα υστερεί σε αριθμούς. Άρα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να το ξεπερνά αυτό με ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ και καλύτερη ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Αν είναι να παίρνεις τα ίδια με τους δίπλα και να είσαι στο 1/3 ξέρω γω των αριθμών, καλά κρασιά. Πρέπει να έχεις κάποια όπλα τα οποία θα σου κάνουν διαφορά.
Μεγαλύτερο πρόβλημα κόστους είναι για εμας οι αποσπασματικές και μικρές μας παραγγελίες και η πολυτυπία και γενικά οι κακές συμφωνίες, παρά τα κάποια λίγα top συστήματα που έχουμε.

Spyros

Αν θυμάμαι καλά το άρθρο για την προσφορά στις Φιλιππίνες, υπήρχε μια ασάφεια για το αν η προσφορά των ΑΗ-1Ζ αφορούσε ΝΕΑ ή ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ.
Είμαστε σίγουροι για το ορθό της σύγκρισης;

Fingolfin

Από τη στιγμή που εμείς δεν έχουμε τις αχανείς εκτάσεις της Τουρκίας (ποσότητα για κάλυψη πολλών μετώπων), καλά κάναμε και επιλέξαμε την ποιότητα. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπήρξε συνέχεια με μια αναβάθμιση την ώρα που έπρεπε. Η αγορά 2-3 longbow πάντως πρέπει να είναι στο μυαλό μας.comment image

BGK

Το ΑΗ-64 είναι αξεπέραστο, τόσο λόγω σχεδίασης, αντοχής, επιδόσεων, όσο και λόγω “φιλοσοφίας”. Από την άλλη, το ΑΗ-1 έγινε ολοκληρωμένο μόλις στην τελευταία έκδοση του (ΑΗ-1Ζ). Οπότε Η ΑΣ ορθά επέλεξε στις αρχές του ’90. Εξάλλου κι εσείς ως Πτήση είχατε προτείνει εμμέσως το ΑΗ-64 σε τεύχος του 1991.
Στο σήμερα, το τέλειο για την ΑΣ σε επιδόσεις (όχι σε κόστος), θα ήταν η διατήρηση των 28 ΑΗ-64, και η προμήθεια 36 ΑΗ-1W. Η δημιουργία δλδ ενός high-low mix.
Επι της ουσίας όμως το κάναμε, επιλέγοντας ένα λιγότερο οπλισμένο ΕΕΠ, αλλά με πιο σύγχρονο εξοπλισμό, υπερτερεί δυνατότητες Αναγνώρισης, και το κυριότερο : πιο φθηνό. Το ΟΗ-58D Kiowa Warrior.
Οπότε, ας μην είμαστε πλεονέκτες. Η χώρα διαθέτει σήμερα ένα high-low mix περιπου 90 ΕΕΠ.

Scalp_eg

Οτι έγινε έγινε, απο δω και πέρα ας δούμε τι θα κάνουμε.
Εχουμε τα “βαρια” δικινητηρια επιθετικά απάτσι και τα ελαφρια μονοκινητηρια κιοβα
που χρειάζονται οπλα -συντηρηση- αναβάθμιση, και πιστέυω οτι θα βρεθεί λύση για ολα.
Ολα αυτά όμως παλιώνουν και σε 10-15 χρόνια θα πρέπει να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τον αντικάταστάτη τους. Το κόστος του απάτσι στα 100+ εκ/ρια εξοπλισμένο είναι απλά απαγορευτικό, (δεν πέρνουμε πιο πολλά F-35 καλύτερα?) όπως και των περισσότερων μεγάλων επιθετικών ελικοπτέρων.
Πιστέυω ότι μια μέση λύση ανάμεσα στα βαριά δικινητηρια και τα μονοκινητηρια είναι
τα ελάφρια δικινητηρια που κατάλληλα οπλισμένα μπορούν να καλύψουν και τους 2 ρόλλους.
Το Η-145 της airbus μοιάζει τέλειο. Ηδη σαν Lakota είναι το κύριο μικρό μεταφορικό ελικοπτερο του αμερικάνικου στρατού, και σαν AAS-72X+ είναι υποψήφιο για αντικάταστάτης των κιόβα.
Για να το προτιμουν οι αμερικανοι κάτι θα ξέρουν.
Σε πολλές ανατολικοευρωπαικες χώρες που δεν εχουν χρήματα για βαρια επιθετικά ελικοπτερα, πουλάει με το “κιτ” οπλισμού της airbus (H-FORCE) σάν ζεστό ψωμί.
Δεν πρέπει να πηγαίνει πάνω απο 12-15 εκ/ρια το καθένα πλήρως εξοπλισμένο.
Αν μπορούσαμε να τους αγοράσουμε και να τους βάλουμε και Brimstone θα ήταν ιδανικό
Ο Brimstone έχει ήδη πιστοποιηθεί στα απάτσι εξάλλου.

Ionas

Η Ελλάδα με δεδομένο τον αντίπαλό της ο οποίος ήταν πάντα πολυάριθμος δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί σε αριθμούς. ότι και να κάνει, σε ποσότητα πάντα θα υστερεί.
Στο μόνο που πλεονεκτεί η χώρα μας είναι η ποιότητα. Και αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει σε όλα τα μέτωπα.
Χρειαζόμαστε μικρό και ευέλικτο στρατό. Καλά εκπαιδευμένο, με ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά.
Λίγα και καλά ελικόπτερα, άρματα, αεροπλάνα, πλοία, υποβρύχια κλπ…
Οι άλλοι έχουν ανάγκη τους αριθμούς γιατί έχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά. Συρία, Λιβύη, Κουρδιστάν, Αρμενία, Αιγαίο, Κύπρο…
Ας έχουν πολλά σαπάκια. Εμείς λίγα και καλά.

christos_choris_a

Την υποβολιμιαία πρόταση του άρθρου για ποσότητα αντί ποιότητας ( και μάλιστα ποσότητα που θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από ανταλλακτικά ) την είχα κάνει και σε παλαιότερο σχόλιό μου. 60 μεταχειρισμένα ΑΗ-1W αναβαθμισμένα με κάποια από τα υποσυστήματα των AH-1Z θα ήταν μια πολύ καλή και προσιτή λύση ποσοτικής ενίσχυσης της Α.Σ. . Για ένα επιχειρισιακό Kiowa Warrior να αντιστοιχεί ένα Super Cobra.

BluesBand

Εξ αρχής θεωρείτο ότι η συνολική σχέση κόστους προς απόδοση – αγορά και χρήση) μάλλον ευνοούσε τα AH-1. Περισσότερο όμως, ως ήτο λογικό, βάρυνε η σημαντική τεχνολογική ανωτερότητα που θα επιδιώκαμε να έχουμε, προς αντιστάθμισμα των μικρότερων αριθμών που θα διαθέταμε, όπως και το γεγονός ότι τα AH-1 ήταν μία σχεδίαση εποχής Βιετνάμ και θεωρείτο ότι τερματιζόταν η ουσιαστική εξέλιξη της, αναπόφευκτα δε σχετικά σύντομα και η σχετική υποστήριξη.
Εάν βεβαίως γνωρίζαμε τα μετέπειτα ‘κόλπα’ της Boeing – αναγκαστική, πανάκριβη αναβάθμιση λόγω παύσεως υποστηρίξεως των παλαιοτέρων τύπων – είναι πολύ πιθανό να αγοράζαμε AH-1 ως ενδιάμεση λύση μέχρι την ανάπτυξη κάποιου πλέον ικανού απ’αυτό αλλά οικονομικά προσιτού τύπου.

evaggelos

το θεμα ειναι τι κανουμε τωρα? υπαρχει καποιο μεταχειρισμενο που μπορει να αντικαταστησει τουλαχιστον τα α? υπαρχει καποιο ελικοπτερο μτχ που να μππορει να αντικαταστησει τα χιουι? αυτο ειναι το ζητημα.

stepa

Εχουμε ηδη πανω απο 10 διαφορετικους τυπους. Ενας παραπανω , αρκει να ειναι η πληρωμη αλα kiowa, δεν μας χαλαει…. 🙂 🙂 🙂 …γραφτε τετοια και βαλτε ιδεες εσεις 🙂 🙂

Koukoz

What If επιτέλους επενδύσουμε σε μαζικούς αριθμούς drones (και συμπαραγωγή γιατί όχι).
Επίσης θα πρέπει επιτέλους να εκμεταλλευτούμε την συμμαχία μας με το Ισραήλ, απόσο γνωρίζω μπορούν να μας αναβαθμίσουν σχεδόν τα πάντα.

ikaros

“Χωρίς να δώσουμε περισσότερα στοιχεία, θα πούμε πως η αγορά των 20 ΑΗ-64Α+ “στέγνωσε” τις διαθέσιμες πιστώσεις για τα εξοπλιστικά του Ελληνικού Στρατού για πολλά χρόνια. Χρειάστηκε να φτάσουμε στα ΕΜΠΑΕ για να δούμε νέες προσθήκες στο οπλοστάσιο του ΕΣ.”
Μάλλον δεν ήταν τα Apache που στέγνωσαν τις πιστώσεις του ΕΣ αλλά ο ΥΠΕΘΑ Αρσένης. Ξεχάσατε ότι την περίοδο 1992-1996 (Ίμια) είχαμε το αυτεμπάργκο όπως το αποκαλούσατε και δεν είχε αγοραστεί ούτε σφαίρα ?Αποτέλεσμα ήταν η κρίση των Ιμίων που οδήγησε μετά στα ΕΜΠΑΕ

chikichiki

Όχι.

JorgosF

Οταν δεν υπαρχει μακροχρονιος στρατηγικος αμυντικος σχεδιασμος αυτα συμβαινουν.
Αλλα στην Ελλαδα, ευλογαμε τα γενια μας ακομα και μετα τις ουρανομηκεις μλκιες που κανουμε οποτε δεν υπαρχει σωτηρια.

Ακομα και σημερα, αυτη τη στιγμ, κανουμε ακριβως το ιδιο λαθος. Με τις φρεγατες.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 March 2014 #334

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 September 2015 #352

Αγορά

Related News

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Η Ρωσία παρέδωσε περισσότερα MiG-29 στην Αίγυπτο;

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα μπορούσε να έχει παραλάβει συνολικά 52 μαχητικά MiG-29M/M2 από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο «New Defence Order...

Ν. Δένδιας: Απογοητευτική η στάση του SPD στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Τη "βαθιά απογοήτευσή" του για τη στάση του Σοσιαλδημοκρατικoύ Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στις προτάσεις για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών...