Στην Τουρκία βύθισαν ένα Airbus A330 ως τουριστική ατραξιόν καταδύσεων

14
6371
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ένα επιβατικό αεροπλάνο βυθίστηκε ελεγχόμενα στην θάλασσα την Παρασκευή στη βορειοδυτική Τουρκία ως μία κίνηση ενίσχυσης του τοπικού τουρισμού κατάδυσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το επιβατικό αεροσκάφος Airbus A330 ρυμουλκήθηκε από την ακτή σε απόσταση ενός μιλίου από το λιμάνι Ιμπρίτσε στην επαρχία της Αδριανούπολης σε μια ειδική τελετή στον κόλπο του Σάρος – στις παρυφές του Αιγαίου Πέλαγους.

Με τη χορηγία του εταιρείας του αγωγού Transanatolian Pipeline Project (TANAP) το αεροσκάφος θα βυθιστεί σ’ αυτήν την απόσταση σε βάθος 30 μέτρων για να μετατρέψει το αεροπλάνο σε τεχνητό ύφαλο στον Κόλπο του Σάρος και να αναζωογονήσει τον καταδυτικό τουρισμό της περιοχής.

Ο Αλί Ουισάλ δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι ο κόλπος του Σάρος στο βόρειο Αιγαίο έχει μεγάλη σημασία από πλευράς τουρισμού. «[…] Ο τουρισμός καταδύσεων είναι διαφορετικό τμήμα της αγοράς από τον μαζικό τουρισμό. Ένας συνηθισμένος τουρίστας δημιουργεί εισόδημα για την τοπική τουριστική αγορά λιγότερο από 500-600 δολάρια, ενώ ένας τουρίστας που έρχεται για καταδύσεις δημιουργεί εισόδημα 2.000-3.000 δολάρια. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι το αεροπλάνο και ο τεχνητός ύφαλος είναι πολύ σημαντικοί».

Το αεροπλάνο αποσυναρμολογήθηκε σε κομμάτια και μεταφέρθηκε από την Αττάλεια με έξι φορτηγά τον Μάρτιο. Είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 1995 και αποσύρθηκε πέρυσι.

Στο ίδιο πλαίσιο, διάφορα αντικείμενα και στοιχεία που αντιπροσωπεύουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του Τσανάκκαλε κατά την διάρκεια του Α’ ΠΠΠ βυθίστηκαν στον ίδιο κόλπο ως τεχνητοί ύφαλοι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Κεσάν Μουσταφά Χελβάτσιογλου, είναι μια «ιστορική μέρα» για τον Κόλπο του Σάρος αφού πλέον το μεγαλύτερο βυθισμένο αεροσκάφος στον κόσμο θα βρίσκεται εκεί.

To τεύχος Ιουνίου της ΠΤΗΣΗΣ (397), τώρα διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Tazos
Guest
Tazos

Σε πολλές χώρες πραγματοποιούνται τέτοιες κινήσεις ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού. Εμείς πάλι που έχουμε εκατοντάδες παλαιά αεροπλάνα-τανκς-πλοία και άλλα υλικά που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ενδιαφέρον από τέτοιους τουρίστες καθόμαστε άπραγοι και τα στέλνουμε για σκράπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Tu-154 που είχε ξεμείνει στο αεροδρόμιο Μακεδονία, το διέλυσαν επιτόπου και το έκαναν σκράπ αντί να το βυθίσει κάποιος στην Χαλκιδική και να κάνει ένα πάρκο.

Jolly_Roger
Member
Noble Member
Jolly_Roger

Για να μην λέμε ότι θέλουμε, το κουφάρι του Tu-154 της Malev βρισκόταν παρατημένο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από το 2000 όταν μετά από βαριά προσγείωση υπέστη βλάβες και η ίδια η εταιρεία αφού έκρινε ασύμφορη την επισκευή του, το χάρισε στο Ελληνικό Δημόσιο (Πυροσβεστική Υπηρεσία) για εκπαίδευση των πυροσβεστών. Εφόσον από το 2000, δεν ενδιαφέρθηκε ΚΑΝΕΙΣ επιχειρηματίας να το αγοράσει / μεταφέρει / επισκευάσει / χρησιμοποιήσει για ατραξιόν ή οποιαδήποτε άλλη νόμιμη επιχείρηση (επαναλλαμβάνω ΚΑΝΕΙΣ!), το Ελληνικό Δημόσιο κατόπιν δημοπρασίας το έδωσε για σκραπ. Δηλαδή τι θέλατε να συμβεί; Να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα των φορολογούμενων για να… Read more »

Tazos
Guest
Tazos

Δουλειά του ΕΟΤ δεν είναι η προώθηση και η ανάπτυξη του τουρισμού; Πως ακριβώς θα αναπτυχθεί ο καταδυτικός τουρισμός αν δεν γίνουμε ανταγωνιστικοί με τα καταδυτικά πάρκα που υπάρχουν στο εξωτερικό; Οι άλλοι που τα αναπτύσσουν με τέτοιες μεθόδους είναι κουτοί και εμείς οι έξυπνοι. Αλλά έστω από τα 30εκ έξοδα που έχει ο ΕΟΤ δεν περισσεύουν 50-100 χιλιάρικα για μια πόντιση αεροπλάνων( κόστος ενδεικτικό), υπάρχει περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο να δώσει άδεια σε ιδιώτη επενδυτή να κάνει μια τέτοια κίνηση; Αν ένας μεγαλοεπενδυτής ήθελε να ποντίσει ένα αεροπλάνο στην περιοχή που δραστηριοποιείτε δεν θα ξεσηκωνόσασταν τα μικρά καταδυτικά μη… Read more »

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

Η σκληρή αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση. Δεν το δοκιμάσαμε κάτι τέτοιο (να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο ύφαλο) οπότε δεν ξέρουμε την αποδοτικότητα που μπορεί να είχε.
Από την άλλη έρχεται ο δικηγόρος του διαβόλου και λέει πως εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε πανάκριβο τουρισμό εκτός της τυπικής τουριστικής περιόδου,θα το πετύχουμε με στην πτυχή του καταδυτικού τουρισμού?
Το Tu154, αλλά και άλλα σκαριά, σαν τα παλαιά αεροταξί της ΟΑ, θα έκαναν μια χαρά. Αποδεικνύεται πως δεν λείπουν οι λαμαρίνες αλλά η μεθοδικότητα. Δυστυχώς.

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

Για να το κάνω λίγο χειρότερο: κάπου στα τέλη της δεκαετίας των 90s το USN βύθιζε Α6 για να τα μετατρέψει σε τεχνητούς υφάλους. Ο πρώτος κερδισμένος ήταν η αλιεία.

Ώπα ξεχάστηκα! Εδώ ψαρεύουν τουρκικά αλιευτικά τόννους εντός των ελληνικών 6νμ. Στο Ιόνιο…..

Jolly_Roger
Member
Noble Member
Jolly_Roger

@ Tazos, Καλέ μου φίλε, επειδή φαίνεται πως αγαπάς την αεροπορική ιδέα αλλά από εμπόριο δεν γνωρίζεις και πολλά, θα σου απαντήσω στην ερώτησή σου: Ε, λοιπόν ΟΧΙ ο ΕΟΤ δεν μπορεί να διαθέσει τα 50-100 χιλιάρικα – που μια που το έφερε η κουβέντα, το κονδύλιο που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερο – ειδικά εν μέσω κρίσης για να ποντίσει το αεροπλάνο στις ακτές της κοντινής Χαλκιδικής, για να κάνει την χάρη σε εσένα κι άλλους πέντε – δέκα φίλους σου να πλατσουρίζετε με τα βατραχοπέδιλά σας και να φαντάζεστε πως είστε ο Κουστώ. Όταν ένας επενδυτής ρίχνει στην αγορά… Read more »

Tazos
Guest
Tazos

Οι Πορτογάλοι με 4 πολεμικά πλοία που μετέτρεψαν σε καταδυτικό καταφύγιο επίσης δεν γνωρίζουν από εμπόριο; Οι Αυστραλοι που βύθισαν μια Αδελαίδα και είδαν 4 φορές αυξηση της επεκτασιμότητας πάλι δεν γνωρίζουν; Οι ιορδανοί, και Καναδοί, το Μπαχρέιν , οι Ταιλανδοι κ.α που βυθίζουν αεροπλάνα πάλι να φανταστώ δεν ξέρουν από εμπόριο. Πάλι καλά που στην Ελλάδα προτιμάμε τις επενδύσεις που αποδίδουν 10€ την επόμενη απορρίπτουμε αυτά που κάνουν οι κουτοί αλλοδαποί. Αντί να είσαι εριστικός ίσως θα έπρεπε να ανοίξεις ίσως τους ορίζοντές σου και να δεις πως αν δεν μπορούμε να είμαστε πρωτότυποι, μπορούμε τουλάχιστον να αντιγράψουμε αυτά… Read more »

Panos71
Member
Trusted Member
Panos71

Με αυτο τροπάριο που οδεύουν πολύ σύντομα θα αποκτήσουν ενα σκασμό τέτοιου ειδους ατραξιόν θελουν δε θελουν…

hlias-p
Member
Active Member
hlias-p

ειχαν βυθισει κ αλλο ενα πριν μερικα χρονια.. https://www.youtube.com/watch?v=R7AIC-wC2W8 προσωπικα το βρισκω πολυ καλη ιδεα

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Καλός οἰωνός.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Μου φαίνεται απίστευτο πόση διαφορά νοοτροπίας μπορεί να χωρά σε τόσο λιγοστή γεωγραφική απόσταση. Αναρωτιέμαι ειλικρινά τι θα γινόταν αν η πρόταση αυτή ερχόταν εδώ, έχοντας ως αφετηρία τα τεκταινόμενα σε άλλες, πιο “απλές” και “ήπιες” περιπτώσεις (όχι τίποτα το χοντρό, καμιά ιχθυοοστρακοκαλλιέργεια, ομπρελίτσες στην παραλία, τέτοια πράγματα…). Τι σκηνές απείρου κάλλους θα διαδραματίζονταν στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αν ετίθετο υπό συζήτηση η παραχώρηση κρατικής άδειας για παρόμοιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Οι (αριστερές) κατακραυγές για τις ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές στο βωμό της νεοφιλελεύθερης αισχροκέρδειας (ανεξάρτητα απ’το αν πράγματι υφίσταται ο κίνδυνος, εκεί θα κολλάμε δηλαδή -παραβλέψτε επίσης το γεγονός πως… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ενώ όλα αυτά είναι υπαρκτά φαινόμενα, που άλλωστε και ο ίδιος έχω στηλιτεύσει, στο θέμα του αιγιαλού η αυθαιρεσία των μορφωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος που λέγονται Δήμοι (και ΟΤΑ εν γένει) χτυπάει κόκκινο, και όχι για να καταδιώξει τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά να στρώσει το κόκκινο χαλί στον μοναδικό (φυσικά συμφερόντων δημάρχου/αντιδημάρχων) που θα κλείσει όλον τον αιγιαλό για να διαθέσει ένα ελεεινό προϊόν, αποστερώντας δια παντός το έννομο αγαθό της κοινής ησυχίας με τσίτα μουσική κλπ από τους ιδιοκτήτες ή μισθωτές παραθεριστικής κατοικίας (που είναι και οι ΟΝΤΩΣ επενδυτές στην περιοχή, και όχι τα στρατεύματα κατοχής της Κυριακής …).… Read more »

spyros_sub
Member
Active Member
spyros_sub

Ο καταδυτικός τουρισμό είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία. Ο δύτης/τουρίστας είναι απαιτητικός και με συγκεκριμένα κριτήρια. Πρώτα απ’όλα τα καταδυτικά σημεία! Στην Ελλάδα ΔΕΝ χρειαζόμαστε τεχνητά diving spots, αφού έχουμε χιλιάδες φυσικά ναυάγια σε επισκέψιμα βάθη! Επιπλέον έχουμε μεγάλη ποικιλία στη φυσική μορφολογία του βυθού και τεράστια βιοποικιλότητα! Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το μεγαλύτερο πρόβλημά μας ήταν ότι οι Ευρωπαίοι δύτες -και κυρίως οι Γερμανοί που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στον καταδυτικό τουρισμό- αγνοούσαν ότι οι καταδύσεις επιτρέπονται στην Ελλάδα! Αν και η νομοθεσία άλλαξε τη δεκαετία του 90′, η εικόνα της χώρας μας στη Γερμανία και σ’όλο τον… Read more »

George_K
Member
Famed Member
george_k

Η ομορφιά του ελληνικού βυθού είναι απαράμιλλη. Υπάρχουν τα πάντα, από υφάλους μέχρι υποβρύχιες σπηλιές, πολλά ναυάγια σε προσιτά βάθη, πλοία του Β ΠΠ, αεροπλάνα, αρχαία…
Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από οποιονδήποτε. Απλά θέλει πρωτοβουλία, θέληση, και ένα κράτος να μην σου βγάζει την πίστη όταν θες να βγάλεις μια άδεια…