«Αlien Airlines»: Aναχωρήσεις για την «ανύπαρκτη» Area 51!

4
1456
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 66
  •  
  •  

Ακόμη και το όνομα της εταιρίας καλύπτεται από μυστήριο. Κανείς δεν γνωρίζει τί ακριβώς σημαίνει η ακροστιχίδα JANET που χρησιμοποιείται ως χαρακτηριστικό κλήσης των ανώνυμων λευκών αεροσκαφών με την κόκκινη λωρίδα κατά μήκος της ατράκτου τα οποία πετούν καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από το αεροδρόμιο McCarran International (LAS/ΚLAS) του Λας Βέγκας μεταφέροντας προσωπικό στην μυστική βάση Groοm Lake, την διαβόητη Area 51.

Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι τα αρχικά των λέξεων Joint Air Network for Employee Transportation. Άλλοι χαριτολογώντας λένε ότι σημαίνει Just Another Non-Existent Terminal! Κανείς δεν ξέρει στ’ αλήθεια. Στην πραγματικότητα πολύ λίγοι γνωρίζουν –η USAF συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών– και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να μας το πουν. Αυτή η πληροφορία είναι διαβαθμισμένη. Όπως ο,τιδήποτε αφορά την εταιρία, την δομή και την λειτουργία της. Ο λόγος; «Εθνική Ασφάλεια». Εδώ σταματούν και οι ερωτήσεις.

Τα περισσότερα για την μυστηριώδη αεροπορική εταιρία της αμερικανικής κυβέρνησης είναι εικασίες παρά βεβαιότητες. Οι επιβάτες της φθάνουν στο απομονωμένο τέρμιναλ με λευκά λεωφορεία χωρίς κανένα διακριτικό, επιβιβάζονται και τα αεροσκάφη απογειώνονται για μια σύντομη πτήση μέχρι την Groom Lake, το Πεδίο Δοκιμών Tonopah, την αεροπορική βάση Edwards και σε άλλες «απαγορευμένες» περιοχές, όπως το Air Force Plant 42 στην Καλιφόρνια. Το μόνο που ξέρουν οι plane spotters και οι παθιασμένοι συνομωσιολόγοι είναι το χαρακτηριστικό κλήσης που αναφέρει ο πιλότος στον Πύργο Ελέγχου.

«Las Vegas Tower, Janet 876, ready to go at 19L, VFR to Desert Rock»

«Janet 876, cleared for take-off, fly runway heading, climb and maintain 4500»

«Cleared for take-off, Janet 876» Ακόμη και η επικοινωνία με το ATC διατηρείται στο ελάχιστο.

Τις περισσότερες φορές τα αεροπλάνα απογειώνονται από το Λας Βέγκας με πορεία προς βορρά και μετά από πτήση 15΄ κλείνουν τα transponders τους και «εξαφανίζονται». Το μόνο μέρος που μπορεί να πηγαίνουν σε εκείνη την περιοχή είναι η Area 51 –η οποία σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση «δεν υπάρχει». Ωστόσο, ο εναέριος χώρος πέριξ αυτής είναι από τους πλέον ισχυρά προστατευμένους στον κόσμο: οποιοδήποτε αεροπλάνο εισέλθει χωρίς άδεια στην Απαγορευμένη Περιοχή R-4808N (Restricted Area 4808 North) αναχαιτίζεται από μαχητικά, ρισκάροντας μάλιστα να καταρριφθεί. Όχι όμως οι πτήσεις Janet. Σημειωτέον ότι ο συγκεκριμένος προορισμός είναι ο μόνος για τον οποίο τα transponders των αεροσκαφών της τίθενται εκτός λειτουργείας. Πόσο πιο σαφές να γίνει;

Μυστική εταιρία, διαβαθμισμένοι επιβάτες, απόρρητοι προορισμοί

Η θέα, για πρώτη φορά, της περιφραγμένης πίστας της εταιρίας στο Gold Coast Terminal από το συχνά… αδιάκριτο Google Maps Street View δεν αποκάλυψε κάτι περισσότερο για την «Alien Airlines», όπως συχνά την αποκαλούν. Ούτε όσοι προτιμούν τα δωμάτια γειτονικών ξενοδοχείων, όπως το Mandalay Bay, για φωτογράφιση έχουν μάθει κάτι. Η αινιγματική Janet ξέρει να κρατά καλά τα μυστικά της και οι επιβάτες της έχουν όλοι Top Security Clearance.

Το μόνο που έχουν καταφέρει οι plane spotters είναι να φωτογραφίσουν και να καταγράψουν τα αεροπλάνα της, νηολογημένα από την εταιρία EG&G για λογαριασμό της αμερικανικής Αεροπορίας. Το 2002 η εταιρία αγοράσθηκε από την URS Corporation και αυτή με την σειρά της πέρασε το 2014 στον έλεγχο της επίσης ιδιωτικής ΑΕCOM. Ο στόλος διαθέτει 11 ή 18, σύμφωνα με άλλες πηγές, αεροσκάφη –συμπεριλαμβανομένων έξι Boeing 737-600 (B737-66N) που κάποτε ανήκαν στην Air China– ενώ πριν μερικά χρόνια μπορούσε κανείς να δει να πετούν ακόμη τα παλαιότερα B737-200 Αdv. που είχαν επωμισθεί επί δεκαετίες το έργο της μεταφοράς προσωπικού σε εγκαταστάσεις με πινακίδες οι οποίες από νωρίς προειδοποιούν δυσοίωνα τους παρείσακτους ότι προβλέπεται «χρήση θανατηφόρου βίας».

Επίσης, υπάρχουν και πέντε λευκά δικινητήρια στροβιλοελικοφόρα Beechcraft (1900C ExecLiner, B200C Super King Air) διακοσμημένα με μπλε γραμμές. Τα Beech δεν αναφέρουν στο ATC με το χαρακτηριστικό κλήσης Janet αλλά με τα στοιχεία νηολογίου τους, π.χ Ν662BA ή για συντομία Two Bravo Alpha.

Στα χρόνια που πετά από το 1972, η σκιώδης αεροπορική εταιρία της αμερικανικής κυβέρνησης έχει καταγεγραμμένο μόνο ένα μείζον ατύχημα. Στις 16 Μαρτίου 2004, ένα Beechcraft 1900C συνετρίβη κατά την φάση της προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Tonopah Test Range όταν ο πιλότος υπέστη καρδιακή προσβολή, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του άτυχου κυβερνήτη.

Όσο ο θρύλος της Area 51 συνεχίζει να εξάπτει την φαντασία του κοινού, τόσο τα αεροπλάνα της «Alien Airlines» θα φαντάζουν ως ο συνδετικός κρίκος με έναν άκρως απόρρητο κόσμο όπου τα πάντα εκεί μπορεί να είναι πιθανά –από αντιγραφή εξωγήινων σκαφών μέχρι την ανάπτυξη μέσων ελέγχου του καιρού. Σκεφτείτε ότι το «αόρατο» F-117 φτιάχτηκε από ανθρώπους που πήγαιναν καθημερινά στην δουλειά τους με αυτά τα διακριτικά λευκά Β737 με την κόκκινη ρίγα.

 

 

Αλέξανδρος Θεολόγου  


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 66
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gilan
Guest
Gilan

Συνομωσιολογίες, μήπως μας………. ψεκάζουν κιόλας;

Γιάννης Μ.
Guest
Γιάννης Μ.

XAX! Η “Alien Airlines” προσλαμβάνει προσωπικό:
https://theaviationist.com/2018/01/10/americas-secret-airline-to-area-51-is-now-hiring-flight-attendants/