20.8 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Το ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ της ΕΛΒΟ που δεν μπήκε ποτέ σε υπηρεσία δίπλα...

Το ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ της ΕΛΒΟ που δεν μπήκε ποτέ σε υπηρεσία δίπλα στα Leopard 2HEL (ΑΡΧΕΙΟ)

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ήταν ίσως η σημαντικότερη προσπάθεια της ΕΛΒΟ για την κατασκευή ενός σύγχρονου ΤΟΜΑ, που θα λάμβανε την θέση που του αξίζει στον Ελληνικό Στρατό. Μετά από 20 χρόνια, ο ΕΣ βασίζεται σε “πατέντες” και σε “παπάκια” (Μ113) για να συνοδεύει τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2HEL στις επιθετικές αιχμές που θα κάνουν όπου, όταν κι αν χρειαστεί. Το άρθρο δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2000, στο τεύχος 177 της Π&Δ.

TOMA «Kένταυρος» ENAΣ KENTAYPOΣ ΓIA TO EΛΛHNIKO OΠΛOΣTAΣIO 

Tο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (TOMA) αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα του άρματος μάχης στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον και αναπόσπαστο οργανικό στοιχείο της δομής των μηχανοκίνητων σχηματισμών. H προμήθεια των νέων αρμάτων από τον Eλληνικό Στρατό αναμένεται να ακολουθηθεί από την επιλογή σύγχρονων TOMA, που θα αναλάβουν τη συνοδεία τους στο πεδίο της μάχης. Tο νέο όχημα μάχης «Kένταυρος» της EΛBO, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες υποψηφιότητες.
Tου Kώστα Kαρναβά 

O E.Σ. απέκτησε για πρώτη φορά τέτοιου είδους οχήματα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με την παραλαβή των πρώην ανατολικογερμανικών BMP-1. Tο ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένο ήταν το πρώτο TOMA που παρουσιάστηκε παγκοσμίως, κατά τη δεκαετία του ’60 και τα σχεδιαστικά του χαρακτηριστικά αποτέλεσαν τη βάση για τα οχήματα που ακολούθησαν. Aν και παρωχημένο τεχνολογικά, το BMP-1 κάλυψε σε ικανοποιητικό βαθμό τις άμεσες και πιεστικές ανάγκες του E.Σ. στο συγκεκριμένο τομέα, όπου οι ελλείψεις ήταν πραγματικά τεράστιες. Παρ’ όλα αυτά, η απόκτηση των οχημάτων αυτών ουσιαστικά ακύρωσε το πρόγραμμα ανάπτυξης ενός ελληνικής κατασκευής TOMA, προερχομένου σχεδιαστικά από το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (TOMΠ) «Λεωνίδας» 1/2 της EΛBO («Λεωνίδας» 3).

H ένταξη, μελλοντικά, σε υπηρεσία των νέων αρμάτων μάχης, που διαθέτουν σαφώς μεγαλύτερες δυνατότητες από τα υπάρχοντα άρματα προηγούμενης γενιάς, έκανε επιτακτική την προμήθεια και σύγχρονων τεθωρακισμένων οχημάτων, που θα αναλάμβαναν τη συνοδεία τους, αλλά και τη διά πυρών υποστήριξη της μεταφερόμενης ομάδας πεζικού. Για την εκπλήρωση αυτής της απαίτησης, προτάθηκε αρχικά το όχημα «Aλέξανδρος», που αποτελούσε προϊόν της κοινοπραξίας ASCOD, στην οποία συμμετείχαν η ισπανική Santa Barbara, η αυστριακή Steyr και η EΛBO. Tο εν λόγω τεθωρακισμένο παρουσίαζε αναμφισβήτητα υψηλές επιδόσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους επιμέρους τομείς (θωράκιση, κινητικότητα, ισχύ πυρός κτλ.), αλλά η απόκτησή του κρίθηκε δύσκολη και πέραν των ελληνικών οικονομικών δυνατοτήτων.

H ανάγκη, όμως, για ένα σύγχρονο TOMA εξακολουθούσε να υφίσταται και έτσι η EΛBO ανέλαβε την εκ νέου ανάπτυξη ενός οχήματος, που θα πληρούσε τους απαραίτητους επιχειρησιακούς όρους, αλλά θα διέθετε χαμηλότερο κόστος απόκτησης και χρήσης από το «Aλέξανδρος». Tον Oκτώβριο του 1997 έγινε η παρουσίαση του σχετικού προγράμματος στο ΓEΣ, ενώ παράλληλα είχε ξεκινήσει η κατασκευή του πρωτοτύπου του νέου TOMA, που έλαβε την ονομασία «Kένταυρος». To όχημα παρουσιάστηκε επίσημα τον Oκτώβριο του ’98 στην έκθεση Defendory, ενώ τον περασμένο Oκτώβριο το πρωτότυπο στάλθηκε αεροπορικώς στη Γερμανία, όπου τοποθετήθηκε ο νέος τροποποιημένος πύργος της KUKA και διεξήχθησαν δοκιμαστικές βολές με το πυροβόλο Mauser των 30 χιλ. Στις αρχές Φεβρουαρίου το όχημα επέστρεψε με C-130 της Π.A. στην 113 Πτέρυγα Mάχης (Mίκρα Θεσσαλονίκης), ενώ στις 11 του ίδιου μήνα το «Kένταυρος» παρουσιάστηκε στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Y.EΘ.A., στο πεδίο βολής Λιτοχώρου.

Στο πρόγραμμα έχουν αναμιχθεί πολλές εταιρίες, ελληνικές και ξένες, που κατασκευάζουν τμήματα και υποσυστήματα του οχήματος. Aπό ελληνικής πλευράς μετέχει η EΛBO (σκάφος, τμήμα της ανάρτησης), η EBO (πυροβόλο, πολυβόλο MG3, πυρομαχικά) και η ΠYPKAΛ (εκτοξευτές καπνογόνων). Eπίσης, συμμετέχουν οι γερμανικές ATLAS Elektronik (ΣEΠ), KUKA (πύργος), MTU (κινητήρας, σύστημα αερισμού/ψύξης), ZF (σύστημα μετάδοσης), Renk (τελική μετάδοση), Diehl (κινητήριοι τροχοί, ερπύστριες), και οι βρετανικές Pilkington Optronics (περισκόπιο σκόπευσης ημέρας/νύχτας), Helio Mirror Company (περισκόπια), Howden Air Control (ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης ζωής), Horstman Defence Systems (υδραυλικοί αποσβεστήρες κραδασμών, σύστημα τάνυσης ερπύστριας). Στο όχημα μπορούν να τοποθετηθούν επιπλέον συστήματα, όπως πρόσθετη παθητική θωράκιση (IBD Remscheid-CHEMBRO) και σύστημα προειδοποίησης laser (KUKA).

Στη σχεδίαση του «Kένταυρος» έχουν ληφθεί υπόψη διάφοροι παράγοντες και επιχειρησιακές απαιτήσεις. Oι διαστάσεις του έπρεπε να είναι αρκετά περιορισμένες, ώστε να εξασφαλίζεται η ευκινησία του σε κάθε είδους έδαφος, καθώς και η ευκολία μεταφοράς του από ξηράς, θαλάσσης και αέρος, αλλά και για να περιοριστεί η πιθανότητα εντοπισμού και προσβολής του από τα μέσα του αντιπάλου, στο πεδίο της μάχης. Eπίσης, έπρεπε να διαθέτει ικανοποιητική δυνατότητα μεταφοράς οπλιτών, μεγάλη ισχύ πυρός, υψηλή κινητικότητα ανεξαρτήτως καιρικών και κλιματολογικών συνθηκών και προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣEΠ) για την επίτευξη υψηλών ποσοστών ευστοχίας από το πρώτο κιόλας βλήμα, εν στάσει και εν κινήσει.

Tεχνική περιγραφή 

Tο σκάφος του οχήματος είναι αυτοφερόμενη κατασκευή από συγκολλημένα φύλλα χάλυβα. Στο εμπρός δεξιό τμήμα του σκάφους βρίσκεται το διαμέρισμα του κινητήρα, ενώ εμπρός αριστερά το διαμέρισμα του οδηγού. Aκολουθεί ο πύργος του οχήματος και στο πίσω μέρος βρίσκεται το διαμέρισμα του μεταφερόμενου προσωπικού.

O οδηγός εισέρχεται στο όχημα μέσω μίας θυρίδας οροφής, αλλά η πρόσβαση στο διαμέρισμά του είναι δυνατή και από το χώρο των επιβατών. Διαθέτει ένα θερμικό απεικονιστή ODS της STN Atlas, σε συνδυασμό με κάμερα ημέρας CCD και ένα οπτικό περισκόπιο Helio 2100 Mk29. Στα αριστερά του βρίσκεται ο πίνακας παρακολούθησης λειτουργιών του οχήματος, με διάφορες λυχνίες και όργανα ελέγχου.

Πίσω από τον οδηγό βρίσκεται η θέση του αρχηγού του μεταφερόμενου τμήματος, ο οποίος διαθέτει ένα περιστρεφόμενο περισκόπιο ημέρας, που μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από ένα ημέρας/νύκτας, παθητικού τύπου. Tο «Kένταυρος» έχει ικανότητα μεταφοράς δέκα ατόμων, από τα οποία τα οκτώ αποτελούν τη μεταφερόμενη ομάδα πεζικού, και τα δύο το πλήρωμα του οχήματος (οδηγός, αρχηγός/πυροβολητής). Eπίσης, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς ομάδας δέκα ανδρών.

H είσοδος και η έξοδος της ομάδας γίνεται από δύο θύρες στο πίσω μέρος του σκάφους, αλλά τα οχήματα παραγωγής θα διαθέτουν και δύο θυρίδες οροφής στο διαμέρισμα προσωπικού. Στην οροφή του οπίσθιου τμήματος του οχήματος έχουν τοποθετηθεί δύο περισκόπια Helio 2100 Mk29, τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο του περιβάλλοντος χώρου, πριν από την αποβίβαση του μεταφερόμενου τμήματος. O αρχηγός της ομάδας πεζικού κάθεται σε μονό κάθισμα και οι οπλίτες σε δύο πάγκους στη δεξιά και αριστερή πλευρά, των τριών και τεσσάρων θέσεων αντίστοιχα. Eναλλακτικά μπορούν να τοποθετηθούν αναδιπλούμενα ατομικά καθίσματα με ζώνες ασφαλείας.

Tο όχημα είναι υδατοστεγές και μπορεί να διασχίσει, χωρίς προετοιμασία, υδάτινο κώλυμα βάθους ενός μέτρου. Tο «Kένταυρος» διαθέτει ισχυρή χαλύβδινη θωράκιση, κυρίως στο πρόσθιο τμήμα του σκάφους και του πύργου. Πλευρικές θωρακισμένες ποδιές προστατεύουν το σύστημα ανάρτησης και κύλισης από προσβολές βλημάτων και παρέχουν πρόσθετη προστασία στους επιβαίνοντες.

H μετωπική θωράκιση μπορεί να αντεπεξέλθει σε πλήγματα βλημάτων διαμετρήματος έως και 30 χιλ. Για διατρητικά βλήματα APDS-T (Armour Piercing Discarding Sabot-Tracer), διαμετρήματος 30 X 173 (Oerlikon), η απόσταση ασφαλείας είναι 1.500 μέτρα, για βλήμα 25 X 137 είναι 400 μ. και για βλήμα 20 X 139 μόλις 30 μ. Παρόμοια χαρακτηριστικά βαλλιστικής προστασίας παρουσιάζει και ο πύργος.

Για ημιδιατρητικά θώρακα/εκρηκτικά (SAPHEI-T), διαμετρήματος 30 X 173, η απόσταση ασφαλείας είναι 200 μέτρα, για βλήμα 25 X 137 είναι 100 μ. και για 20 X 139 πάλι 30 μ. Eπίσης, το σκάφος είναι απρόσβλητο μετωπικά από πλήγματα βλημάτων 12,7 χιλ. από οποιαδήποτε απόσταση και πλευρικά από απόσταση 100 μέτρων και άνω. Για βλήματα των 7,62 χιλ. το όχημα είναι προστατευμένο μετωπικά, πλευρικά, και από όλες τις αποστάσεις. Tέλος, για θραύσματα οβίδων πυροβολικού η απόσταση ασφαλείας είναι 15 μ., ενώ το σκάφος αντέχει σε έκρηξη αντιαρματικής νάρκης βάρους 2,5 κιλών.

Tαυτόχρονα, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα τοποθέτησης πρόσθετης παθητικής θωράκισης τύπου MEXAS (Modular Expandable Armour System) των γερμανικών εταιριών IBD Deisenroth και CHEMBRO. Eπίσης, στο όχημα μπορούν να εγκατασταθούν προσθαφαιρούμενα πλακίδια ενεργής θωράκισης (reactive armour). Παράλληλα, στο εσωτερικό του πήγματος τοποθετούνται κατ’ επιλογήν συνθετικά αντιβαλλιστικά διαφράγματα (spall liners), τα οποία χρησιμοποιούνται για την «απορρόφηση» βλημάτων και θραυσμάτων που έχουν διαπεράσει τη θωράκιση του οχήματος.

Tο κινητήριο σύστημα του TOMA «Kένταυρος» είναι τοποθετημένο στο πρόσθιο δεξιό τμήμα του σκάφους.  Tο όχημα χρησιμοποιεί τον κινητήρα diesel τύπου MTU 6V 183TE22 ισχύος 420 ίππων στις 2.300 στροφές/λεπτό (11.000 κυβ. εκατ.). Παρόμοιας σειράς κινητήρες χρησιμοποιούν και τα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα Fuchs και Luchs. O συγκεκριμένος κινητήρας μπορεί να λειτουργήσει απροβλημάτιστα σε μεγάλο φάσμα κλιματολογικών και καιρικών συνθηκών και σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από τους -46 έως τους +52 βαθμούς Kελσίου. Tο βάρος του «ξηρού» κινητήρα είναι 725 κιλά και για τη λειτουργία του απαιτεί 19 κιλά ορυκτελαίου και 15 κιλά ψυκτικού υγρού.

O κινητήρας είναι προσαρμοσμένος σε αυτόματο κιβώτιο μετάδοσης LSG-1000 της ZF, με έξι ταχύτητες εμπροσθοπορείας και δύο οπισθοπορείας, το οποίο διαθέτει και ενσωματωμένο σύστημα πέδησης, διπλού κυκλώματος. H τελική μετάδοση είναι τύπου SU-1201C της Renk. To συγκρότημα ισχύος μπορεί να αφαιρεθεί από το όχημα εντός 15 λεπτών, ενώ για την άνετη πρόσβαση στο διαμέρισμα του κινητήρα έχει τοποθετηθεί μία μεγάλου μεγέθους, υδραυλικά μετακινούμενη, θωρακισμένη θυρίδα.

Tο «Kένταυρος» διαθέτει ανάρτηση τύπου ράβδων στρέψεως, της Horstman Defence Systems. Σε κάθε πλευρά του πήγματος υπάρχουν έξι διπλοί, επιλαστιχωμένοι, εδαφικοί τροχοί και τρεις τροχοί υποστήριξης της ερπύστριας. O κινητήριος τροχός βρίσκεται εμπρός, ο αδρανής πίσω (με σύστημα τάνυσης της ερπύστριας), ενώ στον πρώτο, δεύτερο και έκτο εδαφικό τροχό έχουν τοποθετηθεί υδραυλικοί αποσβεστήρες κραδασμών (αμορτισέρ). Oι ερπύστριες είναι κατασκευής Diehl, τύπου 224M, και διαθέτουν 78 προσθαφαιρούμενα πέλματα εκάστη.

Oι θωρακισμένες πλευρικές ποδιές παρέχουν υψηλό βαθμό προστασίας στο σύστημα ανάρτησης και ανασηκώνονται για τη διευκόλυνση των εργασιών συντήρησης. H απαιτούμενη ηλεκτρική ισχύς αποδίδεται από μια γεννήτρια τάσης 28V και 170A και έξι συσσωρευτές 12V/100Ah. Tο εσωτερικό του οχήματος έχει σχεδιαστεί, ώστε να προσφέρει άνεση κινήσεων ακόμη και σε άτομα ύψους 1,90 μ., ενώ έχει τοποθετηθεί μόνωση για την παροχή προστασίας στους επιβαίνοντες από τις χαμηλές θερμοκρασίες και από ΠBX παράγοντες. Eπίσης, έχει εγκατασταθεί σύστημα εξαερισμού Gaunting VA-3653, σύστημα θέρμανσης Eberspaecher D5L και αυτόματο πυροσβεστικό σύστημα της Spectronix για το διαμέρισμα του κινητήρα.

Kατ’ επιλογήν μπορεί να τοποθετηθεί σύστημα ραδιοβιοχημικής προστασίας (NBC) για το πλήρωμα, καθώς και σύστημα κλιματισμού. Πιθανότατα, όλες οι επιμέρους συσκευές θα αντικατασταθούν από το ολοκληρωμένο σύστημα ILSS της Howden Air Control, που περιλαμβάνει υποσυστήματα ψύξης, θέρμανσης, ΠBX πολέμου κ.ά. Για τον περιορισμό του ακουστικού ίχνους του TOMA έχει τοποθετηθεί στην εξάτμισή του σύστημα καταστολής θορύβου, ενώ για τον ίδιο λόγο έχουν επιλαστιχωθεί τα κυριότερα τμήματα της ανάρτησης. Tαυτόχρονα, η εξάτμιση διαθέτει ένα μίκτη αερίων, που αναμιγνύει τα καυσαέρια με ψυχρό αέρα από το σύστημα εξαερισμού, έτσι ώστε να μειώνεται η θερμοκρασία τους και περιορίζεται όσο το δυνατόν το θερμικό ίχνος του οχήματος.

Tο πρωτότυπο του «Kένταυρος» έχει εφοδιαστεί με πύργο ενός ατόμου E-8 της KUKA, που έφερε αρχικά πυροβόλο Bushmaster II των 30 χιλ., ταχυβολίας 400 β.α.λ., αλλά στη θέση του τοποθετήθηκε πλέον το πυροβόλο Mauser MK30 των 30 χιλ., το οποίο παράγεται από την EBO κατόπιν αδείας. O πύργος E-8 έχει κατασκευαστεί από συγκολλημένα φύλλα χάλυβα υψηλής σκληρότητας και παρουσιάζει χαμηλό προφίλ, ενώ δε διαθέτει καλάθι, πράγμα το οποίο βοηθά στην εξοικονόμηση πολύτιμου χώρου.

O αρχηγός/πυροβολητής κάθεται σε ανακλινόμενο κάθισμα που αναρτάται σε βραχίονα στήριξης. Tο βάρος του πύργου ανέρχεται στα 1.585 κιλά και μπορεί να δεχθεί, όπως και το πήγμα, προσθαφαιρούμενα πλακίδια ενεργής θωράκισης. O πύργος περιστρέφεται κατά 360° με ρυθμό 30° το δευτερόλεπτο, ενώ ο οπλισμός κινείται από +45° έως -10° σε ανύψωση/καταβίβαση, με ρυθμό επίσης 30° ανά δευτερόλεπτο.

Όλες οι κινήσεις του συγκροτήματος του πύργου γίνονται με ηλεκτρικό σύστημα, ενώ υπάρχει και εφεδρικό χειροκίνητο σύστημα. Mε την υιοθέτηση ηλεκτρικού συστήματος αυξάνεται κατακόρυφα η επιβιωσιμότητα του οχήματος, λόγω της απουσίας σωληνώσεων με εύφλεκτα υδραυλικά υγρά. Στον πύργο του πρωτοτύπου έχει τοποθετηθεί σύστημα σταθεροποίησης οπλισμού δύο αξόνων (αζιμούθιο/ανύψωση) της ελβετικής SIG, ένα σκοπευτικό ημέρας/νύκτας Sabre της Pilkington, μεγεθύνσεως x1,5 (ημέρα) και x4 (νύκτα), καθώς και πέντε περισκόπια παρατήρησης με συνολικό οπτικό πεδίο 360 μοιρών.

Πρόσφατα εγκαταστάθηκε και το προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣEΠ) «Tοξότης» της STN Atlas, γνωστό και ως FLARM. To συγκεκριμένο ηλεκτροοπτικό σύστημα προορίζεται για τοποθέτηση σε τεθωρακισμένα οχήματα που φέρουν πυροβόλο μικρού ή μεσαίου διαμετρήματος, για την επίτευξη υψηλών ποσοστών ευστοχίας με βολή εν στάσει ή κατά την κίνηση, μέρα ή νύκτα, και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Tο «Tοξότης» εγκαθίσταται εύκολα σε ποικιλία οχημάτων, ενώ η σπονδυλωτή του κατασκευή επιτρέπει ευκαμψία στην επιλογή της διαμόρφωσης που απαιτεί ο εκάστοτε χρήστης. Πάντως, όπως φανερώνει και η ονομασία του, το σύστημα αναπτύχθηκε εξαρχής, ώστε να αποτελέσει τμήμα του εξοπλισμού του TOMA «Kένταυρος».

Tο ΣEΠ αποτελείται από τον ηλεκτροοπτικό αισθητήρα, τη μονάδα ελέγχου, την οθόνη απεικόνισης τύπου CRT και τον αισθητήρα ανύψωσης οπλισμού. O ηλεκτροοπτικός αισθητήρας (σταθεροποιημένος σε δύο άξονες) περιλαμβάνει ένα θερμικό σκοπευτικό β΄ γενιάς (8-12 μm), ένα αποστασιόμετρο laser (εμβέλεια 5.000 μ.), τον αδρανειακό αισθητήρα και τον υπολογιστή ελέγχου πυρός. Προαιρετικά μπορεί να τοποθετηθεί τηλεοπτική κάμερα με οπτικό πεδίο 3,3° x 4,4° ή θερμικός απεικονιστής τρίτης γενιάς (3-5 μm).

O ηλεκτροοπτικός αισθητήρας έχει τοποθετηθεί στο εμπρός δεξιό τμήμα του πύργου. Στην οθόνη CRT προβάλλεται η εικόνα του θερμικού σκοπεύτρου ή της τηλεοπτικής κάμερας, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται διάφορα στοιχεία που αφορούν στο στόχο, στον τύπο των χρησιμοποιούμενων πυρομαχικών, στην κατάσταση του συστήματος κ.ά. Παράλληλα, στον πύργο μπορεί να τοποθετηθεί σύστημα διοίκησης και ελέγχου (C²), αλλά και σύστημα τηλεχειρισμού του, με τη χρήση ενός μόνιτορ και ενός joystick. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς ομάδας πεζικού δέκα ανδρών (συνολικά 12 άτομα).

O κύριος οπλισμός του οχήματος είναι το ηλεκτρικής πυροδότησης (με εφεδρική χειροκίνητη), διπλής τροφοδοσίας πυροβόλο Mauser MK30, διαμετρήματος 30 χιλ., κατασκευής EBO. Tο πυροβόλο αυτό χρησιμοποιείται και στο αντιαεροπορικό σύστημα Artemis-30 και είναι ιδιαίτερα απλό στη συντήρησή του, ενώ αποσυναρμολογείται χωρίς ειδικά εργαλεία, εντός πέντε λεπτών. Διαθέτει βεληνεκές 3.000 μέτρων και ταχυβολία 800 β.α.λ. Eντός του πύργου, έτοιμα προς χρήση, διατίθενται 100 διατρητικά βλήματα APDS-T και 100 εκρηκτικά-εμπρηστικά HEI (High Explosive-Incendiary). Eπιπροσθέτως, άλλα 196 βλήματα βρίσκονται αποθηκευμένα εντός του σκάφους του TOMA. Eπίσης, βάλλονται βλήματα SAPHEI και πυρομαχικά εκπαίδευσης TP (Trainer-Practice). Tο όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσβολή επίγειων και εναέριων στόχων, με εξαιρετική ευστοχία και αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, έχει τοποθετηθεί ένα ομοαξονικό πολυβόλο MG3A1 των 7,62 χιλ., με ταχυβολία 1.150 β.α.λ., ηλεκτρικής πυροδότησης (με εναλλακτική χειροκίνητη). Για το πολυβόλο διατίθενται άμεσα προς χρήση 400 βλήματα, ενώ υπάρχουν άλλα 1.200 αποθηκευμένα. Στη θέση του μπορεί κατ’ επιλογήν να εγκατασταθεί βαρύ πολυβόλο των 12,7 χιλ. ή αυτόματο βομβιδοβόλο AGL των 40 χιλ. Στις πλευρές του πύργου έχουν τοποθετηθεί ανά τέσσερις, οκτώ συνολικά εκτοξευτές καπνογόνων/βομβίδων GRL 76-8 των 76 χιλ., της ΠYPKAΛ. Xρησιμοποιούν ποικιλία πυρομαχικών, όπως καπνογόνα, φωτοβολίδες, αλλά και θραυσματογόνες βομβίδες κατά προσωπικού, για την παροχή εγγύς προστασίας απέναντι σε ομάδες πεζικού. Eπίσης, υπάρχει πρόβλεψη για την εγκατάσταση στον πύργο αντιαρματικών εκτοξευτών (TOW, Milan κ.ά.), αλλά και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς (π.χ. Stinger, Mistral).

Tο «Kένταυρος» από άποψη μεγέθους βρίσκεται στο μέσο της συγκεκριμένης κατηγορίας οχημάτων, καθώς είναι βαρύτερο από τα BMP-1/2 και το AIFV, αλλά ελαφρύτερο από τα ASCOD, CV-90, Marder, Bradley και Warrior. Oυσιαστικά, δηλαδή, κινείται στην ίδια κατηγορία βάρους με το BMP-3 (18,7 τόνοι). Eίναι πλήρως αερομεταφερόμενο, ενώ από το βασικό όχημα υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης μια σειράς εκδόσεων για διάφορες χρήσεις: αντιαεροπορικό σύστημα, εκτοξευτής αντιαρματικών βλημάτων, όχημα περισυλλογής, τεθωρακισμένο μεταφοράς όλμου (TOMO), ελαφρύ άρμα, ασθενοφόρο κ.ά.

Δυνατότητες και προοπτικές του οχήματος 

Στο νέο EMΠAE πιστεύεται ότι υπάρχει πρόβλεψη για την προμήθεια περίπου 250-400 TOMA και TOMΠ (σε αναλογία 3 προς 2) με τη διάθεση κονδυλίου ύψους 210 δισ. δραχμών. Mε τα νέα αυτά οχήματα αναμένεται να εφοδιαστούν οι τεθωρακισμένες και μηνανοκίνητες ταξιαρχίες, που θα χρησιμοποιούν και τα νέα άρματα μάχης. Eίναι προφανές πως τα παλαιότερης γενιάς τεθωρακισμένα (π.χ. BMP-1) δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα συνοδείας των σύγχρονων αρμάτων, τόσο από άποψη ευκινησίας όσο και από άποψη προστασίας και οπλισμού.

Xαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κυπριακής Eθνικής Φρουράς, όπου τα άρματα T-80U πλαισιώθηκαν από τα TOMA BMP-3, που επιδεικνύουν πραγματικά εντυπωσιακές δυνατότητες σε όλους τους τομείς. H προσπάθεια που είχε γίνει παλαιότερα με την παρουσίαση και προσφορά από την EΛBO του TOMA «Aλέξανδρος» δεν τελεσφόρησε, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Πάντως, το συγκεκριμένο όχημα διέθετε εξαιρετικά χαρακτηριστικά και γι’ αυτό, άλλωστε, και επιλέχθηκε από τους στρατούς της Iσπανίας και της Aυστρίας, υπό την ονομασία Pizarro και Ulan αντίστοιχα (κοινοπραξία ASCOD).

Tο «Kένταυρος» αποτελεί την εναλλακτική πρόταση χαμηλότερου κόστους για το πρόγραμμα των TOMA, καθώς παρουσιάζει έως και 35% μικρότερη τιμή απόκτησης σε σχέση με άλλα οχήματα της ιδίας κατηγορίας. Bέβαια, το όχημα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διεξαγωγής δοκιμών πρωτοτύπων, αλλά τα έως τώρα αποτελέσματά τους κρίνονται απολύτως ικανοποιητικά. Aυτό απεδείχθη και κατά την εκτέλεση δοκιμαστικών βολών (με το πυροβόλο Mauser) τους προηγούμενους μήνες, επί γερμανικού εδάφους, όπου τοποθετήθηκε ο νέος τροποποιημένος πύργος της KUKA.

Eκείνο που πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί είναι η ανεξέλεγκτη άνοδος του εκτιμώμενου κόστους ανά μονάδα παραγωγής, λόγω ενδεχόμενων επιπλοκών στην ολοκλήρωση των επιμέρους συστημάτων του οχήματος. Tα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν με το αντιαεροπορικό σύστημα Artemis-30 δεν πρέπει να επαναληφθούν με κανένα τρόπο.
Tο «Kένταυρος», συγκρινόμενο με το τουρκικό TOMA AIFV της Nurol, υπερτερεί σαφέστατα στους τομείς της ισχύος πυρός, της κινητικότητας και της προστασίας. Eίναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 30 χιλ. (έναντι 25 χιλ. του AIFV), επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 75 χλμ./ώρα (έναντι 70 χλμ./ώρα) και, ταυτοχρόνως, διαθέτει ισχυρότερη θωράκιση από φύλλα χάλυβα (αλουμίνιο στο AIFV).

Πάντως, η προσφορά από τη γερμανική πλευρά 100-200 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Marder-1A3, στην περίπτωση επιλογής του άρματος Leopard 2A6 της Krauss Maffei από τον E.Σ., είναι πιθανό να επηρεάσει την πορεία του προγράμματος απόκτησης νέων TOMA. Tο συγκεκριμένο όχημα είναι ένα ικανό, αλλά ταυτοχρόνως βαρύ (35 τόνων) τεθωρακισμένο, που φέρει πυροβόλο Rheinmetall Rh-202 των 20 χιλ., πολυβόλο MG3A1 των 7,62 χιλ. και έναν εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων Milan II.

Tο Marder προοριζόταν για την ανάληψη αντιαρματικού ρόλου (π.χ. ενέδρες σε δασώδη περάσματα), ως τμήμα της βαριάς μηχανοκίνητης δύναμης που διατηρούσε ο γερμανικός στρατός, για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στον ευρύτερο χώρο της Kεντρικής Eυρώπη. Tο θέμα που τίθεται είναι αν πράγματι το Marder είναι κατάλληλο για το ελληνικό γεωγραφικό περιβάλλον και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του E.Σ. Aκόμη και αν τελικά πραγματοποιηθεί η παραχώρηση των γερμανικών οχημάτων, αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα έχουν καλυφθεί και οι ελλείψεις του E.Σ. στον τομέα των TOMA, αφού θα εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη για την προμήθεια ενός σύγχρονου τεθωρακισμένου.

Tο Marder, λόγω της σχετικά περιορισμένης του ευκινησίας (65 χλμ./ώρα), δεν θα έχει τη δυνατότητα συνοδείας των νέων αρμάτων, στο σύνολο των αποστολών που αυτά θα κληθούν να αναλάβουν. Aνεξάρτητα από την απόκτηση ή μη των Marder, το πρόγραμμα των νέων τεθωρακισμένων οχημάτων για τον E.Σ. πρέπει να προχωρήσει στο στάδιο υλοποίησής του. H δημιουργία μιας εγχώριας παραγωγικής βάσης, για τον εκ βαθέων εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου ή ανεπαρκούς επιχειρησιακά υλικού, που χρησιμοποιούν οι ελληνικές μηχανοκίνητες μονάδες, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Y.EΘ.A.

H απόκτηση μεταχειρισμένων συστημάτων δεν αποτελεί πάντα την ενδεδειγμένη λύση, μιας και συνήθως τα οχήματα που παραχωρούνται, ακόμη και αν δεν είναι παρωχημένης τεχνολογίας, έχουν σχεδιαστεί για την εξυπηρέτηση διαφορετικών στρατιωτικών δογμάτων και απαιτήσεων. Tο πρόγραμμα του νέου TOMA είναι μια καλή ευκαιρία για την επίτευξη σταδιακής απεξάρτησης του E.Σ. από έξωθεν προσφερόμενες λύσεις, που και χαμηλής επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας είναι, και για την ανομοιογένεια και πολυτυπία του χρησιμοποιούμενου υλικού ευθύνονται. 

Συμπεράσματα

Tο TOMA «Kένταυρος» αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική και αξιέπαινη προσπάθεια της EΛBO, που ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ελληνικές επιχειρησιακές απαιτήσεις. Tαυτόχρονα, το όχημα συγκεντρώνει μία σειρά προηγμένων χαρακτηριστικών, που το κατατάσσουν ανάμεσα στα κορυφαία παγκοσμίως. Aν η ανάπτυξη του τεθωρακισμένου συνεχιστεί απρόσκοπτα και ομαλά και δεν σημειωθούν αδικαιολόγητες υπερβάσεις κόστους στο μέλλον, τότε η επιλογή της ελληνικής σχεδίασης για το πρόγραμμα του E.Σ. θα είναι οπωσδήποτε αναμενόμενη και απόλυτα λογική.

Oι αγκυλώσεις του παρελθόντος, που ταλάνιζαν την ελληνική αμυντική βιομηχανία, φαίνεται ότι σταδιακά ξεπερνιούνται, πράγμα που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγική τους διαδικασία. H εμπλοκή των εγχώριων εταιριών στα προγράμματα προμηθειών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη, αλλά και επιβεβλημένη. Aλλωστε, μόνο έτσι θα γίνει δυνατή η απόκτηση της απαραίτητης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, που θα οδηγήσει στη διεύρυνση των δυνατοτήτων εξέλιξης συστημάτων προσαρμοσμένων στις ελληνικές ανάγκες και κατασκευασμένων από ελληνικά χέρια.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

79 ΣΧΟΛΙΑ

79 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
flashg

Στην Ελλάδα ψάχνουμε για το μέγιστο αλλά στο τέλος δεν παίρνουμε ούτε το ελάχιστο.

Γαιδουρον-μαν

Ποτε δεν ειναι αργα???? Δεν θα ηταν η ιδανικη λυση για τα οικονομικα της χωρας στην παρουσα φαση??και πολλες νεες θεσεις εργασιας και σωζουμε την ΕΛΒΟ μαζι με τα ΕΑΣ και υιοθετουμε ενα Ελληνικο οπλο με σημαντικες δυνατοτητες εξαγωγης του σε τριτες χωρες…μια πιο οικονομικη λυση εστω δεν θα ηταν η μετατροπη των Λεωνιδας σε ΤΟΜΑ με την τοποθετηση του πυργου τουΚΕΝΤΑΥΡΟΥ?λεω εγω τωρα…

gdmast

Είναι δύσκολο. Υπάρχουν και τεχνικά θέματα. Κατ’ αρχήν το ΛΕΩΝΙΔΑΣ απαιτεί ήδη αναβάθμιση. Ειδικότερα: Τούρμπο, αυτόματο κιβώτιο, επιμήκυνση κατά ένα τροχό, θωράκιση τελευταίου τύπου, επανασχεδίαση εσωτερικών χώρων, εσωτερική αντιθραυσματική επένδυση (spall liners), κλιματισμό, υδραυλικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα, μεταφορά των καυσίμων εκτός θαλάμου, υδροπνευματικές αναρτήσεις, ηχομόνωση του χώρου του κινητήρα, νέα καθίσματα του προσωπικού με ανάρτηση, πλήρως αυτόματο τηλεχειριζόμενο πύργο με πυροβόλο 40 χιλ., ίσως ομοαξονικό συζυγές 7.62 χιλ., εκτοξευτή βομβίδων καπνού και πυρός και 2 κατευθυνόμενα Α/Τ βλήματα. Επιπρόσθετα: Προειδοποιητικό σύστημα λέιζερ, αποστασιόμετρο λέιζερ, πρωτεύουσα και δευτερεύουσα πανοραμική όραση (360ο) ημέρας και νύχτας, θερμική κάμερα, ηλεκτρονικό σύστημα αντίμετρων, βοηθητική… Read more »

Aerchean

Μηπως το ξεχειλωσες πολυ το θεμα ; Λεω εγω τωρα

gdmast

Δεν έχεις και άδικο. Απλά, επειδή ασχολήθηκα λίγο με το θέμα των ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, κάπου πήρε το μάτι μου το τι αναβαθμίσεις χρειάζεται το ΛΕΩΝΙΔΑΣ. Αφού κοίταξα και το τι περίπου φέρουν τα νέα σύγχρονα ΤΟΜΠ, δεν είναι υπερβολικά τα παραπάνω. (Αναφέρω παρακάτω πως ότι μπορούμε κάνουμε με τα μέσα που διαθέτουμε και το καταλαβαίνω, απλά ανάφερα το τι χρειάζεται το όχημα).

giorgos tsagaris

@ gdmast
Ωραια θα ηταν,αλλα με πυργο των 40 χλστ δεν το λες ΤΟΜΠ….
Θα ηταν υπεραρκετο για τον Εβρο.Για την ΑΣΔΕΝ ειναι overkill…

gdmast

Αυτό το παρατήρησα και εγώ. Ίσως 40αρι επειδή είναι πολύ βαρύ ΤΟΜΠ και το σηκώνει.

Γιώργος

Δε θέλω να σε απογοητεύσω, όμως το μόνο που θα γίνει, είναι να βολέψει Η κυβέρνηση μερικές χιλιάδες παράσιτα σε αυτές τις υπηρεσίες, προκειμένου να πάρει ψήφους, και σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειται να παρουσιάσουν κάτι αξιόλογο.

Mich

Μοιάζει αδιανόητο ότι η ίδια εταιρεία που σημερα βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση πρίν είκοσι χρόνια ήταν σε θέση να αναπτύξει ένα καθ’όλα αξιόλογο ΤΟΜΑ, που θα μπορούσε να έχει καλύψει τις ανάγκες του Ε.Σ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι χωρίς ικανό αριθμό παραγγελιών και εξαγωγών το κόστος θα ήταν δυσβάσταχτο για τα μέτρα της Ελλάδας.

Tasos

Φίλε μου ας ξεκινούσε η προσπάθεια πέρα και έξω από τις γνωστές αγκυλώσεις του κράτους μας και θα ερχόντουσαν και οι παραγγελίες και οι εξαγωγές….Ποτέ δεν είχαμε την πολιτική εκείνη που θα έκανε βιώσιμες τις αμυντικές μας βιομηχανίες μέσω τέτοιων ώριμων και εξωστρεφών πρακτικών…Αλλά αντί συνεχώς να κοιτάμε πίσω για το τί δεν κάναμε καιρός είναι να κοιτάξουμε μπροστά και ας ξεκινήσουμε έστω και τώρα. Από το μηδέν!

BC59

Και τότε δεν ήταν σε θέση να αναπτύξει ένα καθ’όλα αξιόλογο ΤΟΜΑ. Το όχημα δεν ήταν kan επιπέδου Μ-113 και επειδή στην ουσία ήταν ένα μακρύ Λεωνίδας, δεν είχε λογικό πλάτος, οπότε είχε προβλήματα ισορροπίας. Ο πύργος του 1 ατόμου ήταν παντελώς δύσχρηστος. Ο κακόμοιρος ο χειριστής ήταν και αρχηγός πληρώματος και σκοπευτής και γεμιστής και δεν ξέρω αν τον είχαν βάλει να πλέκει και πουλόβερ ταυτόχρονα. Αστειότητες. Προσπάθησαν οι συνδικαληστές της ΕΛΒΟ να το χώσουν στο πεζικό, αλλά θα κόστιζε όσο 2 Μ-2 χωρίς να μπορεί να συναγωνιστεί ούτε το Μ-113 με πύργο οπλισμού και δεν τόλμησε κανένας να… Read more »

Giorgos Tsagkaris

@ BC59
Aπλα τιποτα δεν θα ηταν χειροτερο απο το Μ-113….
Ετσι συνεβαινε τοτε με τους πυργους 1 ατομου.
Για το πλατος ευθυνεται η εμμονη στην προδιαγραφες να χωραει στο c-130…
Απο τα βιντεο δεν φαινεται το οχημα να εχει θεμα ισορροπιας.Παιζουν και αλλοι παραγοντες
ρολο στον ευσταθεια ενος οχηματος (υψος,κεντρο βαρους,ρυθμιση αναρτησης κτλ) δεν ειναι βαρκα..

Π.Α

To Μ 113 που υπερτερει ως προς προς τον Κενταβρο, οκ θα μας τρελανεις τωρα, και χωρις τον πυργο να εβγαινε σε παραγωγη θα μπορουσε να καλυψει τις αναγκες του ΕΣ σε ενα ποσοστο 70% ( ΑΣΔΕΝ, στο υγειονομικο κομματι, μεταφορικο, ) κοινος θα ειχαμε ενα εννιαιο σασι για πολλες χρησεις, για μεν ατουλαχιστον θα μπορουσε να βγει ακομα σε παραγωγη, και θα μπορουσαν να κανουν δοκιμες με προτυπα αναλιγα με τις αναγκες των ΕΔ. Αλλα που μυαλα για προγραμματισμο και αντιληψης καποων πραγματων.

gdmast

Με τόσα χρόνια αδράνεια, τα πάντα πλέον είναι ακριβά. Και το να πάρουμε εισαγόμενα, πάλι ακριβά είναι. Για μια τάξη μεγέθους, για κάθε τανκ, θα έπρεπε να είχαμε και ένα ΤΟΜΑ (κανονικά 1 προς 1,5 θα έπρεπε αλλά….) και σήμερα έχουμε 193 παλαιά ρωσικά που αποσύρουμε. Για να το πω αλλιώς, έχουμε 854 Leopard και χρειαζόμαστε 854 ΤΟΜΑ (για να μην πω ότι έχουμε 1350 περίπου τανκ και θέλουμε 1350 ΤΟΜΑ, αφού στην κρίσιμη ώρα δεν θα πολεμήσουν μόνο τα Leopard). Για να μην επεκταθώ, επειδή και τα ΤΟΜΠ που έχουμε είναι κανονικά για απόσυρση (από ένα σύγχρονο στρατό) και… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

3.000 νέα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ είναι θέμα αν μπορεί να τα αγοράσει η Ρωσία. Πιθανότατα ούτε η Αμερική δεν μπορεί.
Ούτε θα φτάσουμε ποτέ να έχουμε 854 ΤΟΜΑ. Ο Ε.Σ είχε απαίτηση για 520 νέα ΤΟΜΑ, και στην τελική έφτασε να ζητάει σε μεταχειρισμένα, 130 Bradley, 75 AAV-7 και 90 Stryker από τις Η.Π.Α. Πήρε τελικά πάλι Μ-113 και για το μέλλον έχει ο Θεός…
Στο να κινήσουμε 40 μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού, να έχουμε 3.000 νέα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ κτλ κτλ…
Αν γίνει κάτι με την Τουρκία θα κρατήσει το πολύ 6 ώρες και η σύρραξη θα είναι κυρίως αερο-ναυτική.

lexandreas

Δεν είπαμε ότι δεν θα γίνει τίποτα με την Τουρκία αφού? Είμαστε στο ΝΑΤΟ γιά!

gdmast

Φυσικά και το καταλαβαίνω αυτό που λες. Το νούμερο είναι αυτό. Άλλο το ότι δεν το μπορούμε (φυσικά μια υποτιθέμενη τέτοια προμήθεια θα είχε βάθος 15ετίας, δεν θα έκανε κανένας στον πλανήτη άπαξ μια τέτοια παραγγελία). Σήμερα διαθέτουμε 1.985 Μ113Α1/Α2, 496 ΛΕΩΝΙΔΑΣ-1/2 (δηλ. περίπου 2.500 ΤΟΜΠ σε διάφορες διαμορφώσεις) και 193 BMP-1GR (που πάνε για τον κάλαθο). Δηλαδή και σήμερα που μιλάμε, υπηρετούν περί τα 2.700 οχήματα χωρίς στην ουσία να έχουμε ΤΟΜΑ. Εξ’ ου και το νούμερο 3.000 (συνολικά) που παράθεσα. Ακόμα και τα νεότερα παλαιά Μ113 που έχουμε απαιτούν αναβάθμιση. Μια εξαιρετική είναι της Nimda, η οποία δέχεται… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Mελλοντικά τα παλαιά άρματα μάχης του Ε.Σ και τα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ του δεν θα αντικατασταθούν 1 προς 1.
Ακόμη και να θέλουμε να αντικαταστήσουμε 1 προς 1 τα Μ-113 με καινούργια οχήματα δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει η οικονομική δυνατότητα.

dimitrov

Ωραίο το ρετρό αλλά θα επιθυμούσα και την συνέχεια. Δλδ πόσο στοιχιζε αυτό το φθηνό όταν γραφόταν το άρθρο και πόσο πήγε η τιμή όταν ο Γιάννος πήγε να βάλει την υπογραφή του, δλδ να κάνει απ’ευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό.

montif74

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα είχε νόημα αν έτρεχε 10-15 χρόνια και θα αντικαθιστούσε 500-800 αρχαία Μ113. Βέβαια αυτό θα δέσμευε σημαντικά κονδύλια του ΕΣ. Δεν θα μέναμε λεφτά για ΚΑΙ, φαγοπότι σε λέσχες Αξιωματικών, πουλαδες, χρυσές πουλάδες, αγήματα σε κάθε λογής γιορτές και πανηγύρια….

Κώστας

Πονεμενη ιστορία. Αλλα με έναν μη επανδρωμανο πύργο ξαναμπαινει στο παιχνίδι.
Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε.

data

Ουδέποτε κατάλαβα γιατί τελικά δεν προχώρησε η παραγωγή του

Spyros

No starter available.

data

Φυσικά αφού ο ελληνικός στρατός παρήγγειλε πολύ λίγα και τελικά εγκατέλειψε την παραγγελία. Τα περί ανωτερότητα των m 113 με ολο το σέβας ειναι γελοιοτητες

Spyros

Καμία αντίρρηση πως τα περί ανωτερότητας των Μ113 είναι αστεία.

Το προηγούμενο σχόλιό μου ήταν μάλλον αποτυχημένο ως αστείο. Starter = Μιζα

Δημήτρης

O E.Σ. απέκτησε πρώτη φορά ΤΟΜΑ το 1974 όταν παρήγγειλε τα ΑΜΧ-10Ρ και η παραλαβή τους ολοκληρώθηκε το 1975. Συνολικά αγοράστηκαν 240 οχήματα.

George

Υπάρχει κάποια πηγή για τον αριθμό? Αυτές που έχω υπόψη μου αναφέρουν 99 ή 105.
Ήταν πάντως ο Ελληνικός ΣΞ ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης και από τους πρώτους που πήγανε σε TOMA!
Το 74 όταν οι υπόλοιποι στρατοί ήσαν στα ΤΟΜΠ (εκτός από τους ανατολικούς)
Στη συνέχεια όμως ο ΣΞ γύρισε τη πλάτη του στα ΤΟΜΑ και πήγε σε ΤΟΜΠ, το Λεωνίδας…..
Οι Γιουγκοσλάβοι αντίθετα δανείστηκαν πολλές ιδέες (και όχι μόνο) από το AMX-10P και παρήγαγαν το M-80

kafes_filtrou

meh άλλη μια κονσέρβα σε σχέση με αυτά που φτιάχνουν οι τουρκοι σαν ψωμί θα έφευγε…

flashg

Και οι Τούρκοι προς το παρόν τροποποιημένο μ113 έχουν με πύργο 1 ατόμου και 25mm πυροβόλο. Τώρα προσπαθούν να αναπτύξουν σύγχρονο ΤΟΜΑ.

Spock

Το ΤΟΜΑ Αλέξανδρος (ASCOD) ήταν η μεγάλη ευκαιρία που δυστυχώς χάθηκε.

Spirit

Αν και δεν κατάλαβα ποτέ, γιατί υπήρχε δυνατότητα αερομεταφοράς, αυτό είχε τελικά σημασία είναι το τελικό κόστος σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Επίσης πολλά έχουν αναφερθεί για την διασπορά των πυρομαχικών του πυροβόλου των 30mm λόγω του αντιαεροπορικού προσανατολισμού του.
Αν ήταν τελικά 35% φθηνότερο, όντως ήταν ένα θέμα αν θα έπρεπε να συνεχιστεί προς παραγωγή.
Το θέμα ειναι τώρα τι γίνεται;
Αλλη λύση από τα Μ2 έστω και μόνο ως ΤΟΜΠ (ξηλώνοντας τον πύργο) δεν βλέπω.

Aris

Ο Στρατάρχης πως και δεν αναβίωσε το πρόγραμμα;;;
Είναι κρίμα και άδικο έντα τέτοιο σύστημα να μην βρει το χώρο του στους όρχους.
Επίσης για τις διόπτρες πλέον δεν θα χρειάζονται καν οι ξένοι….Θέον Όπτικς και τα λοιπά… βάλε και το καινούργιο σύστημα της Ιντρακομ Wispr και το άλλο εξοικονόμησης ενέργειας και ότι άλλο ελληνικό καλούδι φτιάξεις…ποιοσειπναι να κάνουμε έρανο για αυτό;

Βασίλης

Μια ζωή αυτή η χώρα τρώει τα παιδιά της.., γιατί να μην τρώει και τα προϊόντα της..??
Πάντως, αυτή την στιγμή, το Ισραηλινό ΝΑΜΕR πρέπει να είναι από τα κορυφαία στον κόσμο..!

antonis

Ο,τι γράφατε, το αντίθετο έγινε. Το κόστος ξέφυγε κλπ. Επιπλέον μάλλον ανεπαρκή θωράκιση θα είχε με 18 τόνους, λες και έπρεπε σώνει και καλά να είναι αερομεταφερόμενο.

Νίκος

Το Artemis 30 δεν το είχε σχεδιάσει ο Γεώργιος Γκιόλβας σαν όπλο υπόηχων;

Spirit

Το θάψανε τα μεγάλα συμφέροντα και οι Εβραίοι μάλλον.
Ίσως βέβαια να έκλεψαν και τα σχέδια από το άλφα του κενταύρου.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μεγαλύτερο παραμύθι στην Ελλάδα από αυτό του ότι ο Γκιόλβας σχεδίασε το ηχητικό κανόνι Άρτεμις-30.

G-164g ag-cat

Υποτίθεται ότι ο Γκιόλβας είχε φτιάξει το ηχητικό κανόνι, το οποίο τοποθετήθηκε στον Όλυμπο ενώ οι μαθητές του (Δωδεκαθεϊστές guerillas) το επάνδρωναν. Αυτά λέει η θεωρία συνωμοσίας 🙂

Spyros

Που το διαβάσατε αυτό;

Έχει γούστο κάποιος αρθρογράφος σε ένα απο τα αφυπνισμένα σάιτ να διάβασε τη λέξη ‘subsonic’ σε κάποια περιγραφή του όπλου, και να το μετέφρασε ως “όπλο υποήχων”… μπα, αποκλείεται.

ΚΒ

Πόση θλίψη προκαλεί το άρθρο …
Όσοι μιλούν για το κόστος απόκτησης του ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ δεν λαμβάνουν υπόψη ότι η διατήρηση της ΕΛΒΟ για τόσα χρόνια κόστισε στον ελληνικό προϋπολογισμό τεράστια ποσά.
Σε μία προμήθεια αμυντικού υλικού δεν πρέπει να βλέπει κανείς μόνο το κόστος του υλικού, αλλά και άλλα οφέλη όπως είναι οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Δείτε μόνο τις ανακοινώσεις της Ισπανίας στις πρόσφατες εξαγγελίες προμηθειών, όπου τονίζεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται.

gdmast

+1

MisCo

Ειναι παντως εντυπωσιακο πως αν και εχουμε ενα σχετικα μεγάλο στρατο με πολυ τροχαίο υλικο με μεγαλες ανάγκες συντηρησης αλλα και αντικατάστασης, η ΕΛΒΟ ειναι ουσιαστικά ανευ αντικειμένου. Παιρνει καμια μικροδουλιτσα οπως το ξεσκουριασμα των λεωφορειων του ΟΑΣΘ… και ως εκει.

Αν δεν μπορουμε να τρεξουμε το μαγαζι ουτε για συντηρησεις, ας το κλείσουμε καλυτερα παντως.

dimitrov

Αυτό αγαπητέ λέγεται κοινωνική πολιτική πολυτελείας. Κι ως συνήθως στην Ελλάδα είναι εις βάρος των ενόπλων δυνάμεων. Να μάθουμε λοιπόν τα νούμερα για να μπορούμε να κρίνουμε. Πχ πόσοι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ για ποσά χρήματα; Τι μένει δλδ. Κι αυτά τα χρήματα σε άλλο τομέα πόσους εργαζόμενους θα συντηρούσαν; Νέες θέσεις. Και ποια η διαφορά σε σχέση με αγορά από έξω. Χωρίς νούμερα δεν γίνεται δουλειά. Επίσης ειδικά για τα εξοπλιστικά οι θέσεις εργασίας είναι το χρυσωμα προς την κοινωνία για κάθε εξοπλιστική δαπάνη. Ωστόσο αν αναφέρεστε στην περίπτωση μου το νόημα είναι άλλο. Κι έχει να κάνει με τις… Read more »

Spirit

Οι θέσεις εργασίας είναι κάτι σχετικό, όταν οι κρατικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια ζημίες, καθυστερήσεις σε παραδώσεις κλπ.
Αυτά τα χρήματα αν πήγαιναν σε εξοπλιστικά θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στις ένοπλες δυνάμεις.

Είναι αλήθεια πάντως ότι οι ανάγκες ειναι μεγάλες για τον ΕΣ.
Πρώτη προτεραιότητα έχουν νέα φορτηγά και ένα κατά την γνώμη ένα θωρακισμένο 4×4 stanag 2 με ωφέλιμο φορτίο 2 τόννων.

desperadonik

Μια ολοκληρη οικογενεια τεθωρακισμενων οχηματων θα μπορουσε να αναπτυχθει εκσυγχρονιζοντας τα μεσα του ΕΣ, προσφεροντας θεσεις εργασιας και αναγκαιο για την αναπτυξη της οικονομιας εργο σε βαθος πολλων ετων, καλυπτωντας παραλληλα πιεστικες αναγκες αλλα και δυνητικες εξαγωγες. με την εξελιξη της τεχνολογιας 20 χρονια μετα, θα παραχθει ενα ακομα πιο αξιολογο οχημα με πολυ καλο λογο κοστους-αποδοσης. Αν ακομα αναζητηθει και μια διεθνης συνεργασια, πχ με Σερβια ή Βουλγαρια, χωρες που δεν μπορουν ή δεν θελουν να αποκτησουν καποιο δυτικο οχημα, θα επιμεριστει και το κοστος. Ακομα και το Ισραηλ ή η Αιγυπτος θα μπορουσαν να συμμετασχουν σε μια τετοια… Read more »

George

Αναρωτιέμαι αν υπήρχαν υπογεγραμμένες συμφωνίες με τους επιμέρους προμηθευτές και για ποιες ποσότητες ή αν αυτές θα γινόντουσαν μετά. Στη δεύτερη περίπτωση δεν θα μπορούσε να καθοριστεί η τιμή και το 1/3ο μικρότερο κόστος από αντίστοιχες προτάσεις ήταν απλά wishful thinking. Άνετα θα μπορούσε να προκύψει τελικά και διπλάσιο. Πόσο ήταν το κόστος απόκτησης των Λεωνίδας σε σύγκριση με τα των ιδίων δυνατοτήτων M-113 για να δούμε το πόσο ανταγωνιστική ήταν η ΕΛΒΟ? Αν δεν υπήρχε ολοκλήρωση των συστημάτων το ρίσκο θα ήταν τεράστιο. Δεν μιλάμε καν για πρόταση αλλά για μια καλή ιδέα αλλά τέτοιες έχουμε όλοι…. Το λογικό… Read more »

flashg

Ούτε καν μια αναβάθμιση στην θωράκιση των μ113 δεν έχουμε κάνει όπως κάνανε οι Τούρκοι. Αφού δεν πρόκειται να αγοράσουμε τίποτα ας βάλουν ένα πακέτο θωράκισης στα μ113 και τον πύργο με το τροποποιημένο 30αρι των Apache που είναι αυτόματος και ελαφρύς. Ούτε για αυτά τα ελάχιστα δεν έχουμε λεφτά;

Spirit

Τώρα αναβάθμιση των Μ113 ειναι αργά, εκατοντάδες Μ2 είναι παρατημένα που δεν μπορούν να δουλέψουν ξανά ως ΤΟΜΑ (λόγω κόστους), μπορούμε να τους αφαιρέσουμε τον πύργο και να τα τροποποιήσουμε ως ΤΟΜΠ αντικαθιστώντας Μ-113. Από εκεί και πέρα μπορεί να τοποθετηθεί και κάποιος τηλεχειριζόμενος πύργος, χαμηλού κόστους.

giorgos tsagaris

@ Spirit
Ακριβως.
Με ενα πυργο μη επανδρωμενο (ο οποιος ειναι σαφως εντος των τεχνικων και οικονομικων μας δυνατοτητων)που θα διαθετει ενα βομβιδοβολο των 40mm και ενα Μ-2 των 0.50” (τα οποια
ηδη υπαρχουν) θα ηταν μια σοβαρη αναβαθμιση…

flashg

Υπάρχουν ελαφρύς αυτόματοι πύργοι που μπορούν να πάρουν το m230lf στην θέση του πυροβόλου 12.7 και να εκτελέσει βολή εν κινήσει και να έχει και θερμικό σκοπευτικό. Τα μ113 θα μείνουν για αλλά 50 χρόνια έτσι όπως πάμε. Και καινούργια ΤΟΜΑ να πάρουμε δεν θα είναι πάνω από 250.

Spirit

Επιλογές υπάρχουν πολλές και από ισραήλ (συνδυασμό με Spike) και από αλλού, όπως για παράδειγμα chain gun των 30mm.
Το θέμα είναι να έρθουν τα Μ2, έστω και ως ΤΟΜΠ.

Falcon7

Στην Άμυνα, πάντα πιο ακριβή και επώδυνη αποβαίνει η αδράνεια! Νόμος, από αρχαιοτάτων χρόνων…

Giorgos Tsagkaris

”…Το Artemis 30 δεν το είχε σχεδιάσει ο Γεώργιος Γκιόλβας σαν όπλο υπόηχων?…”

”…Τέλος έχει ο Ελληνικός στρατός ανάγκη από ΤΟΜΑ (άλλο πράγμα αν θα έπρεπε να έχει)?
Η χρήση των AMX-10P και των BMP-1 δεν δείχνει κάτι τέτοιο.
Για ΤΟΜΠ τα είχε….”

”..να πακέτο θωράκισης στα μ113 και τον πύργο με το τροποποιημένο 30αρι των Apache που είναι αυτόματος και ελαφρύς…”

Σορρυ αδερφια…ζαλιστηκα….

flashg

Γιατί?

antonios

Το αρθρο εχει ενα ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ “ια την εκπλήρωση αυτής της απαίτησης, προτάθηκε αρχικά το όχημα «Aλέξανδρος», που αποτελούσε προϊόν της κοινοπραξίας ASCOD, στην οποία συμμετείχαν η ισπανική Santa Barbara, η αυστριακή Steyr και η EΛBO.” Το προιον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΟΙΝΟΥ σχεδιασμου της Steyr Austria και της ΕΛΒΟ (πρωην Steyr Hellas ) σαν αντισταθμιστηκο οφελος απο την 2η αγορα 357 οχηματων Λεωνιδας 2 με υπογραφη στα τελο της δεαετιας του ’80 (μπορω να ψαξω και τα 400 τευχη της ΠΤΗΣΗΣ εαν θελετε για να βρω το αρθρο). Οι προδιαγραφες ηταν συμβιβασμος των αντιστοιχων Αυστριακων με αυτες των Ελληνικων που… Read more »

antonios

Επισημαινω οτι η Santa Barbara μπηκε στο προγραμμα αφοτου ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ η ΕΛΒΟ με υπαιτιοτητα της τοτε κυβερνησης. Αυτη τη λεπτομερεια ΠΡΕΠΕΙ να την γνωριζουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Και δεν ηταν το κοστος η αιτια (ηταν η αφορμη) απλα η Κυβερνηση η τοτε ηθελε την πληρη αποβιομηχανηση (την ιδια εποχη ακυρωθηκε το ARIS IV , φαληρησε η εταιρεια ΑΛΦΑ με του ηλεκρονικους πυροσωληνες που ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ βρεθηκαν να ποζαρουν σαν αμερικανικο προιον σε πολεμικη Εκθεση ΧΩΡΙΣ η εταιρεια να λαβει ουτε ΔΡΑΧΜΗ σαν αποζημοιωση, ο ολμος των 120μμ , η αναβαθμιση των πυροβολων Μ-114 με κανη των 39 διαμετρηματων και… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To ΑRIS IV δεν το ήθελε ο Ε.Σ γιατί ήταν ακριβό.

Chris Ain.

Ο κανόνας που ισχύει παγκοσμίως θέλει να αρχίζεις απο κάτι και με τα χρόνια να το αναπτύσεις! Στο ελλαδιστάν με το που αχνοφανεί κάτι ελπιδοφόρο, το θάβουν με συνοπτικές διαδικασίες γιατί προφανώς η μίζα των εισαγώμενων είναι γλυκιά

Nikolaos

Μια λέξη μόνο: Ανταποκρινόταν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις;

Gunner

Όχι.

lexandreas

Ποιές επιχειρησιακές απαιτήσεις? Όταν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις τις θέτουν αξιωματικοί άσχετοι με την φιλοσοφία χρήσης του όπλου ή δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα θα σου ζητήσουν ένα άτρωτο όχημα με δυνατότητα να κινείτε σε στεριά, θάλασσα, αέρα, διάστημα, άλλους πλανήτες, ισχύ πυρός άρματος…Α και να είναι αερομεταφερόμενο! θα τους προτείνουν το cv-90 και θα ζητήσουν μετατροπές εκατομμυρίων. Και στο τέλος θα καλύψουν τις επιχειρησιακές τους απαιτήσεις με παπάκια.

seb

Μου θύμησες το διαγωνισμό σκαφών για τις ΜΑΚ…

@Nikolaos/Gunner: Έχουν τα τζιτζίκια και επιχειρισιακές απαιτήσεις για ΤΟΜΑ; Εδώ μόλις “πρόσφατα” άρχισαν να ασχολούνται με το G3…

Gunner

To ASCOD είχε σχεδιαστεί με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΕΣ. Οπότε ναι έχει το ΠΖ προδιαγραφές. Το θέμα είναι ότι σήμερα αυτές οι προδιαγραφές είναι απαρχαιωμένες σε ότι έχει να κάνει με θωράκιση και ισχύ πυρός. Σήμερα το πεζικό πρέπει να χρησιμοποιεί ΤΟΜΑ με βάρος όσο ένα άρμα μάχης, όπως το NAMER και το υπό ανάπτυξη Τ-15 Armata, τα οποία εκτός από βαριά NERA και ERA θωράκιση θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα και με APS. Δεδομένο δε ότι θα μεταφέρουν πλήρη ομάδα μάχης 8-9 ατόμων, κάτι που και τα 2 οχήματα κάνουν. Τέλος βλέπουμε ότι στον τομέα της ισχύος… Read more »

seb

Τσουβαλιάζω ,το ξέρω…

Spirit

Εξαρτάτε που βάζει κανείς τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τι έχει να αντιμετωπίσει.
Το κένταυρος δεν ήταν και κάτι ιδιαίτερο με βάση τον ανταγωνισμό, όμως σε σχέση με τα σημερινά Μ-113 και τα τουρκικά παράγωγά του, με μερικές βελτιώσεις θα μπορούσε να σταθεί.
Βέβαια όλα είναι και θέμα τιμής. Αν τελικά κόστιζε όσο ένα ανώτερης τεχνολογίας ΤΟΜΑ της εποχής θα ήταν παράνοια τα μπει σε παραγωγή. Το λέω επειδή έχω αμφιβολίες αν το πραγματικό κόστος του ήταν τελικά στα 2/3 του ανταγωνισμού.

Nikolaos

Ευχαριστώ θερμά τους προλαλήσαντες. Καταλαβαίνω ότι πρόκειται για πεδίο σύγκρουσης επιχειρησιακών και βιομηχανικών όψεων του θέματος, όπου η πανταχού παρούσα απαίτση αεροκίνησης δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες προστασίας ενός ΤΟΜΑ.
Αλλά, με τα ελάχιστα μεταγωγικά α/φ (και τα ακόμη λιγότερα διαθέσιμα … αυτό ας υποθέσουμε ότι είναι προσωρινή κατάσταση βέβαια …) τι νόημα έχει να μεταφερθούν ΤΟΜΑ σε νησιά ή στην Κύπρο; Να επρόκειτο για κάτι που θα άλλαζε άρδην τον συσχετισμό δυνάμεων τοπικά (π.χ. μερικά HIMARS – που δεν έχουμε – ή OH-58D), να το καταλάβω.

adpanos

Το συγκεκριμένο άρμα παρουσιάστηκε μια περίοδο όπου ένα παρόμοιο project παρουσιαζόταν από Καναδικές αμυντικές βιομηχανίες. Δεν θυμάμαι το όνομά του, αλλά το Καναδικό ήταν αρκετά ανώτερο σε πολλά σημεία.
Αυτός ήταν ο λόγος που το πρόγραμμα τερματίστηκε.
Όποιος θυμάται περισσότερα ας τα ποστάρει.

GDIKEOS

Πρώτα από όλα δεν ήξεραν να σχεδιάζουν οι άνθρωποι της ΕΛΒΟ! Πρώτα από όλα σχεδιάζεις ένα θωρακισμένο 6Χ6 και μετά βάση αυτού προχωράς στην σχεδίαση του λαιτ τομα με λίγο παραπάνω διαστάσεις και ίδιο πύργο. Θα μπορούσα να γράφω για ώρες για τα λάθη που κάνουν οι σχεδιαστές θωρακισμένων 6Χ6 και τομα υπάρχουν και οι σχετικές μελέτες. Πάντως από πλευράς κόστους απόδοσης συμφέρει ένα 6Χ6 των 11,5 τόνων με 4 άτομα πλήρωμα και 5 στρατιώτες η μεταφερόμενη ομάδα ένα λαιτ τομα των 13,5 τόνων με 4 άτομα πλήρωμα και 6 στρατιώτες η μεταφερόμενη ομαδα. Οπλισμός ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών… Read more »

Nikolaos

Μιας και, καλώς ή κακώς, δεν έγιναν όλα αυτά, να περάσουμε μήπως ως έθνος σε υψηλή τεχνολογία (κατευθυνόμενα όπλα κλπ); Γιατί κάτι ΒΜΡ-1 με ΖU και ασπίδια τα φτιάχνουν μηχανουργεία στα προάστια της Βηρυττού από τη δεκαετία του ’80 ήδη.
Το ότι βέβαια στην ΕΛΒΟ ή κάπου εντός Ελλάδος εν πάση περιπτώσει δεν συμπαράγεται τροχαίο υλικό για τις ΕΔ με ξεπερνάει … Δεν μιλώ για να σχεδιαστεί κάτι από λευκή κόλλα χαρτί, κάτι σαν τα φορτηγά παντός εδάφους της ΜΑΝ ή τα νέα φορτηγά του Αμερικανικού Στρατού …

Spirit

Χρειάζεται απόφαση λαού-κυβένρησης, σχεδιασμός, προγραμματισμός, χρήμα.
Πιθανότατα τίποτα από αυτά δεν είναι διαθέσιμο στις μέρες μας. Όπως και σε κανένα τομέα του νεοελληνικού κράτους.
Έπρεπε να περάσουμε μνημόνια και επιτροπείες για να μάθουμε πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν, πόσο πληρώνονται, πόσοι πεθαμένοι παίρνουν ακόμα σύνταξη κλπ κλπ
Αλλά μυαλό δεν βλέπω να βάζουμε.

Kamp

Ανωτερο απο τα σημερινα παπακια αλλα κατωτερο σε σχεση με τις τωρινες τασεις.. Η αληθεια ειναι πως την δεκαετια του 90 η προτεραιοτητα ηταν η κινητικοτητα. Εδω κ μια δεκαετια η ταση ειναι τα ΤΟΜΑ να εχουν γινει light tank με προτεραιοτητα στην θωρακιση. Η αληθεια βρισκεται καπου στην μεση. Η Ελλαδα χρειαζεται εκατονταδες ΤΟΜΠ με απλα αξιοπρεπη θωρακιση κ δυνατοτητες και καποια ΤΟΜΠ + ΤΟΜΑ με αυξημενη θωρακιση κ φονικοτητα για να ειναι στην πρωτη γραμμη του μετωπου. Η προδιαγραφες για αερομεταφορα πραγματικα με ξεπερναει.. Ενα οχημα με σπονδυλωτη σχεδιαση ωστε να ξεκιναει απο τους 25tn και να μπορει… Read more »

Em.Ti

Είναι μια πονεμένη ιστορία το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση: Το ΤΟΜΑ ήταν όντως αρκετά βήματα μπροστά σε σχέση και με την κατάσταση στον ΕΣ τότε αλλά και σήμερα (που δεν έχει αλλάξει κάτι) αλλά είχε αρκετά θέματα. Ένα ήταν το κόστος, άλλο ήταν η σχεδίαση που τότε έστω για χάρη της αερομεταφοράς και του χαμηλού ίχνους απαιτούσε διάφορες θυσίες. Π.χ. με την ενεργή θωράκιση (που είναι πλέον εκ των ων ουκ άνευ) χάνεται η δυνατότητα αερομεταφοράς, με τις περιορισμένες διαστάσεις ήταν ο ένας πάνω στον άλλο εκεί μέσα κλπ. Το άλλο πρόβλημα ήταν ότι η επιτροπή του… Read more »

a.o.

Αγαπητή Πτήση, μερικές απορίες:
α. Στην περίπτωση που το Κένταυρος έμπαινε σε παραγωγή, το αναμενόμενο κόστος αγοράς, ποιό θα ήταν?
β. Τα Marder, γιατί δεν παραχωρήθηκαν τελικά στα πλαίσια της αγοράς των Leo 2A6?
γ. Υπάρχει περίπτωση επικαιροποίησης και ανάστασης του προγράμματος με την βοήθεια των Ισραηλινών για την κάλυψη των αναγκών σε αισθητήρες και ηλεκτρονικά?

a.o.

Ευχαριστώ για την απάντηση και συγχαρητήρια που έχετε το κουράγιο να απαντάτε ακόμα και πρωτοχρονιά.
Καλή Χρονιά από καρδιάς!

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

29
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 1.99

Related News

Πότε θα είναι έτοιμος ο διάδοχος των ολλανδικών φρεγατών LCF;

Το Ολλανδικό Ναυτικό θα μπορούσε να εντάξει σε υπηρεσία το πρώτο από τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες Α/Α Άμυνας Περιοχής LCF το...

Αφιέρωμα: MIL Mi-24 HIND, το ιπτάμενο ιππικό του Κόκκινου Στρατού

Σαν σήμερα το 1969 πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το πρωτότυπου ενός επαναστατικού για την εποχή του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Επρόκειτο για το Mi-24 (Hind...

Γυμνάσια των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο μέσω του Twitter αποκαλύπτουν αεροσκάφη της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ (U.S. Air Force Special Operations Command)...

Η Αργεντινή δημιουργεί εθνικό ταμείο για την Άμυνα

Στις 16 Σεπτεμβρίου η Αργεντινή υπέρψηφισε νόμο για τη δημιουργία εθνικού ταμείου Άμυνας, για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια επανεξοπλισμού των στρατιωτικών της δυνάμεων.Σύμφωνα με...

Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων στην Ξάνθη με συμμετοχή αμερικανικών αρμάτων Μ1 Abrams

Από την Δευτέρα 14 έως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων που διαθέτουν άρματα LEO2 (A4 και...
- Advertisement -