Airbnb σε ένα… σιλό διηπειρωτικού πυραύλου της SAC

4
1417

 

Το Airbnb είναι ένας ξεχωριστός, σύγχρονος τρόπος να κάνει κανείς διακοπές αλλά αυτό εδώ τα ξεπερνά όλα: Διακοπές για… προχωρημένους σε ένα υπόγειο σιλό ICBM που πριν 66 χρόνια φιλοξενούσε έναν πυρηνικό διηπειρωτικό πύραυλο!

Το διαμορφωμένο σιλό μιας πρώην βάσης πυραύλων SM-65E Atlas-E της Strategic Air Command κοντά στο Έσκριτζ, στο Κάνσας, είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής κατάλυμα Airbnb, προσφέροντας την δυνατότητα ολιγοήμερων διακοπών με στυλ και άνεση. Το Subterra Castle Airbnb βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ νοτιοδυτικά της Τοπήκα και από το 1994 είναι η ιδιωτική κατοικία του ζεύγους Πέιντεν, διαθέτοντας δύο επίπεδα και όλα τα κομφόρ –κουζίνα, ιδιωτικό μπάνιο, στεγνοκαθαριστήριο, ακόμη και τζάκι για ατμόσφαιρα θαλπωρής τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Ο γείτονάς τους Μάθιου Φούλκερσον και η γυναίκα του Λη Ανν είχαν την ιδέα να προσφέρει η υπόγεια έπαυλη κάτι περισσότερο από μια εκκεντρική κατοικία. Αν το εσωτερικό της δεν θυμίζει ένα από τα πιο απόρρητα μέρη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, ορισμένα σημεία προδίδουν ότι αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο «σπίτι».

Το επταώροφο σιλό, ένα από τα 27 που κατασκευάσθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και ένα από τα εννέα στο Κάνσας, κόστισε 3,3 εκατ. δολάρια και παρέμεινε ενεργό μέχρι την δεκαετία του ’70. Ο Αtlas-E με την πυρηνική κεφαλή των 4 μεγατόνων δεν υπάρχει πια, όμως η μήκους 30 και πλέον μέτρων σήραγγα με την χαρακτηριστική ενισχυμένη δομή και τις δύο θυρίδες διαφυγής που οδηγούσε στον χώρο εκτόξευσης παραμένει ανέπαφη.

 

Η αίθουσα του Κέντρου Ελέγχου έχει μεταμορφωθεί σε λίβινγκ ρουμ με ύψος 4,5 μ ενώ υπάρχει φυσικός φωτισμός από προσαρμοσμένους φεγγίτες. Ο χώρος όπου βρισκόταν ο πύραυλος, πίσω από την επιβλητική θύρα προστασίας από τα καυσαέρια της εκτόξευσης βάρους 47 τόννων, είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο.

Καλυμμένα από ένα συμπαγές στρώμα χώματος, τα σιλό των Atlas E δεν παρείχαν προστασία σε περίπτωση πυρηνικού πλήγματος όπως τα βαθύτερα στο έδαφος sites των μεταγενέστερων Atlas-F, ωστόσο μπορούσαν να κρατήσουν σε μια αεροπορική επίθεση. Πάντως, σε βάθος 3,4-4,5 μέτρων που βρίσκεται ο κατοικήσιμος χώρος, η μόνωση από την ζέστη και το κρύο είναι ιδανική –συν το γεγονός ότι είναι το τέλειο μέρος για να προστατευθεί κανείς από τους τυφώνες του Κάνσας.

Στο πλαίσιο της Συνθήκης START του 1991 πολλά σιλό διηπειρωτικών πυραύλων που ενέπιπταν στους όρους της αχρηστεύθηκαν με εκρηκτικά. Σήμερα στέκουν σιωπηλά φαντάσματα μιας ανήσυχης εποχής, με εξαίρεση όσα έχουν μετατραπεί σε μουσεία όπως το Titan Missile Museum στο Τούσον της Αριζόνα (το τελευταίο εναπομείναν σιλό Titan II με έναν αυθεντικό πύραυλο του τύπου στο εσωτερικό του) ή το Minuteman Missile National Historic Site στο Ράπιντ Σίτυ της Νότιας Ντακότα. Όμως εκεί… δεν επιτρέπεται η διανυκτέρευση.

Αλέξανδρος Θεολόγου     

 

 

 

Notify of
VAGGOS
Guest
VAGGOS
Offline

Κόστος ανά βραδιά?

Σπύρος
Guest
Σπύρος
Offline

Το ξυπνητήρι τι ήχο βγάζει;

Μάριος
Guest
Μάριος
Offline

Καλησπέρα,

Σειρήνας αεροπορικών επιδρομών.

https://www.myinstants.com/instant/air-raid-siren/

Nikolaos
Guest
Nikolaos
Offline

Ελπίζω τώρα πια να μη βρεθεί πατριώτης μου (τουλάχιστον μεταξύ των αναγνωστών αυτού του περιοδικού!) να πει το αμίμητο “Νταξ, σαν τη Χαλλλκιδικούλλλα δεν έχει …”