20.3 C
Athens
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Καλάσνικοφ «bullpup» στην Συρία

- Advertisement -

Καθώς λένε «πενία τέχνας κατεργάζεται», στην Συρία εν μέσω του εμφυλίου πολέμου έχουμε δει πολλές «πατέντες» με οπλικά συστήματα, άλλες μελετημένες και έξυπνες κι άλλες πρόχειρες και βιαστικές. Και στις δυο περιπτώσεις όμως το αποτέλεσμα μετράει: η άμεση και μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή αξιοποίηση υπάρχοντος υλικού, είτε στρατιωτικών είτε εμπορικών προδιαγραφών.

Η μετατροπή ενός τυφεκίου εφόδου ΑΚ-47 σε μορφή μπούλπαπ δεν είναι βέβαια κάτι καινούριο ή κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί, όμως στην Συρία φαίνεται ότι τα όπλα αυτά έχουν αποκτήσει ξεχωριστό ενδιαφέρον τον καιρό του εμφυλίου.
Η μετατροπή σε μπούλπαπ σημαίνει πρακτικά την εξάλειψη του κοντακίου και την μεταφορά της πιστολοειδούς λαβής και συγκροτήματος σκανδάλης μπροστά από το κλείστρο, με προφανές αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του μήκους του όπλου, αλλά με διατήρηση της ίδιας ακριβώς κάννης.
Όπλα αυτής της μορφής επίσης δεν είναι κάτι νέο και κυκλοφορούν εργοστασιακά εδώ και πολλές δεκαετίες και βρίσκονται σε πετυχημένη υπηρεσία με πολλές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως για παράδειγμα το αγγλικό Enfield SA-80 / L85 (Με την τελευταία έκδοση, το L85A3, θεωρείται ένα βαρύ αλλά ακριβές και αξιόπιστο τουφέκι), το αυστριακό Steyr Aug, το ισραηλινό IMI Tavor, το γαλλικό FAMAS και πολλά άλλα.

H μορφή αυτή με την διάταξη το κλείστρο και γεμιστήρας να βρίσκονται πίσω από την πιστολοειδή λαβή έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα ήτοι:
Σημαντικά μειωμένο μήκος όπλου, αλλά με κάννη συμβατικού μήκους
Ευκολότερη χρήση μέσα σε οχήματα, κλειστούς χώρους και άλλες περιορισμένες συνθήκες
Μειωμένη κόπωση στήριξης και μεταφοράς του όπλου
Αντίστοιχα:
Συνήθως χειρότερη εργονομία
Μικρότερη ακτίνα θέασης
Λιγότερο ακριβείς σκανδάλες
Εγγύτητα κλείστρου στο πρόσωπο του χρήστη
Τα μπούλπαπ που έχουν εμφανιστεί στην Συρία δείχνουν να είναι μαζικές μετατροπές αυθεντικών ρωσικών τυφεκίων κι όχι κινέζικων (Type 56 AKM) αντιγράφων. Τα όπλα αυτά θεωρούνται τα πιο ποιοτικά κι αξιόπιστα της οικογένειας ΑΚ-47 και βέβαια τα πιο φτηνά και ευρέως διαθέσιμα για μετατροπές και πειραματισμούς, όπως εν προκειμένω.

Η μετατροπή των AK-47 σε μπούλπαπ στην Συρία φαίνεται ότι έχει μακρά ιστορία, τουλάχιστον στην πλευρά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης με τουλάχιστον 2 υπάρχουσες εκδόσεις μετατροπής των τυφεκίων. Οι εκδόεσιες αυτές, αν και δεν έχουν βέβαια αριθμούς σειράς στα τυφέκια που μετατρέπονται, φαίνεται ότι έχουν εισέλθει σε τυποποιημένη παραγωγή κατά παραγγελία.
Δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί πότε οι ντόπιοι αυτοδίδακτοι οπλουργοί άρχισαν να μετατρέπουν μαζικά ΑΚ-47 σε μπούλπαπ, ωστόσο οι πρώτες φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές του 2017.
Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εν καιρώ εμφυλίου πολέμου, οι Σύριοι κι από τις δυο πλευρές κάνουν προσπάθειες έστω με αυτοσχεδιασμούς και «πατέντες» να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να προμηθεύσουν τις δυνάμεις πρώτης γραμμής με όσο το δυνατόν πιο σύγχρονο οπλισμό.

Πηγή κι εκτενής ανάλυση:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Em.Ti
Em.Ti
1 year ago

Το L85A3 έχει ακόμα θέματα, ακόμα και μετά τα εκκατομύρια που έχουν οι Βρετανοί ξοδέψει για να το κάνουν όπλο της προκοπής.
To Γαλλικό FAMAS θεωρείται κατά πολύ ανώτερο.

Miscojones
Miscojones
1 year ago
Reply to  Em.Ti

Το L85 συνεχίζει και υπάρχει επειδή οι εγγλέζοι ντρέπονται να το πετάξουν στα σκουπίδια. Σε όποια σοβαρή επιχείρηση και να έχει συμμετάσχει το SAS χρησιμοποιεί Μ-16 και ΜΡ-9.

Spyros
Spyros
1 year ago
Reply to  Em.Ti

Εντάξει ας μην είμαστε άδικοι: το Α1 ήταν το χειρότερο τυφέκιο στην ιστορία, τα Α2 και Α3 είναι απλά αίσχος, μόνο.

BreguetXIX
Π.Breguet XIX
1 year ago
Reply to  Em.Ti

Έχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας?? Γιατί μετά τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν το L85Α2/Α3 θεωρείται έξοχο και οι Άγγλοι φαίνεται να πίνουν νερό στο όνομα του. Το έχουν κουβαλήσει άλλωστε στα πέρατα του κόσμου, και όχι για παρέλαση. Το Famas δεν ήταν κακό, αλλά έπρεπε να φθάσει στην έκδοση g2 για να χρησιμοποιεί το κλασσικό Νατοϊκό φυσίγγιο, SS109.
Είναι αρκετα ασαφές την προσφέρει η μετατροπή των ΑΚ, αφού στις φωτογραφίες, ο μοχλός οπλ. και η ασφάλεια-επιλογέας παραμένουν ως έχουν. Για ένα αριστερόχειρα ειδικά (1/10 στον κόσμο είναι αριστερόχειρες) μοιάζει με κακό αστείο. Εκτός και αν τα θέλουν μόνο για ειδικά σενάρια, εκεί που τα +25 εκατοστά της κλασικής έκδοσης είναι πολλά.
Σε καθε περίπτωση όσο υπάρχουν Steyr AUG και IMI X95 TAVOR εκεί έξω, δεν έχεις λόγο να κοιτάξεις αλλού για bullpup. Είναι κρίμα που ο ΕΣ πήρε από τους Γερμανούς G3 και από τους Αυστριακούς τα 4K 7FA (Λεωνίδας), αντί να πάρει κανένα Steyr AUG και TPZ Fuchs 6×6 αντίστοιχα. Πάλι στις ίδιες χώρες θα απευθυνόμασταν (αν μιλάμε για τις πολιτικές προεκτάσεις) αλλά θα καταλήγαμε με πολύ ανώτερα προϊόντα.
Καλές κριτικές, και καλή θέση στον πολύ απαιτητικό γαλλικό διαγωνισμό, πήρε και το HS VHS. Αλλά το τελευταίο παραμένει αδοκίμαστο, καθώς ούτε στην ζόρική αμερικάνικη αγορά έφτασε σε αριθμούς, ούτε το κουβάλησαν Αμερικάνοι/Ισραηλινοί/Γάλλοι/Ρώσοι/Άγγλοι σε κάποια από τις πολυάριθμες αποστολές τους ανά την υφήλιο. Να προσθέσουμε εδώ ότι το HS VHS, δεν πήγε ποτέ του και σε κάποια εμπόλεμη ζώνη (Μερικά βιντεάκια με τους Ιταλούς στο Αφγανιστάν να καταπίνουν στα έξοχα ARX τον ένα γεμιστήρα μετά τον άλλο, δείχνει τι θα πει απαιτητικές στρατιωτικές δοκιμές).

Gunner
Gunner
1 year ago
Reply to  Π.Breguet XIX

To HS VHS χρησιμοποιείται από το Ιράκ σε πολεμικές επιχειρήσεις.
https://www.youtube.com/watch?v=oQj221bEySI

BreguetXIX
Π.Breguet XIX
1 year ago
Reply to  Gunner

Έχετε δίκιο. Υπήρξε παραγγελία από το Ιράκ και από εκεί κατέληξαν σε χέρια πολιτοφυλακών σε Ιράκ/Συρία. Δεν νομίζω όμως ότι έχει υιοθετηθεί και αξιολογηθεί μαζικά από οργανωμένο στρατό. Το οποίο έχει την σημασία του αν μιλάμε για κάτι καλό άρα εν δυνάμει χρήσιμο για μας. Σε αυτό το πνεύμα ανέφερα το hs vhs σαν ‘αδοκίμαστο’.
Η επιλογή προσωπικού οπλισμού δεν προσφέρει κάποιο εξαιρετικό πλεονέκτημα. Όλα πάνω κάτω το ίδιο κάνουν. Άρα το πρώτο που σε νοιάζει είναι το δόγμα. Αν σκέφτεσαι ότι αεροπορία, ναυτικό, τέθωρες και πυροβολικό θα κάνουν την δουλειά και οι πεζικάριοι απλά θα σκάψουν μια τρύπα και θα βαράν ευθεία τότε g3, fal, Μ14 κτλ είναι μια χαρά. Αν σκέφτεσαι τα λόγια του Παττον ότι οι σταθερές οχυρώσεις είναι μνημείο της ανθρώπινης βλακείας και πιστεύεις ότι το πεζικό έχει κάποιο ρόλο σε αυτό το νέο κόσμο τότε πορεύεσαι αλλιώς.
Πρώτον απευθύνεσαι σε συμμάχους και κοιτάς για κάτι αποκλειστικά με stanag γεμιστήρα και ράγα picatinny. Έτσι κάνεις τους φίλους σου χαρούμενους, ενώ η διαμόρφωση/τυποποίηση σου προσφέρει δυνητικά συνεκπαίδευση, αναβαθμίσεις στο μέλλον και πιθανή βοήθεια αν ποτέ την χρειαστείς (Ας μην ξαναζήσουμε το αστείο του 20ου αιώνα που ο ΕΣ έγινε μοναδικός χρήστης του Mannlicher-Schoenauer/6.5×54).
Δεύτερον κοιτάς το να κατέβεις πάνω από 1 κιλό στο όπλο και κοντά -40% στα κιλά των πυρομαχικών. Αρα πας σε 5.56 και στην χειρότερη ορίζεις 1-2 ακροβολιστές σε κάθε ομάδα με 7.62. Τα διδάγματα του Αφγανιστάν αυτό λένε (ΗΒ, Γαλλία κτλ). Αλλωστε μέχρι το 80 και ο ΕΣ είχε 2 διαμετρήματα, ενώ οι Ρώσοι ποτέ δεν έβγαλαν το 7,62x54r από την ομάδα.
Τρίτον πας για κάτι δοκιμασμένο για να μην προκύψουν προβλήματα (M16A1) ή ακόμα και σοβαρά κατασκευαστικά λάθη που θα κάνουν το όπλο χρήσιμο περισσότερο για την αστυνομία (L85Α1; ΗΚ G36). Αυτό ρεαλιστικά σημαίνει,
1. Είτε κάποια πλατφόρμα AR, γενικά δουλεύουν πόσο λάθος να διαλέξεις?
2. Είτε κάποια πλατφόρμα AK, γενικά δουλεύουν πόσο λάθος να διαλέξεις?
3. Είτε κάτι δοκιμασμένο απ’όσους επιχειρούν (ΗΠΑ/Γαλλια/Ισραήλ/Αγγλία).
4. Είτε arx; sig 55_; aug που δοκιμαστηκαν σε ΗΠΑ ή/και μεγάλους στρατούς.

Spyros
Spyros
1 year ago
Reply to  Π.Breguet XIX

To FAMAS δεν δούλευε αρχικά καλά με το SS109 γιατί ήταν πολύ πρώιμο (το όπλο) για να το προλάβει… βασικά δεν είχε γίνει ακόμα δεδομένο πως θα πρέπει φυσίγγιο & γεμιστήρες να είναι συμβατά με τα AR, πάντως για τόσο πρώιμο σχέδιο, είναι πολύ αξιοπρεπές bullpup.
To ίδιο βέβαια δεν ισχύει για το απαράδεκτο όπλο των Άγγλων. Λέτε για το ΑΚ που με τη μετατροπή δεν δουλεύεται από αριστερόχειρες, αλλά αυτό άντε είναι πατέντα… για το L85 που ΔΕΝ είναι πατέντα αλλά σε όλες του τις εκδόσεις ωμίζεται μόνο στον δεξιό ώμο, τι να πει κανείς; Απλά αίσχος, και να σκεφτεί κανείς πως οι Άγγλοι είχαν «παίξει» πρώτοι με bullpup, με το ξεχασμένο πια EM-2.
Ο λόγος που οι Βρετανοί «πίνουν νερό στο όνομα» των L85A2 και Α3, είναι γιατί σε αντίθεση με το Α1, αυτά λειτουργούν! Φανταστείτε τι τρελό καψώνι πρέπει να ήταν, να σας έχουν να κουβαλάτε το βαρύτερο τυφέκιο στο κόσμο στα 5,56mm, και να ξέρετε πως είναι όσο αξιόπιστο όσο ένα δελτίο καιρού εβδομάδας… μετά από τέτοιο χουνέρι ναι, τα Α2 και Α3 είναι οπλάρες!

BreguetXIX
Π.Breguet XIX
1 year ago
Reply to  Spyros

Δεν διαφωνούμε επί της ουσίας. Το L85 είχε πολλά προβλήματα και άμα σκεφτούμε ότι το εκπληκτικό steyr aug ήταν ήδη σε παραγωγή, είναι σαφές ότι αγοράστηκε μόνο και μόνο για να στηριχθεί η Enfield. Δεν διαφωνώ επίσης ότι λόγω διαμόρφωσης και βάρους τo SA80 δεν είναι το πιο φιλικό προς τον χρήστη.
Αλλά άχρηστο δεν είναι. Πρέπει να σκεφτούμε εδώ οι Βρετανοί είναι φοβερά μεθοδικός και πρακτικός λαός. Από τις αρχές του 1980 απέσυραν τα lightning, τους αντικαταστάτες τους (Tornado ADV), και σκέφτονται να αντικαταστήσουν την 1η γενιά από τους αντικαταστάτες των αντικαταστατών (Typhoon T1). Την ίδια περίοδο απέσυραν τα Abbot, M109Α2, FH70 για τα AS90, και τώρα σχεδιάζουν να αποσύρουν τα AS90 για κάτι ακόμα καλύτερο.
Σίγουρα δεν τα κάνουν όλα καλά και σίγουρα κάποιες επιλογές είναι λάθος. Θα ήταν όμως εξίσου λάθος να πιστεύουμε ότι κολλάνε σε άχρηστες πλατφόρμες. Άμα οι Βρετανοί πίστευαν τα L85 άχρηστα θα τα είχαν πετάξει από καιρό. Δεν είναι άκαπνοι Γερμανοί να ανακαλύψουν 20 χρόνια αργότερα ότι το g36 δεν κάνει για ευρεία χρήση σε πεδίο μάχης.
Ίσως η πρώτη αναβάθμιση το 2000 να έγινε γιατί η hk άνηκε τότε στην BAE. Το γεγονός όμως ότι επέλεξαν το 2017 να αναβαθμίσουν ριζικά 44.000 κομμάτια με κόστος 95 εκ λίρες κάτι σημαίνει. Να θυμίσω ότι αυτά είναι περίπου τα χρήματα που έδωσαν οι Γάλλοι για το εκπληκτικό hk416f (περίπου 100.000 για περίπου 300εκ).
Τώρα και στα δικά μου μάτια η επιλογή είναι τραβηγμένη. Και εγώ πιστεύω ότι οι Βρετανοί θα έπρεπε να είχαν πάει σε κανένα LMT MARS-L για να διπλαρώσει το εκπληκτικό L129, αφού και την εταιρεία και την πλατφόρμα την ξέρουν και την εμπιστεύονται.
Σίγουρα υπάρχουν καλύτερα και εξίσου δοκιμασμένα σχέδια εκεί έξω, είτε bullpup (IMI X95; Steyr AUG), είτε κλασσικά (AK; AR; SIG 55_; FN SCAR; Beretta ARX). Αλλά ο Άγγλοι το εμπιστεύτηκαν και το κουβάλησαν σε όλη με Μέση Ανατολή. Άμα ο Βρετανικός στρατός πιστεύει ότι θα λειτουργήσει σε συνθήκες ερήμου και θα προστατέψει ένα απομονωμένο περίπολο που θα του την πέσουν με ΑΚ και PK, εμένα μου φθάνει!

Spyros
Spyros
1 year ago
Reply to  Π.Breguet XIX

Μερικά σκόρπια σχόλια…
Λέτε “Δεν είναι [οι Βρετανοί] άκαπνοι Γερμανοί να ανακαλύψουν 20 χρόνια αργότερα ότι το g36 δεν κάνει για ευρεία χρήση σε πεδίο μάχης.” Κι όμως στο πεδίο της μάχης αποκαλύφθηκαν τα προβλήματα του όπλου (L85A1), αρχικά στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και μετά στη Γιουγκοσλαβία. Λέγεται πως πολλά παράπονα για το όπλο στο Ιράκ (όταν ήταν σε υπηρεσία μόλις 4-5 χρόνια) αποσιωπήθηκαν, γι’ αυτό και χρειάστηκε τόσος χρόνος για την αντιμετώπισή τους.
Χαίρομαι που αναφέρετε το εξαιρετικό Steyr AUG. Τόσο αυτό όσο και το L85 βασίζονται σχεδιαστικά στο ίδιο όπλο, το σχεδόν ξεχασμένο AR-18! Το AUG που προηγήθηκε σημαντικά είναι ελαφρύ, έχει προβλέψεις για χρήση από αριστερόχειρες και για μπόνους έχει και ένα ενδιαφέρον σύστημα εναλλαγής κάννης. ΟΚ στο βωμό του χαμηλού βάρους έχει κάποια αμφιλεγόμενα στοιχεία (πολύ πλαστικό, και σε μέρη που δε θα περίμενε κανείς) αλλά όλα δείχνουν πως είναι ένα εξαιρετικό όπλο, όχι απλά ένα εξαιρετικό bullpup.
Οι Βρετανοί λοιπόν, με αφετηρία κι αυτοί τον μηχανισμό του AR-18, σχεδόν μια δεκαετία μετά τους Αυστριακούς, έβγαλαν το SA-80/L85, με όλα όσα είπαμε: πολύ βαρύ (σε κάποιες εκδόσεις βαρύτερο από το FAL στα 7.62mm που αντικατέστησε!), χωρίς καμία πρόβλεψη για αριστερόχειρες και αναξιόπιστο. Το τελευταίο πρόβλημα λύθηκε στις επόμενες εκδόσεις, και αφού αλλάχθηκαν ή τροποποιήθηκαν σχεδόν όλα τα μέρη του όπλου, πλην κορμού και κάννης!
Οι Βρετανοί ως λαός έχουν ενδιαφέρον για τον ζήλο που δείχνουν όταν ξεκινήσουν κάτι, χωρίς το σύνδρομο “not invented here” των Αμερικανών. Και για να είμαστε δίκαιοι, το κόστος της μετατροπής ανά όπλο για το L85Α2 (από Α1) παρ’ όλη την έκτασή του ήταν αρκετά χαμηλό, δεν θυμάμαι ακριβές ποσό αλλά καμία σχέση πχ με αυτά που ακούμε για πιθανές μετατροπές στα Ελληνικά G3 (χιλιάρικο και βάλε για νέο κοντάκι, χειροφυλακτήρα και αν είμαστε τυχεροί, μια συγκολλημένη ράγα picatinny)… οπότε καλώς έκαναν όπως έκαναν οι υπήκοοι της κας Λίζας, μετά την αρχική τους αγορά, άρα όπως λέτε δεν διαφωνούμε. Αλλά το όπλο τους (στην έκδοση Α3 σήμερα) ακόμα είναι βαρύ και ωμίζεται μόνο δεξιά.
Αν η μετατροπή είχε απαγορευτικό κόστος, μάλλον θα είχαν αλλάξει μαζικά τα όπλα είτε με G36 (Θου Κύριε), ελέω της τότε απόκτησης της ΗΚ από την BAE (Άγιο είχαν), είτε κάποιο έκδοχο AR — ένα πρώιμο ΗΚ-416, ίσως;

BreguetXIX
Π.Breguet XIX
1 year ago
Reply to  Spyros

Η διαφορά είναι ότι η Βρετανοί βρήκαν το λάθος αμέσως. Δεν γινόταν αλλιώς, η Αλβιώνα διαχρονικά σέβεται τους βρωμοπόδαρους της, ειδικά όταν από το 1980 μέχρι σήμερα κάθε 5 χρόνια επιχειρεί και σε ένα νέο μέτωπο -κατά βάση με μικρά περίπολα-.
Το 1990-91 έγινε ο πόλεμος του Κόλπου, το 1991 συντάχθηκε και η πρώτη καταδικαστική μελέτη από το MoD. Δεν πετούσαν δηλαδή χαρταετό για 20 χρόνια όπως οι Γερμανοί για να ανακαλύψουν τυχαία το πρόβλημα το όταν εκπαιδευτηκαν λίγο πιο σοβαρά στο Αφγανιστάν. Ούτε σε δεύτερο χρόνο έκλεισαν την πόρτα στο εξαιρετικό hk416 για να κρυφοκοιτάζουν το αδοκίμαστο hk433, μόνο και μόνο για να αποκτήσει ο ιδιώτης ένα -φθηνό- προϊόν να πουλάει.
Ας μην κοροϊδεύομαστε, μόνο το Η.Β., οι ΗΠΑ, η Γαλλία το Ισραήλ και η Ρωσία διαχρονικά εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται για να πολεμήσουν όχι κάποτε, ούτε αύριο, αλλά σήμερα. Δεν τα κάνουν όλα σωστά, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά κάθε ένας από αυτούς τους τέσσερις έχει περισσότερη εμπειρία στο πως να εξοπλιστεί και να στήσει μια επιχείρηση από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη μαζί.
Στα 1990-2000 ο Βρετανικός στρατός ζούσε τον έρωτα με τα colt diameco. Υποθέτω προς τα εκεί θα πήγαιναν αν δεν είχαν χρόνια εκπαίδευσης και ένα τεράστιο αριθμό από σχετικά νέα L85, τα οποία μπορούσαν να διορθωθούν σε μεγάλο βαθμό. Το γεγονός ότι η BAE είχε μετοχές στην hk, φαντάζομαι μέτρησε επίσης.
Το AUG είναι και η δική μου αδυναμία! Χρειάστηκε να περάσουν κοντά 35 χρόνια για να ξεπεραστεί (?) από ένα άλλο bullpup (Χ95). Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πως θα αξιολογηθεί το f90 που πάει το AUG στον 21 αιώνα.
Σε κάθε περίπτωση το AUG είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να αγοραστεί και αύριο. Στην έκδοση M3 στις 16ιντσες (>σύνολο 690mm) μόνο 40+ χρόνων δεν μοιάζει. Ας μην έχει πλάγιες ράγες. Είναι φοβερά χρηστικό, αποδεδειγμένα αξιόπιστο, και έχει όλα τα πλεονεκτήματα των bullpup (δραματική μείωση σε μήκος και καλυτερη κατανομή βάρους).

Spyros
Spyros
1 year ago
Reply to  Π.Breguet XIX

Η ΒΑΕ δεν είχε τότε απλά μετοχές στην ΗΚ, την έλεγχε πλήρως! Κατά τ’ άλλα συμφωνούμε μέχρι κεραίας. Έχουν κάνει αμέτρητες ‘φάλτσες’ προμήθειες οι Βρετανοί, σε κόστος, λάθη κτλ, και στο απώτερο παρελθόν είχαν κάνει τρελές βλακείες (ακύρωση TSR2, πρακτικά αποκαθήλωση της αεροπορικής τους βιομηχανίας) αλλά από τα Φάκλαντς και δώθε, τουλάχιστον έχουν κάποια στρατηγική. Οι Γάλλοι είναι από κοντά, οι Γερμανοί πουθενά.
Πάντως πολύ θα ήθελα να είμαι από μια γωνία αν κάποιος πρότεινε 16ιντσο bullpup με 690mm μήκος στον ΕΣ… να το δω να απορρίπτεται γιατί δεν γίνεται να το βάλει παρά πόδα ο σκοπός στη πύλη…
(ωχ μανούλα μου)

BreguetXIX
Π.Breguet XIX
1 year ago
Reply to  Spyros

Συμφωνούμε απόλυτα! Υπάρχει το ανέκδοτο για στέλεχος του ΕΣ που ρώτησε σε επίδειξη της ΣΤΑΓΙΕΡ, που μπαίνει η ξιφολογχη. Ελπίζω να είναι απλά ανέκδοτο δηλαδή, και όχι σοβαρή απορία που όντως διατυπώθηκε στην μετα-Β’ΠΠ εποχή!!!
Σε αυτό το πνεύμα, φοβάμαι AUG 16ιντσο δεν θα δούμε… γιατί δεν παίρνει ξιφολόγχη! Μόνο 20ιντσο αν είναι που έχει πρόβλεψη για άμυνα ενατίον ιππικού (…και φαίνεται περισσότερο στις παρελάσεις)!

airman
airman
1 year ago

Παρακαλω ενημερωστε μας για το αυριο δλδ βολιδα 6.8 Ρεμιγτον σε πλαστικο καλυκα για το ΝΕΟ τυφεκιο και πολυβολο του ΝΑΤΟ {μεγαλη κονομα ο ξανθος τζουλουφος εχει σαρωσει τις μετοχες).

Spyros
Spyros
1 year ago

Δεν αναφέρατε το βασικό πρόβλημα κάποιων bullpup, συμπεριλαμβανομένου και του εικονιζόμενου ΑΚ: είναι πρακτικά αδύνατον να χρησιμοποιηθούν από αριστερόχειρες, αν δεν το ωμίσουν σαν δεξιόχειρες. Αλλιώς οι κάλυκες θα τους χτυπούν στο πρόσωπο και/ή στο λαιμό.
Αυτό είναι ένα από τα πολλά προβλήματα και του Βρετανικού L85, που στην πρώτη έκδοση (Α1) ήταν σαφώς το χειρότερο τυφέκιο στον πλανήτη: αντικατέστησε το FAL ώντας βαρύτερο (παγκόσμια πρωτοτυπία, να αλλάζεις τυφέκιο των 7,62 με νέο στα 5,56 και να είναι πιο βαρύ!) και αναξιόπιστο.
Άλλα Bullpups (AUG, Tavor) έχουν λύσεις για το 1/10 του πληθυσμού που τα θέλει στον αριστερό ώμο, συνήθως εναλλάξιμους εξωλκείς που πετούν τους κάλυκες αριστερά, με αντίστοιχη υποδομή στον κορμό του όπλου, ή κάποιες πιο εξωτικές λύσεις, όπως απόρριψη του κάλυκα προς τα κάτω. Αλλά αυτές οι λύσεις δημιουργούν άλλα προβλήματα, όπως δυσκολίες στην αντιμετώπιση εμπλοκών.
Όλ’ αυτά για να μειώσεις το μήκος του όπλου. Προφανώς είναι χρήσιμο για κάποιους ρόλους, αλλά ως λύση έχει πολλά αρνητικά.
Άλλο πρόβλημα που βλέπω με το ΑΚ είναι πως δεν έχει πρόβλεψη για αλλαγή θέσης στην ασφάλεια/επιλογέα βολής. Αλλά ίσως να μη τους πολυ-νοιάζει αυτό στη Συρία…

Θοδωρης
Θοδωρης
1 year ago

Δεν είναι πρωτοφανες το bullpup AK. Από τα τελη της δεκαετιας του 40 τοσο ο Μ. Καλασνικοφ, οσο και αλλοι Σοβιετικοι σχεδιαστες ειχαν παρουσιασει τετοια σχεδια. Και σημερα υπαρχουν μερικα bullpup σε υπηρεσια με τις Ειδικες δυναμεις της Ρωσσιας. Δυστυχως δε μου είναι ευκολο να σας δωσω παραπομπες και link, ψαξτε το όμως. YΓ Ημαρτον με τα ρομποτ!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Πόσο “λίγα” είναι τα 18 Rafale F3R; Πρέπει να κρατήσουμε τα Mirage 2000EGM σε υπηρεσία;

 Πριν λίγο περισσότερο από ένα μήνα, η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (δεν έγινε η ΔΕΘ λόγω κορωνοϊού, αλλά το "έθιμο" των δηλώσεων στο...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τρία εκατοστά από την κόκκινη γραμμή το Oruc Reis…

162
Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΜα γιατί δεν γράφεται κάτι για το Oruc Reis; Είναι η ερώτηση πολλών από τους αναγνώστες μας οι οποίοι παρακολουθούν με...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 March 2014 #334

Αγορά

Related News

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά ο Ν. Δένδιας με επιστολές του στους ομολόγους του Γερμανίας-Ισπανίας-Ιταλίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΕπιστολές προς τους ομολόγους του της Γερμανίας Χάικο Μάας (Heiko Maas) της Ισπανίας Αράνχα Γκονζάλες Λάγια (Arancha Gonzalez-Laya) και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο...

Νέα επιτυχία με τεθωρακισμένα της Elbit στη Γκάνα

Η ισραηλινή Elbit Land Systems πέτυχε νέο συμβόλαιο πώλησης τεθωρακισμένων οχημάτων στην Γκάνα, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Defence Web στις 16 Οκτωβρίου. Το συμβόλαιο...

Το ΠΝ συνδιαμορφώνει την Ευρωκορβέτα, η ελληνική έκδοση θα είναι ταχύτερη και ισχυρά οπλισμένη

Με τη Naviris και τη Navantia να εργάζονται για να εξασφαλιστεί η επιδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας από το 2021, περισσότερα στοιχεία έρχονται στο...