«Φούλαρέ το»: Οι πιο εντυπωσιακές αστοχίες ανεφοδιασμού εν πτήσει (βίντεο)   

2
2423
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι έμπειροι το κάνουν να φαίνεται αβίαστο, σχεδόν εύκολο. Όμως αυτό ισχύει μόνο γι’ αυτούς. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να ιδρώσουν μέχρι να κάνουν την λεπτή τέχνη του εναέριου ανεφοδιασμού κτήμα τους –πιλότοι και boom operators. Αναταράξεις, δυσκολίες σύνδεσης, σπασμένα «καλάθια» και χυμένο πολύτιμο καύσιμο είναι μέρος των επιχειρήσεων.

Ο ανεφοδιασμός εν πτήσει δεν είναι ρουτίνα, ποτέ δεν ήταν: ένα λάθος, μια απροσεξία, είναι σίγουρη συνταγή για καταστροφή. Δείτε μερικές από τις πιο θεαματικές αστοχίες στο βίντεο που ακολουθεί. Η παραλίγο σύγκρουση ενός Ε-3 AWACS με το τάνκερ που το ανεφοδίαζε είναι η απόδειξη ότι ο φύλακας-άγγελος… πετούσε μαζί τους σε σχηματισμό.

Αλέξανδρος Θεολόγου    


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Member
Noble Member
Spyros

To Sentry αφού γίνει η επαφή σπρώχνει προς τα πάνω το πίσω μέρος του -135, μέσω του προβόλου, ο υπεύθυνος ανεφοδιασμού το βλέπει και διακόπτει, αλλά αμέσως μετά το -135 κάνει αναγκαστικά κάθοδο, αφού έχει αλλάξει γωνία στον διαμήκη άξονα (pitch) χάρη στο σπρώξιμο του Ε-3…

Όπως και να ‘χει, αμφότεροι πρέπει να είδαν τον Ιησού κληρωτό οπλίτη.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Κρατώ το πόσο συχνά οι στροβιλισμοί από το προπορευόμενο τάνκερ προβληματίζουν, και το κάνω bookmark για την επόμενη φορά που κάποιος φίλος αναγνώστης θα αναρωτηθεί γιατί δεν μετατρέψαμε τα Α340 της Ολυμπιακής σε τάνκερ (πρώτοι και μόνοι στον κόσμο, αναλαμβάνοντας – με τη μεγάλη μας εμπειρία σε δοκιμές … – α) να προσαρμόσουμε σωλήνα σε α/φ που δεν έχει και β) να πιστοποιήσουμε αεροδυναμικώς κάθε πιθανό συνδυασμό με τακτικά α/φ που χρησιμοποιούμε ή ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε (το δομικώς παρόμοιο Α330 που έχει έκδοση τάνκερ έχει φυσικά λόγω δύο κινητήρων τελείως διαφορετικό “ίχνος” στον αέρα – εξ επόψεως ροής του αέρα… Read more »