Σύμφωνα με ανάρτηση στο Τουίτερ του επικεφαλής της εταιρείας Bayrak Σελντζούκ Μπαϊρακτάρ, η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συναρμολόγησης του τρίτου πρωτότυπου αεροχήματος Akinci:
#AKINCI 3. Prototip yolda… 🍼🐳#MilliTeknolojiHamlesi ✈🐳🚀🇹🇷 pic.twitter.com/9LTwzZO3t0
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) November 11, 2020
H ανάπτυξη του συγκεκριμένου αεροχήματος έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια και χρηματοδοτείται κυρίως από της πωλήσεις των μικρότερων Bayraktar TB2. Πρόκειται για αερόχημα μέσου υψόμετρου υψηλής αυτονομίας (MALE) που επιπλέον προορίζεται να φέρει οπλισμό για προσβολή στόχων εδάφους.
Δεν είναι βέβαια γνωστό η ακριβής πρόοδος των δοκιμών, ούτε ο βαθμός επιτυχίας αυτών. Πιθανότατα να έχουν υπάρξει προβλήματα με τον προσπορισμό κρίσιμων απαρτίων για την ολοκλήρωσή του, αφού η Τουρκία αντιμετωπίζει εμπάργκο σχεδόν σε διεθνές επίπεδο δυσκολευόμενη να βρει χώρα πρόθυμη να της πουλήσει αυτά που χρειάζεται.
Προς το παρόν διαφημίζεται ότι τουρκικές εταιρείες εργάζονται στην ανάπτυξη εγχώριων (διάβαζε: αντιγράφων) κρίσιμων υποσυστημάτων όπως κινητήρες και αισθητήρες, αλλά κάτι τέτοιο είναι προφανώς αγνώστου χρονοδιαγράμματος και κανείς δεν μπορεί να πει αν και κατά πόσο τα τουρκικά αντίγραφα θα έχουν ίδια απόδοση κι αξιοπιστία με τα ξένα πρωτότυπα.
Φωτογραφίες: Νέο «στρατηγικό» (?) UAV Akinci από την Τουρκία
Πρώτη πτήση UAV Akinci: η Τουρκία και στον χώρο των μεγάλων μη επανδρωμένων HALE.
Το TF-X (όταν και αν φτιαχτεί) θα δρα από κοινού με drones όπως το Akinci
στη τσεπη μας πιο βαθεια για αντι-MEA εξοπλισμους
Που θα καταλήξει: αν ημουν Τούρκος θα το εστελνα βόλτα δυτικά της Κέρκυρας. Νομίζω θα ηταν το απολυτο τρολάρισμα.
Αντίγραφα αλλα και η ιαπωνία έτσι ξεκίνησε όπως και η κίνα, αλλά ξεκίνησαν, δεν έβγαιναν στα κανάλια να λένε «θα το ρισκάρουμε» και οι Υπ.Αμ. τους κοιτούσαν να συνδέσουν την αμυντική τους βιομηχανία με τα πανεπιστήμιά τους, οχι πως θα βάλλουν παλέτες με κόκκινο χαλί στην αμμουδιά για να προσκυνήσουν την θάλασσα, ούτε πουλούσαν τσαμπουκά στα νησιά το καλοκαίρι.
Δεν νομίζω να πουν όχι Ρώσοι, Ουκρανοί και Κινέζοι.
Πιστεύετε ότι θέλουν νέους ανταγωνιστές με βαθιές τσέπες;
Οι κινητήρες είναι ουκρανικοί οπότε καλά κάνεις.
Σιγά ρε μάγκες την τεχνολογία που χρειάζεσαι για να το κατασκευάσεις.
Όλα εύκολα είναι εκτός του συστήματος ελέγχου από μεγάλη απόσταση.
Εκεί χρειάζεσαι δορυφορική επικοινωνία με το UAV- MALE και διάφορα άλλα απάρτια για
να ρίξεις σε στόχους.
Ένα απλό δικινητήριο αεροπλανάκι είναι με εμβολοφόρους κινητήρες!
Α ναι ξέχασα πριν από δεκαετίες είχαν κατασκευάσει τέτοια για να μεταφέρουν ναρκωτικά
χωρίς πιλότο και να τα ρίχνουν σε προκαθορισμένες τοποθεσίες.
Ακόμα και στην Αγγλία και τότε είμαστε στην δεκαετία του 80 όχι στο 2020!
Θα μου άρεσε και με πιλότο σε επανδρωμένη έκδοση με καλύτερους κινητήρες μαζί
με φτηνά ελικόπτερα θα έκαναν καλή δουλειά.
Αλλά ποιος ασχολείται με αυτά στην Ελλάδα;
Αν μπορείς να κατασκευάσεις φτηνά ελικόπτερα; Ναι μπορείς.’
Όποιος αμφιβάλει να πάει στην Μολδαβία που έφτιαχναν σε παράνομο
εργοστάσιο Ρωσικό ελικόπτερο σε πολύ χαμηλή τιμή!
Αυτοί δηλαδή πως τα κατάφερναν να τα κατασκευάζουν και να τα πουλάνε;
Τότε είναι απορίας άξιο γιατί μόνο μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού χώρες κατασκευάζουν UCAVs παγκοσμίως, ενω Γαλλία – ΗΒ ζητάνε από τις ΗΠΑ αντί να κατασκευάσουν τα δικά τους εφόσον ειναι εύκολο.
Το πιο πιθανό, αν κρίνουμε από την σκύλευση, των καταρριφθέντων ΤΒ2, το μόνο κομμάτι που σίγουρα είναι Τουρκικής κατασκευής είναι η άτρακτος.
Τα “σωθικά” του πρέπει να είναι ένα μίγμα από απάρτια διαφόρων κατασκευαστών.
Σίγουρα αναπτύσουν δικά τους, αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν τα επιμέρους τμήματα των εξαρτημάτων που χρειάζονται για να τα κατασκευάζουν, εμπίπτουν στους περιορισμούς εξαγωγής που τα κράτη το ένα μετά το άλλο βάζουν στους Τούρκους.
Μπορεί δηλαδή το ηλεκτροοπτικό σύστημα να είναι Τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής, οι αισθητήρες που ενσωματώνουν όμως το πιο πιθανόν δεν θα είναι.
Σε κάθε περίπτωση από την στιγμή που στόχος της Τουρκίας είναι η στρατηγική της αυτονόμηση η ενσωμάτωση τοπικής κατασκευής υποσυστημάτων είναι μονόδρομος.
Η ποιότητα τους μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως θα κατασκευάσουν μαχητικό 5 γενιάς, αυτό δεν λέει κάτι.
H Aselsan μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει.
Αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα πορεία της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, βλέπουμε πως η προσπάθεια τους επικεντρώνεται στην εισαγωγή τεχνολογίας και στην αντιγραφή κύριων οπλικών συστημάτων.
Δες Altay( Κορέα) Τ129 (Ιταλία – ΗΠΑ κινητήρες) Korkut (Γερμανία) MAM-L (Γερμανία) κ.α
Κορυφαίες εταιρίες στον χώρο τώρα αναπτύσσουν gallium nitride ραντάρ, δεν νομίζω μέσα σε αυτές να είναι η Aselsan.
Η ενασχόληση των βιομηχανιών στην Τουρκία επί παντός επιστητού έγκειται κατά την γνώμη μου με την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.
Σίγουρα κάτι τους μένει, αλλά η σχέση προσπάθειας-κόστους, αποτελέσματος, νομίζω δεν είναι θετική.
Πολυ πιθανο να καταληξει στην επομενη Συρια, στην επομενη Λιβυη, στο επομενο Αρτσαχ που ισως να βρισκεται καπου στα μερη μας…
Εαν θελουν να αποκτησουμε τα δικα μας Εξοπλισμενα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη, τοτε ας κοιταξουμε να κανουμε κατασκευη κατοπιν αδειας ενος ξενου συστηματος, ωστε να αποκτησουμε την αναγκαια τεχνογνωσια.
Ας κοιταξουμε για παραδειγμα το Ταιβανεζικο Teng Yun το οποιο φερει ρουκετες και οι Ταιβανεζοι θελουν να το εξοπλισουν με βληματα Αερος-Αερος. Προκειται για μια εξαιρετικη λυση για την αντιμετωπιση των Τουρκικων UAV.
Σιγουρα θα εχει καταδεικτη λειζερ στα ηλεκτροοπτικα του, οποτε θα μπορει να εκτοξευσει ρουκετες και με καθοδηγηση λειζερ (οπως οι APKWS που παρηγγειλε το ΠΝ), αλλα για βομβες ελευθερης πτωσης με καθοδηγηση λειζερ/υπερυθρων/GPS.
Ειναι δηλαδη μια πλατφορμα για αναγνωριση, εγγυς υποστηριξη σχηματισμων πρωτης γραμμης και εναερια υποστηριξη (αποστολες CAS/BAI). Θα ηταν πραγματικα μια εξαιρετικη λυση για την Ελλαδα και την Κυπρο.
Αν ειμασταν σοβαρη χωρα που σεβεται τα χρηματα των πολιτων της και θελει να αυξησει τις αμυντικες και βιομηχανικες της δυνατοτητες, θα εκλεινε μια συμφωνια με την Ταιβαν για εγχωρια παραγωγη του οχηματος και μεταφορας τεχνογνωσιας στην Ελλαδα. Δεν ειναι αναγκη να επανεφευρουμε τον τροχο, αρχιζουμε με εγχωρια συμπαραγωγη και κατοπιν αναπτυσουμε και δικα μας ΜΕΑ οταν εχουμε περισσοτερη εμπειρια στον τομεα.
Ισως η ΠΤΗΣΗ θα επρεπε να κανει ενα σχετικο αρθρο σχετικα με τις δυνητικες επιλογες της Ελλαδας στον τομεα των οπλισμενων ΜΕΑ.
Σωστα, αντι για αυτο δίνουμε μόνο 10 εκατομύρια για αναπτυξη ucav σε 4 χρόνια απο τώρα. Ισως οταν δουμε τα Heron να πετάνε και μετά την εκπαίδευση των χρηστών, η ηγεσία δει τακτικά ωφέλη και μπουν στον κόπο επιτέλους να φτιαξουν προδιαγραφες για φθηνα μικρά ucav και οτι μας λείπει να αγοράσουμε ή να παρουμε απο συμμάχους που το κατέχουν.
Καναδα τον λενε και ολα τα τουρκακια κλαινε
Ηλεκτροοπτικά και κινητήρας θα είναι δικής τους κατασκευής από τα ΤΒ3 και μετά, στα ANKA και Akinci
Το ΤΒ2 το καταλαβαίνω και μπράβο τους
Αλλά τι νόημα έχει ένα τέτοιο UCAV?
Πολύ μεγάλο για να μην το πιάσουν τα ρανταρ, πολύ ακριβό για να γίνει στόχος α/α πυραύλου
Υποψιάζεται κανείς πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολεμική επιχείρηση?
Γιατί αν υπάρχει κάτι από Hawk και πάνω στην περιοχή δεν μοιάζει να έχει καμία τύχη
Πολύ σωστά τα λές. Βεβαια δεν θα παυει να μας κοστίζει εναν πυραυλο patriot ή την απογειωση ζευγους F16 κάθε ένα απο δαύτα…. βασικά νομίζω πως κοστίζει υπερβολικά λιγότερο η αναχαίτιση τους με μαχητικά αντι πυραύλου (τουλάχιστον patriot)
α) Κορεσμός με πολλούς φθηνότερους στόχους
β) Αποδέσμευση F-16CCIP από ρόλους κρούσης στόχων εδάφους ή εξαπόλυσης βλημάτων SOM
Όσα CCIP αποδεσμεύονται απο αυτούς τους ρόλους, θα μπορούν να επιπέσουν πάνω στην ΠΑ που την ίδια ώρα θα πρέπει να κάνει όλες τις δουλειες ταυτόχρονα. Εναέρια επικράτηση, κρούση με Σκαλπ, ναυτική με Εξοσέτ και εγγύς υποστήριξη. Πολλά τα καρπούζια κάτω απο την ίδια μασχάλη
Δεν είναι φτηνά. Εδώ μιλάμε για εκατομμύρια $ Σε κάθε περίπτωση πολλά περισσότερα από ένα βλήμα ακόμη και Patriot
Η αύξηση των εναέριων μέσων έχει νόημα αλλά θα πρέπει να αγοραστούν σε ικανούς αριθμούς
Πλην όμως κάπου είναι σπατάλη πόρων να φτιάχνεις κάτι τόσο ακριβό να το εξοπλίζεις με σχεδόν όλα τα συστήματα ενός μαχητικού συν τα της αυτόνομης πτήσης συν δορυφορικά links και να το έχεις μονο πάνω από την Σμύρνη να σου εκτοξεύει SOM
Αν τώρα έχει ισοπεδωθεί η αντίπαλη αεράμυνα τότε αποκτούν νόημα
UCAV δεύτερου κύματος
Συνονόματε
George εάν εκτοξεύουνε SOM πάνω από Σμύρνη θα τα κατεβάσει το Ελληνικό Ναυτικό, πριν γίνουν επικίνδυνα, καθώς με τα σύγχρονα ραντάρ που θα μπουν θα βλέπουν 300 με 400χλμ μέσα στην Τουρκική ενδοχώρα. Δε θα τα αφήσουνε να γίνουν επικίνδυνα για την ηπειρωτική Ελλάδα και ούτε φυσικά για τα νησιά μας. Κανένα Ελληνικό μαχητικό δε θα πάει ποτέ προς αναχαίτιση Τουρκικού UCAV είται Bayraktar είτε του πιο βελτιωμένου Akinci. Ηλεκτρονικός πόλεμος/ECM/ παρεμβολές στο φουλ και τίθενται εκτός. Ούτε βλήμα, ούτε σφαίρα δε θα πέσει για δαύτα. Όλα αυτά ισχύουν στην περίπτωση που έρθουν αυτόνομα και όχι σε πακέτο με βομβαρδιστικά και ελέγχονται από τα διπλανά μαχητικά, με κάποιον τρόπο, οπότε και θα χρειαστούμε εξειδικευμένα αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου π.χ. F-18 Growler για να τα διασπάσουμε τη ζεύξη μεταξύ τους, με ισχυρές παρεμβολές π.χ. από τα αντίμετρα ενός σύγχρονου πλοίου, λέγε με MMSC ή FTI/FDI και παράλληλα παρεμβολές και σε όλους τους πιθανούς δορυφόρους που πιθανά θα προσπαθήσουν να τα ελέγξουν σαν σενάριο Β’ π.χ. από την Τανάγρα.
Γιατί έχω την αίσθηση αυτά τα μη επανδρωμένα δεν έχουμε καμία ελπίδα με Ελλάδα, και ειδικά αυτό το μεγάλο θα πέσει πριν καν μπει στην Ελλάδα. Ο λόγος που τα κάνει η Τουρκία μου φαίνεται πως ειναι για να πολεμάει με χαμηλού αμυντικού επιπέδου χώρες . Και κάποιες από αυτές εκτός των γνωστών είναι αφρικανικές , όπως Σομαλία κ.α. Καθώς επίσης επειδή η ίδια δεν θα έχει ίσως ανταγωνιστική αεροπορία η έμπιστους πιλότους για να στειριζει τις επιχειρήσεις της. Εμένα μου φαίνεται ποιο λογική η ανάπτυξη μικρών uav όπως το rx3 με μικρό ίχνος για την αυτόνομη ανάπτυξη τους σε συνδυασμό με άλλα μικρότερα uav ως επιθετικό σμήνος.
Οι Τούρκοι ειναι δέκα χρόνια μπροστα απο εμας στα UAV και καμία οικονομική κρίση δεν θα τους σταματήσει γιατι τα παράγουν εγχώρια. Τι εμπάργκο μπορεί να εφαρμοστεί όταν κάποιος μια μηχανή Rotax 912 μπορεί να την παραγγείλει και απο το ebay; Η μηχανη του Akinci λογικά θα βασίζεται σε έναν εμπορικό diesel κινητήρα αυτοκινήτου που παράγουν εγχώρια για κάποια μάρκα και με μετατροπές θα τον κάνουν αεροπορικό. Το οτι το εμπάργκο θα τους σταματήσει είναι αστεία πράγματα.
Η μόνη λύση για εμάς, και καλο είναι να το πάρουμε χαμπάρι, είναι ενα ποσοστό απο τις αμυντικές δαπάνες 5% να πηγαίνει υποχρεωτικά σε μη επανδρωμένα οχήματα και με εγχώρια παραγωγή μιας και δεν έχουμε εμπάργκο. Ας μην πάρουμε 18 Rafale, ας πάρουμε 17 και τα 60εκ να πάνε σε ανάπτυξη και παραγωγή ενός Ελληνικού TB2 ή Harop CUAV.