23.5 C
Athens
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Αλεξανδρούπολη: Τεράστιες οι ευκαιρίες για ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ από την ανέλκυση...

Αλεξανδρούπολη: Τεράστιες οι ευκαιρίες για ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ από την ανέλκυση της “Όλγα”

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 56
  •  
  •  

Η αναβάθμιση των χρήσεων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με το πέρας της ανέλκυσης της βυθοκόρου “Όλγα”, τονίστηκε κατά τη σημερινή ξενάγηση τοπικών φορέων και εκπροσώπων ΜΜΕ στο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το USNS (United States Naval Ship) Carson City, που έφτασε προχθές στην ακριτική πόλη.

ΑΠΟΨΗ: Γιατί οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Η παρουσία του USNS Carson City στην Αλεξανδρούπολη και η επίσκεψη τού διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγο Κρίστοφερ Καβόλι (Christopher Cavoli), σηματοδοτεί την αναπτυξιακή δυναμική του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, αλλά και την έναρξη χρήσης του από αμερικανικά πολεμικά πλοία στη βάση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA).

Τις «τεράστιες ευκαιρίες» για τη συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του αμερικανικού Στρατού στην περιοχή, που διανοίγονται από την ανέλκυση της βυθοκόρου “Όλγα”, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός αντιστράτηγος, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αλεξανδρούπολη.

Όπως, άλλωστε, σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η παρουσία του USNS Carson City καταδεικνύει ακριβώς αυτή την ενίσχυση της δυνατότητας συνεργασίας ανάμεσα στις αμερικανικές και ελληνικές έΈνοπλες Δυνάμεις και τον διεπιχειρησιακό σχεδιασμό.

Ολοκληρώθηκε η ανέλκυση της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ» στην Αλεξανδρούπολη

Ο κ. Καβόλι χαρακτήρισε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας σε στρατιωτικό επίπεδο «πολύ θετικές», υπογραμμίζοντας ότι «οι αμερικανικές και ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται πάρα πολύ καλά», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τα οφέλη που προκύπτουν από την επιχειρησιακή αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σημείωσε πως υπάρχουν «ξεκάθαρα στρατιωτικά οφέλη, και αφορούν τη δυνατότητα μεταφοράς εξοπλισμού από και προς την περιοχή».

«Σε στρατιωτικό επίπεδο, η κινητικότητα είναι πολύ καλή κι αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου», υπογράμμισε και αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση της συνεργασίας με τη 12η Μεραρχία και τον υπόλοιπο ελληνικό Στρατό σε τακτική βάση, αλλά και στη φιλοξενία και το φιλότιμο του ελληνικού λαού, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες.

Πέραν της στρατιωτικής πτυχής, ο κ. Καβόλι έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. «Είμαστε ευτυχείς όταν βρίσκουμε κοινό έδαφος συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να κάνουμε κάτι που είναι επωφελές και για τον τοπικό πληθυσμό», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Αλεξανδρούπολη το πλοίο εκστρατείας USNS Carson City, αν και δεν έδεσε στο λιμάνι

Ενθουσιασμένος από την πόλη και το κλίμα που συνάντησε εδώ, ο κ. Καβόλι ευχαρίστησε τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τις κρατικές αρχές αλλά και τον εμπορικό κόσμο της ακριτικής πόλης.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, Άγγελος Χουδελούδης, τόνισε ότι χάρη στην αγαστή συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους τοπικούς φορείς, με τους συμμάχους και με τις κατευθύνσεις του ΥΠΑΜ και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις δύο μηνών, ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του ναυαγίου της βυθοκόρου “Όλγα”, απελευθερώνοντας το λιμάνι.

Σημείωσε, δε, ότι οι διαβουλεύσεις που είχε ο στρατηγός Καβόλι στην Αθήνα δίνουν τη σιγουριά ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τις συμμαχικές και ιδιαίτερα τις αμερικανικές Δυνάμεις με τον ίδιο ρυθμό.

Ο πρόεδρος Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ, αναφερόμενος στην ανέλκυση του ναυαγίου, σημείωσε ότι έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο 30 και πλέον ετών στασιμότητας και απαξίωσης του λιμένα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την έλευση του πρώτου πολεμικού σκάφους του αμερικανικού Ναυτικού και τη φυσική παρουσία του στρατηγού Καβόλι διανοίγεται ένα περισσότερο ελπιδοφόρο κεφάλαιο τόσο για την ενίσχυση της οικονομικής όσο και της στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε ότι η ανέλκυση της βυθοκόρου “Όλγα” σε συνδυασμό με την έλευση του αμερικανικού πολεμικού σκάφους και την παρουσία του στρατηγού Καβόλι σηματοδοτούν πολύ θετικές εξελίξεις για το λιμάνι και την περιοχή που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση μετά πάρα πολλά χρόνια.

Παρόντες στη σημερινή εκδήλωση ήταν επίσης ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΑ Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, ενώ τον Δήμο Αλεξανδρούπολης εκπροσώπησε ο γ.γ. της δημοτικής αρχής Γιάννης Μπόγδης.

Το USNS Carson City σε αριθμούς

Ένα από τα ειδικευμένα σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το USNS (United States Naval Ship) Carson City ναυπηγήθηκε το 2015, κυρήχθηκε επιχειρησιακό από το 2016 και είναι το έβδομο σκάφος κλάσης Spearhead με τον χαρακτηρισμό expeditionary fast transport. Έχει σαν στόχο κυρίως τη μεταφορά, για αυτό και ανήκει στην αντίστοιχη διοίκηση, τη Military Sealift Command. Το δεύτερο πλοίο που φέρει το όνομα της πόλης Carson City που βρίσκεται στη Νεβάδα των ΗΠΑ, κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Austal USA που βρίσκονται στο Μobile της Alabama και πήρε την ονομασία του στις 16 Ιανουαρίου 2016.

Το Carson City είναι από αλουμίνιο και έχει σχεδιασμό καταμαράν και κατασκευή ειδική από αλουμίνιο σε μεγάλο βαθμό (shallow draft aluminum catamaran). Είναι, δε, ειδικά σχεδιασμένο για επιχειρήσεις ελικοπτέρων και για το λόγο αυτό έχει μεγάλο ελικοδρόμιο, στο οποίο μπορεί να προσγειωθεί μέχρι και ελικόπτερο μέσου μεγέθους. Έχει μήκος 103 και πλάτος 29 μέτρα, μπορεί να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτών που φτάνει τα 312 άτομα. Χάρη σε ειδική ράμπα είναι εφικτό να φορτωθούν οχήματα, άρματα μάχης ακόμα και ελικόπτερα συγκεκριμένου μεγέθους αλλά και υλικά που είναι εφικτό να ξεφορτωθούν γρήγορα σε μια περιοχή επιχειρήσεων. Μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες 43 κόμβων (περίπου 80 χλμ/ώρα) ενώ λειτουργεί και με μεικτό πλήρωμα στελεχών του αμερικάνικου Ναυτικού του Σώματος των Πεζοναυτών και πολιτών.

Η στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και του λιμανιού της

Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από τη μέρα που ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, στα μέσα Σεπτεμβρίου, από το ίδιο λιμάνι, όπου “έδεσε” το USNS Carson City, υπογράμμιζε για μια ακόμα φορά τη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και του λιμανιού της.

Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη περισσότερες φορές από κάθε άλλο Αμερικανό πρέσβη στο παρελθόν, είχε τότε μιλήσει για την κρίσιμη γεωπολιτική σημασία της πόλης ως πύλη προς τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων.

Είχε, μάλιστα, χαρακτηρίσει την Αλεξανδρούπολη κρίσιμο κρίκο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, την περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, οπότε, όπως είχε τονίσει, είναι λογικό οι ΗΠΑ και η Ελλάδα να επιλέξουν την πόλη αυτή για να συνεργαστούν «για την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και των οικονομικών μας συμφερόντων».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Πάιατ είχε αναφερθεί στην επικείμενη αξιοποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για συμμετοχή των Αμερικανών επενδυτών στην όλη διαδικασία, ενώ είχε τονίσει και τις ευκαιρίες που βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες «για τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση αυτής της σημαντικής θαλάσσιας υποδομής».

Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναβάθμιση των χρήσεων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης καταδεικνύεται, άλλωστε, και από το έργο της απομάκρυνσης της βυθοκόρου “Όλγα” (ύψους 2,3 εκατ. δολαρίων), που ενισχύει αφενός μεν την εμπορική του αξία αφετέρου δε την ικανότητα του λιμένα για στρατιωτικές κινήσεις.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 56
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

8 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μιχάλης

Διαβάζοντας τον τίτλο θα έλεγα πως η Πτήση αυτοτρολάρεται!

Συνεχίζοντας όμως να διαβάζω το άρθρο μάλλον σοβαρά το λέει.

Τώρα αν τα πιστεύει κιόλας δεν ξέρω!

Mageiras

Τεράστιες οι ευκαιρίες…εγώ την έκανα ήδη avatar!!

Figure8

Πιστευω αμα ειμαστε ξυπνιοι πρεπει να παμε να τη ξαναβυθισουμε σε κανα Καστελοριζο ξερωγω.. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά με αυτη τη βυθοκόρο…

alexmark

Aνοίγονται νέοι δρόμοι στις ανελκύσεις ναυαγίων, κρίμα που δε ζει πια ο Κουστώ, θα μπορούσαμε να υπογράψουμε ανάλογη σύμβαση και με τους Γάλλους.

evaggelos

οχι σκουπιδια οχι βυθοκορους σε θαλασσες και ακτες

stepa

Δεν ξερω τι λετε εσεις , εγω παντως την αποφαση την πηρα.Ανοιγω καμπαρε κοντα στο λιμανι, και προς τιμην της βυθοκορου θα το ονομασω “Ολγα”….

Nikolaos

Το φετίχ του σπιτιού έχει γίνει αυτή η βυθοκόρος … Ποτέ άλλοτε, πριν ή μετά, ένα αντικείμενο δεν εξήψε τόσα συναισθήματα 🙂 …

Mustafa

Ελλάδα δεν έχει 2,3 εκατ. δολαρίων βγάλει καράβι
Μόνο γέλιο……… μετά έρχονται δάκρυα

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

27
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά

Related News

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις από...

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκαν...

Εκνευρισμός της Άγκυρας για ενδεχόμενη επιλογή της Σούδας έναντι του Ίντζιρλικ από τις ΗΠΑ

Η πρόταση για περαιτέρω αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της Σούδας που διατύπωσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον σε περίπτωση που η παραμονή των ΗΠΑ...

Επίσκεψη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στα Στρατηγεία του Γ΄ΣΣ και NRDC-GR

ΑΠΕ-ΜΠΕΤα στρατηγεία του Γ' Σώματος Στρατού και του ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps Greece (NRDC-GR) στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.Ο...
- Advertisement -