Αν η ανθρωπότητα λάμβανε σήμερα ένα μήνυμα από εξωγήινους, θα έμενε στην ιστορία ως το σπουδαιότερο γεγονός όλων των εποχών. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη όμως, ένα τέτοιο μήνυμα θα μπορούσε να αποτελέσει θανάσιμη απειλή για την ανθρωπότητα. Ερευνώντας πολλές διαφορετικές παραμέτρους, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν τρόπους για τη προφύλαξη του ανθρώπινου πολιτισμού από ένα μήνυμα που θα έχει σκοπό τη πλήρη καταστροφή των υποδομών της ανθρωπότητας.

Η μελέτη έχει το τίτλο «Interstellar communication. IX. Message decontamination is impossible» και συντάχθηκε από τους επιστήμονες Michael Hippke του Sonneberg Observatory και John G. Learned του University of Hawaii. Εξέτασαν κάποια συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από το πρόγραμμα SETI, μεταξύ αυτών, τη θεωρία πως πιο προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί, δεν θα είναι απαραίτητα ειρηνικοί στις διαθέσεις τους. Σε αυτό συνυπολογίζουν την εμπειρία από τις επιπτώσεις που είχαν οι επαφές προηγμένων πολιτισμών με λιγότερο αναπτυγμένους στο πλανήτη μας, που συνήθως κατέληγε στην εξόντωση του λιγότερο εξελιγμένου.

Εάν παρόλα αυτά λαμβάναμε ένα μήνυμα από εξωγήινους, τι θα μπορούσε να περιέχει; Κάποιοι υποστηρίζουν πως το περιεχόμενο μπορεί από μόνο του να προκαλέσει πανικό και καταστροφές, αλλά στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν το ενδεχόμενο να περιέχει εξαιρετικά προηγμένο κακόβουλο λογισμικό, που μέσω του διαδικτύου θα μπορούσε να μολύνει οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο σε αυτό και πολύ απλά να το θέσει εκτός λειτουργίας.

Από σταθμούς παραγωγής ενέργειας, μέχρι χρηματιστηριακές αγορές, μονάδες επεξεργασίας και διανομής τροφίμων, όλα θα μπορούσαν πολύ απλά να σταματήσουν να λειτουργούν, προκαλώντας χάος και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ό,τι και να περιέχει το μήνυμα, είναι σχεδόν βέβαιο πως δέκτης του δεν θα είναι μόνο μια πηγή, γεγονός που αποκλείει τη πιθανότητα περιορισμού και ελέγχου του. Εξάλλου, σύμφωνα με τους κανονισμούς της International Academy of Astronautics, εάν ποτέ λαμβάναμε κάποιο τέτοιο μήνυμα, θα πρέπει αυτό να γίνει διαθέσιμο σε κάθε επιστήμονα που επιθυμεί να το μελετήσει.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα εξωγήινο κακόβουλο λογισμικό; Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε το περιεχόμενό του. Μπορεί να είναι ένας απλός κώδικας, μπορεί εικόνες, μπορεί κάτι άλλο που αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να φανταστούμε, όπως για παράδειγμα ένα λογισμικό με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης.

Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις ο περιορισμός του μηνύματος σε μη συνδεδεμένους στο ίντερνετ υπολογιστές (κάτι σαν ψηφιακή φυλακή), φαντάζει ιδανικός, καμία «καραντίνα» δεν είναι απολύτως ασφαλής. Αν για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη είναι αρκετά εξελιγμένη, μπορεί να πείσει τους ανθρώπους να την αφήσουν ελεύθερη.

Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις, οι παράμετροι είναι αμέτρητοι και κάποιοι εξ αυτών δεν περνούν καν από τη φαντασία μας, οι επιστήμονες προτείνουν τα μηνύματα που στέλνουμε εμείς στο διάστημα να είναι υπεραπλουστευμένα και ειρηνικής φύσεως, για να μην δώσουμε τη λάθος εντύπωση σε όποιους τα λάβουν.

Εν κατακλείδι, οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή σε τυχόν μελλοντική λήψη εξωγήινου σήματος, διότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να είναι κακόβουλο, αν και αυτό το ενδεχόμενο έχει μικρές πιθανότητες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προτείνουν είναι τη καλύτερη δυνατή αξιολόγηση του μηνύματος για πιθανά οφέλη και κινδύνους πριν την επιλογή τρόπου αντίδρασης.

Σε περίπτωση φυσικά που κάποιος εξωγήινος μας στείλει μήνυμα υποστηρίζοντας πως είμαστε δικαιούχοι μιας πλούσιας κληρονομιάς στο Άλφα του Κενταύρου, ή πως βρήκαν τη θεραπεία για όλες τις αρρώστιες, καλύτερα να πατήσουμε delete!

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εδώ λαμβάνουμε μηνύματα από τους εξωγήινους και τα κάνουμε delete τα τελευταία τουλάχιστο 40 χρόνια γιατί δεν τα καταλαβαίνουμε. Αν μπορούσαμε και μας ενδιέφερε να τα διαβάσουμε μπορεί να είχαμε γίνει χώρα. (για την Ελλάδα εξωγήινοι είναι στην κυριολεξία οι λειτουργικοί και εξελισσόμενο πολιτισμοί έξω από την επικράτεια της)

 2. Καλά, πλάκα μας κάνετε; Μπορούν οι εξωγήινοι από χιλιάδες (τουλάχιστον) έτη φωτός μακρυά να φτιάξουν λογισμικό που να μολύνει τους υπολογιστές μας; Δεν είναι σοβαρή αρθρογραφία αυτή!

  • Πολύ σωστά. Εδώ έχουμε πρόβλημα με εγκατάσταση εκτυπωτών από υπολογιστή σε υπολογιστή ή ιοί των windows δεν επηρεάζουν τους Mac θα μας επηρεάσει εξωγήινος ιός που δεν θα ξέρει καν τι λειτουργικό έχουμε και σε τι γλώσσα είναι γραμμένο?

  • Γιατι να μην μπορουν? Γιατι κρίνεις απο τις δικές μας δυνατοτητες ή αντιληψη του κοσμου? Να θυμισω ενα ωραιο επισημο βιντεο με κάτι ωραια UFO που παιζανε μπάλα κάτι F18 περι το 2004 και η επισημη παραδοχή έγινε το 2017?

   Ειναι ήδη αναμεσα μας…

 3. Εντωμεταξύ εχθές έβλεπα την πρώτη ταινία από το alien. Και αυτοι έτσι την πάτησαν από ένα μήνυμα. Πολύ ωραία ταινία και ας είναι παλιά.

 4. Είναι πολύ πιθανό να λαμβάνουμε εδώ και καιρό μηνύματα από άλλους πολιτισμούς και να μην είμαστε σε θέση να τα αντιληφθούμε.

Comments are closed.