Παραδόθηκε στην Τουρκία κρίσιμο εξάρτημα του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ακούγιου

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το εξάρτημα «αποκοπής του πυρήνα», το κρίσιμο στοιχείο ασφάλειας του πυρηνικού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Akkuyu, έχει φτάσει στην Τουρκία στον χώρο εγκατάστασης σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κοινοπραξίας Akkuyu Nuclear Inc.

Το συγκεκριμένο εξάρτημα όπως αναφέρεται σχετικά, είναι ο πρώτος μεγάλης κλίμακας εξοπλισμός της Μονάδας 1 και θα εγκατασταθεί κάτω από το δοχείο πίεσης του πυρηνικού αντιδραστήρα. Πρόκειται για μια κωνοειδή δεξαμενή βάρους 150 τόνων από χάλυβα υψηλής θερμοκρασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε κατασκευαστεί από τη ρωσική επιχείρηση JSC Tyazhmash που ειδικεύεται σε αυτό το είδος εξοπλισμού.

«Οι εργασίες κατασκευής της Μονάδας 1, για τις οποίες προορίζεται ο συλλέκτης πυρήνα, εκτελούνται σύμφωνα με το σχέδιο, οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την εγκατάσταση του συλλέκτη βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε η Akkuyu Nuclear Inc.

Συμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu, η Anastasiya Zoteeva Γενική Διευθύντρια του Akkuyu Nuclear Inc., δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός ήταν μέρος της πυρηνικής ασφάλειας της εγκατάστασης: «Η ασφάλεια και η αξιοπιστία ενός πυρηνικού σταθμού καθορίζονται πολύ πριν από την έναρξη λειτουργίας του. Η εφαρμογή των αρχών πυρηνικής ασφάλειας από την πρώτη μέρα της υλοποίησης του έργου, καθώς και ο συνεχής έλεγχος των κατασκευαστικών έργων αποτελούν ουσιαστικό μέρος της κατασκευαστικής διαδικασίας. Το παρόν έργο βασίζεται στην εμπειρία κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων με τον ίδιο τύπο σχεδιασμού στη Ρωσία. Ορίζει ένα συνδυασμό ενεργών και παθητικών συστημάτων που διασφαλίζουν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού σε οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες.»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
TGD
Guest
TGD

Σε 10-20 χρόνια ξ Τουρκία θα έχει πυρηνικά όπλα.

THAN
Member
Trusted Member
THAN

και νωρίτερα…

Panagiotis
Guest
Panagiotis El Sisi

Αναρωτιέμαι πως θα κινηθεί η συμμαχία Ισραήλ-Ελλάδα-Αίγυπτος…
Το Ισραήλ ειδικά έχει αποδείξει πως αν θέλει δεν αφήνει τέτοιες
καταστάσεις να εξελιχθούν.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Λίγο αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα, ευτυχώς. Είναι όμως μια εξέλιξη που θα πρέπει να παρακολουθείται. Αρκετοί βλαμμένοι έχουν καταλήξει με πυρηνικά σ’αυτό τον πλανήτη.

Mitsos_Mantzos
Guest
Mitsos_Mantzos

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οτι σε ένα πυρηνικό ατύχημα το Αιγαίο θα γίνει ραδιενεργή λίμνη, φανταστείτε τις συνέπειες.

filon26
Member
Famed Member
filon26

Το Akkuyu δεν είναι στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι μπορεί να διεκδικούν το μισό Αιγαίο (επιχειρησιακά) αλλά κατά βάθος, δεν θα ήθελαν μια τέτοια μονάδα στην εμβέλεια κανενός τρελλού γείτονα. Επίσης, χωρίς να είμαι και μετεωρολόγος, νομίζω πως οι συνήθεις μετακινείσεις αερίων ρευμάτων στην Μεσόγειο, είναι με φορά προς τα Ανατολικά. Τώρα το αν θα χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Μάλλον όχι, γιατί θα ήταν δυσάρεστο για το club των χωρών που τα διαθέτουν και θα άλλαζε τα δεδομένα μιας περιοχής, όπου ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ δεν θέλουν μεγάλες ανατροπές. Όμως η δυνατότητα και μόνο (δείτε Ιράν) μπορεί να είναι άλλο… Read more »

Mitsos_Mantzos
Guest
Mitsos_Mantzos

Πράγματι δεν είναι στο Αιγαίο είναι όμως πάνω από την Κύπρο, στην περίπτωση ενός ατυχήματος εάν θα ήμουνα στη Ρόδο δεν νομίζω να βουτούσα στη θάλασσα το ίδιο πιστεύω και οι τουρίστες.
Χωρίς να είμαι σίγουρος θα χρησιμοποιεί το νερό της θάλασσας για να ψύχει τους αντιδραστήρες, αλλιώς γιατί να το φτιάξουνε ακριβώς μπροστά απο τη θάλασσα; Οπότε δεν είναι θέμα αέρα είναι θέμα νερού, για αυτό το λόγο μάλλον ποτέ δεν θα αποτελέσει στόχο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.